4740

civilizationbanner.jpg

Sid Meier's Civilization
  • Mabi
    Így van, brutálisan lehet tarolni fosztogatással. Pénzt is, tudományt is (szerintem ez a leghasznosabb), kulturát is. Főleg, mikor már tankod van és a védőfalak szinte meg sem kottyannak.
  • b-type
    Én meg általában úgy játszom hogy legalább egy városát meghagyom..van hogy elég lóf@sz várost de akkor is, nagyon kcsög vagyok, nagyon bunkó vagyok, de nem számolok fel teljesen más civilizációt....nem tudom gondolom a nagy indián regények hatása :D
    Az AI csal..mindig is csalt hiszen ha kell mi is csalunk..save-load. Ezzel együtt tapasztalt játékos ellen esélye sincs.
    Sztem nagyszerű játék az összes hibáival együtt, nagyon ott van az Endless Legend is pl. de a Civ még mindig a legjobb sztem.
    Utoljára szerkesztette: b-type, 2019.03.01. 13:39:19
  • zorrobomber
    Mindig is csak barátokkal játszottam... ott meg élőszóban is ment a "diplomácia" :) Általában nem bántottuk egymást a modern korig, vagy egyáltalán nem.
  • molnibalage83
    Életemben egy quick Civ V MP volt, ahol szétesett a szervet. Multiban sajnos a Civ pont olyan, mint egy rush RTS játék...
  • zorrobomber
    Multiplayer-ben igazán vicces a pillage. Elég jól ki tudja zökkenteni az ellenfelet :)
  • molnibalage83
    Maga a játék alap rendszere az eddigi legfejlettebb az én szememben. Nekem eddig messze ez tetszett a legjobban. A harcrendszert nézve is talán.

A diplomácia soha nem volt ilyen szar alap kiadásban és az MI pont olyan csaló és hülye, mint eddig. Ezért hagytam abban. (Minden MI ellen játszott strat/taktikai játékot.)

A legalább valamelyik régi rész szintjén lenne a diplo és nem ennyire ostoba és csaló az MI, akkor ez lehetne a legjobb rész. De itt túl sok a "ha". Viszont összességében csak a diplo miatt hulladék, mert a többi téren nem rosszabb, csak másabb.
  • Running
    Hát rég jött már ki ennyire hulladék rész.
  • molnibalage83
    Én soha nem civeztem ilyen mélységeiben. Én, ha háborúztam, akkor vagy vesztettem vagy legyalultam az ellent. Soha nem láttam komoly hatását a pillage-nek. A kikényszerített békéből lehetett profitálni jól, de kb. ennyi.

A 6. résszel 2,5 játékot toltam kb, azóta sem vettem elő.
  • b-type
    ja, nem számolom fel..csak nem kitermelem őket hanem megveszem pénzért. Megmaradnak a seregek, elvannak azok, lehet némileg csökkenteni a fenntartásukat, háborúban meg vigyázni kell, lovasokkal lerabolni mindent..sztem rengeteg előnyt lehet szerezni egy háborúval...ha olyan az ellenfél akkor nagyon sok kört meg lehet spórolni azzal hogy lesápolom mezőit, fejlesztés, hit meg kaja ha sérülnek..a távolsági egységekkel meg csak úgy lövöldözöm a városait 4xp/lövés. Mire végzek fel van égetve minden területe, ..vagy ha nagyon necces hogy elveszítek egy egységet akkor békét kötök. ha jól lavírozok a szövetségekkel akkor különösebb büntetés nélkül lehet gyorsítani a fejlődést.
  • molnibalage83
    Én ez a kitételt visszamenőleg is értettem a korábbi Civ részekre is.
    Én összesen 3 játékot toltam ezzel és én is vettem egy ideig, mert úgy látszott nem éri meg fenntartani a sereget, inkább pénzt tartalékoltam, ha kellett arra.

Ezzel viszont az a baj, hogy ezzel magas XP-s egységed soha nem lesz, ha a háború után felszámolod azokat...
  • b-type
    A játék háromnegyedéig nem gyártok egységet, max ha semmi mást nem tudok, egyébként mindig veszem... valszeg ezért nem is értettem a problémát.
  • molnibalage83
    Ez az egyetlen hatása. Viszont emiatt ott csapja tarkón a balanszot, hogy a jó sok idő alatt legyártott egységeid pont olyan gyorsan meghalnak, mint más játék sebességen. ---> Még balanszolatlanabb játék.
  • zorrobomber
    Annyi értelme van, hogy nem évülnek el az egységeid, mire odaérsz az ellenfél városához=többet lehet háborúzni.
  • molnibalage83
    Nem. A problémája az, hogy a játékidő hosszabbítása minden építési idejét elnyújtja = értelmetlen.
    Olyan beállítás kellene neki, ami a fejlesztés lassítja be és mondjuk az épületek tovább épülne, de az egységek nem drágulnak. Tehát tovább tart egy korszak.

Én emiatt mindig is normal speed-en játszottam. A többi totálisan értelmetlen.
  • Mabi
    Szerintem csak az elején van az, amit írsz, utána maratonon is 1 kör = 1 év.

Én egyébként pont az általad említett anomália miatt mindig csak marathon sebességen játszom, főleg, ha olyan birodalommal vagyok, akiknél a unique egység ókori/klasszikus kori. Ellenkező esetben ezt az egységet nem nagyon lehetne kihasználni.

Kipróbáltam egyet a sumérokkal, és nagyon nagy királyság, hogy a Barbár telepek felszámolása (az automatikus gold jutalmon kívül) Tribal village lootot ad. Gyakorlatilag nincs olyan tudomány, amihez ne kaptam volna így boostot. (És akkor a mellékesekről, mint ajándék builder, scout egységek, pénz, faith még nem is beszéltünk). Valamint egy sivatagban épített Petra csodával minden tile 2 kaja + 2 termelés yield-et hoz, erre még ráépítek egy zikkurat-ot, az még +2 tudomány is, ez így nem rossz kombó.

Csak hát az AI... Ebben a mentésben négyen támadtak meg, úgy, hogy én senkit, és a 4-ből 3-nak előtte zöld fejecskéje volt, 1 meg semleges (még csak sárga sem volt senki). Ami igazán szánalmas, hogy a 4 támadóból egyetlen darab ellenséges egység sem jött a birodalmamnak még a közelébe sem. Vígan felkoncoltam Róma és Arpinum bányáit és kerületeit, valamint könnyedén elfoglaltam Antiumot a vas lelőhely miatt. Előtte Tenochtitlan és Texcoco környéke volt soron. Szinte nekem volt kínos, mennyire képtelenek voltak ellenállást kifejteni.
  • b-type
    Ezt így nem pontosan vágom. A sereg mozgatása és az eltelt idő nincs arányban? Valójában szerintem ez még túl könnyű is, nem reális, de nem csak abban hogy egy folyón való átkelés az 10 év, hanem abban is hogy az utánpótlás, az ellátmány nincs számolva, hegyen-völgyön átkelni egy hadsereggel nem egyszerű...nyilván nem is tart 10 évig, viszont cserébe nincs elhullás és ellátmánymenedzselés.
    A korokat kijátszani sztem nem probléma, lehetne még részletesebb, viszont ha lelassítod a köröket, akkor a tudományt is nagyon le kellene lassítani, mert így is necces, hogy nagyon előreszaladsz ami mindig is probléma volt a Civ' játékokban. Nem látom a térképed, hogy mennyire messze van a támadandó fél, érdemes jól megtervezni egy támadást, akár egy kereskedelmi úttal megalapozni a könnyebb haladást. De általában ha támadni akarok akkor már régen ott a sereg, egy közeli hazai terepen fejlesztem ha kell, de nem szokott probléma lenni. ..ha szigeteken játszol akkor problémásabb valamivel a hajók miatt..
  • SANTANTICA #4644
    Egy nagy problémám van a játékkal: még maratonban is egy kör 10 év....és amikor egy egységet 250 évig "épít" nem lehet "kijátszani" az adott korokat :(

Nincs egy olyan mód ami a dátum lépését max 1 kör/1 év-re állítaná? (sajna a maraton csak annyit jelent, hogy minden "termelés" is hosszabb lesz.

Jó lenne egy-egy adott kort úgy játszani HUGE mapon is, hogy ne az legyen hogy mire felsorakoztatod a sereged az ellennél, már 2x is lehetne upgradelni őket (na persze csak otthon)
    Utoljára szerkesztette: SANTANTICA, 2019.02.25. 08:53:52
  • Mabi
    Hogy a túróban van ennyi stratégiai nyersanyagod (meg a két nőnek is)? O_o
  • b-type
    ...amikor mégis betalál a szavazat :)) 50köröm volt védeni, a végén bekopogtattak ajándékokkal.:))

• -=Sis=-
  • b-type
    Sztem jobb lett a játék sokkal, a játékos tudja szpatni az AI-t, és ez sztem nem is fog megváltozni addig amíg a játékosnak tapasztalatokra épülő elképzelései vannak szituációkra. Ezt nagyon nehéz levédeni AI-val hogy az ne csináljon sok esetben óriási hülyeséget.
    De a játék maga jóval szórakoztatóbb, sztem sokat javult az uralkodók közti kötélhúzás is, de a megmaradt a Civ-es munkásököl vasököl odab@sz ha köll. A szavazatokra könnyen lehet védekezni, de figyelni kell rá, mert komoly szpás tud lenni. Az agresszor magatartás visszaszorítása sem könnyű játékprogramozói szinten, mivel azért elég összetett, én indítottam háborút pusztán azért mert mint a szőlőfürtök ott 'lógtak' előttem a riválisom kutatási kerületei, és a város nem volt védve...leraboltam a kutatási pontokat, meg a kereskedelmét, és körönként szedtem a 4XP-t a távolsági egységemnek, támadni nem tudott mivel lefoglalták az általam befolyásolt városállamok akik szintén megtámadták. .. a városát eszem ágában nem volt elfoglalni, aztán mikor már nagyon jó feltételeket kínált a megtámadott rivális a békekötésért. Tehát kell valami visszatartó erő.
    De összességében jobb lett, és szórakoztatóbb, tartalmasabbak a körök.
  • molnibalage83
    Hát, akkor nem veszem elő. Ha majd 5-6 év múlva 4-5 EUR, akkor ránézek. Ennyit nem ér meg, csak kipróbálnám kb. 1-2-szer.
  • Kmarha
    Ezt kifejezetten a kiegészítő manuálja mutatta be a játék elején, gyanítom hogy sima patchbe nem lesz benne. De nem próbáltam kieg nélkül.
  • zorrobomber
    Sid Meiers Civilization VI Gathering Storm - 26.79€

Utoljára szerkesztette: zorrobomber, 2019.02.20. 13:38:34
  • Pluskast
    Mondjuk annyira nem értem, hogy ez mitől Inca sajátosság. A modern korban van eleve egy olyan technológia amivel tudsz alagutat fúrni.
  • molnibalage83
    Ezt az alapjáték is tudja felpatchelve vagy kieges?
  • Kmarha
    új ökörséget hoztak be helyette. Diplomata pontokat lehet szerezni, és azt elköltve lehet bizonyos tetteket (hadüzenet, tanácsban krizis szavaztatást tartani, stb). Így kevésbé idegbajos a dolog, viszont bebufferelve a pontokat, minden úgy alakítható, ahogy csak akarod.
  • molnibalage83
    A warmonger és diplo ökörségeket javították már?
  • Tuvok #4632
    Igen :D
  • Mabi
    Jól látom, hogy itt a hegyeken is lehet termelni?
  • Tuvok #4630
    Vigasztal, hogy Marbozir se tudta :D
  • Tuvok #4629
    Na jó, ha Mátyás OP, akkor az inkákat már nem is tudom mire vélni...
    Screenshot
    Látható a vulkán áldásos hatása, fertilizált talaj brutális food yield-del a Terrace farmokon, és ezáltal gyorsan hatalmasra nőtt főváros. Érdemes tudni, hogy Liang egyik upgrade-je megvéd a katasztrófáktól.
    A hegy közepére épített "inka teleport" pedig segít elkerülni a nagy kerülőket, azt viszont én sem tudtam, hogy ez gyakorlatilag csillagkapuként üzemel, a hegylánc egyik végén be, a másik ki. Ez szerintem hamarosan nerfelve lesz :/
  • Kmarha
    Igen, a játék kreálásnál megjelenik egy csuszka a katasztrófák gyakoriságára. Ott le kell húzni 0-ra.

Amúgy túl sok változást nem hoznak a játékba az ipari korig. Ott még nálam folyamatban van a felmelegedés, egyenlőre partszakaszaim tűnnek csak el.
  • Mabi
    Ezeket ki lehet egyébként kapcsolni?
  • Tuvok #4626
    Na jó, Mátyás kicsit OP lett....Kleopátra hadat üzent, elszedtem két városállam 8 Warriorját, ingyen és bérmentve feltoltam őket Swordman-nek és konkrétan letoltam Egyiptomot a térképről, Immortal-on. Heh.
  • b-type
    Eddig volt egy áradás meg egy tornádó..
    Nekem tetszik eddig.
  • zorrobomber
    Gathering Storm - 31.89€
  • b-type
    Gathering Storm: 40euro (steam)
  • zorrobomber
    "12:01 AM Eastern US time"

Ebből én arra következtetnék, hogy csütörtök reggel 7kor, de lehet hülyeséget mondok...
  • SANTANTICA #4621
    péntek hánykor?