6424
A topikban a személyeskedés, trollkodás nem elfogadott. A téma a magyar őstörténelem!
Mindenki szíveskedjen forrást, bizonyítást bemutatni az érvelésénél. (az értelmetlen vitákat kiküszöböli)
Akit sérelem ért, az lehetőleg ne álljon le vitázni a másik féllel, hanem írjon nekem (Zenty) privát üzenetet.
-
Solt #4481 Beteges... -
#4480 Topikrombolás az egyik hobbija. Több helyről kitiltották már. Provokál, spamel, a szokásos. -
Solt #4479 Pedig az egy kincsesbánya volt! :((
Jó, hogy szólsz... most szerintem akkor kihagyom! :) Csak abban reménykedem, hogy az ilyen beteg állatok megkapják egyszer azt ami jár nekik... -
#4478 De tudom. Megszüntették finanszírozási gondokra hivatkozva. Egy ideig a szerzők még hozzáférhettek az anyagaikhoz.
Ez a beteges alak büszkélkedik ottani trollkodásaiva és magáról zeng ódákat, hogy része van a megszűnésében.
A blogja sem gyengén beteges. Lehet nem kéne megnézned, miket firkál. -
Solt #4477 Viper!
Nem tudod mi lett a tudós-virtus oldallal? -
Solt #4476 Egy kis érdekesség... -
TDantes #4475 Mi a történelem tudomány?
Tessék elolvasni. Bár...akiknek kéne úgyse fogják. -
Solt #4474 Koppány kupája -
Solt #4473 Látod ezt hívják provokációnak! Te szólítottál meg, és most még neked áll feljebb. Ha ugrom, akkor moderátorért szaladsz, ha nem reagálok, akkor meg olvashatom a provokálásodat!
Nem mellesleg elég beszédes, hogy a leírtakra ennyi volt a hozzáfűznivalód! -
ManoNegra #4472 De a jelképes trepanáció nem gyógyításra szolgál. -
TDantes #4471 Bár azt írják gyerekeken ilyet nem igen találtak...ettől még szerintem lehetséges. A fiatal Kálmánon is elvégezhették.
http://mek.oszk.hu/02100/02152/html/07/453.html
,,A koponyalékelés vagy trepanáció ősi gyógyító technika, amely azon a hiten alapszik, hogy a fejben érezhető fájdalmat, nyomást csak úgy lehet megszüntetni, ha utat nyitnak a betegségokozó szellemnek, hogy az eltávozhasson. Az ilyen sebészeti trepanáció során gyógyító célzattal nyitották meg a koponyát, de ezenkívül még kétfajta koponyalékelés ismert a honfoglalók körében. A jelképes trepanációt szintén élő személyen végezték, ez olyan sebészeti beavatkozás volt, amelynek során egy darabon eltávolították a fejbőrt, és egy kis darab koponyacsontot törtek ki, de nem nyitották meg a koponyaüreget. Kultikusnak nevezik a szakirodalomban az olyan koponyalékelést, melyet az egyén halála után végeztek el, s a kiemelt csontdarabot amulettként használták (Nemeskéri–Éry–Kralovánszky 1960). A koponyalékelésnek ezt a fajtáját is gyakorolták honfoglaló őseink."
Szerintem Kálmán lesz az a koponya, és meg akarták gyógyítani. -
TDantes #4470 A nép körében sokáig megmaradhattak a régi szertartások.
De lehet más magyarázat is. Lehet természetes folyamat része.
Lehet sebészi beavatkozás.
És lehet tényleg jelképes.
(egyébként az is vitatott hogy az III. Béla...fogadjuk el, hogy Árpádház valamely tagja...lehet hogy III. Béla)
Nekem a következő jutott róla eszembe. Mi van ha ez nem III. Béla hanem Kálmán?
Ha elfogadjuk hogy Kálmán testileg torz volt, (bár Vak Béla krónikásai túloznak erősen) nem-e lehetséges, hogy a testi torzságával van ez összefüggésben?
Ott egy erősen testi hibás kis gyerek, akit kicserélt a striga( Szépasszony) lehetséges hogy emiatt történt? Lehet abban hittek ez segíthet a dolgon?
Ez nekem elég logikus magyarázatnak tűnik. -
TDantes #4469 -Ne hogy már azért verték meg mert talált valamit. Ez blődség.
- Vannak , és voltak és lesznek feltárások a Pilisben.
-A régészel feltárták Vetus Budát és nem a Pilisben volt.
- A Pilisben sok minden lehet. Árpádkori várak maradványani, régi települések.
A többi az mellébeszélés, belemagyarázás. Őt nem engedik kutatni, meg a gonosz MTA elnyomja...nem igaz ám ez. Hidd el nekem, jobban ismerem a történészeket, meg MTA tagokat mint itt a többség. Egyáltalán nem úgy működik ez ,mint ahogy beállítják.
Csak ez egy jó fogás részükről, hogy mártírkodnak, meg gonoszok, el megnyomják...
-
ManoNegra #4468 Pogány szertartás az Árpád-házi királyok udvarában?
A honfoglalás-kori temetkezések egyik legsajátosabb momentuma, igazi hungaricum a jelképes koponyalékelés. Erről a jelképes, valamint a nagyobb kiterjedésű, valószínűleg orvosi célú trepanációról korábban már részletes beszámoló jelent meg a blogon, két részben. A jelképes trepanáció a 10. századi pogány magyarság körében széleskörűen elterjedt volt.
A felnőtt férfiak és nők koponyamaradványain 12-13 %-os gyakorisággal figyelhetjük meg. Sokszor egy-egy koponyán többet is. A gazdagabb, vezetői temetkezéseknél és azok környezetében lényegesen gyakoribb az előfordulása. A legtöbbször a fej legmagasabb pontján végzett műtéti beavatkozás tulajdonképpen az agykoponyába való ujjbegynyi kaparást jelentett, amely csaknem mindig tökéletesen gyógyult. Ez a korabeli gyógyítás igen magas színvonalát mutatja.
A kereszténység elterjedésével e szokás teljesen eltűnt. Azaz nem teljesen, elvétve találnak régészeink kora Árpád-kori, XI. századi temetőkben olyan sírokat, ahol a temetettek koponyáján jelképes trepanációt figyelhetünk meg. Ezek az esetek mindig viták tárgyát jelentik. Olykor a sérülés jelképes koponyalékelés volta vitatott, más esetekben a sír olyan korai datálású, hogy felmerül a lehetősége annak is, hogy még a pogány időkben történt a koponyalékelés, az eltemetés viszont már keresztény szokás szerint, a templom körüli temetőben történt.
Azonban ismert egy, a 12. század második feléből származó koponya, amelyen minden kétséget kizáróan jelképes trepanáció nyoma látszódik. A kicsiny kaparás a koponyatetőn, csaknem a korona és a nyílvarrat találkozási pontjában van. A koponya különösen nevezetes, mert az egyetlen megmaradt Árpád-házi királyunk, III. Béla (uralkodott 1172-1196) koponyája. ...
...A fentiek alapján kijelenthetjük, hogy legalább egy keresztény magyar királyunkon mintegy 170 (90) évvel a kereszténység kizárólagos vallása tétele, és a kegyetlen pogányüldözések megindítása után egy teljesen pogány eredetű, a honfoglalás korban minden bizonnyal sámánok által végzett szertartást hajtottak végre.
-
TDantes #4467 Azt hittem levegőnek nézel... -
Solt #4466 Fenyegetni? Ugyan már, annál több eszem van, mintsem olyan valakit fenyegessek nyíltan, aki moderátori támogatással napok óta szabadon hergelhet egy közösséget minden szankció nélkül!
Csupán érdekelne személyesen is, hogy milyen ember az, aki így tud viselkedni. Egyébként az a tény, hogy ezt te fenyegetésnek vetted, számomra azt jelzi, hogy tisztában vagy azzal, hogy provokálsz másokat, és, hogy a ténykedésed bőven kimeríti a trollkodás fogalmát!
Tudtommal figyelmeztettve lettél! Tartsd magad ahhoz, vagy eredj, és jelentsd fel magadat is! -
ManoNegra #4465 Én azt nem értem, ha talált valamit, azt fel kell tárni régészek segítségével, és akkor van esély arra, hogy kiderüljön mit is talált... Nem agyonverni bézbólütővel. Teljesen mindegy mit mond a feltárás előtt, a végeredmény a lényeg. -
TDantes #4464 Van hasonlóság, mint ahogy Székesfehárvári metszeten is van. De nem pontos. Sematikus ábra.
Budán mit nem értesz? Nézd meg a kettes képet. Hol a budai várhegy?
Lánszki úr, és itt a többség szerint egy metszet alapján be lehet azonosítani hogy egy város hol volt.
Jó. Akkor ezek szerint Budán nincs is hegy? A metszeten nincs, tehát Buda a síkságon feküdt?
Pedig ezzel is van hasonlóság. Hasonlít Budára. Szó se róla.
A harmadik kép szerint Buda egy sík területen terül el, majd jön egy hirtelen kiugró igen meredek hegy csúcs, és azon van valami vár?
Nem pontosan ilyen. De nem a pontos ábrázolás volt a lényeg, hanem hogy vázlatos ábra legyen. Rajta van egy hegy, egy folyó, város, hegyen vár...nagyjából stimmel.
Ja és nézd meg a térképet is. Na hogy tetszik? Lánszki úr szerint ekkor még létezett Vetus Buda a Pilisben.
Befizetek arra ha valaki megtalálja ezen a térképen...
De ennél van egy sokkal fontosabb dolog.
Régészeti leletek bizonyítják hogy a Pilisben volt Vetus Buda? Nem
Régészeti leletek bizonyítják hogy Óbuda=Vetus Buda? Igen.
Ehhez csak annyit tudok hozzáfűzni, ezt miért nem veszitek figyelembe?
Komolyan nem számít, hogy mit tártak fel a régészek?
Metszetek meg belemagyarázás? Ez többet számít mint egy kézzel fogható feltárás?
-
ManoNegra #4463 Veszprémi vár Igenis, van hasonlóság.
Budával most mit akarsz bizonyítani? -
TDantes #4462 Veszprém metszet. Na így néz ki Veszprém?
Ez meg nem is Buda?
Ez is buda és innen hova lettek mégis a hegyek?
Ez se stimmel ám egészen
Vagy ezek közül egyik sem az a város ami oda van írva, és máshol keressük őket? -
TDantes #4461 Más népek esetében több az írott forrás, vagy régészeti lelet. Akiknél meg kevés, ott több a feltételezés. -
TDantes #4460 Megismétlem: Régészeti leletek. Miért van az hogy ezt nem veszitek figyelembe? -
TDantes #4459 Egy metszet alapján nem lehet beazonosítani egy várost. A metszetek nem pontosak, sematikus, hozzávetőleges ábrák.
Ha be lehetne azonosítani
Akkor
tessék ez alapján megkeresni a Pilisben Vetus Budát. Aki megtalálja az nagyon ügyes...
De mutatok valami mást. Tessék
Na, hol van Vetus Buda? Ez nem metszet, térkép.
István szarkofágja: római motívumok vannak rajta. És nincs benne semmi rejtélyes. Se utalás, se misztikum. Egyszerű prózai magyarázat. A román korban, gyakorta régi római mintával ellátott tárgyakat faragtak, dolgoztak át, hogy megfeleljen az akkori igényeknek. Újrahasznosították ha úgy tetszik.
Nem kell mindenbe olyan hű de nagy titkot belemagyarázni.
Református templom és olyan ábrázolás van benne ami szembe megy a római katolikus egyházzal?
A reformátusok szembe mentek a római katolikus egyházzal.
Ennyi, és itt semmi különleges misztikum.
Csak ismerni kéne a művészettörténeti korokat.
-
Zenty #4458 hm, jó kép! -
ManoNegra #4457 "Na mi van a hegyekkel?"
Mi van a hegyekkel? Miért olyan biztos az, hogy azok a hegyek tényleg ott vannak? Ennyi erővel azt is kérdezhetnéd,m hogy milyen magaslatról készítették a metszet rajzát, és akkor már a fát is keressük meg, ami ott van a képen...
Egyébként ha már annyiszor felhoztad, István szarkofágján milyen motívumok vannak és miért? Tényleg érdekel! -
Zenty #4456 "holmi szimbólumok" :D:D:D:D
Egyébként kicsit jobban nézd meg Naddeot.
Elárulom nem csak szimbólum alapján mondja azt amit. -
TDantes #4455 Ne fenyegess...nagyon elég már belőled! -
#4454 Nem tudom ez volt-e már itt, de ez is egy jó anyag.
[URL=http://mek.niif.hu/01500/01522/html/]A svájci "hun völgy".[/URL]
Érdekesek a jelképek, stílusok párhuzamai a székelyföldiekkel. Kiszely még tévesen hun maradványnépnek vélte, valójában a KM-ből egy nyugatra kirajzott csoport.
Naddeo 2012-es könyvében is van róla anyag.
(TDantes-re ráraktam a scriptet, nincs rá időm :P)
-
Solt #4453 Nagyon bízom benne, hogy egyszer lesz szerencsém személyesen találkozni vele! -
TDantes #4452 Ja, és nem érdekel hogy szimbólumok alapján Naddeo ide helyezi a legősibb civilizációt.
Tudod miért nem érdekel? Mert a sumer a legrégebbi. És ezt nem ám holmi szimbólumok bizonyítják hanem rengeteg régészeti lelet. De téged ez se érdekel gondolom... -
TDantes #4451 És a metszetek? Megnézed? Na mi van a hegyekkel? Erre se reagálsz?Semmire?
Áh...hiába is hoznék más városról olyan metszetet ami nem is hasonlít a valóságra úgy se néznéd meg. -
TDantes #4450 Mit akarsz ezzel fényképpel? Semmihez nincs köze.
Elolvastad amit linkeltem? Erre válaszolj.
Mi a régészeti leletekkel?
Nem fényképek, meg mellébeszélés.
Ami nem tetszik azzal nem foglalkozol?
-
#4449 Még egy dolog, segítek ebben is, mert nem válaszoltál: megtalálták Tróját fénykép nélkül -
#4448 Na megint trollkodsz ezzel a példabeszéddel. Nem jó példa egyáltalán és terelés megint.
Azért rossz lehet, hogy nem tudod levinni a fórum színvonalát, bár Solt kicsit ugrott, amin meg is lepődtem, mert ritka higgadt szokott egyébként lenni.
Szerintem ne hajszold bele magad nagyon a dolgokba. Kár ránk az időt pazarolnod, minket feleslegen győzködsz. Kevesek a forrásaid, ennyi. Nekünk nem elég a te hivatalosnak mondott irányvonalad, mi máshonnan is tájékozódunk, nem dugjuk be az asztal alá pl Naddeot, meg a te sémáidba nem illő kutatásokat, amik érdekes módon a Habsburgok óta vannak csak, addig nem csak mi, de Európa is tudta kik vagyunk. Majdnem sikerült elmosni az igazi történelmünket, de már kibukott a sok hazugság elég rendesen. -
#4447 Az van ilyenkor, hogy a metszet 3-at elegánsan kihagytad. Ügyes.
Esetleg azt is meg kéne tekintened. Segítek: Beszédes kövek 2. videó.
Ez túl hosszú neked, de hátha. -
TDantes #4446 Egyébként meg azért pereltek mert szerintük jogszerűtlen kalózkiadás volt. Nem tudom, nem vagyok jogász, de az OSZK tényleg nem túl jóindulatú szervezet.
Nem segítőkészek, és a könyvtár sem az a felhasználó barát. A Szabó Ervin jobb ilyen tekintetben. -
TDantes #4445 Mi a probléma? Nem megalapozott a per. Amúgy az OSZK-ban elég rossz a hozzáállásuk. Mindenkivel szemben ilyenek. Ez van. -
ManoNegra #4444 Persze, ezért perelte be őket az OSZK. -
TDantes #4443 Igen. Megdöbbentő. Ismertem egy gyereket, régen osztálytársam volt, úgy megütötték hogy belehalt szerencsétlen. Boxerrel egy ütés. A tettest is ismertem látásból.
Szar a közbiztonság. Szörnyű dolgok ezek.
Pap Gábor meg olyan krónikát ad ki amilyet akar. Nem lehet ellehetetleníteni.
Vannak cégek, oda mész, kifizeted a nyomtatás árát és kiadják. Bármit kiadathatsz.
Ha meg nem akarsz fizetni keress egy kiadót aki vállaja a költségeket. Viszont a kiadók többsége hasznot akar...olyat nem ad ki amin nincs haszon.
Persze tudom, Lánszki úr is panaszkodik a videóban, hogy a gonosz História nem közli le a cikkét...és miért tenné? Az tudományos folyóirat.
Aki akarja ezer és egy helyen kiadathat bármit. Nem kéne bedőlni az ilyen dolgoknak. -
TDantes #4442 Továbbra se értem mit akarsz nekem megmagyarázni, hogy ez valami misztikus egyházellenes dolog?
Ez nem igaz.
Mellesleg mondok egy érdekes dolgot, ezek a nagy felfedezések a reneszánsz és a reformáció stílusjegyei.
Összeférhetetlen? Mi az összeférhetetlen benne?
ja, és tudod reformáció. Az éppen a római katolikusokkal szembe ment!
Nézzük már milyen templomokban volt kazettás menyezet:
Csaroda: román stílusban épült református templom.
Énlak: Unitárius templom.
Csenger: református temlom
Tátos: Református templom
Soroljam még vagy elég lesz?
Megdöbbentő dolog, hogy reformátusok ellentétben álltak a római katolikusokkal, és ez a templomdíszítésben is látszik?