Civilization

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

NEXUS6
Hát ja.
Az alappal úgy voltam, mint a CivV-tel, kb 1 évig nem jáctam vele inkább, maikor rájöttem mennyire gagyi.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Carmang
Viszont továbbra is csúnya a játékban, hogy körökkel késõbb (néhány 100 év) veszi észre az ember, hogy valamit elrontott, és abból már nem lehet nyerni.

Carmang
Akciósan biztos megveszem.

Ami még egyébként tetszik az V-ben az elõzõ részekhez képest, és tökéletes pozitív fejlemény:
- 1 tile = 1 egység
- város elfoglalása után nem veszti el a kulturális határait. Az elõzõekben agybajt kaptam, hogy elfoglaltam egy várost, erre a közelben levõ ellenséges városok határai "körbeölelték" a frissen elfoglalt várost, és egy 3x3-as mezõn bohóckodhattam vele. Ha pedig elfoglaltam ezeket a szomszédosakat is, akkor a városok közt hirtelen egy nagy ûr lett. A gép meg elkezdte új városokkal benépesíteni :D

Én és Day0

zorrobomber
Én, de biztos nem 0day.

Molnibalage
Ki tervezi megvenni az új kieget?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Ez a másik fele...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
A kémkedéssel az a bajom, hogy irgalmatlanul lassú és sehogy sem turbózható fel. Ebben tényleg meglalol a CIV V.

A CIV IV stack harcrendszerénél szarabbat nem hordott a hátán a föld, és rühelltem. Semmiféle komoly taktikázásea nem adott lehetõséget. A túlerõben levõ ellenfél mindenbõl rakott bele és mindig a legerõsebb egység szállt szembe a támadóval... Persze voltak olyan fegyverek amik a csoportan mindenkit sebeztek, de semmire sem mentem velük.

Botond
Amiket írtál mint elõnyök azok a kiegekkel jöttek a 4-be is.
NEXUS6
Az 5-ben a harc élvezetesebb, mert gyak átvették hexás, kõrös harcijátékok rendszerét. Minden másban gyíkabb, mint a 4.

A IV 1-2 moddal megspékelve tudott olyanokat mint: vazallus államok, forradalmak, városok átvétele kultúrális dominancia megszerzésével, az országok részekre szakadása (ami már az 1-ben is benn volt, ha jól emléxem!), jól átgondolt, kiegyensúlyozott jövõbeni fegyverek, fejlesztések. Stb, stb.

Az V-ben a vallások csak a G&K kieggel jöttek vissza, de egy más, szerintem a játéktól tökre elütõ formában. Bonyolultabb lett ettõl is, de nem logikusan.
A IV-ig a civ egy egyforma logika szerinti változás, bövülés volt. Az V-ben ettõl gyökeresen eltértek, sok esetben egyszerûsítettek. A késõbbi bõvítések pedig külön alrendszereket képeznek. Pl a kém nem egy valós legyártható egység, ami akciókat hajt végre, hanem egy képernyõn beállítható opció, ráadásul marha kevés lehetõséggel. Megszokható, összetett, mert bonyolultra sikerült, de baromság.

Ennek ellenére én is az V-tel nyomom, talán végre az új kieg, meghozza a frankót.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

zorrobomber
Sokkal több ráfordított energiával. Aki most kezd el civ4-ezni az nem valószínû hogy akkora rajongó, hogy beleöl majd 100 órát meg még pluszban olvas 100 órát civfanatics-on hogy nagyjából képbe jöjjön. Tudom hogy bõven van hátránya is, de gép ellen azért élvezetesebb a tile-based harc is az 5. részben.

iszonyatosan csal a gép a magas szinteken:)

mivel nem játszok online, érdekelene hogy mennyire csal a gép. a harmadik részben tapasztalatam, és más játékokban is, hogy valójában a gép nem úgy játszik mint mi, hanem hirtelen a semmibõl jönnek elõ technikai fejlesztések és hadseregek

ezt mennyire oldották meg az 5. részben hogy fej fej mellett haladjak a géppel ha faszául csinálok mindent és ne csalással jusson elõrébb mint én ?

Szaruman
uwu hazudik ám :D (mármint ami a játékra fordított idejét illeti :P)

imho a 4 jobb, az 5 elég primitív lett. ha vkit nem zavar, hogy kicsit szögletes a játék, akkor sztem a 4bõl sokkal több szórakozás hozható ki

I don't have a World of Warcraft account, do you? No, I have a life.

Carmang
Nekem azért tezsik sokkal jobban a V, mert egyértelmû a kutatás sebessége. A IV-ben, és III-ban egyszerûen soha nem tudtam eltalálni, hogy a csúszkán, hogy mekkora pénz menjen a kutatásra.
Ha a lehetõ legnagyobbra állítottam, hogy még ne legyen nagyon deficites körönként, akkor ment a kutatás. Ha kicsit is lazítottam, akkor ugyan jött befelé a körönkénti lóvé, viszont iszonyat lelassult a kutatás.
És, akkor még a sereg fenntartásáról nem is beszéltem.

Molnibalage
Az utolsó mondatot nem értem. Ha nem lehet elrontani valamit az azt jelenti, hogy nincs választási lehetõséged. Márpedig van...

zorrobomber
"Az 5-ben ilyesmi nincs, le van írva mi mire jó, kiválasztod és kész, nem lehet elrontani."

Az hogy nem tudod a saját játékodat elrontani egy dolog, de egyrészt választási lehetõséged így is van, és semmi sem garantálja hogy az út amit választasz az sikerre vezet majd. Nyilván nem kell 2000 óra ahhoz hogy mindent kiismerj, cserében az elején nem kedvetlenít el senkit sem magától a játék, szinte játszatja magát. És ez jó. Civ-et minden háztartásba!

Hát ja, ez igaz, bár pár óra után civ 4 ben is gyorsan ráérzett az ember ezekre a trükkökre:) meghát ugye civfanatics:D

400 óra sem kevés szerintem egy játékra. Jól el lehet lenni az 5-el is, viszont ha több idõm lenne, nem civ5-re pazarolnám.

A 4 sokkal összetettebb volt, az tetszett benne, aki mást mond szerintem csak egyszerûen ismeri eléggé a két játékot. És nem csak arról van szó, hogy az 5-ben nincsenek elrejtve a dolgok, 4-ben is volt civilopedia, bármit megtudhatott az ember, de többet kellet benne kombinálni, és nem annyi volt hogy kiválasztasz valamit, azt jól is kellett csinálni.

Például volt benne rabszolgaság, amivel népességbõl lehetett kalapácsot csinálni. Ha nem jól használtad csúnyán megszívathattad magad. Nem volt mindegy mit gyártasz, mikor kezded a következõt, és hogy mikor nyomod el. Ez mondjuk pont olyan volt amit jól be kellett tanulni, mert rutin nélkül nagyon bonyolult lett volna kiszámolni mit mikor kell csinálni.
Sokan meg azt hitték hogy a rabszolgaság haszontalan, közbe csak jól kellett volna csinálni.

Az 5-ben ilyesmi nincs, le van írva mi mire jó, kiválasztod és kész, nem lehet elrontani.
Én is úgy gondolom 5 elég komplex, csak jobb a felülete sokkal mint a 4 nek.

zorrobomber
De most akkor azért van benne csak 400 órád mert rossz, vagy netán mert nincs annyi idõd? :) Változnak az idõk... Egyébként azért is tûnik sokkal egyszerûbbnek az 5, mert mindent a szádba rágnak popup notificationokkal, ami tök jó.

Mostanában nekem sincs annyi idõm, de akkoriban volt, és biza belement vagy 2000 óra.
Civ 5-ben is van már 400 órám, de szerintem nagyon sokkal több nem lesz.
Molnibalage
Örülök, hogy valakinek van ennyi ideje játszani. Az elmúlt 4 évben nem játszottam ennyit összesen szerintem...

Mer annyi idõ alatt a IV-bõl valószínûleg semmit se láttál.
1000 óra játék után is van még benne mit tanulni. Az igazi nyalánkságok meg amúgy is csak multiba jöttek elõ. Volt egy kisebb társaság akik fõleg Inland sea 3v3-at nyomatták, tõlük tanultam a legtöbbet. Magyar haverokkal meg fõleg szigetes fejlesztõs játékokba bonyolódtunk bele.
Molnibalage
Én nem értem azokat, akik szerint a Civ V primitív és a Civ IV nagyon összetet. Legfeljebb az alapjáték tekintetében, de kieggel már nagyon nem. A IV-et sokkal hamarabb untam meg, mint az V-öt, pedig az V-tel is alig 200-250 órát, ha játszottam.

oks, köszönöm... én sem akarom hogy nagyon bonyolult legyen, annak is megvan a közönsége, de nekem nincs rá idõm

anno a elsõ és a harmadik résszel játszottam sokat, tehát nem vagyok kedzõ ebben, de bonyolítani sem akarom

zorrobomber
+1

Szerintem jobb ha az 5-el játszol.
A 4 ugyan nekem sokkal jobban tetszik de az annyira összetett, hogy kell pár év mire rendesen megtanulsz vele játszani, és fogod tudni értékelni, elsõre úgyse látsz a 4-bõl semmit.
Az 5 az sokkal egyszerûbb, és kényelmes, minden ott van szem elõtt, nincsenek benne olyan bonyolult dolgok hogy sok játék próbálkozása kellene hozzá, hogy használni tudjad, csak végig kell klikkelni.
Mindkét részre érvényes, hogy a kiegekkel lesz teljes a játék.
Ha még egyikkel sem játszottál, akkor szerintem az ötödik jobban fog tetszeni.

De nálam máig a Civ IV: Beyond the Sword a csúcs.

Köszönöm a válaszokat.

Molnibalage
Nagyon ellentétes véleményeket fogsz kapni. Az alap kiadásban a Civ IV még szerintem is jobb. A kiegek esetén azonban szerintem már más a helyzet.

ez a rész mennyivel jobb vagy bõvebb mint a negyedik ?

én még azzal sem játszottam, nézem a megjelenési dátuma annak 2005

inkább ezt érdemes beszerezni ?

Carmang
Gondolom az alap, hogy városba beraksz 1 egységet Defense-re. A többit pedig a határ mentén szétszórod, ott ahol megtámadhat az agresszív szomszéd.
Aztán, ahogy uwu említette, a minitérkép bal oldalán vannak kapcsolók, egyikkel bekapcsolhatod, hogy mutassa buborékban a mezõ fölött az erõforrásokat.

NEXUS6
Vagy felraksz egy modot, amivel bármennyi egységed lehet egy mezõn.

Ez utóbbi nem annyira ajánlott, mivel a gép nem igazán kezeli jól.

Köztes megoldás, hogy 2-3 egységet engedsz egy mezõn, ami nem is olyan rossz, mivel olyan hatalmas seregeket azért nem lehet gyártani, mert belerokkansz.

Szaruman
A másik lehetõség, h nincs nagy sereged.

I don't have a World of Warcraft account, do you? No, I have a life.

Vannak kapcsolók amik segítenek látni az ilyesmit (kis ikon, alsó sor). Én ritkán használom.
Ez egy nagyon amatõr kérdés: békeidõben hol szoktátok állomásoztatni a csapataitokat? Az a bajom, hogy nagy hadseregnél nagyon sok mezõre jut, így viszont nehéz átlátni, hogy egy-egy mezõn milyen nyersanyagok/épületek vannak? A Civ4-ben könnyû volt, ott egy mezõre lehetett tenni mindenkit.

Molnibalage
Bazz, tényleg. A Civ esetén ez azt jelentette, hogy a BtS tartalmazta a Warlords újításait is emlékeim szerint. Akkor viszont jó, mert ha ezt követik, akkor lesz vallás és minden más, meg az új szabályok. A népek nem túlságosan izgatnak, a nagy részük ugyanis sajnos hulladék, az MI meg azt csal velük, amit akar...

zorrobomber
Szerintem eddig is így volt, hogy ha megvan neked az alapjáték, plusz mondjuk a 2. kieg az elsõ nélkül, akkor minden szabályváltozást megkapsz, a kontentet(népek, térképek), viszont nem.

Molnibalage
Nem ez a kérdés. Nem a vétel izgat. Ha a te általad vázolt forgatókönyv él, akkor van két kieg, de a 2. kieg semmit nem örököl az elsõbõl? Ha igen, akkor nyasgem nekik...

Persze ,hogy külön álló lesz, nem lesz elérhetõ a G&K tartalma az új kieggel, max a vallás, a népek biztosan nem. Meg kell venni mind a két kieget.

Carmang
Ja... félreértettem amit elõször írtál. Arra gondoltam, hogy külön-külön elérhetõk lesznek-e a kiegek.
Amire gondolsz, úgy gondolom kumulatív lesz, így logikus.

Molnibalage
Akkor a szarnak adnak egy pofont szerintem, mert ha nem kumulatív, akkor pár olyan dolog hiányzik, amit szeretettem a G&K-ben.

Carmang
De, csak SP1 van még. Passzolom mi lehet nálad, nálam gond nélkül megy 7-en, DX11-gyel.

Carmang
Mintha az elõzõ részekben is ment volna külön-külön, gondolom itt sem lesz másként.

Nekme azt mondja hogy a dx11-hez kell neki Servicepack2. Win7-hez nem csak egy sp van? a játék steames.

Team Racing Republic http://www.racingrepublic.co.uk/

Molnibalage
Az új kieg a G&K kieggel együtt fut? Vagy vagy az egyik vagy a másik megy? Tehát a BNW kieben nem lesznek benne a G&K újításai? Kumulatív a kieg?

Carmang
Közeledik a végjáték, a másik kontinensen Odának több, mint kétszer annyi pontja van, mint nekem (szinte az egész kontinens az övé), Apollót is megcsinálta, ez így nekem már bukta.
Ami érdekes, hogy minden városom Gold Focus-on van, és Waelth-et termel, de körönként csak ~40 aranyam jön be. Az egységeimet sem tudom felfejleszteni. Vagy ilyenkor érdemesebb az erõsebbõl újat csinálni, a régit pedig leszerelni?

Carmang
Engem érdekelne a multizás veletek.

Azért van egy bizonyos határ ami után nem érdemes folytani, mert csak fárasztó végigklikkeléssé válik.
Általában ha lemegy az elsõ város beírják hogy gg, azt kezdünk újat.