213
-
Thrawn #53 A "miért van éjszaka sötét", vagy ha úgy tetszik, "miért nincs éjszaka világos" kérdéskörben tessék gúglizni "Olbers paradoxon" ügyben. -
#52 Szerintem Isten is hisz egy Istenben, és Isten a saját termtett világába kisérletezik a termtményeivel (velünk, pontosan úgy mint mi az egerekkel), és számunkra lehetetlennek tűnő rejtvényeket ad fel nekünk :) "mi az élet értelme", "mi volt az ősrobbanás elött" stb...
És hogy a témához is hozzászóljak, mielött leszidnak.
A végtelen csillag elmélet ott bukik meg, hogyha végtelen csillag lenne, akkor azoknak a helykitöltése is végtelen lenne, még akkor is ha minden csillag 1 atom méretű lenne, végtelen számú csillagnak, végtelen mennyiségű hely kéne, namost ez akkor is kitöltené az univerzumot ha az végtelen lenne, nem?. Ezzel szembe még mi, a föld 3. leginteligensebb lényei is csak a legközelebbi égetitestre tudtunk eljutni, mert maradt némi hely az égitestek között. -
AranyKéz #51 Ugye tudod hogy ez a végtelen sor pont nem konvergens ? :D -
L3zl13 #50 "A fényük 0-hoz közelít, de végtelen számú 0-hoz közelítő ici-pici mennyiség is végtelen lesz."
Ismered a 1+1/2+1/3+1/4+1/5+1/6... végtelen sort? :D -
Doktor Kotász #49 "Szerintem a tér maga végtelen, és "ebbe" tágul bele a mi kis univerzumunk a maga 15-20milliárd fényévnyi méretével.
szerintem a végtelen térben, végtelen sok ilyen anyaghalmaz létezik, egymástól függetlenül,és ezek a maguk periodusában tágulnak, összemennek stb.."
Nem a meglevő végtelen térbe robbant bele az anyag az ősrobbanáskor, hanem ekkor jött létre a tér és az idő is az anyag mellett.
Az miért lenne valószínűtlenebb, hogy az univerzumon kívűl nincs tér, mérete véges, és az pedig nulla. Nem az univerzum tágul, hanem a benne lévő dolgok "mennek" össze. Tehát nem az ősrobbanásnál robbant bele a térbe a nulla kiterjedésű pontból az anyag, hanem ez a nulla kiterjedésű univerzum kezdett saját magán belül részleteződni, és valójában most is akkora, azaz nulla kiterjedésű. És ez a nulla kiterjedés maga az univerzum. -
L3zl13 #48 Ja persze. A józan paraszti elgondolás és a végtelen fogalma... Ez már önmagában paradoxon.
Azzal, hogy kijelented, hogy az univerzum végtelen és ezért nem kell keresni a határait nem azt jelenti, hogy igazad van, csak azt, hogy nem vagy hajlandó foglalkozni az eméletedben lévő hiányosságokkal. -
#47 Tudtam, hogy ez lesz a következő érv. Lehet, hogy van olyan csillag, mely olyan messze van, hogy egész életében egy árva fotonja se jut el a földre, de a valószínűsége megvan, hogy akár csak egy foton is eljut ide, még ha elképzelhetetlenül kicsi is. De ez az elképzelhetetlenül kicsi valószínűség is elég ahhoz, hogy végtelen számú csillag esetén már fényár legyen. Érted, a végtelen csillag végtelen fotont is jelent. Akármilyen kicsit is az esélye, hogy pont ide jön egy foton, ha egyszer végtelen van, akkor mégis özönleniük kellene. Ilyenkor nem számít az, hogy egy csillagból 10 milliárd év alatt 1 db foton jut ide, ha egyszer végtelen van belőlük, már rég elégtünk volna a ránk zúduló végtelelen energiamennyiségtől. Na de asszem már túlragoztuk, kvark szintre ne menjünk le légyszi:)
Én valahogy úgy képzelem el, hogy van a galaxisokból álló univerzumunk a téridőben (akár több is), de valahol vége van, akár a téridőnek is, vagy visszahajlik magába, vagy ki tudja (és akár téridőből is lehet több is, fogalmunk sem lehet róla), ezen kívül meg a semmi, vagy vmi olyan, amit esélyünk sincs most elképzelni. De az egész nyilván végtelen, hiszen minden 'után' lehet vmi más. De ez csak egy nagyon szubjektív vélemény, mert ez már túlmutat a legnagyobb tudósaink képzelőerején is.
Sajnos sosem ismerhetjük meg, mert az nagyon igaz, hogy a világegyetem számunkra véges. -
johnsmitheger #46 "A fényük 0-hoz közelít, de végtelen számú 0-hoz közelítő ici-pici mennyiség is végtelen lesz. Lehet, hogy van olyan csillag, melynek egyetlen fotonja se találja el a földet egy évig, de ha végtelen! csillag van, akkor mindenképpen végtelen mennyiségű fotonnak kell befutnia. Mert akármilyen kis értéket szorzol is a végtelennel, az végtelen lesz."
Ez ok, de a minden irányból felénk érkező fotonokkal egyetlen probléma van, hogy így nem is lehetne:
- a könnyeimet morzsoltam, amikor megtudtam, hogy nem minden csillag világít, sőt van, amelyik elnyeli a fényt.
- vannak nem csillag alapú létformák az űrben, amin sajna nem megy át a fény. A szomszédban hiába vakuznak, nekem nem okoz problémát.
- Másféle létforma az energia, amely szintén nem világít annyira (pl. gravitációs erőtér, stb.)
A végtelen sok kis mennyiségő fényforrás a fenti okok miatt, nem létezik, de ettől még lehet végtelen a világmindenség.
Az elmélet kitalálói komolyan azt hitték, hogy a mi kis szaros bolygónkig szabadon, akadálytalanul eljut az univerzum összes (persze fényesen ragyogó anyagából) a fény??? Bakker, el vagyunk veszve, ha ezek alkotják majd meg a fizikát. Otthon gondolom, nézett kifelé, és kédezte, hogy aminek sötétnek kell lennie, az miért sötét? Jobb, egy óvodást megkérdezni inkább, hátha egy vad ötlettel megoldja :D Vagy egyszerűen nem értem az elméletet, és nekem belül van sötét! :) -
toto66 #45 Végtelen csillag * végtelen foton / végtelen távolság / végtelen idő mennyi?
Tehát csak véges térből és időből kapunk fotonokat!
Ez sem meg nem erősíti , hogy véges a világegyetem, sem meg nem cáfolja! -
johnsmitheger #44 Valszeg a stőtétebb csillagok (SW) takarják a fényadó csillagokat :D, ezért van este sötét... -
johnsmitheger #43 Abszorohattul egyetértek! -
toto66 #42 Csak ott sántít a dolog hogy egy foton alá esik az egy csillagról hozzánk eljutó fénymennyiség, akkor valójában már 0 lesz, mert 1 fotonnál kevesebb fény nincs. De a távolság növekedésével a relatív fényesség tovább csökken, és az egy foton határ után már nem látható! a 0-át meg akár végtelennel is szorozhatod!
Egyezzünk meg a világegyetem számunkra véges! -
Huliganthropus #41 De miben hisz Isten? -
#40 De ez így nem helyes. A végtelen fogalmát próbáld megérteni. A fényük 0-hoz közelít, de végtelen számú 0-hoz közelítő ici-pici mennyiség is végtelen lesz. Lehet, hogy van olyan csillag, melynek egyetlen fotonja se találja el a földet egy évig, de ha végtelen! csillag van, akkor mindenképpen végtelen mennyiségű fotonnak kell befutnia. Mert akármilyen kis értéket szorzol is a végtelennel, az végtelen lesz.
És ugyanez igaz a por elnyeli-kisugározza dologra is, akkor meg a háttérsugárzásnak kéne végtelennek lennie, de nem az ugye.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy az általunk ismert (ebben benne vannak a még sosem látott, ismeretlen részei is) anyagi világ véges, tehát az Univerzum a galaxisokkal, meg minden nyavalyájával, de attól még lehet végtelen a világegyetem. És remélem itt egyezik az álláspontunk :)
Az általunk megismerhető rész pedig nyilván véges, hiszen nem vagyunk képesek végtelen mennyiségű információt befogadni. -
Tsol #39 Az egész cikk érdektelen semmiség a benne lévő "kincshez" képest
!!!KAMIONKOWSKI!!!
Hát nem gyögyörű betűhalmaz? -
bmw #38 Jo kerdes.:) Mit kell istennek hinni az itt a kerdes.:)
Olyan meg, hogy vegtelen szerintem nincs. Adott dolognak mindig vege van, csak onnan kezdodik vmi mas... :)
Bar ezt mi soha sem tudjuk meg.:) -
#37 Kell léteznie, hiszen ha feltételezzük, hogy az ösrobbanás elött nem volt se tér, se idő, és valahogy mégis a nagy semmiből létrejött az univerzum, az nem hiszem hogy bárhol is megállja a helyét.
(Lehet Isten 0-val osztott???) -
toto66 #36 Létezik, a hívők agyában, ha jól tudom. -
#35 hisztek istenben? -
toto66 #34 "Ebben az értelemben az ősrobbanás kifejezés is helytelen. "
Ebben egyetértünk!
De ez csak elnevezés, ami rossz!
De sajnos én az elméletet sem látom bizonyítottnak, itt is ezt tudom mondani van egy elmélet, és még nincs jobb...
Mert azt nem engedheti meg magának a tudomány (illetve annak képviselője), hogy elmélet nélkül szálljon szembe a dogmatizmussal -
toto66 #33 Mi van ha dinamikus egyensúly van? -
toto66 #32 Miért? -
toto66 #31 Ezt már egy párszor megvitattuk itt a fórumon. Lényeg a látszólagos fényessége egy csillagnak, a távolságától függ. Az egyre távolabbi csillagoké a 0-hoz közelít! Még azt szokták mondani, ha útközben por, vagy egyébb elnyeli azt újra kisugározva (más hullámhosszon) látnánk. Na kérem láthatjuk is, háttérsugárzás formájában például... Persze a háttérsugárzás mástól is van...
Ez nem bizonyíték.
Az igaz, hogy az általunk megismerhető univerzum véges, ezt nem kell bizonyítani ez biztos!
-
Szefmester #30 önmagába visszahajló tér? Anti-anyag tükörképpel?:P ... -
#29 Bárhogy is nézzük a jelenlegi fizikai modellek nem adnak választ arra a kérdésre, hogy egy fénysebességgel szerteszét rohanó végtelenül homogén anyagból hogyan is jönnek a létre a nagy léptékű struktúrák, rendszerek az élet maga. Amikor egy termodinamikai szempontból maximális entrópiájú anyagból a tért tágulásának következtében még a kezdeti állapothoz képest is sokkal kevésbé komplex rendszerekhez, relatíve még nagyobb entropiájú állaptba kéne eljutni.
A valóság ugye az, hogy volt egy kezdeti magas entrópiájú (rendezetlen) állapot és onnan jutottunk el egy struktúrált, komplex állapothoz, miközben a tér is tágult, ami ha a kezdeti rendezetlenséget őrizzük meg, akkor is a rendszer egészének entrópiájának növekedését kéne hogy jelentse. Ebben az értelemben az ősrobbanás kifejezés is helytelen. Fizikai értelemben ez nem robbanás, mert sokkal inkább komplex rendszerek hihetetlen burjánzásához hasonlít, amire szintén használhatjuk a robbanás kifejezést, de nem fizikai, hanem inkább biológiai értelemben.
Persze lehetséges, hogy amennyivel tágul a tér annyival válnak rendezettebbé a rendszerek így az univerzum egészének entrópiája állandó. De szerintem nem az. A felfúfódás elmélet is ellentmond ennek. A felfúvódás makrofizikai szinten csak úgy lehetne igaz, ha nem nagyítódnának fel a vákuumfluktuáció okozta eltérések, amik alapját jelenthetik a nagy léptékű kozmikus struktúráknak. De akkor viszont az egésznek nem lenne értelme. -
#28 Najó, de az a kozmikus háttérsugárzás, az más. De a fénnyel igaznak kéne lennie, ha végtelen lenne az univerzum.
Amúgy más a világegyetem, meg az általunk ismert Univerzum. A világegyetemről fogalmunk sincs, de sztem is nehét elképzelni, hogy valahol vége lenne. Én csak azt mondtam (illetve nem én, hanem akik ezt kutatják), hogy az általunk ismert Univerzum véges elvileg. Tehát a csillagok, galaxisokból álló "anyagfelhő", és nem tudjuk, hogy azon túl mi van.
-
ge3lan #27 Végtelen univerzumban már vagy kihűlt volna minden és sötétség lenne, vagy folyamatos anyagkeletkezés esetén már minden több ezer fokon izzana minden irányból. Most láthatóan egyik sem történik. -
#26 Itt főleg a videóra gondoltam, de az a Neil Adams féle elmélet is elég érdekes. Elég összehasonlítani egy fekete lyuk, meg egy csillag tömegét. Nincs semmi bizonyíték arra, hogy egy csillag folyamatosan nőne, legfeljebb a "halálakor" (de akkor sem a tömege). Ha meg ez olyan kis mértékben történne, hogy eddig senki sem gyanította, ahhoz meg kicsit sok lenne egy fekete lyuk, na mindegy is. -
toto66 #25 Én nem állítom, hogy végtelen a világegyetem, csak azt ,hogy lehetetlen bizonyítani az ellenkezőjét... Legalább is azokkal a "bizonyítékokkal amelyeket eddig hallotam! -
toto66 #24 Írtam mellé, hogy ez nem pont így igaz!
Csak szemléletes!
"Régebben nagy problémája volt a tudósoknak, hogy miért nincs világos éjszaka."
Erre viszont a válasz az, hogy de igen világos az éjszaka:
"Ha a szemünk képes lenne észlelni a rádiófrekvenciát, az egész égboltot egy ragyogó egységként látnánk. Ezt látja a WMAP is" - magyarázta Kamionkowski." -
#23 Hát köszi a választ, bár nem tudom, mire jött, mert nem is kérdeztem :) Amúgy pont a végtelen mennyiségű anyag elméletének cáfolatát írtam a hsz-ben...
A #13-ra: mindig elszomorít, hogy a mai világban ennyire népszerűek az ilyen totális sületlenségeket állító hipotézisek. Melyeket egy átlag ember(sajnos már ebben is kételkedem) saját eszével is meg tud cáfolni, mégis ezrek hisznek benne, hiába röhög rajta minden tudós. Persze a tudósok meg minden tudást el akarnak titkolni előlünk, mert olyan fertelmesen gonoszak...
Nem számítanak a tények, nem számítanak a mérések, meg a legtisztább logika, hajtják a hülyeséget (ilyen az evolúciótagadás is, meg ezer más...), és olyan buta államokban, mint Amérika rengetegen hisznek benne. És már Eu-ra is kezd átragadni. Komolyan ennyire süllyed az emberiség, vagy azért annyira nem is népszerűek ezek, vki nyugtasson meg plz! -
opeca #22 Szerintem meg a tér maga nem konstans, sem az idő, persze ezt már Einstein is megmondta, én inkább arra gondolok, hogy a tér tömegét, térfogatát, energiáját, a részecskékhez hasonlóan nem lehet pontosan meghatározni, egy adott időben.
A tér létrejöhet, eltűnhet függően attól, hogy ki van-e használva, vagy nincs. Ergo sosem végtelen, de nem is véges. Ha egy űrhajóval eljutnánk a jelnelegi világegyetemünk végéig, akkor sem lenne vége, mert az űrhajó, mint anyga a "nem teret" elkezdené kitölteni, teret hozva létre, tehát akármilyen irányban haladunk, akármikor, mindig végtelennek tűnik, de csak a mi szeszögünkből.
Hát ennyi. -
#21 a válasz nagyon egyszerű:
a végtelen mennyiségű anyag időtlen idők óta tartó (s talán soha nem ismétlődő) burjánzását hívjuk univerzumnak, amely e pontján ahonnan itt és most szemléljük éppen így néz ki... -
#20 -
#19 Olyan nincs, hogy végtelen távolságban. Akármilyen messze is van, kell tudni mondani egy számot, ami megadja a távolságot közte és köztünk.
Régebben nagy problémája volt a tudósoknak, hogy miért nincs világos éjszaka. Hiszen, ha a végtelen univerzum végtelen csillaga akármilyen messze is van, egy pici fényt eljuttatna hozzánk. (távcsövekkel még a 13milliárd fényévre lévő galaxisokat is látjuk) Végtelen mennyiségű pici fény pedig hatalmas fényesség lenne éjjel is. Saját szemeddel is láthatod éjszaka a legegyszerűbb bizonyítékát annak, hogy az univerzumunk nem végtelen. A világ persze lehet az, de az általunk ismert univerzum biztos nem. (ahogy #8-ban is írták) -
kpbendi #18 42 -
#17 Szerintem a tér maga végtelen, és "ebbe" tágul bele a mi kis univerzumunk a maga 15-20milliárd fényévnyi méretével.
szerintem a végtelen térben, végtelen sok ilyen anyaghalmaz létezik, egymástól függetlenül,és ezek a maguk periodusában tágulnak, összemennek stb..
-
HiddenTruth #16 Szerintem meg minden erőnek van egy ellenpárja, így az univerzumnak is van egy antiverzuma. :) -> 8 -
#15 szorosan ide kapcsolódik a TAO is !
A végtelen és a semmi egymásban léteznek. A végtelen téridőnket körülveszi a semmi és a végtelenben pedig törvényszerűen minden létezik , akármennyire is elképzelhetetlen, így maga a semmi is létezik benne és körülötte.
-
#14 természetesen ez nem zárja ki a hagyományos csillagkeletkezést sem, hiszen a végtelen űrben törvényszerű, hogy minden elképzelhető és elképzelhetetlen dolog lejátszódik, lejátszódott és le fog játszódni mindig is, sőt nem zárja ki azt sem, hogy néhány égitest mégsem növekszik, vagy egész más úton jött létre. Ugyanakkor e teória nem zárja ki , sőt , alátámasztja az Isten, a dimenziók, az istenek, a démonok, a szellemek és a túlvilág létét is (többek között)