5132
Bakelit lemezekről, gyűjteményekről,egy elfeledett korszakról
  • narumon
    N core! Meghívos nem tudok linket dobni.
  • Musachy
    Tehát egyáltalán nem. Gondoltam.
  • Zephyr Retiring
    Elenyésző?
    Szar?
    Mi vagy Te zenei mérlegelő műszakértő? :)
    Van annyi amennyi és olyan amilyen.
    Ha nem tetszik, ne hallgasd :)
  • Zephyr Retiring
    Dobsz linket?
    Hagy kuksizzam már meg :D
  • narumon
    Nem azt mondtam, hogy nincs studió album 5.1 (hiszen innen indult a vita), hanem , hogy elenyésző ráadásul szar is a legtöbb. Már kicsit túlragoztuk ezt a témát - mindkettőnknek mást jelent a zene a minőség meg főleg. :)
  • narumon
    Jaja egyik hazai letöltős portálon is van egy srác aki folyamatosan "kever" 5.1-be át anyagokat. Nagy királyság mind :)
  • Zephyr Retiring
    Azóta vérprofi lettem :)
    Ez olyan biztos, mint az, hogy jártam a Niagara vízesésnél az idén ;)
  • Musachy
    Azt nem ajánlom, az egy Zefiricum Retiringicum Tutyikaka Dolbifosingicum lenne.
  • Zephyr Retiring
    ..Vagy ha akarod, a kedvenc U2 dalodat én magam keverem át stúdió 5.1 dolby surround 96/24-be is akár :D
  • Zephyr Retiring
    Konkrétan csak a U2-t keresed stúdió 5.1-ben, vagy egyéb előadók is megteszik?
    Mert őszintén szólva nem is kerestem még U2-t 5.1-ben. Vagy van, vagy nincs mit tudom én. De más előadóknak biztosra tudom, hogy jelent meg 5.1 stúdióalbumjuk. Nekem is akad 1-2 :)
    De ha ragaszkodsz a U2 5.1 stúdiómaszterhez, vannak kapcsolataim, szerezhetek Neked.
    De előre szólok: mindennek ára van.
    Amennyiben jelen pillanatik hivatalosan nem jelent (volna) meg U2 5.1 stúdió, akkor nincs mese, fel kell venni a kapcsolatot az ír kollégákkal és megkérni őket, hogy készítsenek egyet :)
    De félköltségi áron itthon is elkészíttethetem Neked hazai hangstúdióban is :)
  • narumon
    Így van, mert állításoddal ellentétben nem látom azt az 5.1 stúdió lemez dömpinget amit állítottál :)

A U2-tól a kedvenc számom talán a Where the streets have no name esetleg még az October.

Én mindenben képes vagyok dönteni :)
  • Zephyr Retiring
    Na és ha nem?
    Elég Neked a 2.0 is.
    Folyamatosan igazat adok :)
    Amúgy kedvenc zeneszámod a U2-tól?
    Már ha képes vagy ilyesmiben dönteni :)
  • narumon
    "Ha állításod szerint a stúdió DVD egy rakás k@k@, akkor minek érdekel, hogy mik érhetőek el DVD formátumban bárkitől is?"

Megint olyat állítasz amit én nem mondtam. Sőt ha akarod tudni akkor zenei DVD-ből igen nagy gyűjteményem van. Van úgy kb 100db írott és olyan 40db eredeti. Csak hát mint mondtam egyik sem 5.1....
  • narumon
    Na nézzük csak meg jobban:

U2 - Achtung Baby (ez egyébként meg is van) hangsáv: 2.0
    U2 - A Rock Crusade hangsáv 2.0
    U2 - Best of hangsáv 2.0
    U2 - Joshua Tree (szintén megvan) hangsáv 2.0

Azért köszönöm, hogy akaratod ellenére folyamatosan nekem adsz igazat :)
  • Wescone
  • Zephyr Retiring
    Na. Az Usankában nem találtál U2 DVD-t?
    Pedig kellene hogy legyen. Talán csak rossz helyen nézted.
    Egyszerűsítsünk. Mutatok párat itthonról.
    Jelzem, két oldalas. Lapozz is! katt :)
    Itt találsz stúdióalbumokat is. Már csak egyet nem értek:
    Ha állításod szerint a stúdió DVD egy rakás k@k@, akkor minek érdekel, hogy mik érhetőek el DVD formátumban bárkitől is?
  • Wescone
    ...Úgy látom, egy húron pendülünk!
  • Musachy
    Apropó koncert:

Régebben nem szerettem ezen előadókat, de idővel "hozzájuk öregedtem". Nemrég ezt a lemezt hallgattam párszor, tetszik. De nem azért, mert egy koncerten akartam érezni magam...
  • narumon
    "Baxxki.
    Ez a nesze semmi fogd meg jól esete :)
    Olyan, mint a majdnem.
    Bakker: egy nagyrakatfos az 5.1, kivéve ha..."

Mivaaan? Melyik része a nesze semmi fog meg jól? Nem az 5.1 a nagy rakat fos, ezt soha nem mondtam ezt TE TALÁLTAD KI! Én azt mondtam, hogy studió album 5.1 formában EGY RAKAT FOS! Nagyon nagy különbség! Az, hogy közönséget kevernek hátulra az zeneileg semmit nem befolyásol. Az megint arra van, hogy művi módon ott érezd magad a koncerten. Ezzel nekem eddig sem volt bajom. Kevés ilyet hallgatok, de EZZEL NINCS BAJOM! Ne próbálj meg tehát olyan dolgokat a számba adni amit soha nem mondtam.
  • narumon
    Hát nem jellemző.
    Az, hogy mit adnak ki legkisebb mértékben az előadó döntése, inkább a kiadóé. Egyébként én járok mindenféle lemezboltban külföldön is, de U2 5.1-et is még csak koncertben láttam. Lehet, hogy nem néztem persze jól szét ez előfordul, de azért ami jól megy azt mindig kirakják, hogy kibökje a szemed. Tehát nem tudom, hogy egy U2 studió albumból mennyi 5.1-et adnak el de gyanítom, hogy negyedannyit mint vinyl-en (pedig abból sem sokat). Egyébként melyik studiólemezük érhető el 5.1 keveréssel?
  • Zephyr Retiring
    Vigyázz, mit mondasz, mert valaha a legénnyel és a lánnyal mentél el.
    Ma meg elmész, ha a legény nyal és a lány meg nyel :D
    El is búcsúznék mára ezzel a véleménnyel...vagy nyal :)
  • Musachy
    Lehet, hogy egy füled van és az is bot, mittudomén?

A két lábadra viszont hatással van, hacsak nem bot az is...
  • Zephyr Retiring
    A 3D meg arra épül, hogy két szemed van :D
    éééés?
    Persze hogy a 2 fülemre épül a sztereó.
    A két lábamra épüljön? :D
  • Zephyr Retiring
    Baxxki.
    Ez a nesze semmi fogd meg jól esete :)
    Olyan, mint a majdnem.
    Bakker: egy nagyrakatfos az 5.1, kivéve ha...
  • Musachy
    Zef: "Miért? Azt hiszitek hogy a sztereó a valóságban úgy szól, ahogy azt a lemezjátszóról hallható?"

Musa: "A sztereo pont arra épül, hogy két füled van, ezáltal érzékeled az irányokat - nyilván sosem lesz olyan tere egy felvételnek, mintha az eredeti helyszínen hallgatnád."

Tehát nem hiszem, főleg a stúdiófelvétel nyilvánvalóan egy mesterségesen összerakott dolog, ez viszont nem zavar annyira. Mellesleg vagy nem mellesleg én sem hallgatok koncertet szinte sosem, nemhogy 5.1-ben, de 2.0-ban sem. Ha mégis, akkor nem akarom magam ott képzelni a helyszínen. Ahhoz ott kell lenni.
  • Zephyr Retiring
    Tehát 4 ember nem beszélgethet 4 irányból egy zenében?
    És ha nem beszélnek, akkor nem is énekelhetnek?
    Most jön az részedről, hogy nem. Ilyen felvétel nincs.
    Hát ezt akkor jó pár zenész is másként gondolhatja, mert Peter Gabrieltől U2-ig számtalan énekes és zenekar jelentetett már meg gyári 5.1-es zenei dvd-t.
  • narumon
    Ezt írtam eredetileg (javaslom figyelmesen elolvasni az utolsó mondatot)

"Szerintem zenében ez már nem fog elterjedni. (Ha csak a fitaloknak nem verik bele a fejükbe valami marketing halandzsával). Ugyanis az ilyen "tér-zene" teljesen idegen az embertől. Ha koncerten vagy vagy bárhol a világon akkor is egy irányból hallod a zenét ez a hangszerek sajátossága. Meg lehet erőszakolni a felvételeket de teljesen unrealisztikus lesz az eredmény. Az egyetlen elfogadható felhasználási módja a koncerfelvételeknél a közönség egy részét hátra keverni."
  • narumon
    "Nem lenne jobb egy koncertfelvételt mondjuk 4 sarki mikrofonnal rögzíteni 4 különsávra, majd ezt a felvételt 4 sávon 4 hangfallal visszahallgatni? (illetve 5-el, mert van egy woofer is a mély hangtartománynak külön)
    Ha már illúzióról és természetességről beszélgetünk."

Csak, hogy én soha nem beszéltem az 5.1 felvételek kapcsán koncertekről. Már legelőször is leírtam, hogy én pl koncertet a legritkább esetben hallgatok, akkor is leginkább nézem. Olyan igazán jól szóló koncertem egyébként nincs is. Ami koncertem van, az mind valami BD rip a vinyón. Lemezen kizárt dolog, hogy megvegyek egy koncertfelvételt, nincs is ilyenem egyáltalán.

"Hol hallottátok a mögöttetek éneklők és sikongatók hangját?
    Megmondom: jobbról balról és előről.
    De sohasem hátulról, mint a valóságban."

Most elkezdtél félrebeszélni? Nézd már meg mi volt a vitaindító írásom! Pont ezt, hogy egy koncertnél ha mögéd keverik a sikongató meg éneklő meg akármit csináló tömeget azzal semmi baj nincs. A baj az 5.1 STÚDIÓ albumokkal van amikor hátulról HANGSZER SZÓL. Ne játszd meg a hülyét mert nem áll jól. Eddig értelmes embernek tűntél.

"De mi van, ha négyen állnak ott. És négyen négy irányból beszélgetnek egymással?"

Az milyen zene ahol négyen beszélgetnek? Biztos jó húzós bulizene lehet :D
  • Zephyr Retiring
    Mert?
    Te mondtad, hogy illúziótól hagyom magam becsapni.
    Igen illúzió a 3D-televíziózás. Percig sem vitatom.
    Igen. Ha a Ti szemszögetekből nézzük, akkor illúzió az 5.1 és több.akármi társaik is.
    Csak a probléma az, hogy Ti azzal dobálóztok, hogy a térhatású hang maga az illúzió. Meg a valóságban az amúgy sem úgy szólna.
    És?
    Miért? Azt hiszitek hogy a sztereó a valóságban úgy szól, ahogy azt a lemezjátszóról hallható?
    El kell szomorítsalak benneteket.
    A koncertfelvételek kivételével egy stúdiófelvétel sem szól természetesen. Hiszen pont emiatt hívjuk stúdiófelvételnek.
    És ha már itt tartunk, hogy természetes hangzás...
    Nem lenne jobb egy koncertfelvételt mondjuk 4 sarki mikrofonnal rögzíteni 4 különsávra, majd ezt a felvételt 4 sávon 4 hangfallal visszahallgatni? (illetve 5-el, mert van egy woofer is a mély hangtartománynak külön)
    Ha már illúzióról és természetességről beszélgetünk.
    Jómagam (is) és gondolom Ti is nem egy koncertfelvételt hallgattatok már sztereóban.
    Hol hallottátok a mögöttetek éneklők és sikongatók hangját?
    Megmondom: jobbról balról és előről.
    De sohasem hátulról, mint a valóságban.
    Miért?
    Mert ilyen a kétsávos sztereó keverés, ami továbbra sem csak a természetes hanghatást hivatott szolgálni, hiszen nem egy felvételen hallható két vagy több emberi párbeszéd, ami igenis csak az egyik majd a válasz csak a másik oldalról hallható.
    De mi van, ha négyen állnak ott. És négyen négy irányból beszélgetnek egymással?
    Biztos, hogy egy ilyen zenéhez két hangszóró is elég csupán?
    Nem életszerűbb lenne 4 hangszóróból hallgatni?
  • Musachy
    Ez már megint félrebeszélés. Különben én sosem mondanám, hogy mit nézz és mit ne (főleg, mert szót sem fogadnál).
  • Zephyr Retiring
    Miért kell hogy minden valóságos legyen körülöttük?
    Akkor most többé ne nézzem a Frédi és Bénit, mert a rajzfilmek nem valóságosak?
    Na de Mucsácsó. :)
  • Musachy
    ...illetve amikor ezen illúziótól hagyod magad becsapni és azt hiszed ez (vagy ilyen) a valóság.
  • Zephyr Retiring
    Biztos lehetsz benne, ha kiadják valaha is 7.1 (dd)-be, akkor nekem is meg lesz :)
    Addig pedig marad a 2.0 mert jelenleg nekem így van meg :)
    Jut eszembe:
    Az EMI-nek akki kiadta gyáriba az 5.1-es dvd-met (ami mint azt Naru barátomtól megtudtam nem is létezhet fizikálisan) dobok már egy mélt, hogy nagy x@r a cucc :)
    Dilettáns hangmérnökeik vannak, akiknek fingjuk sincs a jó hangzásról :D
    Természetesen azt is hozzáteszem, hogy ez olyan hazai "szakik" véleménye, akik még csak meg sem hallgatták az említett 5.1-es hangkeverést :)
    Mert az igazsághoz azért ez is hozzátartozik.
    Meg az is, hogy az említett dvd tartalmazza az eredeti 2.0-ás PCM sztereó hangsávot is.
    Ami (magánvélemény) elbújhat az 5.1-es keverés mellett.
    5.1-ben a hangszerek sokkal részletgazdagabban érzékelhetők mint sima sztereóban és az embernek tényleg azt az érzetet kelti, mintha egy nagy koncertteremben ülne.
    Belátom, nem sok értelme van erről véleményt cserélni.
    Kicsit olyan ez, mint mikor valakinek megpróbálod leírni szavakkal a 3D térhatású mozi látványát.
    A hallgató fél valójában akkor érzékeli miről is beszélsz neki, amikor saját szemével látja.
    Az 5.1 hangzás, akárcsak a 3D látvány akkor válik "valósággá" amikor az érzékszerveiddel megtapasztalod a világát.
    De addig...
  • Musachy
    Igen, közvetíts némi ízlést eme elkorcsosult világnak.
  • narumon
    Hát én mindig hallgatok valamit akkor mindig írjam be? :)
  • Musachy
    Na ugye, hogy az!
  • Wescone
    ...igen, 440MLa.
  • Musachy
    ...s természetesen 7.1-ben.
  • Zephyr Retiring
    Ma egy ritkaságot:
    ének Zalatnay zene Neoton - Táncdalfesztivál 1971
    természetesen vinylről
  • bigivan
    Megjegyzem, pár hete arról volt szó, hogy aki erre jár feltólja nekünk is, hogy éppen milyen lemezt hallgat , aktuálisan?! Ennek a kérésnek rajtam kívül ugyan nem sokan tesznek eleget.