6424
A topikban a személyeskedés, trollkodás nem elfogadott. A téma a magyar őstörténelem!
Mindenki szíveskedjen forrást, bizonyítást bemutatni az érvelésénél. (az értelmetlen vitákat kiküszöböli)
Akit sérelem ért, az lehetőleg ne álljon le vitázni a másik féllel, hanem írjon nekem (Zenty) privát üzenetet.
-
TDantes #4521 Én mondtam, minden lehet, lehetséges hogy tényleg így volt. De ennyi adat alapján ez csak legfeljebb mese, legenda. -
Solt #4520 Na igen, ez a kulcsszó... "fontosabb, hogy ki mondja".
-
Zenty #4519 Nekem se :D
A finnugor elméletet is pár "szó" egyezés után mondták ténynek...
Úgy látszik fontosabb, hogy ki mondja.
-
Solt #4518 Akkor miért van az, hogy, ha egy mta-s fővezér ilyet le mer írni minden alap nélkül, azzal "senki" nem foglalkozik, de, ha valami ellenvélemény fogalmazódik meg, akkor az csak akkor hiteles, ha HD minőségű videó van róla? Nem megy ez a fejembe... -
ManoNegra #4517 Azt hiszem ez a passzus mára kikerült a "Magyarok krónikája" című "tudományos" műből. -
ManoNegra #4516 Persze, én sem mondom hogy fogadd el, de azért nem olyan valóságtól elrugaszkodott dolog az, ha egy regényben leírják hogy valaki hat ujjal születik, mintha azt hogy Vlad Tepes többször feltámad, meg újjászületik. Mellesleg ha szégyellte, akkor talán nem véletlen hogy nem maradt írásos nyoma, de a nép emlékezete megőrizhette.
Ettől függetlenül nem akarlak győzködni, ha valamit még találok, majd leírom. -
Zenty #4515 Nem fedi, szimplán hazugság. -
Solt #4514 Urak!
Szerintetek ez fedi a valóságot?
“A magyar embernek évszázadnyi időbe tellett, amíg a lovaglástól elgörbült lábával megtanulta az eke utáni egyenes testtartást, és leszokott arról, hogy gyönyörűségét lelje az asszonyok és a gyermekek lemészárlásában.” -
TDantes #4513 Hát na ez a baj ,hogy nem írja. Ez pedig így sajna kevés. -
ManoNegra #4512 Sajnos nem írja, hogy milyen forrás alapján állítja, esetleg egy erdélyi monda lehet a hátterében. Keresgélek ez ügyben még.
Tomaj Dénes az, aki a királlyal beszél, és Ő látja a kezét. -
TDantes #4511 Érdekes, és elfogadom hogy ez van a regényben, de azt esetleg nem írja Makkai ,hogy mégis ezt mi alapján írta, esetleg milyen krónika, forrás, vagy mi alapján?
Csak megjegyzem, Bán Mór, Hunyadi regényében, Vlad Tepes többször feltámad, meg újjászületik meg ilyesmi, pedig az hát ilyet a valóságban nem volt termesztésen.
(egyébként Tomaj? Dénes nádor is Tomaj nemzettségbéli...) -
Solt #4510 -
ManoNegra #4509 Makkai is azt írja, hogy hat ujja volt IV. Bélának. Tudom hogy nem hiteles forrás egy regény, de érdekes.
"... Tomaj világosan láthatta rajta az Árpádok babonás hat ujját. A kisujj és a gyűrűsujj között nőtt ez a különös tizenegyedik, teljesen hasonló a kisujjhoz, de kemény, hegyes és görbe körömben végződött, akárcsak valami ragadozó madáré. Most eszébe villant, hogy a király rendesen mennyire titkolja ezt a furcsaságát, és hogy néha mennyire félszeg emiatt a magatartása. Többször megfigyelte, hogy a tenyerébe görbítve tartja, s összeszorítja felette ujjait, amiért balja nyomoréknak látszik az avatatlanok előtt. ..." -
ManoNegra #4508 " Csakhogy* -- ó, borzalom! -- inkább rokoni, mintsem ellenséges fosztogatásnak nevezném, hisz ebben baráti kéz fordul tulajdon vére ellen, rokon vív csatát rokonával! Soroljam-e tovább?
Senki nem ismer irgalmat, senki nem mentes a rettegéstől; ahány* tag, annyi sebtől láttuk vérzeni, a jogot is az erőszak mérlegén osztották, egyszóval halálos versengés izzott föl.
Elborult tekintettel rohanunk közös vesztünkbe; kevés a gaztett bosszulója, de özönnel van, ki elkövesse; megrendült a hűség+, oda a nyugalom, véredben már nem bízhatol, és ahogy a régi szólás* tartja: „öcsém gyűlöl+, csak azt tudom."
Ráadásul e fölfordult világban még a szavak jelentését is kiforgatják, és eljön az az idő, amikor a bűnt erénynek+ mondják, csak siker s szerencse kísérje. És ha azt akarod, hogy e panaszokat tovább folytassam, bizony pirulás nélkül, de annál nagyobb fájdalommal teszem hozzá: az erénnyel már alig élnek, annál inkább visszaélnek; már ritka az, ki parancsol ösztönének, és már -- hogy úgy mondjam -- a gazság gyümölcse az+, hogy semmit sem tartunk gazságnak."
Kelt: Váradon, az Úr 1445. esztendejében, április 24-én. Vitéz János levelei -
ManoNegra #4507 -
ManoNegra #4506 -
#4505 Valaszoltam es gratulalok!
Sok sikert a topiknak es az igazsagnak! -
Solt #4504 -
Zenty #4503 És köszönöm mindenkinek a bizalmat.
Meglátjátok jó diktátor leszek :D poén -
Zenty #4502 Rendben és köszönöm a tanácsot!
Közbe látom házigazda lettem super, de szokni kell a törlés gombot nehogy véletlenül rányomjak :D
-
ManoNegra #4501 -
#4500 "Ha a kérés ellenére tovább folytatják akkor törlök." - ehelyett ajánlanám az "akkor szólok a moderátoroknak, és ha ők kiosztották a büntetést, akkor törlök" kitételt. Egyébként hajrá.
(még egyszerűbb lenne, ha a sértő hozzászólást nem csak a házigazda jelezné, hanem bárki, itteni reakció nélkül) -
lopbisz #4499 +1 Zenty tőlem is! -
Zenty #4498 nah letelt az idő és nem kaptam privát választ Tetsuo-tól .
Akkor elküldöm HG kérvényemet. -
ManoNegra #4497 -
#4496 Zenty +1 tőlem is! -
Solt #4495 Számomra jól hangzik! -
Zenty #4494 Rendben küldök neki privátot és este 22:00-ig van ideje válaszolni, hogy elvállja vagy sem.
-
Zenty #4493 bocsánat ezt elírtam.
Természetesen ha látok személyeskedést, sértéseket törlöm, hogy elkrüljük a flamet.
De ha nem veszem észre stb a sértést kérném megmutatni privátban és törlöm.
-
Zenty #4492 Bocsánat ezt nem tudtam.... és azt sem, hogy nincs házigazdánk..
"igazságosan tedd a dolgod!"
Az alap elképzelésem:
- A személyeskedéseket, sértéseket privátban kérném megmutatni és törlöm ha kéri a sértett fél. Tehát önkényesen nem törlök.
Ezt az öltetett egyébként remarktól csórtam :) Bocs remark de a jót remélem nem baj ha másolom? :)
- A trollkodókat egyszer megkérem mint házigazda, hogy hadják abba a trollkodást. Ha a kérés ellenére tovább folytatják akkor törlök.
- A fórum építése a cél, ezt tartom elsődlegesnek és, hogy a közösség nyugodtan beszélhessen a témáról.
De további ötletek is jöhetnek, hogy milyen legyen.
-
ManoNegra #4491 Na sikerült jól beszúrnom azt a jelet.. :-/ -
ManoNegra #4490 Esetleg küldj egy privit Tetsuo-nak, ha nem vállalja, akkor +1 szavazat neked. -
remark #4489 Bár inkább csak rendszeres olvasó vagyok, de támogatom a HG jelölésed. -
Solt #4488 Téged is támogatlak, de csak akkor, ha elérted az 500. kitiltásod utáni 501. alreged... -
uwu401 #4487 Én szívesen lennék házigazda. -
Solt #4486 Tetsuo nem HG, csak témaindító, így semmilyen jogköre nincs. :)
Én támogatom az ötletedet is, és azt is, hogy te legyél a HG. Egy kérésem van, igazságosan tedd a dolgod! ;)
-
Zenty #4485 A mostani "incidens" megmutatta, hogy érdemes lenne házigazdát választani, hogy elkerüljük a flamet és a trollkodást.
- Egy házigazda törölhet provokatív kommenteket, gyorsabban és egyszerűbben védheti a fórumot a fórum szabályai szerint. Így a "trollkodást" is kivédhető.
- A mostani házigazda "Tetsuo" inaktív és nagyon ritkán ír és nem is szokott moderálni.
- Az sg moderátorai túlterhetlek és sokszor a burkolt trollkodásal sem tudnak mit kezdeni.
- Pont ezért szerintem jelölni kéne valakit? Én elvállalom ha gondoljátok de más is lehet az.
Aki támogat, hogy házigazda legyek azt kérném itt jelezze.
Este 22:00 ig lehet szavazni, azt meglátjuk.
-
#4484 Visszatérve egy kicsit a nyelvhez. A marha-marha ha már szóba került,
a svájci "hun" völgy témához kapcsolódik, egy nyelvi érdekesség:
Sargatának nevezett ostor a Val d' Anniviers-ből,
amelyet Guigoz professzor nagyapjától szerzett 1880-ban.
(Bernard Savioz nyomán)
Nagyon jó leírja ez a név a tárgy funkcióját. Bár Sargata elsőre lehet nem feltűnő mindenkinek (nekem az), de a zörget, zargat nagyon hasonló hozzá. Persze csak véletlen, mint ahogy ezek is:
-
Solt #4483
-
Solt #4482