Hunter

Láthatóvá válhat, mi történt az ősrobbanás előtt

Elvileg az ősrobbanás minden nyomát eltörölte az előtte lezajlott eseményeknek. A Caltech asztrofizikusai azonban úgy vélik, az univerzum legkorábbi időszakáról rendelkezésre álló "lenyomat" új elméleti értelmezésével mégis fényt deríthetnek a világegyetem kezdete előtti állapotokra.

"Többé már nem teljes őrültség azt kérdezni, hogy mi történt az ősrobbanás előtt" - mondta Marc Kamionkowski, a Caltech elméleti fizika és asztrofizika professzora, aki végzős hallgatójával, Adrienne Erickcekkel és a fizika tanszék vezető kutatójával, Sean Caroll-lal közösen vázolt fel egy matematikai modellt annak az ellentmondásnak a magyarázatára, ami cáfolni látszik a felfúvódás elméletét és univerzumunk sugárzásának és anyagának egyenletes eloszlását. Vizsgálódásuk a felfúvódás jelenségét veszi alapul, amit először 1980-ban fogalmaztak meg. Lényege, hogy az űr exponenciálisan tágult az ősrobbanást követő pillanatokban. Az elmélet szépséghibája, hogy az univerzum koránt sem olyan egységes, mint amilyennek a teória legegyszerűbb formája szerint lennie kellene, egyes részei sokkal változatosabbak, mint mások.

Sokáig a kozmikus mikrohullámú háttér (KMH) sugárzás, az univerzumot az ősrobbanás után átjáró elektromágneses sugárzás mérései megegyeztek a felfúvódás elméletével, mindenhol egységesnek tűnnek a KMH parányi fluktuációi. Néhány évvel ezelőtt azonban több kutató, köztük a NASA Sugárhajtómű Laboratóriuma Krzysztof Gorski által vezetett csapata minden korábbinál alaposabban szemügyre vette a KMH-t mérő WMAP szonda adatait és felfedezték, hogy a háttérsugárzás fluktuációjának amplitúdója nem minden irányba egyezik meg.


"Ha a szemünk képes lenne észlelni a rádiófrekvenciát, az egész égboltot egy ragyogó egységként látnánk. Ezt látja a WMAP is" - magyarázta Kamionkowski. A WMAP az ősrobbanás fényének alkonypírjaként ábrázolja a KMH-t. A Nagy Bumm hatalmas fénye viszonylag gyorsan mikrohullámú sugárzássá bomlott az univerzum tágulásával. Az új elemzések szerint az égbolt két felén eltérések tapasztalhatók az átlagos értéktől a háttérsugárzásban.

"Ez egy igazolt anomália" - jegyezte meg Kamionkowski. "De mivel a felfúvódás mindennel remekül összeillik, ezért túl korai lenne az elmélet elvetése". Éppen ezért a Caltech kutatói belevették az elméletet matematikai modelljükbe, mint aszimmetriát. Ezután elkezdték vizsgálni, vajon egyetlen energiamező, ami az elmélet szerint a felfúvódást táplálta, különbözhetett-e az univerzum két oldalán. Ez nem működött, a kutatók kénytelenek voltak konstatálni, ha megváltoztatják a felfúvódás középértékét, akkor az űr energiaváltozásainak középhőmérséklete és amplitúdója szintén változik, ezért elkezdtek egy második energiamezőt kutatni.

Ez elméletileg egy skaláris mező, ami fluktuációkat kelt a felfúvódás során, önmagában azonban nem generál felfúvódást, viszont görbületi perturbációkat kelt miután a felfúvódási mező eloszlott. Ezt a görbületi mezőt már korábban is számításba vették, mint a KMH-ban megfigyelt fluktuációk kialakítóját. Egy perturbációt, egy zavaró hatást vezettek be a görbületi mezőbe, amiről kiderült, hogy csak a hőmérséklet változásait befolyásolja az űr különböző pontjain, miközben átlagos értékét megőrzi. Az új modell több hideg foltot jelez a KMH-ban mint meleget, tette hozzá Kamionkowski. Erickcek szerint ezt a feltevést hamarosan alátámaszthatja, vagy cáfolhatja az áprilisban induló Planck szonda, ami az ESA és a NASA közös projektje.

Erickcek számára felfedezésük a felfúvódás alaposabb megismerésének kulcsát jelenti. "A felfúvódás írja le a világegyetem tágulását" - tette hozzá. "Magát az elméletet igazolták, azt azonban hogy mi hajtotta és meddig tartott a folyamat, még nem. Ez egy módja annak, hogy lássuk mi zajlott a felfúvódás során, ezen a területen ugyanis rengeteg a hiányosság, ami az ismereteinket illeti." A kutatók által bevezetett perturbáció ezen felül elsőként nyújthat betekintést abba, ami az ősrobbanás előtt jelen volt, mivel magában hordozhatja a felfúvódás előtti idő lenyomatát. "Mindezt észlelésileg egy lepel borítja" - mondta Kamionkowski. "Amennyiben modellünk képes lesz tartani magát, esélyünk nyílik betekinteni a lepel mögé."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • toto66 #213
    "logikai bukfencet ami sajnos nem igaz. "
    Annélkül hogy ugrálnék, miért nem igaz?
  • Wampire1 #212
    Jaj nemááá.....:D Azt a szart én is végig olvastam.....
  • csatosimakönyv #211
    "Az Irokézek (indián) is magyarok voltak. IRÓ KÉZ. A Nagy Manitu-t úgy
    hívták, hogy ég felé fordulva széttárt és felemelt karral álltak, tollakkal
    feldíszítve. A toll jelentése MADÁR, azaz madar, MAGYAR. A kar felemelésével
    a kar hangsúlyozottá válik és képírásban AKARA-nak olvasandó. A kézemelő
    alak testével és díszeivel azt írja: MADÁR A KARA: Magyarok ura."

    hihi
  • csatosimakönyv #210
    "Aki anélkül
    hagyja el a napját, hogy indoka lenne rá, az elköveti az űrhagyati,
    (bibliai: eredeti, eredendő) bűnt, melyet a magyar ember NEM KÖVETETT el.
    Meg lehet nyugodni. Az ember nem eredendően bűnös. A mongol faj Napja
    például felrobbant, s így jogos volt a Földre jövetelük."

    egyre jobb :D:D:D:D
  • csatosimakönyv #209
    A HEGYARCOK (archegyek)
    ÜZENETÉT a Marson a keresz-
    ténység térhódításakor készí-
    tettük, vagy előre láttuk,
    hogy mi fog a Földön történ-
    ni. (Maják, sumérok, magya-
    rok). (A magyar nyelv nyomai
    a Marson is fellelhetők. Egy
    kőtáblán a MAJA felirat ol-
    vasható.) "A magyar név me-
    gint szép lesz, méltó régi
    nagy híréhez..."
    (Petőfi Sándor)

    7 évig kutatott... áááááááááááááááááááááááááááááááá

    :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
  • csatosimakönyv #208
    "Az oroszlán a Katolikus Egyház szerint Jézus jelképe, a történelem
    szerint a magyarság ősi jelképe. Ezt egy írás is bizonyítja a Marson lévő
    hatalmas kőtáblán, ahol sumér (magyar) rovásírással ez olvasható: MA-JA
    (magyar). Elég régi lehet ez az írás és "furcsa", hogy ma is elolvasható a
    magyar rovásírással."
  • Wampire1 #207
    na csak megkerestem...durva.Ilyen sebességeknél eszembe se jutot volna még kontrakciót számolni....
  • Wampire1 #206
    Na elolvastam az egész rohadt fórumot.... Kurvára elfáradtam.....
    ....kíísz vok.
    Két dolog világos előttem:
    1.Az emberek (különösen toto) nem értik a relativitás elméletet. (még a speciálist sem.) (na jó az általánost én sem, egy darab egyenletet se írtam még le róla, szal aki igen átküldheti, de tán elösször Bólyai féle geometriát kéne megértenem, azt meg asse tom hol keressem)
    2. Azt hiszik hogy mert "elmélet" a neve ez egy bizonyítatlan valami.

    Fiuk-lányok. Nincs semmi baj a relativitás elmélettel. (jó biztos van de az ittlévők sztem nem találkoztak még a problémával)Ne szenvedjetek már hogy megfejtitek. tot66 szerintem átugrálta az egész napot hogy talált egy logikai bukfencet ami sajnos nem igaz. Aztán több ezren...millióan bizti nem vették észre (nehogy megijedj, folytasd a kutakodás, ha kétkedsz még lehet belölled valaki. ne fogadj el mindent tényként.)

    És hadd ne keresgéljek: Mi a franc a hiba a 3. animáción? (baaz...akkor most nem értema michelson morley kísérletet? nemáááá!!!:O)
  • johnsmitheger #205
    Igen, igen! Nincs is több kérdésem. :)
    Cserébe én is egy linket: egységes térelmélet
  • ge3lan #204
    Ugye? Ott a válasz mindenre, puli, komondor, delfin ezek mind az űrből jöttek a magyarokkal együtt, akik a sumérok, maják és irokézek is persze :D