5132
Bakelit lemezekről, gyűjteményekről,egy elfeledett korszakról
  • Hornando
    Persze, de emellett én még a design-t is megemlíteném, ugyanis a régebbi vintage cuccok szebbek, látványosabbak a példaként idecitált 90-es évek termékeinél.
  • Hornando
    Mivel kispályás versenyző vagyok, csak egy CHORUS 706-ra futotta. :-)
  • Musachy
    Nekem ez azért szimpatikus, mert ellentétben Naruval nekem nem elsősorban a lehető legjobb hangzás elérése a cél, nem törekszem erre, hanem egyfajta jó hangzás ÉS nosztalgia keveréke. Talán ezért nem adnék pénzt sok mai előadó lemezére. Inkább sercegjen, de hozza azt az érzést, amit nekem ez a technika és azok az idők jelentenek. Ezért nem is költök rengeteg pénzt jobbnál jobb lemezpörgetőre, hangszedő-csodákra, csöves erősítőre meg hiper-szuper hangfalakra. Nekem más a célom ezzel az egésszel.
  • Hornando
    Azt hiszem ezt félreértettétek, mert én nem ilyen értelemben hoztam szóba a vintage technikát. Talán fogalmazhattam volna egyértelműbben is, de legfeljebb akkor most teszem meg.
    Nos a gondolatmenet az analóg hangzásra és technikára vonatkozott. Lemezjátszókra és magnókra gondolván.
    Azért írtam azt, hogy a 90-es évek eleje-közepe nem jó kiindulási pont, mert addigra az ismert japán és európai gyártók szinte teljesen felhagytak vagy jelentősen visszavették a fejlesztéseiket, rosszabb esetben a gyártással is leálltak. Emlékszem amikor 94-95 körül a pécsi Hifi Galériában láttam egy nyomorult SANYO lemezjátszót, miközben a Fi-Fi Magazinban majd elaléltam a LINN Sondek LP12 tesztjétől.
    De említhetnék deckeket is, amik már nem fém vázra épültek mint egykor.
    Miközben ha a 70-es évek végéről vagy a 80-as évek közepéről veszünk egy bármilyen márkájú felső kategóriás analóg lejátszót, nem gondolnám, hogy melléfognánk vele.
    Remélem nem veszitek túlzottan OFF témának, de például rengeteget bújom ezt a magnós oldalt.
    DAC és más digitális vonalon tökéletesen egyetértek veled.
    Jó példa lehet az is, hogy a LINN cégnél egyszerűen leálltak a CD játszók gyártásával. Ma már kizárólag csak médialejátszókat árulnak...
    Szerintem ez eléggé beszédes.
  • Zephyr Retiring
    Ilyen totyik van már :)
    Mármint ami a hangminőséggel foglalkozik..
    Pl. HQ Sound.
    Lemezjátszóról külön nem biztos, hogy érdemes, de próba cseresznye..
  • Hornando
    Nincs is ezzel semmi gáz, hiszen én dobtam fel a labdát.
    Meg amúgy is, csak őszintén ha kérhetem... :-)
  • Hornando
    Sziasztok!
    Na látom sikerült kavicsot dobnom a topikba a konfigurációmmal és a vatyerkás Denon pörgetővel.
    Akkor csokorba szedném a válaszaimat.
    Korábban már jeleztem, hogy indítanék egy témát hangminőség témakörben, amit jó lenne kivesézni. Nos nem utaltam rá egyértelműen, de a hangszedők és ezzel együtt az én hangszedőm lenne ez a téma.
    Köszönöm a felajánlást, akkor lefotózom és jó lenne ha sikerülne kitalálni, hogy mi szól jelenleg a lemezjátszómban.
    Megjegyzem én már ezzel vettem és amikor komolyabban elkezdtem utánajárni az esetleges cseréjének, bevallom az árak miatt hamar elment a kedvem mindentől. Nyilván nem akarnék valami dömping DJ hangszedőt, ahogy egy BENZ Micro sem férne bele a költségvetésbe. Már csak azért sem, mert a GRADO, Ortofon, SHURE, AudioTechnika, jó hangú termékei is meglehetősen borsos áron mennek. De ez csak az érem egyik fele, mert minduntalan az jár a fejemben, ha MC típusú hangszedőt vennék. Persze akkor egy előerősítőt is kéne szereznem. Szóval ott vagyok, ahol a part szakad és már évek óta nem történt semminemű fejlesztés.
    Kérdésem tehát az, hogy ki mit lépne tovább az én helyemben?
    Továbbá MC-s tapasztalatokat is szívesen olvasok.
    Vagy akár konkrét pickup teszteknek is örülnék, mert ilyesmivel mostanság nem találkoztam. Hajdan szerettem a HI-FI Magazin tesztjeit, később pedig vásároltam a HIFI Choice és HIFI Piac magazinokat, de hol vannak már azok az idők... :-)

• Zephyr Retiring
    talán 50-et ..
    Segítenék, de ilyen cuccokkal én is dugig vagyok.
    Az én hawerom meg egy 30 rongyos Yamahát árul :)
    De még ez sem kelt el
  • Zephyr Retiring
    Figyelj csöveském
    Itt tranyó beszél
    A sorok közt kell olvasnod.
    Az "amit szeret" nem a zenékre vonatkozott hanem a technikára.
    Aki a bakelit sercegését szereti azt úgysem tudod meggyőzni, hogy egy DTS lemez jobban szól. Vagy akár fordítva is igaz: a DTS SACD mindig is szarul fog szólni még a világ legjobb lejátszóján is, ha valaki nem azt a hangzást szereti.
    A legkiválóbb hangminőség a legmagasabb szinten szól a legjobban.
    Hogyan fogalmazzak egyszerűbben, hogy megértsétek?

• narumon
    Jah nálam van haver Sony DB870-es erősítője. Ez valami házimozi cucc és el szeretné adni. Szerintetek mennyit lehet egy ilyenért elkérni?
  • narumon
    De most nem erről volt szó. Hanem hogy valaki kategórikusan kijelenti, hogy a régi cuccok jobbak. Ami szimplán nem igaz, csak a nosztaliga, az alacsony ár meg hogy az van otthon és ahhoz képest jól szól ezt mondatja. Az meg igaz, hogy mindenki hallgassa amit szeret! :)
    Tudod mint az erősítőnél, te technikai számokat hallasz én meg hangzást. Ezért te tranyózól én meg csövezek :D
  • Zephyr Retiring
    Narukám :)
    Emlékszel még mit mondtam annó?
    Hallgassa mindenki azt amit szeret :)
    A mai hangtechnika alapjai lehetővé teszik
    a vinyl-től jobb hangminőséget is.
    De mivel (szerintem) már maga a vinyl is tökéletesen szól, dönthet bárki.
    Nekem ugyanúgy van technikám analóg sztereó lemezjátszóval, mint akár a DTS kompatibilis SACD /BD lejátszóval.
    Őszintén: egy hibátlan kiváló hangminőségű alapanyag lejátszásakor ki tud objektív maradni?
  • narumon
    Ezzel én nagyon nem értek egyet - Zephyr-rel is mindig ez a ütközőpont.
    Pl nagyon szép példa a DAC-ok. Anno 10 évvel ezelőtt egy normális DAC több száz ezer forintba került. Most annál komolyabb hangot tol ki magából egy 50e forintos. Egyszerűen ennyit fejlődött a technika.
  • narumon
    Én már be is szóltam :D
  • narumon
    Jó lenne tudni pontosabban azért a hangszedőt, dobj képet is kitaláljuk.
    Melyik JMLab? Én nemrég adtam el a Focal 918SE-ket. Annak kurvajó hangja volt.
  • narumon
    Nem lenne rossz, de amennyin most áll (60e forint) az már kezd a SOK kategória lenni, és még lehet, hogy feljebb tornázzák a hülyék.
  • Hornando
    Ezzel én is így vagyok. Viszont aki a 90-es évek elején vásárolta a készülékei javát, szerintem már kimaradt a tutiból. Legalább is lemezjátszók terén pont az a korszak hozta el a hanyatlást. De a magnósok is fejlesztések nélkül maradtak. Szóval régebbre kell visszamenni az időbe, hogy jó hangú, igényes és szép technikát találjunk.
  • Musachy
    Többre értékelem a régi technikát.
  • Hornando
    Ne viccelj már, a rendszerem átlag életkora több mint 20 év.
    Ez is csak a hangfal és a kábelek viszonylagos kiskamasz korának köszönhetően ennyi.
    Én inkább arra számítottam, hogy majd amiatt kapok visszajelzést, hogy nem ismerem(fel) a hangszedőmet. Biztos voltam benne, hogy majd emiatt tartotok komolytalannak. :-)))
  • Musachy
    És még így is király vagy hozzám képest.
  • Hornando
    Az első beköszönésem alkalmával megemlítettem, de csak a lemezjátszó erejéig.
    Hangszedő: Fogalmam sincs, de MM rendszerű.
    Erősítő, Tuner, CD játszó: ROTEL
    Magnó: Nakamichi
    Szalagos: Akai
    Hangfal: JM Lab
    Kábelek: VdH
    Eltudnék képzelni magamnak jobb rendszert is, de pillanatnyilag ennyire fussa.
  • Hornando
    A Vadászat sajnos nekem is csak ezüstben van meg, de így legalább autóban is tudom hallgatni. Egyébként HBB fronton nem annyira tragikus a helyzetem, mert azért néhány nekem is megvan. Sőt van egy kiváló Jim Morrison emléklemez, amelyen magyarul szólnak az ismert Doors dalok.
    Viszont nekem valószínűleg közel sincs annyi lemezem, mint nektek.
    Pontos számot nem tudok mondani, de legfeljebb 150-200 körülire taksálom a gyűjteményt.
  • Zephyr Retiring
    Miért ne, ha van rá igény? :)
    Nem is mondtad még, hogy Neked mid van?
    Vagy mondtad már?
  • Zephyr Retiring
    Zsír :)
    A Vadászat dupla az nekem vinylen, az Esztád az semmin :(
    Szintén vinylen a Még élünk! amire emlékszem...és még legalább 2 amire meg nem :)
    Alkalomadtán majd megnézem melyikek..
    Csak azért nem szeretek kutakodni a lemezeim közt, mert mindig előbukkan valami kincs, amit szívesen megint meghallgatnék :)
    És miközben felteszem a pörgetőre, azt meg folyton elfelejtem, hogy mit is kerestem eredetileg :D
  • Hornando
    Nem tudom ilyesmit szoktatok-e mutogatni egymásnak, de én bírnék egy ilyen masinát.
    Egy szép DENON
    Sőt, azt a NAB-os AKAI GX... szalagos magnót is irigylem picit. :-)
    Nem is, inkább nagyon :-)))))))
  • Musachy
    Fekete csak az Esztrád (1986). A nagy kedvencem a Vadászat ezüstben van. Annak új verziója, a 2008-as Bolondvadászat pedig vinyón.

• Zephyr Retiring
    A hangsúly a "volt"-on van..
    Ma már nincs neki.
    De még időben kimentettem párat magamnak
    Sajna nem mindet..
    Neked is van tőlük fekete korong?
  • Musachy
    Mákod van a fateroddal, ha volt neki Hobo lemezgyűjteménye...
  • Zephyr Retiring
    Tényleg sokért adja :)
    Jazz-ben én sem vagyok otthon.
    De blues bakelit akad egy-két itthon :)
    Jazz+az (banda) bejön :D
    Blues.
    Jópár évvel ezelőtt beültünk pár ismerőssel egy blueskocsmába vásárhelyen.
    Dumálgattunk sörözgettünk.
    Egyszercsak elbicegett mellettünk Gyula bátyánk :p
    Mondom a többieknek, hogy ki az, mire lehurrogtak, hogy hülye vagyok. Mit keresne ő itt?
    Aztán Gyula bátyánk felcammogott a kisszinpadra és eljátszott pár blues nótát. Csak úgy. Mintha egy kihalt bárban lépett volna fel egy füstös éjszakán valahol..
    Na aznap este szerettem meg a bluest.
    Másnap előkotortam a fater régi Hobó lemezgyűjteményét ...
  • narumon
    Hát ehhez a sok blues meg jazz koncerthez :)

Tessék ajánlok bár szerintem sokért adja:
    Rocky M - Disco Lady
  • Zephyr Retiring
    Mihez? :D
    Tudod mit? Ajánlj inkább valami jó kis vinylt.
    Mert sok beszédnek sok az alja :)
  • narumon
    Nah végre felélénkültetek!
    Zephyr kollegának jelezném, hogy azért nem válaszoltam mert nem tudok hozzászólni :D
  • bigivan
    Én is az idén eddig csak R-Go koncerten voltam Szombathelyen, de az igen jó volt. Bár lehet, hogy az már tavaly lehetett ?!
    Na, mindegy. Egy biztos: február 15. - Budapest- LGT. Erre már jegyem is van !
  • Zephyr Retiring
    Ezt én is átfilmeztem most :(
    De majd máskor ..
  • Musachy
    Erről lemaradtam.
  • Hornando
    Figyelem a Kossuth Rádión most kezdődött a Prémium Rocktörténet.
    Benne az URH és Európa Kiadó zenekarok történetével.
  • Zephyr Retiring
    akkó vidijó :)
    vagy netán vinylen van meg?
  • gyorgy74
    Én az Euro Rap-et részesítem előnyben...Pl...Cool Cut - Please Let Me
  • Hornando
    ...és akkor még nem is láttad a többit.
    Na de komolyabbra fordítva a szót, én sohasem szerettem magam beskatulyázni zenei kategóriákba.
    Nem vagyok rocker, nem vagyok alter, nem vagyok jazzer
    Viszont azt megtudom ítélni, hogy milyen zene tetszik a különböző műfajokból.
    Szerintem így színesebb és vidámabb is a világ.
    Amire viszont én is kényes vagyok, az a hangminőség.
    Nagyon fontos, hogyan szól egy koncert.
    Persze ez otthon is az, úgyhogy erre még visszatérnék később...
  • Hornando
    Igen, lehet mondani... :-)))
    Valójában 3x tán 4x ennyi jegyet is kollázsba tehetnék, de manapság már egyre ritkábbak az igényes, nyomdai úton előállított jegyek.
    Sok helyen csak kinyomtatják, aztán jó szórakozást.
    Persze azért vannak még szépek, csak valahogy lusta voltam foglalkozni velük.
    Ráadásul vannak olyan zenekarok, akiknek már több koncertjét is láttam.
    Így jegyből is több van.
    Na de manapság azért lelassultam picit, lévén, hogy nem fővárosi vagyok és a járulékos költségek is drágultak, már ritkán van az, hogy csak úgy felugrunk egy szerda délután mondjuk az A38-ra vagy a Pecsába.
    Idén például még egy koncerten sem voltam :-))))