• dez
    #27
    "Csak ha allergiás vagy rá! Az egyik legfontosabb kalciumforrás, nem véletlenül itatják a gyerekekkel."

    Ez egy igen nagy tévhit. Az anyatej, az igen, az nagyon jó, de a tehén tej az nem éppen, mert:
    1. Teljesen más az összetétele, mint az emberi anyatejé, kimondottan nehezen emészthető egy kisgyerek számára a fehérjéje. Sőt, a kazein le is rakódik a bélfalakra, és akadályozza a tápanyagok felszívódását.
    2. Sok benne a kálcium, csakhogy a kálcium felszívódásához és hasznosulásához 50%-nyi magnézium is kell (mindkettő megfelelő kötésben, nem vegytisztán, mert az csak terheli a szervezetet), ami a tehéntejben alig van. Ezért ha valaki kevés más kalciumforrást fogyaszt, és helyette tejet, tehát a szervezetnek meg kell próbálni innen fedezni a kálciumot, akkor magnéziumot kell elvonnia a szervezet más részeitől!
    3. Igen sokan Európában is laktóz-intoleranciában szenvednek, anélkül, hogy tudnának róla.
    4. A pasztőrözött, és főleg ultrapasztőrözött tejet még nehezebb megemészteni, mint a frissen fejtet, mivel el vannak ölve az emésztést segítő hasznos baktériumok...
    5. ...amik viszont megvannak a jobb (élőflórás) tejtermékekben. Ezekben a laktóz is kevesebb, mert ezek a baktériumok éppen ezt bontják le. Viszont ezeket sem kell túlzásba vinni, mert a belekre rakódó kazein itt meg megvan.