• dez
    #33
    Én írtam, de nem egészen azt. A nyers, hőkezeletlen tejben normális esetben (ha nem vitték túlzásba az antibiotikumozást) vannak hasznos baktériumok, és lehetnek károsak is. Bár ha az utóbbiak nem veszélyesebb törzsek, akkor könnyen legyűri őket az immunrendszer, főleg a hasznos törzsek segítségével.

    Itt jön az, hogy egy kisebb, elkülölülő populációban ritkán üti fel a fejét komolyabb állat-betegség, így nem kell antibiotikumozni (megelőzésképp kis mennyiségben, de folyamatosan pl.), stb.

    A nagyiparban viszont biztosra mennek.

    A fermentáció önmagában nem oldja meg az allergia-problémát (amit általában a fehérje okoz), csak többé-kevésbé a laktóz-(=tejcukor)intolerancia miatti problémákat. Azonban, a hasznos baktériumok olyan környezetet teremtenek a belekben (az egészséges, önszabályozó bélflóra kialakításával és fenntartásával), ami csökkenti az élelmiszer-allergiák, többek között a tejfehérje-allergia kialakulásának esélyét.