Csoki, bor és tea, a jótékony ünnepi kellékek
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Azt viszont nem értem, hogy (idézem)
"A mérsékelt alkoholfogyasztás javítja a kognitív funkciókat és csökkenti az Alzheimer-kór, valamint a demencia kialakulásának kockázatát, a túlzott alkoholizálás azonban éppen ez utóbbi kór egyik kiváltója lehet, nem is szólva számos egyéb egészségügyi problémáról."
Mivel az egyik orvosi hallgató azt mondta nekem, hogy a máj a lebontás során olyan anyagot termel, ami károkat okoz az idegrendszerben, viszont ezeknek a hatásával kb. 20éves korig még fel tudjuk venni a versenyt. Most akkor kinek van igaza?
Írj konkrétumokat, vagy maradj csöndben...
Most csak arra a srácra reagálok, hogy visszaakar térni a kõkorszaki szakik kajájára. OK, csináld csak. Esetleg egyél meszet is. Aztán majd megnézheted magadnak az átlagéletkorod (<30 év).
A koporsókészítõk biztos örülnének ezeknek a bicsérdystáknak.
BUJÁK! izé: BUJÉK!
:-)
Kara kánként folytatom tanításom.
Ha már a tejet ilyen szépen kidekáztuk, felmerül a kérdés, akkor mégis milyen italokban bízzak, ha már a jó öreg tejben sem lehet? <#conf>#conf>
#32 | fourgee:
"Már sokat gondolkodtam, hogy erre az "õskori étkezésre" át kellene állni, valószínûleg nagyon jó recepteket lehetne abból is csinálni, ami a földmûvelés elõtti idõkben fellelhetõ élelmiszerekbõl készülhet."
Szerintem ha körülnézel a 'tesóknál' délen, még találsz olyan törzseket, ahol így élnek. Szerintem sok hús, meg bogyó. Azt ennyi. Nem mindig érdemes visszatérni a gyökerekhez. Például a krumpli, rizs behozatala elõtt elég furcsa köreteket dobáltak magukba az õseink, és majdnem biztos vagyok benne, hogy annyira nem tetszene, ha ilyenen kéne élnem.
Itt jön az, hogy egy kisebb, elkülölülõ populációban ritkán üti fel a fejét komolyabb állat-betegség, így nem kell antibiotikumozni (megelõzésképp kis mennyiségben, de folyamatosan pl.), stb.
A nagyiparban viszont biztosra mennek.
A fermentáció önmagában nem oldja meg az allergia-problémát (amit általában a fehérje okoz), csak többé-kevésbé a laktóz-(=tejcukor)intolerancia miatti problémákat. Azonban, a hasznos baktériumok olyan környezetet teremtenek a belekben (az egészséges, önszabályozó bélflóra kialakításával és fenntartásával), ami csökkenti az élelmiszer-allergiák, többek között a tejfehérje-allergia kialakulásának esélyét.
Hát te (vagy más)? Ja bocs, az sem érdekel engem. :)
"Megsúgom, nálunk az ilyen tehenészet csak az elsõ ÁNTSz-ellenõrzésig üzemel, mert azonnal becsukják, a tulajdonosával együtt."
Aha, ha a legális kereteket túllépi. Ugye te sem hiszed, hogy minden állatot "név szerint" ismer az állatorvos (szóval hogy midnen állatot egyedileg vizsgál, kezel, stb.), és hogy nem mennek inkább biztosra állandó antibiotikumok adásával? Szerinted mitõl van az év nagy részében teje ezeknek a teheneknek, amikor nincs is kis bocijuk? Talán attól a jó minõségû friss fûtõl, amit csak álmaikban esznek?
A maszájos, berberes megjegyzéseidnek nem értem az apropóját. Azok kicsit más körülmények között tartják az állataikat. De nem szeretnék tehén- v. kecsketejfehérje allergiásként vagy laktóz-intorelanciában szenvedõként közöttük élni, és egyébként sem rászorulva lenni az állati (amiben a lényeg, hogy más faj igényeinek megfelelõ, az ember számára nem optimális) tej túlzott fogyasztására. A kazein ott is kazein, a laktóz meg laktóz.
Kisgyerekek számára a legjobb körülmények között tartott tehén teje sem javallott hivatalosan sem, eredeti formájában! Okokat lásd pl. #27. Sõt, az 1-2 éves kor alatt adott tehéntej egyenes út az allergiához, az idegen fejérje miatt. A gyermektápszerekben (már amik állati tej alapúak) félig lebontott alakban található meg, melyek tápanyag-összetételben az emberi igényeknek megfelelõen alakítottak.
"Mint már írtam, amit a boltban kapsz, az nem tej! Csak valami fehér lötty."
Ezt nem is vitattam, épp ellenkezõleg.
A tehén tejét ne keverd a kecske tejével, mert két különbözõ dolog.
Valaki itt említette hogy a tejben lévõ baktériumok segítik az emésztést, meg a tejcukrot elkezdik lebontani. Na, amikor átesik a tej ezen az átalakuláson, akkor már elméletileg nem vált ki allergiás reakciót.
Olvastam egyébként még egy érdekes témát. Az "õskori" étkezésrõl volt szó. Hogy a "gyûjtögetõ emberek" gyümölcsöket, bogyókat, bogarakat ettek, és amikor szükségük volt húsra, akkor csapatban levadásztak valamit. Mint ahogy ezt bizonyos csimpánzok is teszik. Néhány ember jön ezzel a "mindenevõk vagyunk" szöveggel, csak azt felejti el, hogy a sok szar mûanyag vackot ennek ellenére nem kellene megennünk. Meg húst sem kellene minden nap zabálni, csak amikor szükséges. Szóval, ebben az írásban olvastam, hogy nem csak a tiszta tehéntejre allergiás az ember, hanem a különbözõ gabonafélékre is. Sokan csak a kiütések és az allergia közé tesznek egyenlõségjelet, pedig úgy is lehetünk allergiásak valamire, hogy igazából nem is tudunk róla. Például volt olyan nõ akinél mindenféle kutatást elvégeztek meddõsége miatt, nem jöttek rá hogy mitõl van. Aztán valaki jött azzal hogy ne fogyasszon gabonaféléket, és a késõbbiekben teherbe esett...
Már sokat gondolkodtam, hogy erre az "õskori étkezésre" át kellene állni, valószínûleg nagyon jó recepteket lehetne abból is csinálni, ami a földmûvelés elõtti idõkben fellelhetõ élelmiszerekbõl készülhet. Csak lusta és kényelmes vagyok. :)
2 drágaszáág, a HTC P3600 Trinity éés a Dell XPS 1530, természetesen DDR3-as Gf8600GT-vel :)
"A nagyüzemi gazdaságokban hormonokkal kezelik a teheneket annak érdekében, hogy folyamatosan tele legyen a tõgyük (ami mellesleg sokszor gyulladt és gennyes a sok fejéstõl)"
Megsúgom, nálunk az ilyen tehenészet csak az elsõ ÁNTSz-ellenõrzésig üzemel, mert azonnal becsukják, a tulajdonosával együtt. Az ilyesmi fõleg a greenpaces és a négymanycsos oldalakon fordul elõ, ha épp ezért fizetik õket.A tehenészek mind tudják, hogy minden tehénnek be kell iktatni egy pihenõ idõszakot, amikor nem fejik õket. Ekkor másfajta táplálékot kapnak, hogy a szervezetüknek legyen ideje regenerálódni a nagy igénybevétel után.
Amúgy talán egy maszajnak próbáld bemagyarázni, hogy õk levágják a marháikat, azután meg nézd meg mit kapsz! Szolidan kiröhögnek. Ha nem tudnád, õk gyakorlatilag a teheneik tején és vérén élnek, és a legnagyobb csapás számukra, ha egy tehén elhull. Annyira, hogy ha kell egy szál lándzsával nekimennek az oroszlánnak is, ha a csorda körül ólálkodik.
A berberek sem bolondultak meg, hogy egy étkezés miatt levágjanak egy kecskét, vagy egy juhot. Legfeljebb ha már elöregedett, meddõ, és nem tejel többé.
Minden állattartó nép szigorúan vigyáz az állataira, mert az életük múlik rajta. Sokat tanulhatna tõlük minden panelgazda.
Mint már írtam, amit a boltban kapsz, az nem tej! Csak valami fehér lötty. Nem is hasonlít a frissen fejt házi tejre. Nem csoda, hogy aki ilyen löttyöt iszik, az fosik, ha valódi tejet kap.
A margarin (jobb esetben) napraforgóolajból készül, ami többé-kevésbé egészséges (az olivaolaj telített-telítettlen zsírsav összetétele sokkal optimálisabb), azonban ebbõl úgy lesz szilárd termék, hogy egy bizonyos hidrogénezésen esik át, ami az eredetileg telítettlen zsírsavakat telítetté teszi. Évtizedekig így árulták. Aztán az utóbbi 2-3 évben, miután ez kiderült, azt találták ki, hogy tesznek bele egy minimális mennyiségû omega3 nevû telítettlen zsírsavat, és máris "a szív barátjává" vált (a marketinganyagokban) a margarin.
És akkor a végére egy érdekes adat: a teavaj telített-telítettlen zsírsav aránya az olivaolajéhoz hasonló! Lényegében annak állati megfelelõje! :)
Ez egy igen nagy tévhit. Az anyatej, az igen, az nagyon jó, de a tehén tej az nem éppen, mert:
1. Teljesen más az összetétele, mint az emberi anyatejé, kimondottan nehezen emészthetõ egy kisgyerek számára a fehérjéje. Sõt, a kazein le is rakódik a bélfalakra, és akadályozza a tápanyagok felszívódását.
2. Sok benne a kálcium, csakhogy a kálcium felszívódásához és hasznosulásához 50%-nyi magnézium is kell (mindkettõ megfelelõ kötésben, nem vegytisztán, mert az csak terheli a szervezetet), ami a tehéntejben alig van. Ezért ha valaki kevés más kalciumforrást fogyaszt, és helyette tejet, tehát a szervezetnek meg kell próbálni innen fedezni a kálciumot, akkor magnéziumot kell elvonnia a szervezet más részeitõl!
3. Igen sokan Európában is laktóz-intoleranciában szenvednek, anélkül, hogy tudnának róla.
4. A pasztõrözött, és fõleg ultrapasztõrözött tejet még nehezebb megemészteni, mint a frissen fejtet, mivel el vannak ölve az emésztést segítõ hasznos baktériumok...
5. ...amik viszont megvannak a jobb (élõflórás) tejtermékekben. Ezekben a laktóz is kevesebb, mert ezek a baktériumok éppen ezt bontják le. Viszont ezeket sem kell túlzásba vinni, mert a belekre rakódó kazein itt meg megvan.
Bár lehet, hogy ez csak egy urban legend :P
ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S
http://hu.wikipedia.org/wiki/Bor
„Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"
Késõbb jöttek rá, hogy az A-vitamin hiánya okozza, ami nem volt az akkori margarinban. Éppen ezért dúsítják mostanában vitaminokkal a margarinokat, illetve színezik is, mert alapban hullafehér, nem valami étvágygerjesztõ.
Csak ha allergiás vagy rá! Az egyik legfontosabb kalciumforrás, nem véletlenül itatják a gyerekekkel.
A nagyobb baj a "bolti tej"-nek nevezett moslék. Na hogy abban mi van, azt talán a kutyulója sem tudja! Nem is szoktam inni belõle. Szerencsére van itt a közelben egy megszállott pasi, tart tehenet, birkát, meg kecskét, és normális áron szokott hozni tejet.
A ledarált szõlõt, azért hagyják két-három napon át a kádban pihenni, mert egyrészt a beinduló erjedés markánsabb ízt ad neki, másrészt így könnyebb kipréselni a levet.
Tej nincs benne!
Csak az a baj ezzel, hogy a sok tudatlan nomád szerte a világban azért az "allergiára" való tekintet nélkül megfeji azt a kecskét, vagy tehenet, és ha megfejte, akkor meg is issza. Mert a tej élelem, azt meg nem pazarolják. Ha meg nem isszák meg azonnal, akkor feldolgozzák, és elteszik késõbbre. Sajt lesz belõle, vagy pl. a mongoloknál tejpor.<#nezze>#nezze>
Egyébként ezeket a kutatásokat/kimutatásokat egy ideje már nem veszem túl komolyan. Egyik héten kimutatják, hogy a tojás egészségtelen, a másik héten pedig azt mondják, hogy tojást egyél tojással.
2 drágaszáág, a HTC P3600 Trinity éés a Dell XPS 1530, természetesen DDR3-as Gf8600GT-vel :)
A citromleves teához meg annyit, hogy nem citromlevet kell bele tenni, sõt semmilyen citrus nem kellene bele. Ha meg tesz valaki, akkor szerezzen be házilag termesztett gyümölcsöt (ma kaptam egyet), és azt tegye bele, mert a bolti az gombaölõvel van kezelve. :)
A tej meg tényleg egészségtelen az emberi szervezetnek. Hogy akkor a sajt miért jó? Pont ugyanaz van, mint a szõlõlé-bor témakörben. A tej átmegy bizonyos átalakuláson, mire sajt lesz belõle, és a benne lévõ anyagok az emberi szervezet számára fogyaszthatóvá válnak.
Az meg engem nem zavar, hogy a tejbõl hogyan lesz sajt. Kipróbáltam jó pár fajta francia lágysajtot, vagy ruzsflórás sajtot, hát elég érdekes szaguk volt, viszont az ízük szobahõmérsékleten olyan apróbb szemû, olasz paradicsommal egészen jóóó. Sajnos itthon erre rámenne a gatyám is, így legközelebb majd akkor ehetek ilyet, ha visszamegyek Angliába...
Ami pedig a csokit illeti, nincs jobb egy valódi keserûnél, de a tejcsokit sem vetem meg <#vigyor3>#vigyor3>
Háború a nemzet ellen: http://docler.hu/video/160355 - http://docler.hu/video/160384 - http://docler.hu/video/160291 - http://docler.hu/video/160315
Ami meg az allergiát illeti, igen jön valahonnan, mégpedig a rengeteg kémiából, ami körül vesz bennünket, az allergia kiváltó oka tejallergiánál ugyanis nem csak maga a laktóz pl. hanem többféle anyag interakciója. Mondjuk a szennyezett levegõ és a sok tartósítószeres étel, stb...(nagyon sok kiváltó ok lehet és nehéz rájönni)
Háború a nemzet ellen: http://docler.hu/video/160355 - http://docler.hu/video/160384 - http://docler.hu/video/160291 - http://docler.hu/video/160315
Különben csak az európaiak NEM allergiásak a tejre, mindenki másnál ún. laktóz intolerancia jelentkezik.
Az ember az egyetlen állat amely más állat tejét megissza. A szoptatási szakaszon túlmenõen a tejnek nincs jótékony hatása a szervezetre.
A sajttal meg megint sok baj van. Viszont inkább hallgatok, mára ennyi elég. <#awink>#awink>
Viszont csak helyettesíteni kell a tejet valahogy, ha meg tejport raknak bele az se jobb.
Erjedés közben oldódik ki a szõlõ héjjából a színanyag pektinek stb olyan anyagok amik a szõlõlében nem feltétlenül találhatóak meg.
A dobozos szõlõlébe meg pláne nem...
„Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"
ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S
A cukor hatása rövidtávú a szervezetre, ezáltal ingadozó vércukorszintet eredményez. Az alacsony vércukorszint csökkent teljesítõképességhez vezet mind fizikai, mind szellemi téren
szóval ha sokat eszel, vagy hajlamos vagy ezekre, akkor igen. :P
Core i7-4770S 3.10GHz, KINGSTON 8GB HyperX Beast DDR3 1866MHz CL9 KIT, SAPPHIRE HD7970 3GB OC BOOST,
Meg valahol olvastam, hogy a fekete tea meg a zold teanal is jobb, bar ahany cikk annyi verzio.
Akárhogy is, személy szerint egyetértek veled, inkább szölölét iszom :)
Btw, a sört nem vizsgálták ? :D
A szõlõlé nem jobb alternatívája bornak? Mivel ez a különösen igaz tényezõ kiesne.Ha nem mitõl olyan jó a bor és mitõl nem a szõlõlé? Csak mert általában mindig a bort dicsérik ezerrel, szõlõlérõl szó sem esik. Ebbõl arra kéne következtetni, hogy a bor jobb.
mondjuk a tejcsokiban is van cukor xd
de a csokiban van "boldogsághormon" is :PP
Amúgy épp most próbálok foghagymás-borsos házi sajtot készíteni. Alig tudtam eddig megállni, hogy bele vágjak még mielõtt megérik.