A múlt megoldatlan rejtélyei

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

dronkZero
Hihetetlen, mi? Mégis megcsinálták.

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

Christiansen
ezek a körülmények, részletek biztos, hogy így voltak?..

Miért vitatkozol? Nem hegyivadászokról van szó, hanem kõkorban élt emberekrõl, akik látszólag értelmetlenül munkáltak meg dioritot. Méghozzá olyan méretekben amit ma sem tudnánk utánnuk csinálni. Errõl van szó. Tehát még egyszer:

kõkor

diorit

3 mm-es lyukfúrás

sokszáz tonnás kõmozgatás kilóméterekre 4000-m-es magasságban, ahol fa sem található.

OK?

Férfi-e az, aki nem teszi jobbá a világot?

Errõl a részletrõl lehet szó: http://www.youtube.com/watch?v=eIgbGCfRZu0&feature=PlayList&p=3B250F96539EBCA0&playnext=1&playnext_from=PL&index=1

Kisendre
Ez nem fotel-okoskodás. Szerinted a hadseregek hegyivadász alakulatai milyen területekrõl jönnek? Pl ott vannak a ghurkák, õk sík területen fizikailag nem veszik fel a versenyt a többi katonával, de ha hegyekben kell szenvedni, akkor bizony magasan a legjobbak között vannak. Egyszerûen ehhez szokott hozzá a szervezetük, fogadd el.

"A Dávid szobrot is biztos gyémántvésõvel csinálták ugye? Jaj..."

Pár mm-es lyukfúrásról volt szó dioritba és mindez a kõkorban. A Dávid szoborban nincsen pár mm-es lyuk, nem dioritból van és nem a kõkorban készült.

Miért kell dobálódzni a szavakkal? Ez ugyebár tudományos fórum lenne. Lehetne ennek szellemében is beszélgetni.

"Olyan nincs, hogy valami csak gyémánttal megmunkálható.
Ha más nem, akkor diorit diorittal megmunkálható, csak pont annyira fogy a szerszám, mint a munkadarab. Azért ne higgyünk már a megmunkálhatatlan anyag létezésében, egy kis komolyságot, ha kérhetnék!"

Ez önmagában igaz, de ott néhány (3?) mm-es lukakat fúrtak vele. Diorittal fúrni dioritba 3mm-es lukakat? Ezt azért gondold meg mégegyszer.

A fejetetejére állítottat meg szerintem alaposan félreérted. Látszik, hogy nem láttad a kérdéses Daniken filmet. Egy lépcsõrõl volt szó. Méghozzá egy darabból és monumentális méretekkel. Az állt a feje tetején. Ember azt ki nem faragja, meg nem mozdítja. Mégis ott van. Szerintem is érdekes.

Falcon87
Chuck Norris volt<#idiota>

,,Inkább haljak meg állva, minthogy térden csúszva éljek\"

"Annak, aki nem él tartósan magasan. A Tibeti fennsík 5000 méter és ott is végeznek nehéz fizikai munkát. Annak aki tartósan 3000 méteren él, annak nem kunszt 4 ezeren dolgozni."

Ez fotel-okoskodás. Álltalában olyanoktól hallani ilyesmit, akik életükben nem végeztek komoly fizikai munkát.

Christiansen
A nagy súlyokról: képzeljetek el 10-20(100?) Nick Árpi vagy Fekete Laci
kaliberû melákot, és nemcsak a Boeing meg a hajó mozdul meg foggal elhúzva..

Molnibalage
Nem igazán értem én sem azt, hogy a megmunkáláshoz miért kéne gyémántszerszém. Számtalan kõépület volt a világon az elmúlt x ezer évben.

A víz is remekül elerodálja a sziklát is pér millió év alatt. Namármost nem vizet használ az ember a kõ formálására.

A Dávid szobrot is biztos gyémántvésõvel csinálták ugye? Jaj...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

dronkZero
"Errõl beszéltem a másik topikban,azt hiszem ezt nem lehet ennyivel elintézni,hogy volt rá idõ,meg unalmukban,mert az a kõ bizony csak gyémántal megmunkálható,a furatokról nem is beszélve."

Olyan nincs, hogy valami csak gyémánttal megmunkálható.
Ha más nem, akkor diorit diorittal megmunkálható, csak pont annyira fogy a szerszám, mint a munkadarab. Azért ne higgyünk már a megmunkálhatatlan anyag létezésében, egy kis komolyságot, ha kérhetnék!

"Mert hiába értek rá,nem tudták volna megcsinálni."
Hát én meg azt mondom, hogy ráértek és megcsinálták, ott van, meg lehet nézni.

"Az se semmi hogy mélységi kövezet az egész fejre állitott komplexum"

Ezzel mit akartál mondani? Egyébként nem olyan meglepõ ám a mélységi magmás kõzet, a fél világ abból van. És úgy került a hegy tetejére, hogy mondjuk ott volt. A hegy általában kõzetbõl van.

Molnibalage
Annak, aki nem él tartósan magasan. A Tibeti fennsík 5000 méter és ott is végeznek nehéz fizikai munkát. Annak aki tartósan 3000 méteren él, annak nem kunszt 4 ezeren dolgozni.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Szia!

Én láttam a kérdéses Daniken filmet. Tetszett. Jól összeszedett tények és szinvonalas-érdekfeszítõ elõadás. Igen, magam nem jártam 4000 méteren, de mivel hegymászó vagyok, tudom mirõl beszél Daniken. 4000 méteren a puszta létezés, a séta is kimerítõ teljesítmény. Munkáról, kõcipelésrõl, fúrásról, stb szó sem lehet. Mégis ott hevernek a megmunkált kövek. Egyetértek abban, hogy mindez így együtt valóban megmagyarázhatatlan.

És a gyémánt mivel munkálható meg?
Varázslattal mi?

&#8222;Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.&#8221; Konfúciusz

Csak vicc volt, magas labda, tudod.
Tényleg ne vedd komolyan, ezt komolyan mondom<#vigyor3>

&#8222;Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.&#8221; Konfúciusz

Dj Faustus
"van egy tömb(tábla) ami 2000 tonna körül mozok,emlékeim szerint(jelenleg 3 darabban van.eltört)"
A Wikipedia 3 forrásra hivatkozva 100-130 tonnás kövekrõl értekezik.
Más, elvetemültebb forrás is csak 400 tonnás köveket ír.

"Zero,az amirõl beszélsz az diorit!"
Releváns forrásod (tudományos szaklap, szakirodalom) van róla?

"Szóval,ide aztán tényleg kevés a ráértek,stb.Mert hiába értek rá,nem tudták volna megcsinálni."
Helyszínen talált anyagokból az archeológusok reprodukálták a szállítást.

Törölt felhasználó
Héj,héj stop! :-)
Zero,az amirõl beszélsz az diorit!
A furatos képen,meg egy hozzászólással lentebb is!

Errõl beszéltem a másik topikban,azt hiszem ezt nem lehet ennyivel elintézni,hogy volt rá idõ,meg unalmukban,mert az a kõ bizony csak gyémántal megmunkálható,a furatokról nem is beszélve.
4000 méteren van egy hegy tetején,nem kis mennyiségben,és nem kis tömegûek is vannak.
Kapcsokkal illesztettek voltak a diorit táblák,a kapcsok nincsenek meg.
Szóval,ide aztán tényleg kevés a ráértek,stb.Mert hiába értek rá,nem tudták volna megcsinálni.
Az se semmi hogy mélységi kövezet az egész fejre állitott komplexum,van egy tömb(tábla) ami 2000 tonna körül mozok,emlékeim szerint(jelenleg 3 darabban van.eltört)
zóval,már az is "kemény dió" hogy hogyan került a hegy tetejére:-)
Anaid
Nemtom kinek írod, de vannak emberek akiktõl a hülyézés bóknak számít...😄
Bárkinek szólt javaslom egy pillanatig ne bánkódjon rajta.

Nem azért élek, hogy megfeleljek a te elvárásaidnak és te sem azért jöttél a világra, hogy a kedvem szerint élj...

Az egyik épp most jelentkezett.... Aszongya, ennél még van lentebb is<#nyes>

Zuzu ne vedd komolyan, csak viccelek, csak tudod gonosz vagyok
<#eplus2>

Anaid
Jé, ti is? <#vigyor>

Nem azért élek, hogy megfeleljek a te elvárásaidnak és te sem azért jöttél a világra, hogy a kedvem szerint élj...

Molnibalage
Mi tele vagyunk hülyékkel. 😊

Az inka kõmûvesség pédúl elég ütõs dolog.
Vagy a római beton is jó példa.
A görög filozófia is ilyen.
Sõt a mongol hadsereg is egy csoda volt maga korában.

Amelyik nép vitte valamire, az mindíg kiemelkedett a többi közül 1-1 dologban.

Honan tudod, hogy nem volt?
Mongolia is csudaszép sztyeppe volt amíg el nem sivatagosodott.
A húsvétszigetekrõl is kivágták az összes fát, az is lett a veszte.
Miért gondolod, hogy 10000 éve is egy kietlen sivatag volt az a táj?

Másrészt a technológiai fejlettség nem egyenletes. Vannak dolgok amikben más népek jobbak mint a többiek, sõt meghaladják a korukat. Szinte az összes nagy civilizáció ilyen volt. Nem értem min vagy meglepõdve.

Dj Faustus
"ja kötelek mi? megfelelõ erõsségü? abban a korban amikor kereket se ismerték"
Kötelet ismerhették. Állati inakból, növényi rostokból készíthetõ. Kerék sem kell hozzá.

"Fas emelõ, fa görgõ... fõleg ha fa nincs a közelben... "
10000 év alatt a táj megváltozhatott. Ha nem volt fa, akkor valamilyen csúszkán, rámpán áthúzták.

Mellesleg az archeológusok kikisérletezték ott helyileg, hogyan lehetett megoldani (persze kisebb méretekben).

Egyetértek...de bizonyára van rá ész szerû magyarázat...

Mi előtt valaki megkérdezné: A Tigris márpedig egy vacak tank. Hiába is rinyálsz. A valóságban is az volt. http://de-rerum-natura.freeblog.hu/ saját blog

Frosty01
kereket sem 😄

practitioner of the forbidden arts of death

Anaid
Zero, ne akadj ki, nem én kerestem ilyen nem tudományos cikket, ezt dobta a gugli....bocsika.

"De rendben nem volt fa. Akkor hogyan csinálták?"
Na látod, ez egy igazi rejtély, merthogy dronkZerón kívül senki se tudja...

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Anaid

A kötél nem egy bonyolult találmány...és nem függ össze a kerékkel. Kötelük biztosan volt. Erõs kötelet se olyan nagy dolog csinálni szerintem

Mi előtt valaki megkérdezné: A Tigris márpedig egy vacak tank. Hiába is rinyálsz. A valóságban is az volt. http://de-rerum-natura.freeblog.hu/ saját blog

Frosty01
ja kötelek mi? megfelelõ erõsségü? abban a korban amikor kereket se ismerték? <#idiota>

practitioner of the forbidden arts of death

Nincs? Erdõ szerintem mindenhol van, vagy ott nincsen erdõ?

De rendben nem volt fa. Akkor hogyan csinálták?

*s nélkül...<#alien2>

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Fas emelõ, fa görgõ... fõleg ha fa nincs a közelben...

Mozgatni sem olyan bonyolult... egyszerû fa emelõkkel, sok ember erejével nagyon nagy súlyokat lehet megmozgatni. Nagyon sok baromi nagy épület van, például a középkori várak...abban is vannak jókora hatalmas kövek...de azt is felépítették és semmi rejtély sincs benne.

Az ilyen építményekkel kapcsolatban, én egyébként mérnökök véleményére lennék kíváncsi, szerintük hogy lehet például...

És persze vegyük hozzá, hogy fejlettebbek is lehettek az építõk mint hisszük, lehet volt pár primitív emelõjük, amivel már nem volt lehetetlen helyére tenni a nagy köveket.

Dj Faustus
"Kereket nem ismerhettek az alkotói. Az egyik kifaragott kõdarab 440 tonnát nyom! Hogy lehetett erre képes a kõkorszaki ember?"
Görgõ/csúszka + megfelelõ erõsségû kötelek + megfelelõ mennyiségû és motiváltságú ember + idõ. Ne becsüld le az emberi leleményességet!

Mellesleg itt írnak a feltárásról.

Anaid
Ha nem írsz az Egyiptomos topicba más sem írhat...csak a topicnyitó kezdheti.

Jah, és nem csak a faragásról van szó. Mozgatni is kellett azokat a köveket...

Több mint 10 ezer év? Én elfogadom, de milyen alapon? C-14-es vizsgálat? 10 ezer éves földrétegbõl került ki?

Meg én másképp tudom, de lehet hogy rosszul emlékszem, de nekem úgy rémlik pár száz évvel idõszámításuk elõttre teszik.

dronkZero
Miért ne?

Egyéb értelmes kérdés?
Hát honnan a tökömbõl tudjam, miért akartak ilyet építeni? Aztán egyébként össze tudták rakni, és összedõlt, vagy csak oda tudták vonszolni kupacba, aztán nem sikerült összelegózni?
Nem mindegy, hogy kész lett-e, Befejezetlen Obeliszknél már láttuk.

Anaid
Engelst kihagytad...😄

Tudod mi a külömbség? Hogy mi nem 300-400 tonnás kövekbõl építünk felhõkarcolókat. Egyrészt mert még nekünk is körülményes lenne mozgatni, meg minek?

Nem kellett hozzá high tech, vésõvel meg kalapáccsal simán megcsinálhatták, legalább pár száz évig le lettek foglalva. Az amit nem nagyon értek (de te biztos megmondod), hogy miért ilyen bonyolult módon és ilyen precízen építették meg?

Kisendre
Az lehetetlen, már a Lájf áftör pípül is megmondta, hogy 10.000 év után nem maradhat nyoma egy civilizációnak. <#vigyor3>

Több mint 10000 évesre datálják.

dronkZero
Nem kell hozzá high tech sem. Kövek faragásáról van szó még mindig.

dronkZero
Asszem lenyúltad az enyémet.

Azért nagyon kiakadtam azon az "Ablak a világra" oldalon. Ja, ablak, csak a kilátást eltakarja egy nagy szõrös segg, ha a metaforánál akarok maradni. Egy ilyen nevû oldalon azért pofátlanság ilyen ostobának lenni.

Csodalépcsõ Pesten

Nyilván, az emberiség képtelen megmagyarázni, hogy hogyan lesznek ilyen lépcsõk. Ez is úgy került oda, hogy sokat imádkoztak Leninhez és Marxhoz, és reggelre odabetonozódott. Baromarcúak.

Õõõ, mikor mondtam, hogy ezeket a zufók építették?

ööö...és ha ismerték a kereket? Szóval, nem hiszem hogy például idegen lények építették volna...jobb dolguk sincs, mit nagy kövekkel szórakozni?

Emberek voltak. Itt az érdekes az, hogy valamivel fejeltebbek lehettek mint azt feltételezzük . Lehet ismerték a kereket mégiscsak. Vagy nem. Az egyiptomi piramisok is felépültek kerék nélkül is

Egyébként az õsember építette volna? Szerintem inkább ókori dolog lesz nem?