6569
-
#919 merre vannak az ufffók? -
hollófernyiges #918 Faji/közösségi szinten persze azok is önzőek, de egyedi szinten pld már nem. De a közösségi önzetlenség aztán már kivetülhet, sokan adományoznak pénzt a gorillák megmentésére, pedig az ő vagy közvetlen környezetük életére soha nem lesznek befolyással (most arra ne térjünk ki hogy emberiség-szinten nagyobb a hasznunk a gorillák életterének elpusztításából-legalábbis rövid távon), a lényeg az hogy valaki lemond az erőforrásai egy részéről egy másik, indifferens faj kedvéért. -
#917 Sztem mozogj, mert legkésőbb záráskor elzavarnak a ketrec elől... :P -
#916 Igen de a farkas falka vagy a méhkas is önző, mivel saját érdekeiket - a túlélés miatt - előbbre tartják mindennél. Ha egy közösségbe tartozol akkor ugyan azok a céljaid. Megvéded a másik egyedet de azért teszed, hogy a közösség túlélje az előtte álló megpróbáltatásokat. Az emberi társadalom is ilyen. Én védem a családomat az országomat az ellenségtől és aki ártani próbál a neki azt megpróbálom minden eszközzel megállítani. Ez az evolúció lényege. Belénk van kódolva az önzés a túlélés miatt és ez a legkisebb élőlénytől a legnagyobbig benne van. -
hollófernyiges #915 Sztem igen, térdelj le és kezdj imádkozni :) -
#914 Akkor most mozogjak, ha oroszlánnal találkozom, vagy ne? -
#913 "A ragadozók többségénél ösztönös, hogy a mozgó élőlényt öli. Nem kedvtelés nála, hanem "így van kódolva"."
kódolva? hmm.. nem lehet h azért öli a mozgó élőnyét, mert a nem mozgó már halott? márminthogy általában. és ha elvétve találkozik egy álhalott mozdulatlan élővel, akkor perszehogy azt hiszi hogy halott, mert általában így van.. -
hollófernyiges #912 "A ragadozók többségénél ösztönös, hogy a mozgó élőlényt öli. Nem kedvtelés nála, hanem "így van kódolva"."
Ha valóban kódolva lenne akkor elég hamar kialakulna a zsákmányoknál a nemfutó magatartás, mert az ilyeneket nem ennék meg. Az ilyen előre bedrótozott viselkedés inkább a rovarokra jellemző, a macskák/rókák/oroszlánok azért növesztenek akkora agyat hogy prioritásokat tudjanak rendelni a dolgokhoz és felülbírálhassák a reflexeket (btw az oroszlános eseted inkább a vérszomj/kedvtelés elméletet támasztja alá)
De ez a téma kicsit offtopic itt.
Az egyed önzősége nem feltétlenül következik az evolúcióból, ugyanúgy benne van a farkasok együttműködése vagy a méhek önfeláldozása is. Stratégia kérdése.
-
#911 Akkor kicserélheted az írásomban a fajt egyedre is akár.
Ha egy önzetlen viselkedésforma segíti az egyed sikeres túlélését, akkor az is az evolúció része. -
#910 Ja, és egyébként az evolúció elmélete rengeteg önző viselkedésformát megmagyaráz. Ezt az oroszlánosat is. -
#909 Szerintem ez hibás megközelítés. Ugyanis egyetlen élőlény sem a faj érdekeit tartja szem előtt, hanem a _sajátját_. Ez ugyan legtöbbször egybeesik, de a döntések az egyén szintjén születnek. És önzőek.
Például a faj szempontjából tökmindegy, hogy konkrétan melyik oroszlánkölyök éri meg a felnőttkort, de az adott oroszlán hím bizony kinyírja a kicsiket, ha nem a sajátjai. -
#908 Én meg úgy értettem, hogy az önzőség az evolúció következménye,
a szűkös energiaforrások miatt.
Ha nem lenne hiány, nem lenne önzőség
az embernél ez még kialakulhat -
#907 Nem hiszem, hogy az önzőség ennyire alapvetően része lenne az evolúciónak. Az önzőségről az evolúció elmélete nem mond semmit. Ha az önzetlen viselkedés segít hozzá egy fajt a fennmaradásához, akkor az is lehet az evolúció része. -
#906 Arról meg ne is beszéljünk, hogy sokszor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy mi is az unverzum részei vagyunk, és ha nálunk létezik az önzőség - köszönhetően az evolúciónak - akkor ez más bolygón is létezik. Az alapvető egyetemes törvények szerintem mindenütt egyformák. -
css #905 Csak három macskám van. Gyerekkorom óta macskamániás vagyok.
Ha megfigyeled, a macska egyáltalán nem közömbös, mikor mozgatsz előtte valamit. Csak éppen más fontosabb neki. :)
De atttól még figyeli.
Megvan nekik is az az időszak, mikor vadásznak. Ha késő délután/estefelé teszed ezt, vagy hajnalban, mikor "vadászidény" van, akkor mindenre kap.
Ha a déli szunyókálás ideje van, akkor csinálhatsz te bármit vele, nem érdekli.
De ez sem simán "van kedve/nincs kedve". Ez ösztönös megintcsak.
A macskák óriási erőt tudnak kifejteni a testméretükhöz képest. Így rengeteg alvásra van szükségük. És perzse az alvásnak is megvan a maga ideje. Ösztönös náluk, hogy ha tudnak, alszanak. hiszen nappal amúgy sem elég hatékonyak a vadászatban. Az ő idejük a szürkület.
Amúgy nem csak rókával igaz, hogy megöli a közelében lévő mozgó/menekülő élőlényt. A nagymacskák is megteszik. Pl. egy természetfilmen láttam, hogy a tűz elől menekülö vadak elfutottak az oroszlánok mellett. Azok meg öltek, amit csak bírtak. Mert mozgott. Viszont volt pár zebra, meg antilop, amelyik nem futott (talán meg voltak zavarodva, vag yhasonló), így azok simán elsétáltak az oroszlánok mellett. Azok rá se bagóztak, mivel nem voltak éhesek.
Csak azok a vadak érdekelték őket, amelyik menekült. A többi nem.
Egyébként ugyanezt használja ki nagyon sok madár is. Mikor a ragadozó a fészek közelébe ér, akkor ő eljátsza a "vergődő madár" színjátékát. A ragadozó meg ugyebár a mozgó, ugráló, vergődő példányt választja, és nem a mozdulatlan fiókát; mégha az könnyű préda lenne is.
Egyszerűen a ragadozó ösztöneit használja ki a felnőtt madár, és így védi meg a fiókáit.
De gondolom láttál te is ilyet már párszor.
A ragadozók többségénél ösztönös, hogy a mozgó élőlényt öli. Nem kedvtelés nála, hanem "így van kódolva". -
hollófernyiges #904 "A macska ha egy madzagot húzol előtte, akkor is támad. Ösztönösen. De nem kedvtelésből."
Van neked macskád? :) Ha olyan kedve van egy papírgalacsint is végigpofoz a házon, ha meg nincs akkor az egérszagú műegeret is hiába húzgálod az orra előtt. Ez játék, kedvtelés, nem automatikus ingerválasz.
A róka a tyúkólban nem ilyen egyértelmű, mert a természetben nem nagyon fordul elő hogy annyi könnyen elejthető zsákmány nyüzsögjön körülötte amennyit meg sem bír enni, úgyhogy érhető reflex ha mindegyiket zsákmányul akarja ejteni. Ezzel párhuzamosan viszont ott van a l'art pour l'art vérszomj is. -
#903 na igen, jogos!
az lent az igencsak optimista elméletem:)
egy olyan faj mint ami pl. az A.I.-ben látható szuperintelligencia, kollektív tudat és hasonló böszmeségek :Dd -
#902 Én is akartam válaszolni arra a hozzászólásra.
Elég, ha a nagy fejlődésben összeakadunk egy másik fajjal, ami önző.
Nem nehéz kitalálni, hogy megpróbáljuk megvédeni, ami a miénk. Máris előjönne az önzőség. Ha nem, akkor pusztulunk. --> Evolúció kiszelektálja a "férgesét". Azt meg nehezen tudom elképzelni, hogy valaha teljesen kontrollálni tudjuk az evolúciót, mert a szelekció bármi miatt bekövetkezhet, ami képes egy fajt kiirtani. És ugye semmi nem tart örökké. -
css #901 Bár mégsem teljesen.
A harc mindig megmarad. Valami ellen biztos. Szerintem. -
css #900 Ezzel is egyetértek. -
css #899 Bocsi, hogy bele-vauvau.
"Macska, kutya, róka. Csak hogy a legközelebbieket említsem. Szerinted egy Whiskason tartott macska miért fog egeret? Pláne, hogy nem eszi meg?"
Ez ösztön, és nem hobby. A csirke menekül előre, így ő támad.
A macska ha egy madzagot húzol előtte, akkor is támad. Ösztönösen. De nem kedvtelésből.
"a Földön MINDEN faj önző"
Ezzel viszont maximálisan egyetértek. -
#898 szavazzatok, hogy küldjünk-e rádiójeleket -
#897 Én mondjuk nagyon szeretek utazni külföldre és ha tehetném egész életemet mazzal tölteném, hogy idegen országokban utazgatnék és új embereket ismernék meg. Szóval egy galaktikus túristáskodásban is nagyon benne lennék :)) -
#896 Igencsak el lehetett keseredve...Én sok alkalommal szeretnék mostanság "elmenekülni", de nem ilyen szinten. Ember csak emberek között lehet igazán boldog, még akkor is, ha barátkozhat(na) más fajokkal. Idétlen példa:Imádtam a kutyusomat, de azért feleségül nem mentem volna hozzá... -
#895 Nem saját. Csak épp az X-akták egyik részét néztem, abból idéztem. (3x20-as rész) -
#894 A hsz második része ugye nem saját gondolat?
Én spec nem szeretném. Szeretem az itteni embereket (na nem mindenkit, vannak unszimpik is) szeretem az otthonomat. Bár az igaz, hogy nem szeretek munka nélkül lenni én sem. Nem tudom miért lényeges számomra a munkahely és nem csak megélhetés miatt, talán azért is, mert közösséget jelent, meg plusz célt az életben....Ezt nem tudom szavakkal megmagyarázni... -
#893 Biztos sok dologban, ahogy az emberek is. Remélhetőleg a világ megismerhetőségében is.
"Tudom, hogy őrültségnek hangzik amit mondok, de azt akarom, hogy elraboljanak az idegenek. Gyűlölöm ezt a várost. Gyűlölöm a lakóit. Azt akarom, hogy elvigyenek valahova, ahol már ...már nem kell félnem a munkanélküliségtől." :-) -
#892 Valyon miben hisznek az űrlények? Hamár ide is átjött a hitkérdés áttételesen... -
#891 A fene...már keztem megörülni, hogy viccelni is tudsz...
Ne érts félre, nem kritizálok, de néha kell ám lazítani is, nem szabad mindig annyira komolynak lenni...(tudod magasabb a kockázata a gyomorfenélynek, meg sok egyébnek) Bár semmi közöm hozzá, bocs hogy belevaúzok.. -
#890 863: "A technikai fejlődéssel nem jár együtt automatikusan az önzőség feladása"
871: "A technikai fejletség még nem szűnteti meg az önzőséget."
:-)) -
#889 Mondom a kereszténység csak 1 példa :) De említhettem volna az anarchistákat a zöldeket stb. Annyi fajta véleménykülömbség létezik, hogy soha nem lesz egységes az emberiség, ezért az önzés meg fog maradni mert az emberek nem szeretik ha "korlátok" közé szorítják őket (értem ezalatt példáúl, hogy egy idő után elkerűlhetetlen lesz a születés szabályozás. Egyes embereknek majd megengedik, hogy legyen másoknak meg nem). Azon kívűl meg lesznek mindíg olyan érdekcsoportok akik gátolni fogják a fejlődést (lásd mai olaj kartelek. Rég lehetne már környezet barát közlekedésünk de nincs mert ez egyes csoportoknak nem jó anyagilag). Vagy mondhatnám azt, hogy sokkal jobban járnánk ha a fegyverkezésre költött iszonyatos mennyiségű pénzt pl bele ölnénk az űrkutatásba - csak, hogy témánál maradjunk - de nem tesszük mert az a nagyok szerint nem éri meg. Szóval én nem hiszem, hogy a technológiai fejlődéssel arányosan megjönne az emberiség esze is. -
#888 igen, ez ma így van
de a kereszténység menekül, egyre kevesebb talaj van ahol megvetheti a lábát
az internet meg még csak 15 éves... -
#887 Nem hiszem. Ugyanis a technológiával szemben mindíg lesznek olyan csoportok akik szembe helyezkednek bizonyos elvek miatt. Pl kereszténység ellenzi a születés szabályozást és a génmanipulációt. Rengeteg hívő pedig ezzel egyet ért. De ez csak 1 példa. Amúgy abban tökéletesen igazad van, hogy az önzés az evolúció "terméke". -
#886 Én a saját elméleteim plagizálom:P
szerintem az evolúció miatt van önzés és individualizmus..ezek
a túlélést szolgálják
de egy "fejlettebb" társadalom szembefordul az evolúcióval
(gyengék, elesettek védelme, születésszabályozás, génmanipuláció stb)
és ha az energiaforrások (amik a túlélés feltételei) mindenki
számára "végtelenek" lesznek nem lesz értelme önzőnek lenni
erre még rámegy párezer év exp. fejlődés és olyan messzire juthat
egy társadalom amit most nagyon nehéz elképzelni.. -
polarka #885 Mivel nem ismerünk még más földönkívüli lényeket, akkor az eddigiekből levonhatjuk a következtetést, h nem tudjuk milyenek lesznek és mi fog történni.
Csupán csak lehetőségeket vázolhatunk fel jelenlegi, földi tapasztalataink és esetleg a képzeletünk alapján. Még pedig jó sokat.
És hát az ilyen tág lehetőségek felvázolása révén szerintem nem túl sokat haladunk előre, max a scifi irodalomban. -
#884 Igen, meg a cápát is felsegítik, hogy levegőt vegyen. Meg az embert is. Delfinnél és embernél még be is jön. Halnál már kevésbé.
De, ez halálosan komoly, keress rá. Na jó, rákeresek neked.
"There is a record of a Bottlenose Dolphin off California killing a two-foot Leopard Shark (Triakis semifasciata), then supporting it at the surface (which raises doubts about tales of dolphins 'rescuing' human swimmers: perhaps balancing an object on the rostrum is merely a dolphin game, devoid of any altruistic motivation)."
"Van feljegyzés hogy egy palackorrú delfin Kalifornia közelében megölt egy 2 láb hosszú leopárd cápát, majd felvitte a felszínre. (Ami kétségeket kelt az embert mentő delfinekről szóló mesékben: az is lehet, hogy ez az orron egyensúlyozás csak egy egyszerű delfin-játék, mindenféle önzetlen motiváció nélkül)"
Forrás
Nem itt olvastam először, csak most épp ezt találtam róla. Ahol eredetileg hallottam a dologról, ott csak említette a jelenséget, hogy "figyeltek már meg delfineket, ahogy sérült cápákat 'segítenek' felszínre". Gondolom nem ez az egyetlen eset a dologról. -
#883 Egyet tudok a csimpánzt. -
#882 Ő, izé én olyanról hallottam, hogy a társukat segítik fel, hogy levegőt vegyen....
Semmi ilyen cápás sztoriról nem tudok. Nahát tényleg baromi hiányosak az ismereteim...Vagy mégsem? Te most viccelődsz? Üdítő változás a beszélgetésben...Most nem ironizálok, tényleg klassz. Nekem jobban tetszik ez a stílus...(nem kell mindent véresen komolyan venni, még egy tudományos fórumon is jól esik néha a lazítás...) -
#881 És ugyanez a delfin képes sérült cápákat "felsegíteni" a felszínre, hogy ott azok jól megfulladjanak. -
#880 Ééén? :) Csak nem te is valami hasonlót írtál? :)