6569
-
upszilon #999 Bocs, én megvárom még a jővő évet is, meg még azon túl a századikat is. De mást is várok. Azt, hogy egy tudományos topikban ne legyen prekoncepció. Vagy legalább azt, hogy ne az legyen a fő vita-érv. Vagy mitoménmitvárok. Talán értelmes beszélgetést? :-( -
#998 Kurvára megvártad az estét, látom... -
upszilon #997 "Ja, csak mondjuk tájékozottságtól és földrajzi-geológiai ismeretektől függ, hogy mit lát az ember..."
Egy légifelvételt, amin látható a terep, amint a gép elrepül felette? Nem kell ahhoz semmi, csak az, hogy kinyisd a szemed és odafigyelj. De nem vitatkozom tovább. Látom ti itt vagy nem tudtok, vagy nem akartok filmet nézni, nem akartok megismerkedni a rvalóság részleteivel. Ha nem, hát nem. Részemről ennyi volt. -
upszilon #996 Előítélet miatt nem nézel meg egy filmrészletet? Na-bravó!
Hová kerültem? Eddig azt hittem, hogy ez a tudományos szekció... -
#995 Ja, csak mondjuk tájékozottságtól és földrajzi-geológiai ismeretektől függ, hogy mit lát az ember... -
#994 Nem néztem meg mert mint látod előítéleteim vannak ezzel az elmélettel kapcsolatban. -
#993 Úgy tűnt nekem nagyon komolyan gondolod. Bocsánat, hogy köteketődsre sikerült a hozzászólásom. -
upszilon #992 ...és persze te sem nézted meg a filmet amit tanácsoltam megnézni, -ugye? -
upszilon #991 Onnan hiányzik a kristályvíz. Nem teljes értékű "ennivaló".
És ki mondta, hogy én ezt komolyan gondolom? Fikció. Nem jobb és nem rosszabb mint például az ősrobbanás elmélete.
És mégvalami: Nem akarok rávenni senkit sem, hogy higgyen benne! Csak beszélgetünk róla. OK? -
upszilon #990 "Elképzelni nem tudom, hogy hogy kételkedhetsz benne, hát látszik, csak rá kell nézni."
Elképzelni nem tudom, hogy hogy kételkedhetsz benne, hát látszik, csak rá kell nézni. -
#989 Nem hiszem el, hogy ezt komolyan gondolod. Elég viccesen hangzik hogy valami idejön és leharapja a hegyek tetejét...
Kb az ősembereknek voltak ilyen képzeteik, de mégha egy pillanatra feltételeznénk is, hogy léteznek ilyen lények akkor a Szaturnusznak már nem lenne gyűrűje. -
#988 Nyilvánvalóan egy ilyen manipulatív filmben szándékosan úgy van filmezve, hogy megvezessen. Én meg ezért mondom, hogy használd a saját fejed, és nézd meg máshonnan is. Egyébként szerintem már láttam azt a Dänikenes cüclit, nem is egyszer.
A Nazca-fennsík az Andok _lába_. Van felette hegycsúcs, a közvetlen mellette lévő hegy három és fél kilométerrel magasodik fölé. Milyen hiányról beszélsz? (A fennsík tengerszint felett 400 és 500 méter közt fekszik, a hegy mellette 3200-3800 méter magas) Ráadásul ez az egész fennsík a hegyhez képest gyakorlatilag csak egy kis görgeteg a völgyekben meg az alján.
Emellett műholdképről tisztán látszik az is, hogy a folyók _hogyan_ töltötték fel ezt a területet, nem kérdés, hogy azok töltötték-e fel. Elképzelni nem tudom, hogy hogy kételkedhetsz benne, hát látszik, csak rá kell nézni. -
upszilon #987 Akkor este nézed meg. A lényeg, hogy a repülőgépes felvételekről egyértelműen látszik a hegyek lefjezése. Fogod látni, hogy az okfejtésed nem helytálló. Kíváncsi leszek elismered-e majd? -
#986 Na meg az is látszik, hogy azok az egyenesek azért nem olyan tökéletesen precízek, mint ahogy azt egyesek be akarják állítani. Van, ami törik, van, amelyik teljesen girbegurba... -
#985 Egyébként nagyon kúl látszanak a vonalak meg a rajzok... :) -
#984 Videót innen nem tudok nézni, majd délután. Az, ami ott a képen van, az ez, a fennsík széle. -
upszilon #983 dronkZero, az előbb általam megadott linken láthatsz egy Daniken film-részletet. A helikopterről, illetve repülőgépről készült felvételeken jól látszanak(!) a lefejezett hegyek. Különösen a végét nézd meg! Ott látszik legjobban a skalpolás. Bizony, ezeket a hegytetőket "megették" a csillagközi élőlények! -
upszilon #982 "Miért hagyod magad ilyen csúnyán megszivatni?"
Nem is tudom, még nézelődöm, igen, lehet hogy igazad van. *<;o) -
#981 Jézusom. Na hát erre nem gondoltam volna... Hogy még soha nem láttad Dél-Amerikát domborzati térképen...
Na, akkor
itt van.
Válts át domborzati nézetre, és zúmolj bele. Ahová a bögyszlit tettem, te azt nézed levágott hegytetőnek. Aztán menj egy kicsit kelet felé, és nézd meg a másik felét is. Na, az az Andok lába. Hát ha ezt valaki skalpolásnak szánta, akkor elég szar munkát végzett, meghagyta az _egész_ Andokot! :D
Komolyra fordítva a szót, ez nem leborotválás, hanem _feltöltés_. Ami ugye nem meglepő, hogy közel vízszintes, mert a folyó amikor lerakja a hordalékát akkor nem nagyon emelgeti a vízszintestől lényegesen magasabbra. Egyébként meg nyugat felé lejt a fennsík.
Teljesen egyértelműen látszik, hogy az egy nagy feltöltött völgy. ~400 méterig fel van töltve a hegygerincek közti rész.
Csak azt nem értem, hogy itt van a segged alatt a technika, itt élsz ebben a rohadt 21. században, meg elvileg van agyad is, akkor miért nem használod őket? Most mennyiből tartott volna magadtól megnézned azt a "hegycsúcsot"? Miért hagyod magad ilyen csúnyán megszivatni? -
upszilon #980 Geológiai magyarázata nincsen a hegy-skalpolásoknak. Nem tudok betenni ide képet, ezért csak egy linket adok, hogy tudhasd miről van szó: http://beszelgetes.com/node/12
Egyébként csak a nazcai hiányzó kötömeg vagy tízezerszerese a nagypiramisnak. És akkor még hol vannak a bolygó más hiányzó hegytetőei? Szóval ez azért elég nagy rejtély. Csak az a biztos, hogy nem a kőkori emberek hordták el szakócának. :-))) -
#979 Jöhet a múlt megoldatlan stb. topikba is, ne ezt offoljuk szét... -
#978 Nagyon ragaszkodsz ehhez a skalpoláshoz, ugyan, mutasd már meg, mire gondolsz!
Egyébként az összes hegy a világon meg van skalpolva, vagy még éppen a skalpolódás közepén jár. Ez ilyen. -
upszilon #977 "Attól, hogy fejlettebbek még nem biztos, hogy ..."
Lehetnek állatok is. Bolygóközi űrlények. Vagy éppen csillagköziek. Furcsán hangzik, de napot isznak és hegytetőket legelnek. Az ő étvágyuk műve a Nazca-fensík is. Mindenki csak a rajzokkal van elfoglalva, de azt nem veszik észre, hogy meg vannak skalpolva azok a hegyek. A hiányzó kő pedig teljesen hiányzik. Még törmelékek sincsenek... -
#976 Attól, hogy fejlettebbek még nem biztos, hogy a múltban nem követtek el hasonló hibákat mint mi emberek. Végülis egy társadalom fejlődése általában nem mindíg pozitív formában megy végbe. Ergó egy értelmes civilizáció biztos elköveti azokat a hibákat mint mi emberek. -
#975 a tudomány nem az érzésekről szól -
Hajnalcat #974 hellószia, de okosak vagytok! miért gondolkodtok annyit? hagyjátok az érzéseitekre és kész. -
#973 Ha létezik értelmesebb faj és látnak vagy hallanak minket vagy mindkettő én bizony nem tudom meddig tudnák kibírni a "hülyeségeinket"...:( -
#972 Végülis mindegy, tekintve hogy bizonyíték nincs az összefüggésre étrendváltozás és agytérfogat-növekedés közt, csak időbeni egymásutániság van, ami lehet akár ok-okozati összefüggés is. Nekem a növényes-szénhidrátos változat logikusabbnak tűnik, főleg azt figyelembe véve, hogy az agy sok szénhidrátot fogyaszt.
Az állkapocs tiszta sor, és nem csak az izmok letapadása, hanem a csontok mérete is gond, pl a bölcsességfogainkkal is azért van baj, mert nem fér el az állkapcsunkban az agyunktól... (Illetve pontosabban úgy fejlődött az agyunk, hogy az állkapocscsonttól vette el a helyet, így nem jut hely a fogaknak) -
polarka #971 NatGeon egyikben azt mondták, h a sok fehérje segítette az agytérfogat növekedését. A visszafejlett állkapocsizmok pedig szintén segítették, mert kisebb felületen kellett a koponyán megtapadjanak. -
#970 Uh, tűzhasználatot tényleg csúnyán benéztem, sorry.
De a főzéssel kapcsolatban fenntartom a kétségeimet, máshol is azt találtam, hogy a növényi tápanyagok köre bővült ki, és hogy a könnyen emészthető szénhidrátok gyorsíthatták az agyi fejlődést...
Állkapocs természetesen visszafejlődhetett a hús főzése miatt, de az tök más téma.
"gőzgépről még sokat lehetne filózni, annyi fix hogy nálunk ez indította el az ipari forradalmat, de lehetett volna akár a dízelmotor, vagy a fotoelektromos cella is"
Nem, ez nem így van. Nem lehetett volna dízelmotor. Annak az elve is az, hogy egy dugattyút mozgat a táguló gáz. Egyenesági leszármazottja a gőzgépnek, gyakorlatilag ugyanaz, csak nem kintről melegíted és halmazállapotváltozik a hajtóanyag, hanem bent ég el gázzá. Kellett az az évszázad gyakorlat a gőzgépek témájában, hogy megépülhessen az első belső égésű motor...
Fotoelektromos cellának nem ismerem a fejlődését, de gyanítom, hogy ahhoz alapfeltétel a fejlett ipar, nem lehet az ipar fejlődésének az alapja. Teát kell működő gyár és erőmű, hogy egyáltalán az első prototípust létre lehessen hozni... -
polarka #969 Tehát akkor a svájci zsebóra készítéséhez való eszközöket szted nem tudja megfogni egy polip kar? És miért ne tudná? -
#968 írhattam volna svájci zsebórát ha az jobban tetszik neked -
#967 én azért beszélek a nálunknál fejlettebb vagy legalábbis egy szinten lévő idegenekről, mert az ő ismeretükről feltételezhetünk dolgokat
például hogy magas szinten ismerik a matematikát, fizikát, csillagászatot
ami egyetemes az univerzumban
rádióhullámot azért kell használniuk mert jelenlegi ismereteink szerint ez a leggyorsabb kommunikációs forma, persze lehet hogy ők már féregjáratokat preferálják és ezért nem találunk rájuk
de egyébként igazad van mert akár lézer impulzusokkal is kommunikálhatnak, igaz az is elektromágneses hullám
ellenben azokról az élőlényekről amik nem tudják felvenni a kapcsolatot velünk, nem tudhatunk semmit, és mivel a csillagközi űrutazásról csak vad tervek vannak papíron (pl. atombombás űrhajógyorsítás), nem valószínű hogy valaha is testközelből tanulmányozhatnánk őket -
#966 már a Homo Erectus is használta a tüzet (egyébként az állkapcsunk is azért fejlődött vissza, mert már nem kellett nyers húst enni)
és igen, az agynak is hús kellett a növekedéshez
ha most azokra a földönkívüli lényekre gondolunk akik meglátogathatnak/üzenhetnek nekünk akkor feltételezhetjük bátran hogy ismerik az írást, amin keresztül a tudás átadható, ehhez civilizáltnak kell lenniük
persze kérdés hogy mit értünk civilizáció alatt, a kurkászó majmokat nem sorolnám például ide, hiába élnek együtt
gőzgépről még sokat lehetne filózni, annyi fix hogy nálunk ez indította el az ipari forradalmat, de lehetett volna akár a dízelmotor, vagy a fotoelektromos cella is
egyáltalán nem biztos hogy a fejlett idegenek is megélték a gőzgép korszakot -
polarka #965 Érdekes mese, de azért a kicsiknek nem olvasnám fel. -
polarka #964 Zero is megmondta: "De nem a kézügyességen múlik a mikroprocesszor, mi sem kézzel gyártjuk."
Következő? -
#963 A neandervölgyiekre gondolsz, akiknek a tudomány véleménye szerint másmilyenek voltak a génjeik is? -
#962 Olvastam egy könyvben, bár megjegyzem nem sokat erről a témáról, ahol azt ecsetelték, hogy a nem létező "kis szürkék" a nem létező amcsi titkos laborban igen érdeklődve vizsgálták a szintén nem létező emberi aura természetét. Mi a véleményetek erről a "pletykáról"? -
Pares #961 Tegyük fel, hogy egy teljesen idegen bolygón, ami csak kevésben hasonlít a Földhöz, más nyersanyagok érhetők el, más az atmoszféra összetétele, esetleg még vízből álló tenger sincs a felszínen, tegyük fel, hogy mégis megveti a lábát az élet egy ilyen bolygón. Ha pár száz milliárd év múlva visszatérnénk erre a bolygóra, nehezen tudom elképzelni, hogy az akkora már kialakult civilizáció pl.: használná a gőzgépet, esetleg felfedezte a tüzet (mivel eltérő evési szokásaik vannak, ami ugyebár ide vezethető vissza). Azt se (tudom, merthogy mi ezt ismerjük meg mindeeen...) értem, miért kéne egy természeténél fogva teljesen más alkatú, viselkedésű és tulajdonságú lénynek/civilizációnak a rádióhullámokat használnia? Ahoz, hogy a Seti sikerrel járjon a rádióhullámokkal, szerintem nem is kell mondanom, mekkora oltári nagy szerencsére van szükség. Persze ezzel nem azt mondom, hogy kár keresni őket. -
#960 "konkrétan az intelligencia fejlődésének is a tűz volt a kulcsa, megsütötte a húst rajta az ősember, a fehérjétől pedig robbanásszerűen nőtt az agyi térfogat
majd az ércekből fémet nyert ki tűz segítségével...stb."
Na ezt a zöldséget honnan vetted? Az ember már régóta Homo sapiens sapiens volt, 1400ccm agytérfogattal, mire egyáltalán használni kezdtük a tüzet (gyújtani még nem tudtuk). Viszont előtte már millió évek óta mindenevők voltunk, fehérjével a táplálékunkban. Ráadásul a sütés-főzésnek nem is igazán az állati tápanyaggal kapcsolatban van szerepe, hanem arról van szó, hogy a főzés az amúgy ember számára emészthetetlen dolgok "előemésztése", főleg a növényi rostok, cellulóz.
Emellett a fehérjefogyasztásnak semmi hatása az agytérfogatra. Izmok fejlődésére annál inkább.
"a gőzgép csak olcsóvá tette az energiát és az utazást, nem létfeltétel"
Csak. :D Mondok egy fura dolgot: a civilizáció sem létfeltétel. Nézd meg, hogy hánymillió faj van meg nélküle csak itt a Földön!
"Alexandria Héron már az ókorban felismerte a gőzben rejlő lehetőséget"
A lehetőséget igen. A gyakorlati alkalmazást nem.
"mégis 2 ezer évig elvolt az ember szél-,vízimalommal, állati erővel"
És amikor áttértünk, onnantól 150 év alatt többet fejlődött a technika, mint előtte 10000 év alatt.
"másik példa, hogy míg a világ nagy részén íjjal nyíllal vadásztak, addig az Ausztrál őslakosok nem ismerték és bumeránggal vadásztak, így se haltak éhen, bár lehet ezért nem fejlődtek gyorsabban"
Az íjászat egy fejlett technológia(őskori színvonalon persze), de rengeteg alternatívája van. A gőzgépnek elvi alternatívája van, gyakorlati nem nagyon. Elvben lehetne más folyadék is, nemcsak víz, de a víz az, amiből sok van.
"ahhoz hogy egy földönkívüli civilizáció eljusson hozzánk, vagy felvegye a kapcsolatot velünk rádióhullámok segítségével ahhoz nem feltétlen azt az utat kell bejárnia mint minekünk embereknek"
Ezzel teljes mértékben egyetértek.