4740

civilizationbanner.jpg

Sid Meier's Civilization
  • Nos
    Szerintem nagyon jó. Kumulatívak. Elég jelentős változás van a kultúrális győzelemnél. A trade routokkal nagyon megváltozott az is, hogyan jutsz pénzhez. Pl egy háború könnyen minuszba fordíthat, ha amiatt leesnek a traderoutok. Meg vigyázni is kell rájuk, mert támadhatók. Jópofa a végén az is, hogy választani kell/lehet/érdemes az autocracy/order/freedom ág közül. Ezekben egyrészt több opció van, mint a többi ágban, másrészt kódolva van benne a különböző ideológiák mentén kialakuló háborúk kitörése. Észrevehetően más stratégiát kíván a játékmenet. Jó, persze civ V maradt, de valamennyire más utakat kell járni. Én már nem játszanék nélküle. Ami nekem kilóg a játék kontextusából, az a különböző artworkokhöz kapcsolódó minijáték. Nem mondom, hogy nincs értelme, de szerintem felesleges sallang lett. Mondjuk nem zavaró.
  • Molnibalage
    Skacok, milyen lett a Brave New World? Kumulatívak az új dolgok az előző kieggel?
  • Apa27
    Nagyon szépen köszönöm a válaszaitokat! Sokat segítettetek!
    Amúgy igen, az elsőt akartam elkezdeni, de ugyebár megakadtam. De azt hiszem, hogy most már tudom... :)
  • korbin555
    A Viking hadjáratnál a helyzet a következő lenne.Fel kell építeni minimum hat bíróságot olyan városokban,ami legalább 8 tile távolságra van Londontól. Ha ez megvan,és addig még nem töröltek el a föld színéről,akkor Londonban meg kell építeni a nagy könyvtár csodát.(csak akkor lehet elkezdeni,ha már kész vannak a bíróságok.)Ennyi lenne,de elég trükkös tud lenni.Ha csak az achievment-re mész,célszerű az angolokkal kezdeni,aztán foggal-körömmel védeni York-ot.Ezzel egyidőben telepakolni trierésszel a csatornát a déli partoknál,mert ezerrel jönnek a franciák is.
    Mivel ez egy külön hadjárat,a magyarítás a játéknak erre a részére nem terjed ki.(Nálam legalábbis nem)A játékot pedig ennyire behatóan ismerő NOS kollégától kérdezném,hogy létezik,hogy nem ismeri a kampányokat (hadjáratokat)?Hiszen van belőle már nem kevesebb, mint 11.Némelyik pedig kimondottan élvezetes tud lenni.
  • uwu420
    Kivéve ha tényleg a kampányt csinálja... Bár vikingest én még nem láttam, legutoljára a Dzsingisz kánost csináltam pár éve. Elég rég játszottam már.
  • Nos
    Kétszer is ránéztem a topik nevére, miután elolvastam a kérdésedet, hogy jó helyen járok-e. De te is írtad, hogy a Civ5-öt játszod :) Asszem nem sokat találkoztál még vele.

Ez nem szól klasszikus értelemben véve semmiről. A 4. kampány sem tudom mit jelent nálad :)

Ez egy stratégiai játék, nincs valamiféle előre megírt történet. Mindenkivel ugyanazokat a célokat lehet elérni.

Kiválasztasz egy népet, beállítod a nehézséget, a térképet, hány ellenfeled legyen . . . és elkezdődik.

Egy véletlenszerűen generált térképen mindenki sok-sok másik néppel együtt elindultok az őskorból, és folyamatosan fejlődni kezd a világ. Ókor, középkor, újkor . . . ahogy fejlődik a technológiád új épületeket húzhatsz, újfajta egységeket képezhetsz, világcsodákat építhetsz . . .

A végcél persze a győzelem. Ez többféle lehet. Az egyik az, hogy csak neked marad saját kézen a fővárosod a háborúk során, aztán lehet úgy is nyerni, hogy te építed fel leghamarabb az űrhajót. Van kulturális győzelem is, de ez bonyolultabb, és az alapban, valamint a BNW-ben más kell hozzá. És persze ha ezek nem jönnek össze kétezer akárhányig, akkor a terület, technológia és tudomány alapján összegzett pontszámban a legtöbbet elérő nyer.

Asszem ráférne a civedre egy magyarítás, mert ha még soha nem játszottál ilyen játékkal, és nem megy az angol, akkor ez sem nagyon fog.
  • Gauge
    BNW tényleg nagyon jó, végre vonzóvá
    vált a civ V:)
  • Apa27
    Sziasztok!
    Segítsetek kérlek!
    Megszereztem a Civ 5-öt. Egy kicsit játszottam vele, de a kampányoknál nem tudom, hogy mit is kell csinálnom :(
    Már az elsőnél (a vikingesnél) megakadtam. Egy csomót játszottam vele, de nem tudtam rájönni, hogy mit is kell csinálni :(
    Valaki könyvekről ír -amiket meg kell szerezni az angoloktól- ahogy lefordítottam, de biztos nem könyvekről van szó, csak hülyén fordíthattam! Valaki segítene, hogy röviden elmondja/leírja, hogy miről is szól a 4 kampány?
    Sehol sem találtam róla leírást.
    Előre is köszi a segítséget!
  • BladeW
    az oké, a BNW megjelenésével sokan panaszkodtatok itt az AI-ra, azért kérdem
  • donatus13
    Ezt ,hogy érted? ha arra gondolsz, hogy csal e még akkor igen csal.
  • BladeW
    az AI-t sikerült már rendbetenni?
  • donatus13
    Keresnénk 4 iket 2 v 2 re + gépek , esténkénti játékra, ha valakit érdekel Dodzylla néven megtalál steamen, és természetesen BNW:)
  • donatus13
    Kurva jó.
  • Gauge
    BNW-vel kapcsolatban mik a tapasztalatok?

Köszi.
  • a.carkey
    Szerintem, vedd meg! Tartalmas játék, a NBW kivételével én is mindent megvettem hozzá. Ha vmi még kijön, max. megveszed azt is, ha csak nem automatikusan eléred majd azt a GOLDal is.

Ezt kár hogy itthon nem lehetett kapni:
  • BladeW
    Akkor nyugodtan várhatsz a Civ6 megjelenéséig.
  • Solyom2
    sziasztok!
    Nem tudjátok, terveznek-e a készítők további kiegészítőket a játékhoz, mert már egy ideje szemezgetek a GOLD kiadással, ami tartalmaz minden kieget, DLC-t. De ha még úgyis adnak ki, akkor inkább várok.
  • donatus13
    Ha netán lenne valakinek kedve multizni, és haladó játékos, akkor jöhetne, keresünk 4 ik embert multihoz, esténként szoktunk játszani megbeszélt idő szerint, általában emperor fokozat, standard sebesség, large map. Valakinek lenne kedve jönni akkor írjon:)
  • Carmang
    Igen, mert ha közelharcival támadod a várost, akkor az előbb visszatámad, tehát harc van, nem csak úgy besétálsz a városba.
    Mindegy, majd rájössz a dolgokra, valamelyik könnyű fokozaton játssz!
  • jocika
    A fenébe, talán egy mezővel távolabb voltam...Köszönöm.
  • edios
    a város mellé kell állni közvetlenül, és elnyomni a vallásterjesztést. (kb legfelső gomb)
  • jocika
    Az oké, de mivel állt bent egy egység, bár az ereje nem indokolta, de a támadásra írta ki, hogy borzalmas veszteségem lesz.
    Lenne egy másik kérdésem is, ha lehet. Az egyik városállam kérte, hogy küldjek egy térítőt, hogy átvegye a vallásomat. Oda vittem egy térítőt, de nem történt semmi. Valahogy utasítani kellene, de mivel? Böngészem az enciklopédiát, de nem lettem okosabb...
  • Carmang
    Távolsági egységekkel csak a védelmet tudod leszedni, kell közelharci egység, ami fizikálisan be tud lépni a városba, így elfoglalva azt.
    Ez egyébként lehet hajó is, megsúgom :)
  • jocika
    Új vagyok még a szakmában. Ostromlok éppen egy várat és nem tudom, hogy miért nem tudom elfoglalni? Katapultokkal és íjászokkal leviszem 0-ra az életét, de egyrészt csak óriási áldozatokkal támadhatok a gép szerint, ha mondjuk lovaggal belépnék; kettő, hála ennek a szarakodásnak, míg én a várost próbálom, a gép addig a többi egységemet szétszedi. Az enciklopédia csak annyit ír, hogy le kell vinni 0-ra. Na, de, ha a város csík üres, akkor az nem 0?

Mit csinálok rosszul?
  • nyirog
    igen tudom, én is arra gondoltam, azért is írtam h mód és nem dlc
  • donatus13
    Hivatalosan nem lesznek magyarok a játékban, de magyar mód már van.
  • nyirog
    Sziasztok, a brave new world-höz jün majd ki magyar mód (tehát h magyar nemzettel is lehet majd játszani)?
  • Nos
    A worldbuildernek van egy-két érdekes bugja :)
    Figyelj oda, hogy amikor kiosztod a civeket és a city-stateket, akkor senki ne tartozzon a 22-es groupba.
    Ez a 22-es csapdája.
  • Running
    Egy olyan kérdésem lenne, hogy van jó kis térképem, amit már kicsit megváltoztattam a worldbuilderrel, de a telepített barbárfalukat nem akarja betölteni a játék, csak az ancient ruinokat. Miért van ez?
  • Nos
    Örülök, hogy tetszett :)
    Ha valamelyik standard térképen játszol a sebességet sem kell átírnod. A legújabb verzióban a standard map standard, a large epic módban megy alapból.
  • korbin555
    Végigjátszottam egyet a most már javított moddal,és ez már hibátlannak tűnt.Az ausztrál korallzátonynál van ugyan valami,ami úgy néz ki,mint egy hó tile,de a játék szempontjából semmi jelentősége nincs.Ami viszont tetszett,hogy van átjárás Észak-Amerika fölött,nagyon megkönnyítette a kereskedést.Nem kellett megkerülni az egész kontinenst a kereskedőhajókkal.A németekkel játszottam prince-en,kulturális győzelemmel nyertem.Jó játék volt,köszi.Még játszom vele néhányszor,de átírom a sebességet epikusról normálra,mert így nekem túl hosszú.
  • mikromanus
    Patchek és a kiegek nélkül a játék picit... hm.. kiforratlan. És akkor finoman fogalmaztam. A barbárokkal elvileg komoly gond nem lehetne. Ha a rageing barbarian be van állítva, akkor picit agresszívebbek. Alapértelmezetten ez nincs bepipálva, de azért majd ellenőrizd szerintem! Persze ettől véletlenszerűen lehet nagyon stresszes a leosztás. Nekem is volt 1-2 ilyen játékom. Megjelentek kb egyszerre háromfelől három tábborból. Az elején nem tudom a várost is támadták-e, de a kiegekben csak fosztogatnak és rombolják a fejlesztéseket.
  • Eisenberg
    Na végre sikerült kibírnom a 238. körig :) Most nem volt olyan vészes, és végre azok az országok vannak (többnyire) mellettem akikkel szövetséget szeretnék (Egyiptom, Kína, Irokézek bár Őket nem sikerült még felfedeznem mert...mert nem :D Nem tudom hol a fenében vannak.) Anglia amúgy folyton provokál miért? Nem mintha zavarna mert nem félek tőle csak érdekel. Oh, és a Kínával való jó kapcsolat miatt hadat üzentem Egyiptomnak (mivel Kínától jobban félek :D) ha nem küldök csak egy egységet az egyik városuk ellen akkor haragudni fog? :D Mert jelenleg nemigen van feláldozható katonám. Majd lesz ;)
  • donatus13
    Nem tudom, nekem ilyen bajom még sosem volt, barbár camp ből a német kaphat katonákat eredetiben még ilyen problémáról nem hallottam. Ha viszont virágboltival játszol akkor itt nem nagyon tudnak segíteni neked.
  • Eisenberg
    Hali! Már egy ideje játszom a játékkal (patchek nélkül) de feltűnt pár...érdekes dolog. Az egyik az, hogy normál nehézségen is csal a gép, a másik pedig, hogy ezen a nehézségi szinten iszonyú sok a barbár, és rengeteg a támadás. Sőt nem voltak restek megtámadni a fővárosomat nem egyszer még a játék elején. Most is kezdtem egy új játékot, és rögtön öt azaz öt barbár erődítményt fedeztem fel a közelemben. A harmincadik körben. Kicsit unfair nem? De a gép óóóó az valami hihetetlen. A játék hosszát epikusra állítottam, és elég sok időbe telik míg elkészül bármi. Pl a játék elején egy munkás huszonvalahány körbe kerül. Viszont Németország képes volt a játék elején megtámadni kb hat darab egységgel amit Én vissza tudtam verni hárommal plusz a város...de könyörgöm mégis, hogy a francba tud egyrészt ennyi egységet legyártani ilyen rövid idő alatt másrészt, hogy a fenébe tartja fenn a birodalmát? Nekem még normál sebességnél (viszont ugyanilyen nehézségi szinten) volt kb ennyi egységem (vagy tán még ennyi sem) a boldogság viszont a béka s*gge alatt volt. Gondolom akkor Ő is hanyatlik nem? Lósz*rt húzza fel Hamburgot pont mellém. Nagyszerű. Na de a gyógyszer akkor gurult el amikor kb tíz perccel ezelőtt megláttam: Oroszország pár mezővel lejjebb telepedett le a fővárosomtól. Mondom oké. Aztán mintha a térkép másik végéből jött volna (vagyis fentről) egy Orosz hosszúlándzsás. Ööö mondom ez mi? Ez nem középkori egység? De. A 39. körben? Kicsit sietünk nem? Ráadásul nem írta ki, hogy Oroszország akármelyik korba lépett volna. Mint mondtam mostanában epikus a játékidő vagyis tovább tart legyártani az egységeket. Megnéztem a fejlesztési fán mert szerintem ez egy középkori egység, de mondom biztos csak katonai erőre megy... hát halljátok ledöbbentem: Ugye ókorban vagyunk max 1-2 emberke lézeng a fővárosban. Neki is csak Moszkva van még. Tehát: Először kifejleszti az állattenyésztést az 17 kör. Aztán a csapdaállítást: 27 kör. Majd jöhet a közigazgatás ami ugye a hosszúlándzsásokat adja: 192 kör. Most akkor ezt...ezt így hogy? Mert mint mondtam ez NORMÁL nehézség ahol nem kap elvileg előnyöket a gép. Azt meg ne mondjátok légyszi, hogy hát az ősi romokban talált fegyvereket mert baromság, Én is találtam már nem egyszer, és folyton sima lándzsássá változtatta a katonáimat. Tehát hosszúlándzsásról szó sem volt. Jóhogy nem ad neki rögtön géppuskást b*zd. Mi ez? Patchekkel javulna a helyzet? Mert ez botrányos... Köszönöm.
  • Nos
    Üdv, nemrég írtam, hogy készítettem egy modot, ami világtérképeket tartalmaz. Európa méretesebb lett, és eleve azok a területek vannak megnövelve, ami fontosabb volt a történelem során. Korbin555 tesztelte is egy kicsit (köszönöm érte), de sajnos akkor egy pár új city-state nem működött jól, és amúgy is elég erőforrásigényes volt a large map. A hibákat kijavítottam, és van 7 új standard méretű térkép. Ez tartalmazza az összes népet, és természetesen mindenki a saját területéről indul. Akit érdekel, az megtalálja a Steamen: Sinusgamma's Balanced Earth néven.
  • steweee
    köszi a válaszokat !
  • mikromanus
    NE köss vele nyílt határokat ha zavar! Esetleg ha sokkal császkál nálad, akkor azt hiszem van olyan opció, hogy rákérdezel hogy mit akar annyi sok unittal a közeledben. Ha azt mondja nem akar gondot, akkor ugyan hátbatámadhat utána, de azt hiszem rosszul veszi ki magát a kapcsolataiban (vagy csak veled kapcsolatban?). Persze lehet bevállalja és megy a hadüzenet, de akkor még le tudod előtte lépni a körödet és nem ő támad először. Másik módszer az egységblokád. Ha nem tud olyan helyre lépni a lépéspontjai végén ahol szabad hely van, akkor nem jöhet át. A misszionáriusok és próféták akkor se léphetnek be, ha van elég lépéspontjuk mögédlépni. Nekik mindig meg kell kerülniük az egységeket. Így lehet békés módon akadályozni az aktív vallásterjesztést. Szépen elépakolod az egységeidet. Akár munkások is megteszik. :)
  • donatus13
    Az az open border-rel lett engedélyezve.
  • steweee
    olyat lehet diplomáciázni, hogy felszólítom hogy ne mászkáljon be az országhatáromon belül, mégha békében is vagyunk ?