Mérnök élet
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
visszatérve a technikumban és szorgalombol szerzett tapasztalatokra autoCAD-del archiCAD-del egyetemi végezttség nélkül is jol el lehet boldogulni? gondolkoztam már azon is, hogy elõször ezt megtanulnám (2év) és ezután vágni bele esetleg egyetembe vagy ezzel elindulni valamerre...
csak nekem is ettol rosssz érzésem van h nem egyetemen leszek, meg hautána megyek is, hogy jobb lett volna minel hamarabb kezdeni.
Hídtervezõ mérnökként a munkáink fele hídvizsgálat, felújítás, rekonstrukció, állagmegóvás, bontás-újjáépítés. A közvetlenül a háború után épített hidak jó része keskeny és kis teherbírású. Az útjaink is katasztrofális állapotban vannak, folyamatos felújításra szorulnak.
Emellett az építmények túlnyomó többsége 50 évre van tervezve, általában azért a dupláját kibírják, de pl a '60-as években épült salakbeton paneloknak a tényleges élettartama lassan lejár. Azokkal is kell majd valamit kezdeni.
Ezek mind-mind építõmérnöki feladatok, tervezés és kivitelezés is.
Szóval még ha úgy is döntünk, hogy az ország "készen" van(ahol azért még messze nem tartunk), akkor is van munka az építõiparban. Legalábbis én úgy látom.
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
Lehet, hogy itthon sok helyen már így sem olyan kemény az oktatás mint mondjuk 20 éve volt, de ha most megnézzük, hogy a magyar fiatalok hanyad része érettségizik le és az amerikaiaknál mennyi, akkor igencsak a magyar iskola javára lehet írni.
Viszont ebbõl következik, hogy ha ilyen komolyan veszik az oktatást, akkor jobb helyzetnek kellene lennie a munkaerõpiacon, de mégis elég sz*r.
Ha a legalapabb esetet vesszük, hogy egy frissen érettségizett magyar fiatal (mindenféle kapcsolat meg csókosok nélkûl) munkát akar keresni, hogy pénzt gyûjtsön a BsC-re, akkor nem valami szép jövõ vár rá addig. Valószínû ki fogja dolgozni a belét, mire a rezsi és minden egyéb mellett pénzt tud félre rakni az iskolára. Vagy ha saját erejébõl karriert épít, hogy kicsit emelkedjen a fizetése, akkor nem valószínû, hogy a következõ 5 évben iskolát fog elkezdeni.
Szóval ezért nevelik úgy itt a gyerekeket, és ezért is hallottuk olyan sokat az öregektõl, hogy "Tanúlj fiam, hogy egyszer legyen belõled valami", mert már 20 évvel ezelõtt is nagyon nehéz volt munka mellett diplomát szerezni itthon.
Azt nem tudom, hogy amerikában egy érettségivel mire lehet menni, de itthon (már bocsánat) seggtõrlésre talán jó, árúfeltõltésre, levélválogatásra, étteremben mosogatni lehet vele éhbérért, de abból sose lesz fizetõs BsC.
"Ha távolabbra láttam másoknál, azt azért tehettem, mert óriások vállán álltam."
Nagyon jókat írtok egyébként, hasznosak, szívesen olvasom.
És kint is suli valami nevesebb egyetemen.
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
Tesom kb 22 evesen katapultalt az USAba 😊 (most 30 eves) Mar allampolgar is. Nem valoszinu hogy visszakoltozne mar 😊
Ne felejtsd el, hogy kint tejelsz az egyetemert kemenyen. Egy felev kent egy kicsit jobb egyetemen, legalabb 350-500ezer forint. Szoval amennyivel jobban elsz kint a keresetedbol, kb az az osszeg el is megy a sulira, es akkor azt meg bele se szamoltuk a berleti koltsegeket, az utazas penzt, stbket.
Amerikaban az az alap modell altaban, hogy erettsegi utan elmennek dolgozni, osszegyujtenek kis penzt, aztan mennek csak suliba ujra.
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Ez szerintem csak a magyaroknak jellemzo mentalitas, hogyha 18 evesen nem kezded el a fosulit/egyetemet, akkor szar vagy. Sehol mashol nem talalkoztam ilyennel. Sot a tesomnak van haverja, aki 32 evesen diplomazott BA-n, megis boldog, van munkaja, jol keres, stb.
Amugy meg USA az a hely, ahol rohadtul nem fontos a porfikt angol. Halgass meg egy 5 doktori diplomaval rendelkezo milliokat kereso indiai profot, hogy beszel angolul.... szavat nem lehet erteni kb.
Tele van bevandorloval, akik alig beszelik a nyelvet, megis megertik egymast. par ev alatt meg olyan tudas tapad rad, amivel mar tok termeszetes lesz a kommunikacio, megha nem is lesz tokeletes a kiejtesed, nyelvtanod. Meg szerintem az amerikai angolt eleve sokkal konnyebb megertnei, mint a brit angolt. Valahogy tisztabb az egesz ,es nincs ugy megfacsarva a kiejtes.
A filmeket évek óta nézhem és, ha a gép elõtt dolgozok szine folyamatosan angol nyelvû film megy a háttérben, hogy szokjam. A legtöbb sorozatot elõször angol felirattal nézek meg, mert tudnám megfelelõ sebességgel fordítani egyeseket, de hogy mennyie artikulálatlanul beszélnek az már elképesztõ. További furcsaság, hogy a mesterségesen elõállított (hangszóróból jövõ) hangot egyszerûen nem hallom olyan jól, mint élõben. A tesóm amcsi ismerõsét még részgen is megértettem, de a filmekben egyszerûen nem hallom, hogy mit mond a szerencsétlen színész. Pedig nagyon jó hallásom van, nem vagyok halláskárosult.
Szakamai lap az van és olvasok is néha, ha van rá idõ a cégnél. Hát abban amit az egyes szerzõk elkövetnek az valami mélyütés. Olyan mondatszerkezeteket használnak, hogy olyat én még az életben nem láttam sehol. Minden szót ismerek, de mégsem lehet egy épkézláb mondatot összerakni belõle.
Na ezért nem merek kimenni még. Egy bizonyos szintig nagyon hamar el lehe jutni nyelvtanulásban, csak az a szint mindenkinél máshol van. Én nagyon nem vagyok egy nyelvzseni...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Tomeges elbocsatasok -> aki teheti koltozik az allambol -> lakasok eladhatatlanok -> ingatlan piac kvazi doglodik az autogyarakkal egyutt.
Veluk egyutt sorra dolnek be a beszallitok, veluk egyutt azok, akik az ott elo munkasokbol eltek (boltok, stb) Szoval az egesz egy kartyavar, aminek epp keszulnek kipockolni az egyik lapjat.
Detroit olyan kb, ahogy a robotzsaruban abrazoltak. Szellemvaros. Tobb tizemeletes hazak allnak tok uresen, betort ablakokkal, amiket meg a 30-as evek korul epitettek. Az utcak kihaltak egy nagyvaroshoz kepest. A fekak egyre jobban ellepik a varost, veluk egyutt a bunozes is jon.
Volt szerencsem kocsival atsuhanni egy-ket getton... hat hozzajuk kepest a 8, 9, 13. kerulet gazdagnegyed kb.
Mondom kepzeld el a Robotzsaruban szereplo detroitot. Nem jarnal messze az igazsagtol.
Persze Michigannek vannak meg nagyon szep reszei, amik viszonylag jol vannak meg. Pl Ann Arbor es kornyeke, akkor fent a tavaknal, stb. Inkabb csak ez a Detroit es kornyeke resz doglodik, de azok meg Michigan lakossaganak nagyreszet teszik ki.
A szakmai angolt meg úgy lehet, ha erõlteted magadra a szakmai angol lapok olvasgatását és amit nem tudsz arra rákeresel akár egynyelvû szótárból. (én is azt használok)
lásd brokernet alapítók, vagy csányi vagy Kedves feri, vagy a többiek.
Nem. Gyakorlattal és MSc-vel rendelkezõ mérnöknek kell lenni. Közgazdászok ugyanez. Én is ha befejeztem az MSc-t gyakorlattal rendelkezõ Kockázatkezelõként /Bazel I-II szakértõként valszeg tárt karokkal fognak látni odakint Ha meg nem akkor is tudok mosogatni amíg találok rendes állást.
Fejvadász már keresett meg 60K fontos fizuval+. Csak a suli miatt visszautasítottam (akkor a font még 340-es határ felett volt). (persze kb 8 különbözõ nemzetközi oldalon fent van az önéletrajzom amit fejvadászok is néznek és folyamatosan frissítek)
"Miért "szarkupac" az az állam? A középnyugat prériéhez képest azért valószínûleg jobb lehetõségeket nyújt."
Michigan az egyik legnagyobb munkanélküliséggel rendelkezõ állam.
Bucser, 6 számjegy dollárban? Annyiért gondolom tényleg nagyon kell tudni.
Tesom penzugyi elemzo, 2 eve dolgozik, es mar 80k/ev a fizetese Michigan allamban, ami a legnagyobb szarkupac allam kb 😛 Kaliforniaban ez siman 120 is lehet. Van egy irani autogepesz-mernok haverja az is ekorul keres a Fordnal, bar ki tudja, hogy meddig, ugye 😛
Elegge doglodi kaz epitoipar. Sorra dolnek be az epitkezesi vallalatok, es veluk egyutt az epitoanyag-eloallitok is. Raadasul itt a valsag is, ami az epitoipart kulonosen erkezenyen erintette, mert a legtobb epitkezest mint hitelbol szoktak finanszirozni, ami most eleg borsos aron van csak ugye.
Mo-n is lassacskan befejezodnek a nagy beruhazasok, vagy mar elkeltek palyazaton, szoval max keletebbre lehet meg nagy jovo az epitoiparban.
Persze nem azt mondom, hogy le kell irni, mert nyilvan szukseg van meg ra, de mar boven tulhaladt a viragkoran, ami a 90-es evek vege fele volt.
Egyfelõl azt hallom, hogy építõmérnökökre nagy a szükség, jó az elhelyezkedési lehetõség, másfelõl pedig csupa rosszat, mint például haldoklik az építõipar, olcsó bérért kénytelenek dolgozni, ha egyáltalán nem valami informatikus tervezi meg helyettük...
Tudom, hogy mindenkinek a tapasztalata nem lehet ugyanaz, de továbbtanulás elõtt ezt jó lenne tudnom, hogy mi a helyzet 😊
üdv az Uraknak
Kicsit vicces volt a cégnél mikor bejött egy terv, de még nem szabályozástechnikusként is láttam, hoggy a tervezõ mekkora butaságot csinált azon a területen, pedig semmi köze a szakterületemhez és cirka 4 éve foglalkoztam ilyennel utoljára... És mindent nem alapképzésbõl. Viszont, ha csak alapképzés szitû ismereted van, azért azt kevés. Mert a prolémát láttam, de 100%-ig korrekten megoldani nem tudtam volna ott helyben a fix. Sõt, talán belátható idõn belül sem...
Halálra gyûlöltem mikor olyan dolgokat kellett megtanulnom amit soha a büdös életben nem fogok többet használni csak azért, hogy néhány kiöregedett akadémikusnak egyel több felírt órája legyen. Az MSc-n legalább én választom, hogy milyen szakosodásra részterületre vagyok kíváncsi és nem kell a sok faszságot elölrõl kezdeni.
Másrészt egy mérnök és egy közgáz diploma együtt nem rossz (szerintem).
Egyébként a másoddiploma (BSc-m van és 25 évesen végeztem) az MSc nálam is a nemzetközi vonalára fekszik rá a közgáznak, pénzügynek.
Szerintem úgy van értelme a másoddiplomának, hogy BsC után egy MsC-t megcsinálni, vagy aki eleve bme-s annak egészben lehúzni az 5 évet.
Én pl. már kicsit túl koros leszek, elvileg 26 évesen fogom a BsC-t megszerezni, de levelezõn munka mellett még egy bme-s MsC tervemben van.
Felsõbb évesek meg tanárok mondták, hogy amíg van lendület addig szinte "kötelezõ", mert már így is tele van az ember töke mire végez. Ha BsC után abbahagyja és "majd megcsinálja", akkor abból sokszor már semmi nem lesz.
Ja igen, MsC + levelezõ = majdnem biztos, hogy fizetõs.
"Ha távolabbra láttam másoknál, azt azért tehettem, mert óriások vállán álltam."
Ráadásul saját zsebre megy a dolog ugye? Nem támogatja az állam semmilyen szinten. Munkaadód esetleg?
Tehát az élet szinte bármely területérõl vett feladatot le lehet vele szimulálni, csak meg kell határozni az adott valós folyamatot elõször matematikailag, diffegyenletekkel.
Mondjuk még nem aggódok, mert még van másfél évem hátra, és utána is sok lehetõség lesz, szóval remélem lesz idõm eldönteni merre tovább. Mindenesetre a válaszod kicsit "megnyugtatott", köszi 😊
Persze ez attól is függ, hogy mit akarsz programozni. Grafikus alkalmazással sokra nem megyek, de ha zseni vagy Matlab-ból akkor a határ szó szerint a csillagos ég. Iszonyatosan durva dolgokra képes a Matlab és ráadásul kapcsolt modellezésre is alkalmas.
Pl.
Idõfüggõ szimulációt csinálsz egy benzinmotorra vagy bármiféle kalorikus gépre. A kiszámolt végeselemes modell minden lépésébõl kihoz egy szumma termodinamikai jellemzõt mondjuk az adott hengerre. Ez a másik modellbe rakható, mint bemenõ paraméter amit majd a Matlabben megírt modul használ. És ennél sokkal többet is tud.
Olvasgattam egy kicsit a topikot, és bevallom, kicsit bánkódom. Ugyanis én még 2006-ban jelentkeztem a BME-re mérnök-informatikusnak. Egy évig tapostam, de valahogy nem feküdt az egész.....koliban sem sikerült beilleszkedni, kicsit nagy volt rajtam a nyomás, és az önálló élet sem ment. 1 év után hazajöttem Pécsre, ahol most a PTE-re járok programtervezõ informatikus szakra. Ez sokkal jobban megy, szeretek programozni és tudok is. A mérnökök a programozókat mennyire tekintik "egyenrangúnak"? 😊 A mérnöki végzettség számomra sokkal precízebbnek, vonzóbbnak, jobban fizetõnek tûnik. Úgy érzem kicsit, hogy lejjebb adtam a szintet. Nem mondom, itt is nehéz, és ezzel is jó állásom lesz (remélhetõleg), de egy kicsit bánom, hogy eljöttem a BME-rõl.
A haverom most ugyanoda jár ahova én jártam. Mondjuk amiket mesél, attól majdnem a hányinger kerülget, szóval lehet, hogy nem bírtam volna (a hardverközelibb dolgok sose mentek). Itt most szoftverközelibb minden, és ez tetszik. Gondolkoztam azon is, hogy ha itt végzek, megpróbálkozok valami mással, de nem tudom, hogy be merjem-e vállalni 24 évesen, munka mellett egy újabb szak elkezdését. Fõleg a BME-n.
Nem tudom, hogy átjön-e amit igazából le akartam írni, sose tudtam rendesen kifejezni a gondolataimat.