6424

A topikban a személyeskedés, trollkodás nem elfogadott. A téma a magyar őstörténelem!
Mindenki szíveskedjen forrást, bizonyítást bemutatni az érvelésénél. (az értelmetlen vitákat kiküszöböli)

Akit sérelem ért, az lehetőleg ne álljon le vitázni a másik féllel, hanem írjon nekem (Zenty) privát üzenetet.
  • Solt
    Jöhet az... állítom a videót nem sokan nézik meg... :)
  • ManoNegra
    Most például a keltákra és a rómaiakra gondoltam, akik bizonyíthatóan itt éltek, és nem beszéltek magyarul. Bennem német vér van, mégis magyar vagyok nem német.
  • Tetsuo
    Pont az O konyvebol ideztem volna, a vandorlo nepek es a foldmuveles kapcsolatanak leirasahoz.
  • Solt
    A több mint 6000 éves tatárlakai korongon a magyar rovás betűi, ligatúrái vannak. Legalábbis, értelmezhető e szerint... Miért ne beszélhettek "magyarul"?

• ManoNegra
    Viszont ha így nézzük, akkor nem értem miért teszel úgy, hogy bárki aki itt élt a honfoglalás előtt, az nem lehet ősmagyar, ahhoz nem lehet közünk? Még ha nem is beszélt magyarul, a génjeit örököljük.
  • ManoNegra

• TDantes
    Kapcsolat az lehetett. Az ókorban is kereskedtek, szinte mindenfelé ahová csak el tudtak jutni a korabeli emberek.

,,A népvándorlásokat nem tudom úgy elképzelni, hogy kompletten mindenki ment, és ahova mentek, azok is mind egy szálig elköltöztek"

Hát ez egész biztos, hogy nem így zajlott le, és nem olvashatsz ilyet sehol.
  • ManoNegra
    Csak úgy tudom elképzelni, hogy volt itt egy - először gyüjtögető, majd földműves nép, akiket meghódítottak, de nem irtottak ki a nomád népek. A népvándorlásokat nem tudom úgy elképzelni, hogy kompletten mindenki ment, és ahova mentek, azok is mind egy szálig elköltöztek. Úgy tudom, hogy régészeti leletek alapján kimutatható, hogy volt kapcsolat a Kárpát-medence és a Közel-Kelet között, például a rézművesség is nagyjából egy időben jelent meg.
  • TDantes
    Hát tudod már nem azért, de az ártéri gazdálkodás az nem ennyiből áll. Szóval ez nem igazán helyes gondolat.

De egyébként a belinkelt szöveg nem állja meg a helyét. Számtalan régészeti bizonyíték van rá, hogy a termékeny félholdban jött létre először a civilizáció.
    Most ezt a többieknek is írom, Dzsarmo, Dzsejtun, Tell-esz-Sazwwán,Tell-Abu-Huieria, Mureibit, Catal Hüyük, Jericho, Ubaid-kultúra, ami már a sumerek előtt is létezett. (forrás, már alant említett könyv)

• TDantes
    Viszont van két érdekes kérdésem, ha KM-folytonosság elmélet igaz...tegyük fel hogy igaz.

-Mégis hogy lehet az, hogy a Kárpát-medencében az első kultúrák letelepedett, földművelők voltak, ám a szkíták, hunok, magyarok nomád-lovas nép?
    Miért váltottak életmódót? Ugyanis mindig, minden nép esetében a nomádokból lettek letelepülők, és nem fordítva! Olyanra nincs példa, hogy egy már letelepedett, településhálózatot létrehozó civilizáció, fogja magát és át megy nomádba.

-Ha ez a sok mindenféle nép mind rokona a magyarnak, és Kárpát-medencéből származnak, akkor hogy van az mégis ,hogy sem embertanilag, se nyelvileg nem egyeznek?
    Ugyanis csak vegyük a magyarságot. Az ide érkező törzsek, se nem egy nyelvűek, se nem ugyanabba a rasszba tartoznak.

A hunok , szkíták, az összes sztyeppei nomád nép mind ilyen vegyes formát mutat. Az etruszkokról ,meg sumerekről nem is beszélve...mindenki innen származik, de mégis teljesen különböznek? Ez mégis megint hogyan lehetséges?
  • Solt
    Inkább az a vicces, hogy neked az ártéri gazdálkodás kimerül a halászatban, meg a nádaratásban...

Ezt fusd át ízelítőnek...

Egyébként van annak egy diszkrét bája, hogy hézagos ismeretekkel milyen magas lóról kommunikálsz... nem tudom mire jó ez...

Számolod, hogy hányadik alregednél tartasz?
  • TDantes
    Én mást ragadnék ki.

,,Viszont ez az itt élő nép az évezredek során számtalan rajt bocsátott ki magából,
    hol keletre, hol délre, hol északra, hol nyugatra, ahol ezek a kivándorolt csoportok néha nagyobb
    műveltségek megalapításában is részt vettek, (szumir, etruszk, pelazg,) majd mindenütt beolvadtak
    az ott élő egyéb népek közé. De közben mindenütt olyan nyomokat hagytak maguk után, amelyeket
    a kutatók észrevéve a magyarságot hol innen, hol onnan, hol amonnan származottnak kellett, hogy
    gondolják.,,

Szumir, ertruszk pelazg?

Az etruszkok származásáról több elmélet is van. Az ókori történetíról szerint, az etruszkok ősei a pelaszgok.
    Csakép nem ám a Kárpát-Medencéből hanem Égei-tenger szigetvilágából származnak!(Hellanikosz, Hérodotosz, Thuküdidész)
    Lemnos szigetén találtak olyan sírfeliratot ami emlékezet az etruszkra.

Maga az etruszk nyelv pedig vagy prei, vagy pre, vagy proto-indoeurópai lehet. (forrás, Gaál-Kertész Őskor és az ókor történte)

A sumer nép, pedig mind nyelvileg mind embertanilag teljesen eltérő (szintén ugyanez a könyv)
  • uwu410
    Nagyon vicces, de a halászat, meg a nádaratás nemigazán növénytermesztő tevékenység.
  • ManoNegra
    "Abban a korban amiről ír, a folyóvölgyek árasztásos művelése volt jellemző leginkább, aminek igen egyszerű oka van: így a legkönnyebb csinálni. Sem a Duna, sem a Tisza völgye nem olyan adottságú hogy a folyóvölgyi kultúrákhoz hasonló gazdálkodás alakulhasson ki."

Nincs ebben egy kis ellentmondás? A Kárpát-medencében a folyószabályozásokig ártéri gazdálkodás volt jellemző. Az ártéri gazdálkodás az mi, ha nem folyamvölgyi gazdálkodás?
  • Zenty
    Elfelejtettem írni, hogy reklamációkat, házigazda sértegetését privátban tessék írni.

• Zenty
    Első figyelmeztetés.

Az új szabályok szerint trollkodni, minősitgetni, burkoltan lealacsonyítani stb. nem lehet a fórumon.

"A síkságon terjedő földművelés azért elég erőltetett dolog." "Nem támaszkodik semmire, csak hogy szép zölddel jelöli a térkép." "baki a kutakodásban."

Következő ilyennél törlés.

A többi állításra pedig forrást, mint ahogy mindenki ezt teszi.
  • uwu410
    Csak egy részt ragadnék ki aminek nem kellett volna belekerülni, mert rontja a hitelét az írásnak.
    A síkságon terjedő földművelés azért elég erőltetett dolog.
    Nem támaszkodik semmire, csak hogy szép zölddel jelöli a térkép.
    Pedig a földművelésnek azért vannak nyomai, minden technológiának más és más.

Felhívnám a figyelmet hogy a kárpátmedencét kb. 500 év szorgos munkájával tettük ilyenné, mocsarak lecsapolásával, és erdők irtásával.
    Pannónia a Rómaiak által dokumentált állapotát ismerjük, és azt is jól tudjuk mi volt azóta. A zöld paca a térképen nem feltétlenül jelenti azt hogy ott jó földet művelni.
    Abban a korban amiről ír, a folyóvölgyek árasztásos művelése volt jellemző leginkább, aminek igen egyszerű oka van: így a legkönnyebb csinálni. Sem a Duna, sem a Tisza völgye nem olyan adottságú hogy a folyóvölgyi kultúrákhoz hasonló gazdálkodás alakulhasson ki. A nehezebben művelhető területek bevonásához - mint a mocsarak és erdők - technológia kell, aminek nyoma van. Csak kicsit máshol meg máskor mint azt az írásból gondolni lehetne.

Szerintem ezért pont nem ezzel az írással kéne kezdeni, mert egy érdeklődőnek kedvét szegheti egy ilyen baki a kutakodásban.
  • L Viper #4584
    Üdv mindenkinek!

Látom, pörög a topik, visszaolvastam. Egy darabig még nem tudom követni a történéseket, de hamarosan lesz egy kis időm és tudok esetleg anyagokat, linkeket adni egy jó F.A.Q-hoz.
    Szerintem a KM folytonosság alapjaihoz lenne jó pár rövidebb alapozó írást berakni.

Ilyesmikre gondolok pl.

Nem túl hosszú, de szépen összeszedett és az esetleg idetévedőknek egész jó kezdőanyag :)
  • ahddub
    Kérlek! Legalább ezzel foglalkozol addig is, elég masszív olvasmány lesz XD
    REFERENCES
    1. Opermann M., (1988) Tracii intre Arcul Carpatic si Marea Egee, Ed. Militara, Bucuresti2. Hummel S. (2003) Ancient DNA typing: Methods, Strategies and Applications, Springer-Verlag BerlinHeidelberg New York 3. Hoos M., Pääbo S. (1993) DNA extraction from Pleistocene bones by silica-based method, NucleicAcids Res. 21: 3913-39144. Cattaneo C., Dimartino S., Scali S., Craig O., Grandi M., Sokol R.J. (1999) Determining the humanorigin of fragments of burnt bones: a comparative study of histological, immunological and DNAtechniques, Forensic Science International, 102:181-1915. Sanger F., Nicklen S., Coulson A.R. (1977) DNA sequencing with chain terminating inhibitors,Proc.Natl.Acat.Sci.74:5463-54676. Andrews R, Kubacka I., Chinnery P., Lightowlers R., Turnbull D., Howell N. (1999) Reanalysis andrevision of the Cambridge reference sequence for human mitochondrial DNA.Nat, Genet. 23:1477. Richards M. et al. (2000) Tracing European Founder Lineages in the Near Eastern mtDNA Pool,Am.J.Hum.Genet. 67:1251-12768. Hall T.A. (1999) BioEdit: a user-friendly biological sequence alignment editor and analysis program forWindows 95/98/NT, Nucl. Acids. Symp. Ser. 41:95-98
  • TDantes
    Bizonyíték forrás? Genetikus neve aki megállapította?

Kicsit fura ám nekem, hogy több ezer éve kihalt népekről kijelteni valaki hogy ilyen vagy olyan a génjeik..hogy sikerült őket mégis megvizsgálni?
  • ahddub
    Az illírek , trákok és makedónok genetikája egyenlő a szkítákéval, R1a1.
    A Kárpát-Medence népe , sumérrá majd királyi szkítává lesz. A szkíta köznép a kurgánosok R1a1 nép és altáji nyelvűek voltak. A sumérok pedig "uraliak".
    Az, hogy volt e folytonosan ősnép itt, azt cáfolni bizonyítani nem lehet, mert a régészet és a genetika is keveredik. Az fix, hogy a Jemdet Nasr medencei volt, és Nimród ősei.
  • Zenty
    "Iszonyat nagyot léptünk előre, és jó lenne, ha ez töretlenül folytatódna... :)"

Bizony ám! Csak előre! ;)
  • Zenty
    Üdv újra a fórumon :D
  • ahddub
    Üdv! Genetikus nem vagyok, de vannak forrásaim tőlük.
    Az ősmagyarok a következő ma élő népekkel voltak genetikai rokonságban: arabosított sumérek (palesztín, szír, iraki), trójai-hatti-hettita (mai anatóliai törökök), hurrik (kurdok), alánok (grúz és azeri, oszét), köznépi szkíták (ukránok) és komik (hogy egy kis finnugor is legyen a listán)
    De a legközelebbi rokonuk a moldvai csángók. A genetika irányt is jelöl ez pedig déltől-északra, ergo a nimródi legenda genetikai bizonyítást nyert!
    Ez a tájegység a genetikai őshaza pedig a nyugat-európaiak és a közép-ázsiaiak közé esik.
  • Zenty
  • Solt
    Az a baj, hogy én is iszonyat lusta vagyok, de a téma fontossága miatt erőt veszek magamon amint lesz egy kis elcseszni való időm! :)

Összeszedek pár írást, videót, ajánlott irodalmat nagy vonalakban...

Persze, hogy emlékszem ahdubb-ra... de emlékszem HUmanEmber41st, Vardar, és Zóanagyvarázsló Urakra is... ők is átjöhetnének innen :)

Az ötleted jó... örülnék neki, ha egy kicsit rendbe kapnánk a topikot. Ha bele gondolok, hogy pár éve még majdhogynem don quijote szerepében tetszelegtem... :D Iszonyat nagyot léptünk előre, és jó lenne, ha ez töretlenül folytatódna... :)
  • Csaba vezér
  • ManoNegra
    Nagyon jó! És a zene is szuper alatta!
  • Csaba vezér
  • Zenty
    Rendben kirakom. Én is megcsinálnám de lusta vagyok bocsi :D
    Már annyit írtam erre a fórumra, hogy fáradok vagy öregszem? :D

Egyébként szerintem csapatban is meg lehetne csinálni egy alap "faqot" ?Gyorsabb lenne és tartalmasabb.

Solt te ilyen polihisztor vagy :) az alapok összegzése, linkelése, írások stb. simán menne neked szerintem

L viper a fórum rovás szakértője. Tehát jöhetne valami rovás nyalánkság :D

Aztán próbálom visszacsábítani ahdubb-ot. Nem tudom emlékszel rá?

Ő volt a fórum genetikusa, csak kicsit harapos volt a stílusa de a tudása elismerésre méltó.
    Ő genetikában is tehetne hozzá.

stb. stb.

Persze nem kellene mindent azzonal megcsinálni.

Később is lehet hozzáadni és frissiteni.

Először alapokra érdemes rágyúrni, és abba szerintem én is segíthetnék ha nem leszek lusta. Főleg a KM témákban.

Vélemény?

• Zenty
    Egy összetett csomag volt ebben a kérdésben. Kb ezer hsz...
  • TDantes
    Ez igaz...de a történelem tudomány egyik alapvető tézise, hogy nincs olyan hogy ,,ha" nincs ,,mi lett volna ha"

Persze, biztos jobban ellennék látva, és biztos többet is tudnánk. De hogy mi derülne ebből ki? Azt se te se én ,se más nem tudhatja.
  • ManoNegra
    Ha az Alexandriai könyvtár, vagy akár Mátyás könyvtára megmenekülhetett volna, lehet hogy jobban el lennénk látva adatokkal...
  • TDantes
    Mégis melyikre gondolsz? Mert én olvastam olyat is, hogy minden ember innen származik, de olyat is hogy csak a szkíták-hunok-magyarok, és két verzió között még egy rakás változatot.
  • TDantes
    Nem azt mondtam hogy szószerint kell elfogadni mindent.

De az ókori görög és római történetírók szinte történészi módszerekkel dolgoztak, ezért ismerjük ma meglehetősen jól dokumentáltan az ókori görögöket és a rómaiakat.

De igazad van, nem lehet elfogadni szó szerint , nem is fogadom el. De ha azt írja, egy nép itt és itt él, akkor bizonyára nem valahol egészen máshol éltek.

És igen Hérodotosz is téved sok mindenben. Közismert példa, hogy elírja a perzsa sereg létszámát. Aminek oka egy fordítási hiba lehet, és emiatt jött ki milliós létszám, és bár a számokban tévedett, a sereg leírása egyébként pontos.
  • Solt
    Alap kérdésekben...

No, ha lesz egy kis időm össze szedek pár dolgot.

Viszont most lépek én is, jó éjt mindenkinek.
  • Zenty
    Most viszont mennem kell.

Jó éjszakát mindenkinek!
  • TDantes
    Erre már válaszoltam, hogy némi régészeti lelet került elő,de semmi konkrétum, de nehéz is lenne hogy bármi konkrét lelet előkerüljön.

A lényeg az volt, hogy a nyelvészek szerint a fa nevek ősi finnugor szavaink. Ez alapján behatároltak egy területet, ami lehetett az őshaza, és itt került is elő pár dolog.

De ez csak közvetett bizonyíték, ezt is mondtam, ebből csak következtetni lehet.
  • Zenty
    Már mint az egész őstöri témában?

Ha összegyűjtöd a linkeket, leírásokat szívesen kirakom.

• ManoNegra
    "Azt pedig a ógörög történetíróktól tudjuk"

Na álljunk meg egy pillanatra. Ha a magyar krónikásoknál kifogásolsz ellentmondásokat, akkor Hérodotoszt hogyhogy elfogadod bemondásra? Legalább egy kicsit lehetnél vele is kritikus!