1165
-
MaRee #227 Melyik könyv írja le Caliban elpusztításának eseményeit? Azt hittem, hogy a Fallen Angels erről fog szólni, de jóval előtte vége szakad a történetnek. -
#226 Space Marine Power Armour cosplay, a páncél (ez esetben sisak építése). -
MaRee #225 Na akkor így már érthetőbb valamivel, nem értettem hogy miért mondják a lázadók hogy áldott legyen a neve, meg ilyenek.. -
Zero 7th #224 Az nem az a Császár. :) Az valami kis helyi kollektíva császára. (Nem spoilereztem be, mert kb 20 oldalon belül kiderül) Abnett szivat, ne dőlj be neki! :D
Én meg most már tudok válaszolni arra a kérdésre, hogy jó-e a Xenos és a Malleus. Igen. :)
Tényleg nehéz letenni. Csak azt a dolgot nem értem, minek három részre osztani az Inkvizíciót, ha úgyis mindenki azt éget meg, akit akar. Eisenhorn elvileg Ordo Xenos, ennek ellenére leginkább a Káosz ellen ténykedik. Azt hittem, ha már három külön rend, akkor legalább differenciálódnak kicsit. De még ki is jelenti, hogy egy inkvizítor odabasz bárminek, amit lát, és úgy gondolja hogy odabaszásra érett a dolog, akár hatásköre lenne, akár nem. Meg szabadon átjárhatóak a rendek egymás közt. Akkor meg minek vele szarakodni? -
darkling #223 Én is pont most olvasom Fulgrim szenvedéseit :)
Érdekes, de én is gondolkodom az újrakezdésen, de legalábbis a nyitó trilógián, már régen olvastam (kb. 3 éve). -
MaRee #222 Nos kivégeztem a Fulgrimet, nagyon tetszett, viszont most elkezdtem az első kötettől, és bajban vagyok. Nem értem egyszerűen, mintha minden össze-vissza lenne, biztos az író fogalmazása miatt van, pedig jól tudok angolul(Fulgrimet végig értettem) Nem vágom ki kivel van, elején ugye elkezdi mesélni hogy hogyan ölte meg Hórusz a Császárt, aztán mintha csapongna össze-vissza a cselekmény, vagy én nem tudom -
SaGa Jr #221 Igen vannak újak is és vannak olyanok is akik számára alig pár nap telt el a nagy lázadás óta (a warp utazás során előfordulhatnak időbeli elszóródások és így akár évezredekkel később is felbukkanhat hajó aminek utasai számára azonban csak pár pillanat vagy óra telt el, netán napok, nem pedig évezredek) meg olyanok is akik végigélték a lázadás óta eltelt évezredeket.
Soroznak is (bár eltérő módon mint egy sima gárdista rendház), vannak káoszhoz pártoló űrgárdista rendházak meg csoportok és személyek is szép számmal. -
#220 kösz! sok háttérinfot elolvastam már, szóval nagy részével tisztában voltam.
a magyar könyveket nem nagyon ismerem, de gondolom nem sok van. az angoltudásomban meg nem bízok annyira, hogy ilyen irodalmi területre merészkedjek vele :( -
MaRee #219 Nem olvasom el, nem kattintok oda...
Még egy "láma" kérdés (bocs, új vagyok még lore téren, egyedül a Gaunt könyveket olvastam még) a "jelenkori", tehát a 40. évezred chaos space marinejai közt vannak újak? Úgy értem soroznak be ők is esetleg embereket, vagy mind a Horus Heresyből maradtak meg, esetleg újonnan átállt/megfertőzött gárdistákat fogadnak be? -
#218 Figyelem, masszív spoiler!!!
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Maga az Arany trónus eredetileg a Technológia Sötét Idejéből származik (Dark Age of Technology). Eredetileg azért, hogy az Ősök által épített, és az Eldák által is használ Webway (ezt vajon hogy magyarították? Már nem emlékszem...) számára egy kaput nyisson a Földön. A trónust mikor újra felfedezték, a Császár hihetettlen potenciált látott benne, hiszen azonnali utazást tenne lehetővé egy Emberi Webway bármelyik Birodalomi bolygóról bármelyik másikra. Ha valahol támadás éri a birodalmat, hihetettlen gyorsan lehetne erősítést küldeni, továbbá a technológiai különbségek is eltünhetnének. Az Emberiség fejlődése szempontjából ez felbecsülhetettlen lenne. Ezért a Császár otthagyta a Great Crusade-t (Nagy Kereszteshadjáratot), és visszatért a Földre, hogy titokban nekiálljon az emberi webway építésének felügyelni.
Mivel az emberiség nem rendelkezik olyan tudással, mint az ősök vagy az eldák a warpjáratok terén, ezért a járatok falait nem képes stabil, a warp démonaitól megvédő anyagból építeni. Ezért az Arany Trónuson ülő erősz pszi elméjének erejével képes megvédeni csak a hálózatot a támadástól. Ilyen erős pszi pedig csak a Császár létezett. A hálózatot elkezdték építeni, a Császár pedig az arany trónushoz volt kötve. Ekkor tört ki a Horus-lázadás.
A lázadásról a Thousand Sons űrgárdista-rend pszi-aktív primach-ja, Magnus the Red egy erős mentális üzenettel próbálta figyelmeztetni a Császárt. Csakhogy Magnus kvázi kivetett volt az űrgárdista Primarch-ok között, mivel a pszi-kkel szemben nagy volt az ellenérzés (miközben a Császár is pszi volt... szóval ez egy kicsit érdekes...). A vége az lett, hogy Magnus-nak és rendjének megtiltották a Pszi használatát. Ezt a törvényt sértette meg, amikor figyelmeztetni akarta a Császárt. Az üzenet azonban olyan erős volt, hogy felsértette a Császári Palota pszi-védőpajzsát, és megrongálta a Webway-t, így abba behatoltak a Warp démonai, és iszonyatos pusztítást vittek végbe az azt építő Tech-papok és servitorok között. Az egyik pillanatról a másikra az Arany trónus volt az egyetlen eszköz arra, hogy a káosz démonai ne szállhassák meg a Földet az ott lévő Webway kapun keresztül.
A Császár pedig mindezek is hála nem hitt Magnus-nak, számára elfogadhatattlan volt, hogy Horus, a legkedvesebb fia, és Harcmestere ellene forduljon, ezért azt parancsolta Leman Russ-nak és az Űrfarkasoknak (a pszi-t leginkább károsnak és veszélyesnek tartó Primarch és űrgárdistái), hogy hozzák elé Magnus-t. Horus és a lázadók azonban kitrükközték Russ-t, és azt parancsolták neki, hogy pusztítsa el Magnust és rendjét - anyabolygójával Prosperoval együtt.
A lázadók egyre több sikert értek el, és végül a Földet is ostrom alá vették. Horus pedig úgy döntött, hogy kicsalja a császárt, a Föld felett keringő űrhajójának, a Vengefull Spiritnek leengedte a pajzsát. Mikor a Császár rájött, hogy ez az egyetlen lehetőség arra, hogy a véres felkelés végére pontot tegyen, átadta az arany trónust a második legerősebb pszi-nek, és a Császár első emberének, Malcadornak.
A Császár legyőzte végül Horust, de közben halálosan megsérült. Arra kérte Rogal Dorn-t, a Birodalmi Öklök primarchját, hogy vigye vissza az arany trónusra, és alakítsák át egy stázis elven működő létfenntartó eszközzé. Az arany trónuson közben Malcador teste elporladt a gigászi pszi energiáknak köszönhetően...
A császár tehát a trónjában ülve, sztázisban élet és halál között lebegve a következő feladatokat látja el:
-Először is a napi 1000 pszi életének feláldozásával táplálják lelkét, amivel zárva tartja az emberi Webway sérült ajtaját a Földön, másfelől pedig az Astronomicon segítségével iránytű a mélyűrben járó Birodalmi hajóknak.
-Irányítja a birodalmat, ezt leginkább közvetve, a Birodalmi Tarott segítségével hajtja végre. A Birodalmi Tarott-hoz fordul a legtöbb pszi, és a Császár ennek segítségével befolyásolhatja ezen emberek döntéseit. Másodlagosan személyes audenciával is járulhatnak a fontosabb ügyek képviselői elé.
40999-ben pedig az Astronomicon elkezdett egyre haloványabb lenni. A Tech-papok megvizsgálva az okokat szörnyű felfedezést tettek: az arany trónus meghibásodott, és nincs a birtokukban az a tudás, amivel helyreállíthatnák azt. Előbb-utóbb a trónus működésképtelenné válik, ami egyfelől a Császár halálát is jelenti, másfelől ebből fakadóan az Földön lévő Webway kapu megnyílik a mélyűr démonai előtt, és sokadlagosan az Astonomicon is örökre kialszik. -
#217 nekem mzegsúghatnád, valószínűleg sose fogok elolvasni ennyi regényt :) -
MaRee #216 Akkor inkább ne :D -
#215 A regényekben benne van, miért kell ott ülnie. Lelőjük a poént? :) -
MaRee #214 Egyébként az Emperornak az Astronomicanon kívül van valami "gyakorlati" haszna, vagy csak egy rothadó holttest? Mi lenne ha meghalna végleg, el özönlené a Káosz a Galaxist? -
Zero 7th #213 Nem jó a link. Ilyen sapka:
http://www.quickmeme.com/meme/35pbi7/ -
Zero 7th #212 Nem állítottam az ellenkezőjét.
"meg is érdemli, mi lett a nagy művéből."
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Tipikus Scumbag Emperor, lehetne belőle mémet csinálni. Istencsászár, fején a sapka, felirat meg hogy "Génsebészeti úton varázslót hoz létre / Megtiltja neki a varázslást." Ugyanez pappal és imádkozással.
-
#211 Tegyük hozzá, hogy a Birodalom létét is neki lehet köszönni. A Császár előtt mint olyan, kvázi nem létezett a birodalom... -
darkling #210 Bookdepo-n meg lehet venni az egész sorozatot, 6-9 euró/db, pk. nincs:
Link -
Zero 7th #209 Igen, én is ezt írtam... :P A Fulgrim még pont időrendben van az előzőekkel. A Thousand Sonst nyugodtan olvashatod, az már nem nagyon közösködik a többivel, eléggé különálló sztori.
Fogalmam sincs, hogy hol és hogyan kaphatóak, én .doc-ból nyomtattam A4re. :)
A Birodalom összeomlását meg a Császár csak és kizárólag magának köszönheti, volt néhány annyira idióta és taplóparaszt húzása, hogy meg is érdemli, mi lett a nagy művéből. Majd olvasol róla... :) -
MaRee #208 Csak mert valahol meg azt hallottam, hogy az első pár kötet kapcsolódik szorosan egymáshoz, a többi külön-külön is olvasható, na mindegy. Nagyon szemezek ezután a Thousand Sons nevű regénnyel, ők a másik kedvenceim, de valahogy majd kibírom :D Forgalmazzák itthon ezeket a könyveket amúgy, vagy esélytelen hozzájuk jutni?
Sokkal jobban tetszenek egyébként ebben az időszakban a szpészmarinok, meg úgy általában a Birodalom, tényleg szemétség volt, amit Horus meg a többiek csináltak, bár azért érthető valamilyen szinten, még a Káosz közrejátszása nélkül is.
-
Zero 7th #207 Érdemes sorban haladni. Tudod, azért sorozat, nem csak egy kupac könyv. Rengeteg kereszthivatkozás van a regények közt, meg egy darabig nagyjából időrendben halad. Aztán teljesen széthullik, de akkor meg már mindegy is. :) -
MaRee #206 A Horus Heresy sorozatot egymás után kell olvasni, vagy külön álló történetek? Most elkezdtem a Fulgrimet, rohadt jó -
Zero 7th #205 Na igen. El is kezdtem olvasni. Biztató, már az első pár oldalból az jött le, hogy megint sikerült egy elborult vadállat karaktert alkotnia Abnettnek. :) -
#204 de legalább kaptunk választ :) -
Zero 7th #203 Igen, a Salvation's Reach az egyik, amire gondoltam, azt látom, hogy megjelent, csak nekem nincs meg. De nem az lesz az utolsó könyv a sorozatban. A wiki azt írja, hogy a sorozat záró darabja még folyamatban van.
Azt meg, hogy a Xenos és a Malleus milyen (Eisenhorn 1-2), én kérdeztem előbb, nem ér visszakérdezni ugyanazt! :P -
darkling #202 Az Eisenhorn és a Ravenor trilógia is nagyon jó, mindenképpen érdemes elolvasni, főleg, h. jönni fog a Bequin trilógia, ami lezárása lesz a sztorinak.
Ha kedveled az inkvizíciót/démonokat/pszi használókat, le sem fogod tudni tenni. -
#201 "Két könyv hiányzik a sorozat végéről, az egyik még meg sincs írva"
most melyikre is gondolsz? tudtommal Gaunt szellemei közül a Salvation's Reach jelent meg utoljára (angolul) és már van belőle magyar (Megváltás)
amúgy DA két másik magyarul megjelent WH40k könyve, a Xenos és a Malleus milyen? érdemes beszerezni? -
Zero 7th #200 Semmi tipp? :( Két könyv hiányzik a sorozat végéről, az egyik még meg sincs írva, majd azokat alakalomadtán befejezem.
Eisenhorn, Ravenor? Jók azok? Azok is Dan Abnett, és bírom a csóka stílusát. Szerintem valamelyik ezek közül lesz a következő. -
Zero 7th #199 Egyébként vicces ez a GG sorozat, Abnett szinte minden egyes részben leöl egy fontos szereplőt. A könyvek végén már szinte várom, hogy melyik fog meghalni. :)
Meg a másik, amikor írja, hogy megy a csapatban két-három név, akik ismerősek, meg néhány akik nem, akkor azt lehet már tudni, hogy valamelyik redshirt nem éli túl azt az oldalt sem, nemhogy a fejezetet. -
Zero 7th #198 Lassan végére érek a Gaunt's Ghosts sorozatnak, mit ajánlotok, mit olvassak azután? -
SaGa Jr #197 40K-hoz nem készült konkrétan ilyen figura, noha egyes pletykák szerint a jövőben a Forge World elkészíti az egyik leendő könyvének történései miatt (sőt egyesek egyenesen azt mondják, hogy az új chaos decimator az konkrétan a knight titán egy új variánsa akart lenni eredetileg).
Méretileg jóval kisebb mint egy Warhound (10"-os maga a figura ami kapható, ennél meg a knight jóval kisebb, kb a fele vagy talán még kisebb, tehát olyan 4-5" lehet a magassága magyarán egy normál gyalogos figura magasságának max 4-5-szöröse). Jelenleg kapható modellek közül tehát talán a Decimator áll hozzá a legközelebb és ez már nem nagyon térne el tőle méretileg sem (egy kicsivel magasabb lenne a knight, hiszen már a decimator is már valamivel több mint triplája magasság szempontjából egy normál figurának). -
#196 Én csak Scracthbuilt verzióról tudok, például itt van egy. -
Zero 7th #195 Knight-ok léteznek "normál" méretarányban, vagy csak epicben? Mondjuk ha félméteres titánok vannak apocalypse módban, akkor ezeknek is illene. Van ilyen modell? -
#194 http://www.gobiel.com/sonsofruss/motiv/motiv.htm -
SaGa Jr #193 Biztos, hogy alaposan megnézted te azt a kódexet? :)
A hivatalos kódexben alapvetően elég jól fel van osztva a könyv szerkezete és ha ismered a felosztást egy pillanat alatt megtalálsz minden infót.
Az első harmadában a körítő szöveg és a háttér van minden egységhez meg a sereghez úgy általában (segít megérteni az adott egység vagy karakter szerepét és helyét a seregben, elég egyszer elolvasni utána már úgysem fogod használni), a könyv végén meg a sereglista a statokkal és pontszámokkal szépen csoportokba (FOC szerint) szedve.
Ha nem érdekelnek a történetek meg a leírások az egységekről és a szabályok (amik szintén itt elöl vannak ahol a helyük van), akkor irány a kódex utolsó harmada ahol a sereglista kapott helyet az opciókkal és pontszámokkal egyetemben.
Alapvetően az íróknak a kódexekhez és magához a játékhoz semmi köze. Teljesen elkülönül a kismillió író által szanaszét írogatott és ötletelt háttér és a WH40K stratégiai játék.
A játékfejlesztők írják meg a kódexekben található információkat, ők találják ki a bődületesen eltúlzott "hősi" cselekedeteket (kimondottan vásárlócsalogató hülyeségeket és túlzásokat) és körítik hozzá a szövegeket és így tovább. Regények eleddig annyiban merültek ki visszahatás terén hogy egynémely ott megjelent hős karakterisztikákat kapott és a már ismert hátterén annyit módosítottak hogy integrálható legyen a játékba (ilyenre példa mondjuk a régebbi IG kódexben Gaunt személye). Alapvetően tehát a kódex a játékról és nem a világról szól. Van benne hangulatkeltő szöveg, háttéranyag de annak nem sok köze van a regényekhez (a regényírók nem szerepelnek semmilyen formátumban a kódexek írógárdájában).
Továbbá azt sem árt tudni, hogy lényegében a black library gárdája (akik a HH sorozatot is írták) és a játékfejlesztők gárdája (akik meg a kódexeket írják) két külön, nem kooperáló brigád. Az írók már régóta nincsenek szabályozva, nem kellett sosem összehangolniuk agymenésüket a játékfejlesztők munkásságával, a lényeg hogy eladható terméket produkáljanak akár úgy is, hogy szembemennek már megjelent anyagokkal. Tehát nekik pláne nem kell senkit és semmit figyelembe venniük.
A játékfejlesztők detto ugyanezen elv mentén dolgoznak és nem kell figyelembe venniük semmit a regényekből csak ha úgy látják hogy valami komoly hasznot hozhat esetleg. A lényeg, hogy úgy írják meg a kódexeket, hogy azzal a lehető legnagyobb vásárlóértéket generálják és ezzel rengeteg figurát adhasson majd el a GW (ugyanis a cég egy figuragyártó brigád és a pénzt ebből, nem a regényekből és pláne nem a kódexekből szerzi).
A leendő CSM kódexben meg kapnak lábjegyzetet a TS mariskák. Várhatóan úgy mint régebben, tehát lesz egy oldalnyi szöveg kimondottan róluk, pár külön szabállyal amivel eltérnek az átlag CSM bandától. Ne várj gyökeresen eltérő szabályokat és sereglistát hozzájuk, magyarán nem lesz kimondottan TS kódex, csak helyet kapnak (a többi neves légió maradvánnyal egyetemben) az új kódexben.
Ahriman átalakító varázslatáról anno először a Rogue Trader stratégiai játék (az első változata a WH40K-nak) káosz könyveiben lehetett olvasni. Onnan úgy rémlik, hogy pont ez volt a varázslat lényege, hogy megmentse őket a testi deformitásoktól és nem kívánt változásoktól (valamint hogy Ahriman és csatlósai a hús börtöne és korlátai nélkül, az idő által nem szorongatva tanulmányozhassák a "mágiát"). Egy ilyen drasztikus lépést úgy vélem eléggé pofon verne a possessed-ek iránti aggodalom (főleg mivel a possessed mariskák abban a formában ahogy a gagyi kódexben is láthattad őket, eléggé új keletű förmedvények, régen ilyesmik nem voltak csak mutánsok azt csókolom). Arról nem is beszélve hogy maga az egység egy nagy kalap... vacak. Értelmük és hasznuk sincs, csak azért kerültek be a kódexbe mert faragott az egyik figurakészítő hozzá babákat azt megpróbálták jól eladogatni azokat (az már más kérdés hogy nem jött be a dolog a pocsék szabályok miatt). Aztán hogy maradnak vagy sem az új kódexben a possessed egységek vagy sem, nos az valóban a jövő zenéje. Jelenleg szerintem nem éri meg beruházni rájuk és ha valakinél hát tisztán TS seregben semmi keresnivalójuk nem lenne (egy pszí mániákus bandában az agyhalott hentesek, merthogy ennyit tudnak a p mariskák, szerepe betöltésre került már a jobban irányítható és hatékonyabb démonok által). -
Zero 7th #192 Néztem én az eredeti kódexet is, de ott ugyanezeket az információkat teljesen rátüsszentve az kódexre, elején, végén, közepén elszórva találtam. Nem hasonlítgattam a kettőt, jellemzően innen irodából a rövidet nézem, otthon meg az eredetit olvasgatom. Nem gondoltam, hogy ilyen eltérések vannak, azt hittem, csak egy összegyűjtött, kompakt változata a kódex bő lére eresztett szófosásának. (Egyébként a végén a megjegyzésekből is ez jön le, hogy ez lett volna a cél). Elhittem, lehet, hogy hiba volt.
Azt értem, hogy írói szabadság, de ugye említetted, hogy lesz új kódex, TS sereggel. Szal én elképzelhetőnek tartom, hogy GW már az íróknak is kiadta utasításba, hogy a viszonylag új HH sorozatot a már készülőben lévő kódex irányelvei szerint írják.
Mert az meg tény, hogy jelenleg igen korlátolt TS sereget lehetne csak építeni, hiába a nagy szabadság, amit a kódex ad, a fluff korlátoz. Lehet, hogy ezen enyhítenek kicsit. A TS sereghez, hogy lehetséges legyen, valamit változtatni kell.
Spekuláció, tudom, de látok rá reális esélyt.
Mindegy, térjünk vissza rá, ha kézzelfogható lesz.
Ahriman varázslata meg pont nincs benne a regényben sajnos, kb azzal a mondattal ér véget, hogy A. elkezdi a felkészülést a nagy varázslatra, ami majd "megmenti" a légiót. Meg (ebben most nem vagyok biztos, de úgy rémlik) nem ölték meg a fleshchangelt tesókat, csak elrakták őket szem elől, hátha később lesz rá "gyógymód". De az nem derül ki, hogy a Rubric után azokkal mi lett. Persze, irtóztak tőlük, amíg még nem kötelezte el magát a légió a Káosznak, de utána...? Másik fele, hogy a káosszal valamilyen kapcsolatban lévő marínokat csak erősítette a varázslat, a teljesen nullákat falta csak fel. És egy szarrámutálódott marínra sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy nincs köze a warphoz...
Na mindegy, tényleg semmi jelentősége ennek még most, majd meglátjuk. -
SaGa Jr #191 Az elszállt, írói szabadságtól megrészegült regényalkotók műveinek nem sok köze van a játékhoz és a kódexekhez. Az írók hangulatot adnak ami eddig még nagyon nem jött át a játékba (kivéve a kezdeti két kiadást ahol még nem állt át abszolút üzleti modellre a GW).
Szerintem ha végiggondolod a változásokat, talán pont azért történt meg a nagy átalakítás A által, hogy elkerüljék a TS mariskák a mindenféle mutációkat (magyarán nuku possessed). Épp ezért nem számít senki és semmi TS mariskának ha van teste és nem csak a szellem a páncélban csóka. Terminátorok meg voltak akkoriban is, csak légiónként alig pár száz (egy légió meg nem ezer de több tízezer mariskát is magába foglalhatott, szóval jó ha 1%-uk kapott ilyet így tehát vannak csak nagyon kevesen, ami a játékban gyönyörűen lejön abból, hogy mennyire korlátozott a behozható termi páncélos csapatok száma, így aggodalomra semmi ok). Emellett a kamu kódexben is benne vannak amit alapként használsz.
Azt azért nem árt ha tudod. hogy az nem a CSM kódex amit te nézel. Az egy fan made cuccos rengeteg nem hivatalos anyaggal kiegészítve. Szóval fenntartásokkal kezelendő.
Semmi olyan megkötés nincs a kis démonokra a tényleges kódexben mint ami az általad nézett förmedvényben szerepel. Troop-nak számítanak tök mindegy hogyan hozod őket (ezt mondja a szöveg is amit beidéztél, hogy nem vesz el helyet a Troop-ok elől de ettől még Troop-nak minősül) és mindig csak és kizárólag idézéssel jöhetnek be egy ikonhordozó egység közelébe. Ez annyit tesz hogy első körben sosem jönnek, legkorábban a másodikban ha megdobod a tartalék dobást az adott egységre.
Többek között egy szó nincs az igazi kódexben a légiókról meg légiós opciókról. Nincsenek korlátozások a HQ választásoknál (szóval hozhatsz akár 2 DP-t vagy 2 lordot is amik leírása megintcsak nem az mint abban a netes borzalomban), nincsenek benne kultisták (CSm kódexben semmi keresnivalójuk, az a mariskákról szól nem a segédcsapatokról), szintén nem találhatóak meg például a beasts of chaos (kivéve a spawn-t), dreadclaw assault pod, nem korlátozottak a raptorok, nincsenek suppressor egységek, ahogy dread squad sincs és még sorolhatnám hosszasan a megannyi hibát és agyament hülyeséget amit abban a vacakban találni. Teljesen másként néznek ki karakterisztikailag és szabályilag is a possessed mariskák. Szóval ha már tényleg játszani szeretnél akkor inkább egy igazi kódexet keress ha kell torrent oldalon (2007-es az utolsó variáció a korábbiak érvénytelenek, letölteni is felesleges azokat). Az új meg idén jön ki nyáron vagy kora ősszel.
A jelen kódexben is nagyon jó, erős és ütőképes seregek építhetőek. Csak a fanyalgók és a kevesebb fantáziával megáldott játékosok, élükön a power gamer hordákkal akik a leghangosabbak, szeretnek keseregni. Ehhez képest minden versenyen az első 5-ben mindmáig ott tanyáznak a CSM seregek. Nem kell és nem is szabad temetni a kódexet csak azért nem található benne külön, amúgy teljesen felesleges, korlátozó szabályhalom a különféle neves káosz seregekhez. Régen volt ilyen ez igaz, de idővel rájöttek a népek hogy felesleges. Vannak lehetőségek amikkel vagy él a játékos vagy nem. Szabadon keverhetsz elemeket de korlátozhatod is önmagad ha akarod, nem akadályoz benne senki. Így is úgy is tökéletesen le lehet képezni mindegyik káosz brigádot és mindenhol lesz szép nagy halom variációs lehetőség (kinél több kinél kevesebb, de például a régi TS seregekben konkrétan 1 neves HQ, 1 egyéb HQ típus, 2 féle démoni egység, 1 troop és 1 elit egység volt meg a verdák, és nem mellesleg ez most is ugyanaz csak nincs külön fejezet amiben leírják mindezt hanem a játékosra bízzák hogy a megannyi kódexben szereplő egységből ő miket akar használni és miket nem).
500 pontban lehet játszani ha valaki nagyon akar, ebben nem mondott semmi valótlant az ismerősöd, de teljesen értelmetlen mert akkor valami mást játszik, nem 40K-t. Annyira alacsony pontszámon a játék nagy része kuka, a látszólagos egyensúllyal az élen, az opciók és lehetőségek, taktikák 90%-a ki sem próbálható és ha kicsit is élvezni szeretnéd akkor faramuci plusz szabályokat kell hozni. Leszabályozottan, kipróbáltan alacsony pontszámra ott a 40K in 40 min szabály amit leírtam. Egyszerű, gyors és pörgős, ráadásul nincsenek balance problémák sem abban az esetben. -
Zero 7th #190 Hm. Gyanús, hogy akkor ez változni fog. Már ha mondjuk a HH sorozatot lehet az "új irány"nak tekinteni. Legalábbis az tuti, hogy a TSről szóló könyvben egyetlen darab termi páncél sem szerepel, még Magnusnak és a főembereinek sincs. Viszont a flesh change elég erőteljesen szerepel, végig azon retteg magában Ahriman, meg hüppög, hogy a legjobb barátja is.
Aztán ott van még az is, hogy az első század szokott kapni termi páncélokat, de a TS légió -a HH szerint- nem hagyományos módon van századokra bontva, hanem mágiaiskolák szerint.
Ha ehhez hozzávesszük, hogy jelenlegi felállásban csak elég kiherélt sereget lehet építeni, meg hogy az új kódexben lesz TS seregösszeállítás... Szóval gyanús, na.
Na mindegy, majd lesz valahogy, meglátjuk.
Ja, köszi a FOC felvilágosítást, így már értem. Szal _ha idézett_, akkor nem számít a FOC-ba. Viszont le lehet hozni a játék elejétől is, de akkor Troopnak számít. Viszont ha troopnak hozom, akkor csak egy lehet az első körben(plusz az idézettek), kivéve a Word Bearereknek, mert nekik kettő.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!No FOC. Chaos Lesser Deamons do not count towards the Force Organization Chart, but can be treated as a TROOP choice.
The Word Bearers legion rely heavily on Daemons, to represent this, they can deploy up to 2 Daemon Groups at the start of the game without summoning them.
Ezt a verziót nézegetem, mert az "igazi" kódexben nyolcvan helyen van szétszórva egy egységről ugyanez az infó...
Az ötszáz pontos témát meg egy szintén a játékkal épp csak ismerkedő haver mondta, én meg elhittem neki komolyabb utánajárás nélkül. De ezek szerint hülyeséget beszélt... -
SaGa Jr #189 A TS termikről írottak abban a formában ahogy leírtad nem teljesen igazak. Hidd el volt ott dögivel terminátor páncél, nem sokkal kevesebb mint amennyi mostanság akad egy SM rendházban. Persze akkoriban a légiók létszáma miatt ez marha kevésnek tűnhetett de ettől még szép számmal akadt belőlük. Így pár tucatnyinál tuti több van még mindig megszállva elporladt Ahriman fanboy-ok által. :)
Ráadásul nagyon régóta ismertek a TS terminátorok (legalábbis már a 2nd edition előtt is olvasni lehetett róluk és nem sima csatlós, hús és vér delikvensekről hanem az önjáró, "szellem hajtotta" termi páncélosokról).
Szerintem a possessed terén sem egyszerű a helyzet. Ha van teste egy tagnak akkor az nem TS marine. Ilyen egyszerű. TS nevet csak az átváltoztatott, test nélküliek érdemlik meg. Mindenki más TS wannabe vagy simán csak a változás urát tisztelő káoszista akit esetleg megtűrnek maguk mellett a TS gárdisták (míg azt nem találja mondani magára hogy ő is TS marine)... :)
A kódex átolvasását alaposabban ejtsd meg, mert semmi olyan korlátozás nincs rájuk nézve, mint amit feltételezel. Annyi démon egységet hozol amennyit akarsz, mivel nem számítanak bele a Troop választásokba (ez annyit tesz, hogy a kötelezően berakandó 2 Troop választásodat nem állíthatod ki démonokból mert mindegy mennyi egység van belőlük az mindig nulla egységnek számít a seregépítés tekintetében, magyarán CSM egységet vagy esetedben TS egységet kell hoznod troop választásnak kettőt aztán ha már két egység benn van akkor annyi démont préselhetsz még be amennyit csak akarsz), így akár 10 egység is lehet belőlük ha pontszámból akarsz játszani.
Nincs 1-re korlátozva sehol a démon egységek száma.
Mondjuk a szabálykönyv elolvasása nem hülyeség. Inkább azzal kéne kezdeni, mert sereget is csak azután fogsz tudni építeni ha tudod, a szabályok szerint mi mire használható, mire képes és miket tud.
Akkor az alapokról, legalábbis seregépítés szintjén pár szóban.
Minden sereg úgy épül fel, hogy lehet benne max 2 HQ, max 3-3-3 Elite/Fast Attac/Heavy és max 6 Troop. Azonban mindenképpen kötelező 1 HQ és 2 Troop choice mielőtt bármi mást belepakolsz a listádba. Magyarán értheted úgy a további lehetőségeket mint ha azok nem is léteznének míg az alap 3 választást ki nem töltöd. Egyfajta kötelező alap amiben minden sereg pontszámtól függetlenül egyezik. Kell legyen egy vezér és akiket vezet. Ez az abszolút alap de nincs rá pontszám kiszabva, hogy például 500 pontba csak ennyit hozhatsz. Minden más rád van bízva amíg az általánosan kiszabott korlátokat (hozható egységek maximális száma) betartod.
Az általad megálmodott TS sereg meg játszhatatlan kis pontszámban. Ha ismered a szabályokat és tudod milyen szabály mire való, az adott egységek mire képesek a szabályok keretei között, ezt magad is belátod. Ha mindenáron kis meccseket akarsz játszani akkor játsz 40K in 40 min szabályok szerint és akkor kevésbé szivatod magad.
Normál szabályok alapján játszva egy kezdő ork játékos akkor is elveri a te megálmodott 500 pontos csapatodat ha ő csak fele annyiból építkezik. Mindenki más meg 500 pontból törli fel veled a padlót úgy, hogy nagyon keserű szájízzel hagyod el a csatateret. -
SaGa Jr #188 Nem tudom regényfronton miféle kavarás megy, azt már nyomon sem követem inkább.
A játékban meg nincsenek igazi légiók már nagyon régen (már a Rogue Trader az eredeti Wh40K idejében megjelent káosz kódexekben sem voltak igazi légiók csak maradványok akik fellengzősen légiókként hivatkoznak magukra de igazából csak karizmatikus vezető köré gyűlt változó számú és célú káoszista harcosok gyülekezetei). Nincs egységes kiállás, nincs összetartás mint ami a heresy előtt volt.