Mérnök élet

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nos, megint kaptam hideget-meleget az építõmérnökkel kapcsolatban 😄
visszatérve a technikumban és szorgalombol szerzett tapasztalatokra autoCAD-del archiCAD-del egyetemi végezttség nélkül is jol el lehet boldogulni? gondolkoztam már azon is, hogy elõször ezt megtanulnám (2év) és ezután vágni bele esetleg egyetembe vagy ezzel elindulni valamerre...
csak nekem is ettol rosssz érzésem van h nem egyetemen leszek, meg hautána megyek is, hogy jobb lett volna minel hamarabb kezdeni.
dronkZero
Építõiparhoz még annyit, hogy nem csak tervezés-építés vonalon kell gondolkodni.
Hídtervezõ mérnökként a munkáink fele hídvizsgálat, felújítás, rekonstrukció, állagmegóvás, bontás-újjáépítés. A közvetlenül a háború után épített hidak jó része keskeny és kis teherbírású. Az útjaink is katasztrofális állapotban vannak, folyamatos felújításra szorulnak.
Emellett az építmények túlnyomó többsége 50 évre van tervezve, általában azért a dupláját kibírják, de pl a '60-as években épült salakbeton paneloknak a tényleges élettartama lassan lejár. Azokkal is kell majd valamit kezdeni.
Ezek mind-mind építõmérnöki feladatok, tervezés és kivitelezés is.

Szóval még ha úgy is döntünk, hogy az ország "készen" van(ahol azért még messze nem tartunk), akkor is van munka az építõiparban. Legalábbis én úgy látom.

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

Steel
Valószínû ez azért van így, mert akár az amerikai, akár a nyugat-európai oktatáshoz képest azért a magyar iskola még mindíg igen csak keményebb.
Lehet, hogy itthon sok helyen már így sem olyan kemény az oktatás mint mondjuk 20 éve volt, de ha most megnézzük, hogy a magyar fiatalok hanyad része érettségizik le és az amerikaiaknál mennyi, akkor igencsak a magyar iskola javára lehet írni.
Viszont ebbõl következik, hogy ha ilyen komolyan veszik az oktatást, akkor jobb helyzetnek kellene lennie a munkaerõpiacon, de mégis elég sz*r.
Ha a legalapabb esetet vesszük, hogy egy frissen érettségizett magyar fiatal (mindenféle kapcsolat meg csókosok nélkûl) munkát akar keresni, hogy pénzt gyûjtsön a BsC-re, akkor nem valami szép jövõ vár rá addig. Valószínû ki fogja dolgozni a belét, mire a rezsi és minden egyéb mellett pénzt tud félre rakni az iskolára. Vagy ha saját erejébõl karriert épít, hogy kicsit emelkedjen a fizetése, akkor nem valószínû, hogy a következõ 5 évben iskolát fog elkezdeni.
Szóval ezért nevelik úgy itt a gyerekeket, és ezért is hallottuk olyan sokat az öregektõl, hogy "Tanúlj fiam, hogy egyszer legyen belõled valami", mert már 20 évvel ezelõtt is nagyon nehéz volt munka mellett diplomát szerezni itthon.
Azt nem tudom, hogy amerikában egy érettségivel mire lehet menni, de itthon (már bocsánat) seggtõrlésre talán jó, árúfeltõltésre, levélválogatásra, étteremben mosogatni lehet vele éhbérért, de abból sose lesz fizetõs BsC.

"Ha távolabbra láttam másoknál, azt azért tehettem, mert óriások vállán álltam."

Nekem is a filmek segítettek megtanulni normálisan angolul 😊

Nagyon jókat írtok egyébként, hasznosak, szívesen olvasom.

Bucser
UK vagy Írország.

És kint is suli valami nevesebb egyetemen.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

I.C.ram
Hova?

Tesom kb 22 evesen katapultalt az USAba 😊 (most 30 eves) Mar allampolgar is. Nem valoszinu hogy visszakoltozne mar 😊
I.C.ram
Ebben azert annyira nem agyok biztos.

Ne felejtsd el, hogy kint tejelsz az egyetemert kemenyen. Egy felev kent egy kicsit jobb egyetemen, legalabb 350-500ezer forint. Szoval amennyivel jobban elsz kint a keresetedbol, kb az az osszeg el is megy a sulira, es akkor azt meg bele se szamoltuk a berleti koltsegeket, az utazas penzt, stbket.

Amerikaban az az alap modell altaban, hogy erettsegi utan elmennek dolgozni, osszegyujtenek kis penzt, aztan mennek csak suliba ujra.
Bucser
idén leszek 27 és én is és most csinálom az MSc-t. Én azért rohanok vele, hogy minél hamarabb katapultáljak itthonról.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Molnibalage
Mert magyar viszonyok mellett iszonyatosan nehéz meló mellett tanulni is.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

I.C.ram
Tesom 28 evesen csinalta meg a BA-t, igaz USA-ban. Aztan kb 29 evesen kezdte az MSC-t, amit remelhetoleg jovore meg is szerez.

Ez szerintem csak a magyaroknak jellemzo mentalitas, hogyha 18 evesen nem kezded el a fosulit/egyetemet, akkor szar vagy. Sehol mashol nem talalkoztam ilyennel. Sot a tesomnak van haverja, aki 32 evesen diplomazott BA-n, megis boldog, van munkaja, jol keres, stb.
I.C.ram
Nekem van muszaki angolom, es az egesz olvasgatas kerdese, szerintem. Szokincsem nagyreszet ugy szereztem, hogy siman ramtapadt. Sokat jartam kulfoldi forumokra, figyeltem, probaltam hozzaszolni, stb.

Amugy meg USA az a hely, ahol rohadtul nem fontos a porfikt angol. Halgass meg egy 5 doktori diplomaval rendelkezo milliokat kereso indiai profot, hogy beszel angolul.... szavat nem lehet erteni kb.

Tele van bevandorloval, akik alig beszelik a nyelvet, megis megertik egymast. par ev alatt meg olyan tudas tapad rad, amivel mar tok termeszetes lesz a kommunikacio, megha nem is lesz tokeletes a kiejtesed, nyelvtanod. Meg szerintem az amerikai angolt eleve sokkal konnyebb megertnei, mint a brit angolt. Valahogy tisztabb az egesz ,es nincs ugy megfacsarva a kiejtes.
Molnibalage
A Falconosokkal volt már több repkedés. A TS hangminõsége és a nem angol anyanyelvûek akcentuse eléggé megnehezíti a kommunikációt. Az angol anyanyelvûek hála istennek visszafogják magukat és õket egész jól lehet érteni. (Az két osztrák srác nagyon jól nyomja, õket lazán megértem.)

A filmeket évek óta nézhem és, ha a gép elõtt dolgozok szine folyamatosan angol nyelvû film megy a háttérben, hogy szokjam. A legtöbb sorozatot elõször angol felirattal nézek meg, mert tudnám megfelelõ sebességgel fordítani egyeseket, de hogy mennyie artikulálatlanul beszélnek az már elképesztõ. További furcsaság, hogy a mesterségesen elõállított (hangszóróból jövõ) hangot egyszerûen nem hallom olyan jól, mint élõben. A tesóm amcsi ismerõsét még részgen is megértettem, de a filmekben egyszerûen nem hallom, hogy mit mond a szerencsétlen színész. Pedig nagyon jó hallásom van, nem vagyok halláskárosult.

Szakamai lap az van és olvasok is néha, ha van rá idõ a cégnél. Hát abban amit az egyes szerzõk elkövetnek az valami mélyütés. Olyan mondatszerkezeteket használnak, hogy olyat én még az életben nem láttam sehol. Minden szót ismerek, de mégsem lehet egy épkézláb mondatot összerakni belõle.

Na ezért nem merek kimenni még. Egy bizonyos szintig nagyon hamar el lehe jutni nyelvtanulásban, csak az a szint mindenkinél máshol van. Én nagyon nem vagyok egy nyelvzseni...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

I.C.ram
Mondjuk Demjennek nem ez az elso probalkozasa 😊 Skala-val, OTP-vel is nagyok szakitott anno.
I.C.ram
Michigan gazdasag kb 75%ban az autoiparra epul, es az ehhez tartozo egyeb iparagakra. Ott a Ford, GM, Chrysler szentharomsag. Az amerikai autoipar meg mar evtizedek ota haldoklik, csak az amerikai kormany igyekszik eletben tartani, mert rengeteg munkahelyet teremtenek ezek harman. GM, Ford, mar evek ota veszteseges, es hitelekbol tartja magat vastudon. A hitelek most kicsit komplikaltak lettek, foleg a magas kamat miatt, ugyanakkor a japanok, koreaiak egyre erosebbek a piacon, szoval nincsen tul jo helyzetben, es az sem kizart, hogy bedol az egesz. Tehat, ha ezek bedolnek, akkor magukkal rantjak kb egesz Michigan allamot is.

Tomeges elbocsatasok -> aki teheti koltozik az allambol -> lakasok eladhatatlanok -> ingatlan piac kvazi doglodik az autogyarakkal egyutt.
Veluk egyutt sorra dolnek be a beszallitok, veluk egyutt azok, akik az ott elo munkasokbol eltek (boltok, stb) Szoval az egesz egy kartyavar, aminek epp keszulnek kipockolni az egyik lapjat.

Detroit olyan kb, ahogy a robotzsaruban abrazoltak. Szellemvaros. Tobb tizemeletes hazak allnak tok uresen, betort ablakokkal, amiket meg a 30-as evek korul epitettek. Az utcak kihaltak egy nagyvaroshoz kepest. A fekak egyre jobban ellepik a varost, veluk egyutt a bunozes is jon.

Volt szerencsem kocsival atsuhanni egy-ket getton... hat hozzajuk kepest a 8, 9, 13. kerulet gazdagnegyed kb.

Mondom kepzeld el a Robotzsaruban szereplo detroitot. Nem jarnal messze az igazsagtol.

Persze Michigannek vannak meg nagyon szep reszei, amik viszonylag jol vannak meg. Pl Ann Arbor es kornyeke, akkor fent a tavaknal, stb. Inkabb csak ez a Detroit es kornyeke resz doglodik, de azok meg Michigan lakossaganak nagyreszet teszik ki.
Bucser
ezen egy dolog segít csak. Gyakorlás. Járj idegenekkel TS-re (Pl a Falcon dev teammel??) A hallás utáni értést pedig filmek elõbb felirattal, majd angol felirattal, végül felirat nélküli nézésével javaslom. 1-2 év alatt magas szintre lehet fejleszteni vele a társalgási nyelvet.

A szakmai angolt meg úgy lehet, ha erõlteted magadra a szakmai angol lapok olvasgatását és amit nem tudsz arra rákeresel akár egynyelvû szótárból. (én is azt használok)

Molnibalage
Csak a szakmai nyelv az amit kegyetlen nehéz elsajátítani. Elõfordult már, hogy valami szakszóra rákeresve sehol nem találtam fordítást. Így azért nehéz. További gond, hogy saját nyelvtudásom szintjét egyszerûen képtelen vagyok megítélni. A csevegés nem megy. Ha valamit mondani akarok a Falcon fórumon is ott is röviden és tömören teszen. Lehet, hogy nem Shakespear-i szinten változatos az angolom és kicsit olyam, mintha bárddal formálnák a beszédemet, de megértik a srácok. Én viszont néha nem mikor magasztosabb dolgokról diskurálnak.

Bucser
Mondj egy olyan milliiárdost itthon aki nem "jókor volt jó helyen"

lásd brokernet alapítók, vagy csányi vagy Kedves feri, vagy a többiek.

Bucser
"Bucser, 6 számjegy dollárban? Annyiért gondolom tényleg nagyon kell tudni."

Nem. Gyakorlattal és MSc-vel rendelkezõ mérnöknek kell lenni. Közgazdászok ugyanez. Én is ha befejeztem az MSc-t gyakorlattal rendelkezõ Kockázatkezelõként /Bazel I-II szakértõként valszeg tárt karokkal fognak látni odakint Ha meg nem akkor is tudok mosogatni amíg találok rendes állást.

Fejvadász már keresett meg 60K fontos fizuval+. Csak a suli miatt visszautasítottam (akkor a font még 340-es határ felett volt). (persze kb 8 különbözõ nemzetközi oldalon fent van az önéletrajzom amit fejvadászok is néznek és folyamatosan frissítek)

"Miért "szarkupac" az az állam? A középnyugat prériéhez képest azért valószínûleg jobb lehetõségeket nyújt."

Michigan az egyik legnagyobb munkanélküliséggel rendelkezõ állam.

Molnibalage
Miért "szarkupac" az az állam? A középnyugat prériéhez képest azért valószínûleg jobb lehetõségeket nyújt.

Bucser, 6 számjegy dollárban? Annyiért gondolom tényleg nagyon kell tudni.

I.C.ram
Demjan is jokor lott a TriGranittal, tudta mikor kell beszallni a bizniszbe 😊
I.C.ram
Kb az osszes mernok/kozgazdasagi szakma atlag 100k korul keres par ev tapasztalat utan/ev az USA-ban.

Tesom penzugyi elemzo, 2 eve dolgozik, es mar 80k/ev a fizetese Michigan allamban, ami a legnagyobb szarkupac allam kb 😛 Kaliforniaban ez siman 120 is lehet. Van egy irani autogepesz-mernok haverja az is ekorul keres a Fordnal, bar ki tudja, hogy meddig, ugye 😛
I.C.ram
Ez valoban igy van, de ne csak a metro/autopalya epitesekre gondolj, hanem az utfelujitasokra, csatornazasra, stbkre. Ezeket akarmelyik epitoipari cegnek MEG KELL tudnia csinalni, ha az infrastrukturaban tevekenykedik. Ez kb olyan, hogy a fodrasznak tudnia kell kopaszra vagnia.
Molnibalage
Majd meglátjuk. Most alapozok. Az ember igyekszik. 😊

I.C.ram
Pont a jovo a kerdeses az epitoiparban. A jelenben ugy ahogy de elvan. Van par epitomernok ismerosom, es nem latjak tul fenyesen a helyzetet, pedig nem kis cegeknel dolgoznak.
Bucser
Azt tudod, hogy abban az iparban amiben dolgzol rád 6 számjegyû éves fizetés vár dollárban vagy euróban ha korrektül megtanulsz 1 nyelvet(és van 2-3 éves gyakorlatod)?

Molnibalage
Többek között. Addig ki kell húzni valahogy. Az egyetlen dolog ami visszatartott a külföldi munkától a nyelvtudás. Most meg az, hogy magyar szemmel nézve elég jó állásom van és ez csak még jobb lesz.

Bucser
SZEVIÉP, KÉSZ, KÜRT, Trigránit... ezeket sem szabad elfelejteni... elég sok, kiemelt nemzetközi projektekkel foglalkozó cég van Magyarországon ahova építõmérnököket vesznek fel. Ráadásul nem abban kell gondolni, hogy MOST mi kell, hanem hogy 3-4 év múlva mire lehet szükség...

Molnibalage
Azért ez így nem bizos, hogy teljesen igaz. Egyes nagyberuházásokat egy 10 milliós országban nem mindneki tud megcsinálni. Az utóbbi 20 évben ki szállított harci gépeket az USA-ban? Ugyanaz a 3 cég. Namármost, ha összsen van max. 4 pályázó... A NASA-nak rakétát szintén. Nem sokan képesek rá.

I.C.ram
Hat az teny, de ahogy Molniebalage is irta, nem nagyon van penz itthon. Illetve van, csak azokat egymast kozt osztjak szet. Igy lehet, hogy az osszes magyar allami beruhazas par ceg kezebe maszik mindig: Strabag, Hidepito, Alterra. Ez a 3 ceg uralja kb a beruhazasok 75%at.
Molnibalage
Lenne mit építeni, de elõször az kéne, hogy mibõl. Mivel idióta és presztízs beruházáskora sok pénz folyt el (meg máshova...) így hiába van tudás, ha nincs $ beruázni. Errõl Bucser tudna többete mesélni. Én ehhez nem értek.

Igen, ez logikus magyarázatnak tûnik, de például az infrastruktúra például hazánkban elég gyenge, szóval talán lehetne még benne valami, nem? bár ha igaz is, akkor azok a helyek már elkeltek, sokat olvastam, hogy ezt (is?) csak azok csinálják akik nagy szerencsével odajutnak egy céghez vmi segítséggel. Gazdaságinformatikusokrol még mindig várok véleményt 😊
I.C.ram
Inkabb az utobbi, szerintem 😊

Elegge doglodi kaz epitoipar. Sorra dolnek be az epitkezesi vallalatok, es veluk egyutt az epitoanyag-eloallitok is. Raadasul itt a valsag is, ami az epitoipart kulonosen erkezenyen erintette, mert a legtobb epitkezest mint hitelbol szoktak finanszirozni, ami most eleg borsos aron van csak ugye.

Mo-n is lassacskan befejezodnek a nagy beruhazasok, vagy mar elkeltek palyazaton, szoval max keletebbre lehet meg nagy jovo az epitoiparban.

Persze nem azt mondom, hogy le kell irni, mert nyilvan szukseg van meg ra, de mar boven tulhaladt a viragkoran, ami a 90-es evek vege fele volt.
Uraim felvilágosítanának a következõrõl:
Egyfelõl azt hallom, hogy építõmérnökökre nagy a szükség, jó az elhelyezkedési lehetõség, másfelõl pedig csupa rosszat, mint például haldoklik az építõipar, olcsó bérért kénytelenek dolgozni, ha egyáltalán nem valami informatikus tervezi meg helyettük...
Tudom, hogy mindenkinek a tapasztalata nem lehet ugyanaz, de továbbtanulás elõtt ezt jó lenne tudnom, hogy mi a helyzet 😊
üdv az Uraknak
Molnibalage
Szakirányon nekem is megvolt a szabadságom. Mellesleg a full szabad nagyon nem szerencsés. Egy adott szakirányon van egy minimum amit tudni kell. Ha teljesen szabadon választasz mindent, akkor elég érdekes (még finoman fogalmaztam..) tárgyi tudást szerezhetsz. Az emberek nagy része a könnnyebbik utat választja, ha nincs másra rákényszerítve. Így viszont sok dolgot nem tanul meg. A 5. évig hülyeségnek tartottam, hogy az alapképzés során milyen tárgyakat hallagattam. Már utána beláttam, hogy tévedtem. Lehet, hogy most éppen vagy sokszor nem használom az ott szerzett képességeket, de sok dologot csak sokkal késõbb értettem meg, hogy igazán mit is jelent.

Kicsit vicces volt a cégnél mikor bejött egy terv, de még nem szabályozástechnikusként is láttam, hoggy a tervezõ mekkora butaságot csinált azon a területen, pedig semmi köze a szakterületemhez és cirka 4 éve foglalkoztam ilyennel utoljára... És mindent nem alapképzésbõl. Viszont, ha csak alapképzés szitû ismereted van, azért azt kevés. Mert a prolémát láttam, de 100%-ig korrekten megoldani nem tudtam volna ott helyben a fix. Sõt, talán belátható idõn belül sem...

Molnibalage
És gondolod a munka dandárját a BsC-n végzettek adják? A BsC az kb. az mint az én alapképzésem. Az sokmindent ad, de mindebõl csak egy nagyon keveset. Sokmindenrõl hallasz, de jóformán semmihez sem értesz. És ezzel a tudással adjnanak neked végzettséget? A tanárami fele csak csendesen káromkodott a másik fele meg a fejét verte a falba ezen az ökörségen.

Bucser
A BSc képzés alapképzés. A lényege, hogy alapokat fektessen le. Azt állítani, hogy rossz vicc inkább csak tájékozatlanság hisz pl.: nyugaton évek óta mûködik és biz a K+F nagy része onnan jön. Lehet értelme is van?

Halálra gyûlöltem mikor olyan dolgokat kellett megtanulnom amit soha a büdös életben nem fogok többet használni csak azért, hogy néhány kiöregedett akadémikusnak egyel több felírt órája legyen. Az MSc-n legalább én választom, hogy milyen szakosodásra részterületre vagyok kíváncsi és nem kell a sok faszságot elölrõl kezdeni.

Bucser
Az új rendszerben lehetsz állami finanszírozott másoddiplomán is.

Másrészt egy mérnök és egy közgáz diploma együtt nem rossz (szerintem).

Egyébként a másoddiploma (BSc-m van és 25 évesen végeztem) az MSc nálam is a nemzetközi vonalára fekszik rá a közgáznak, pénzügynek.

Igen, én is úgy tudom, hogy fizetõs, ráadásul még felvételi is van.

Molnibalage
Sajnos az én szememben (és máséban is) a BsC képzés egy rossz vicc. Én nagyon megbecsülöm, hogy még a régi rendszerben lettem képezve. Nagyon sajnálom az utánam jövõket, hogy ezzel kvázi félig elbaszták a jövõjüket ezzel az idióta, barom, lehúzós képzési rendszerrel. Kedves...

Steel
Igen a Matlabnak csak az egyenleteket kell megadni és az alapparamétereket, azt nem tudom, hogy bármilyen formában meg lehet e adni, de mi csak Laplace transzformált egyenletekkel dolgoztunk, az S operátort szereti, gyakorlatilag egész egyenletrendszereket számol ki az ember helyett amit mi szimulációnak hívunk.

Szerintem úgy van értelme a másoddiplomának, hogy BsC után egy MsC-t megcsinálni, vagy aki eleve bme-s annak egészben lehúzni az 5 évet.
Én pl. már kicsit túl koros leszek, elvileg 26 évesen fogom a BsC-t megszerezni, de levelezõn munka mellett még egy bme-s MsC tervemben van.
Felsõbb évesek meg tanárok mondták, hogy amíg van lendület addig szinte "kötelezõ", mert már így is tele van az ember töke mire végez. Ha BsC után abbahagyja és "majd megcsinálja", akkor abból sokszor már semmi nem lesz.
Ja igen, MsC + levelezõ = majdnem biztos, hogy fizetõs.

"Ha távolabbra láttam másoknál, azt azért tehettem, mert óriások vállán álltam."

Molnibalage
Van értelme? A cimbi is megcsinálta és semmi elõnye nem származik belõe. Több fizetést sem kap és nem sok új dolgot tanult. Viszont sok ideje ment el rá. Ha egy diploma van azért az már elég stabil alapot ad, hogy suli néljül is tanulhass tovább szerintem. Ettõl még tévedhetek.

Ráadásul saját zsebre megy a dolog ugye? Nem támogatja az állam semmilyen szinten. Munkaadód esetleg?

Bucser
27 évesen munka mellett (napi 8-10 óra között de volt már 12 is) kezdtem másoddiplomát. Nem vagy elkésve..

Molnibalage
Nagyjából csak a függvényeket kell megadni és a kapcsolást aztán a többt lezavarja a matlab ugye?

Steel
A Matlab simulink része elképesztõen profi, egész folyamatokat le lehet benne szimulálni, pl. nekem Automatika labor utolsó mérésén egy villamoskemence modelljét kellett összerakni és leszimulálni, hogy a kemencét hogy lehet szabályozni, adott feszültségváltoztatásra hogyan reagál, stb...
Tehát az élet szinte bármely területérõl vett feladatot le lehet vele szimulálni, csak meg kell határozni az adott valós folyamatot elõször matematikailag, diffegyenletekkel.

Molnibalage
A simulink része is nagyon jó dolog. Nagyon pöpec dolgokat lehet vele csinálni. Ahhoz sem értek csak láttam.

Ez jó ötlet, mihelyst végzek a vizsgákkal, nekiállok ismerkedni vele.

Molnibalage
A Matlabra feküjd rá. A legtöbb dolgot le sem kell programoznod, mert beépített difegyenletmegoldója van stb. Viszont a program struktúra hasonlóan épül fel. Csak a nyelvet kell megtanulnod. A helpje atomjó. Még én is meg tudtam oldani vele (2 hét szenvedés után..) egy 3 szakaszos parcdiffegyenletrendszert úgy, hogy nálam hülyébb emberet kevesett látott programozás terén a világ. A fejemben ott a blokkséma, de képtelen voltam bármiféle összetett programot írni, mert a "nyelvet" nem ismerem.

Ahogy észrevettem, itt nálunk a megcélzandó piac inkább a szoftverfejlesztés, nem pedig az ilyen mérnöki munkák. Pedig nekem ez sokkal szimpatikusabb. Matekból elég jó vagyok, nem a legjobb, de azért jó. Matlabot viszont még nem használtam, de olyan órám is lesz.

Mondjuk még nem aggódok, mert még van másfél évem hátra, és utána is sok lehetõség lesz, szóval remélem lesz idõm eldönteni merre tovább. Mindenesetre a válaszod kicsit "megnyugtatott", köszi 😊

Molnibalage
A jó programozó aranyat ér fõleg akkor, ha legalább alapszinten ért a természettudományokhoz és nem "szakbarbár". Ne csak a kódoláshoz értsen. Ja és legyen NAGYON penge matekból. Mert ha az, akkor a természettudományos jelenséget lehet, hogy nem érti, de a leíró diffegyenletét igen! Az már fél siker.

Persze ez attól is függ, hogy mit akarsz programozni. Grafikus alkalmazással sokra nem megyek, de ha zseni vagy Matlab-ból akkor a határ szó szerint a csillagos ég. Iszonyatosan durva dolgokra képes a Matlab és ráadásul kapcsolt modellezésre is alkalmas.

Pl.

Idõfüggõ szimulációt csinálsz egy benzinmotorra vagy bármiféle kalorikus gépre. A kiszámolt végeselemes modell minden lépésébõl kihoz egy szumma termodinamikai jellemzõt mondjuk az adott hengerre. Ez a másik modellbe rakható, mint bemenõ paraméter amit majd a Matlabben megírt modul használ. És ennél sokkal többet is tud.

Sziasztok!

Olvasgattam egy kicsit a topikot, és bevallom, kicsit bánkódom. Ugyanis én még 2006-ban jelentkeztem a BME-re mérnök-informatikusnak. Egy évig tapostam, de valahogy nem feküdt az egész.....koliban sem sikerült beilleszkedni, kicsit nagy volt rajtam a nyomás, és az önálló élet sem ment. 1 év után hazajöttem Pécsre, ahol most a PTE-re járok programtervezõ informatikus szakra. Ez sokkal jobban megy, szeretek programozni és tudok is. A mérnökök a programozókat mennyire tekintik "egyenrangúnak"? 😊 A mérnöki végzettség számomra sokkal precízebbnek, vonzóbbnak, jobban fizetõnek tûnik. Úgy érzem kicsit, hogy lejjebb adtam a szintet. Nem mondom, itt is nehéz, és ezzel is jó állásom lesz (remélhetõleg), de egy kicsit bánom, hogy eljöttem a BME-rõl.

A haverom most ugyanoda jár ahova én jártam. Mondjuk amiket mesél, attól majdnem a hányinger kerülget, szóval lehet, hogy nem bírtam volna (a hardverközelibb dolgok sose mentek). Itt most szoftverközelibb minden, és ez tetszik. Gondolkoztam azon is, hogy ha itt végzek, megpróbálkozok valami mással, de nem tudom, hogy be merjem-e vállalni 24 évesen, munka mellett egy újabb szak elkezdését. Fõleg a BME-n.

Nem tudom, hogy átjön-e amit igazából le akartam írni, sose tudtam rendesen kifejezni a gondolataimat.