1184
-
A világ története kapcsán...
Én az 1990-es években vásároltam a WD-t, akkor szó szerint a GW esszenciája volt. Ott jelentek meg csataleírások, új csapatismertetők, alternatív szabályok, és mindenhez hozzájött a kis apró ablakokban hangulataláfestő szösszenetek. Jó volt.
Az, hogy a világ hogy alakult, sokszor monstre játékpartykon dőlt el, lásd pl. a Hive Fleet Leviathan el-e éri a Földet. Elvégre is mégiscsak táblás játékról van szó. Szóval egy egész érdekes, összetett rendszerről beszélhettünk.
Ami a világ jövőjét illeti? A Tau-k amennyire én látom, az első fellángolás után eléggé vissza lettek véve, én hasonlóan látom az életciklusukat, mint amit anno a Necronokét és a Dark Eldar-okét. Az elején gőzerővel nyomják őket (a GW bázisú médiában is), aztán szépen lassan egyre kevesebb figyelmet kaptak. Katonai erő terén hiába a fejlettségük, csodát nem fognak elérni, pláne nem az olyan dolgok kapcsán, mint a Tyranidák vagy Káosz kapcsán.
Én inkább arra leszek kíváncsi, hogy mit hoznak ki az Istencsászár kapcsán. Ha az következik, ami sejthető, akkor vagy a Birodalom a polgárháborúba fullad (ami a Káosz számára korlátlan lehetőségeket nyújt), vagy pedig jön egy új, tetterős vezető, egy új Istencsászár, aki a roskadozó birodalom megmentését tűzi ki célul. Mindkettő rengeteg új csatát takar... :D -
Agaba72 #285 Igen végül is a világ lényege a háború......fura lenne ha beállna a végső béke, az lenne a Warhammer igazi halála :). -
Zero 7th #284 De közben ha azt veszed, minden nép úgy van megcsinálva, hogy fluff szerint lenne esélye a soha be nem következő "végső győzelemre".
Emberek összekaphatják még magukat, Káosz elharapózhat, Nidák ellephetik a világot, ezt megtehetik az Orkok is, Nekronok felébredhetnek és kipusztíthatják az életet a galaxisban...
Talán csak a nyomi eldákban nem látok elég kraftot ehhez, sem craftwrold, sem dark oldalon. Ami meg lehet, hogy csak az én elfogultságom tükrözi... -
Zero 7th #283 Ja, még annyi, hogy nem tudom, mi a legújabb cucc, ami viszi tovább a világot, amiből erre vonatkozóan következtetéseket lehetne levonni. White Dwarfot szerintem nem követi közülünk senki, és lehet, hogy az a meghatározó. Franc tudja, én még egyetlen WD-t sem láttam, és állítólag már tíz+ éve nem is folyik nagyon bele a fluffba, csak egységkatalógus az egész.
A Horus Heresy egészen friss, és ott az Alfa légiós könyvben volt egy jóslat. Egyik kimenetele szerint Horus győz, legyakja a Császárt, átveszi a helyét, majd záros határidőn belül emová válik, de nem a saját ereit vágja fel, hanem kiirtja az emberiséget úgy ahogy van.
A másik lehetőség az, hogy Horus benyalja, az Imperium meg szépen, lassan elrohad, és végül az egész emberiség anarchiába süllyed, és a Káosz győz.
Azt viszont már tudjuk, hogy nem Horus győzött.
Ne persze ennek a jóslatnak a pontossága meg megkérdőjelezhető. Na meg eldák mondták. Meg ez ugye In Universe információ, lehet, hogy semmi köze nincs ahhoz, hogy mit akarnak a világgal kezdeni. Valószínűleg semmit, only war, azt' jónapot.
Én már azon is csodálkoztam, hogy egyáltalán telik az idő. Simán befagyhatott volna az idő 40.000ben, aztán lehet azt mondani, hogy minden időben párhuzamosan történik, csak helyileg máshol...
Szal szerintem leginkább az a helyzet, hogy túlgondolkodjuk ezt a témát. Szerintem Games Workshopék sem döntötték el, mi lesz a "történelemmel", meg messze nem veszik ennyire komolyan. -
Agaba72 #282 A Tauk MÉG kevesen vannak de gyarapodnak, igen sokféle "népség" behódolt már nekik, köztük emberek is. Terjeszkedni meg ha lassan is de terjeszkednek. Sikerrel megütköztek már az imperiummal, orkokkal, nydákkal is........
-
Zero 7th #281 Köszi a tippet, valószínű az lesz a következő. De most már végigküszködöm magam a Soul Drinkers sorozaton. És ez most iszonyat lassan megy, most végeztem csak a második könyvvel.
A világnak meg úgysem lesz vége. Ha valamelyik oldal esetleg fluff szerint ilyen helyzetbe kerülne, egy retcon huszárvágással visszamenőleg úgyis megváltoztatják a történéseket, hogy visszaálljon az "only war" setting.
Tekintve, hogy ez az egész egy terepasztalos játék köré írt játékoscsalogató hab a tortán, így sosem lesz olyan, hogy valaki győz.
Fentiektől elvonatkoztatva:
A Tauk meg szerintem kevesen vannak a győzelemhez. Lehet, hogy fejlettek technikailag, de mennyiségben kevesek. Kb az a szint, mint az eldák, csak a másik irányból. Terjeszkedni meg nagyon nem tudnak, mert nincs hová, körbe vannak kerítve Imperiummal. -
Agaba72 #280 Ha javasolhatom, olvasd el az összes Ian Watson regényt. Jó mind. A káosz gyermeket elborultnak tartják páran, de hát a Warhammer 40k világa is "elborult" rendesen, nincs ezzel semmi probléma. Szerintem annak ellenére, hogy a világot nem ő találta ki, még is Watson "töltötte" meg lélekkel a könyveiben, szerintem messze nem lenne ennyire népszerű nélküle.
Más.
Szerintem a WH 40k távoli jövője egyértelműen a Tauké.
Erősek, fejlettek (ők fejlődnek e leggyorsabban) és az összetartó erő egy olyan eszme (greater good) ami messze a leghatékonyabb a galaxisban. Ebből kifolyólag az emberiség is előbb-utóbb tagja lesz. Istencsászár előéletét, jellemét, világnézetét tekintve, közelebb áll a Taukhoz mint saját impériumához. Szerintem mikor végleg meghal, az utolsó józan parancsa (már ha tud még ilyet), hogy a Tau etherálok "örököljék" a hatalmát és magát az impériumot. -
Zero 7th #279 Hjah, de azért az Officio Assassinorium által kiküldött kupacnyi fejvadásznak azért csak illene felismernie egy Primarchot, ha már az az _egyetlen_ feladatuk... -
Zero 7th #278 Nem. Az Alfa légióban _mindenki_ Alpharius. Legalábbis úgy mutatkoznak be neked. -
Plusz a mariskákon meg IN-n kívül igazából soha senki nem tudta hogyan is néz ki egy primarch valójában. Csak ahllottak róla. és egy halandó ember számára már egy Marine is annyira emberfeletti, hogy a primarchot el sem tudják képzelni. -
Alpharius-t tudtommal mindig Omegon játszotta ha kellett... -
Zero 7th #275 Hát, abból én 15ön vagyok túl. :) De van hét új azóta, amit még nem olvastam, majd folytatom.
Abban meg azt vettem észre, hogy nem sikerült a különböző íróknak megegyezésre jutniuk, hogy méret szempontjából mekkora egy primarch. Több regény is azt mondja, hogy kb úgy viszonyul egy primarch egy sima marínhoz, mint egy marín az emberhez.
Ezzel szemben ott az Alpha légió, ahol Alpharius szerepét sokszor egy sima marín játssza, meg Nemesisben van egy jelenet, amikor Horus egyik főembere megy le egy bolygóra Horus-t megszemélyesíteni, és pofán is lövik. Fura módon egyik esetben sem tűnik fel senkinek, hogy az imposztor egy jó 30%-kal kisebb... -
MaRee #274 Olvasd a Horus Heresy sorozatot, én kb 5-6 könyvön vagyok túl, és mindegyik jó volt. -
Zero 7th #273 Hjah, Watson jó volt, bár abból a sorozatból csak az Inkvizítort és a Space Marine-t olvastam. Akkor még nem volt meg ez a pakk, amiből mostanában szemezgetek, azóta meg nem jutottam odáig, hogy folytassam. Na meg az is kissé visszatartott, hogy ti is mondjátok, hogy egyre elborultabb.
Ezek szerint eddig szerencsém volt, hogy elkerültem a trágya minőségűeket. Amit eddig olvastam, azok nem voltak annyira rosszak.
Jó, azért voltak érdekes dolgok, pl amikor Kiafasz Káin egyetlen laspistol lövéssel kinyírt egy ork warbosst, akkor kicsit felhúztam a szemöldököm.
Na mindegy, ilyen ez. Arra jó, hogy esténként elaludjak rajta... :P -
Nos én ezért kezdtem el kerülni a Wh40k könyveket. Oké, sokan nem szeretik az Ian Watson félét, de nálam az az etalon. Tagadhatatlan, hogy stílusosan és hangulatosan festi alá a világot. Viszont utána irgalmatlanul hullámzó a minőség, és akkor finoman fogalmaztam... :( -
Zero 7th #271 Ja, és teljesen zavaros az egész. Vannak szituk, amikről nem ír annyit, hogy fejben össze tudjam rakni, mit akart mondani.
Pl az a "hydrogen vent". Arról ír ugyan, hogy a Mechanicum rendszeresen újratölti a hidrogéntavat, de hogy hogyan nyílik az egész téma az űrbe, arról nem nagyon.
Afölött is jóindulatúan elsiklik, hogy hogy a picsába közelítették meg az aszteroidát észrevétlenül az űrben.
Plusz az első könyvben is Nurgle démonherceg volt a(z egyik) főellenség, most itt a másodikban is az.
Áh, mindegy.
De van bennem annyi mazochizmus, hogy most már végigolvasom. Hátha javul valamit a dolog. Még három és fél regény van hátra... -
Zero 7th #270 Na ez az.
A Soul Drinkers sorozatot MESSZIRŐL kerüljétek el. Hihetetlen hulladék.
A lentebb vázolt esetre a szerző szerint az egyetlen megoldás a "Közelharcban, bajonettel. Úgy lehet háborút nyerni". Beküld több ezrednyi Imperial Guardot. Aztán a katonák meg csodálkoznak, hogy az elhullott bajtársaik jönnek ellenük zombiként.
És ez már csak az utolsó csepp volt a pohárban. Előtte is akkora faszságok voltak, nemhogy minden fejezetben, de majdhogynem minden oldalon, hogy csak fogom a fejem. De elfogadtam, hogy egy író lehet hülye a fizikához. De amikor már minden józan paraszti gondolkodással is homlokegyenest szembemegy, az már tényleg sok. Inkább valami elborult komédiaként olvasom, ez nem 40k.
Nyílt felszínű hidrogén tó(!). Fölötte levegővel. (Emlékeztetőül a hidrogén 20 Kelvin alatt folyékony légköri nyomáson, az oxigén 50K-n keményre fagy. A nitrogén még hamarabb, 63K-n) Nem párolog, mert simán lövöldöznek pár méterre fölötte hellgunokkal meg autogunokkal, és az nem robbantja be.
Egy olyan sugárhajtású siklóval mennek oda, ami víz alatt is tud működni, egy "hydrogen vent"-en keresztül, tehát a tó valahol az űrbe nyílik(!).
Aztán a sikló valami módon megfordítja a hajtóművei áramlási irányát(!), felrobbantja magát, aztán beesik a hidrogénbe, ami úgy ahogy van felrobban. (Oxigén meg nem kell az égéshez, természetesen)
Aztán ilyen apró nyalánkságok, hogy a hidrogén tó fölött olyan hideg van, hogy a hazardsuitos ember, amikor megsérül a szemén az üveg, másodpercek alatt(!) teljesen keményre fagy.
Aztán van a fentebb említett alszektor. Karantén zónát vonnak köré(!). Nem ám az egyes naprendszerek köré, neeem. Az EGÉSZ köré egy nagyot.
Ami persze még véletlenül sem gömb, hanem karika, legalábbis úgy ír róla, hogy van "nyugati front"ja. Persze megkerülni "föntről" vagy "lentről" nem tudják a Soul Drinkerek, át kell törniük. Persze az sem jobb, ha gömb, mert akkor meg olyan sűrűn tele van rakva sok négyzetfényévnyi(!) felület vadászokkal, hogy az nonszensz. Egy ponton áttöréséhez kicsinálnak vagy 5-6 vadászt.
Meg az írónak nagy kedvence a kanyarpuska. Az első könyv végén volt egy bolterbe zárt démon, aminek minden lövése 6-8 találatot eredményezett. Azt még lenyeltem. De ebben a másodikban van egy inkvizítor, akinek egy sima autopistolba vannak kanyarodós, meg a démonihoz hasonló egy lövésből sok találatos lőszere.
Kicsit sok lett ez így, aztán még nem tartok a könyv felénél... Hogy a jó Császár farkába élt meg ez az író ÖT könyvet? Hogy nem baszta vissza neki valami lektor, vagy a kiadó?
Oké, persze, ponyvát olvasok, ne panaszkodjak. De azért ez már mégiscsak túlzás... -
Először is nincs olyan, hogy az összes erőforrás, a birodalmon belül aligha rendelkezik bárki ilyen hatalommal a császáron kívül.
Ahogy MaRee is írja, a legjobb megoldás az Exterminatus, illetve az alrendszer űrszférája feletti uralom megszerzése (Birodalom flotta), hogy az Exterminatus zavartalan legyen. Az Exterminatus után a bolygók újra kolonizálhatóak, ha ott hasznos ércek vannak.
A lakosság megmentése reménytelen, így arra erőforrást pazarolni nem érdemes. -
MaRee #268 Hmm, érdekes kérdés. Ilyen esetekben az Exterminatus szokott lenni a legjobb megoldás, hiszen a 100%-ig fertőzött világokkal nem igazán lehet már mit kezdeni, főleg ha ilyen jellegű fertőzöttség van.
Mindenesetre az biztos, hogy semmilyen egységet nem küldenék oda, értelmetlen, még Grey Knightokat sem. -
Zero 7th #267 Stratégiai jellegű kérdés a tisztelt lord general kollégákhoz:
Adott egy féltucat naprendszerből álló alszektor, amit egy Nurgle démonherceg ural. A világok mindegyike 100% fertőzött, az emberek vagy igazi élők, akiket már Nurgle Rothadása tart életben, vagy halottak, és zombiként éledtek újra. Olyan szinten virulens a dolog, hogy egy egyetlen hive cityvel rendelkező bolygó pár milliárd lakóját egy magányos hordozó egy hónap alatt irtotta ki nullára.
Az Imperium összes erőforrása rendelkezésetekre áll.
Mi a legjobb megoldás a probléma kezelésére, és mi a legrosszabb, amit semmiképp nem vetnétek be? -
Zero 7th #266 Igen, ez a birodalmi nézőpont. A káosz szerint meg a Császár már rég halott.
Másik erre utaló dolog, hogy nagyon durván elszaporodtak a psykerek a világban, nagyságrendekkel sokkal több van, mint a Great Crusade idején. Ha a Császár "keletkezését" nézzük, hogy koncentrálta magában az emberiség psyker tehetségét, és feltételezzük a psymegmaradás törvényét, akkor jó eséllyel meghalt már a Császár, és a felszabadult psyből lesznek a hordányi új psykerek.
Van erre vonatkozólag hivatalos álláspont, vagy hihetem ezt? :P :D -
Figyelembe véve, hogy a világ mottója "There is only war", nem zárom ki, hogy egy új fragmentálódás, egy új "nagy" háború felé viszik el, mint anno a Tyranidák megjelenésekor történt. A vége pedig hogy jön egy új császár...
Az is csak a Tyranida codexből derült ki, hogy őket az Astronomican fénye vonzotta ebbe a galaxisba. Szóval leher, hogy átvitt módon a Tyranidák menetelésének véget vetne az Astronomican elsötétedése. -
Köszönet a válaszokért! -
MaRee #263 Kíváncsi vagyok mi fog kisülni ebből a trónus meghibásodásból, de gyanítom, nem sok jó. Gondolom a jövőben majd erre viszik el a történetet. -
Akkor összegezve:
A császár számára feláldoznak napi tízezer pszi-aktív lelket, a császár maga irányítja az így felszabaduló energiát egy jelzőfénnyé. Ez egy "világítótorony" a mélyűrben, amit a navigátorok a harmadik szemükkel látnak, tehát egy tájékozódási pont.
A jelzőfény nélkül a mélyűri utazás nagyságrenddel nehezebb lenne, ám nem ismert, hogy korábban, az astronomican nélkül hogyan közlekedtek a mélyűrben az emberi űrhajók.
Amúgy az Astronomican további sorsa a "jelen időben" (43. évezred eleje) kérdéses, mert a császár létfenntartó trónusa javíthatattlanul meghibásodott, így az Astronomican jele egyre gyengébb és gyengébb.
Az emberiség számára egyébként nem ismert, de az Astronomican fénye az, ami a Tyranidákat ebbe a galaxisba vonzotta, és csalja őket a Föld felé... -
Zero 7th #261 Na az most jó kérdés, hogy a császár tartja fenn, vagy ő már rég meghalt, és az Astronomicant a napi tízezer psyker halálsikolya táplálja? -
MaRee #260 Egyfajta "jelzőfény", ezzel navigálnak a warp-on keresztül, a Császár tartja fenn. Enélkül szétesne az imperium. -
Üdv!
Elkezdtem olvasni egy Warhammer könyvet Amiben találkoztam az Astronomican kifejezéssel. Ez mit takar? A szövegkörnyezetből még nem derült ki számomra. -
Zero 7th #258 Ja, meg a ebben a Dark Acolyte-ben is "loptak" maguknak káoszék egy techpriest magost, aki biztos ért az ilyesmihez, de termelési kapacitás nem nagyon van így mögötte. -
darkling #257 A Fear the Alien novelláskötetben (ha jól emlékszem), legyőzött SM-től veszik el a terminátor páncélokat a sajátjaik foltozására. -
Ahogy Fabius Bile "gyártja" a Káosz Marine-okat, úgy nyilván megvannak a saját Power Armour gyártó manufaktúráik a káoszon belül... -
MaRee #255 A Fulgrimben annyit írnak erről, hogy saját maguknak kezdték el így elcsúfítani a páncéljaikat a marik. Gondolom azért a techmarineok is besegítettek, a Dark Mechanicumról nem is beszélve. -
Zero 7th #254 Engem meg az érdekelne még, hogy káoszéknak ki javítgatja meg díszíti a páncéljaikat? Arról volt szó ebben a regényben, hogy összeszedik a hulláikat a páncél miatt, de gondolom egy Leman Russal mellbelőtt mariska páncélja nem marad teljesen használható.
Másik fele, hogy 30000 és 40000 közt valahogy megtüskésedtek a páncélok, szarva nőtt a sisaknak, ilyesmi. Azt ki csinálja? -
Zero 7th #253 A Horus Heresy 30.000-ben játszódik, minden SM ott még öcsigyerek, 30-70 év körül, epizódtól függően. Hozzájuk képest egy "eredeti" földi marine a 150 évével öregnek számít, persze. Több száz éves nem lehet, a Great Crusade alig 200 évig tartott összesen, mielőtt Heresy lett belőle.
De például ott van a Prospero Burnsben Björn a Félkarú, aki egy élő dreadnought 40.000ben. Oké, drenya, de akkor is. Mondjuk ő _A_ legöregebb élő SM. -
MaRee #252 Hmm én úgy emlékeztem, hogy nagyon sokáig élnek, de nem halhatatlanok. Valamelyik Horus Heresy regényben volt erről szó, hogy említettek valami SM-et aki asszem több száz éves volt, és már ő is nagyon öregnek számított. Azt hittem, csak a primarchok halhatatlanok. -
Zero 7th #251 Ez a "máshogy telik az idő" cucc konkrétan említve volt ebben a könyvben.
De amúgy sem öregszenek, ahogy Bucser is írja. -
Az astartesek is alapvetően halhatatlanok. Tehát biológiai ok nem győzheti le őket, öregségbe nem nagyon tudnak belehalni. Mivel a Chaos Space mariskák még mutálva is vannak ezért addig élnek amíg az istenük úgy akarja. -
MaRee #249 Egyébként a CSM-ek azért élnek(bár pl Death Guard marineoknál ez nem valami jó kifejezés:D) ilyen sokáig, mert az Eye of Terror-ban máshogy telik az idő, vagy a káosz fertőzöttség miatt? -
Zero 7th #248 Eheh, túl vagyok az első Word Bearers regényen. Hát... Vegyes a véleményem erről az íróról. Nagyon hozza a káosz fílinget, nagyon jól visszaadja egyrészt a hierarchiát és folyamatos belső rivalizálást a CSMek közt (ahogy az eredeti árulók még a Horus Heresy idejéből újszülöttnek nevezik a "csak" kilencezer éves marine haverjaikat, az priceless), meg a kultisták konvertálódását birodalmi polgárból, de közben vannak dolgok, amikre csak nézek, hogy ez most mi volt?
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Dióhéjban: megy a káosz, megtámad egy világvége után kétsarokra birodalmi bolygót, lezúzza, jön az IG+Mechanicum felmentősereg. Káosz közben démontornyot épít, amivel szét akarja zúzni a bolygót, hogy bejusson a kéregben mélyen lévő nekron sírba. A könyv háromnegyedéig a nagy büdös csatáról szól az IG ellen. A végén a legnagyobb utolsó roham közben elkészül a torony, IG már a lábánál. Megidéződik egy rakat démon, egy picit öldökölnek, aztán visszaszippantja magába a cucc őket, és szétroppantja velük a bolygót. Káoszék lemennek, harcolnak egy kicsit a nekronokkal, kijönnek, eljönnek a bolygóról, hazamennek. Soha egy büdös szó több nem esik az elvileg még mindig többszázezres nagyságrendű IG seregről. WTF? -
köszi:)