Mérnök élet
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Mutattak még szilikont is,ahogy "zizeg",ha elég lenne a gép a programhoz még megnéznék pár más dolgot is.Olvadások,fagyások,ilyenek.Kirajzolta a hidrogénhidakat is.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Ha kiviteli tervet csinálunk, akkor ezen felül kell még úgy 30 részletrajz: kitûzési, zsaluzási terv, vasalási tervek minden elemre, elõregyártott elemek gyártmányterve, vezetõkorlátok gyártmányterve, mûszaki leírás, statikai számítás, ilyesmi...
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
Szoktunk csinálni 3D-s végeselemes statikai modellt, de az egy lebutított geometria, sokkal primitívebb mint a hídterv.
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
Toldacuccot...
Szal ennyi, nem szarozunk 3Dvel, tényleg _sokkal_ lassabb.
Csak furcsállottam, hogy azért egy hidat 2D-ben... 😄
Félmetszetek, nézetek, méretezések, tûrések, vonaltípus mindent be lehet lõni, akár templatebe is, aztán automatikusan csinálja azokat is késõbb.
Bár most elõkaparom újra, mert a jelenlegi feladatomhoz jobban passzol.
A kottákat kell átszabni, mert modelltérben ugye a primary unit scale változik a különbözõ léptékek közt és a mérete ugyanolyan mindnek, itt meg a primary unit scale egységesen 1, és a kották méretét kell belõni a különbözõ léptékekhez.
Vonalstílusokat kell még jól beállítgatni, én 1-es scale-t szoktam beadni mindenre, úgy papírtérben jó, modellben meg összefolyik. Ezek szerint van erre jobb módszer is.
Ha elforgatva kell a modelltér, akkor csinálsz egy UCS-ot megfelelõen beforgatott koordinátarendszerrel, papírtérben meg a plan parancs beforgatja a nézetablakot az UCS-ra.
Kb ennyit kell tudni, a többi gyakorlat kérdése.
Mindíg van a layout-ban egy nézetablak automatikusan, állítsd be azt olyanra amilyenre kell, aztán azt lehet másolgatni, meg módosítani.
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
kaptam már ilyen rajzokat, de én nem tudom megcsinálni.
amúgy én mindent model-térben csinálok, ott is vannak keretezve, stb.
Csak a pecsétet, meg az acélkimutatást szoktam papíertérre rakni.
psltscale legyen 0, és minden nézetben úgy látszik a vonal mint modalltérben.
Hátrány, hogy minden méretarányhoz külön scale kell, de ha már tudod, hogy melyikhez mi tartozik, nem gond.
A TopSolid pl iszonyat nagy elõrelépés, csak annak a sketcherét elég nehéz megszokni. Viszont utána nagyon hatékony.
Én is most kurva lassan rajzolok, mert a kedves rendszergazdánk képtelen volt beüzemelni a gépemre ezt a Nostromo cuccost... Én meg már teljesen ráfüggtem, hiányzik a tenyerem alól az íve. 😊
én billentyût használok. csak úgy, hogy az acad.pgp fájlban átírtam a parancsokat, lerövidítettem õket egy max két betûre, az egeret meg beállítottam ahogy mondtam. ennek egy hátránya van, ha beültetnek egy CAD elé akkor vagy engedik átírni az adott fájlt és hagynak dolgozni, vagy olyan lassan fogom csinálni mint egy kezdõ, mert az ikonokat nem is ismerem 😄
Azt hitték FPS-ekhez csináltak kontrollert, pedig igazából AutoCADhez. 😊
Olyan 20 billentyûparancs berakva makrókra a különbözõ gombokra. Szerintem gyorsabb, mint parancssorból. Nem "l"+"space" a vonal, hanem megnyomom az egyik gombot, ami csinál nekem egy "l"+"space" combót. De a "m"+"a"+"t"+"c"+"h"+"p"+"r"+"o"+"p"+"space" is megy gond nélkül. 😊
Az FPS-es rutinomnak köszönhetõen nem rajzolok lassabban a többieknél akik billentyûvel nyomják. Igaz, hogy van pár dolog amit én is használok, de alapvetõen ikon.
infra - kozmuvesites, csatornak, stb
szerkezet - hidak, epuletek, stb.
geodeta - foldmeres.
Mernoknel ez max az infosoknal tortent meg, megnyilt a GDF es tarsai, amik kb semmit nem ernek. Viszont sokkal kisebb mertekben jatszodott le a dolog, mint a kozgazosoknal, ezert nem is lett belole akkora dolog, mint a kozgazos balhebol.
A Harcos számára a legnehezebb a győzelem órája /Dalcsev/
És majd kiesett a szemem, amikor a SolidEdges 3D-s modellben ütköztek a csövek egymással...persze ez úgy derült ki, hogy amikor az izometriákat néztük, akkor sem stimmelt valami...nosza, akkor lássuk a 3D-t...és lám ott is ott volt a gebasz....ehhhe...szépen egymásba voltak építve (az egyébként min. 100mm distancera lévõ csövek) és remek, mondhatni középiskolai áthatást(mûszaki rajz) ábrázoltak az õt figyelõnek😄DD
Asztali számítógép. Egér. Billenyt?zet. Hangfal. SHARP számológép. Heil Sogron!
Asztali számítógép. Egér. Billenyt?zet. Hangfal. SHARP számológép. Heil Sogron!
Azt azért tudni kell, hogy bizonyos kivitelezési munkákon (pl. földrengés technológiai megerõsítések egy erõmû technológiai csõvezeték rendszerén) szinte a lehetetlennel egyenlõ az, hogy komplett és helyszín hû terveket tudjanak prezentálni. Tudni illik, ugye ott vannak azok régi fránya szerkezetek/csõvezetékek, melyekbe neadjisten az módosítandó csõ/szerkezet beleütközhet.
Mibõl adódhat ez?
Nos régen ugye elkészítették a terveket, de azokat képtelenség volt összefésülni. Manapság meg az igényesebb projekteknél rendelkezésre áll egy mérethû 3D-s modell, mely lényegében mindent magában foglal. (némelyik olyannyira pontos, hogy az abból kiemelt ábrákból simán lehet dolgoztatni...de ez most nem ide tartozik)
Sokszor hallottam a PA Zrt-nél, hogy megcsináltatják majd a komplett primer és szekunder kör 3D-s gépészeti modellezését (utólag), de sztem a mai napig nem készült el (ez lenne ám egy giga projekt..pláne amiatt, mert kibaszott sok átalakítás történt az eredeti tervdokumentációhoz képest, melyek ugye nem lettek pontosan rögzítve).
A mûszaki menedzser képzéssel (legalább is az 5 évessel) az a nagy helyzet hogy az elv hogy kiképeznek egy általános mûszaki rálátással rendelkezõ, részben pedig gazdasági ismeretekkel rendelkezõ egyént teljesen jogos. Pont ez lenne az ellentételezése annak a már említett "menedzsergecy, közgazdászgecy"-nek aki olyan dolgokról okoskodik meg irányít amirõl gõze nincs. Helyettük meg lehetne egy közvetítõ szereppel bíró általános mérnök gazdász, aki azért ismeri a különbözõ mérnöki területek alapnyelvezetét.
A gyakorlatban ez persze kurva szarul sült el, ugyanis az történt hogy a bmen amikor kiosztották a teljes képzés 40%-át alkotó mérnöki tárgyakat (40% gazdasági, 20% természettud.), minden mérnök kar tarthatott a képzésben 3-4 tárgyat (kb 20-25 kreditnyit), és ezek a karok magasról szartak az egészre vagy fel se fogták a képzés lényegét, hogy nekik abban a 25 kreditben az adott mérnöki terület általános ismereteit, nyelvezetét, gazdasági összefüggéseit kéne átadni ideális esetben. Ehelyett a tanszék leghaszontalanabb, leggyökerebb oktatóit állították a témára aki baszott valódi új tárgyakat kialakítani e célra, hanem fogták magukat és leadtak az adott mérnöki képzésbõl random kemény szaktárgyakat.
Magyarán ahelyett hogy mondjuk a vegyészkaron a mûszaki menedzsereknek bemutatnák pl. a vegyipar különbözõ részterületeit, az alapfogalmakat, az ott megjelenõ rendszereket nagy általánosságban, és néhány gazdasági összefüggést, ehelyett leadják egy az egyben a vegyészmérnöki képzés bizonyos 3.-4. éves tárgyait átnevezve az azt megalapozó tárgyak nélkül persze, és elkezdenek nekik semmi alap nélkül reaktortartály méretezéseket tanítani, rektifikáló méretezés, folyamatmodellezés stb.
És ez persze minden mérnöki karra igaz, minden elképzelhetõ kemény részterületbõl adnak le tárgyakat a PID szabályozótervezéstõl, a porleválasztó ciklon méretezésen át, a keresztezõdés fázisidõtervkészítésig.
Olyan ez mintha az adott mérnöki képzést egy téglákból felépített piramisnak tekinted, és a piramis közepérõl véletlenszerûen kirántassz egy két téglát és azt odabaszod.
Nincs az az ember aki elõismeretek nélkül képes lenne ennyi mély szaktárgyat felfogni és elsajátítani. Ennek pedig az lett a jó eredménye hogy a bmes képzésben a mûszaki menedzserek egy dolgot tanulnak meg igazán... kurvára gátlástalanul csalni és puskázni, vagy totálisan ignorálni bármilyen tudást, hanem eszetlenül bemagolni az összefüggéstelen információkat. És persze soha életükben nem is fognak bármi mûszaki dolog iránt érdeklõdni, hanem magasról szarnak az egészre. És persze még ezt a folyamatot csak erõsíti hogy az oktató meg nem veszi észre hogy mennyire szar az amit csinál és a hallgatók emiatt csalnak ahogy tudnak... ezért õ (az oktató) meg sztereotipiákat alkot és gyûlölni fogja a mûsz menedzser hallagtókat, és még szarabbul, még gecibben csinálja a tárgyat. És a körforgás eredményeként tényleg a képzés végére egy olyan embertípus jön ki aki kurvára nem ért igazán semmihez és plusszban minden tudással szemben teljesen közömbös és nem érdekli. A karrierben pedig ambiciózusan áttör mindenen gátlástalanul, elvek, ideák nélkül.