2370
  • Zoli105
    Hát azt csináltam átmásoltam a mappokat, F2 betöltöm majd rá az F3 lerakok egy nyamvat IS3 belerakok mindent ami kell majd start egy picit megyek vele és finish majd kilépek majd a játékban elinditom a bonusznál a a Keresztút nevű küldetést(oroszos pálya) betölt és semmi az a tank sehol sincs hát hol szúrhattam el!?
  • Zoli105
    Úh én marha akko azért nem volt jó mert nem inditottam el és csak elmentettem!!!Hát ez hatalmas segítség volt soha nem jöttem volna rá!!!xD
  • bgabor
    Leírnék néhány általánosságot is az editorról, ami nem egyértelmű, hátha segít valakinek:
    Az editor külön kezeli a térképet és a küldetést. Térképet editálni, létrehozni, módosítgatni az F2 billentyű lenyomása után lehet, ezt szoktam én F2 módnak nevezni. Ha a térkép kész, elmentjük, és átváltunk F3-al a küldetésszerkesztő módra(ezt szoktam F3 módnak nevezni), és elkészítjük a küldetést, majd ezt is elmentjük.

Ezután a jobb alul lévő start gombal indítjuk el a küldetést, amely során lefutnak a triggerek, működik a küldetés, és ugyanazt látjuk, amit majd a játékos fog, aki a pályának játszik. Ezekután a jobb alsó finish-re kattintva szerkeszthetjük tovább a mapot.
    Miközben szerkesztünk(tehát éppen nem futtatjuk a küldetést), az F1 billentyű lenyomásával F1 módba juthatunk, ahol a játékbeli irányítással alakíthatjuk a küldetésünket. Pl:embereket ültethetünk a tankokba, lövegekbe, lövegeket kapcsolhatunk teherautóra, tankokat lőhetünk ki, hogy a küldetésben már csak a romjaik legyenek. Ilyenkor a numerikus billentyűzet számaival válthatunk, hogy éppen hányas számú player egységeit akarjuk irányítani. Amit F1 módban változtatunk a küldetésen, az úgy is marad, mintha F3 módbn csináltuk volna.

A mission editorban a Trigger résznél többféleképpen lehet hivatkozni egységekre(emlékeztek, például amikor meg akarjuk adni, hogy ha X egység meghal, Y dolog történjen). Lehet a MID számuk alapján, ha F3 módban kijelölünk egy egységet a pályán, ez ott lesz kiírva jobboldalt a tulajdonságai között(ugyanitt jobboldalt lehet állítani soksok más dolgot, X,Y,Z tengelyen az elhelyezkedést, az egység default viselkedését pl:return-fire only, hold position stb, textúramódosításokat is(skineket)) ÉS ITT LEHET MEGADNI A TAG-EKET IS.
    A másik lehetőség, és ezzel már nem csak egy, hanem több egységre is lehet hivatkozni, a TAG rendszer. Ez igazából semmi más, mint címkézés, felcímkézel egy vagy több egységet, és onnantól kezdve a címkével hivatkozol rájuk a Trigger szekcióban.
    Pl: Azt akarod, hogy ha a pályára lehett nyolc orosz katona meghal, győzelemmel teljesüljön a küldetés.
    Ilyenkor kijelölöd a nyolc oroszt, és jobb alul a TAG részbe beírod mondjuk, hogy "ruszkik". Ez a fejük felett is meg fog jelenni. Ezekután a küldetéseditor Triggers részénél ezen a néven lehet majd hivatkozni a nyolc ruszkira.
    Példánkban(8 orosz halála=win) ez így néz majd ki:

Condition:

Entities:
    tag:ruszkik (ezzel, a tagjükkel hivakozkozunk a nyolc oroszra)
    type:human (mert emberek)
    state:not dead (az állapotuk:nem halott, azaz élő)
    count:== (egyenlőnek kell lennie)
    value:0 (nullával)
    (magyarán ha a "ruszki" tagjű, élő fickók száma=0)

Commands:
    delay:3 (ez csupán egy 3 másodperces késleltetés, hogy ne follyanak össze a dolgok, nincs jelentősége)
    gameover:win (ez utsítja a gépet, hogy legyen mission completed)

• Zoli105
    Köszi a tippet!Na megcsinálom az átmásolást remélem így már működni fog!
  • bgabor
    Na emberek, a #1242-ben leírt példaküldetést elkészítettem a map editorban, hogy lássátok gyakorlatban is.
    ITTvan.
    Kicsomagoljátok a Men of War főkönyvtárába, és már meg is tudjátok nyitni a mission editorban, peldamission néven.Elsőnek F2 módban a térképet, majd F3 módban a küldetést(0.mi).

Egyúttal arra is jó ez, hogy látjátok, hogy milyen könyvtárszerkezetet
    használ egy misson editorban elkészített pálya. A resource/map/pályaneve mappában vannak a térkép és a küldetés fájljai, a localization/mission mappában vannak a pályához tartozó szövegek, egy .lng kiterjesztésű fileban. Itt kerül eltárolásra minden szöveg, amit a küldetés kapcsán beviszel(feladatok leírásai, játék közben kiírt szövegek).

Remélem tudtam valamit segíteni. Ha mindehhez hozzánézitek a korábban mások által belinkelt GEM editor tutorial videókat, már egyszerűbb pályákat össze is tudtok hozni. Onnan pedig már csak fantázia és türelem kérdése, hogy meddig bonyolítod a küldetésedet.

Ha valami nem világos az editorral kapcsolatban, megpróbálok segíteni.

• bgabor
    Hát, amiket a pályaszerkesztőben csinálsz pályákat, azt alapból nem dogod tudni magába a játékba bevarázsolni, csak az editorban kipróbálni. A játék teljesen más könyvtárban tárolja a missiön editorban csinált pályákat, és azokat, amik a játék hadjárat és bonus része alatt jönnek be ha rájuk kattintasz a játékban. Eleve alapból az editor nem is látja a gyári single pályákat.(mert azokat a resource/game.pak fájlban tárolja a program) Az én pályáim ugye a mods mappában vannak, alapból azokat se látja az editor.
    Csak akkor tudod megnyitni editorral a modom pályáit, ha a 'Men of war\mods\bgabors single missions pack\resource\map\single\1' könyvtárból átmásolod őket a Men of war\resource\map könyvtárba.
    Ugyanez a gyári pályákkal is, csak azokat először a game.pak fileból ki kell szedned mondjuk total commanderrel, és utána másolni a Men of war\resource\map könyvtárba.
  • bgabor
    Sokféle eseményhez lehet kötni a zenemegváltozást, de konkrétan a harchoz nem. Jó példa erre a modom első pályája, a pálya végi T-34 roham előtt megváltozik a zene. A Triggerekben (F3 mód, a jobb fölső gomblistán alulról a harmadik) megtalálod a részleteket.

A triggerek képezik a pálya motorját, ezek irányítják a történéseket. Egyszerűen működik: Ha a (triggereknél) a condition résznél beírt feltétel megvalósul, a commands résznél megadott dolgokat hajtja végre a program. Tulajdonkéoppen a küldetések rendszere se más, mint hogy a gépnek meg van mondva, mikor mutasson meg egyes feladatokat, amik aztán milyen feltételek esetén teljesüljenek.(vagy éppen hiúsuljanak meg)
    Például a győzelmet eredményező trigger így néz ki:Ha feladat1+feladat2+feladat3 teljesül=győzelem bekövetkezik, és vége lesz a pályának mission completeddel. A mission failed trigger így néz ki:Ha a játékos minden embere halott=mission failed bekövetkezik.

A mission különböző beállításait(pl:időjárás,melyik player legyen a játékos) az F3 módban tudod felhozni az F9 billentyűvel. Itt kell például megadni a 'Tasks' résznél a küldetés feladatait is, amiket majd a triggerekkel kellő pillanatban megmutattatsz(show), teljesítesz(complete) vagy meghiusítasz (fail).

Egy nagyon egyszerű küldetés triggerei, példaként:
    -megadod a 'Tasks' résznél, hogy az első feladat egy bizonyos katona megölése a pályán. (a feladat legyen hiddenre állítva, így addig nem látszik majd a feladatok listáján a játékban, amíg te utasítást nem adsz rá)
    -megadod a Triggers résznél, hogy a játék kezdése után 10 másodpercel mutassa meg(show) a katona meggyilkolásának feladatát(ekkor bekerül a játékban az obkective-ek közé)
    -megadod ugyanitt, hogy ha a katona halott= első feladat teljesüljön(complete)
    -megadod ugyanitt, hogyha az első feladat teljesül= legyen mission completed
    -végül megadod ugyanitt, hogyha minden embered meghal= legyen mission failed

Ennyi, kész is a küldetés, melynek a feladata a nevezett katona megölése
    (még annyit, hogy ha azt akarod, hogy valami esemény feltétel nélkül bekövetkezzék, egyszerűen csak nem adsz meg conditiont, csak commandot. A command résznél a 'delay' parancsal lehet több másodpernyi idővel elválasztani egymástól a megadott commandokat, és így időzíteni eseményeket. A commandokat sorrendben, fentről lefelé hajtja végre a gép)
  • bgabor
    Nem csak a pályát kell elmenteni F2 módban, hanem utána a hozzá tartozó missiont is, F3 módban. Miután kilépsz, és újra belépsz az editorba, F2 módban először betöltöd a pályát, majd F3 módban a missiönt.
  • Zoli105
    Valaki aki a pályaszerkesztőben járatos ,eltudná nekem mondani ha amikor lerakok tankokat stb. a pályára(pl: a bónuszál a 2. küldetés ami orosz!)elmentem szépen(felülírom) majd bezárom ,de a mikor a játékban elindítom semmi sincsen ott ez miért van ,vagy ezt hogyan kellene megoldani!(de mikor leszedtem hozzá amit Bgabor csinált pályákat ott lerakok egységeket és a elmentem akkor a játékban is ott vannak, ez miért van így ?)
  • csokikutya
    f2 módban kijelölöd az egységet lenyomod a c betűt és bal egérgombot lenyomva tartva egérrel forgatod .egysélg emelése A betű. egység döntése x betű
  • horpadt
    Bocs a hülye kérdésért, de pls mondjátok meg, hogy kell forgatni editorba az egységeket, mert egyszerűen nem tudok rájönni és kicsit hülyén néz ki, hogy mindenki egy irányba néz.:)
  • csokikutya
    Bgabor nem tudod véletlenül a módját annak, pl ha csatába keveredsz akkor megváltozik a zene?
  • Zoli105
    lenne egy kérdésem a játékkal kapcsolatban ! Mikor pályaszerkesztőben(Gem editor) a sigler pályákra rakok le egy egységeket és elmentem majd kilépek akkor a játékban azon a pályákon már nem találom őket miért!? Mit kel csinálni hogy ottmaradjanak és ne "tűnjenek" le!?
  • Axon
    Piszkosul jól hangzik :-)
  • csokikutya
    okés köszönöm szépen!!! kÉSZÍTGETEM.
  • bgabor
    Benne hát. Azt azért javasolnám hogy az időkorlátot vedd ki belőle, de ha ragaszkodsz hozzá, úgy is meg tudom csinálni. Csak sok playert (köztük engem is)nagyon idegesít ha időlimit van a pályán.

Ha végleges lesz a map rész, küld el nekem e-mailben, a címem benne van a modom leírásában. És akkor én megcsinálom a küldetés részét, jövő héten hozzá is tudok látni.
  • csokikutya

• csokikutya
    hÁT Koncepció:D elkezdtem csinálni a pályát és arra jutottam, hogy vagy egy rohadt nagy mapot kéne csinálnom vagy több mapot?? első map koncepció: el kell foglalni a nem igazán jól örzött a orosz falucskát, persze azért mesterlövész ott fgyel a templomtoronyban, és kisebb páncélozott járművek is jelen vannak., Egy bizonyos időn belül el kell foglalni, hogy egy baráti konvoj és átmeheseen a falun.. de mikor megindul a konvoj jönne pár tank plusz gyalogosok érkeznének hajóval a helyi kikötőbe..akik a konvojra mennek rá de itt már kaphatna a player erősítést egy párduc személyében map kb 35%-ig van kész.. szóval bgabor ha vizsgáknak vége, remélem még benne vagy...
  • mrzoltan
    Igen fut szépen, gond nélkül.
  • pityi100
    sziasztok men of war elindul win 7 alatt?

• Friebesz
    Csináltam egy jó mapot és már az egységek is rajta vannak ha valaki tud/ és akarna alá küldit rakni az írjon és átküldöm neki.
    Röviden egy orosz falut épitetem egy erdős terület közepére úgy kb: 1940 telén járhatunk és a cél ,hogy a németek elfoglalják a falut.
  • Friebesz
    Ja de az én problémám ,hogy ,hogy csinál a hátérbe szép kék eget?
  • Friebesz
    Ok kösz :) igy már szebb lesz mint a feketeséget nézni.
  • csokikutya
    Gem editor workflow

A számodra érdekes dolog 1 perc 37 másodpercnél kezdődik a videón:)
  • Friebesz
    Az lenne a kérdésem ,hogy amikor össze rakok egy pályát ,hogy kell azt megcsinálni ,hogy ne a semmi feketeség legyen a pálya szélén meg távolabb?
  • Zoli105
    A pályák nagyon jók lettek!Oké köszi a tippet!!!:D
  • bgabor
    Hát, két hétig még vizsgaidőszakom van, de utána megpróbálhatjuk.

Először is kell egy koncepció, hogy milyen küldetés lesz, pontosan mik lesznek a feladatok, mert ehhez kell igazítani a térképet is. Ha megvan a térkép, és hogy a játékos hol kezd, mit kell csinálnia stb, akkor én a technikai részét meg tudom csinálni.

Mellesleg hogy tetszettek a pályák?
  • csokikutya
    Bgabor Nincs kedved egy kurski csatát megörökítő singleplayer küldit csinálni velem?? Sajnos nem értem a pályaszerkesztés technikai részét.. úghyogy elkéne a segítség
  • bgabor
    A men of waros kérdéshez:
    Rakd újra az egészet. Uninstalláld, töröld az 505games mappát a program files alól, majd telepítsd föl. Menjenek fel a patchek, majd az utolsó patch verziójához passzoló crack.
  • Zoli105
    Valaki tudna válaszolni #1190 kérdésemre, mert nagyon idegesit ez a bug vagy nem tudom mi , de az is lehet hogy én vagyok béna!!!(pedig minden patchet feltettem szakszerűen és sorrendben!)Nagyon hálás lennék ha valaki el tudná nekem magyarázni mi lehet a baj!
  • csokikutya
    Én is köszi az első pályába bele is szerettem. Kicsit átalakítottam a külsejét.. remélem nem haragszol meg érte.. néhány kép róla:)

Képek
  • Axon
    Köszi a pályákat, már húzom is lefele.
  • mrzoltan
    Az utóbbi két évben készítettem néhány single player küldetést a játékhoz, összesen hatot.
  • bgabor
    Tessék? Ezt most nem értem.
  • mrzoltan
    1+1+1+1+1+1=6 :D
    Grat.
  • m1garand
    multi mapot nem csinálsz?
  • bgabor
    Azoknak, akik szeretik a single player pályákat a Men of Warban:
    Az utóbbi két évben készítettem néhány single player küldetést a játékhoz, összesen hatot.

A telepítés egyszerű:
    Bemásolod a rarban lévő mappát a MODS könyvárba, és a játékban az options menüben aktiválod mint modot. A pályákat a szovjet hadjárat első hat küldetésének helyén éred el. A pályákat a játék 1.11.3 verziójával készítettem, de vélhetően gond nélkül működni fognak újabb verziókkal is.

LETÖLTÉS
  • Friebesz
    Gyermekeim állitolag a kövi játékuk vietnámban játszódik majd.
  • Axon
    Azért néhány játékban feltűnik :-)
    Field of Thunder:

• m1garand
    Ez a fickó úgy nyilatkozik erről a játékról mintha lenne beleszólása, ezt is az ruszkik csinálják ő csak mesél itt, co-developer haha.