Új kozmikus rejtély, itt a "sötét áramlás"
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A bizonyítás arról szól hogy feltesszük ha a végtelenben vagyunk (számodra ez az indirekt bizonyítás) akkor megáll -e a rendszer az Olbers paradoxonnal szöges ellentétben ami mögé csak relatíve igaz matematikai képleteket tudsz felsorakoztatni. Csókolom :)
OK, ezt eddig is tudtuk részedrõl.
"az energiáikat elnyelõ más energiák végtelenje a másik oldalon"
Hoppá!
Az elsõ - nem bizonyított - kijelentést egy második - szintén nem bizonyított - kijelentéssel próbálunk "bizonyítani". Erre mondják, hogy valótlan állítás valótlan állítást szül? Tényleg, csókolom!
Kara kánként folytatom tanításom.
Szerintem maestére szüneteljünk :)
Amúgy tudtommal kb. arról szólnak a híres Gödel Nemteljességi tételek, hogy bármilyen természetes aritmetikára visszavezethetõ axiómarendszerben vannak eldönthetetlen "igazságú" kijelentések. Annyiban kapcsolódik netán, hogy nem megszámlálhatóan végtelen (kontinnuum) számosságú axiómát alapul véve ez a probléma asszem nem lép fel.
Very hárd válasz very hosszú lenne és tekintettel a késõi idõre nem szeretnék tovább verítékezni delejes vitézségemben inkább megpróbálom röviden természetesen rengeteg felületességbe belekötni érdemes helyet hagyva mondandómban. Nem csak kifelé hanem befelé az általunk "ismert" anyagba is végtelenrõl beszélek és így könnyebb megértened hogy elég nehéz annak meghatározása mi is a "mi univerzumunk". A téridõ misztikumát is kár volt legyártani, már annak aki tisztán akar látni. Ha befelé mész az anyagban a reláció akként mûködik idõ kérdésében hogy egyre gyorsabb, ha kifelé nézel az ûrbe egyre lassabb. Attól félek még mindíg nem lehet megérteni pedig szerintem nem nehéz. Képzeljük el hogy a galaxisok tömkelege amikkel együtt utazunk egy magasabb világban csupán egy atom elektronfelhõjének része.
: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant
nyade; tfh végtelen számú "energiaforrás" van (legyen csillag); akkor egy (x,y,z,t) koordinátájú pontból "valamerre nézve" (legyen ez q irány) végtelen csillagot kell látnunk; de...egy (x1,y1,z1,t) pontból is ugyanez a helyzet q1 irányban; mivel q != q1 így => hogy bármely pont bármely irányában végtelen csillag dekkol, melyek végtelen cuccost sugároznak kicsi pontocskánkra; aki fogja magát az jól megfõ;
kedves gybfefe; hol itt a probléma? jaaaa, hogy még nem fõtünk meg? ez gáz...esetleg ha elvetjük az energiamegmaradást meg egyéb fizikai cuccokat...azaz kidobjuk a teljes fizikánkat...meg ha már arra járunk a teljes kémiát/mateket, és a hasunkra ütünk; a sacc_per_kábé módszert alkalmazzuk, akkor még igazad is lehet; nincs ebben semmi gáz sem...csak ki kell mondani, h mindenki hülye..csak te vagy a helikopter...és már igazad is van :D; mi meg tévedtünk...
-tudod mi a legnagyobb baj az emberekkel? az h, qva komolyan veszik saját magukat és nem hibáznak (saját maguk szerint!!!); sz'al röviden: faszságot beszélsz; mond azt, h a mai fizikánk/matekünk/tt_nk egy hülyeség, és el van intézve...senki se fog veled vitázni (csak legyint egyet)
na húzok aludni, mert holnap suli
zümy
Egyébként Ön sem reagál a végtelen és a gödeli gondolatok analógiájára?
Ez nem így mûködik. Elméletben gyönyörû modelleket lehet kiókumlálni, de a sorrend a következõ:
1. megfigyelem a világot
2. kidolgozom a magyarázatom (modell)
3. összevetem a modellt a valósággal
4. megint megfigyeléseket végzek
5. finomítom a modellt, esetleg elvetem stb.
Természetesen, a filozófia sem haszontalan, megvan a maga összegzõ, magyarázó szerepe, és amúgy a kutatási tárgya is sajátos, más, mint a természet- vagy társadalomtudományoké, mindenféle interdiszciplinaritás ellenére.
Bajtársi Tisztelettel: Sumerák :)
Hogyne tûnhetne el bármi <#wilting>#wilting> Ebben mi volt az érv, vagy az álláspont? Esetlen hogyne létezhetne a télapó? <#falbav>#falbav>
Fizikakönyvem: http://valek.webs.com/ \"Az a baj az Interneten terjedõ idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e.\" /Petõfi Sándor/
Mindegy hogy az energia végtelen vagy véges sok formában létezik (egzisztál nem magyar szó!), a lényeg hogy nem tûnhet el, amibõl egyszer sugárzás lett, az is marad (entrópia törvénye).
Miért nem világít a Föld, ha annyi energiahordozó van rajta? Hát mert nem végtelen sok hanem véges sok energiahordozó van rajta, és különben sem fog belõlük magától energia felszabadulni. Ha marha sokat várunk, szépen kihûl és kész.
A nagy fényességhez csak akkor kell bezárt világ, ha ragaszkodunk, hogy véges sok csillag van, de azok végtelen ideje világítanak. Ha végtelen sok csillag világít végtelen ideje egy végtelenül nagy Univerzumban, megint nagy fényesség lesz, hiszen az Univerzum ÖSSZES, végtelen sok csillagának a fénye egyszerre ér el minket.
Reagáltam. Érthetõ végre?
Fizikakönyvem: http://valek.webs.com/ \"Az a baj az Interneten terjedõ idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e.\" /Petõfi Sándor/
Tán ismétlem magam?
Valahogy sejtettem hogy erre nem fogtok reagálni.
Sõt tudom mibe lehet belekötni, én se gondoltam egyenletes eloszlásra csak mint végeredményre.
Csillagok születnek és kihúnynak de ettõl a világ még végtelen.
Ez nem érv, benne van az angol Wikipédiában, ha folyamatosan keletkeznek és hunynak ki csillagok, a paradoxon változatlanul fennáll, hiszen a csillagok anyagára, amikor éppen nem csillagokban van, szintén érvényes a megállapítás az árnyékolásról, felmelegszik, és elõbb-utóbb ugyanúgy világít.
Továbbá nem minden létezõ végességérõl van szó, hanem az Univerzuméról, a kettõ nem ugyanaz. Kicsit pallérozódjál még, mielõtt kiosztasz mindenkit.
Lehet, hogy vannak csillagok, amelyek kihunynak, de ha egy egyenes mentén kitekintek a végtelenbe, akkor végtelen sok olyan csillag lesz, amely épp mûködik. Na, találj ki valami mást.
Ki a fészkes feketerigó fütyülte a fületekbe a csillagok nem húnynak ki címû nótát? Azért mert a világ végtetlen és az energia nem vész el csak átalakul még nem kell mindenhol egyenletes fényerõnek lennie. Ha egy csillag átalakul feketelyukká attól még nincs vége a világnak, max ha hozzánk közel van akkor nekünk van végünk, de a világ végtelen. Ne keverjük a szezont a 'szommal. Ki mondta nektek hogy a csillagok örökéletûek? Én biztosan nem. Aha már látom is hatalmas logikátokat, remegve lesitek a legutolsó csillagot is az égen nehogy megsemmisüljön, mert akkor vége van a világnak. :) Hagyjuk már ezt az olberst lássátok már be hogy ez egy hülyeség. Csillagok születnek és kihúnynak de ettõl a világ még végtelen. (Vajon hányszor fogom még leírni:)) Ha arra megy ki az analógia játék, hogy belássam a világ meg fog semmisülni, belátom én szívesen, mint ahogy azt is hogy ez a megsemmisülés csupán egy másfajta szerkezetbe való átváltozást jelent. Azonban mit is jelent a világ szó? Nem azt ami körbe vesz minket? (a szó legszorosabb értelmében) Ha átalakul hát átalakul, de vége nincsen. Értitek már kedveskéim :) A paradoxonotok épp azért paradoxon mert akkor lenne ez a nagy fényesség ha zárt valami tehát véges lenne a világ és önmagába lenne szorítva fenenagy energiáival, ahonnét se ki se be se tovább vége. Nemutolsó sorban szerintem jóval nehezebb elképzelni hogy véges világban élünk, kb. a Colombus elõtti idõk világképével vetekedhet ama vízió hogy egyszer csak a lábunkat lógatjuk a szélén ahol a lapos föld végén minden óceán lefolyik valahova. Hajrá ti középkor lovagjai, gyõzzetek le! :)
:-)
Olbers paradoxon (angol)
Errõl van szó tehát. Végtelen sok, végtelenül régóta létezõ csillag betakarná a teljes égboltot, és nem látnánk tõlük az ûrt, ugyanis minden irányban egy csillag felszínére látnánk rá. Ez ugyanaz, mint amikor egy ritkás erdõbe mész, és csak fatörzseket látsz, pedig sokkal vékonyabbak mint a fák közötti hézagok. Tehát az Univerzum nem lehet egyszerre végtelenül régi és végtelenül nagy.
Az nem magyarázat, hogy vannak sötét dolgok az ûrben amik elnyelik a sugárzást, mert egy idõ után a sugárzás hatására annyira felmelegednének, mint a csillagok felszíne, és végsõ soron ugyanolyan színnel sugároznának (sugárzási egyensúly). Semmi köze az egészhez a fekete-lyukaknak, vagy bármi exotikumnak, ez a probléma abban a pillanatban felmerült, amikor Giordano Bruno kijelentette, hogy a csillagok is olyan napok, mint a mi Napunk.
Olyan vagy, mint a mesebeli leány: mondasz valamit úgy, hogy közben nem mondasz semmit. Na, menj dolgozni!
Vígasz Olbers hívõknek, hogy van hely ahol qrva fényes minden, ez pedig minden galaxis belseje felé csak nõttön nõ, azonban a legtöbb galaxis centrumában egy fekete lyuk tenyészik (talán nem véletlenül) ez pedig úgy viselkedik mint egy hatalmas energia ágyú és tengelyirányban szétlövi a felgyülemlett stresszt :)
Viszont végtelen térben van hely bõven és mégvalami a fény nem valamiféle végsõ energiamegnyilvánulás (mivel a végtelenben ilyen nincsen) mégha a híres einsteini képlet erre is engedne következtetni. Csókolom :)
Világosan meg lett mondva,hogy a Big Bang elmélet csak 1 elmélet..per pill ugyan a legjobban elfogadott és a legjobban alátámaszott elmélet,de attól még elmélet..szóval ne hangoztasd, mint abszolut értékü igazságot,mert
a, hazudsz
b, hülye vagy
c, tévedsz
Mivel általában a commentjeidet érdemes elolvasni,mert eléggé érdekesek, nem hinném, hogy az a vagy a b verzió állna fent...Gondolom rossz passzban voltál..;)
Természetesen nem, csak egy nagyon leegyszerûsített kép akart lenni. De most már tényleg meg fogom keresni azt a könyvet, amiben olvastam. Biztos vagyok benne, hogy nem az Édesvíz Kiadó adta ki és nem is valamiféle ezoterikus mû volt, hanem a már említett, nagy nevû (elméleti) fizikusok (PD, SH, CS) közül valamelyik, vagy egy hozzájuk hasonló, szintén neves fizikus írta.
Nem 'rögeszme': a világegyetemnek van egy csomó leírása, modellje. Némelyik egyszerûbb, némelyik bonyolultabb. Vannak, melyek erõsítik egymást, és vannak egymásnak (legalább részben) ellentmondók. De mint írtam is: elfelejtettem, mármint a középpontot. Legyen akkor, ööö, mondjuk 'középtest'. :)
Nem 'kérem': nem is kértem. Látok elég köldököt magam körül, plusz egy nem számítana. ;)
Beestem ide, ó, én amatõr: igen, valahol, valamikor el kell kezdeni. Vagy nem. Próbáltam kellõ szerénységgel kezdeni, lehet, hogy nem sikerült. Majd jobban figyelek.
Univerzumok közötti kommunikáció a gravitációval: nem találtam meg még, melyik könyvben olvastam. Ha nem Paul Davies, akkor lehet Stephen Hawking, vagy (az általad is említett) Carl Sagan. Ha jól emlékszem, õ foglalkozott azzal, hogy hogyan lehet 'közlekedni' (anyagot, energiát, információt átjuttatni) féreglyukakon keresztül. Mintha a féreglyuk hatalmas gravitációs mezõjét egy másik, mesterséges gravitációs mezõvel szerette volna módosítani (kioltani?).
Tényleg amatõr vagyok, de érdeklõdõ. :)
De most dolgozni kellene.