dez#32
"Nem tudom miért akarod itt osztani az észt, de nem is nagyon érdekel."
Hát te (vagy más)? Ja bocs, az sem érdekel engem. :)
"Megsúgom, nálunk az ilyen tehenészet csak az első ÁNTSz-ellenőrzésig üzemel, mert azonnal becsukják, a tulajdonosával együtt."
Aha, ha a legális kereteket túllépi. Ugye te sem hiszed, hogy minden állatot "név szerint" ismer az állatorvos (szóval hogy midnen állatot egyedileg vizsgál, kezel, stb.), és hogy nem mennek inkább biztosra állandó antibiotikumok adásával? Szerinted mitől van az év nagy részében teje ezeknek a teheneknek, amikor nincs is kis bocijuk? Talán attól a jó minőségű friss fűtől, amit csak álmaikban esznek?
A maszájos, berberes megjegyzéseidnek nem értem az apropóját. Azok kicsit más körülmények között tartják az állataikat. De nem szeretnék tehén- v. kecsketejfehérje allergiásként vagy laktóz-intorelanciában szenvedőként közöttük élni, és egyébként sem rászorulva lenni az állati (amiben a lényeg, hogy más faj igényeinek megfelelő, az ember számára nem optimális) tej túlzott fogyasztására. A kazein ott is kazein, a laktóz meg laktóz.
Kisgyerekek számára a legjobb körülmények között tartott tehén teje sem javallott hivatalosan sem, eredeti formájában! Okokat lásd pl. #27. Sőt, az 1-2 éves kor alatt adott tehéntej egyenes út az allergiához, az idegen fejérje miatt. A gyermektápszerekben (már amik állati tej alapúak) félig lebontott alakban található meg, melyek tápanyag-összetételben az emberi igényeknek megfelelően alakítottak.
"Mint már írtam, amit a boltban kapsz, az nem tej! Csak valami fehér lötty."
Ezt nem is vitattam, épp ellenkezőleg.