civilizationbanner.jpg

Sid Meier's Civilization
  • Mabi
    Na jó, tényleg megvárom, hogy mit írnak a felhasználók a Gathering Stormról, addig ez felejtős. Amellett, hogy az AI egy rakat trágyadomb, a csatamechanizmus még azt is felülírja. Mi az, hogy crossbowman 15-16-ot sebez egy rombolón meg csatahajón?! 100/100-as modern tank vs. 2/100-as (!) alabárdos (!), és 5-öt veszít a tank, wtf?! Lovag sebzi a helikoptert?! Nem hiszem el, hogy ezeket a f*szságokat nem lehetett kiküszöbölni (még mindig). A százalékszámítás továbbra sem erőssége a proginak, kémem küldetése egymás után kétszer tartalmazta azt a 2%-os esélyt, hogy elkapják - naná, hogy mindkétszer elkapták, ó hogyne.

AI meg tényleg... Egyedül az utolsó ellenfél, Viktória fejtett ki komolyabb ellenállást (na nem minőségben, hanem mennyiségben, lovakogból és vöröskabátosokból álló seregével a gépesített gyalogság, modern tank, rakétakilövő egységeim ellen). És ő is igazából csak azért, mert a többiek elaltattak a bénázásaikkal, így lusta voltam a hazai kontinensen állomásozó nagyobb sereget is odavezényelni. Na de addig?! Habkönnyen gyalogoltam át bárkin. Alig-alig van katonájuk, és ami van, azt sem bírják használni. Nettó hetekben (de lehet, hogy hónapokban) mérhető, amennyit játszottam a CIV 1,2 és 4. részeivel, de ilyen, hogy valaki hadat üzen hadsereg, sőt egyáltalán katona nélkül, ilyenre nem emlékszem. Ha hadat üzent, már ott toporgott a hadserege a határaimnál, a flottája a partjaimnál. Ehhez képest Kína pl. úgy üzent hadat egy korábbi mentésben (mert Quin Shi Huangban épp félrállt a fing vagy nem tudni miért), hogy összesen egy egysége volt. Így három városát ellenállás nélkül foglaltam el. Pedig nem is akartam akkor háborúzni vele. Mostani mentésben Traianus-szal mentem dominanciára, igazából a közepétől már nagyon unalmas volt (főleg a városmenedzsment, a végére volt vagy 25-30 városom). Csak a favágó munka, semmi meglepetés, semmi próbálkozás az ellenfelek részéről. (Erősség King volt, de igazából nincs jelentősége, minden szinten segghülye az AI, csak magasabb fokozaton kap segítséget.) Értékelhető mennyiségű egysége csak Viktóriának és meglepetésre Katalinnak volt, de használni csak az angol tudta őket, a francia a tengereken hajókázott az egységeivel háború idején. Ki tudja, hová, mert az én partjaimnak a közelébe sem jött, csak tengeri egységekkel. Egyátlalán nem upgrade-elnek, így fordult elő sokszor, hogy a szárazföldön még a reneszánsz kor egységeit hozták, tengeren meg atomtengeralattjárót. Járkálnak fel s alá a settlerekkel, Frigyes letesz két várost fél kontinensnyire a birodalmától, félig tundra, félig havas vidékre, strat erőforrás nuku. Vajon mi késztette erre? Hogy tőlem vegyen el szabad területet? Hát az sikerült, de ki a sz*r akart arra terjeszkedni? Szintén Frici: kér tőlem egy rakás resource-ot meg pénzt (demand), hadsereg nélkül, nyilván arcon röhögtem. Következő körben bepróbálkoztam "csak úgy" én is egy demand-dal, körönként 30 arany 30 körön át - simán megadta :-(

A végén direkt megnéztem az összes grafikont, toronymagasan voltam a legjobb mindenben a vallást leszámítva, pedig egyrészt kimondottan csak dominanciára akartam menni, másrészt nem szöszmötöltem a mikromenedzsmenttel. Alig-alig épített pl. district-eket az AI, holott az egész várostervezésnek az az alapja.

A CIV közösség arcul csapása ez a rész, pedig marhára tetszene az alap játékmechanizmus, tetszenek a districtek, az épületek, a csodák (ezek mindig is a kedvenceim voltak), a vezetők bónuszai szerintem marha jól lettek kitalálva stb. De az egészet hazavágja a minden eddiginél ostobább AI és a csatamechanizmus. Kíváncsi vagyok tényleg, milyen lesz a G.S., mert Mátyással azért jó lenne csapatni. de ha ezekben nem lesz érdemi fejlődés, biztosan nem adok ki erre több pénzt.