42
 • Tsol
  #42
  A csokitól hízunk, a bortól beba...unk, a teától szívrohamot kapunk(MINDHÁROMNÁL CSAK NAGY MENNYISÉGBEN), ezek ki akarnak minket gyírni
 • Fbn Lx
  #41
  értem mester.
 • polarka
  #40
  Én úgy hallottam, hogy a borok közül is csak a vörös bor tartalmazza azt az anyagot, aminek jótékony hatása van (merhogy az a magjában vagy a héjában van, erre már nem emléxem tisztán).

  Azt viszont nem értem, hogy (idézem)
  "A mérsékelt alkoholfogyasztás javítja a kognitív funkciókat és csökkenti az Alzheimer-kór, valamint a demencia kialakulásának kockázatát, a túlzott alkoholizálás azonban éppen ez utóbbi kór egyik kiváltója lehet, nem is szólva számos egyéb egészségügyi problémáról."
  Mivel az egyik orvosi hallgató azt mondta nekem, hogy a máj a lebontás során olyan anyagot termel, ami károkat okoz az idegrendszerben, viszont ezeknek a hatásával kb. 20éves korig még fel tudjuk venni a versenyt. Most akkor kinek van igaza?
 • dez
  #39
  Ja, még a múltkor írni akartam, hogy - másokkal ellentétben - én nem azt írtam, hogy "a tej rossz", vagy "a tej jó", hanem olyan konkrétumokat, aminek utána lehet nézni (ha már valaki nem tudja magától).
 • dez
  #38
  Huh, megszólalt a bagoly. :)
  Írj konkrétumokat, vagy maradj csöndben...
 • Epikurosz
  #37
  Na, még utoljára ebben az évben benéztem ide. Nem kellett volna. Amennyit itt ti összehordtatok, hát nem semmi. Az igazságok keverednek a féligazságokkal és a hamisságokkal, sokszor egyazon hozzászóláson belül is. Pedig hányszor mondtam nektek, hogy használjátok a Józan Paraszti Eszetek!?

  Most csak arra a srácra reagálok, hogy visszaakar térni a kőkorszaki szakik kajájára. OK, csináld csak. Esetleg egyél meszet is. Aztán majd megnézheted magadnak az átlagéletkorod (<30 év).
  A koporsókészítők biztos örülnének ezeknek a bicsérdystáknak.

  BUJÁK! izé: BUJÉK!
  :-)
 • dez
  #36
  Pontról pontra biztos nem, legfeljebb 1-2 részletben. (Kislányom okán kaptam némi okítást, de pl. a gyerektápszereken szereplő szövegeket is meg lehet nézni, stb. Ja, most mondja párom, hogy a kicsi egy kis barátnőjének 2-3 hónapos korától adtak tehéntejet a javallatok ellenére, allergiás is lett minden tejtermékre, mivel magára a tehéntej-fehérjére lett allergiás, ami minden tejből készült dologban benne van. Szívás.)
 • ziipp
  #35
  Számomra meggyőző amit írsz, bár azt is el tudom képzelni, hogy idejön egy másik tag, aki szintén tájékozott a témában, és pontról pontra megcáfol.

  Ha már a tejet ilyen szépen kidekáztuk, felmerül a kérdés, akkor mégis milyen italokban bízzak, ha már a jó öreg tejben sem lehet?

  #32 | fourgee:
  "Már sokat gondolkodtam, hogy erre az "őskori étkezésre" át kellene állni, valószínűleg nagyon jó recepteket lehetne abból is csinálni, ami a földművelés előtti időkben fellelhető élelmiszerekből készülhet."
  Szerintem ha körülnézel a 'tesóknál' délen, még találsz olyan törzseket, ahol így élnek. Szerintem sok hús, meg bogyó. Azt ennyi. Nem mindig érdemes visszatérni a gyökerekhez. Például a krumpli, rizs behozatala előtt elég furcsa köreteket dobáltak magukba az őseink, és majdnem biztos vagyok benne, hogy annyira nem tetszene, ha ilyenen kéne élnem.
 • Tsol
  #34
  "Tejet inni nem igazán egészséges"...lófaszt nem. Csak a sok csicskalelkű tápos városi minden szarra allergies. A tv-ben meg olyanokat mondanak hogy a vizelet egészséges. NEMÁÁ:S
 • dez
  #33
  Én írtam, de nem egészen azt. A nyers, hőkezeletlen tejben normális esetben (ha nem vitték túlzásba az antibiotikumozást) vannak hasznos baktériumok, és lehetnek károsak is. Bár ha az utóbbiak nem veszélyesebb törzsek, akkor könnyen legyűri őket az immunrendszer, főleg a hasznos törzsek segítségével.

  Itt jön az, hogy egy kisebb, elkülölülő populációban ritkán üti fel a fejét komolyabb állat-betegség, így nem kell antibiotikumozni (megelőzésképp kis mennyiségben, de folyamatosan pl.), stb.

  A nagyiparban viszont biztosra mennek.

  A fermentáció önmagában nem oldja meg az allergia-problémát (amit általában a fehérje okoz), csak többé-kevésbé a laktóz-(=tejcukor)intolerancia miatti problémákat. Azonban, a hasznos baktériumok olyan környezetet teremtenek a belekben (az egészséges, önszabályozó bélflóra kialakításával és fenntartásával), ami csökkenti az élelmiszer-allergiák, többek között a tejfehérje-allergia kialakulásának esélyét.
 • dez
  #32
  "Nem tudom miért akarod itt osztani az észt, de nem is nagyon érdekel."

  Hát te (vagy más)? Ja bocs, az sem érdekel engem. :)

  "Megsúgom, nálunk az ilyen tehenészet csak az első ÁNTSz-ellenőrzésig üzemel, mert azonnal becsukják, a tulajdonosával együtt."

  Aha, ha a legális kereteket túllépi. Ugye te sem hiszed, hogy minden állatot "név szerint" ismer az állatorvos (szóval hogy midnen állatot egyedileg vizsgál, kezel, stb.), és hogy nem mennek inkább biztosra állandó antibiotikumok adásával? Szerinted mitől van az év nagy részében teje ezeknek a teheneknek, amikor nincs is kis bocijuk? Talán attól a jó minőségű friss fűtől, amit csak álmaikban esznek?

  A maszájos, berberes megjegyzéseidnek nem értem az apropóját. Azok kicsit más körülmények között tartják az állataikat. De nem szeretnék tehén- v. kecsketejfehérje allergiásként vagy laktóz-intorelanciában szenvedőként közöttük élni, és egyébként sem rászorulva lenni az állati (amiben a lényeg, hogy más faj igényeinek megfelelő, az ember számára nem optimális) tej túlzott fogyasztására. A kazein ott is kazein, a laktóz meg laktóz.

  Kisgyerekek számára a legjobb körülmények között tartott tehén teje sem javallott hivatalosan sem, eredeti formájában! Okokat lásd pl. #27. Sőt, az 1-2 éves kor alatt adott tehéntej egyenes út az allergiához, az idegen fejérje miatt. A gyermektápszerekben (már amik állati tej alapúak) félig lebontott alakban található meg, melyek tápanyag-összetételben az emberi igényeknek megfelelően alakítottak.

  "Mint már írtam, amit a boltban kapsz, az nem tej! Csak valami fehér lötty."
  Ezt nem is vitattam, épp ellenkezőleg.
 • fourgee
  #31
  Nem tudom hogy ő hol olvasta, én egy élelmiszerekkel foglalkozó lapban olvastam még annak idején. Kuruc.info-t sokat olvastam régebben, de ott nem találkoztam ezzel a témával :))).
  A tehén tejét ne keverd a kecske tejével, mert két különböző dolog.

  Valaki itt említette hogy a tejben lévő baktériumok segítik az emésztést, meg a tejcukrot elkezdik lebontani. Na, amikor átesik a tej ezen az átalakuláson, akkor már elméletileg nem vált ki allergiás reakciót.

  Olvastam egyébként még egy érdekes témát. Az "őskori" étkezésről volt szó. Hogy a "gyűjtögető emberek" gyümölcsöket, bogyókat, bogarakat ettek, és amikor szükségük volt húsra, akkor csapatban levadásztak valamit. Mint ahogy ezt bizonyos csimpánzok is teszik. Néhány ember jön ezzel a "mindenevők vagyunk" szöveggel, csak azt felejti el, hogy a sok szar műanyag vackot ennek ellenére nem kellene megennünk. Meg húst sem kellene minden nap zabálni, csak amikor szükséges. Szóval, ebben az írásban olvastam, hogy nem csak a tiszta tehéntejre allergiás az ember, hanem a különböző gabonafélékre is. Sokan csak a kiütések és az allergia közé tesznek egyenlőségjelet, pedig úgy is lehetünk allergiásak valamire, hogy igazából nem is tudunk róla. Például volt olyan nő akinél mindenféle kutatást elvégeztek meddősége miatt, nem jöttek rá hogy mitől van. Aztán valaki jött azzal hogy ne fogyasszon gabonaféléket, és a későbbiekben teherbe esett...

  Már sokat gondolkodtam, hogy erre az "őskori étkezésre" át kellene állni, valószínűleg nagyon jó recepteket lehetne abból is csinálni, ami a földművelés előtti időkben fellelhető élelmiszerekből készülhet. Csak lusta és kényelmes vagyok. :)
 • teddybear
  #30
  Nem tudom miért akarod itt osztani az észt, de nem is nagyon érdekel.

  "A nagyüzemi gazdaságokban hormonokkal kezelik a teheneket annak érdekében, hogy folyamatosan tele legyen a tőgyük (ami mellesleg sokszor gyulladt és gennyes a sok fejéstől)"

  Megsúgom, nálunk az ilyen tehenészet csak az első ÁNTSz-ellenőrzésig üzemel, mert azonnal becsukják, a tulajdonosával együtt. Az ilyesmi főleg a greenpaces és a négymanycsos oldalakon fordul elő, ha épp ezért fizetik őket.A tehenészek mind tudják, hogy minden tehénnek be kell iktatni egy pihenő időszakot, amikor nem fejik őket. Ekkor másfajta táplálékot kapnak, hogy a szervezetüknek legyen ideje regenerálódni a nagy igénybevétel után.

  Amúgy talán egy maszajnak próbáld bemagyarázni, hogy ők levágják a marháikat, azután meg nézd meg mit kapsz! Szolidan kiröhögnek. Ha nem tudnád, ők gyakorlatilag a teheneik tején és vérén élnek, és a legnagyobb csapás számukra, ha egy tehén elhull. Annyira, hogy ha kell egy szál lándzsával nekimennek az oroszlánnak is, ha a csorda körül ólálkodik.

  A berberek sem bolondultak meg, hogy egy étkezés miatt levágjanak egy kecskét, vagy egy juhot. Legfeljebb ha már elöregedett, meddő, és nem tejel többé.

  Minden állattartó nép szigorúan vigyáz az állataira, mert az életük múlik rajta. Sokat tanulhatna tőlük minden panelgazda.

  Mint már írtam, amit a boltban kapsz, az nem tej! Csak valami fehér lötty. Nem is hasonlít a frissen fejt házi tejre. Nem csoda, hogy aki ilyen löttyöt iszik, az fosik, ha valódi tejet kap.
 • dez
  #29
  A nomádoknál csak akkor van teje (legalábbis jelentősebb mennyiségben) a tehénnek v. a kecskének (a nőkhöz hasonlóan), ha vemhes v. kicsinyei vannak. A nagyüzemi gazdaságokban hormonokkal kezelik a teheneket annak érdekében, hogy folyamatosan tele legyen a tőgyük (ami mellesleg sokszor gyulladt és gennyes a sok fejéstől). Mindebből jut a tejbe is. Ezen kívül a gazdaságokban antibiotikumokkal is tömik az állatokat, hogy megelőzzék(?) a betegségeket. Így a hasznos baktériumokat is megtizedelik, és maga az antibiotikumok is belekerülnek a tejbe. A maradékot, jóból is és rosszból is a pasztőrizálással tüntetik el. Az élelmezése se valami nagyszerű az állatoknak, és lelkiles sem egészségesek és stresszesek, ami megint csak nemkívánatos anyagokat jelent. És még lehetne sorolni.
 • dez
  #28
  Jaja, a margarin eredetileg "tepsizsírozásra" volt használatos, aztán kitalálták, hogy kenyérre kenve sokkal több fogy.

  A margarin (jobb esetben) napraforgóolajból készül, ami többé-kevésbé egészséges (az olivaolaj telített-telítettlen zsírsav összetétele sokkal optimálisabb), azonban ebből úgy lesz szilárd termék, hogy egy bizonyos hidrogénezésen esik át, ami az eredetileg telítettlen zsírsavakat telítetté teszi. Évtizedekig így árulták. Aztán az utóbbi 2-3 évben, miután ez kiderült, azt találták ki, hogy tesznek bele egy minimális mennyiségű omega3 nevű telítettlen zsírsavat, és máris "a szív barátjává" vált (a marketinganyagokban) a margarin.

  És akkor a végére egy érdekes adat: a teavaj telített-telítettlen zsírsav aránya az olivaolajéhoz hasonló! Lényegében annak állati megfelelője! :)
 • dez
  #27
  "Csak ha allergiás vagy rá! Az egyik legfontosabb kalciumforrás, nem véletlenül itatják a gyerekekkel."

  Ez egy igen nagy tévhit. Az anyatej, az igen, az nagyon jó, de a tehén tej az nem éppen, mert:
  1. Teljesen más az összetétele, mint az emberi anyatejé, kimondottan nehezen emészthető egy kisgyerek számára a fehérjéje. Sőt, a kazein le is rakódik a bélfalakra, és akadályozza a tápanyagok felszívódását.
  2. Sok benne a kálcium, csakhogy a kálcium felszívódásához és hasznosulásához 50%-nyi magnézium is kell (mindkettő megfelelő kötésben, nem vegytisztán, mert az csak terheli a szervezetet), ami a tehéntejben alig van. Ezért ha valaki kevés más kalciumforrást fogyaszt, és helyette tejet, tehát a szervezetnek meg kell próbálni innen fedezni a kálciumot, akkor magnéziumot kell elvonnia a szervezet más részeitől!
  3. Igen sokan Európában is laktóz-intoleranciában szenvednek, anélkül, hogy tudnának róla.
  4. A pasztőrözött, és főleg ultrapasztőrözött tejet még nehezebb megemészteni, mint a frissen fejtet, mivel el vannak ölve az emésztést segítő hasznos baktériumok...
  5. ...amik viszont megvannak a jobb (élőflórás) tejtermékekben. Ezekben a laktóz is kevesebb, mert ezek a baktériumok éppen ezt bontják le. Viszont ezeket sem kell túlzásba vinni, mert a belekre rakódó kazein itt meg megvan.
 • Hegi90
  #26
  igen, de mikor felmegy a vércukorszinted, akkor ugye fel vagy spanolva. De ez egy idő után lecsillapodik, és akkor az ember veszt az energiából, és ezért úgy érezheti, hogy fáradt.

  Bár lehet, hogy ez csak egy urban legend :P
 • ManoNegra
  #25
  Vörösbor esetén az erjesztés „héjon” történik, kádakban vagy speciális vörösborerjesztő acéltartályokban (körfejtéses, Ganimede, …). Ezalatt a keletkező alkohol hatására a kékszőlő héjából a színezőanyagok kioldódnak. A préselés az erjedés végén történik meg. Ha a kékszőlőt nem a héján erjesztik, hanem rögtön préselik vagy rövidebb ideig a héján áztatják, akkor világosabb színű rozé bort kapunk.

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Bor
 • teddybear
  #24
  Még valami. Az 1. Világháború előtt megszaporodott Dániában és Hollandiában a farkasvakságban szenvedők száma. Érdekes módon a margarint evők körében volt a legjellemzőbb. A gyógyítás akkori módszere a vajkúra volt.
  Később jöttek rá, hogy az A-vitamin hiánya okozza, ami nem volt az akkori margarinban. Éppen ezért dúsítják mostanában vitaminokkal a margarinokat, illetve színezik is, mert alapban hullafehér, nem valami étvágygerjesztő.
 • teddybear
  #23
  "A tej meg tényleg egészségtelen az emberi szervezetnek. "

  Csak ha allergiás vagy rá! Az egyik legfontosabb kalciumforrás, nem véletlenül itatják a gyerekekkel.
  A nagyobb baj a "bolti tej"-nek nevezett moslék. Na hogy abban mi van, azt talán a kutyulója sem tudja! Nem is szoktam inni belőle. Szerencsére van itt a közelben egy megszállott pasi, tart tehenet, birkát, meg kecskét, és normális áron szokott hozni tejet.
 • teddybear
  #22
  Rosszul tudod. A vörösbort olyan szőlőből préselik aminek a leve eredetileg is piros, pl. otelló vagy nova, vagy valamilyen jobb fajta.

  A ledarált szőlőt, azért hagyják két-három napon át a kádban pihenni, mert egyrészt a beinduló erjedés markánsabb ízt ad neki, másrészt így könnyebb kipréselni a levet.
 • teddybear
  #21
  Az étcsoki nagyobb részt tiszta kakaó. Tesznek bele még cukrot, margarint, mert a kakaóvajat az értéke miatt kivonják a kakaóporból, illetve valamilyen ragasztóanyagot pl. szójaleticint.

  Tej nincs benne!
 • teddybear
  #20
  Ezt ugye a kurucinfón olvastad ugye? Azok már azt sem tudják mikor hazudnak éppen...  Csak az a baj ezzel, hogy a sok tudatlan nomád szerte a világban azért az "allergiára" való tekintet nélkül megfeji azt a kecskét, vagy tehenet, és ha megfejte, akkor meg is issza. Mert a tej élelem, azt meg nem pazarolják. Ha meg nem isszák meg azonnal, akkor feldolgozzák, és elteszik későbbre. Sajt lesz belőle, vagy pl. a mongoloknál tejpor.
 • ziipp
  #19
  Már hogy lenne egészségtelen a tej?

  Egyébként ezeket a kutatásokat/kimutatásokat egy ideje már nem veszem túl komolyan. Egyik héten kimutatják, hogy a tojás egészségtelen, a másik héten pedig azt mondják, hogy tojást egyél tojással.
 • fourgee
  #18
  Garrett: szerintem ezt a vaj-margarin témát a margarin gyártók terjesztették el, hogy a szarukat vegye mindenki. Amikor igazi nádcukrot, vajat, házi tejszínt használok egy sütemény elkészítéséhez, akkor persze csodálkozik mindenki hogy az mennyire finom... Egyébként a margarin fogyasztása mellett két érvet szoktak felhozni, az egyik az hogy olcsóbb, a másik meg az hogy könnyebben kenhető. Hát, a szar is könnyen kenhető, mégsem esszük meg... Bár, a margarin fogyasztóknak lehet hogy jó lenne az is :)))
 • fourgee
  #17
  Na, hogy én is belepofázzak, az étcsokiban tudtom szerint nincsen semmilyen tej származék. Az ilyen agyi kutatások egyébként is mindig az étcsokira vonatkoznak.

  A citromleves teához meg annyit, hogy nem citromlevet kell bele tenni, sőt semmilyen citrus nem kellene bele. Ha meg tesz valaki, akkor szerezzen be házilag termesztett gyümölcsöt (ma kaptam egyet), és azt tegye bele, mert a bolti az gombaölővel van kezelve. :)

  A tej meg tényleg egészségtelen az emberi szervezetnek. Hogy akkor a sajt miért jó? Pont ugyanaz van, mint a szőlőlé-bor témakörben. A tej átmegy bizonyos átalakuláson, mire sajt lesz belőle, és a benne lévő anyagok az emberi szervezet számára fogyaszthatóvá válnak.
  Az meg engem nem zavar, hogy a tejből hogyan lesz sajt. Kipróbáltam jó pár fajta francia lágysajtot, vagy ruzsflórás sajtot, hát elég érdekes szaguk volt, viszont az ízük szobahőmérsékleten olyan apróbb szemű, olasz paradicsommal egészen jóóó. Sajnos itthon erre rámenne a gatyám is, így legközelebb majd akkor ehetek ilyet, ha visszamegyek Angliába...
 • Garrett27
  #16
  Jut eszembe, annak idején jött egy hullám, hogy a vaj koleszterinszint megnövekedését okozza, majd amikor félig-meddig sikerült rászedniük az embereket, megálltak valódi vajat vásárolni, helyette a melléktermékből készült margarinokat kezdték venni (én kőolajnak hívom xD ), ami most már egy biztos biznisz, és most kezdenek az emberek vissa térni a vajhoz...
  Ami pedig a csokit illeti, nincs jobb egy valódi keserűnél, de a tejcsokit sem vetem meg
 • Garrett27
  #15
  Ezt honnan a görcsből vetted? Figy ne olvass már annyi zagyvaságot, inkább igyál meg egy jó pohár tehéntejet (nem a reggeli italokra gondolok, ami a tejtől nagyon messze van...), több fehérjét tartalmaz, mint bármely műtrutymó ami csilli-villi kék-zöld színekben kapható a plázákban...

  Ami meg az allergiát illeti, igen jön valahonnan, mégpedig a rengeteg kémiából, ami körül vesz bennünket, az allergia kiváltó oka tejallergiánál ugyanis nem csak maga a laktóz pl. hanem többféle anyag interakciója. Mondjuk a szennyezett levegő és a sok tartósítószeres étel, stb...(nagyon sok kiváltó ok lehet és nehéz rájönni)
 • nalidzsizpáuvö
  #14
  Az allergia is jön valahonnan.

  Különben csak az európaiak NEM allergiásak a tejre, mindenki másnál ún. laktóz intolerancia jelentkezik.

  Az ember az egyetlen állat amely más állat tejét megissza. A szoptatási szakaszon túlmenően a tejnek nincs jótékony hatása a szervezetre.

  A sajttal meg megint sok baj van. Viszont inkább hallgatok, mára ennyi elég.
 • ziipp
  #13
  Ha cukrot eszel, akkor nő a vércukorszinted. Te pedig azt mondtad, hogy az alacsony vércukorszint ront a teljesítőképességen. Ez alapján ha cukrot eszel, nem leszel álmos, kivéve ha a szervezeted a nagy dózis miatti ijedtségében túlságosan leszabályozza a vércukrod.
 • nalidzsizpáuvö
  #12
  Hmm, tényleg nincs benne tej? Ezt nem tudtam.

  Viszont csak helyettesíteni kell a tejet valahogy, ha meg tejport raknak bele az se jobb.
 • ManoNegra
  #11
  Úgy tudom, a vörösbor úgy készül, hogy héjjon erjesztik meg a szőlőlevet.
  Erjedés közben oldódik ki a szőlő héjjából a színanyag pektinek stb olyan anyagok amik a szőlőlében nem feltétlenül találhatóak meg.

  A dobozos szőlőlébe meg pláne nem...
 • Hegi90
  #10
  de azért nem kell megijedni, nem ezen fogod bukni a vizsgáid, vagy a fizetésemelésed :D
 • Hegi90
  #9
  A cukorfogyasztás hatására felszaporodik a piroszőlősav a vérben. A sok piroszőlősav fáradékonysághoz vezet

  A cukor hatása rövidtávú a szervezetre, ezáltal ingadozó vércukorszintet eredményez. Az alacsony vércukorszint csökkent teljesítőképességhez vezet mind fizikai, mind szellemi téren


  szóval ha sokat eszel, vagy hajlamos vagy ezekre, akkor igen. :P
 • Bircsike
  #8
  A cukor tényleg álmosít???
 • bmw
  #7
  A tej mitol nem ok?
  Meg valahol olvastam, hogy a fekete tea meg a zold teanal is jobb, bar ahany cikk annyi verzio.
 • Wharyoo
  #6
  Nem vagyok vegyész, de a szölölé meg a bor egyetlen közös közös pontja maga a gyümölcs... Mire a szölöléböl bor lesz történik ott pár kémiai folyamat ami ezt-azt megváltoztat, szóval a 2 ital azért közel sem egyforma, bár abban valószínüleg igazad lehet, hogy ha már a növény tartalmazza ezeket a flavonoidokat, akkor a borban kevesebb lehet belöle, de több nem valószínü...
  Akárhogy is, személy szerint egyetértek veled, inkább szölölét iszom :)
  Btw, a sört nem vizsgálták ? :D
 • Kornan
  #5
  "A kutatók ezúttal sem felejtettek el figyelmeztetni, hogy a jótékony hatások eléréséhez tudni kell mértéket tartani, ami különösen igaz a borra."

  A szőlőlé nem jobb alternatívája bornak? Mivel ez a különösen igaz tényező kiesne.Ha nem mitől olyan jó a bor és mitől nem a szőlőlé? Csak mert általában mindig a bort dicsérik ezerrel, szőlőléről szó sem esik. Ebből arra kéne következtetni, hogy a bor jobb.
 • Hegi90
  #4
  éppúgy nem érdemes a cukrozott, vagy citromlevezett teát inni, mert a cukor álmosít, a citromlé meg televan minden sz.rral :D

  mondjuk a tejcsokiban is van cukor xd
  de a csokiban van "boldogsághormon" is :PP
 • teddybear
  #3
  Nem tudom, hogy ezt te honnan vetted. Tejet inni minden esetben jó, kivéve ha allergiás vagy rá. Amiről meg nem a tej tehet.

  Amúgy épp most próbálok foghagymás-borsos házi sajtot készíteni. Alig tudtam eddig megállni, hogy bele vágjak még mielőtt megérik.