6569
12149940121232355297.jpg
  • Desiderata #959
    a polip nem buta lény a többi állathoz képest
    de egy kutya is tudja használni például a kilincset, még sincs a mi agyi szintünkön

a mikroprocesszor gyártó gépet el kellett készítenünk, egyébként ha már volt forrasztópáka a kezedben akkor tudod hogy kell hozzá ügyesség

konkrétan az intelligencia fejlődésének is a tűz volt a kulcsa, megsütötte a húst rajta az ősember, a fehérjétől pedig robbanásszerűen nőtt az agyi térfogat
    majd az ércekből fémet nyert ki tűz segítségével...stb.

a gőzgép csak olcsóvá tette az energiát és az utazást, nem létfeltétel
    Alexandria Héron már az ókorban felismerte a gőzben rejlő lehetőséget
    mégis 2 ezer évig elvolt az ember szél-,vízimalommal, állati erővel
    az elektromosság felismeréséhez se kellett gőzgép, csak széles körben terjesztéséhez segített hozzá

másik példa, hogy míg a világ nagy részén íjjal nyíllal vadásztak, addig az Ausztrál őslakosok nem ismerték és bumeránggal vadásztak, így se haltak éhen, bár lehet ezért nem fejlődtek gyorsabban

ahhoz hogy egy földönkívüli civilizáció eljusson hozzánk, vagy felvegye a kapcsolatot velünk rádióhullámok segítségével ahhoz nem feltétlen azt az utat kell bejárnia mint minekünk embereknek
    de tény hogy vannak olyan ismeretek amikkel rendelkezniük kell, és a testfelépítésünknek segíteni kell ezt a megismerést
  • dronkZero
    Mondjuk a polip éppen igen rossz példa, én láttam videót, ahol egy polip lecsavarja egy befőttesüveg tetejét, hogy hozzáférjen a benne lévő kajához. Ezt én azért nem nevezném jelentéktelennek, sem agyi, sem ügyességi szempontból. De nem a kézügyességen múlik a mikroprocesszor, mi sem kézzel gyártjuk.

Az más kérdés, hogy olyan testfelépítéssel csak a vízben lehet meglenni, a technikai fejlődésnek meg az első lépése a tűz használata, tehát defaultból bukó a polip civilizációs fejlődése.

Aztán...
    Alaptétel, hogy egyetlen értelmes faj per bolygó. Volt egy másik is...ki is irtottuk.

Kerék. Nem a közlekedés a lényeg, hanem a gépek. Egy forgó szerkezet már nagyon sok mindenre használható. Csörlő, dugattyú, fogaskerék.

A gőzgépes témát nem is értem. Mi az, hogy nem kellett volna a mai szinthez? A mai szinthez bizony kell az elmúlt 10000 év fejlődése, nem lehet csak úgy kihagyni belőle dolgokat. Egy gőzgépet meg pláne nem.
    Elektromosság effektíve a gőzgép folyománya, az erőművek(hő és atom) turbinái például gőzgépek. Csak van bennük 250 év fejlődés, nem annyira az a tipikus feketére festett, gőzölő-füstölő steampunk téma, de attól még gőzgépek...
  • Pluskast
    Ezt már egyszer én is leírtam ide :))
  • Desiderata #956
    ha tud akkor miért nem csinál? a lábasfejűeknek a legnagyobb az agya a testükhöz képest, bár intelligenciájuk lényegesen nagyobb mint a többi állatnak, mégis ők állatok, mi pedig emberek vagyunk,
    abban hogy mi értelmes lények vagyunk nagyban belejátszik a testfelépítésünk

játszhatunk a gondolattal, tegyük fel van egy szárazföldi lény polip karral
    eljutnak odáig hogy fejlett nyelvük van, megjelenik az írás
    ekkor még a polip kar megbirkózik a feladattal
    azt mondják hogy az ember legnagyobb találmánya a kerék volt, ezt egy polip hogyan készítené el? jó, elvileg kővel kifaraghatja, de az is lehet hogy gyors lába van, tud nehéz dolgokat cipelni, vagyis nincs szüksége kerékre
    ...
    ahhoz hogy űrutazásra képes legyen egy lény finom kézre van szüksége, polip karral a technikai fejlettségnek korláta van, egy mikroprocesszort hogyan készít el?
    de cáfoljatok meg
    egyesek szerint a gőzgépnek se kellett volna megjelenni hogy a mai szinten legyünk
    szóval erről érdemes lehet filozofálni
  • polarka
    Mit nem tud a polip kar, amit az emberi kéz igen?
  • Pares
    Alien Planet c. dokumentum film extraterrestriális élőlényei
    Aurelia és Kék Hold
    Xenolingvistika
  • Pares
    Mással nem is feltételezhetünk, csak azzal, amink van. Feltételezzük hogy szén alapúak, de bizonyítékunk nincs rá. Azt is feltételezzük, hogy az élet kialakulásához jelentős mértékben hozzájárulhat a viz és a levegő (azért nem írom azt, hogy szükségesek, mert már itt a Földön bebizonyosodtak, hogy egyes baktériumok megvannak nélkülük...). Aztán itt van ez, hogy egy intelligens faj hogyan nézhet ki. Azért képzelik egyesek emberszerűnek, mert ahogy előttem is írták, egy emberszerű, két kezű-lábú-szemű kis zöld emberkét könyebb elfogadni vagy elképzelni, mint egy hatlamas, polipszerű lényt, ami a hatalmas gázzal teli "zsákjaival" lebeg a föld fölött.
    Lehet, hogy a Föld egyedi, hogy nem sok ilyen "kék bolygó" van az univerzumban, de az élet bebizonyitotta, hogy nagyon jól tud alkalmazkodni a környezethez, nem olyan gyenge, és nem olyan könnyen kipusztítható, mint azt ahogy nem is oly rég gondoltuk, ezért szerintem se nem az a kérdés, hogy létezik-e Földön kívül élet, hanem hogy HOL létezik a Földön kívül elét?
  • Desiderata #952
    mivel még senki nem találkozott idegen élőlénnyel, ezért bizonyítékról felesleges beszélni, csak feltételezhetünk az emberi logikát felhasználva
  • Pares
    Mivan, ha olyanok, mint a hangyák vagy a méhek? Egyenként nem mennek semmire, csak mint egy boly.
  • Murder3
    feltételezni mindent lehet de ez nem bizonyíték valami tényleges létezésére.
  • Desiderata #949
    azért annyit lehet tudni hogy az ember is azért vált emberré mert felegyenesedett és a két keze szabaddá vált, tudta másra használni

ebből kifolyólag azt is lehet feltételezni hogy a technikailag fejlett idegeneknek is finom munkára képes végtagjaik vannak
    a polipszerű csáp nem sorolható ide szerintem
  • Murder3
    Persze mert az ember annyira hülye hogy nem képes viszonyítani csak amit látott szóval.
    Amit még nem láttál(vagy nem hallottál róla) azt nem is tudod hogy létezik.
    Szóval az ember nem lesz képes csak a maga körül létező dolgokra építeni és mivel a sok balpénisz aki 1 kis pénzt akar csikarni tök nyilvánvaló h az idegeneket is az emberhez fogja hasonlítani mivel akiben felmerül a kérdés az a tudata alatt reméli és szeretné is hogy az emberhez hasonlítson tehát olyan legyen mint mi(vagy hasonló)

Most teszem azt ha vki azt mondaná láttam 1 ufót ami 18 feje volt és 30 keze és kiálló scápjai polipszerű tapogatói most ennek az embernek vagy a szoksásos nagy szemű ksi orrú-s embernek hinnétek el?

Látjátok miylen hülyeség nem tud az ember úgy elképzelni 1 földönkívülit ami ne hasonlítana is bármennyire a földön élő élőlényekre egy kicsit is.
    Tehát még minimálisan sem tudunk valós képet alkotni róluk mivel 1 nem tudni léteznek-e 2. fogalmunk sincs hogy nézhetnek ki.
  • polarka
    Jah.
    Mondjuk első ránézésre én is vmi endoszkópos felvételnek láttam, csak a csatornafalra hasonlító részek eltereltek ettől, meg gondoltam csak tudja már aki felteszi, h hol filmezték és nem kamuzik.
  • mila69en
    nah végre valaki:D keresgéltem minden felé hogy miféle scope lehet ez a kamera mozgásán látszik, hogy nem ember cipeli, de nem találtam semmit!
  • Garga Pitic #945
    http://hvg.hu/Tudomany/20090702_eszak_karolina_raleigh_mohaallat_fereg.aspx
  • polarka
    Engem a nyálkás baktérium/gombatelepekre emlékeztet.
  • mila69en
    humorosból totyikból

aranyos:)
  • sz4bolcs
    Bizooony!!

"Ütöttem egy hazafutást. A hatvanegyediket. Az pedig rekord!"
  • sz4bolcs
    Janis Joplin! 8) Ezt nem is tudtam, csak most kerestem rá.
  • Ronny
    valakit kifelejtettél a 27-esek klubjából:)
  • NeverwinterKING
    és minden jó baseball játékos.
  • sz4bolcs
    Minden nagy művész földönkívüli volt.
  • sz4bolcs
    Mint Hendrix, és Morrison, meg Cobain is.. :D
  • polarka
    Mint Elvis?
  • qetuol
    lol
  • sz4bolcs
    Ma hajnalban hazaköltözött egy. RIP..
  • polarka
    Briny Breath of Enceladus
  • tomcat1
    http://index.hu/tudomany/urkutatas/2009/06/25/rejtett_ocean_a_szaturnusz_holdjan/
  • Pares
    A végén azért vannak intelligensebbnek tűnő lények is. De mindegy, mivel rámutat, mennyire más élőlények alakulhatnak ki...
  • Pluskast
    A filmet láttam de az max olyan értelmi képességekkel rendelkező élőlényekről szól mint az ausztrál vad kutyák....
  • Pares
    Egyszer már volt belinkelve ide, az Alien Planet c. dokumentumfilm szól erről a problémáról.
  • hollófernyiges
    Azok a beszámolók sokkal többet árulnak el az emberekről mint az idegenekről :) Aki még nem tette volna, olvassatok Lem-et, jó sok lehetőséget felvet hogyan futhat zátonyra az antropomorf gondolkodás. Vagy egy részletesebb állattankönyv is bírja tágítani az ember fantáziáját, az hogy ebben a formában vagyunk itt, eléggé a véletlenen múlt.
  • polarka
    Senki nem gondolja, h feltétlenül úgy néznek ki mint mi. A sci-fikben bár elterjedt az antropomorf ábrázolás, koránt sem biztos, h csak olyanok vannak és mutatnak azokra is példákat.

Pl. egy vízzel borított bolygón lehetne polip szerű élőlény. A csápokkal is megbírnak ragadni tárgyakat.
  • tomcat1
    "Akkor miért gondolja akárki azt hogy kb hozzánk hasonlóak?"

A sok beszámoló miatt amiknek a hitelessége kérdéses. De elindítja az emberi agyakat, az meg sose baj.
  • Pluskast
    Lehet, hogy lehetséges, de. Ha egy hasonló bolygót nézek mint a Föld - szén alapú élet - akkor kell, hogy legyenek bizonyos hasonlóságok is. Nem azt mondom, hogy mindenben hanem bizonyos dolgokban is. Valszeg mi sem vagyunk egyedi planéta és feltehetőleg létezik hasonló bolygó mint a miénk. Nem mennék most abba bele, hogy nagyobb vagy kisebb gravitáció. Viszont ugye az ember azért lett képes civilizációt felépíteni mert olyan a test felépítése amilyen. Valahol olvastam - asszem a nat geof havi lapban - hogy az emberi kéz a föld legkifinomultabb és precíziós "műszere". Olyan bonyolult, komplex és finom mozdulatokra képes amire egyetlenegy más faj sem. Nélküle a mai értelemben vett civilizáció nem létezne. Ha bele gondolok ez igaz is, hisz rengeteg eszközünk épületünk nem létezne. Szóval én azt mondom, hogy mi is csak egy általános nagy szabályrendszer részei vagyunk és azért lett civilizációnk mert az evolúció ezt a fizikai formát tartotta a legjobb megoldásnak ebben a környezetben. Ergo hasonló környezetben létezhet megegyező fizikai jegy egy másik intelligens faj esetén.
  • Murder3
    Ezt nem értem miért?
    Jó esetbe több milliárd féynévnyire vannak tőlünk akkor az nem lehetséges hogy ott teljesen más a fejlődés.
  • EnxTheOne
    Nagy valószinüségel vannak nálunk fejletebbek, és primitevebb élőlények is. Elég nagy az űr. :D
  • Pluskast
    Egyáltalán nem biztos, hogy ránk hasonlítanak, és egyáltalán nem biztos, hogy fejlettebbek nálunk. De viszont ha bele gondolok bizonyos fizikai jellemzőknek hasonlatosak kell lenniük. Mondjuk a kar, kéz megléte.
  • Murder3
    Engem egy dolog foglakoztat ezzel a kérdéssel.

Azt válaszolja már meg vki hogy tegyük fel léteznek.
    Akkor miért gondolja akárki azt hogy kb hozzánk hasonlóak?
    Mert mindenki kis zöld meg orrtalan nagy szemű stb. ről beszél meg hogy sokkal fejlettebbek.
    Miért kellene hasonlítaniuk ránk minimálisan is?
    Ennyi erővel a kutya sem olyan mint mi és mégis egy bolygón élünk.
    Meg miért kellene fejelttebeknek lenniük?
  • polarka
    elrepültek