• dez
    #28
    Jaja, a margarin eredetileg "tepsizsírozásra" volt használatos, aztán kitalálták, hogy kenyérre kenve sokkal több fogy.

    A margarin (jobb esetben) napraforgóolajból készül, ami többé-kevésbé egészséges (az olivaolaj telített-telítettlen zsírsav összetétele sokkal optimálisabb), azonban ebből úgy lesz szilárd termék, hogy egy bizonyos hidrogénezésen esik át, ami az eredetileg telítettlen zsírsavakat telítetté teszi. Évtizedekig így árulták. Aztán az utóbbi 2-3 évben, miután ez kiderült, azt találták ki, hogy tesznek bele egy minimális mennyiségű omega3 nevű telítettlen zsírsavat, és máris "a szív barátjává" vált (a marketinganyagokban) a margarin.

    És akkor a végére egy érdekes adat: a teavaj telített-telítettlen zsírsav aránya az olivaolajéhoz hasonló! Lényegében annak állati megfelelője! :)