17438
  • Dante73
    Én ezt még nem vettem észre, mármint hogy ne törnék fel a foltot, mert előbb-utóbb feltörik. Maximum várni kell egy kicsit. Viszont, jó stratégia Warez ellen, hiszen a DLC-ket valóban nem mindig sikerül, pláne nem azonnal feltörni. És ez, akárhogy nézzük, a türelmetleneknél vásárlást szül.

Viszont, (mily meglepő) van egy kis gondom a DLC-kkel. Mégpedig a témájuk általában. Ott a GTA4. Kapunk (Ill a konzolosok kaptak) buzi tóni-t, meg motoros bandát. (Ha a kettő nem ugyan az, nem tudom, nem mélyedtem el a témában) Ugyan akkor én, a magam részéről, (és ez egyéni vélemény természetesen) jobban örülnék, ha folytatódna Niko története, mert nekem nagyon hiányzott a 4-ből az, hogy végre a város ura legyek. Úgyhogy, én egy szimpla küldetéscsomagot adtam volna ki, hiszen ott a már bevezetett főszereplő, egy GTA-s viszonylatban lezáratlan történettel. Igaz ez akkor is, ha az első pillanatban közölték, hogy ez más, komorabb lesz, mint az eddigiek. És, sajnos, nagyon sokszor hoznak a DLC-k új főszereplőt, új történetet, új hátteret az egész mögé. Pedig annyiszor ott a magas labda, amit csak le kellene ütni.
    Hangsúlyozom, ez magánvélemény, de én, köcsög-Tónival akkor sem fogok játszani, ha ingyen kiadják PC-re. Nemcsak azért mert ez a neve, hanem mert nem tud érdekelni a dolog. Ha viszont Nikó lenne a főszereplő, akár meg is venném. (Természetesen egy méretes, optimalizáló patch után, amire 0 esély van)
  • dronkZero
    Na, feldobok másik témát.

Figyelitek a homlokegyenest különböző DLC-policy-t PC vs konzol témában? Konzolon, még ha csak egy peccs is a DLC, akkor is fizetni kell érte. Kvázi ugyanarról a játékról még pár réteg bőrt lehúznak úgy, hogy lényeges többletérték nem jár érte.

Ellenben PC-n a patch és az _ingyenes_ DLC-k kezdik átvenni a programvédelem szerepét.
    Úgy veszem észre, hogy teljesen _tudatossá_ vált az a régen bevett gyakorlat, hogy a frissen megjelent játék gyakorlatilag játszhatatlanul bugos. Aztán eltelik egy hónap, kiadnak egy peccset, de kizárólag online frissül, és nem csinálnak hozzá krekket.
    Így az ember, ha játszani akar, akkor vagy "demózik" a bugos hulladék 1.0-val, vagy megveszi eredetiben, ami aztán helyrepofozza magát online.
    Az utóbbi néhány eredeti játékom mind ilyen.

Ti hogy látjátok ezt a dolgot?
  • bertino
    sóhaj...
  • Nathan66
    nincs jövöje a pc-s játékoknak.. mindenki dobja kia gépét és vegyen konzolt!
  • Zóanagyvarázsló
    Na igen, még ha egy játék véletlenül van is annyira jó, hogy megérné másodszorra nekifutnom, akkor is inkább valami újat választok. Egy jó RPG esetében viszont garantált, hogy másodjára is megkapom a kedvelt történetet, de mégis máshogy.

(A Max Payne 1-2 újrajátszása mindig felmerül bennem, de legfeljebb a végükön lesz más a videó. Eddig még megálltam, hogy ne nézzem meg őket YouTube-on.)
  • wedge31
    Az ujrázás a lényeg szerintem ha a következö végigjátszás valami lényegesben eltér az elözötöl csak ilyen játékokra adok ki pénzt.

Az hogy husszor ugyanugy végigtoljak egy játékot nekem nem pálya.
    A SH serozat jó példa erre mindegyik részben legalább 3-4 ujrázás benne van ezért megéri megvenni.
    Vagy RE sorozat ahol meg feloldható extrák miatt lehet ujra meg ujra végigtolni.
  • Zóanagyvarázsló
    Nekem ezzel az bajom, hogy egy normális döntésekre épülő játékban tényleg van következmények, tényleg van jelentősége a cselekedetnek. Akár apróságokban is. Itt a jelentőség maga a kislányok legyilkolása. Sokan inkább végigjátsszák hússzor a jó befejezéssel, míg a rosszal eggyel sem. Szóval nem hasonlítanaám Silent Hillhez.
  • Zóanagyvarázsló
    Ezt mégis miből sikerült leszűrnöd? Én arra kívántam célozni, hogy ha egyszer a Gamestar szalagcímben hozott feature-ei alapján is belekötnek egy játékba, ez esetben is furának tűnhet ezzel hájpolni a játékot.

Különben mivel jelentősége nem sok, és a többség úgysem vállalja be a csúnya megoldást, szerintem szükség sincs erre a döntési lehetőségre. Az eltérő outro elég kevés motivációs tényező ahhoz, hogy egy végigjátszás erejéig kislányokat gyilkolásszon az ember. Egyébként saját bevallásuk szerint is a fejlesztés végéhez közeledve tdobták bele egy kis extrának.
  • Totti5
    Egy Silent Hillnél is több befejezés volt és az emberek képesek voltak 5.re is kitolni miatta ami elég bevett szokás japó játékoknál. Van ilyen megszállott ismerősöm akinél nem játék a játék amit nem játszik ki minimum 2szer... csak azért mert más az ending múvi, ennek is megvan a szépsége, ha valakinek tetszik a játék és ujra és ujra képes végigküzdeni magát rajta akkor valami újat csak kap a végén és már megérte.
  • wedge31
    Inkább szánalmas ha te nem látod a morális különbséget a között hogy megölsz egy kislányt vagy felszabatitasz...
  • Zóanagyvarázsló
    Más videót - és ezáltal befejezést - kapunk a végén. Viszont ebbe is bele lehet képzelni minden hülyeséget. Egyesek a játékot végigjátszva meg is tették, és ömlengenek a "moral choices"-ről. Ez viszont vicces.
  • Totti5
    Bár nem játszottam sokat a Bioval gondolom a Little Sisterek megmentésére avagy kivégzésére gondol és más tőle a játék, valamilyen szinten más lesz, más befejezés? akkor meg nem írnak hülyeséget... persze hülye az aki azt hiszi hogy teljesen más játékot kap, csak egyes elemi mások lesznek, főleg egy csőő FPSnél ez azért elég necces és elég szűk a mozgástere a fejlesztőknek.

Egy Fable2nél ez azt jelenti amit, minden a te döntésed hogy jó avagy rossz, ettől más lesz a játék, teljesen máshogy kell játszani, más feladatokat kell megoldani, szinte minden ellenkezőleg kell csinálni és végrehejteni.

Azért aki a gémingbe jártas és nem tegnap kezdett játszani, az tudhatja hogy a fejlesztők, kiadók, hivatalos hpk, reklámok mindig a játék olyan tulajdonságát emelik ki amitől kitűnik, amitől egy kicsit más mint a többi, persze olykor ezek nem túl nagy dolgok, de mégis, valami extra amit lehet reklámozni, amire az ember felfigyel, de hát ez így van minden területen nem csak a játékoknál...
  • Zóanagyvarázsló
    Explore a living world!: Powered by Ecological A.I., Bioshock's inhabitants have interesting and consequential relationships with one another that impact your gameplay experience.

[...]

Make meaningful choices and mature decisions: Bioshock's thoughtful plotting ultimately culminates in the grand question: do you exploit the innocent survivors of Rapture's biological nightmare… or save them?

Azért ez a kettő gyöngyszem igencsak körberöhögni való, ha komolyan próbáljuk venni. Főleg a "moral choices", melyről még cikkek is születtek. Abszolút tipikus bullshit hype-ról van szó, legfeljebb neked nem ütötte ki annyira a szemed, mint másét.

Ezek mellett a megjelenés körül hivatalos oldalon azt is ígérték, hogy nem lehet kétszer ugyanúgy végigjátszani a játékot. Ebbe igy ugyanannyira bele lehet kötni, mint bármely más játék körüli szlogenbe.
  • Totti5
    AC

Acsi feladatokat oldogattam meg, egyátalán nem tünt rövidnek. Mi volt a hype? :)

"Gta4-re visszatérve, grafban animációban fizikában 6x leveri oda vissza a Crysis"

Hol van a Crysis összetetsségben a GTA4től? sehol, és itt nem a grafra gondolok. Azért a két játékot ne mossuk már össze. Crysis egy sima FPS, ahol A-ból mész B pontba és írtasz ( csarona fps :) ) a szabadság annyit tesz hogy körberohangáhatsz a szigeten, sok értlme nincs, max felesleges időpazarlás és favágás:) meg bencsmárkolás. GTA4be is megteheted ezt, csak ott van körülötted egy élő város ami lélegzik és éldegél és megannyi lehetőség amit megtudsz csinálni.

"a Shift a fizika teljes hiányával, (Hogy tudták ezt kihozni egy alapvetően szimes engine-ből, az kész rejtély..."

nem szimnek készült, csak szim alapokra, és szimesebb köntösben mint az előző részek, amire persze a játékosok egyik fele rávágta hogy jujj de jó HC szim NFS készül a másik pedig jujj de szar pályaautó szim... nos egyiknek sem volt igaza, csak belemagyarázás. Van benne egy kis pályaautó és egy kis NFS, szimesebb köntösben, de ettől még nem rfactor, lfs, iracing vagy GTR.

NFSből nekem egy Midnight Club LA klón tökéletesen megflelne, ami számomra hiánycikk. A régi NFSek nem voltak még a közelében sem, a Burnout más téma, a PGR és a többi ótós pályaautó körbe körbe. Érdekes mód a MC:LAba simán belenyomtam 50 órát, NFSbe 3-4et max, pedig azt is élveztem, csak ha már pályaautó akkor szimezek, nem pedig kontrollerrel játszom, hiába tetszett.

AC2 a látottak alapján elég ütős lesz, bár nagyon el sem lehet rontani, mert maga a környezet ahol játszódik már egy telitalálat és hozni fogja az első rész profizmusát minden bizonnyal.

Csiripelik hogy jöhet egy GTA5 akár jövőre is, remélhetőleg nem nagyvárosba játszódik, a motoron csak optimalizálni kell és meglátjuk hogy mennyire sikerül. Már az MC:LA is perfektül suhan fox fpsel, igaz nincs alatta olyan fizika és annyi minden, de annak a látványával, sebességével tökéletesen elégedett lennék GTA címszó alatt. Aztán jön a Red Dead Redemption ami szintén ugyan az a motor, és ott igazán el fog válni hogy mennyit sikerült javítani rajta, igaz a R* sosem volt híres a remek programozói késségükről, sőt...
  • Dante73
    Hasonlót mondok én is. Nyakon öntik egy "NextGen" grafikával, a bejárható területet lecsökkentik, a fejlődési metódust lebutítják, az alapvető humort száműzik, és kész a fejlődés.
    És mindenki happy...
    (Most itt az optimalizáció teljes hiányát ne vegyük figyelembe) A visszalépés egyértelmű, akárhonnan nézzük.
    Emellett egy olyan ficsőrrel hájpolják, (de szép magyar mondat) ami 3 évvel ezelőtti szintet képvisel, mert a fentiekből kitűnik, hogy mással nem igazán lehetett.

Totti!

AC gyönyörű. És ez minden jó, amit el lehet mondani róla. Amúgy unalmas, fantáziátlan, és a rengeteg utazgatást leszámítva nagyon rövid. Ja igen, az irányításával tényleg nincs komoly gond. De ez maximum annyi, hogy korrekt.
    Gta4-re visszatérve, grafban animációban fizikában 6x leveri oda vissza a Crysis. Az a konzolos NextGen. Mármint, azt fogja tudni kb az X720.

Az a gond, hogy nem keresem a hibákat, mert pofánvernek szó nélkül. A GTA4 az optimalizálással, a Shift a fizika teljes hiányával, (Hogy tudták ezt kihozni egy alapvetően szimes engine-ből, az kész rejtély...) AC halál unalmas, és sorolhatnám.
    De ellenpéldának ott a TDU, a Bioshock, a Crysis, a Witcher, az Oblivion, amik nem hiba nélküli játékok, de a hibáik egyrészt nem csapják agyon a játékélményt, másrészt a reklámjaik annyira nem csalókák. (Hangsúly az annyira szón)
    Ennek ellenére, (bár gyanítom, nem ez a látszat) nem tartom annyira rossz játéknak a GTA4-et, unaloműzésre alkalmasnak tartom a Shiftet, az AC következő részét már várom, mert látom, hogy még mi minden van a témában, (Bár a mostani hírek alapján sajnos nem a jó irányba mennek) stb.
    Nem tartom annyira vészesnek a helyzetet egyenlőre, de azt veszem észre, hogy túl sokan védi(te)k ezt a játékkiadói hozzáállást, ami már most is káros, és ahová vezet, az még károsabb.
    Mert így majd a GTA5 még optimalizálatlanabb lesz, még jelentéktelenebb dolog lesz a nagy durr benne, az AC még unalmasabb, a SHIFT még trehányabb fizikával jön ki. És ezért sírok azon, hogy a nagy többség ennyire igénytelen. (Mert az, hogy EZ a Gta4 ennyi millió példányban elkelt, az igénytelenség példaképe, és igaz ez a Shift-re, vagy az AC-ra is.
  • CS@
    én olvasom a topikot rendszeresen és igyexem kussolni, DE már megint annyit irtatok a GTA4ről, hogy ismét nem tudom magamba tartani a véleményem.
    Attól, hogy nem is próbálnak hasonló játékokat csinálni, azok akiknek ez a dolguk attól az még nem jelenti azt, hogy azaz egy, ami van, az teljesen jó lenne úgy ahogy van. Kérdem én van a BoilingPointhoz vagy akár a WhiteGold(jelen esetben még nevezzük Xenus2nek) hoz hasonlítható játék? NINCS, ettől még mind2 játék enginejével komoly gondok vannak/voltak és a játékélményt is erősen romboló bugokkal találkozhatunk bennük(sőőőt sztem a BPnek a sztorija is gázos lesz a végére). Ettől függetlenül számomra best mind2 játék, de ebben komoly része van annak is, hogy egyáltalán nincs vetélytárs.
    Szóval igen legyen ismételten: hasonlítsuk össze a GTA4et az SAval(nem ne a 3al)… és eközben ne feledkezzünk el arról se, hogy a GTA3, VC, SA(szűkítve csak PCre) előtt is létezett GTA hasonlítsuk őket is a sorba…Nicsak számomra egy kalap túró a 4edik rész fejlődése a korábbiakhoz képest. Kapott egy jobb grafikát(ez egyáltalán nem kiemelkedő a jelen korhoz képest) meg kapott egy „korszakalkotó” fizikát, amivel semmi bajom, mert sztem pont elég egy GTA stílusú játékhoz bár a korszakalkotó sztem is túlzás. Vagyis ha én azt nézem, hogy egy jópofa fizikától meg egy nem csúnya de azért a kornak megfelelően már semmi kiemelkedőt nem nyújtó(PCn még nyugodtan hozzátehetjük azt is, hogy szar) enginetől lett ez nextgen, akkor számomra ez röhej. Ez nem fejlődés a korábbi részekhez képest, hanem komoly visszalépés(igen eközben vegyük figyelembe, hogy volt a 3dik rész előtt is GTA) és akkor még nem esett szó a lehetőségekről, amik szintén meg sem közelítik az elődöt. Se a játékmenetről, amiről már asszem elégszer leírtam már ebben a topikban a véleményem. Úgyhogy részemről felejthető az, hogy ez egy kiemelkedő játék lenne, ez egy nagy visszalépés a saját mércéjével mérve, max attól kiemelkedő, hogy nincs más.
  • Totti5
    GTA4 abban korszakalkotó hogy előtte nem volt olyan összetett játék a piacon, grafban, animációkban, fizikában. Nem kell lekicsinyíteni, mert elég meggyőző ami bele van pakolva. A GTA4 NEXTGEN, ismételten csak ajánlani tudom egy GTA3al való összehasonlítást. A játék konzolra jelent meg azt kell nézni, abból is csak a 360asat, nem pedig rossz pc portot, persze 360on sem tökéletes, egy kicsit csiszoltabb frém elkelt volna.

"elhisszük, hogy az Assasin Creed egy milyen jó játék"

Mert valóban jó játék, amihez nagyban hozzájárul a mesterien megalkotott világa, a városok, a szinte tökéletes animációk és az irányítás, egyszerűen élvezet vele játszani, az embert beszippantja.

Ha minden a hibát keresném akkor semmi sem tetszene. Próbáld meg élvezni és szelektálni a dolgokat. Nem kötelező játszani GTA4, AC, SHIFT játékokat, de ettől még ezek jó játékok, még ha vannak olyanok akiknek nem is tetszik. A rossz játékok ugyan úgy megkapják a rossz értékeléseket a rossz kritikát, de manapság egy fejlesztés már annyira költséges hogy ha ránézek a gamerankings oldalára olyan nagyon sok rossz játékot nem találok, persze van 1-2 kivétel és próbálkozás de hát az meg is kapja az 5-6 pontot. Azok a játékok amelyeket vár a nép és neves kiadótól jönnek 90%ban jó és nagyon jó. Előre megmondom hogy az MW2, Mafia 2, Alan Wake, AvP3 meg fogja kapni a 8-9 pontokat, mert jók lesznek, ehhez nem kell nagy jóstehetség, persze nem is kell rajta háborogni hogy ha valakinek nem tetszik, de a nagy többségnek ugyis fog és ez a lényeg.
  • Zóanagyvarázsló
    hogy a GTA4 milyen jól van optimalizálva, hogy a HL2ep3 késése törvényszerű

Na szerencsére olyan címeres ****rel még nem találkoztam fórumon sem, aki ezeket - illetve az utóbbit hangsúlyozottan mostanság - felvállalja :) Persze nem zárom ki a létezésüket, nem szokásom a legmélyebb bugyorig leásni...

A GTA 4 fizikáját pedig magyarázhatod nekem, nem ismerem első kézből. Videókon a korábbiakhoz képest tényleg nagy - és a grafikához képest inkább komolyabban vehető - fejlődés látszik, de nem kívánom megítélni. Részemről majd játszom vele egyszer hexadeca-core procin...
  • Dante73
    Nem akarok kötekedni, és ha a GTA4 a szezon, akkor a Crysis a fazon, de azért, elég nyílt világ a Crysis is, ráadásul, (legalábbis ránézésre) jóval több polygont mozgat meg. Mégis, grafikailag, fizikailag, és AI terén is mérföldekre van a GTA4-től. Nem akarok ismételten belemenni a GTA optimalizálatlanságába, mert én sem tartom eleve rossz játéknak, csak (továbbra is) csodálkozom, azon, hogy egy olyan tulajdonsága lett kiemelve, ami bár távolról sem rossz, de... Szóval nem egy korszakalkotó valami. Az pedig egyenesen bosszant, hogy ezt egyesek mennyire kritika nélkül képesek elfogadni.

Mert ha megnézed, mindig akadnak jópáran, akik nem nézik kritikus szemmel a dolgokat, sokkal egyszerűbbnek tartják elhinni azt, amit elég hangosan mondanak azok, akiknek ez amúgy érdekükben áll. Olyan viszonyítási pontokat keresnek, ami alátámasztja az állításukat. És mi történik?
    Továbbra is kapjuk a bullshitet, tonnaszám, elmagyarázzuk magunknak, hogy miért is jó ez nekünk, elhisszük, hogy az Assasin Creed egy milyen jó játék, hogy az új NFS már majdnem szimulátor, hogy a GTA4 milyen jól van optimalizálva, hogy a HL2ep3 késése törvényszerű, és napestig sorolhatnám.
    Gyakorlatilag ott tartunk, hogyha a marketinggépezet azt mondja, hogy a szarnak (már elnézést) rózsaillata van, akkor nem egy ember nekiáll szagolgatni.... És ha azt mondom, hogy ember, nyisd már ki a szemed, ez SZAR, akkor elmagyarázza, hogy végül is a rózsa is az, hiszen a földből nő ki, amit megtrágyáztak...
    Nem tudom, én valahogy szagolgatás előtt, azért szeretném kivárni a köztes állapotot.
  • Zóanagyvarázsló
    Ezúttal az összeesküvésre voantkozó megjegyzésem szarkazmus volt csupán ;)

Nem a Crysis pályatervezőjét hívják sandboxnak?

De. Amúgy miért nyúl a nyúl? És minden fogoly fogoly? :) Persze ebber az esetben ennél azért jóval több közük van a jelentésekhez egymáshoz, de nem egészen ugyanarról van szó. A billentyűzetemet kímélendő, inkább két wikis linkkel szolgálok.

Sandbox (software development)

Nonlinear gameplay

Az alsóról inkább kiemelem a lényeget, mert el van rejtve:

When a level is sufficiently large and open-ended, it may be described as an open world, or sandbox.
  • Dante73
    Ki beszél összeesküvésről?
    Egyszerűen annyit mondok, hogy
    1; A Marketinggépezetek ma már nagyon ritkán mondanak olyat, aminek hinni lehet, és persze kiderül általában, hogy nem is volt szabad hinni.
    Ez lassan a természetes hozzáállás. Nem rinya, nem összeesküvés elmélet, sajnálatos TÉNY.
    2; Viszont amitől idegbajt kapok, az a következő.
    Vegyük a GTA4-et. Egy összetett játék, nem "igazi" GTA, ellenben a történetvezetés, a szabadság, és rengeteg más dolog JÓ JÁTÉKKÁ teszik. De a "Korszakalkotó" fizikával reklámozzák, és ha szóvá teszem, hogy a fizika inkább a hét vicce kategória, és korántsem korszakalkotó, akkor jön pár okostojás, hogy de, az. A GTA3-hoz hasonlítják, (Nem a San Andreashoz, amihez képest szintén egyértelmű a fejlődés, de már ismét nem korszakalkotó, nem egy másik, 5-6 éves játékhoz, ami szintén odaver neki ezen a téren) és GONDOLKODNI nem szeretnek, mert beszopták a marketing bullshit-et.
    Semmi többről nincsen szó, ez az, amit SZOMORÚNAK találok. (Érdemes elolvasni, a hétvégi HD-s cikket, hogy az emberek meg sem tudják különböztetni a HD-t a DVD-től, ha azt mondják rá, hogy HD, beszopják. Ugyan ez van itt is. Elmondják, hogy a fizika korszakalkotó, akkor nem a saját szemének hisz, nem teszi zárójelbe a dolgot, hanem a GTA3-hoz hasonlít.
    Ugyan ez az NFS-el is. Micsoda szimuláció! Új korszak.... Beszélek a motor fizikai részéről, a válaszban az van, hogy de, az jó, mert így effekt, úgy effekt. És ez a szimuláció. Mintha nem is hallott volna szimulátorról életében. Az NFS nem más, mint egy szerte szét berhelt fizikai motorra épült valami, amit belső nézetből már majdnem élvezetes "vezetni", ha az MI nem arra menne, hogy minél látványosabban repülj egyet... Külső nézetből pedig annyira illúzióromboló a dolog, hogy az már "fáj".
    És végül. A Crysis nagyjából szabadon bejárható. Kb ugyan akkora területet kell a memóriában tartani, mint a GTA4-nél. Ennek ellenére a fizika sokkal jobb, a grafika sokkal jobb, az AI sokkal jobb, mint a GTA4 ben. GTA4 egy dologban más; több NPC-t kell folyamatosan mozgatni a pályán. Igaz ez erőforrás igényes dolog, mégis, érdekes dolog, hogy ha az ember betölti az Ultimate texture packot, a látvány mennyit javul, észrevehető FPS szám csökkenés nélkül. Azaz, az optimalizáció nem sikerült tökéletesre, még annyira sem mint általában. De, mondjuk ez ma már nyilvánvaló dolog.
    És végezetül, egy apróság, amiben lehet, hogy tévedek. Nem a Crysis pályatervezőjét hívják sandboxnak? Mert nekem úgy rémlik, és ha így van, akkor mindegy, melyik kapta a másikról a nevét, azért némi összefüggés a pályatervezése közt kell, hogy legyen... Ugyanis, ha jól megnézed, a GTA4 sem más, mint egy csőrendszer....
  • dronkZero
    Nemtom, kis apróságokon variálás... Hát, végülis tucatFPSben is eldönthetem, hogy a gaz ellennek a fejét lövöm, vagy a lábát, csak az nem ezzel akarja eladni a játékot, mint forradalmi újítás...
    Szvsz ennyi kavar már az Indy4-ben is volt, ha csak a kaland kategóriában maradunk...
    Nem azt mondom elvoltam vele kétszer végigjátszottam, Theory of a Deadman-ért még pluszpontot is kap tőlem a játék, de az, hogy még a játék bevezetőjében is hazudnak, az betette a kiskaput azért. Ja, meg asszem az első és utolsó QTE-s játék, amit kipróbáltam. A leggusztustalanabb hányinger táncgép megoldás, amit valaha láttam, ráadásul annyira kell rá figyelni, hogy gyakorlatilag tökmindegy, hogy milyen videó megy a háttérben.

De mindegy, hagyjuk. Befejeztem... :)
  • Micsu
    lehetőségekben biztosan, de fizika + grafika kb gta szint
  • Zóanagyvarázsló
    És igen, továbbra is zavar, hogy a reklámból gyakorlatilag egy szó sem igaz, legalábbis nem úgy, ahogy elhangzik.

Senki nem mondta, hogy ne zavarjon. Normális ember nem is éljenzi a bullshitet. Az a baj, ha nem kezeli a helyén ezeket. A Bioshock kapcsán például én is belekötöttem pár hivatalos oldalon is feltüntetett feature-be, de ettől még nem szaroztam le, és nem adtam elő úgy a sirámaimat, mintha összeesküvésről lenne szó.

A Crysist és a GTA 4-et viszont pedig necces ilyen szinten összevetni. Az egyik cső- helyett csatornaFPS, a másik pedig sandbox játék.
  • Totti5
    azt nemhiszem hogy ismeri, de a GTA4 összetetebb annál is
  • Micsu
    "Tedd be a GTA3at és utána a GT4et, de mutass egy olyan openworld játékot ami csak megközelíti a GTA4 fizikáját és persze hasonló összetett látvánnyal tartalommal elemmel rendelkezik. Nem tudsz mutatni."

infamous
  • Totti5
    Jajj... vissza tudja adni a G hatásokat? mindent vizuálisan ad vissza, így az elmosódás a fokuszálást jelenti, amikor nagy sebességnél megnő a koncentráció és szűkül a látómező.

"és az alapmotor szintén egy szimulátorból átemelt, majd jó alaposan kibelezett valami. Ez megint bukta."

Pont hogy nem kibelezett, hanem nagyon sok minden hozzá lett adva a grafikától, a látványelemektől, animációktól fogva minden téren, persze a szimulációs része butított, de az nem is kell nagyon az NFSbe.

"hogy mekkora már a GTA4 FIZIKÁJA, mert NEM AZ"

De az, az ég vikágon semmi gond nincs vele, látványos hangulatos, jól működő, a GTA3hoz képest generációnyi ugrás, ami a lényeg... mert abba aztán nem volt fizika.

• Micsu
    az elmosódás szimulálásán én is nevettem 2 percet
  • Dante73
    Crysis.
    Fizikában 12x, látványban, grafikában, optimalizálásban 24x veri oda a Gta4-et. Igaz, csak majdnem teljesen OpenWorld cserébe. Ez bukta.

Szimuláció, és Shift?
    Na ne röhögtess. Mentél már 200-al? Én mentem, és a műszerfal kurvára nem homályosult el a valóságban. (Jól is néztem volna ki) Hanghatások? Nincs benne 5.1! Már a TDU is teljesen az volt, évekkel ezelőtt. Motorhangok gyakorlatilag egységes sivítások. Gt40-nek, Subarunak NINCS öblös hangja, mint a valóságban. Annak ellenére, hogy egyértelműen az utóbbi évek legjobb NFS-e, semmi köze, semmilyen szinten, semmi fajta szimulációhoz, kivéve annyi, hogy néhány, amúgy szimulátoros fazon csinálta, és az alapmotor szintén egy szimulátorból átemelt, majd jó alaposan kibelezett valami. Ez megint bukta.

És egyebekben pont ugyan azt mondom, amit Ti. Annyi a különbség, hogy bár "természetesnek" veszem a marketinghülyítést, nem örülök neki, nem szajkózom, és nem hirdetem az igét, hogy mekkora már a GTA4 FIZIKÁJA, mert NEM AZ, vagy micsoda szimuláció az NFS, mert NEM AZ! Csak annak van reklámozva. És igen, továbbra is zavar, hogy a reklámból gyakorlatilag egy szó sem igaz, legalábbis nem úgy, ahogy elhangzik.
    És nem, nem rágódok rajta, csak időnként a sok okoskodással, hogy el kell fogadni, meg ez van, tele van a kis hócipőm, és ha egy ilyen jellegű vitát látok, nem tudom megállni, és belepofázok.
  • Totti5
    "Korszakalkotó fizikát a GTA4-től, mert a jelenlegi egy vicc. A HL2 fizikája mérföldekkel jobb volt, x évvel ezelőtt."

Tedd be a GTA3at és utána a GT4et, de mutass egy olyan openworld játékot ami csak megközelíti a GTA4 fizikáját és persze hasonló összetett látvánnyal tartalommal elemmel rendelkezik. Nem tudsz mutatni.

"A szimuláció új szintjét az NFS Shift-től, mert ez sok minden, de szimulációnak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető."

De az. Az első játék ahol a belső nézet olya módon van szimulálva ami eddig sehol máshol. Hanghatások, vizuális hatások pl az elmosódás mind mind olyan dolog ami ezelőtt nem volt és ettől egyedi. Nem mondták azt hogy vérszimulátor lesz, bár ahhoz képest nem rossz hogy NFS.

Úgy mondod mint ha csak 3 éve játszanál. Ezelőtt is ugyan ilyen marketing volt és ezután is az lesz. Minden felesztő és kiadó a legjobb dolgokat kimelei és azzal reklámoz, ez így van egy kávéfőzőnél vagy mosópornál is... mondjuk elég rossz lehet úgy élni hogy ezen csámcsogsz mindig, mert ez vesz körül és ez vett körül a multban is. A TE döntésed hogy mit választasz, nem fogják rádtukmálni, akkor meg mi a probléma? nem kötelező GTA4ezni, nem kötelező Shiftezni...
  • Zóanagyvarázsló
    MINDEN játéknál vannak kamuszagú ígéretek. Még PC-s indie játékoknál is. Nem is újkeletű a dolog.(Nálam a "minden idők legnagyobb átbaszása" trófeát az amúgy hangulatos Eschalon viszi, de maga a játék egyáltalán nem rossz.) Engem csak az zavar, amikor minden apró kis többféleképpen értelmezhető ígéretet arra hazsnálnak fela fanyalgók, hogy fikázhassanak nekik nem tetsző játékokat, stílusokat. Akár látatlanban is.

A Fahrenheitben tényleg szinte minden kis aprósággal lehet variálni (én emiatt időnként újrajátszok egy-egy fejezetet, kipróbálni ezt meg azt, igaz, részben a fejlesztők tesztelése miatt), csak a főszál nem módosítható érdemben - a háromféle befejezést leszámítva. Hasonlóan a szintén döntéseket ígérő Witcherhez. Éppen ezért ennél a játéknál nem érzek különösebb "átverést", nem érzem azt, hogy az ígérteknél kevesebbet kaptam volna. Persze ha valaki már egy "amazing graphics" után Crysis-verést vár el, az tényleg mindenben csalódni fog. És ezt meg is érdemli. Ébresztő!
  • Dante73
    Az igazság az, hogy azért a hócipő kezd ám tele lenni, mert azt várom egy játéktól, amit ígérnek. És, ha ez nem volna elég, (már minthogy nem kapom meg) még le is hülyéznek, hogy naná, mé, mit vártál? Pedig nem várok mást, mint;
    Korszakalkotó fizikát a GTA4-től, mert a jelenlegi egy vicc. A HL2 fizikája mérföldekkel jobb volt, x évvel ezelőtt.
    A szimuláció új szintjét az NFS Shift-től, mert ez sok minden, de szimulációnak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető.
    Interaktivitást egy olyan játéktól, amit az interaktivitással akarnak eladni, és sorolhatnám nagyon sokáig.
    Nem azt mondom, én is tudom, hogy amit ígérnek, mondanak a marketing gépezetek, az lehetetlen, de akkor könyörgöm, miért mondják?
    Ha azt mondják az NFS-re hogy megpróbáltak egy használható, de széles rétegnek megfelelő fizikát alátenni, azt mondom, oké.
    Ha azt mondják, hogy a GTA4-ben mindig is jelen levő humort, most a fizikai motorban alkalmazzák, miközben a játékmenet ezután azt nélkülözni fogja, azt mondom, azt kapom, amit mondanak. Esély sincs rá, hogy csalódjak. Ez, ajelenlegi marketinggépezet lehet, hogy rövid távon maximalizálja a profitot, de akárcsak félig hosszú távon, elidegeníti az embert az egész játékipartól, úgy, ahogy van.

És annál nem tépem jobban a hajam, mint amikor valaki siet közölni, hogy mégis, mit vártál? Ez az ellentmondás nem is ellentmondás, hiszen amit mondanak annak a felét le kell vonni... stb.
    Ezzel az a gond, hogy már ez az alap felállás, és ez NEKI jó így. Nekem nem tetszik,csak nem tudok ellene mit tenni. Max annyit, hogy leírom egy-két fórumon.
  • Zóanagyvarázsló
    Hol is húzták le kifejezetten emiatt? Mert egy-két perc alatt csak dicsérő szavakat találtam erről az aspektusáról a médiában, inkább a repetitív mivoltába, a rövidségébe vagy a befejezésbe kötöttek bele.

Fahrenheit:

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Azt sajnos tényleg nem lehet megjátszani, hogy a nyomozás megakadjon, de mégis folytatódjon a történet. Viszont tudtommal nem kell visszamenni pár jelenetet sem, meg lehet mutatni Martinnak Lucas fotóját, és ő felismeri gyilkost. Majd egyszer kipróbálom.

Vannak a játéknak hibái, nyilván eleve nem is neked való, de én azt nem rónám fel neki, hogy nem sikerült a tökéletes(en rugalmas) játékot vagy interaktív filmet megalkotniuk. Persze jó lett volna.
  • dronkZero
    Kicsit Fahrenheit OFF:
    Folyton felmerül bennem, hogy én másik játékkal játszottam, mint a világ többi része...

Pont az interaktivitás volt az, ami nekem 100% hiányzott.
    Jött az elején a "rendező", közölte, hogy itt aztán annyira én irányítom az eseményeket, hogy na még olyat, és hogy minden döntésem kihatással lesz az események további alakulására.
    Na, konkrétan NULLA események menetébe vágó dolgot lehet csinálni. Az, hogy hazaküldöm-e a niggert, vagy nem, az nem választás, tekintve hogy akkor sincs semmi szerepe, ha nem engedem hazamenni.

Amikor első végigjátszásra úgy gondoltam, hogy futni hagyom a csókát, és a csajjal nem találok elég bizonyítékot, akkor a játék nemes egyszerűséggel zsákutcába futott, amikor a bizonyítékokból kellett volna kitalálni a tettest, nem volt elég bizonyíték ahhoz, hogy teljesítsem a pályát, visszamenni nem lehetett, tovább nem engedett, mászkálhattam az irodában fel-alá az idők végezetéig.

Lehet, hogy a nagy hype, meg az elején a kamu szöveg miatt, de én odaítélném neki a "minden idők legnagyobb átbaszása" díjat játék kategóriában...
  • dronkZero
    "Eddig, ha ennyire egyszerű irányítású játékkal találkoztam, akkor azt a sajtó is lehúzta, az irányítás miatt.

Pár konkrét példát kérhetnék?"

Assassin's Creed?
  • Zóanagyvarázsló
    Mikor mindent visszakapcsolod, Batman 3 szobával odébb áll a megfelelő szobron, és ha visszanézel, egy elég "bonyolult pályán" jutott oda.

Ellenségek nélkül valóban nem számít a mikor, ahogy a Witcherben sem, csak ott nélkülük még suhintani sem tudunk. Mindazonáltal nem egy az egyben összevetni akartam a kettőt, csak arra próbáltam célozni, hogy számos remek játéknak vannak olyan pontjai, melyek kevésbé interaktívak, és akár szemet is szúrhatnak. (És ugye ezt harcrendszeren kívüli, éppen az RPG-kedvelőknek fájó - olykor felfújt - példákkal is illusztráltam.)

És tegyük gyorsan hozzá, hogy a Witcher kezd ugyan klasszikussá válni, de azért nem lett év játéka várományos, nem áradozik róla mindenki.

A Witcher jó kritikákat kapott a kifogásolt angol szinkron, az Atari által kiherélt párbeszédek, a megjelenéskori végigjátszást gátló bug, illetve a brutális gépigényű harmadik fejezet ellenére, és számos díjat söpört be.

Kisebb a közönsége (egy platformra jeletn meg, kevesebbet adtak el belőle, RPG), emiatt nyilván nem nevezte úton-útfélen mindenki GotY-nak. Ez csak természetes, de nálam ettől függetlenül egyértelműen vitte a 2007-es évet.

Annyit még hozzátennék, hogy a játék a Batman film környékén jött ki, ugyan az a főellenség, tehát, hiba nem adaptáció, a filmes befolyás, időzítés tagadhatatlan.

Ez azért nem mindegy, mert a filmadaptációk szinte kivétel nélkül gagyik szoktak lenni, míg egy-egy film, képregény vagy bármi egyéb világához köthető játék már jóval gyakrabban volt elismert. Például egy rakat Star Wars játék, a Riddick, de a Witcher sem Sapkowski valamely regényét dolgozta fel.
  • Dante73
    Leírtad a kulcsszót; INTERAKTIVITÁS.

Witcher közben, mikor kezdődne egy sima harc, kapcsold ki a monitort, hangszórót, és kattintgass az egérrel. Mikor visszakapcsold, Geralt halott lesz. A Harchoz ritmusérzék, és szem/fül kell a nehézségi foktól függően.
    Batman AA-ban állj egy szobor alá, amire fel kell ugranod, kapcsold ki a monitort, hangszórót, és nyomogasd az akció gombot. Mikor mindent visszakapcsolod, Batman 3 szobával odébb áll a megfelelő szobron, és ha visszanézel, egy elég "bonyolult pályán" jutott oda.
    Witcher irányítása interaktív, a részese vagy, és lehet szeretni, vagy nem szeretni. Én szeretem, de ha valaki nem szereti, megértem.
    Batman irányítása NEM INTERAKTIV. Nem (csak) azon van a hangsúly, hogy egyetlen gombot kell nyomogatni, hanem azon hogy mindegy; ezt mikor teszed.
    (Witcherben emellett kombinálhatod is a harcot, egy két varázslat elsütésével, elmozgással, egyebekkel, míg ez a BATMAN mozgásrendszeréből majdnem teljesen hiányzik!)

Ez pedig, hiába lenne jó amúgy a játék, (engem a többi sem fogott meg) agyoncsapja a játékélményt. Ennek ellenére a Witcher minden cikkében benne van a harcrendszer sajátossága, míg a Batman AA cikkekben eddig nem találkoztam ezzel a gonddal, igaz, sokat nem is olvastam.

És tegyük gyorsan hozzá, hogy a Witcher kezd ugyan klasszikussá válni, de azért nem lett év játéka várományos, nem áradozik róla mindenki. Míg a Batmanra mindez igaz... Na EZ AZ IGÉNYTELENSÉG.

Annyit még hozzátennék, hogy a játék a Batman film környékén jött ki, ugyan az a főellenség, tehát, hiba nem adaptáció, a filmes befolyás, időzítés tagadhatatlan. Ugyan ez a helyzet az X-men játékkal is. Semmi köze a filmhez, hiába ugyan az a főszereplő, mégis, tagadhatatlan az összefüggés a kettő közt.
  • Zóanagyvarázsló
    Azért említettem többek között a Witchert, mert éppen arra is panaszkodtak sokan, hogy nem érzik sajátjuknaka karaktert, ha a harcot nem ők irányítják, hanem a programozó. (Hogy parafrazeáljalak.) Engem a harc nem zavart benne, az úszás, ugrás, mászás, lopakodás hiánya viszont egy kicsit igen. És ezek más RPG-kben meg vannak jól oldva, de a Witcherben nélkülözhetők.

Ha amúgy is lehet egy csomó mindent csinálni a játékban, akkor nem biztos, hogy ilyen részletek miatt kell en bloc lehúzni. Szóval részemről nem értek egyet azzal, hogy emiatt igénytelen az a közönség, illetve kritikusi réteg, akinek tetszik. Te viszotn igen, sé ha eztr tartod, részemről nem kívánok tovább vitatkozni rajta. Úgyis csak szép hosszú, de fölösleges hozzászólások születhetnek belőle.

Inkább adósságot törlesztek:

Beyond Good & Evil - hangulatos, aranyos, kell benne harcolni, versenyezni, lopakodni, bizonyos korlátokkal be lehet járni a világot. Arra gondoltam, hogy ennél viszont a harc tényleg szinte egy gombos, illetve az ugrás automatikus. Ez engem zavart egy kicsit (lásd még a Witchert feljebb), de ettől ez még egy nagyon jó játék.

Fahrenheit - interactíve movie, sok quick time eventtel, illetve az egérrel kell figurázni időre. Sokféleképpen megoldható szituációk, jó sztori, "interaktivitás" (lehet enni, inni, mászkálni, tévét nézni a helyszíneken), szépen kidolgozott karakterek jellemzik, és bár alapvetően nem bírom a QTE-t, itt mégis a játék, a film részesének éreztem tőle magam.

Mindkettőt klasszikusként emlegeti már most a közönség, mindkettő nagyon bejött nekem is. neked viszont nem ajánlanám őket nyugodt szívvel. Úgyis csak fikát kapnának.
  • Dante73
    Nono!
    Álljunk meg egy percre!
    Mondom, hogy nem a harccal van a bajom. Az a következőképp néz ki, mondjuk a The Witcherben; klikk, Geralt támad, új klikk, JÓKOR, Geralt FOLYTATJA a támadást. Ezzel nincs gond. Épkézláb megoldást nagyon másként még nem láttam. Az, hogy az egérrel hadonásszak, kivitelezhetetlen.
    Ellenben a Batmanban a mozgás van a végletekig leegyszerűsítve. egy gombnyomás nem egy mozdulat, mint mondjuk egy Tomb Raiderben, ahol X-el elugrok, Y-al bukfencezek egyet ugrás közben, hogy hosszabb legyen, majd Z gombbal elkapom a szegélyt, (mindet a megfelelő pillanatban) azaz a mozgásért ÉN vagyok a felelős, míg a batmanban nem egy mozdulat scriptjét indítom el, hanem egy bonyolult mozdulatsorét, kicsit úgy, mintha a The Witcherben jobb klikket nyomnék, és Geralt, a szintjéhez mérten 3 perc alatt legyakná az ellenfelet. Hangsúlyozom, egyetlen klikkel. Na akkor a The Witcher harcrendszere gagyi lenne. Ugyan úgy, ahogy a Batman AA mozgásrendszere az.

Itt nem ízlésbeli kérdésről van szó. Nem érzem tőle a sajátomnak a karaktert, nem én irányítom, hanem a programozó. A játéknak pedig pont az lenne a célja, hogy a döntés az én kezemben legyen. Ha nem ott van, (márpedig itt nem ott van) akkor az nem játék, max interaktív film.
    Más példát nem igazán tudok mondani, egyszerűen azért, mert az ilyen játékok pár hét/hónap alatt ki is esnek a "likon", hiszen egy gagyi játékon nincs mire emlékezni.
  • Zóanagyvarázsló
    Sosem volt eszemben filmből készült játékokkal játszani. Eleve gagyinak tartom már az ötletet is.

Akkor jó, mert a Batman: AA NEM filmadaptáció.

Egy Batman legyen ügyességi játék, mindenütt. Ne csak harc közben.

Kell benne lopakodni is, becserkészni az ellenfelet. Van tehát interakció a harcon kívül is. Persze bele lehet kötni abba is, hogy p'n'c játékban miért ne mi irányítjuk közvetlenül a akratert, a Sacredben miért jön elő egy kattintásra a kombó, illetve a Witcherben miért nem hadonászhatunk kedvünkre a karddal. Ezen "hibák" miatt ezek rossz játékok? Ja, hogy más stílus? Miért, a Batman: AA milyen is? Mihez méred, mi az etalon számodra a saját stílusában?

Eddig, ha ennyire egyszerű irányítású játékkal találkoztam, akkor azt a sajtó is lehúzta, az irányítás miatt.

Pár konkrét példát kérhetnék?

Megjegyzés: véleltenül sem azzal van a bajom, hogy közvetlenebb irányítást vársz el, hanem azzal, hogy ennek hiánya miatt szerinted máris gagyinak kellene lennie a játéknak mindenki számára.