4740
Sid Meier's Civilization
-
#4620 Jelentősen le fogják lassítani a játékot ezek az új dolgok azért. -
Mabi #4619 Kár. 100 év múlva miért ne lehetne old-growth...
Egyébként ami eleve a térképen volt, az is csak egy idő után lesz old-growth (vagy ez is a fatelepítés lehetőségének felbukkanásához kapcsolódik, és minden erdő akkor vált old-growth státuszra)? -
#4618 Nem, ami eleve a térképen volt az old growth, és ad plusz termelést, amit te ültetsz az mindig second growth lesz és nem ad, így nem lehet permaboostolni a termelést a városoknál... -
Mabi #4617 Ja amúgy egy kérdés: valamelyik tech felfedezése után a Builder képes ültetni erdőt. Ez "Second-growth" erdő néven jelenik meg, és nem lehet kivágni (illetve ki lehet, csak yield nem jár vele). Van olyan időtáv, ami után már nem "second-growth" lesz? Mint ahogy a sima erdő is egy idő után "Old growth" lesz. -
Mabi #4616 Szia!
Mielőtt kiirtasz egy erdőt, a parancs végrehajtására szolgáló gombra állva az egérrel, kiírja, hogy mennyi "Production" (fogaskerék) adódik hozzá az éppen aktuális termeléshez. Érdemes ezt olyan termeléshez felhasználni, amihez ennél több fogaskerék hiányzik a befejezéshez (a város Production paneljén mindig látszik, hogy mennyi fogaskerék szükséges az aktuálisan épített cél eléréséhez összesen, és ebből mennyi áll már rendelkezésre), mert úgy vettem észre, hogy a CIV IV-gyel szemben itt a "túlcsordulás" elvész, nem adódik hozzá a következő egység/épület/csoda stb. termeléséhez. Épp ezért gyakran csinálok olyat, hogy ha az épp aktuális építkezéshez kevesebb fogaskerék kell, mint ami az erdő kivágásából adódik, akkor az erdőirtás előtt átváltok valami más (a következőnek tervezett) építkezésre, kivágom az erdőt, aztán visszaváltok az aktuális építkezésre. A másikba beletolt "fogaskerék" mennyiség megőrződik.
Egyébként az esőerdő kiirtásából is adódik fogaskerék, csak mellette még kaja is, ami a lakosság növekedéséhez ad boost-ot. A mocsár (marsh) lecsapolása meg csak kaját ad (ezt mondjuk nem tudom, miért, de mindegy is). A resource-okat is ki lehet aknázni egyben, ekkor értelemszerűen kapsz szintén egy nagyobb adag kaját/fogaskereket/pénzt (ez utóbbi pl. réz, ezüst felszámolásánál). Viszont ez esetben a folyamatos bevételtől elesel, ez egy egyszeri boost. Játék elején csak nagyon nagy szükséghelyzetben éri meg ehhez folyamodni, játék végén egyre inkább megéri. Csak egy példa: ha egy kőbánya +1 fogaskereket ad körönként, egyben kibányászva meg 120-at és kevesebb mint 120 kör van hátra, akkor megéri egyben kitermelni.
Utoljára szerkesztette: Mabi, 2019.01.17. 08:24:14 -
#4615 elkezdtem a Outback Tycoon sceneriot, de bár, mivel nincs benne harc, hamar "végigvittem", el is buktam mint a csuda.
megnéztem két youtube videot, meg rá kerestem, hogy mégis hogy kéne. rájöttem, most összejött pár száz pont (arany), és így sikerült. de egy kérdés: honnan kéne rájönnöm, hogy ha csinálok egy farmert, és azzal elpusztítom az erdőket akkor az épp aktuális "építkezés" a városba, annak az ideje jelentősen lecsökken (vagy ha úgy van, be is fejezi). Vagy ez mindenhol így van és nekem ujdonság? meg miért pont farmerrel pusztította az erdőket, ott van még a másik, állattartó vagy minek írják magyarul, vagy bányász, stb. katonák létrehozásánál is lecsökkenti az időt? -
nadiposzi #4614 A civ IV (realism invictus 3.4 mod) után próbáltam ki. A benyomásaim vegyesek, van pár idegesítő dolog. A jelentéktelen, vagy teljesen fiktív női vezérek a politikai korrektség jegyében, például. A civilization 7-ben a spártaiak vezére egy mozgáskorlátozott színesbőrű polgárjogi aktivista lesz, vagy mi a franc? Ez egy történelmi stratégiai játéknál illúzió romboló. A számomra újdonságok (az ötöt kihagytam) közül a városállamok feleslegesek. Az általuk nyújtott bónuszok nem túl jelentősek, a közelieket jobb már az ókorban bedarálni, meghódítva többet érnek. Az AI az eddig kipróbált fokozatokon (prince, king) hihetetlenül passzív volt. Gyakorlatilag semmit nem csinált. Semmit. Na jó, egyszer ketten egyszere hadat üzentek, aztán nem történt semmi, kb 30-40 kör múlva kibékültem, oszt annyi. Kétszer fellázított valami partizánokat, és egy, azaz egy darab apostollal próbált téríteni. A játék utolsó felében kiolvastam egy regényt a körök nyomkodása közben, annyira nem történt semmi. Nem az a baj, hogy az AI csal - egyszerűen minimális szinten sem tűnik úgy hogy az egyes népek törekednének valamiféle győzelmi feltétel teljesítésére. Ez anno a gyári civ 4-ben sem volt így, ott volt olyan kult. győzelmem, ami alig pár körrel előzte meg a konkurencia űrprogramját. Kipróbálom még nehezebb fokozatokon, illetve keresek egy mod-ot az AI-hoz, ez eddig így egy elég halovány játék. -
#4613 Jogos, és elnézést érte. Ha valakinek van rá jogosultság akkor törölheti. -
Timbu #4612 Szerintem nem kellene a politikát semmilyen módon ide keverni. Ilyen nyilatkozatok megvitatására vannak más fórumok.
Csak örüljünk játékos szemmel, hogy végre vannak benne magyarok is.
-
#4611 Orbán miatt került a Civiliaztionbe a Parlament... -
#4610 Bár nem Civ, de Firaxis: a Sid Meier's Pirates! is hasonló stílusban készült el. -
#4609 Szépnek szép, de a stílus az már más kérdés. Ugyebár ez az első ilyen grafikai stílusú játékuk, remélem az utolsó. Ez az én véleményem, sokaknak így is jó, jobb. Én személy szerint a Civ 5 után nem ezt vártam. -
#4608 Saját véleményem szerint a valaha készült legszebb Civ, ezzel a részével semmi gond nincs. -
#4607 Elvileg van rá mod. -
#4606 Megjelenéskor páran azért felhördültek, amikor letették az asztalra a mesés grafikájú CIV6-ot. Ennyire erővel mobilra is készülhetett volna. Mondjuk a gépigénye is erős a lófasz grafikához és ostoba ai-hoz képest. Pár játékmechanika ami érdekes ebből, meg egy két dolog, de egyébként egy hulladék az egész játék, a dlc-k sem változtatnak ezen. -
Mabi #4605 Nem. És az okát sem értem. -
Mabi #4604 Teljesen azért a 4-ben sem szűnt meg, mert ott is előfordult, hogy az Armour 99%-os nyerési esély ellenére kiszopott a lándzsástól. De ennél fájdalmasabb az itteni meg(nem)oldás.
Randomgenerátor: egyetértek, azért írtam.
Fejlődés: na igen. -
Timbu #4603 Egyébként az csak engem zavar a 6-ban, hogy a felfedezett, de inaktív térkép rész annyira egyszínű, hogy alig lehet megkülönböztetni rajta a sivatagot a füves területektől vagy a hótól? -
#4602 Nade, nade, nade! A harmadik rész készítése közben azzal büszkélkedtek, hogy mostantól nem lesz ilyen "lándzsás ledobja a tankot", meg a "veteránok Jézus születésekor atommal bírnak" típusú dolgok. És tapasztalataim szerint ez a négyben, és ötben is így volt. Tehát akkor itt erős visszalépés történt (nem játszom a játékkal, csak a demót próbáltam ki).
Randomgenerátor: úgy tűnik, hogy nem szabad hinni neki. Ilyen nincs a számítástechnikában használatos pszeudorandom rendszerben, hogy egymás után bejön a 2%. Olyan sem, hogy egymás után nem talál be a 95%-ra becsült lövés (újkori XCOM). Ez színtiszta csalás, biztos vagyok benne.
Fejlődés: Mindig is izgatott, hogyan tudnék jobb lenni, mint az AI. Kihívásnak találtam a játékot, de nem nehéznek. Aztán egy gyenge pillanatomban elolvastam néhány "tippek, trükkök"-et az ötödik részről, és kiderült, hogy csak lakosságnak kell lenni. Ha van lakosságod, akkor van haladás a kutatásban (is), ha meg van haladás, akkor tulképp mindened van. Elkezdtem így játszani, és néhány játék után meg is untam, mert minden egyes játék ugyanazt a darálást nyújtotta, amiről beszéltek. -
#4601 Meg lehetne oldani látható és láthatatlan flag-ekkel is. Nem teszik. Azért, mert szarnak bele. Szerintük ez feautre, de részben elkenése a valóságnak, mert valóság az nem olyan, hogy egy fajta lovas és tiszta egység van. Ennyi.
Az egységes példák nem állják meg a helyüket, mert azok új egységek. Én arra gondolok, hogy pl. a modern tank kap +3 értéket valamelyik science elérése után upgrade-ként. Tehetá kutatás + pénz kombóval még lehet tolni az esélyeken. Ez a valóságnak azon leképezése lenne, ahogy pl.a harckocsik alaplövege lassan 40 éve azonos, de újabb és és újabb APFSDS lövedékekkel a páncélátütés drámaian megnőtt. Vagy pl. replőgépeknél az AIM-7 rakétát leváltotta az AIM-120 úgy, hogy erős túlzással ugyanaz az F-15C indítja. Persze ez sem volt ingyen. A civ-ben ezt mutatja a sci+pénz. -
Mabi #4600 "Rosszul közelíted meg. Modellező engine van és nem ilyen "józan ész". Ameddig szám és valszám modellezés van, addig lesz ilyen végeredmény. Pont."
Mert a modellező engine-be olyan nagyon bonyolult lenne lefejleszteni, hogy a józan észnek megfelelően mondjuk egy crossbowman range támadása ne ejthessen sebet egy csatahajón? Vagy lehetetlen küldetés lenne, hogy egy lovag ne sebezzen már meg egy légi egységet (helikoptert)?
"Egyébként a Civ még ott érhetne el jobb (bár értelmetlen erőlködés) eredményt, ha a tech tree egyes elemei egységspecifikusan még hatnának egy csomó mindenre."
Ez most is így van, pl. Horseman + stirrup = knight
vagy: tank + composites + uranium = modern tank stb.
És ahogy írtad is, pénzért lehet upgrade-elni a meglévő egységeket.
Egyébként igen, "csal" az MI de ezt mindig is tudtuk. De emellett a IV. részben sikerült összehozni egy többé-kevésbé értelmes MI-t és egy többé-kevésbé logikus diplomáciát (azzal együtt, hogy persze voltak ott is hülyeségek). Hogyan lehetett ekkorát visszalépni tizenakárhány év alatt? Meg a másik: ha már csal, miért nem valami egyenletesebb módon (pl. az összes yield-hez folyamatosan hozzáad 10%-ot)? És akkor kevésbé történne meg, hogy az eleje nehéz, azt valahogy túl kell élni, aztán kb. a reneszánsz kortól meg unalmas, mert nem ellenfél egyik sem.
Utoljára szerkesztette: Mabi, 2019.01.07. 13:03:04 -
Mabi #4599 "Ez reloadot jelent?"
Nem. Semmit sem szoktam visszatölteni, mert még macerásabb (és hosszabb) lenne a játék, meg úgy egyébként sem sok értelme lenne. Egymás utáni két küldetés, ezt "pech"-nél egy kicsit többnek nevezném.
"Az MI számára minden civ részben fake volt az egész rendszer, mert azon kívül él. Becsalhat bizonyos faktorok alapján bármit. Képes egy városban egy kör alatt akár két egységet és épületet is felhúzni."
Igen, ezt tudtuk eddig is. Évekkel a kiadás után tudtam meg pl., hogy a CIV1-ben a gép nem épít csodákat, csak megkapja őket :-)
Ez a warmongerség is, ehh... hagyjuk is. -
#4598 Rosszul közelíted meg. Modellező engine van és nem ilyen "józan ész". Ameddig szám és valszám modellezés van, addig lesz ilyen végeredmény. Pont.
A Civ I idején a nehézségi szint is befolyásolta a csatákat és ott még dmg sem volt. Poénból egyszer kipróbáltam azt, hogy 2. nehézségi szinten direkt nem alapítottam városokat 3 felett és nem csináltam semmit, hogy az MI hódítsa meg a világot. 1700 táján talált meg és lett háború. Én lovagkorban voltam, ő harckocsikkal. És ebből a helyzetből elfoglaltam az egész világot, mert visszafoglaltam nagy áldozatok árán egy várost és az automobile után elérhető lett az armor, mert a civ olyan, hogy nincs technológuia előfeltétel.... Volt pénzem venni 2-3 db-ot és még elfoglaltam ezt-azt. A nehézségi szint miatt az kevés egység szétcsapott minden támadót.
A combat bon. midifiert most már kiírja a játék adott szint felett, ide azért már eljutottunk...
Egyébként a Civ még ott érhetne el jobb (bár értelmetlen erőlködés) eredményt, ha a tech tree egyes elemei egységspecifikusan még hatnának egy csomó mindenre.
Pl. egy adott dolog kifejlesztése miatt promotion upgrade szerű lenne egységeknél pénzért. Tehát akkor nem két azonos armor csapna össze, hanem mondjuk az egyik oldalon bizonyos tudomány és pénz után korszerűbb harckocsi lenne, mert mondjuk a comp. kifejlesztése után mondjuk "ballisztikai számítógép" fejlesztés lenne alkalmazható az egységeknél. Lézer kifejlesztése után mondjuk "lézervezérlésű bomba" vadászgépeknél növelné a támadóerőt földi egységek és hajók ellen. stb.
Csak ezekkel az MI még inkább nem tudna mit kezdeni, de MP-ben számítana. -
#4597 Na jó, tényleg megvárom, hogy mit írnak a felhasználók a Gathering Stormról, addig ez felejtős. Amellett, hogy az AI egy rakat trágyadomb, a csatamechanizmus még azt is felülírja. Mi az, hogy crossbowman 15-16-ot sebez egy rombolón meg csatahajón?! 100/100-as modern tank vs. 2/100-as (!) alabárdos (!), és 5-öt veszít a tank, wtf?! Lovag sebzi a helikoptert?! Nem hiszem el, hogy ezeket a f*szságokat nem lehetett kiküszöbölni (még mindig).[quote]
Ameddig a Civ harcrendszere generális és csak mennyiségi, de minőségi modellezés nincs benne, addig ilyen lesz. Az egyetlen minőségi modellezés az a naval és air egységeknél van, hogy nem támadhatja őket mindenki, de ennyi. Olyan filtert lehetne alkalmazni, hogy mondjuk 2 era különbséggel egységek egymást nem sebezhessék.
[quote]A százalékszámítás továbbra sem erőssége a proginak, kémem küldetése egymás után kétszer tartalmazta azt a 2%-os esélyt, hogy elkapják - naná, hogy mindkétszer elkapták, ó hogyne.
Ez reloadot jelent? Mert a civ IV és talán V-nél is volt olyan, hogy a randomizációra volt opció. Egy rakás játék úgy működik, hogy a kör elején mindenre kiszámol egy értéket, tehát reload esetén sem lesz más a végeredmény. Ha ez két egymás utáni körben volt reload nélkül, akkor pech.
Nekem is volt már sok játékban ilyen, hogy azért vesztek akár gép, akár MP játékban, mert a random generátor istene utál. A Wagame játékban volt olyan, hogy 71% találati aránnyal zsinórban 5 rakétám nem talált. Ennek esélye ezrelékes, velem mégis megtörtént. Evvan...
AI meg tényleg... Egyedül az utolsó ellenfél, Viktória fejtett ki komolyabb ellenállást (na nem minőségben, hanem mennyiségben, lovakogból és vöröskabátosokból álló seregével a gépesített gyalogság, modern tank, rakétakilövő egységeim ellen). És ő is igazából csak azért, mert a többiek elaltattak a bénázásaikkal, így lusta voltam a hazai kontinensen állomásozó nagyobb sereget is odavezényelni. Na de addig?! Habkönnyen gyalogoltam át bárkin. Alig-alig van katonájuk, és ami van, azt sem bírják használni. Nettó hetekben (de lehet, hogy hónapokban) mérhető, amennyit játszottam a CIV 1,2 és 4. részeivel, de ilyen, hogy valaki hadat üzen hadsereg, sőt egyáltalán katona nélkül, ilyenre nem emlékszem. Ha hadat üzent, már ott toporgott a hadserege a határaimnál, a flottája a partjaimnál. Ehhez képest Kína pl. úgy üzent hadat egy korábbi mentésben (mert Quin Shi Huangban épp félrállt a fing vagy nem tudni miért), hogy összesen egy egysége volt. Így három városát ellenállás nélkül foglaltam el. Pedig nem is akartam akkor háborúzni vele. Mostani mentésben Traianus-szal mentem dominanciára, igazából a közepétől már nagyon unalmas volt (főleg a városmenedzsment, a végére volt vagy 25-30 városom). Csak a favágó munka, semmi meglepetés, semmi próbálkozás az ellenfelek részéről. (Erősség King volt, de igazából nincs jelentősége, minden szinten segghülye az AI, csak magasabb fokozaton kap segítséget.) Értékelhető mennyiségű egysége csak Viktóriának és meglepetésre Katalinnak volt, de használni csak az angol tudta őket, a francia a tengereken hajókázott az egységeivel háború idején. Ki tudja, hová, mert az én partjaimnak a közelébe sem jött, csak tengeri egységekkel. Egyátlalán nem upgrade-elnek, így fordult elő sokszor, hogy a szárazföldön még a reneszánsz kor egységeit hozták, tengeren meg atomtengeralattjárót. Járkálnak fel s alá a settlerekkel, Frigyes letesz két várost fél kontinensnyire a birodalmától, félig tundra, félig havas vidékre, strat erőforrás nuku. Vajon mi késztette erre? Hogy tőlem vegyen el szabad területet? Hát az sikerült, de ki a sz*r akart arra terjeszkedni? Szintén Frici: kér tőlem egy rakás resource-ot meg pénzt (demand), hadsereg nélkül, nyilván arcon röhögtem. Következő körben bepróbálkoztam "csak úgy" én is egy demand-dal, körönként 30 arany 30 körön át - simán megadta :-(
A civ minden részében egy ökör az MI és én ezért adtam fel az ilyen játékokat. Értelmetlen csaló MI ellen bohóckodni. Az tény, hogy a 6. rész eddig a legalja szint közelében van.
A végén direkt megnéztem az összes grafikont, toronymagasan voltam a legjobb mindenben a vallást leszámítva, pedig egyrészt kimondottan csak dominanciára akartam menni, másrészt nem szöszmötöltem a mikromenedzsmenttel. Alig-alig épített pl. district-eket az AI, holott az egész várostervezésnek az az alapja.
Az MI számára minden civ részben fake volt az egész rendszer, mert azon kívül él. Becsalhat bizonyos faktorok alapján bármit. Képes egy városban egy kör alatt akár két egységet és épületet is felhúzni.
A CIV közösség arcul csapása ez a rész, pedig marhára tetszene az alap játékmechanizmus, tetszenek a districtek, az épületek, a csodák (ezek mindig is a kedvenceim voltak), a vezetők bónuszai szerintem marha jól lettek kitalálva stb. De az egészet hazavágja a minden eddiginél ostobább AI és a csatamechanizmus. Kíváncsi vagyok tényleg, milyen lesz a G.S., mert Mátyással azért jó lenne csapatni. de ha ezekben nem lesz érdemi fejlődés, biztosan nem adok ki erre több pénzt.
Nekem a Civ VI alap rendszere tetszett eddig a legjobban az összes rész közül. Csak ez szart sem ér, ha MI 20 év kitartó fejlesztése után sincs, csak csal és a diplomácia rész még az eddigin "színvonalat" sem éri el és a warmonger miatt tök lényegtelen.
Valójában a sokféle győzelmi mód is igazából mind katonai hódítást jelent, csak eltérő mértékűt. Innentől fogva meg a Civ is csak egy rush játék, csak nem RTS. Ennyi a difi. Más csomagolása. Nehezebb szinten arról szól a játék, hogy mindenkit lerohansz és lecsapsz, mert lefejlődni úgy sem tudod, a gép annyira csal. -
#4596 El kell engedni a játékot. Igénytelen szarhalom játékmechanika, 25 évvel ezelőtti AI-val. Kettő forintot nem ér a játék, csak gyártják 4 évente az új, szar részt, amit foltozgatnak 3 évig, aztán repeat.
Egy stratégiai programban hogy lehet ennyire primitív egy AI és ostoba buta átgondolatlan egy diplomácia? Ha ezt a kérdést felteszed magadnak, akkor elő sem veszed többet a részt.
Zárójelben. Óriási programozási szakértőnek kell lenni ahhoz, hogy mondjuk új korszaknál az előző egységek ne sebezzenek semmit, így elkerülhető lenne a 20 éve fennálló probléma.
Utoljára szerkesztette: Running, 2019.01.07. 11:21:26 -
#4595 Csatában a barátságos tűz is szed valamennyi áldozatot, szóval szerintem az se lenne reális, hogy akármilyen ütközet után a páncélos hadosztály megvan patika állapotban, mint ami most gördült le a gyártósorról. Vagy ha nem is baráti tűz, de csak elsütötted az ágyút, géppityut, stb, kell egy kör "gyógyulás" vagy ha jobban tetszik javítás, mire ismét teljes értékűen bevethető a csapat. Szóval ezt most én se tudom megadni, hogy az lenne a reális, ha meg se karcolódik, akár tank, akár hadihajó. :) -
Mabi #4594 Én huge térképen, marathon sebességen, 12-15 civvel játszom mindig.
"A lándzsás ledobja a tankot meg nem bug, hanem feature, már az első rész óta. :)"
Tudom jól, de engem rohadtul idegesít. Azért azt hittem, az ilyesmi mostanra eltűnik. Meg aztán OK, tegyük fel, hogy egy ügyes lándzsás beszúrja a fegyvert a lánctalpba és valahogy tönkreteszi, OK, de a nyílpuskás sebzi a csatahajót (nem is kicsit) nekem már vérlázító hülyeség. Öcsém is azt mondta, hogy ez tök jó, mert fordítva is van egy szemernyi esélyed (mondjuk ő megrögzött romantikus/szentimentális fajta, mert máig csak az első résszel tolja).
Igazából a kémrendszert (is) csak tanulgattam, összesen a negyedik mentésem volt, és a második, amit végig is vittem. Sok hasznát nem vettem (meg a kémeket/diplomatákat egyébként is mindig utáltam). -
#4593 Ezek egyrészt vicces dolgok, másrészt szerintem nézz rá a Rise and fall kiegre, ami ezeknek egy jelentős részét finomítja, harmadrészt emelj a nehézségi szinten.
Én is king és deity között szoktam szórni a nehézséget, amikor játszhatnékom van, és iOSen csak a vanilla van fent, ott még nincs rise and fall kieg, de ilyen durva malőrökre nem emlékszem. Igaz nekem online sebesség és a három legkisebb méret közül vmelyik map méret súlyosbítva több AI-val, amennyit csak a mapra lehet nyomni. Na ilyenkor mindig toporog vki a határon, hogy pofozkodna, illetve erősen kapaszkodni kell, hogy kultúra vagy kutatási győzelemmel be ne előzzön.
Rise and fall a loyality rendszerrel legalábbis azt megoldja, hogy nem telepít városokat mindenhova mindenki ész nélkül, mert akkor azok átállnak a legközelebbi birodalomhoz. Mondjuk az ész nélkül tradelés az marad, bárkinek bármilyen artifactját meg tudod venni bármikor, nem érdekli, hogy neki nem marad, vagy neked azzal lesz meg a kultúra win.
A lándzsás ledobja a tankot meg nem bug, hanem feature, már az első rész óta. :)
Kémekkel meg én nagyon ritkán jutok offenzíváig, magasabb szinteken inkább csak annyira jók, hogy távol tartsák a tolvajokat meg szabotőröket a fővárosomtól.
De én is nagyon várom már a gyülekező vihart. :) Még ~5 hét! -
Mabi #4592 Na jó, tényleg megvárom, hogy mit írnak a felhasználók a Gathering Stormról, addig ez felejtős. Amellett, hogy az AI egy rakat trágyadomb, a csatamechanizmus még azt is felülírja. Mi az, hogy crossbowman 15-16-ot sebez egy rombolón meg csatahajón?! 100/100-as modern tank vs. 2/100-as (!) alabárdos (!), és 5-öt veszít a tank, wtf?! Lovag sebzi a helikoptert?! Nem hiszem el, hogy ezeket a f*szságokat nem lehetett kiküszöbölni (még mindig). A százalékszámítás továbbra sem erőssége a proginak, kémem küldetése egymás után kétszer tartalmazta azt a 2%-os esélyt, hogy elkapják - naná, hogy mindkétszer elkapták, ó hogyne.
AI meg tényleg... Egyedül az utolsó ellenfél, Viktória fejtett ki komolyabb ellenállást (na nem minőségben, hanem mennyiségben, lovakogból és vöröskabátosokból álló seregével a gépesített gyalogság, modern tank, rakétakilövő egységeim ellen). És ő is igazából csak azért, mert a többiek elaltattak a bénázásaikkal, így lusta voltam a hazai kontinensen állomásozó nagyobb sereget is odavezényelni. Na de addig?! Habkönnyen gyalogoltam át bárkin. Alig-alig van katonájuk, és ami van, azt sem bírják használni. Nettó hetekben (de lehet, hogy hónapokban) mérhető, amennyit játszottam a CIV 1,2 és 4. részeivel, de ilyen, hogy valaki hadat üzen hadsereg, sőt egyáltalán katona nélkül, ilyenre nem emlékszem. Ha hadat üzent, már ott toporgott a hadserege a határaimnál, a flottája a partjaimnál. Ehhez képest Kína pl. úgy üzent hadat egy korábbi mentésben (mert Quin Shi Huangban épp félrállt a fing vagy nem tudni miért), hogy összesen egy egysége volt. Így három városát ellenállás nélkül foglaltam el. Pedig nem is akartam akkor háborúzni vele. Mostani mentésben Traianus-szal mentem dominanciára, igazából a közepétől már nagyon unalmas volt (főleg a városmenedzsment, a végére volt vagy 25-30 városom). Csak a favágó munka, semmi meglepetés, semmi próbálkozás az ellenfelek részéről. (Erősség King volt, de igazából nincs jelentősége, minden szinten segghülye az AI, csak magasabb fokozaton kap segítséget.) Értékelhető mennyiségű egysége csak Viktóriának és meglepetésre Katalinnak volt, de használni csak az angol tudta őket, a francia a tengereken hajókázott az egységeivel háború idején. Ki tudja, hová, mert az én partjaimnak a közelébe sem jött, csak tengeri egységekkel. Egyátlalán nem upgrade-elnek, így fordult elő sokszor, hogy a szárazföldön még a reneszánsz kor egységeit hozták, tengeren meg atomtengeralattjárót. Járkálnak fel s alá a settlerekkel, Frigyes letesz két várost fél kontinensnyire a birodalmától, félig tundra, félig havas vidékre, strat erőforrás nuku. Vajon mi késztette erre? Hogy tőlem vegyen el szabad területet? Hát az sikerült, de ki a sz*r akart arra terjeszkedni? Szintén Frici: kér tőlem egy rakás resource-ot meg pénzt (demand), hadsereg nélkül, nyilván arcon röhögtem. Következő körben bepróbálkoztam "csak úgy" én is egy demand-dal, körönként 30 arany 30 körön át - simán megadta :-(
A végén direkt megnéztem az összes grafikont, toronymagasan voltam a legjobb mindenben a vallást leszámítva, pedig egyrészt kimondottan csak dominanciára akartam menni, másrészt nem szöszmötöltem a mikromenedzsmenttel. Alig-alig épített pl. district-eket az AI, holott az egész várostervezésnek az az alapja.
A CIV közösség arcul csapása ez a rész, pedig marhára tetszene az alap játékmechanizmus, tetszenek a districtek, az épületek, a csodák (ezek mindig is a kedvenceim voltak), a vezetők bónuszai szerintem marha jól lettek kitalálva stb. De az egészet hazavágja a minden eddiginél ostobább AI és a csatamechanizmus. Kíváncsi vagyok tényleg, milyen lesz a G.S., mert Mátyással azért jó lenne csapatni. de ha ezekben nem lesz érdemi fejlődés, biztosan nem adok ki erre több pénzt. -
Mabi #4591 OK, ez 4-5-ös városnál még rendben van, de amikor benéztem a 14-es Rómába, hát nem bírtam lekövetni a változásokat. De majd megpróbálom újra.
Köszi a válaszokat! Az inkvizítort továbbra sem értem, mert van már ahol katedrálisom is van, és mégsem tudok gyáratni. A Pantheon menüben valami olyasmit írt, hogy először inkvizíciót kell csinálnom egy apostollal, utána lehet inkvizítort gyártani, viszont apostoloknál meg nem láttam ilyen opciót, csak a térítést. -
#4590 Négyes a városod, akkor négy mezőt végigklickelsz és akkor azon lesz a négy ember lakattal, mi ezen a követhetetlen? Ha négy emberrel ötöt vagy tízet klickelsz, na az baj, de az a civ4ben is baj volt. :) Aztán ha lesz öt embered, akkor egyik lakatosra ráklickelsz, azt feloldja és ráklickelsz két másikra és akkor az új felosztásban van az öt embered. A nem lakatosról fogja elvenni. -
Mabi #4589 Ja, és ha már beszélgetünk, még egy kérdés: hogyan lehet a város mezők megművelését változtatni? Úgy értem, technikailag. 4-ben (meg korábban) ez olyan egyszerű volt. Egy kattintás, dolgozott rajta a citizen, még egy kattintás, nem dolgozott rajta.
Itt meg megjelenik egy lakat, amivel gondolom, azt rögzíthetném, hogy ott mindenképp termeljen, de teljesen követhetetlen, hogy mikor mit választottam ki és mi tűnt el. -
#4588 Nem tudom, hogy a gatering storm felrakása mellett a rise and fall új alapmechanikái beépülnek e, csak a nemzetek fognak hiányozni, vagy vmi egyéb megoldás lesz. Szerintem kelleni fog az első kieg is a teljes élményhez.
Az a menüpont, ahol kiválasztod, hogy a város építsen egy settlers vagy egy légióst. Szóval amikor bemész a városba és rányomsz, hogy na itt épüljön egy ancient wall. Fogalmam nincs mi a hivatalos neve, építő menü? :) De mindegy, belemész a városba, nem districtet építesz, nem egységet, hanem a lenti szekcióban a fehéres színű sávok közül a felső szokott lenni a fal javítása, ha nem 100%-os állapotban van a város fala.
Inkvizitorhoz templom kell a szent negyedbe, de az államvallással én is eddig jutottam amíg te, hogy vagy alapítottam és akkor az volt, vagy elfoglaltam más fővárosát, ahol alapított egyet, de nem lett az. Szerintem ha lemaradsz a great prophetekről, akkor már az importvallás az nem olyan mintha alapítottál volna egyet. Védekezni jó, de vallási győzelem már nem lesz. -
Mabi #4587 Szia!
Nem, a Rise and Fall-t nem szereztem be, mert az nem volt 75%-kal leárazva, ellentétben az alapjátékkal :-) Ha a gathering stormot beszerzem, az tartalmazza majd ezt a kieg-et is? Vagy egy teljesen más játék lesz vele a Civ, mintha mondjuk egy modot telepítenék?
Az a menü, amiről írtál, az a városriport, ahol az épületek/districtek vannak az első fülön, a vallás a másodikon és nem tudom mi a harmadikon?
Apropó, újabb kérdés: hogyan lehet felvenni államvallást? Csak ha én magam alapítom? Mert miután az oroszokat leigáztam, "megörököltem" tőlük az ortodox vallást, szépen el is terjedt a birodalomban, de nem lett államvallás. Pedig jó lenne valahogy vallásháborút indítani pl. Saladinnal, mert mindig zaklat a papjaival. Ja, és inkvizitorhoz valami civic kell? Civilopediaban nem találtam erről semmit. -
#4586 Ha lenyitod az építőmenüt a városoknál, akkor az több szekcióból áll fentről lefele. Az első szekció a districtek/épületek, a második szekció az egységek és a harmadik szekció a spéci dolgok, mint pl. hogy ha van kutató negyeded, akkor az adott város termelését iksz körre átirányítod kutatásba (valamilyen hatékonysággal nyilván), illetve itt lesz majd, hogy űrhajót építesz, atombombát kutatsz, és itt van az a lehetőség is, hogy a lerombolt városfalat helyreállítsd.
A második kérdésed nem biztos, hogy jól értem, de szerintem az a gond, hogy a fal az csak egy védelmi szorzó. Van a város, annak van alapból egy védelmi értéke meg egy HP-ja, ha fal van, akkor a fal egyrészt plusz HP (külön soron, és a fenti bonyolult módon javítható) másrészt növeli a város védekező erejét. A fal nem gyógyul, a HP igen. Kivéve, ha körbeveszed a várost, mert akkor ostromlott város lesz, elvágod az utánpótlástól és nem gyógyul. Úgyhogy remélem az a válasz a kérdésedre, hogy egy 5 lakosú város, aminek nincs se districtje, se semmi komoly épülete egy sima ancient wallal elhullik, mint száraz levél az őszi szélben, addig egy 12 lakosú, három districtes, sok épületes város meg kemény dió, és nem adja meg magát az első két pukkantás után.
A bónusz kérdésre meg az a válasz, hogy a patcheket a steam mindig felrakja, szóval mindig aktuálisan tartja a játékot, egyedül a plusz tartalom nincs benne, a DLC-k. Amik ugye plusz népek, scenáriók. A rise and fall kieg is végülis egy scenario, mert új szabályrendszert hoz, csak ugye random generálható a térkép (többi scenáriónál adott a térkép ahhoz a szabályrendszerhez).
Sokat csiszolt az alap játékon az a kieg, azt amúgy beszerezted? :) -
SANTANTICA #4585 kontinensek és MAGAS TENGER :) így nagy "anyahajó-kontinensek" lesznek :) -
Mabi #4584 Szia!
Még egy kérdés az új (februári) kieggel kapcsolatban, aztán eldugulok: ha azt felrakom, az a korábbi hivatalos kiegészítéseket/patcheket stb. is tartalmazza, vagy minden korábbit külön is fel kell rakni? -
Mabi #4583 Egyébként persze nem vártam ki a februárt, hanem - bár alapvetően építkezős típusú játékos vagyok, aki szinte magában is szívesen ellenne - elfogadva a civ6 adottságait, indítottam egy őszinte :-) mentést Traianus-szal, Kingen. Mindig huge térképen játszom marathon speed-del, mert különben az ókori háborúk eleve kizártak, mire felvonulok egy ostromhoz, már rég elavul a seregem. Szóval a huge térképen sikerült letenni úgy a ruszkikat, hogy épp csak össze nem ért Szentpétervár és Róma... Gáz. Persze elég hamar belém is kötöttek, vesztükre. Most épp az aztékok járják a végüket. Közben azt is megtapasztaltam, milyen rossz, ha az ellenségnek vannak hűbéres városállamai, az egyik elfoglalt és megsemmisített két korábbi orosz várost is. Az volt a terv, hogy a saját kontinenst igyekszem lehetőleg az előtt bekebelezni, hogy a többiekkel találkozom, így velük szemben egy ideig megúsznám a warmonger penaltyt, nos ez nem jött össze. Mostanra annyira utálnak, hogy Viktória már hadat is üzent nekem - lement úgy a 25 kör, hogy egy puskalövés nem volt, de még csak angol hajót sem láttam a mi partjaink felé tévedni. Brá-vó!
Két kérdés a városfalakkal kapcsolatban:
1. Az egyik elfoglalt városomban a laktanya district "életereje" azóta sem állt vissza, folyamatosan és hosszú évek óta 36/50-et mutat. Ezt hogyan lehet feltölteni? A város panelen nem mutat sérülést, amit ki tudnék javítani.
2. Miért van az, hogy azonos típusú falaknál az egyiket két faltörő ágyúlövéssel szétzúzom, a másikat meg lövetem napestig és közben az én ágyúimat nullázza le a fal védelme? Kicsit vicces, hogy két faltörő ágyúval, 4 muskétással és egy lovaggal a nulla védővel rendelkező várost több tucat körbe telik elfoglalni, mert folyamatosan gyógyítgatni kell az egységeimet. -
Mabi #4582 Katonai erő: annyit tennék még hozzá a kolléga által írtakhoz (ezt a városvisszaadást én nem szoktam használni, megtartok mindent, ez gondolom, majd akkor fog visszaütni, amikor elérik kb. a 15-ös szintet és kezdenek lázongani), szóval annyit tennék hozzá, hogy a városállamokat nem érdemes elfoglalni, inkább envoy-okkal növelni a velük fennálló jó kapcsolatot, és ezáltal minél többet hűbéressé tenni, mert - azon kívül, hogy értékes bónuszokat kapsz tőlük hűbérúrként - egy háborúban ez nagyon nagy kincs lehet. Ugyanis a hűbéres városállam teljes hadseregét megveheted egy nem túl magas összegért, és 90 körig használhatod. Legutóbb pl. egyszerre nyomult rám Monty, Frigyes, Saladin és Gilgamesh. Egy crossbowman legyártása 1750 arany lett volna, viszont Kabul, mint hűbéresem, 2330 aranyért átengedte a teljes hadseregét, benne 4 crossbowman és egy muskétás, meg egy lovag. Igaz, hogy ez csak átmeneti, viszont 90 kör nem kevés, és a Frigyes-Saladin kettős ezzel máris sakkban tartható volt. Arra kell csak figyelni, hogy nehogy elveszítsd közben a hűbérúr státuszt, mert akkor azonnal visszaszállnak az egységek a városállamra. -
Mabi #4581 Szia!
Kezdő stratégiára biztosan írnak a profik valami tuti sorrendet (pl. scout-slinger-worker-settler stb.), én általában az adottságoktól teszem függővé, milyen sorrendben megyek. King fokozattól előnyöket kap a gép, ezen az oldalon azt hiszem fent van valahol, hogy pontosan melyik szinten mit, de Kingen pl. két telepessel indul az AI, az elég combos előny az elején. Kezdő, ismerkedő játéknak az 1-3 szintek valamelyikét javasolom.
A kutatás irányának meghatározásakor is fontos szempont, hogy milyen a környezet. Ha közel s távol nincs tengerpart, akkor a hajózással kapcsolatos tudományok kevésbé fontosak, hátrébb sorolhatók; ha nincs olyan nyersanyag, amihez bánya kell, az egyrészt szívás, másrészt ez is alakítja a prioritásokat. Ha nincs olyan nyersanyag, amihez kell az állattartás, szintén lehet vele várni - de közben arra is érdemes figyelni, hogy melyik tudományra melyik másik épül (ld. tech tree), mert lehet, hogy épp valamelyik nem annyira fontos, de ami rá épül, az meg nagyon is.
Használd a tech és civic boostokat, amennyire csak lehet (minden esetben meghatározza a gép, hogy mi ad boostot, és ez mindig a kutatási idő felét jelenti, ami borzasztó sok idő megtakarítás). Nézd meg, hogy mire akarsz ráhajtani, és próbáld elérni a boost feltételt. Sokszor csinálok pl. olyat, hogy ha látom, hogy hamarosan el fogom érni a boost kritériumot, akkor a kutatás felénél abbahagyom és mást kezdek kutatni. (Van pl. olyan tudomány, amihez az a boost, hogy legyen összesen 6 népességed a város(aid)ban. Ha félbehagyod a kutatás, a beleölt tudás nem vész el, és a háttérben, ha teljesíted a kritériumot, megkapod egyből a tudományt, amint eléred a 6-os népességszintet. Úgy, hogy közben a tudományodat már másik technológia kidolgozására fordítottad.
A tech tree egyébként is egy hasznos dolog, érdemes tanulmányozni. Itt kijelölhetsz egy távolabbi célt is, akkor automatikusan azokat a tudományokat veszi sorra, amelyek elvezetnek ahhoz, amit megjelöltél (azért kezdésnél ne rögtön a gunpowder-rel indíts, de 2-3 körre előre nyugodtan megadhatod az elérni kívánt tudományt).
Ahogy a kolléga írta, a megtermelt mezőket érdemes manuálisan beállítani, de elég jól működik a "prioritás kiválasztás" is (a várospanelen checkboxban megadhatod, hogy kajára, termelésre, pénzre, faith-ra gyúrjon-e elsősorban a város, és akkor így fogja berakni a megmunkált mezőket - kezdésnek szerintem bőven elég ezt használnod.
Építőkkel nem érdemes egyszerre felhúzni az összes bányát, farmot stb., mert úgyis csak annyi mezőt munkál meg a városod, amekkora a népességszám. Pl. egy 3-as szintű városban felesleges legyártani egy második munkást és megmunkálni a további (4-6.) területeket, mert úgyis csak három mezőn dolgozik a város.
Kezdő nép: bármelyik jó lehet, csak tudni kell kihasználni az adottságait. Ha tudod magadról, hogy inkább építkezős játékos vagy, akkor a kulturális/vallási/tudományos győzelem a neked való, ennek megfelelően érdemes választani (Kongó-brazil pl. kultúrára; spanyol lehet vallásira; német tudományosra stb.). De ahogy olvasom, te inkább a hadakozós típus vagy :-) így a dominancia győzelem lehet cél, pl. Rómával vagy a németekkel. Ha dominanciára mész, figyelj arra, hogy kinek milyen unique egységei vannak; Rómának pl. a légiós, alap, hogy minél előbb kifejleszd és használd is, mert ha elavul, semmi előnyöd nem lesz a többiekkel szemben. Akinek a későbbi korokban lesznek unique egységei, azokat még az előtt érdemes megtámadni (pl. a brazilok csatahajója elég gyilkos, főleg, hogy jóval korábban elérik, mint bárki más a népek közül).
Én egyébként kezdő népnek Rómát ideálisnak tartom a "minden út Rómában vezet" és az alap kereskedelmi képviseletekért, no meg a brutálisan király légiósokért, akik még bizonyos builder-munkát is végre tudnak hajtani (pl. erdőirtás, ami roppant hasznos, ha egy folyamatban lévő termelést meg akarsz dobni egy komoly fogaskerék-mennyiséggel).
"Röviden" ennyi jó tanács, de köteteket lehetne írni, annyira összetett a játék.