623
1945-1991 közötti időszak
-
#63 A He-280 volt az első sugárhajtású vadászrepülőgép, 1940 szeptember 22.-én volt a szűzfelszállása. Azonban Udet és az RLM nem igazán érdekelte ekkor még a kissé megbízhatatlan hajtóművel repkedő sugárhajtású gép, ezért nem is kapott prioritást. Csak 1943-ban került újra a figyelem középpontjába, de akkor különféle okok miatt a Me-262-est rendelték meg inkább. -
Freeda Krueger #62 Azt hiszem a Meteor előbb repült,de nem vetették be.
A müködőképességben sem volt az első,bár talán ez relatív. -
#61 Krisztusom. Egy posztban ennyi tévedést...
Az amerikai pilóták a nagy hasonlóságra tekintettel elöször nem akartak lőni, hiába volt vörös csillag a szárnyakon...(ugyanis mindét gép ugyanazon a német gépen alapult) Amikor az amerikai pilóták meglátták koreában az első Mig-15-ösöket, azt jelentették, hogy saját légierejük F-86-os Sabre-ei támadtak rájuk.
Hát erről még nem halottam de lehet, hogy így volt. Elég valószínűtlen, mert amennyire emlékszem a MiG-15-öt előbb vetették be. Tehát mikor megjelentek az F-86-ok akkor nem volt ismeretlen a gép...
Persze azt még az amerikaiak se tagadták, hogy a Mig jobbnak bizonyult.
Vagy nem. A jól legyártott gépek. A trehány gyártás miatt volt olyan gép aminek annyira eltért a két szárnya egymástól, hogy 800-as tepmó felett folyamatosan imbolygott a gép. A fegyverzete meg erős volt papíron, csak éppen elhangolt volt. A nagyobb kaliberű ágyókkal a célpont fölé lőttél mikor a kisebbel már alá. Bombázó ellen ok, vadász ellen elég rossz fegyverzet volt az amivel bírt. Csak egyes aerodniamikai paraméterei voltak jobbak és egyes téren meg elmaradt. A Sabra avionikája is jobb volt.
Ez volt a világtörténelem első és ezidáig utolsó igazi szuperszónikus légiháborúja. Az amerikai F-86-osok csaptak össze az szovjet MiG 15-ösökkel.
Na ezen a ponton fordultam le a székről...
1. Egyik gép sem volt szupreszónikus.
2. 1967, 1973, 1982, Irak-iráni háború, Második-Öböl háború, stb.. Ott szerinted mik harcolatak? Igen, valódi szuperszonikus vadászok egymás ellen.. Már a Vietnámi is ilyen volt. A koreai meg pont nem.
A Sturmvogel becenévre hallgató replülő volt a világ első müködőképes és biztonságos lökhajtású vadászgépe.
Ebben sem vagyok biztos. Az első amit be is vettek az talán pontosabb lenne. Ennek utána kell néznem.
Mindkét félnek sikerült beszereznie egyet-egyet ebből a remekműből, amit a németek büszkesége nem engedett elpusztítani.
Ennél jóval többet szereztek, mert múzeumban is több van. Azt meg, hogy büszkeség kérdése abban sem lennék biztos. Az összeomlás közepette már senki nem követett parancsot csak futott az életéért. A gép meg le volt szarva. A szövetséges erők akkor szó szerint már átszáguldottak a szétesett Németországon.
A Csehszlovákok a háború után gyártották isa gépet egyébként! -
#60 A koreai háborúban került szembe először az F86 Sabre és a Mig15. Az amerikai pilóták a nagy hasonlóságra tekintettel elöször nem akartak lőni, hiába volt vörös csillag a szárnyakon...(ugyanis mindét gép ugyanazon a német gépen alapult) Amikor az amerikai pilóták meglátták koreában az első Mig-15-ösöket, azt jelentették, hogy saját légierejük F-86-os Sabre-ei támadtak rájuk. Elsőre nagyon hasonlók, de hosszuk is eltér, és a Sabre sokkal áramvonalasabb, és jobb a távolságmérője és a célzóberendezése is. Amúgy a Mig-15-ös hajtóművét abból az angol hajtóműből felylesztették ki, amit 1945-ben adtak nekik az angolok, barátságuk jeleként....
Persze azt még az amerikaiak se tagadták, hogy a Mig jobbnak bizonyult.
Igazából a színfalak mögött Amerika harcolt a szovjetek és kínaiak ellen. Ez volt a világtörténelem első és ezidáig utolsó igazi szuperszónikus légiháborúja. Az amerikai F-86-osok csaptak össze az szovjet MiG 15-ösökkel. Mindkét vadászgép nagyon hasonlított egymásra. Ennek igazán érdekes oka volt: Miután a németekben tudatosult, hogy elvesztették a háborút, minden jelentős fejlesztésüket elkezdték megsemmisíteni. Egyet kivéve: a Messerschmitt Me 262-t. A Sturmvogel becenévre hallgató replülő volt a világ első müködőképes és biztonságos lökhajtású vadászgépe. Mindkét félnek sikerült beszereznie egyet-egyet ebből a remekműből, amit a németek büszkesége nem engedett elpusztítani. Szóval a koreai háború volt az első igazi fegyveres konfliktusa a hidegháborúnak. Azért robbant ki, mert az észak-koreai Kim Ir Szen teljesen váratlanul megtámadta és elfoglalta Dél-Koreát. Truman elnök a segítségükre sietett és sikeresen visszaállították a mai napig fennálló határokat. Érdekesség, hogy a két Korea azóta is hadban áll katonai jogilag, mert csak fegyverszünetet kötöttek és nem békét. -
robgros #59 F-86-ból vagy MiG-15-ből semmisült meg több Koreában? -
#58 Az F-80 meg végülis egy továbbfejlesztett Me-262, csak a szarnyákról átkerültek a hajtóművek a törzsbe, de nem rossz gép.
-
#57 most csak így gyorsan:D csak annyit, hogy az F-104, egy gyors vadászgép, a rakétaszerű teste és teljesítménye miatt. De pont a kis szárnyai miatt, manőverezhetőképessége nem a legjobb, illetve ezekre a kis szárnyakra rakétákat sem igen lehet elhelyezni. Viszonylag sok lezuhant, ezért lett a gúnyneve "özvegycsináló". -
#56 F-104 -
robgros #55 Utóbbi típusjele nem jut eszembe. -
robgros #54 Vélemény az F-80 Shooting Star-ról és a Starfighter-ről? -
#53 Az is. MiG-21MF gépek lettek feltápolva. Még precíziós csapásmérés képességük is van. A mi griffeinknek jelenleg még nincs... -
#52 és a románok mig21ese? -
CrazyCharlie #51 Nem feltétel a legrosszabb a minőségük. Lásd a MiG-31-es radarját. Akkoriban adatátviteli rendszer, elektronikus sugárnyaláb térítés, fix lokátorantenna...igaz cserébe nyom egy tonnát -
CrazyCharlie #50 Ahha. Akkor elbeszélünk egymás mellett, mert én nem "istenítettem" a 27-est...az adott idézet RATCUSTOM kolléga billentyűzetével írodott, arra reagáltam az AMRAAM-es mondatommal.
-
#49 A kategorziálást az a tény nehetíti, hogy a gépek hajtóművét és elektronikáját is elég keményen fejlesztették sokszor. A török F-4 Terminator vagy a német ARAAM-os F-4 gépek fényévekre vannak még a '80-as évek elején repkedő F-4E gépektől is. Akkor rá mit mondasz? A hajtómű és sárkány alapján 3. gen eleje és vége, de elektronikailag 4++ is lehet. -
#48 Arra, hogy valóban nagy fenyegetés volt a '80-as években, de azért közel sem kéne esélytelennek beállítani ellenfeleit. Az F-15C-n már akkor is elég decens ECM volt. 1992-ig a Szu-27-en semmi és magnézném, hogy van elég ECM pod a gépekhez vagy sem. Ráadásul a fegyverzet elől foglalja a helyet..
BVR-ban a Szu-27 is elég sebezhető volt. Egyetlen pozitívuma, hogy a 6 R-27R rakéta mennyiségre több, mint az F-15C 4 x AIM-7M-je. Elrendezése rosszabb, mint F-15C-nél. Nagy légellenállás és nagyobb radarreflexiója van emiatt az orosznak. Viszont képességek terén nagyon valószínű, hogy meg sem közelíti. -
#47 Nem. A 4.-dik sokkal inkább rá illik.
Akkor a tisztánlátás kedvéért.
5. gen - F-22, F-35
4++ gen - F-16C Block 60, Rafale, F-16I, F-15I/K, AESA radar a fő mérce nálam e téren. JAS-39C az talán már itt van.
4+ - F-16C Block 40/50, F/A-18C, minden ami már AMRAAM-ot visz vagy azon a szinten van. Szu-30. JAS-39A.
4. gen - F-15A, F-16A, F/A-18A, MiG-29, Szu-27 alap verziói. Az F-14 és F-15 annak ellenére is az, hogy egyfeladatosak, mert egyes képességeik messze kiemelik őket a 3. genhez képest.
3. gen - MiG-23, F-4E, MiG-25. Esetleg a MiG-21bisz, de nagyon határeset szerintem. A R-60 rakéta a maga korában egész jó volt és a tolóerő / tömeg aránya a különleges üzemmódon páratlan volt 1972-ben.
2. gen - F-100, F-104, MiG-21F. Az első hangsebesség és 2M-re képes típusok.
1. gen - Me-262, F-86, Gloster Meteor.
Én kb. így látom. -
#46 az orosz gépeknek mindnek az elektronikájával van baj...
ha az orosz számítástechnika felfejlődik és végre ellátják olyan elektronikával ezeket a gépeket ami illik hozzá, akkor szerintem a harci gépek legjobbjai közé sorolhatjuk az orosz gépeket -
#45 legyen 3,5 -
CrazyCharlie #44 Csak mert akkor az F-15/16/18-ast is annak kellene nézni, hiszen a hidegháború idején születtek... -
CrazyCharlie #43 Tehát akkor a SZU-27-est 3. generációsnak tekintjük? -
#42 Csak a Szu-27 az 4. generációs az legelterjedtebb besorolás szerint. Egyes képességei nem feltétlenül érik el azt ami tényleg fullos 4.gen. géppé teszik (a radarja szeritem a gyenge pontja), de az összes többi orosz vadászhoz képest nagyon nagy ugrás volt (kivétel MiG-31, de az dogfightra teljességgel alkalmatlan).
Az alap változat is alkalmas volt vadászok támadására csak alacsony lett volna a siker esélye. Azt, hogy a későbbi verziók mitől lennének sikersebbek nem vágom. R-60-at lehetett tenni rá, de az nem igazán "all ascpect" légiharc rakéta. A rakéta manőverező képességének növelése nélkül nem lehet szeritnem ezt kijelenteni. Egy vadász ráadásul könnyen beaming-gel és még ott van rajtuk ECM pod és dobhatnak szecskát is és pillanatok alatt földháttérbe mennek. Ezek szerintem elég keményen megfognak még egy olyan gépet aminek az elektronikája a '70-es évek közepi szovjet színvonalat jelentik.
A nagy sebessége teszi veszélyessé. Viszont emiatt az alacsonyan repülő gépek ellen nem sokat tehet, mert alacsonyan ő sem döngethet és az elektronikája sem ahhoz készült. -
CrazyCharlie #41 Attól tartok fonalat vesztettem
Ezt most mire is írtad? -
#40 #26
"Egy vadászt mi másre terveznének, mint ellenséges repülő megsemmisítésére?"
Igazad van, csak gondoltam ha valaki olyan nézi a fórumot aki nem ért a repülőgépekhez, annak is legyen egy kis ismertető, hogy egyáltalán milyen gép ez.
És tudtommal addigra már úgy gondolták, hogy a legnagyobb harcértékű gépek, a tankerek és AWACS-ek lesznek, bár igaz, hogy akkor még nem sok ilyen gép volt szolgálatban. Miután a B-70 projektet törölték, az oroszok áttervezték a MiG-25-t, hogy más gépek támadására is alkalmas legyen, így a későbbi változatok közül volt olyan ami már csak AWACS és radarok megsemmisítésére volt tervezve.
Változatok: (a teljesség igénye nélkül)
prototípúsok:
-Ye-155 (B-70 ellen)
-Ye-155-R1 (felderítő)
-Ye-155-P1 (elfogóvadász)
-Ye-266 (egy módosított elfogóvadász)
széria:
-elfogó vadászok:
-MiG-25 (legelső változat, B-70 ellen)
-MiG-25B (SR-71 ellen)
-MiG-25C (AWACS, radarok ellen)
-MiG-25D (általános elfogóvadász)
-felderítők, elektronikus ellentevékenység, stb:
-MiG-25R
-MiG-25RB
-MiG-25RBS
-MiG-25RBSh
-MiG-25RBK
-MiG-25RBF
-MiG-25BM
(úghogy a felderítőváltozatai is viszonylag elterjedtek és kifejlettek)
hát igen a hajtőmű leállásával sok gép meg tudja csinálni :D, csak sz@rt se ér vele, mert utána katapultálhat. A harcértékéről meg lehetne vitatkozni. Ha 80-85 (amikor a Su-27-et tervezték, berepülték) környékén tört volna ki egy valódi háború, akkor még szinte csak manőverező légiharcok lettek volna és abban szerintem lehetett volna alkalmazni ezt a manővert, illetve a gép manőverezőképességét.
a 3. genes gépekről beszélek, mert ugye hidegháborús fórum és akkor még csak ezek voltak, azok között pedig igen jó...
-
#39 És rádásul ellenfelei sem a béna kacsa szintjén voltak. Még ott is elég kétesélyes lett volna a dolog. A sisakcélzón és az R-73 papíron igen impresszív képességein kívűl más előny nem volt. Az AIM-9X megjelenése után már ez sincs... -
#38 "Pár forrás F-15-öt is említ fingom nincs, hogy miért"
Azigen. Biztos nem egy laikus írta. -
robgros #37 Hány brit vett részt a koreai háborúban pilótaként? -
robgros #36 Hát igen, mint tudjuk 2 dolog határtalan: a világegyetem és az emberi ostobaság.Csak az a különbség, hogy az utóbbi be is van bizonyítva. -
#35 -
#34 Meg angol licensz hajtóművel amit a "lángész" angol munkáspárti kormány eladott. Mai napig nem fogom fel, hogyan lehettek ekkora marhák... -
sKeezo #33 múltkor ment valami műsor national-en. abban volt valami olyasmi, hogy az amcsik üldöztek valami orosz nukleáris tengeralattjárót, és ha valamelyik fél megtámadja a másikat akkor kitört volna az atomháború.
sajna nem emlékszem már annyira, elég régen volt ez a tv-ben. -
robgros #32 Na és ott van a MiG-15 is, ami ennek a kornak az egyik legsikerültebb terméke volt.Igaz, hogy zsákmányolt német tervek felhasználásával hozták össze, mint az amerikaiak az F-86-ost, de így is sikerült meglepniük a nyugatiakat. -
#31 Azért ez így messze nem igaz. Tisztességes avionikával és egy AIM-120B szintű rakétával is igen komoly fenyegetés lehet a gép, ha lenne tisztességes AWACS support hozzá. Persze, ha a nagymamámnak kereke volna... -
CrazyCharlie #30 Én sem látom túl sok értelmét...jobban járnának, ha szétdarabolnák, beolvasztanák és vagy kijönnének egy új géppel, vagy már meglévő típusok gyártásánál hasznosítanák -
CrazyCharlie #29 "Su-27...ami pedig bármilyen vadászgép félelmetes ellensége "
Tényleg így gondolod? Lehet, hogy nagyon látványos manóverekre képes, de mire manőverező légiharcba bonyolódna, régesrég bekapná a 3. AMRAAM-et is Ha harmadik generációs vadászokról beszélünk (MiG-21, F-4 F-5), akkor igazad lehet... -
#28 pedig marha szép gép szerintem, kár hogy csak múzeumi darab az az egy ami megmaradt. -
#27 Szinte bármelyik komoly vadászgép képes megcsinálni csak kérdés, hogy ki is jön e belőle hajóműleállás nélkül vagy sem. Átalgos pilóta amúgy sem tudja megcsinálni és 0 harcászati haszna van a manővernek.
Elsőnek tudtommal egy Drakennel csinálták meg amikor Pugacsov max. kisiskolás lehetett. -
#26 AWACS gépre biztos nem mert akkoriban nem volt igazán rendszerben gép ami tényleg nagyon hatékony és nagy telejesítményű lett volna...
Egy vadászt mi másre terveznének, mint ellenséges repülő megsemmisítésére?
A MiG-25 a soha el nem készült B-70 Valkyre ellen lett megalkotva. (Pár forrás F-15-öt is említ fingom nincs, hogy miért...) A MiG-25 elfogóvadász verziók szigorúan a PVO számára készültek. Ott szó sem volt tanker meg AWACS vadászatról.
Valóban volt SEAD változata, de finoman mondva nem volt túl elterjed és kiforrott alkotás tudtommal. -
#25 a MiG-25projektet úgy gondoltam, hogy a MiG-31-ekkel együtt
és a Pugacsov-kobrát pedig csak jelzőként raktam a jó manőverezhetőség szinonímájaként -
#24 A Pugacsov kobrától nem lesz nagyobb a harcértéke a gépnek. Jó manőverező képessége van, az egy dolog. A MiG-25-ös feltámasztása amúgy nekem azért hajmeresztő, mivel ugyebár van füvön jópár MiG-31-es is, akkor már miért nem azokat újítják fel?