63331
qK0ZIKA.jpgHivatalos Honlap | Hivatalos Fórum | Aerosoft | OMSI 2 Steam-en | OMSI SDK | OMSI+
Spoiler használat | Linkek beillesztése | Videó beszúrása | Képek beszúrása

OMSI The Bus Simulator 1 & 2 Topik

SZABÁLYZAT

Warez, vagy OMSI-hoz szorosan nem kapcsolódó témában látogass el ide:
OMSI 1 & 2 OFF, WAREZ TOPIC

• ccv520
    Nálatok a ZF Script RC7-el mindegyik busznál van hang? Mert nálam a D92 6HP, 5HP-nál nincs. Viszont még délelőtt volt...
  • gege97
    Igen,ezt tudom.De látom hogy mercik vannak berakva + ilyesmi,és hogy ezek saját modellek,vagy valahonnan letölthetőek-e?!:)
  • Routeres
    Sziasztok!

Segítséget kérnék

Nem tudja valaki, hogy egy ha kiválasztasz egy mapot, a menüben a maphoz megjelenő képet hogy kell berakni? Azé' az első benyomás a legfontosabb, ha jó a kép, az már félsiker :)
  • ccv520
    Nem baj az, valós buszoknál is van így.
  • kuhnzsolt
    Fiktív, és köszi!
  • kuhnzsolt
    Bocs a tripláért! Mielőtt valaki megijedne, a k.rv. nagy térkövek csak átmeneti, az nem lesz olyan. Ilyen lesz később! http://www.rusztikustegla.com/images/viacolor_szeletelt_tegla.JPG
  • alexander1993
    Ez valós vagy fiktív pálya? Ha valós akkor melyik pálya akar lenni? Egyébként sok sikert és kitartást a pályához.
  • kuhnzsolt
    2 kép ami nem volt jó

helyközi
    http://kephost.hu/kep/2011/07/kisvaros_pusztaistvani_fordulo_helykozi.jpg

távolsági
    http://kephost.hu/kep/2011/07/autopalya_250_es_tavolsagi.jpg
  • kuhnzsolt
    Új képek a pályámról, hamarosan kész a weboldal is

Az egyetlen távolsági járat

http://kephost.hu/kep/2011/07/autopalya_250_es_tav

eső után
    http://kephost.hu/kep/2011/07/kisvaros1.jpg

az első helyközi
    http://kephost.hu/kep/2011/07/kisvaros_pusztaistvani

az egyik útépítés 25%-on

http://kephost.hu/kep/2011/07/utepites_a_piacnal.jpg
  • omsifan
    Nem az a baja, hanem hogy külön jelezze mindkét hátsó ajtót, és ez nem megoldható.
  • wollnerd #5607
    És a FBW 549? Azon a középső és az utolsó ajtón is leszállnak...
  • IkarusV134
    Már ha lehet. Ugyanis tegnap egy olyan falba ütköztem amit kijavítani megoldani nem lehet csak a fejlesztők által. A leszállásjelzés ugyanis nem megy több ajtóra. Eddig hiába próbáltam, az utasok leszállási szándéka csak 1 jelzést ad. Ez azért elég vicces egy moddolható játéknál, hisz nem csak 3 hanem akár 4 ajtós szóló buszok is vannak. Ez egy kicsit gáz így.
  • wollnerd #5605
    Még csak készülnek... És legalább '12-ben lehet számítani a hazai buszokra.
  • gege97
    Sziasztok!Érdeklődnék hogy ezek mind saját buszok,vagy valahonnan esetleg lelehet tölteni őket?Bocs ha gyökér vagyok:D
    Kösz!Üdv!
  • Misi az ezredes
    Okés :)
  • Milan1909
    Nyugi, nem marad így :)
  • Misi az ezredes
    Kicsit üres a terep :)
  • Milan1909

Valaki tudna nekem csinálni egy magyar karakterkészletet utcanévtáblákhoz és megállótáblákhoz?
    Nagyon megköszönném :)
  • Milan1909
    Sziasztok, itt az újabb videó a részben fiktív budapesti pályámról:
    http://www.youtube.com/watch?v=6MfOUfcBioY

Valaki tudna nekem csinálni egy magyar karakterkészletet utcanévtáblákhoz és megállótáblákhoz?
    Nagyon megköszönném :)
  • atila4
    Mikor lehet kipróbálni:D?
  • kuhnzsolt
    Készül a pályám v0.5 kiadása, ha müxik a járat ai-ban

http://kephost.hu/kep/2011/07/jonnek_az_ufok.jpg
  • Misi az ezredes
    Igen egy ideje, kb akkori a video amikor a kijött az OMSI-hez a legelső modell vagy hírek voltak róla..
  • ozimak
    1. Jópofa de nem látom sok értelmét a "mozgássérült" feljárónak... a busz annál érdekesebb(bár nekem az se tetszik),a hangja viszont egy az egybe man ha jól hallom :S
    2. Szerintem ez mind a v-bus-ból van de javítsatok ki ha tévedek! Tehát ennek semmi köze az OMSI-hoz...
    3. Na ennek már lenne értelme... CSAK olyan hosszú busz lesz,hogy nem lehet vele közlekedni életszerűen,mert ki kell kapcsolni majd az ütközést ahhoz hogy tudj vele menni :S És azt hiszem ez is készül már egy ideje...

Én inkább az itteni szép Ikarusokat várom nagy érdeklődéssel és az sem érdekel ha 2012-ig tart is :) Szuperül néznek ki,és ahogy itt többen mondták: Ezek minőségi,teljes munkák lesznek amikre tényleg büszke lehet majd a készítőjük! Nemzetközileg is el lesz ismerve a magyar "szim-modellezés"! Büszkék lehetünk majd rájuk! Sok sikert fiúk!
  • truckerfan95
    Találtam érdekességeket

• alexander1993
    Honnan lehet letölteni OMSI-ra a Kiel és AUTOKRAFT pályákat?
    Előre is köszi.
  • ccv520
    Ikarus 396-ban volt, és igen, volt a kar tetején olyan zöld gomb.
  • zorba3333
    Jól tudod, valóban beépítik autóbuszokba is az intarderek egyes fajtáit, de nem jellemző az elterjedtségük.

Amit említesz (lejtőn egy bizonyos sebesség megtartása)az az úgynevezett "tempostop" funkció, ami nem egyenlő az intarder fogalmával, hanem egy kiegészítő, úgymond opció a kínálatban.

Egyaránt rendelhető retarderhez, és intarderhez (csak ZF) egyaránt gyártótól, és típustól függően.
    Azt, hogy van egy retarderhez, vagy intarderhez ilyen tempostop funkció, azt a bal egybe ülve azonnal láthatjuk a retarderkar tetején lévő, általában zöld gombról.
    A néhai BOVA, ma VDL autóbuszgyártó konzorcium igen nagy szériában építette be ezeket a kiegészítőket járműveibe.
  • ccv520
    Kiegészítés: Az intarder buszokban is van, azt lejtőn egy bizonyos sebesség megtartásához használják. (ha jól tudom)
  • zorba3333
    Félre ne érts, nem kötekedni szeretnék, de annak, hogy tárcsa, vagy dobfék van-e egy tengelyen semmi köze a retarder működéséhez, ugyanis nem a kerekeket, hanem típustól, és kiviteltől függően vagy a kardánt, vagy a váltókihajtást fékezi, és ezáltal lassítja a járművet.

A retardereknek (tartós fék) a legelterjettebb fajtája az olajos rendszerű, amelyből több típus létezik.
    Közös ismérvük, hogy szállító, és munkaközegként olajat használnak.
    Az olajosok közül az ismertebb, a szekunder rendszerű, ami a váltó után van beépítve, és minél nagyobb a motor fordulata, annál nagyobb a fékezőerő működtetéskor.
    Ezért érdemes visszakapcsolni akár több fokozatot is szükség esetén (főleg hosszú alacsony lejtésszögű lejtőn) a megfelelő fékezőnyomaték eléréséhez. Erre azért van szükség, mert ha kicsi a motor fordulatszáma, akkor a szállított olaj mennyisége is alacsony, ami elégtelen fékteljesítményhez vezet.
    (Távolsági, és nemzetközi forgalomra gyártott buszok váltóiban gyakran használják)

A másik típus az úgynevezett primer retarder, ami a váltómű, és a bolygómű közé van beépítve, és független a motor fordulatszámától. Itt a műszerfalon elhelyezett kar kezelésével, vagy automata váltó esetében a fékpedál kismértékű benyomásával a szerkezetben lévő olaj nyomásának intenzitását változtatjuk, ami ezáltal fékezi a kihajtást, és ennek következtében lassul a jármű.
    (Ilyen, vagy ehhez nagyon hasonló rendszerű retarderek vannak az automataváltós buszokban is.)

Szintén a szekunder rendszerek közé tartozik az úgynevezett Intarder, ami (szintén egy tartósfék fajta).
    Ez a rendszer a ZF cég fejlesztése, és a váltóházba van beépítve közvetlenül a fogaskerékpárok közé, így magukat a csoportkerék párokat fékezve lassítja a járművet. Ez az rendszer a váltóval egy egységet alkot.
    Leginkább nehézgépek váltóiba építik be.

Természetesen nem csak olajos, hanem elektromos tartósfék is létezik.
    Mi ezt a szakmán belül csak Thelma-nak hívjuk, és nagyon közkedvelt, mert hideg motornál is azonnal van akár maximális nyomaték, míg az olajos esetében meg kell várni amíg az olaj felmelegszik.
    Ez a rendszer nevéből adódóan ektromágneses elven működik. Tulajdonképpen egy vasmagos tekercs, ami áram hatására magnetizálódik. A kardántengelyt körbeveszi ez a mágneses tér, és fékezi a kardántengelyt. Rá lehet építeni a váltó után, de szokták a tengelytáv közepére is szerelni.
    Egyetlen hátránya hogy jóval nagyobb mint olajos társai, ezáltal nehezebb is, ami súlytöbbletet jelent, ezért a gyártók körében nem a legközkedveltebb megoldás.

Létezik még vizes retarder (Aquatardernek)is, amit a Voith fejlesztett közösen ha jól emlékszem az M.A.N konzorciummal közösen.
    A rendszer lényege, hogy teljes egészében kizárható a jármű üzemi fékrendszerének használata, így szinte mindig "hideg" fékrendszer áll a gépkocsivezető rendelkezésére.
    Tehát a működése teljesen független a jármű üzemi fékrendszerétől.
    Ez a típusú retarder mindig a kardántengely segítségével a hátsóhídon keresztül fékez.

Tényleg nem kötekedni, vagy okoskodni akarok/akartam, ezzel a hozzászólással, de vélhetőleg téves információk miatt rosszul ismered a retarderek működését.
    Én sem tegnap kezdtem a szakmát, hidd el tudom mit beszélek :)

• ccv520
    A Sachsen-Anhalt pályához jött már ki valamilyen javítás a hang miatt?
  • kuhnzsolt
    Újra kérdem mi a hiba!

A saját pályámon se tudok járatot csinálni!

Az omsi-hungary-n levő leírást használtam!
    Menetrendet az editorban megcsináltam. Hof fájl kész, A buszok mappájába betéve, ai lista kész. Viszont az ai csak körbe-körbe megy az útvonalon szám+célállomás kiírva, de nem áll meg a megállóban, az utasok megrohannak utána.

Akkor hol a hiba???????

Az útvonalat úgy csináltam, hogy legyen a két irány közt átfedés!
  • ccv520
    Tessék: Link

Ez egyelőre csak a D86-hoz jó. Ha megcsinálom SD85-höz is, feltöltöm. :)
  • Ikarusfan
    Köszi, de sajnos ezt én is betudom állítani, a gond ott van, hogy ezen a kormányon alapból gombnak van beállítva a két pedál, tehát Y meg Z tengelynek nem nagyon tudnám beállítani, gombhoz viszont nem tudom rendelni a gázt.
  • Hyp3r
    Faterom Ikarus c56.22 típusú busszal is dolgozott, és ott ugye az első fékek voltak tárcsafékek, amiket külön retarderrel is lehetett működtetni. A hátsó fékek viszont dobfékek voltak, azoknak volt hangja fékezésnél.
  • zorba3333
    Milyen "fékhangra" gondolsz?
    Amennyiben a retarder hangját hiányolod fékezés közben, akkor az életszerűséget figyelembe véve így tökéletes a működése ennek a kiegészítőnek.

Manuális váltóval szerelt buszok esetében ritkán van direktbe, a fékpedálra "kötve" a retarder, vagyis az automata váltós városi kocsikkal ellentétben ezeknél a járműveknél a műszerfalon elhelyezett kis karral lehet működtetni a retardert.
    (Ennek a megoldásnak, a távolsági fuvarfeladatokra szánt kocsik esetében a nagyobb átlagsebesség miatt biztonságtechnikai okai vannak, de ez most nem ide tartozik.)

Ebből adódóan, csak akkor lenne életszerű a retarder hangja fékezés közben, ha a kart is működtetnéd mellé, de mivel ilyen lehetőség nincs a játékban, ezért erről le kell mondani.

• Hyp3r
    Sziasztok!

Kipróbáltam az új manuális váltó scriptet, és valami hiányzott. Már rájöttem. Nektek sincs hang fékezés közben? Nekem csak a motor hangja van fékezés során, semmi fékhang.
  • Routeres
    Szia!

Vagy egy tutorial sorozatom fent a youtube-on, egyszer kért valaki egy kormányos tutorialt, megcsináltam, nézd meg, hátha segít neked.
    Tessék: Kormány tutorial
  • Ikarusfan
    Bocs a duplázásért, de mivel a múltkor nem sikerült megoldani a problémát, felteszem még egyszer a kérdést; van egy Genius Speed Wheel 5 Pro-m és nem nagyon működik vele az OMSI. A kormány megy (bár a 90 fokos fordulás elég macerássá teszi a manőverezést), de a pedál nem, ugyanis ha jól fogtam fel, akkor a pedál gombnak és nem tengelynek van beállítva és a beállításánál se tudtam ezen változtatni. Így viszont gombhoz nem tudom a gázt és a féket hozzárendelni, valamint gondolom csak padló-gáz - padló-fék jöhetne szóba, vagy nem tudom. Valaki tudna segíteni? Ugyanis így csak egy plusz Joystick beiktatásával megy a vezetés...
  • Ikarusfan
    Nekem sikerült már a brazil pályán. Lassan akartam menni, hogy ne legyen nagy a döccenés az emelkedő elején, de a motor fogta magát és leállt...
  • Hyp3r
    Sziasztok!

Ha valakinek sikerült megcsinálni a manuális váltóhoz a váltóhangos scriptet, megoszthatná velem/velünk :)