387
  • fade2black
    minimum 30% inkább... de a fő probléma mégis a politikai kockázat. szvsz.

egyelőre spanyol/olaszországban próbálkoznak, több erőmüvet is átadtan/nak mostanában... pl http://en.wikipedia.org/wiki/Andasol_1 vagy http://en.wikipedia.org/wiki/Olmedilla_Photovoltaic_Park

Az a nagy elvárás ezektől az új genes erőművektől, hogy versenyképesek lesznek. Persze a spanyol felföldön közel sivatagi körülmények közt. :DDD

szvsz MO jobban jár ha komolyan veszi egy második Paks felhúzását.
  • fade2black
    ledekből már van teljes spektrumot átfogó... csak félelmetesen drágán. Előnyei miatt mégis terjed pl fotográfiában, (ahol ugye ha nem lenne egyenletes a színképe kib*na a fotós az ablakon a 2.kép után...)

~10év ennyi kell még...
  • Tetsuo
    A hagyomanyos (es magyar) wolframizzonal nincs jobb fenyu (es hasonolan praktikus) mesterseges feny.
    Az a jo, ha a napfeny teljes, foldet ert spektrumahoz kozelit a kibocsajtott szintartomany, ugyanis ehhez szokott hozza a legtobb eloleny..
    A fenycsovek, kompakt fenycsovek, LEDek kozel sincsenek ehhez, persze probalkoznak es marketingszoveg van, de a fenycsovek raadasul villognak is, ami ugyancsak rossz.
  • Tetsuo
    A vezetek (v egyeb speci hordozo) nelkuli energiaatvitel elegge veszteseges es veszelyes. Marmint ahogy jelenleg ismerjuk. Lehet h Tesla tudott vmit.
  • Tetsuo
    Az egyenaramtol begorcsolsz es mergezest kapsz..
    Afrika-Europa tavon szallitott aram kb 30%a elveszik a mai legmodernebb eljarasokkal es kozel akkora penzbe kerulne a szallitas, mint egy oriasi napelemfarm amihez kene.
  • teddybear
    Feszültségtranszformációt lehet csinálni trafó nélkül is. A CRT-TV-ben mindennapos volt.
  • Juszufka
    Jó tudom, a példáim mind lefele voltak, de a transzformálás kétirányú dolog.
  • Juszufka
    Hát felfele megnézném, hogy transzformálsz erősítőkkel.
  • Epikurosz
    De, lehet, hogy ő csinálta.
  • Epikurosz
    Igen. Ráadásul a 65-ösben ultrared is szóvá tette, tehát nem hallucsináltam.
    Érdekes módon, nem csak retek-klubos szöveg volt, hanem marhaság.
    amit aztán nem cáfoltál.

Na, mindegy, nem akarlak dekonspirálni, kellemtlen helyzetbe hozni, prémiumelvonást elődidézni. stb.
  • djhambi
    Eltűnt a hozzászólásomból az az idézet, amit idéztél? Lehet, hogy az RTL KLUB miatt szedték ki, vagy egymásik szövegemből idéztél.
  • Epikurosz
    Igen, toleránsak voltak velünk.

Erre utaltam:
    http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1262614457&no=62

Hogyan tüntetted el a bűnjeleket??
  • djhambi
    Nem vagyok VIP, csak arra az esetre utaltam vissza, mikor eldurvultatok és szmélyeskedtetek KillerBeevel, és kiosztottak titeket, ahhoz képest elég lájtosan megúsztátok.
  • Epikurosz
    melegfehéret kell venni, az jó. nekem olyanok vannak.
  • djhambi
    Ki javított bele a királyságos hszembe? Nincs joguk! Ez a szólásszabadságom megsértése!:P
  • Epikurosz
    tán te vagy a ricsi?
    :-D
  • djhambi
    Ez így van, szerencsére terjednek, csak az a bajuk, hogy csak egy frekvencián sugároznak a LED lámpák, ezért idegen, természetellenes fényük van. De szeretem őket, mert hatékonyak és futurisztikusak.
  • Epikurosz
    "és mert kapni fogsz egy felkiáltójelet a neved mellé!"

???Ki maga, djhambi???

Egy korábbi hsz-edbe belejavítás történt úgy, hogy a nikked mellett nincs vip-jel, vagyis nem fizetsz a vipségért, mégis van ilyen jogod.

Kicsoda maga djhambi?????
  • Epikurosz
    Különben nagyon sok szpot vagy asztali lámpa van, halogén izzóval vagy leddel, amelyik 12 vagy 24 volttal megy.
  • djhambi
    Sikerült ^^.
  • djhambi
    Van egyenáramú transzformátor is, csak azt girátornak hívják, kapcsolásában két erősítőből meg némi ellenállásból álló négypólus, de számítógépeken kívül nagyon nem lehet használni őket a fizikai korlátaik miatt.
  • Epikurosz
    Jóvanna, csak beléd akartam kötni. Hogy stimuláljalak.
  • djhambi
    Elenyésző ritkán olvasok wikit a hsz-eimhez, mert az nem én vagyok, hanem Wiki. Nem hivatkoznék róla úgy, mintha jobban tudnám.
  • djhambi
    Építőiparban dolgozol, azt mondod?

Igen, váltóáramnál 50V az érintésvédelmi törpefeszültség. E fölött izomrángás, izomszakadás, szívremegés, szívleállás, érzékszervi hibák, például látáskiesés, fülzúgás, halláskáosodás lép fel, meg légzési görcsök. Ezen kívül idegrenszeri sérülés.
    De ne tereld el a témát! Hogy akarsz te gyengeárammal villanymotort meghajtani?! Hogy akarsz számítógépet működtetni? Ház adapter, monitor, nyomtató, hangszóró, asztali lámpa egy fázisból?
    Aki ma egy európai háztartásban kiépített helyesen bekötött és üzemelt TN rendszernél áramütési balesetet szenved, az
    a, életképtelen
    b, szülei képtelenek a nevelésre, ezáltal az utód életképtlen.

"egyenáram jó lenne, a házon belül."
    "Tudod te, hogy pld. építőiparban"

Úgy kevered, mint a Piszkos Fred. És ne p*csözz le, mert nem vagyok politikus, és mert kapni fogsz egy felkiáltójelet a neved mellé!

"Imádom az ilyen kis hülye pöcsöket, akik leszólnak olyan tapasztalt, öreg, bölcs embereket mint én, de abszolút halvány lila gőzük nincs semmihez."

Az előbb keverted a nagyfeszültséget a váltóárammal! Ha az előbbi hozzászólsaidat szeretnéd jóvá tenni, akkor inkább maradj csendben, és ne kezdj el mindent vagy semmit alapon harcolni, mert más is akad olyan bölcs itt, mint te vagy. (szarkazmus) Inkább nyugodj le, igyál sört, érvelj hideg fejjel, és dobd félre a hatalmas büszkeségedet, mert látod, hogy nincs mire, és magadat járatod le. (a szeretet mondatja velem) ((szarkazmus))
  • Epikurosz
    (djhambi most olvasgatja a wikit :-D ;-)
  • Juszufka
    Amúgy csodálkozom, hogy a sok acsarkodásban senki nem írta le, miért használunk váltóáramot: mert lehet transzformálni. Bejön a röfin át a 230, amit ráköthetünk a mosógépre, porszívóra, kenyérpirítóra. De a számítógépnek már csak 12V kell, a mobilodat meg már csak 4-5V-tal töltöd. Praktikus, hogy mindez a hálózati áramból egy lépéssel előállítható.
  • Epikurosz
    3.26.
    törpefeszültség, ELV (extra-low-voltage, ELV)
    Az IEC 61201-ben előírt, vonatkozó feszültséghatárt nem meghaladó, bármilyen értékű feszültség.

"Törpefeszültség
    Váltakozóáram esetén 50V-nál nem nagyobb
    Egyenáram esetén 120V-nál nem nagyobb névleges feszültség
    Ha ez biztonsági célt szolgál, érintésvédelmi törpefeszültség (földeletlen tf: safety extra low voltage SELV, földelt tf: protective extra low voltage PELV), ha üzemi okból alkalmazzák, akkor üzemi törpefeszültség (functional extra low voltage FELV)
    Kisfeszültség a törpefeszültségnél nagyobb, de a nagyfeszültségnél kisebb névleges feszültség."

A gyakorlatban 12 vagy 24 V itt K-Európában.
  • Juszufka
    Szerintem a szélesebb körben elfogadott definíció szerint váltóáramnál 50V, egyenáramnál 120V. Én így tanultam.
  • Epikurosz
    "Törpefeszültség
    24 V-nál kisebb feszültség. Legfeljebb ekkora feszültséget szabad alkalmazni munkahelyek közvetlen megvilágítására, kézi használatú elektromos eszközök meghajtására, pl. kézi villanyfúrógép működtetésére."

(Birkák kislexikona)
  • Epikurosz
    Na, most felhúztál, de nagyon!

Imádom az ilyen kis hülye pöcsöket, akik leszólnak olyan tapasztalt, öreg, bölcs embereket mint én, de abszolút halvány lila gőzük nincs semmihez.

Tudod te, hogy pld. építőiparban, ahol nedves környezet van - és általában az van - a világítás 24 v-os hálózattal van megoldva, munkavédelmi okokból? Nem tudod, honnan is tudnád!

Törpefeszültségről hallottál már?
    Dehogy hallottál...
  • djhambi
    Milyen hülyék ezek a villamomérnökök, hogy még nem találták fel az egyenáramot! Fölöslegesen bonyolítják el a hálózataikat szinuszos gerjesztésekkel, komplex impedanciákkal meg fazorábrákkal.
  • djhambi
    "Afrika-Európa közt lehetne akár tizmillió voltos is a nagyfeszkós vezeték."

Ez a becslés egész jónak tűnik.

"egyenáram jó lenne, a házon belül. Nem rázna.

Ajtón kívül nagyfeszkó kell."

Ennyire buták lennének az emberek, hogy nem találták fel a jól alkalmazható mit is? Nem rázó egyenáram. Nyaltál már 9 voltos elemet? Mi köze a feszültség értékének a hullámformához? Az egyik amplitudó, a másik körfrekvencia.

Tudom, szeretsz szerepelni, ahogy itt a fórumon mindannyian, de ha nem vagy a témában építő hozzászóló, nem feltétlenül kell bizonyítanod jártasságodat. (Kivéve, ha segítesz a 200 hsz elérésében. :P)
  • Epikurosz
    Ma nézegettem a barkácsban egy csepphalogént, vagy tűhalogént.
    12 v-os volt a lelkem.
  • Bandew
    Akkor vegyük a váltóáramot, Teslát és a hálózat nélküli energiaátvitelt.
  • djhambi
    Az ésszerűség azt mondja, hogy már Edison idejében, mikor egy város annyi áramot használt, amennyit világított is hülyeség volt az egyenáram, még ma is ásnak ki öklöm átmérűjű rézvezetékeket Budapest földjében, hiszen akkora hőt termelt, és ez a hő nem más, mint az energiaveszteség, amit az egyenáramú hálózatban létrejön. Edison az egyenáram mellett volt, de hibás volt a koncepció. Elbukott. Száz éve.
  • Epikurosz
    egyenáram jó lenne, a házon belül. Nem rázna.

Ajtón kívül nagyfeszkó kell.

Afrika-Európa közt lehetne akár tizmillió voltos is a nagyfeszkós vezeték.
  • duke
    "Az egyszerű egyenáramú hálózatodat felejtsd el, mert semmi sem marad az áramodból, mire eljut az egyik villanyoszloptól a másikig."

Hat pedig nyilvanvalo,ha egy uj globalis meretu aramhalozatot epitunk fol,akkor termeszetes,hogy a legkorszerubb legkisebb veszteseggel jaro modszert fogjuk alkalmazni.Meg akkor is,ha nemi plusz koltseggel jar majd a regi es uj halozatok osszehangolasa.Es amugy is csak ido kerdese,mondjuk kb 50 ev,hogy minden elektromos halozatot atallitsanak egyenaramura.Ez azert nem tuti biztos,de az eszszeruseg ezt diktalja.
  • Epikurosz
    ezt djhambinak írd, mert én eddig is tudtam.
  • djhambi
    Még írok tizenegyet, és klassz lesz.
  • djhambi
    Ez a lány tényleg elég csinos lehet, hogy már 200 hozzászólásnál járunk mindjárt! :D