Hunter

Lítium-levegő akkukkal váltanák fel a benzint

Miközben az Egyesült Államokban a járművek naponta hétmillió hordó benzint fogyasztanak el, a tudósok megpróbálnak környezetbarát megoldásokat találni a világ egyre növekvő közlekedési energiaszükségleteinek kielégítéséhez, ezek egyike a lítium-levegő akkumulátor.

A lítium-levegő akkuk egy katalitikus levegő katódot használnak, ami oxigénnel táplál egy lítium anódot. Sokan tekintik a fémalapú akkuk csúcsának, ami bőséges levegő ellátással, környezetbarát megoldásokkal és elfogadható biztonsággal büszkélkedhet. Mivel a lítium hevesen reagál a vízre, egy nemvizes elektrolitot alkalmaznak egy szerves polimer elválasztóhártyával a levegőből történő oxigén ellátás elősegítéséhez.

A technológia elvileg majdnem annyi energia tárolására képes mint egy tank benzin, kapacitása öt-tízszerese lehet a lítium-ion akkuknak, amik hamarosan felváltják az eddig a hibrid járművekben előszeretettel alkalmazott nikkel-kadmium akkumulátorokat. Ez a potencia azonban mindaddig nem aknázható ki, amíg több kritikus tudományos kihívást le nem küzdenek a terület kutatói.


Lynn Trahey kutató egy érmeméretű cellát helyez egy tesztelő egységbe, a feladat az akkuk elektrokémiai teljesítményének kiértékelése

Az USA Energiaügyi Minisztériumának (DOE) Argonne Nemzeti Laboratóriuma a biztonságos, nagy energiájú és hosszú élettartamú lítium-ion technológiában szerzett tapasztalataikkal felfegyverkezve próbál megbirkózni a kereskedelmileg is életképes lítium-levegő akkuk által támasztott igen komoly akadályokkal. "A lítium-levegő akkumulátorok megvalósítása előtt tornyosuló akadályokhoz innovációra lesz szükség az anyagtudományokban, a kémiában és műszaki téren egyaránt." - nyilatkozott a laboratórium részéről Eric Isaacs igazgató. "Nagy múlttal rendelkezünk a tudományos kihívások leküzdése terén. Az Argonne elkötelezte magát a lítium-levegő akkumulátor technológia mellett."

Az Argonne számos akkumulátor technika kutatásában és fejlesztésében vett részt az elmúlt négy évtizedben, így valóban van mire alapozniuk. A laboratórium több területen is vezető szerephez jutott, különösen ami az új technikákhoz szükséges új anyagokat illeti. "Ez nem egy rövid távon megvalósuló technológia" - figyelmeztet Jeff Chamberlain, az Argonne műszaki hivatalának egyik vezetője. "Időre és számos tudományos terület együttműködésére van szükség, hogy megfeleljünk a négy fő kihívásnak, a biztonságnak, a költségeknek, az élettartamnak és a teljesítménynek."


Daniel Abraham és Sun-Ho Kang egy akkumulátor összeszerelése közben

A feladat teljesítéséhez az amerikai kutatás egyaránt alkalmaz alap-, alkalmazott- és elméleti tudományokat. Bár a lítium-levegő akkuban óriási lehetőségek rejlenek, a megvalósításhoz idő és a technikát majdan a gyakorlatban is alkalmazó ipari partnerek hathatós együttműködése szükséges. Az Argonne a lítium-ion akkuk és más anyagtudományi megoldásokban is sikeres kapcsolatokat épített ki az ipar nagyobb szereplőivel. Ezek között megtalálható az EnerDel, az Envia, a BASF és a Toda America, emellett azonban a DOE is 8,8 millió dollárral járult hozzá három új akkukutató létesítmény felállításához, amik a prototípusok előállítását, az anyagok előállításának fokozását és a tesztelések elemzését szolgálják a jövőben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • djhambi #387
    Az egyik kereskedelmi rádióban szerdán kocsmázás közben hallottam, hogy azon megy a téma, hogy Lady Gaga fiú-e vagy lány? És volt olyan, aki azt monta élő adásban, hogy szerinte milyen testrészei voltak erdeti fiú születéséből, és milyen testrészeit operáltatta. Mintha Gentleman Gaga lenne. :)
  • Tetsuo #386
    Az angolokrol tudom, h nem sokat.. ok is kapnak benefitet am, megha drogoznak is, arra is.
    A lakasommal szembeni oriasplakaton ingyenesen szakma-tanfolyamokat hirdet a helyi fosuli..
    Az angol tinedzsereket a Youtube es a Lady Gaga taskajanak markaja foglalkoztatja, nem tobb. Atom elcseszett generacio..
    remelem otthon nem igy van! :)
  • djhambi #385
    A héten nem lesz időm komolyabban foglalkozni vele, de jövő csütörtökön szívesen visszatérek rá, és bocsi a késlekedésért, de szegény adófizetők pénzén tanulok ingyen, és kihasználom eme lehetőséget. (Az a baj, hogy sokan másoknak pedig ott a lehetőség, de nem használja ki. A nyugateurópai meg mit nem adna azért az ingyen diplomáért?)
  • Tetsuo #384
    LOL Ok, akkor en nem talaltam benne kivetnivalot, sot.. ezt kellett volna mar regen! Persze, a velemenyem szerint.. szvsz, meine meinung nach, in my opinion..
    :)

  • szivar #383
    Te onnan közelíted meg a dolgokat, hogy szabad piac van. Ezen esetben valóban jól látod (látnád) a dolgokat. Ámde figyelembe kellene venni azt az apróságot, hogy jelenleg nincs szabad piac. A cégek kartelleznek, ügyeskednek, fényesre nyalják a törvényhozói testület mianevéjét (lobby). Így aki pénzből több 'támogatást' nyel be, az versenyelőnnyel indul - nem is kevéssel.

    Ezenkívül ősi kapitalista eljárás az, hogy lenyomjuk az árakat (még ha ráfizetés vala is), majd ha a konkurencia csődbe megy, akkor felvásároljuk a gyártósorát és utána annyit kérünk a portékáért, amennyit nem szégyenlünk. És nem vagyunk szégyenlősek.
  • djhambi #382
    Csütörtkön visszatérek rá, addig ugyanis vizsgázok, egy észrevételem azonban lenne, elvakultság egy bármilyen programra az igazság szót illetni. Ez a szó tiszta megszégyenítése. Hatásvadász, de nem hatásvdászattal működik az ország.
  • Tetsuo #381
    Az igazsag.
    Olvasd legalabb el a programot, azutan kritizald! Miutan elolvastad, viszont kivancsi vagyok a velemenyedre. Ha nem baj..
  • Tetsuo #380
    Mar a mai tortenelemtanarok sem ertenek a tortenelemhez, olyan alacsony a szinvonal.
    Kozgazdaszokkal meg Dunat lehet rekeszteni, ok amugyis furcsan latjak a szitut (szerintuk eleg nehany tranzakcio, hogy minden rendbejojjon)..
    Inkabb kerdezzetek meg Epikuroszt, aki addigra majd szazevesen biztos legalabb olyan bolcs lesz, mint most. ;D
  • djhambi #379
    Úgy tűnik, ezen a téren más véleményen vagyunk, és mivel harmadszorra írjuk le ugyanazt (én mindig máshonnan özelítem meg), úgy vélem, ez kezd a süketek párbeszédévé válni, elbeszélünk egymás mellett. 50 év múlva visszatérehtünk a beszélgetésre, mikor a jelen történelemmé változik, és megkérdezünk egy töténelem/földrajztanárt, vagy közgazdászt, jó?
  • szivar #378
    A hülye vezetést, és a kommunizmus utánzatát el kellene temetni. Jó mélyre. Termesztettünk mi már gyapotot, meg citromot is. :]


    "És sokat jöttök mindig a külföldről beáramló ..."

    Akkor mekkpróbálom átvariálni érthetőre. Legyen az őőőő, a cukor. Az EU speciel a cukornád termelésére ad támogatást, a cukorrépára nem, vagy csak sokkal kevesebbet. Namár most, ki jut piaci előnyhöz azáltal hogy a franciáknál megterem a cukornád, a mi éghajlatunk alatt meg megdöglik? Az ár szempontjából nem az, ki e földön él s hal. De amúgy sem. Gabonafélék, gyümölcsök ésatöbbi dettó. Mondjuk őszibarackra annyi támogatást adnának mint a radai rosseb, de az meg nem nagyon szeresse minálunk felé. S akkor még a cukorgyárak 'privatizációja' meg sem lett említve, melynek köszönhetően itthon jelentősen megugrott a kristálycukor ára. Mert csak piacszerzés miatt vették meg azon gyárakat, leépítették és bezárták őket. A környék cukorrépa termelői meg...

    A dinnye és az úgynevezett túltermelés. Mint ahogyan tavaly (vagy tavalyelőtt?) az almával is történt. Há' azé adunk csak ennyit, mert a lengyel gazdák még olcsóbban blablabla. A lengyeleknél meg az volt hogy azé' adnak csak ennyit, mert a magyaroknál meg még olcsóbb, me' van szarásig nekik...

    Nem lenne itt semmi komolyabb baj, ha az unió elfelejtené a támogatásosdit, a többi állammal egyetemben. Mert ez így mindennek nevezhető, csak nem szabad piacnak, ahol a kereslet és a kínálat szabja meg az árakat. Ráadásul a monopol helyzetben lévő cégeket (aka.: multik) támogatja a magyar állam is, mindenféle adókedvezménnyel és társaival.

    S valóban árnyaltabb a kép, de ezt nem csak a szakemberek és közgazdászok láthatják át, hanem az egyszerű mezei halandó is, aki felteszi a kérdéseket és választ keres rájuk. Honnan és hová? Miért? Lehetne folytatni, de aki csak benyeli a maszlagot és utána sem néz, az megérdemli. :D

    [zárójelben megjegyezném, hogy mióta beléptünk az EU tagjai közé, azóta ezen a környéken egy jottányival nem lett jobb, sőt nagyságrendekkel többet szopik az ember a hülye normatívák meg ilyenek miatt. De amúgy nagyon tudok örülni annak, hogy főnökünk útlevél nélkül el tud menni nyaralni||síelni évi legalább hatszor.]