Lítium-levegő akkukkal váltanák fel a benzint

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nem errõl van szó, úgy értettük, hogy mivel egy ld egy frekvencián sugároz, addig egy hagyományos izzó szélesebb spektrumban bocsát ki. Ezért pl. most a régi gyertíaizzókat kicseréltük a karácsonyfán LED-esre, és atz tapasztaltuk, hogy a fát és a díszeket nem világítja meg úgy, mint a gyertyás. Kék izzó a sárga dísz mellett volt, és a sárga dísz feketének látszott, de a zöld is alig világította meg az ágakat, pedig kivakítja a szemünketis fényintenzitásban. Ezért mondtuk, hogy a LED fénye természetellenesnek hat, mert nem a hagyományos módon világítja meg a tárgyakat.

„[…] – a tiszta lelkiismeret zálogára a tudományban!” IV. ∮Bdl ≡ μ∑\'I+μεd/dt∫EdA » rotH ≡ J+∂D/∂t

A komplex teljesítmény a hatásos és meddõ teljesítméynek összege. Viszont veszteségnek csak a hatásos teljesítmény jelenik meg. A j tag miatt nem lesz hatásos teljesítmény az induktív és kapacitív komponensekbõl. Javítsatok ki, ha tévedek!

„[…] – a tiszta lelkiismeret zálogára a tudományban!” IV. ∮Bdl ≡ μ∑\'I+μεd/dt∫EdA » rotH ≡ J+∂D/∂t

A LED-es lámpák égi áldás például TV-bemondóknak vagy sebészeknek, mert nem égetik le a fejüket!

Kara kánként folytatom tanításom.

Ezek az idételenek 10 év alatt sem jutottak el odáig, hogy komplett megoldásokat áruljanak. Kinek kell egy sima LED, amelyet semmire sem lehet használni, barkácsolni kellene?

"Amúgy csodálkozom, hogy a sok acsarkodásban senki nem írta le, miért használunk váltóáramot: mert lehet transzformálni. Bejön a röfin át a 230, amit ráköthetünk a mosógépre, porszívóra, kenyérpirítóra. De a számítógépnek már csak 12V kell, a mobilodat meg már csak 4-5V-tal töltöd. Praktikus, hogy mindez a hálózati áramból egy lépéssel elõállítható."

ugye nem gondolod komolyan,hogy a mobil tolto,vagy a szamitogep transzformatorral alakitja a 230 volt valtoaramot, 12 vagy 5 voltra ?
Elarulom neked minden tapegyseg,ugy indit,hogy az elso lepesben egyeniranyitja,a bejovo valtoaramot.Es az igy keletkezo 320 volt egyenaramot kezdi el "feldolgozni" kisebb feszultsege.

Az egyenaramot is lehet "transzformalni".Kapcsolouzemu tapokkal,barmilyen feszultseg eloallithato,barmilyen feszultsegbol.Az egyenaram meg azert elonyos a valtoarammal szemben,mert elmarad a vezetekek induktiv es kapacitiv vesztesege.
Persze a led fényét te nem vezetted át egy prizmán, mint én. Ezért hiszed folyamatos spektrumúnak. A valóság azonban más.

De a lednek konnyu beallitani a szinhomersekletet.Mondjuk 10 akarmilyen feher led melle rakunk 1-2 piros,vagy kek ledet.Es ezek szabalyozasaval hajszal pontosan belehet allitania a kivant szinhomersekletet.
"A LED mûködési alapelve miatt nincs teljes spektrumú világítóeszköz belõle, és nem is lesz. A "fehér" led a három alapszínt sugározza, nem pedig a teljes spektrumot. És ha váltóárammal hajtod, akkor még vibrál is a fénye."

Mar mai is vannak eleg jo termeszetes szinu ledek.Lehet,hogy meres alapjan meg nem felel meg az igazi napfenynek,de ranezesbol minimalis kulonbseg van a wolfram izzohoz,vagy a napfenyhez kepest.En peldaul ilyen LUXEON LXK2-PWW4-0160 ledekkel vilagitok itthon,es osszehasonlitva halogen izzokkal,jelentektelen a kulonbseg,teljesen megfelolo altalanos vilagitasra.
A LED mûködési alapelve miatt nincs teljes spektrumú világítóeszköz belõle, és nem is lesz. A "fehér" led a három alapszínt sugározza, nem pedig a teljes spektrumot. És ha váltóárammal hajtod, akkor még vibrál is a fénye.

Nem, elkeféltem, bocsánat. A girátor az teljesen más. Bocsánat.

minimum 30% inkább... de a fõ probléma mégis a politikai kockázat. szvsz.

egyelõre spanyol/olaszországban próbálkoznak, több erõmüvet is átadtan/nak mostanában... pl http://en.wikipedia.org/wiki/Andasol_1 vagy http://en.wikipedia.org/wiki/Olmedilla_Photovoltaic_Park

Az a nagy elvárás ezektõl az új genes erõmûvektõl, hogy versenyképesek lesznek. Persze a spanyol felföldön közel sivatagi körülmények közt. 😄DD

szvsz MO jobban jár ha komolyan veszi egy második Paks felhúzását.

ledekbõl már van teljes spektrumot átfogó... csak félelmetesen drágán. Elõnyei miatt mégis terjed pl fotográfiában, (ahol ugye ha nem lenne egyenletes a színképe kib*na a fotós az ablakon a 2.kép után...)

~10év ennyi kell még...

Tetsuo
A hagyomanyos (es magyar) wolframizzonal nincs jobb fenyu (es hasonolan praktikus) mesterseges feny.
Az a jo, ha a napfeny teljes, foldet ert spektrumahoz kozelit a kibocsajtott szintartomany, ugyanis ehhez szokott hozza a legtobb eloleny..
A fenycsovek, kompakt fenycsovek, LEDek kozel sincsenek ehhez, persze probalkoznak es marketingszoveg van, de a fenycsovek raadasul villognak is, ami ugyancsak rossz.

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Tetsuo
A vezetek (v egyeb speci hordozo) nelkuli energiaatvitel elegge veszteseges es veszelyes. Marmint ahogy jelenleg ismerjuk. Lehet h Tesla tudott vmit. <#nemtudom>

Tetsuo
Az egyenaramtol begorcsolsz es mergezest kapsz..
Afrika-Europa tavon szallitott aram kb 30%a elveszik a mai legmodernebb eljarasokkal es kozel akkora penzbe kerulne a szallitas, mint egy oriasi napelemfarm amihez kene.

Feszültségtranszformációt lehet csinálni trafó nélkül is. A CRT-TV-ben mindennapos volt.

Jó tudom, a példáim mind lefele voltak, de a transzformálás kétirányú dolog.
Hát felfele megnézném, hogy transzformálsz erõsítõkkel.
De, lehet, hogy õ csinálta.

Igen. Ráadásul a 65-ösben ultrared is szóvá tette, tehát nem hallucsináltam.
Érdekes módon, nem csak retek-klubos szöveg volt, hanem marhaság.
amit aztán nem cáfoltál.

Na, mindegy, nem akarlak dekonspirálni, kellemtlen helyzetbe hozni, prémiumelvonást elõdidézni. stb.

Eltûnt a hozzászólásomból az az idézet, amit idéztél? Lehet, hogy az RTL KLUB miatt szedték ki, vagy egymásik szövegembõl idéztél.

&#8222;[&#8230;] &#8211; a tiszta lelkiismeret zálogára a tudományban!&#8221; IV. &#8750;Bdl &#8801; &#956;&#8721;\'I+&#956;&#949;d/dt&#8747;EdA &raquo; rotH &#8801; J+&#8706;D/&#8706;t

Igen, toleránsak voltak velünk.

Erre utaltam:
http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1262614457&no=62

Hogyan tüntetted el a bûnjeleket??

Nem vagyok VIP, csak arra az esetre utaltam vissza, mikor eldurvultatok és szmélyeskedtetek KillerBeevel, és kiosztottak titeket, ahhoz képest elég lájtosan megúsztátok.

&#8222;[&#8230;] &#8211; a tiszta lelkiismeret zálogára a tudományban!&#8221; IV. &#8750;Bdl &#8801; &#956;&#8721;\'I+&#956;&#949;d/dt&#8747;EdA &raquo; rotH &#8801; J+&#8706;D/&#8706;t

melegfehéret kell venni, az jó. nekem olyanok vannak.

Ki javított bele a királyságos hszembe? Nincs joguk! Ez a szólásszabadságom megsértése!😛

tán te vagy a ricsi?
:-D

Ez így van, szerencsére terjednek, csak az a bajuk, hogy csak egy frekvencián sugároznak a LED lámpák, ezért idegen, természetellenes fényük van. De szeretem õket, mert hatékonyak és futurisztikusak.

"és mert kapni fogsz egy felkiáltójelet a neved mellé!"

???Ki maga, djhambi???

Egy korábbi hsz-edbe belejavítás történt úgy, hogy a nikked mellett nincs vip-jel, vagyis nem fizetsz a vipségért, mégis van ilyen jogod.

Kicsoda maga djhambi?????

Különben nagyon sok szpot vagy asztali lámpa van, halogén izzóval vagy leddel, amelyik 12 vagy 24 volttal megy.

Sikerült ^^.

Van egyenáramú transzformátor is, csak azt girátornak hívják, kapcsolásában két erõsítõbõl meg némi ellenállásból álló négypólus, de számítógépeken kívül nagyon nem lehet használni õket a fizikai korlátaik miatt.

Jóvanna, csak beléd akartam kötni. Hogy stimuláljalak.

Elenyészõ ritkán olvasok wikit a hsz-eimhez, mert az nem én vagyok, hanem Wiki. Nem hivatkoznék róla úgy, mintha jobban tudnám.

Építõiparban dolgozol, azt mondod?

Igen, váltóáramnál 50V az érintésvédelmi törpefeszültség. E fölött izomrángás, izomszakadás, szívremegés, szívleállás, érzékszervi hibák, például látáskiesés, fülzúgás, halláskáosodás lép fel, meg légzési görcsök. Ezen kívül idegrenszeri sérülés.
De ne tereld el a témát! Hogy akarsz te gyengeárammal villanymotort meghajtani?! Hogy akarsz számítógépet mûködtetni? Ház adapter, monitor, nyomtató, hangszóró, asztali lámpa egy fázisból?
Aki ma egy európai háztartásban kiépített helyesen bekötött és üzemelt TN rendszernél áramütési balesetet szenved, az
a, életképtelen
b, szülei képtelenek a nevelésre, ezáltal az utód életképtlen.

"egyenáram jó lenne, a házon belül."
"Tudod te, hogy pld. építõiparban"

Úgy kevered, mint a Piszkos Fred. És ne p*csözz le, mert nem vagyok politikus, és mert kapni fogsz egy felkiáltójelet a neved mellé!

"Imádom az ilyen kis hülye pöcsöket, akik leszólnak olyan tapasztalt, öreg, bölcs embereket mint én, de abszolút halvány lila gõzük nincs semmihez."

Az elõbb keverted a nagyfeszültséget a váltóárammal! Ha az elõbbi hozzászólsaidat szeretnéd jóvá tenni, akkor inkább maradj csendben, és ne kezdj el mindent vagy semmit alapon harcolni, mert más is akad olyan bölcs itt, mint te vagy. (szarkazmus) Inkább nyugodj le, igyál sört, érvelj hideg fejjel, és dobd félre a hatalmas büszkeségedet, mert látod, hogy nincs mire, és magadat járatod le. (a szeretet mondatja velem) ((szarkazmus))

(djhambi most olvasgatja a wikit :-D ;-)

Amúgy csodálkozom, hogy a sok acsarkodásban senki nem írta le, miért használunk váltóáramot: mert lehet transzformálni. Bejön a röfin át a 230, amit ráköthetünk a mosógépre, porszívóra, kenyérpirítóra. De a számítógépnek már csak 12V kell, a mobilodat meg már csak 4-5V-tal töltöd. Praktikus, hogy mindez a hálózati áramból egy lépéssel elõállítható.
3.26.
törpefeszültség, ELV (extra-low-voltage, ELV)
Az IEC 61201-ben elõírt, vonatkozó feszültséghatárt nem meghaladó, bármilyen értékû feszültség.

"Törpefeszültség
Váltakozóáram esetén 50V-nál nem nagyobb
Egyenáram esetén 120V-nál nem nagyobb névleges feszültség
Ha ez biztonsági célt szolgál, érintésvédelmi törpefeszültség (földeletlen tf: safety extra low voltage SELV, földelt tf: protective extra low voltage PELV), ha üzemi okból alkalmazzák, akkor üzemi törpefeszültség (functional extra low voltage FELV)
Kisfeszültség a törpefeszültségnél nagyobb, de a nagyfeszültségnél kisebb névleges feszültség."

A gyakorlatban 12 vagy 24 V itt K-Európában.

Szerintem a szélesebb körben elfogadott definíció szerint váltóáramnál 50V, egyenáramnál 120V. Én így tanultam.
"Törpefeszültség
24 V-nál kisebb feszültség. Legfeljebb ekkora feszültséget szabad alkalmazni munkahelyek közvetlen megvilágítására, kézi használatú elektromos eszközök meghajtására, pl. kézi villanyfúrógép mûködtetésére."

(Birkák kislexikona)

Na, most felhúztál, de nagyon!

Imádom az ilyen kis hülye pöcsöket, akik leszólnak olyan tapasztalt, öreg, bölcs embereket mint én, de abszolút halvány lila gõzük nincs semmihez.

Tudod te, hogy pld. építõiparban, ahol nedves környezet van - és általában az van - a világítás 24 v-os hálózattal van megoldva, munkavédelmi okokból? Nem tudod, honnan is tudnád!

Törpefeszültségrõl hallottál már?
Dehogy hallottál...

Milyen hülyék ezek a villamomérnökök, hogy még nem találták fel az egyenáramot! Fölöslegesen bonyolítják el a hálózataikat szinuszos gerjesztésekkel, komplex impedanciákkal meg fazorábrákkal.

"Afrika-Európa közt lehetne akár tizmillió voltos is a nagyfeszkós vezeték."

Ez a becslés egész jónak tûnik.

"egyenáram jó lenne, a házon belül. Nem rázna.

Ajtón kívül nagyfeszkó kell."

Ennyire buták lennének az emberek, hogy nem találták fel a jól alkalmazható mit is? Nem rázó egyenáram. Nyaltál már 9 voltos elemet? Mi köze a feszültség értékének a hullámformához? Az egyik amplitudó, a másik körfrekvencia.

Tudom, szeretsz szerepelni, ahogy itt a fórumon mindannyian, de ha nem vagy a témában építõ hozzászóló, nem feltétlenül kell bizonyítanod jártasságodat. (Kivéve, ha segítesz a 200 hsz elérésében. 😛)

Ma nézegettem a barkácsban egy csepphalogént, vagy tûhalogént.
12 v-os volt a lelkem.

Bandew
Akkor vegyük a váltóáramot, Teslát és a hálózat nélküli energiaátvitelt.

One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all... and in the darkness bind them.

Az ésszerûség azt mondja, hogy már Edison idejében, mikor egy város annyi áramot használt, amennyit világított is hülyeség volt az egyenáram, még ma is ásnak ki öklöm átmérûjû rézvezetékeket Budapest földjében, hiszen akkora hõt termelt, és ez a hõ nem más, mint az energiaveszteség, amit az egyenáramú hálózatban létrejön. Edison az egyenáram mellett volt, de hibás volt a koncepció. Elbukott. Száz éve.

egyenáram jó lenne, a házon belül. Nem rázna.

Ajtón kívül nagyfeszkó kell.

Afrika-Európa közt lehetne akár tizmillió voltos is a nagyfeszkós vezeték.

"Az egyszerû egyenáramú hálózatodat felejtsd el, mert semmi sem marad az áramodból, mire eljut az egyik villanyoszloptól a másikig."

Hat pedig nyilvanvalo,ha egy uj globalis meretu aramhalozatot epitunk fol,akkor termeszetes,hogy a legkorszerubb legkisebb veszteseggel jaro modszert fogjuk alkalmazni.Meg akkor is,ha nemi plusz koltseggel jar majd a regi es uj halozatok osszehangolasa.Es amugy is csak ido kerdese,mondjuk kb 50 ev,hogy minden elektromos halozatot atallitsanak egyenaramura.Ez azert nem tuti biztos,de az eszszeruseg ezt diktalja.
ezt djhambinak írd, mert én eddig is tudtam.

Még írok tizenegyet, és klassz lesz.

Ez a lány tényleg elég csinos lehet, hogy már 200 hozzászólásnál járunk mindjárt! 😄