5132
Bakelit lemezekről, gyűjteményekről,egy elfeledett korszakról
-
#687 Kolléga a legfontosabb szabály: a hi-fi-t sosem szabad a külcsín alapján megítélni !! -
#686 Hát nem ugyanezt írtam én is? :) -
#685 Ez a saját #678-as hsz-emre ment... -
#684 +l, természetesen 2 füllel, hogy kiélvezhessük a sztereót! -
Iggy #683 Szia! Hát igen, azok tetszenek! -
#682 Mindenképp dj lejátszó kell... -
Iggy #681 Sziasztok! Ez szerintetek jó lejátszó? Reloop -
#680 Arra azért vigyázzunk, hogy az Ortofont ne a két leggagyibb pick-up-ja alapján értékeljük ! -
#679 Hát én úgy fogalmaznék, hogy attól függ melyik :)
Az olcsó OM5 és OM10-hez volt szerencsém ezek nem nyerték el a tetszésemet. A barázda követésük valami egészen gyenge és a belső barázda torzításban is jeleskedik mindkettő. A drágábbak közül tudom, hogy vannak jobbak, illetve volt nekem egy Qbert Ortofon (DJ hangszedő) az sokkal jobban trackingelt csak annak meg a magasai voltak csapnivalóak. Van még egy S-120-am tarcsiban - annak az az érdekessége, hogy bazi széles tartományban állítható a tűnyomás (1,5g-10g) és egy spéci felfüggesztése van amivel a nagy tűnyomás is viszonylag kíméletes marad a lemezekkel.
Sajnos hangra már olyan nagyon sok jót erről sem lehet elmondani, de backup-nak baj esetére tökéletes (persze szigorúan csak 1.5g-al :D) -
#678 Ámbérék! Használjuk ki uccsó óráinkat és halgassunk lemezeket! -
#677 Nem bizony! -
#676 Az Ortofonok sem rosszak. Az van a 2215-ös Dual-omban -
#675 Csak Észak-Amerikában...
Nahát, Ortofon hangszedővel vannak! -
#674 Teljesen rendben van.
Mondjuk lehetne olcsóbb is -
#673 Tudom, nem véletlenül tettem idézőjelbe.
Nem volt kedvem / időm utánanézni / utánajárni, ha úgy tetszik. -
#672 Semmi köze a barkácshoz. -
#671 Tudott róla, csak nem volt kedve "barkácsolni". -
#670 Egy vinyles kickstarter project;
http://www.kickstarter.com/projects/uturnaudio/the-orbit-turntable-0 -
#669 Tök mindegy. Szerintem ezzel is meg lehet oldani, de ha van olcsóbb az még jobb.
Csak azt nem értem, Weszkó bátyó hogyhogy nem tudott erről a megoldásról?
Képzeld el mondjuk ezt a cuccot :) egy AT440-es tűvel
Kicsit Trabi lenne Porsche motorral -
#668 A bajonettzáras shell pont nem jó hozzá, de egy ennél egyszerűbb, filléres "adapter" kell hozzá és bármilyen kétcsavaros pickup használható lesz. -
#667 Elolvastam.
Csupán ennyit kellett volna még rááldoznod,
és már kész is.
Ki hitte volna, mi? -
#666 Szewavsztok.
Kezdjük az elején...de csak átfutom, mert szerintem ezzel többé-kevésbé
itt mindenki tisztában van:
1877-ben Edison bemutatja a lemezjátszó ősét a fonográfot..
1912-ben a Blue Amberol hengert, de ez csupán 4 percig zenélt egyfolytában..
1888-ban Berliner előáll a barázdás hanglemezzel. De nem járt akkora sikerrel, mint elődei. 1918-ig játékok mellé gyártották csupán.
Aztán....
Jött egy magyar (ugyan ki más?)aki alig 20 évesen olyan berendezést épített a BBC-nek, ami 2,5 x 3,8 cm-es képernyőjén mutatott képet. 1926-ot írtunk csak még..
1935-től a CBS munkatársa, majd laborvezető, majd társasági igazgató és végül alelnök lett.
1940-ben mutatja be a világnak zseniális új találmányát: a színes televíziót
Ezeket csak azért említem, mert jómagam is magyar származású volnék és büszke is vagyok rá. Nézzétek el nekem...
1948-at irunk, mikor Péter barátunk kifejleszti és teszteli a mikrobarázdás hanglemezeket.
10 évébe kerül, mire eljut az első sztereó hangrögzítésű lemezekig.
Újabb 13 évbe, mire az első quadrofon lemez is elkészül.
Ekkor már 1971-et írunk..
1982-ben beköszön a Sony és a Philips közös gyermeke a cd.
Egyszerűsége, kiváló hangminősége tarol.
Országokban zárnak be vinyl lemezgyártó gyárakat.
Hála az "audiofil" társadalom hitterjesztésének (napjaink elektronikus zenéjének) a XX. század vége felé újra kezd divatba jönni..
A bakelit lemezjátszó.
Ez a szerkezet gyakorlatilag a legprimitívebb szerkezet amit a kerék után feltaláltak.
Nem áll másból, mint egy
TÁNYÉRBÓL amire a lemez lehetőleg szabályosan felfekszik, egy
MOTORBÓL (ami akár egy mosógép motor is lehetne ha ingadozásmentes sebességre is képes lenne) ami vagy direkthajtással vagy ékszíjjal (a zajcsökkentés miatt fejlesztették ki) hajtja egyforma fordulattal a tányért, egy egyensúly kiegyenlített
KARBÓL bekábelezve és egy hangszedő
FEJBŐL ami a
TŰT tartja, áll.
Természetesen kell egy vázszerkezet is, amire építik mindezt.
Ezek a belépő szintű "bakelit" lemezjátszó elemei.
Ezek mind mind megtalálhatóak a legolcsóbbtól a legdrágábbig minden lemezjátszóban.
A lemezjátszók árát (a tű ára után) csakis a vázszerkezet anyaga szabja meg. Ez alapesetben műanyag, valamilyen fém, (alumíniumtól az aranyig bármi lehet) üveg, kristály vagy egyszerűen csak fa. De lehet szinte bármi.
Igen fa, amit a kedvenc Dual 704-esem is használ főszerkezeti anyagként.
De a fa előfordul egyes csöves vagy integrált hi-fi erősítőkben is.
Néha csak díszítő elemként, néha meg fő vázszerkezetként.
Miért is pont a fa?
Mert a fa az egyik legjobb rezonancia elnyelő a lehetséges anyagok közül. Mindamellett olcsó is. Mondhatni tökéletes erre a célra.
Az üveg meg szép. Azért üvegből lemezjátszója nem sok emberkének lehet a nagyvilágban (már ha az összes eladott és épített lemezjátszókat vesszük alapul) Szép, de drága.
Hangminőség szempontjából nemigen van jelentősége.
Nem úgy, mint a tűnek. De a tűnek fej is kell.
Itt is akad bőven választék az 1000 ft-ostól a 100000 ft-osig.
Saját vélemény, de jobb ha mindenki eldönti inkább önmaga:
A mai árakat tekintve így 2013 eleje felé inkább veszek egy Shure M447-est 20 rongy körül, ami jó a Technics-től a Dual-ig szinte bármibe,
mint egy AT33EV-t 160 rongyért.
Biztos, hogy nem ugyanúgy szól a kettő, mint ahogyan másként szól a Dual-om is más más hangszedőkkel.
Ki kell próbálni amit csak tudunk (vagy megengedhetünk magunknak) és dönteni kell.
Ennyi a jó lemezjátszó titka.
-
#665 Nekem pont ilyen Dual 626-os van egy ideje és bizony belemegy az AT. Ha csak emiatt nem vetted meg...
Természetesen nem a Naru-féle osztály, de a hi-fi lejátszók közt igencsak fent van (elég a gyári nyávogás, jel-zaj viszony és torzítási adatokat összevetni a többi márka típusaival). Természetesen ezek a használat során változnak, de kiindulási alap lehet. -
#664 Én nagyon merem ajánlani a Technics SL1200-as sorozatot, csak elég nehéz jó állapotút kifogni (no meg nem is olcsó - legalább 70-90e forintot rá kell szánni hangszedő nélkül), viszont ha sikerül akkor van egy robosztus iszonyatosan jól megépített lejátszód amin minden apróság állítható és nagyon szereti az Audio Technica hangszedőket (is).
Sokan abban a téveszmében élnek, hogy ez egy DJ lemezjátszó de ha így állnak hozzá nagyot tévednek (a Pana ezt egy nagyon komoly lejátszónak fejlesztette), nagyon komoly hifi (húha mit kapok mindjárt) lemezjátszókat zenél le teljes természetességgel. -
#663 Nincs miről beszélgetnünk e témában és nincs semmi titok akörül, hogy mennyiért vettem annak idején az AKAI-t.
Szóval, nem árulom el, csak simán elmondom: 12e a lemezjátszó + kb. 45e a hangszedő. Majdnem 60e-be áll az egész és távolról sem gondolom, hogy belépő szintet képviselne, sőt, olyannyira elégedetlen vagyok vele, hogy lecserélem amint lehetséges. Mivel tisztában vagyok az elégtelenségeivel, már nem is hallgatom szívesen.
Nemrégiben érdeklődtem egy használt... éppenséggel Dual felől, de nem lett végül a vásárból semmi. Ha érdekel miért nem, kukkants be ide és olvass!
Azt állítod, hogy "a jó lemezjátszóknál a tű ami igazán fontos" - nos, az valóban fontos, de sokminden egyébre is szükség van ahhoz, hogy jó legyen az "egész" - a jó "egész"-et pedig aligha vásárolod meg 100e alatt.
"Kezdőszint" you know! -
#662 Jól sikerült a mondat, tehát az RPM1.3 az új és a Technics amit használtan vettem. :) -
#661 Bár nem engem kérdeztél de válaszolok nehogy azt mondd, hogy nem írtam rá semmit :)
Nekem az utóbbi időkben ezek voltak emelkedő sorrendben;
Omnitronic BD1450 aztán kellett egy normális ami egy zsírúj Pro-ject Debut III volt aztán egy használt Pro-ject RPM1.3 szintén új aztán most egy Technics SL1210Mk2 (természetesen használt) ezzel nagyon elégedett vagyok.
Természetesen régebben nekem is megvolt a szokásos Tesla, Itt, NAD és hasonló körök, de akkor még kölök voltam :) -
#660 Mielőtt erre válaszolnék, légyszi áruld el, hogy Te mennyiért és milyen lemezjátszót vettél annó.
Nem blamálni akarom, csak érdekelne..
Utána majd elbeszélgethetünk arról, hogy kinek mit is takar a belépő szint kifejezés a lemezjátszók dömpingjében... -
#659 Ugyan-bizony, hol kezdődik szerinted a kezdő szint (új lemezjátszó esetében), amikor 50e alatt valamirevaló lemezjátszót, használtan sem nagyon találni?! -
#658 Ki hinné? -
#657 Azért bevallom, a helyesírásom nekem sem tökéletes :)
Ahogy a Zanzibár mondotta volt vala: "Nem vagyok tökéletes!"
Ez rám is igaz :D -
#656 Így van : válaszolj szépen minden egyes beírásra :D
Már ha van kedved és időd ilyesmire :)
Továbbá: nen az a kérdés, hogy vannak-e jobb cuccok (hi-fi cuccok) a Yamahánál. Nem vagyok naív. Természetesen tudom, hogy vannak. A kérdés csupán annyi: a Yamaha gyárt-e elég jó cuccokat, olyanokat ami egy hi-fistát is kielégithet?
A válasz pedig: igen gyárt.
Ennyi és nem több :)
Amúgy meg ne az én kedvemért tanulj meg helyesen írni. A magad kedvéért tedd :)
Az átlag hi-fista pedig folyton elégedetlen. Mindig hall valami hibát a rendszerében, amit igyekszik egy elem cserével korrigálni mielőbb :)
Aztán az új cuccosban is talál majd hibát, ezért azt is lecseréli előbb-utóbb :)
De a lényeget nem jól látod.
Nem az a fontos, hogy milyen márkájú és milyen drága cuccod is van otthon.
A lényeg az, hogy mikor lesz olyan tökéletes hangcuccod mint nekem, amivel teljesen elégedett vagyok :P
-
#655 Nah Yamaha lemezjátszót még nem is láttam közelről pl :)
Viszont azt továbbra is bizton merem állítani, hogy egy Yamaha RX-V671 házimozi erősítőre vétek lenne akárcsak egy Rega P2-t rákötni nemhogy mondjuk egy P5-öt. (szerintem az ég világon semmi különbséget nem hallana közöttük akkorát limitálna az erősítő) -
#654 "Nem volt mit reagálni? Mert..
Mert igazam volt, vagy mert nem volt igazam?
Azért ez édeskevés válasznak cimbi"
Miért mit kellett volna írni? Minden egyes beírásra válaszolnom kéne vagy mi? Ismerjük a Geminit tudjuk hogy vannak jó cuccaik meg kevésbé jók is.
"Yamahát zenére?
Már megint hülyeségeket beszélsz
olvass és tanulj!"
Pongyolán fogalmaztam, azokat a Yamahákat amikről itt és most szó van. (mondjuk az is egy érdekes dolog lenne, hogy ez mellé egy ugyan ilyen áru más készüléket rakni [csak erős megérzés, hogy nem a Yamaha kerülne ki győztesen])
"bocs, hogy ezt mondom, de sz@rt sem jelent, hogy hi-fi boltban dolgoztál. (Már csak azért sem, mert magát a hi-fi szót sem tudod nyelvtanilag helyesen leírni)"
Ember ez egy fórum, még a mondatok nyelvtaniságára sem figyel a többség nem hogy a hifi szóra. (és egészen biztosan nem fogok a kedvedért megállni és kikeresni a kötőjelet amivel lelassulna a gépelésem, sorry)
"De mint véleményt, tiszteletben tartom, hogy Neked nem tetszik."
Na látod :)
Azért egy hifistát (ajjaj) is megkérdeznék erről de nem hiszem, hogy soknak lenne otthon Yamahája. :)
"Nem hallottál még Yamahát jól szólni. Oké.
Bár attól még lehet olyan, ami jól szól"
Lehet de valószínűleg ugyanabban az árban bármikor tudok mellé egy jobbat rakni más márkából. És ez a lényeg. -
#653 Ya és a szóban forgó Yamaha nem erősítő volt, hanem lemezjátszó. Nem emlékszem, hogy azért árulta volna, mert nem volt elég jó, hiszen pont ő dícsérte. -
#652 Nem volt mit reagálni? Mert..
Mert igazam volt, vagy mert nem volt igazam?
Azért ez édeskevés válasznak cimbi
Yamahát zenére?
Már megint hülyeségeket beszélsz
olvass és tanulj!
Igaz, 3 oldal de érdemes végigolvasni..
bocs, hogy ezt mondom, de sz@rt sem jelent, hogy hi-fi boltban dolgoztál. (Már csak azért sem, mert magát a hi-fi szót sem tudod nyelvtanilag helyesen leírni)
De mint véleményt, tiszteletben tartom, hogy Neked nem tetszik.
Ez rendben is van. Hiszen Flexi barátom sem volt elégedett (a mellesleg tökéletes) Yamahával, ezért árulta annó..
Nem hallottál még Yamahát jól szólni. Oké.
Bár attól még lehet olyan, ami jól szól -
#651 "Már megint ez az "olcsó húsnak híg a leve" konstrukció?
Látom erről nem lehet lebeszélni Téged."
Megint tévedsz.
"Pedig ha figyelmesen olvastál volna, akkor észre veszed Mucha barátom megjegyzését, miszerint annó Mflex barátunk Yamahája is qrva jól szólt. (ami mellesleg igaz is)"
No ezzel nem értek egyet. Yamahát házimozin kívül büdös életben nem ajánlanék senkinek zenére. Volt Yamahám nekem is, a szóban forgó típust is ismerem, sőt dolgoztam Hifi boltban ahol Yamaha dealerek voltunk - NEM HALLOTTAM MÉG JÓL SZÓLNI YAMAHÁT! Én ezt erre alapozom.
Persze Mflex Yamahája lehet hogy jól szólt Mflex zenéjével meg egyéb italo discokkal csak az nem fokmérő. Ahhoz, hogy egy italodisco jól szóljon kell egy olcsó erősítő (akár egy ilyen Yamaha) kell egy olcsó lemezjátszó (használtan 5-20e forintos tétel), bele egy olcsó de normális hangszedő (10-20e forintos tétel) és mindent kihoztál amit abból a zenéből ki lehet hozni. Ugyanaz az Italo lemez ennél nagyságrendekkel drágább cuccon sem fog lényegesen jobban szólni. (tehát felesleges hozzá a 200-300e forintos lejátszó is). Amint viszont nem ilyen zenét akarsz hallgatni hanem mondjuk egy Diana Krallt, Kari Bremnest, stb, akkor nagyon gyorsan észreveszed, hogy a másik erősítő sokkal jobb, a másik lemezjátszó sokkal jobb, stb stb.
És lehet, hogy most rátapintottam a közöttünk lévő véleménykülönbségre!
"vagy említhetném huszadjára a Geminit is, amire szintén senki sem reagál, pedig nagy márka a pörgetők piacán. Ezt még a leghülyébbek is tudják..."
Nem volt rá mit reagálni. -
#650 Már megint ez az "olcsó húsnak híg a leve" konstrukció?
Látom erről nem lehet lebeszélni Téged.
Pedig ha figyelmesen olvastál volna, akkor észre veszed Mucha barátom megjegyzését, miszerint annó Mflex barátunk Yamahája is qrva jól szólt. (ami mellesleg igaz is) vagy említhetném huszadjára a Geminit is, amire szintén senki sem reagál, pedig nagy márka a pörgetők piacán. Ezt még a leghülyébbek is tudják...
-
#649 Én szintén egy Rega-t ajánlanék vagy egy nagyobbacska Pro-jectet, vagy egy tuningolt Technics 1200-as sorozatot, de ha ennyit költenék lemezjátszóra ezt nem egy ilyen ócsó Yamahára kötném az biztos. -
#648 Megint nem értem, erre a Yamahára akarsz 300e forintos lemezjátszót rákötni? Teljesen felesleges!