623
1945-1991 közötti időszak
-
Az atomakna zár 20-30 km-es hatótávolsága biztosan téves. Ez a 20-30 Mt hatóerő környéke. Az atomaknák hatóerje olyan 1-10 kt volt és elsősorba neutronfegyverek voltak. -
A NATO egy orosz/szovjet tömb támadás esetére az alábbi stratégiát dolgozta ki, kiindulva az alábbi tényekből:
- az oroszok stratégiája a helyi _többszörös_erőfölény_ kialakítására épül, koncentrált csapással cél a front átszakítása gárdacsapatokkal /áldozatok nem számítanak/, majd az így keletkezett résbe beözönlenek a saját csapataik, és mozgékony páncélos egységekkel a mögöttes ellenséges vonalakat és reserve hadosztályokat szétzúzzák.
- az orosz támadás heves tüzérségi előkészítés után /szükség esetén korlátozott nukleáris csapással/ indul, hatalmas mennyiségű páncélos támogatásával.
Ilyen taktika ellen alkalmazza a NATO az ún. atomakna-zárat, ami annyit jelent, hogy egymástól 15-30 km távolságban távirányítású, 20-30 km hatósugarú atomaknákat telepítenek, melyeket akkor robbantanak, ha a támadó orosz erők ezen a területen haladnak át. Ezzel a módszerrel a támadó erők _élét_és_lendületét tőrik meg, emiatt a mögöttes csapatok feltorlódnak, amire már lehet nukleáris csapást mérni. A gyorsan mozgó páncélos csapatokra nehezebb volna hatékony nukleáris csapást mérni.
És most jön a lényeg: az atomakna-záron bizonyos távolságokban réseket hagynak, amin keresztül a védekező NATO csapatok ellenlökést tudnak mérni a támadó /és feltorlódott/ orosz egységekre, ezzel súlyos veszteségeket okozva nekik. Ez ellenlökést a NATO elit hadosztályai hajtják végre, akiket gyorsan, 6-12 órán belül szállítanak a helyszínre.
És most jön a mi csapataink szerepe a körben: az atomakna-zár _előtt!!!_ /tehát az aknák és az oroszok között/ egy védvonalnak kell lennie, aminek a célja:
- jelezni és lassítani az orosz támadás főcsapását /hacsak pár órára, akkor is/, hogy legyen idő az ellencsapást végző elitegységek átcsoportosítására
- minél nagyobb veszteségeket okozni a támadóknak
- !!!minél több időbe teljen a támadóknak a legyőzött csapatok fogságba ejtése vagy megsemmesítése.
Ha az első vonalban lévő alakulat netán megfutamodik vagy visszaszorítják, akkor rájuk robbantják az atomaknát, mivel az oroszok ott lesznek a nyomukban. Tehát az első vonalban lévő csapatok vagy az utolsó töltényig harcolva semmisülnek meg, vagy visszavonuláskor a NATO robbant rájuk /is/ atomaknát.
azt hiszem sejtheted, hogy ebben a védelmi rendszerben a három új tagnak a védővonalban hol lesz a helye:
- mi megyünk az első vonalba /ahonnét visszavonulás nincs/
- mögöttünk /és az atomaknák mögött/ ott lesznek a jól felszerelt USA, brit és francia hadosztályok, akik majd az ellenlökést végzik.
Pontosan ezért nem fontos a NATO-nak, hogy a mi alakulataink jól fel legyenek szerelve, hiszen a sorsuk “de van terminálva”…
A németek persze, hogy tűzzel-vassal támogatták a keletiek felvételét a NATO-ba, hiszen így:
- nem a saját országukon belül lesz az atomakna-zár
- nem a saját katonáik lesznek az első vonalban. “
vélemény? hábr ez már mostani helyzetre vall. -
Ide posztolom, mert más ötletem nincs. Ennek a korszaknak az öröksége. -
inkább leépítések.
amúgy gépjármű-fejlesztés, logisztika, radarokkal próbálkoztak, ruhákkal, de azt évek óta húzzák, no meg a btr-ekkel szerencsétlenkednek. egy értelmes, a kalasok fejlesztése kezdődött el, de az is túl drágán. -
robgros #379 Magyarország tekintetében milyen katonai fejlesztésekre került sor eme időszakban? -
– Te, Iván, ez nem egy dél-koreai utasszállító gép elõttünk?
– De igen. Eltaláltad. -
régi hír -
Azért a kép kicsit árnyalt volt. Akkor nagyon kevés valódi működő atomfegyver volt, ICBM gyakorlatilag 4-6 db volt a SZU-nak. Persze ezt a nyugat nem tudta. A körkörös szórásuk olyan 8-10 km (!) volt. Az igazi atomarzenál 1963 és 1975 között épült ki. -
robgros #375 Jól mondták az atomról: olyan fegyver, hogy senki nem kívánja bevetni a másik ellen. -
robgros #374 Hát '63-ban igen közel járt a világ egy nukleáris háború kirobbanásához, de hálistennek az is elmúlt. -
A trükkök meg a maszkmesteri munkák is igen jók szerintem pláne ahoz képest hogy elég régi film. -
Durva film,ha kitört volna az atomháború biztos hasonló lett volna.Vajon volt a SZU-nak annyi atomfegyvere hogy az USA mellett még egész Nyugat-európára ilyen atomcsapást mérjen?Látszik hogy nem amerikai rendezésű a film,azok nem bírták volna ki hogy ne pozitív végkicsengése legyen a filmnek.A főhős és kiccsaládja hatalmas küzdelem árán mindent túlélt volna aztán a romokból újjéledő de büszke Joe revansot vett volna a gonosz felett.Jó hogy ezeket a hülye kliséket kihagyták,ez egy relisztikusnak látszó film volt.A valóságban szerintem csak azért nem kezdte el senki az atomháborút mert kölcsönösen sikerült sakkban tartani egymást az atomfegyverekkel így mindenki tudta hogy senki nem nyerhetne meg egy ilyen háborút. -
mert bent maradt az hogy sg.hu/. így már jó lesz.
belekukkantottam, hát tényleg nem tűnik valami vidám filmnek. :\ leszedtem a filmet az oldalról (letöltő progi), később megnézem. -
robgros #370 Rámentem a linkre, de nincs ott semmi. Valami szerverproblémája van -
Katpolon találtam.
Nem egy vidám film. Elég hatásos azt kell, hogy mondjam. -
ühüm. te meddig dobsz el egy 50 kilós "atomkézigránátot":) ?
tényleg hülyeségnek tűnik, másodszor olvasva is. -
harcu #367 Bár a taktikai atomkézigránát így olvasva hülyeségnek tűnik, de hát ki tudja. Az amcsiknál a W48 jelzésű volt az atomtöltetű 155 mm-es lövedék és 58 kg-ot nyomott. Kb. 1000 darabos nagyságrendben gyártották. -
harcu #366 Van taktikai atomkézigránát. A 155 mm-es lövegekhez is gyártottak atomtöltetű lövedéket. Azok nek hiszem, hogy 76 kg (plusz a körítés) lennének. De lehet, hogy rosszul emlékszem. -
harcu #365 Hát csak annyit sikerült kideríteni, hogy a varsói metróban olyan 100 ohmot mértek egyszer egy általános iskolai kísérletben, de ezt nem erősítették meg. :) -
Freeda Krueger #364 És milyen gondolatai lehettek.
Vajon hányszor sóhajtott fel hogy "mi jöhet még?".
Nem tudom irigyeljem e vagy sajnáljam,de inkább irigylem. -
Na ez durva.
Miközben kicsit olvasgattam Kínáról és Tajvanról ezt találtam. Hát nem gyenge, hogy milyen sokáig élt. A történelem legmozgalmasabb időszakát elejétől a végéig látta. -
robgros #362 Tudna valaki bővebb infót adni a 2. világháború utáni földalatti lengyel ellenállásról a szovjetek ellen? -
A haderő egy részéről beszélhetett. A RoK szárazföldi erői nagyon komoly technikával bírnak. -
hm. csak onnét vettem, hogy az inforádióban egy biztonságpolitikai elemző magyarázott, ő említette a 66ezer dél koreai, és a 28 ezer amerikaira vonatkozó számot. -
Annál könnyebb.Diverziós alakulatonak nagyon kemény célok ellen volt valami ilyen cucca. 30 kiló körül volt. Majd Cifu segít. :)
Az atomtáska meg azért érdekes, mert évekig csámcsogtak rajta, hogy 40 nincs meg a kb. 200-ból. Akkor valaki nagyon ferdít valamit. -
Hol élsz te? Alsó hangon félmillós az.
Északon 1 milliós állandó sereg van 40-50 éves technikával. Mit sem érnek a milliól, ha kb. egy kalát nyomnak a kézbe és passz. -
atomtáskák, amik valójában soha nem léteztek. ul.
a legkönnyebb atomtöltet 76 kilós, ha jól emlékszem.. -
5+7,2 millió katona északi, kontra 65+28ezer déli. -
Cnut #355 Ez mind igaz, csak vedd bele azt is hogy a drog a legmodernebb ellenőrzésen esik át, a bomba meg semmin mivel be se kell vinni. A háttér a drogoknál egy bűnözői csoport, a bombánál egy egész állam, pénzzel fanatikusokkal, hajókkal tengeralattjárókkal, ezen kívül az usa-ban kisebb a korrupció.
Nem azt mondom hogy simán világkorüli útra mehetne a bomba, de jelentős fenyegetés. -
polarka #354 Kár, hiszen sztem egyikőtök sem ismeri pontosan, h kik, hol, milyen mérőműszerekkel milyen gyakran és miket vizsgálnak át, plusz a hírszerzés információit sem tudjátok. Olyan, mintha azon gondolkodnátok, h hogyan törhettek be valahova, aminek a biztonsági rendszerét nem is ismeritek és még csak a közelben sem jártatok soha.
Max. vélemény formálható, h sztem meg lehet oldani vagy sztem nem lehet megoldani. -
Állítólag. Mégsem találtak meg utólag egyet sem. Ja, és azok max. a sokat emlegetet atomtáskák voltak. Az már elmlítve volt, hogy NK 1945-ös szinten van kb... -
horthy #352 Szerintem is simán be lehet csempészni az USA-ba egy müködöképes atomfegyvert a KGB állitolag volt a Spektumon is egy müsor róla becsempészett egy csomot .Biztos volnának bünözö elemek akik ebben segitenének lefizethetők lennének . Ha már tonnaszám lehet drogot csempészni az USA-ba akkor ennyi erővel kissebb nukleáris fegyvereket is be lehet csempészni mégha az konténer méretű is ( drog is néha konténerekbe jön ). Valoszinüleg ezzel az USA nemzetvédelem is tisztában van . Ezen kár vitatkozni !! -
Édes drága barátom, vesd már össze USA fogalmát az északi-koraival.
A drog kis zacskókban is elfér. Az nukleáris robbanófej észak-koreai szinten több tonnás. Dugd el... -
Cnut #350 Ebben teljesen igazad van. Csakhogy az a bomba egy elmeháborodott kezében van, aki nem úgy gondolkodik mint Te vagy én. És ez bizony kockázatot jelent. Nem ma-holnap atomháborút, hanem kockázatot méghozzá nagyobbat mint amit pl Dél-Korea szivesen elvisel. -
Cnut #349 Ennyi erővel akkor sehova sem lehetne csempszéni semmit. Az usába ahol a kikötőket a legjobban ellenőrzik a legkisebb becslés szerint is kb 100 tonna kokain és ugyanennyi heroin (főleg Afganisztánból) érkezik. Ezen kívül még rengeteg csempészáru utazgat a világban és ezeknek csak egy kis részét tudják elkapni. Az atombombát annyival lenne nehezebb, hogy nem lehet apróra szétszedni és a létesítményt ahonnan kikerül jobban figyelik. Ellenben nem egy drogbanda szervezné hanem egy egész állam és nem kéne be se vinni sehova, elég a partközelbe vinni és rendelkezésükre áll elég fanatikus, hogy öngyilkos akciókba is belemenjenek.
Tom Clancy könyvet sajnos még egyet sem olvastam, ellenben a kritikus infrastruktúrák védelme óraimra többnyire bejártam. -
Rendben tegyük fel behajózzák elladikáznak vele valami DK kikötőbe és ott felrobbantják. És ? Utána? Akkor nem lenne sok szarakodás az ENSZ BTben, valószínűleg Kina lenne az első aki mentesitő csapatokat küldene Phenjanba. Úgy 4-14 hadosztályt. Az atom mindig is fenyegetődző fegyver volt. Ezzel ÉK is tisztában van. Kinánál meg gondoljunk csak arra hogy milyen szépen elcsendesedtek az indiaiak meg a pakisztániak pedig atommal akarták egymás fővárosát dobálni. Csak valaki valamiért nem szeretne a határai mellett atomgombákat látni, és erre nyomatékosan felhivta a figyelmet :)
Szóval ez hajórobbantásos változat izgi de ennyi. -
De nem érted. Akkor, hogy RoK vizeire menjél a kereskedelmi hajókra vonatkozó szabályozás vonatkozik. Észak-korea nem papoghatna (főleg ezek után), hogy hogyan merik ezt csinálni...
Semmiféle realitása nincs egy ilyen forgatókönyvnek, mert öngyikosság. Tom Clancy izgalamas könyveket ír, de nem kell extrapolálni a valóságra. -
Cnut #346 Saját hajójuk lehetne az is, akkor meg nem fáj nekik hogy kereskedelmi. -
Cnut #345 A kontérner átrakása már miért ne lenne titkolható? Csak az usa-ban és az eu-ban vezetik be a konténereket egy nagy összesített adatbázisba, a világon a többi helyen még mindig a papíralapú vagy helyi szintű digit adatbázisba kerülnek (tehát nem fér hozzá egy adott partiőrség ellenőrzés közben), ezt ellenőrizni nem nagyon lehet, műholdról pedig nem látszik.
A háttérsugárzás meg hol emelkedik? Sehol, mivel nem lesz "több" a sugárzó anyag, hanem csak máshová kerül, szóval nem háttér, hanem sima sugárzásról van itt szó, azt meg csak az usa kikötőiben és az azok felé haladó hajókon mérik. Mellesleg meg ólombevonat és kész. -
Meg azt is megnézném, hogy ki az a marha aki csak úgy kereskedelemi hajóra rakna egy atomfegyvert? Főleg a hiperparanoiás idióta északiak? Ha lebuknának akkor lefoglalnák, mert ilyen cucc szállítását be kell jelenteni. Nem lehet csak úgy sugárzó anyagot szállítani.