623
1945-1991 közötti időszak
-
#463 A jenki jelenlét mennyire csökkent le az elmúlt 20 évben? -
#462 Észak-korea a térség egyik legzűrösebb régiója, egyfelől ott van Dél-Korea, amelynek napi politikája gyakorlatilag észak-korea körül forog, elvégre is az ország számára egyben a legnagyobb veszély, és ugyanakkor a "testvérállama", hiszen sok koreai család szétszakadt a Koreai-háború idejében. Japán nem kevésbé érintett, egyfelől azért, mert Észak-korea erősen "anyázza" (a XIX. század elejétől tartó Japán megszállás miatt nem népszerűek arra felé), és fenyegeti, plusz részben ezzel kapcsolatban Japán jóvátételt és befogadást foganatosít a Koreaiakkal szemben (a Japán megszállás miatti atrocitások miatt sok Koreai kapott Japán bevándorlási és letelepedési engedélyt, sőt, ha jól tudom, a két Koreával szemben Japán nem alkalmaz vízumkényszert). Végül pedig ott van Kína, amely Észak-Korea egyetlen "igaz" barátja, pontosabban Kína az egyetlen, aki támogatja őket, leginkább azért, hogy Dél-Koreát és Japánt bosszantsa, no meg az Egyesült Államokat. Ezért persze Kína nagy árat fizet, gyakorlatilag Kína élelmezi Észak-Koreát (kb. az Észak-Koreai élelmiszer mennyiség 2/3-át ők szállítják).
Az USA igazából félig-meddig menekülne a Koreai konfliktusból (ahogy egy amerikai katonatiszt fogalmazott, Dél-Koreának 750.000 fős, világszinten is csúcstechnikás, profin kiképzett hadserege van, az Egyesült Államok nélkül is képes lenne legyőzni Észak-Koreát), csak a térségbeli érdekeit sérti az Észak-Koreai esetleges ballisztikus rakétaprogram a nukleáris csapásméréssel megfűszerezve. Arra képtelen lenne Észak-Korea, hogy valóban legyőzze Dél-Koreát vagy Japánt, de ha Észak-Koreát megtámadják, a rakétáival terrortámadásokat vihet végbe, első sorban Japán ellen, amit valószínűleg a Japánok kibírnák röhögés nélkül, és a saját haderejüket is bevetnék válaszul - erre viszont Dél-Korea és Kína is léphet, innentől kezdve pedig már nagyon csúnya dolgok következhetnek. Szóval az USA kénytelen odafigyelni, nem veheti félvállról... -
#461 Mondjuk lehet én vagyok annyira "mazochista", hogy szívesebben hallgatnék ázsiából származó híreket (nem a katasztrófákra gondolok), mint hogy "xy" "celeb" most nyilvánosan ezt meg azt csinált :)
-
#460 Arrafele a balkáni hírek mennyire érdekesek vajon? Nem túl releváns térség számukra. -
#459 Hűha ezt tényleg nem tudtam, kössz az info-t!
Azért az is elgondolkodtató, hogy az Európai média miért hallgat ennyire erről a térségről, mert komolyan mondom sokszor olyan jelentéktelen híreket közölnek le első hírek között, hogy azt hiszi az ember, hogy most ő a hülye és ők az okosak... -
#458 Észak-koreára nagyon is odafigyelnek, "mindössze" az Európai média nem foglalkozik vele annyit, mint mondjuk egy ázsiai. Ha látogatnál ázsiai híroldalakat, kb. naponta van valami észak-koreához köthető hír, legyen szó akár csak annyiról, hogy egy újabb észak-koreai emigránst fogadott be Japán vagy Dél-Korea... -
#457 Ott is csak az átlagembereket sajnálom, hogy szerencsétlenekkel elakarják, vagy már el is hitették, hogy az a rendszer, ami náluk van az már maga az utópia... Kár, hogy az ő vezetésükkel nem foglalkoznak annyit, mint mondjuk az irániéval, mert az is megérdemelne legalább akkora "odafigyelést", mint a perzsák...
Bocs az off-ért -
robgros #456 Ó, igen, a másik díszvirág. Szinte teljes tudatlanságban élnek ők is. Van egy sejtésem arról, hogy ez a helyzet Kim Dzsong fia alatt sem változik. Sőt, lehet, valami hülyeséget követ el a delikvens. Ezeknél sose tudni. -
#455 egy másik világ -
#454 Az első napokban '73-ban. Az leszámítv szinte soha. Az elején 6-8 Kub indításra jutott egy lelövés. A háború összesített átlaga a végén mégis iz lett, hogy szó szerint százból egy című játék lett a vége.
A beérkező AGM-65 rakéták és ECM podok segítettek meg az véres tapasztalatok. -
#453 a magyar neten mi nem felületes? talán a wagner péter blog... -
#452 annyira nem vetettem bele magam a témába, de valami rémlik, hogy elég jelentős meglepetést/veszteséget tudott okozni az izraelieknek az orosz technika rakéták terén. -
#451 A minimális befektetést alatt mit értesz? Szerinted mibe kerültek volna, ha a SZU nem haveri árom vagy félig ingyen adja. Nézd meg, hogy a magyar légvédelem korszerűsítése a '80-as éveken mennyire terhelte le az országot. Namármont annak többszöröséből lett füstölgő hamu arrafelé.
A katpol blogról meg egyre kevésbé idézgetnék, mert sajnos egyre több butaságot írnak szerintem. Nagyon felületesek lettek egyes szerzők. -
#450 hát akkor megint idéznék a katpolról:)
"A '73-as Yom Kippur háború, vagy méginkább az Irak-Irán háború jó példa arra, amikor egy hadsereg átveszi haditechnikát, de a helyes használatot már nem hajlanadó megtanulni."
"A probléma, hogy az emberek gyakran elfeledkeznek olyan egyéb paraméterekről, amik kevésbé technikaiak, azonban nagyon is életszagúak. A példánál maradva jóval kevesebben tudnák megmondani, hány Reichsmark-ba került egy Tigris, vagy hogy mennyi időt vett igénybe a személyzetének kiképzése. És akkor még csak éppenhogy megkapargattam a felszínt."
"Minimális befektetéssel mennyi szovjet gépet szedtek le? Valószínűleg minden idők anyagilag leghatékonyabb balhéja volt költség / károkozás arányát nézve."
az arabok a az izrael elleni háborúban hány gépet szedtek le minimális befektetéssel? -
Freeda Krueger #449 Az igaz nekik talán igen,de az oroszok nem katonai vereséget szenvedtek,nem volt olyan jelentős,ahogy Vietnam sem az amerikaiaknak.
Az afgán infrastruktúra valóban nem volt túl fejlett,de a helik mellett talán inkább az szólt hogy az utakon még kevésbé voltak biztonságban mint a levegőben.
De ez nem tartozik kis vitátokhoz... -
#448 Nekik nem. És az USA-ról beszélek. Minimális befektetéssel megfektették a SZU-t elég rendesen. A vietnámi szovjet supporthoz képest nevetségesen kevés segítséget kaptak. Néhányszáz Stinger, és pár tízezer tonna ellátás évek alatt. Vietnámban a havi szállítás volt ennyi a SZU részéről.
Az Afgán infrastruktúrán túl sok rombolni való akkor sem volt. Nem volt túl kiterjedt. (Vagy igen?) Nem véletlenül jártak az oroszok is annyit helivel. -
Freeda Krueger #447 Afganisztánt kicsit furán tálalod,Az Afgánok hatalmas árat fizettek a háborúért.
Nekik nagyon nem érte meg...
függetlenül attól hogy lelőttek néhány eszközt -
#446 Nem megoldást, de előny származik belőle. Komoly. Kérlek mutass egy harcteret, ahol a szovjet fegyverek és megközelítést sikerre vitte alkalmazóit. Az ellenpéldákkal tele a padlás.
Korea, buktak az oroszok és haverjaik.
Vietnám. Az is inkább félig volt siker. A célt elérték, de semmivel sem olcsóbban, mint a jenkik erőforrásaival. Havi többzízezer tonna anyagot pupáltak oda. Néhányszáz repcsit, ezernyi SAM-et, stb. Hát olcsó nem volt.
Arab-izraeli háborúk? Csak 3-4-szer nullázták le a környező országok hadaerjét az izraeliek töredék erőforrással.
Afganisztán? Minimális befektetéssel mennyi szovjet gépet szedtek le? Valószínűleg minden idők anyagilag leghatékonyabb balhéja volt költség / károkozás arányát nézve.
Most akkor csőlátásom lenne. Szegény hadtörténelem meg nézzen hülyének minket... -
#445 elérték a céljukat, vagy nem?
"Ez a fajta csőlátás könnyen annak a tévhitnek a kialakulásához vezethet – nemcsak egyének, de egész hadseregek esetében is –, hogy a technológiai fölény megoldást jelent az élet összetett problémáira."
katpol. -
#444 Mit értünk hatékonyság alatt? Idő / halott? Egy megszállás hatékonyságát hogyan definiálod? Afganisztánban tízezrével betegedtek meg katonák fertőzések, fertőzött víz, rossz ellátás, stb. Miatt. Ténylge olcsó a harctéren, csak aztán máshol veszted el.
A témák között miért ugrálsz? -
#443 arra akartam kilyukadni, hogy kevesebb pénzből is ki lehet hozni akár nagyobb hatékonyságot, mint amit az amerikai hadseregtől láttunk.
időtől függetlenül.
-
#442 Hol és mikor? Vietnam nem rokkantotta meg a jenkikek gazdaságilag. Nem eset szét. A SZU-t a fegyverkezési verseny és Afganisztán igen.
Lehet, hogy a jenki fajlagosan drágább - nem lehet, biztos - de amíg ezt megengedheti, addeg ez mit számított akkor.
Azért az meg tök jó, hogy most meg hiretelen, mintha 2001-től a mai korszakra ugranál át. A topikcím meg dísznek van. :) -
#441 nyugati mércével próbálsz felmérni egy keleti hadsereget.
azért érdekelne egy olyan adat, hogy mennyibe került az orosz/amerikai megszállás. és a céljaikat mennyiben sikerült elérni. -
#440 Továbbra is csak röhögök. Bocs. -
#439 "mert erős fizikum kell ennek kibírásához is."
fizikumról -
#438 "Mondjuk téglagyáras példa az utóbbi évek híre, de oda se neki...)"
!!!!nemrég!!!! előfordult az is,
"Milyen kiképzést kap egy olyan katona egy olyan seregben, ahol ez megtörténhez?"
brutálisat. nem tanultál pszichológiát, mi?
" "Biztos" a magas fokú fegyelem, komoly pénzügyi háttér és felkészültség jellemzi ugye?"
egy dolog, hogy mi történik a laktanyában, és más, hogy mit csinálnak harc közben. pénzügyi háttér nem nem kell a posványban csúszkáláshoz, lövészgödör ásáshoz, stb. felkészültségről jelen pillanatban nem tudok mit mondani, de tavaly a grúz háború alatt elég összeszedettek voltak.
"Ettől nem lesznek jobb katonák, mert erős fizikum kell ennek kibírásához is. Ha nyápic katonákat oktatod így, akkor csak maradandó vagy időleges sérüléseket szerznek."
Ezért írtam a téglagyáras példát. szerinted ez érdekel arrafele valakit? apám mesélte, hogy mikor kivezényelték ferencvárosba a sorosokat tehervagonokat pakolni, addig nem kaptak kaját, amig készen nem lettek a munkával. ha másfél napig csinálták, akkor addig...más mentalitás.
"Átlagkatonák nem csinálnak ilyet, mert átlagosak. Az, hogy nagyapáink vagy dédapánik kényszerből ezt csinálták az nem jelenti az, hogy túl is élték olyan sokan."
sokat merítettek a 2. vh-s tapasztalatokból, ezért a kényszerhelyzeteket vették alapnak. persze ezt nem úgy kell érteni, hogy mindenkinek ezt kellett csinálni, pl a konyhásoknak nem. de gárda alakulatoknál, felderítőknél, műszakiaknál alapkövetelmény volt. valószínűleg úgy válogatták oda a sorosokat is.
"Ne vedd sértésnek, te tudásod hiányos és szellemi szinted egy átalános iskolás szintjén mozog. Urban legendekből és sztorikból építkezel. "
ahhoz, hogy megértsd a zöldet, látnod kellett. megértem, hogy nehéz elképzelni az egészet, ha még orosz katonával se beszélgettél.a minősítgetés meg nem fórumra való, tartsd meg magadnak. -
#437 Komolyan mondom, hogy te kihozod a legnyugisabb emberből is az állatot..
Pont a téglagyári és egyéb példa mutatja azt, hogy a Vörös Hadsereg is mennyire volt komoly intézmény. (Mondjuk téglagyáras példa az utóbbi évek híre, de oda se neki...) Milyen kiképzést kap egy olyan katona egy olyan seregben, ahol ez megtörténhez? "Biztos" a magas fokú fegyelem, komoly pénzügyi háttér és felkészültség jellemzi ugye?
A hóba elásás bizonyos estekben meg éppen előny és nem kihívás. Ha kint -20 fokban fúj az 50 km-es szél, akkor inkább legyél elásva, ha a rajtad levő ruhát szárazon tudod tartani. A hideg hó egyes ruhafajtákat nem nagyon nedvesít, főleg nem -20 fokban. Ha elásod magada hóban, az véd a gyilkos széltől. Ja, mellesleg a hó remek hőszigetelő. Nem viccből nem lapátolják le alpesi országokban a havat a tetőről.
Ettől nem lesznek jobb katonák, mert erős fizikum kell ennek kibírásához is. Ha nyápic katonákat oktatod így, akkor csak maradandó vagy időleges sérüléseket szerznek. Szerinted az edzés, ha egy 0 órás bokszoló Mike Tysonnal leáll bunyzóni? Mert ez kb. ilyen. Átlagkatonák nem csinálnak ilyet, mert átlagosak. Az, hogy nagyapáink vagy dédapánik kényszerből ezt csinálták az nem jelenti az, hogy túl is élték olyan sokan.
A szibériai flórába meg hirtelen odakerül valami olyasmi ami lehet, hogy most nincs is ott? A szúnyogok meg smafu? Mert azok most is vannak az enyébb helyken rövid ideig.
Ne vedd sértésnek, te tudásod hiányos és szellemi szinted egy átalános iskolás szintjén mozog. Urban legendekből és sztorikból építkezel. -
#436 jobban belegondolva, ha visszaemlékszünk a 2. vh-s orosz partizántevékenységre, és belegondolunk, hogy egy távolfelderítőnek mi lehet a dolga (szabotázs, partizánakció, célszemély likvidálása, felderítés az ellenség hátországában) nem tűnik olyan valószínűtlennek az egész.
(valahol az urálban, van egy kb 10 km hosszúságú, kör alakú sínpálya, ott gyakorolják a vonatrobbantást. hasonlót csinálnak az usákoknál?)
-
#435 nos, azt hittem, hogy itt nem poszt szovjet fiatalokról beszélünk, hanem a szovjetunó hadsregéről, szóval az 50es 60as évekről.
oroszországmegérteni nem lehet, el kell képzelni:) az orosz hadsereg meg nem szeretetintézmény. nemrég előfordult az is, hogy sorosokat adtak el téglagyárba rabszolgának. szóval ehhez tartsuk magunkat, hogy mi minden fordulhat elő.
a második példát arra értettem, hogy elsőre hihetetlennek tűnik a szibériai "gyalogtúra", de ilyen eseteket figyelembe véve nem az.
a hóba elásós "sztorit" én csak orosz sorkatonával hallottam, de nem értem, miért tűnik hihetetlennek. magyar katonák is sokszor kényszerültek hasonlóra az második világháborúban.
szerintem azért lesznek ettől jobb katonák, mert mentálisan felkészülnek a leendő nélkülözésre, stresszhelyzetre, és a "különleges" helyzetek lassan alaphelyzetté válnak.
először az ember undorodik inni a posvány szagú mocsárból, vagy megfőzni a galagonyát, ha nem jut el a kaja a csapatokig, de idővel hozzászokik. -
#434 Hányfokos környezetben hóba elásás, mennyi ideig és milyen felszerelésben?
Mellesleg tök jó, ahogy a városi legendák kialakulnak. Mikor elször halottam ezt a havas sztorit, akkor még dél-koreai különleges erők katonáiról volt szó. Aztán lett belőle Specnaz, most meg már a közbaka is. Megáll az ész. :)
Azért komoly mentális és gondolkodásbeli sérülségre vall, ha szerinted az átlagember szerinted ilyeneket kibír. Tudod a sorkatona az áltagemberkből áll, akik alkalmasak katonának. Az persze kiesett a látórköröből, hogy az utóbbi évtizedben többször is hírt adtak arról, hogy egyre kevesebb posztszovjet fiatal alkalmas katonának az életvitelük miatt. (pia, drog, stb.)
Mellesleg ettől mitől lesz bárki is jó katona?
A második esetet sem értem, hogy ez hogyan jön ide. Értelme? -
#433 A sorosoknak kötelező volt a hóban elásva alvás, a több száz kilométeres menetgyakorlat, akkor miért lenne hihetetlen ez a világ egyik legjobb különleges alakulatáról?
másként gondolkodunk, mi nyugatiak. pl szerinted párizs utcáin elképzelhető lenne, hogy a város közepén az ottani kommandósok szimulált gyakorlatot hajtsanak végre, ahol letartóztatnak erről mit sem sejtő civileket?
ukrajnában megtörtént.
sajnos magyarul nem sokat találni a kiképzésükről, a cirillt meg nem bírom, de majd keresgélek. -
robgros #432 Szerinted? -
#431 Ezt a butaságot el is hiszi valaki? -
#430 "az oroszoknál a sima szpecnyáz kiképzés része volt régebben (most nem tudom) az éles feladatok imitálása, például ledobták Szibériában számára ismeretlen helyen a kommandóst és az volt a feladata, hogy lebukás nélkül jusson vissza a bázisára, ami általában 3-4 ezer km-re volt, a fotóját meg leadták a rendőröknek, hogy különösen veszélyes szökött, fegyveres bandita... Szibériából meg csak pár közút és még kevesebb vasút vezet ki, amelyeket szigorúan ellenőriztek... "
Hasonló nyugaton? -
#429 Ezért örülök, hogy végül lelőtték, mint egy kóbor kutyát...Az ilyeneken sajnos már más nem segít... -
robgros #428 Ceaucescu-tól aztán én nem is csodálnám. Amilyen nacionalista beállítottságú lehetett. -
#427 támadni akart a világ esze? -
robgros #426 Vagyis osszam meg veletek. Részemről rendben. -
Freeda Krueger #425 Ha valami érdekeset találsz,gondolj ránk. -
robgros #424 Lehet agyalni, de külföldi oldalak valszeg vannak ebben a témában, hát majd azokat keresem fel.