1440
Alacsony költségből, állkoppantó modellek
-
#65 Húúú gyerekek... lépni akarok már 1 szintet.
Eddig 1. és 2. szintű maketteket gyártottam. Nekiestem a Császárpingvinnek, mert páromnak az a kedvence, gondoltam meglepem.
3. nehézségűnek írják, mert a fejszerkezete nem egy egyszerű dolog... hát nem... 1 órája csak a fejjel foglalkozom és még a csőr rajt sincs.
De ha kész lesz, szerintem baromi jól fog kinézni, már alig várom :-)
Majd teszek be képet, ha megvagyok. -
#64 Nekem kicsit csúszni tekintve hogy nem haverkodik a nyomtató a géppel :(( -
#63 Igazából normálisabb papírboltban, praktiker, Interspar/Tesco papírrészlege. Az ára is nagyon vicc... 3 tubus kerül 440 Ft-ba, nem pénz.
Amiből szerintem idehaza nem sok van, mert nem egyben jártam és oldószer nélküli ragasztót kerestem. 80%-uk azt sem tudta miről beszélek :-(
-
Szeszmester #62 Köszi, megnéztem.
Beszerezni hol lehet a termékeiket?
A fej mérete szerintem nem számít, ha túl vastag, akkor ki kell nyomni vhova a ragasztót és fogpiszkálóval vagy tűvel kell felvinni a felületre. -
#61 Az UHU ragasztó tényleg jó, de a papír boltosok nagyon felejtősek. Hihetetlen, hogy semmi használható nincs náluk. Éppen ma mondtam az egyiknek, hogy ne haragudjon, de tele van a város tervező cégekkel, akik komoly épületterveket készítenek el makettbe, nem lenne jó, ha Önöknél vásárolna az összes.
Erre az volt a válasz, hogy a kockás füzet, meg a filctoll nagyon jól megy, abból van 2612 féle. Remek :-/
Ragasztóra visszatérve, bevásároltam egy német csodából. Totál szagtalan, oldószermentes /szipósok itt bebukták :-D/ és nagyon jó tulajdonságokkal bír. Kb. 45-60 mp perc alatt rendesen tart már, nagyon kicsi feje van így a kis darabkákhoz is jó és nevetségesen olcsó.
www.stanger.de oldalon a HOBBY részen látni ilyen zöld tubusban SÁRGA feliratokkal... na az a tuti. A sárga felirat a lényeg, mert nem mérgező.
"Körvágót tudod a kis íves felületeknél is használni? Vagy mikor kell?"
Sokszor szükség lehet ívekre, vagy körökre... ahhoz tökéltes.
Egyébként egy éles szikével is meglehet oldani, de soha nem lesz olyan szép, mint körvágóval.
"Én ezt egy CD-tokon csináltam, amit alulról megvilágítottam, így teljesen jól látszottak a vonalak és nem kellett szarakodni."
Kiváló ötlet! Köszönöm!
-
#60 Totál kezdőknek ajánlom (első szárnycsapásaim egyike), direkt FF-ben nyomtattam, disney oldalán van belőle színes, azt 2. lépesnek ajánlom:
Letöltés
Elkészítési idő 15-20 perc.
Kellékek:
-Precíziós szike
-Papírvágó olló /kis vagy közepes méret/
-papírragasztó, apró fülekhez pillanatragasztó
-vágóalátét /vagy spirálfüzet/
-csipesz
-
Szeszmester #59 Rossz linket írtam, itt a jó:
http://rapidshare.com/files/65694807/Howls.Moving.Castle.Papercraft.part2.rar
Egyébként csak 50 dolcsis füzetként jelent meg, ami már nem beszerezheztő :( Ha vki mégis be tudná, szóljon, talán érdekelne :)
Nem vagyok még pró, a palotának még nem kezdek neki, de az a cél :)
Ha sok a szabadidőm, szoktam modellezni, de a festést csak 3-4 színnel szoktam, ezért is próbálkozom meg ezzel.
Szike és vágólap van, a papír nem sima A4, az ollók is megfelelnek.
Milyen ragasztót javasolsz? Aszondod, az az UHU az tényleg jó? Nekem modellragasztóm van, de az a papírt nem ragasztja...
Körvágót tudod a kis íves felületeknél is használni? Vagy mikor kell?
Hajlításhoz jó ötlet a vonalzó. Nekem is volt egy ötletem, amit máshol nem láttam neten.
Mint írtad, a szaggatott vonalakat célszerű a hátoldalon megkarcolni. Én ezt egy CD-tokon csináltam, amit alulról megvilágítottam, így teljesen jól látszottak a vonalak és nem kellett szarakodni.
Egyenes vágásokhoz mindig vonalzót használok, szerintem egy hosszú és átlátszó műanyag is jó, csak figyelni kell, hogy a szikét azzal párhuzamosan kell tartani. Könnyebb igazítani, egyrészt mert átlátszó, ha meg finom akarom csak elfordítani, akkor a vonalzó végét kell fogni, úgy könnyebben és pontosabban lehet beállítani. -
#58 Ja amúgy nagyon köszi a linket, de a 2. NEM MŰKÖDIK :-(
Kérlek javítsd, biztos sokan örülnénk neki. Thx!
"An error has occured:
The URL http://rs155.rapidshare.com/files/65692558/Howls.Moving.Castle.Papercraft.part2.rar is invalid. " -
#57 Ennyire profi vagy? ^^
Én még csak 1.-es 2.-es nehézségű tárgyakat merek készíteni, de nagyon élvezem. Egy ilyen Vándorló palotának nekiugrani ha nincs sok gyakorlatod, elég lehetetlen küldetés.
Nagyon szeretnék én is egy ilyet a saját két kezemmel megcsinálni, de ez gyakorlás nélkül nem fog menni.
Ha még nem csináltál ilyet, meg fogsz döbbenni, hogy mennyi buktató van, ezért jó megjárni a nehézségi lépcsőket, mert minden makett után nagyon hasznos tapasztalatokkal leszel gazdagabb.
Saját tapasztalataim:
-már az alap modelleknél is gyenge lehet a sima A4-es papír!
-oldószermentes ragasztó = fél siker, megmaradó egészség
-a precíziós szike iszonyat fontos!
-normális olló alapfeltétel, továbbá a mérete is nagyon sokat számít
-a hajlításokat kézzel NEM SZABAD végezni, vonalzó alapfeltétel!
-körvágó nélkül kemény küzdelmek elé nézhet az ember
-komolyan rá kell tenni a szikére a kupakot ha leteszed, mert tényleg csúnya vége tud lenni
-vágólap baromi fontos... ha nincs a közelben normális, jó a spirálfüzet is -
Szeszmester #56 Nagyon jó ötlet, köszi a tippet!
A Canonos Triceratops-ot kezdtem el rakni, a cél a vándorló palota :)
Sikerült levadásznom a netről, 2 változata van.
Az egyik repül, ez ingyenesen tölthető az Epson jóvoltából, ill. van hozzá egy angol összerakási útmutató is.
A belinkelt kép tervrajza:
http://rs155.rapidshare.com/files/65692558/Howls.Moving.Castle.Papercraft.part1.rar
http://rs155.rapidshare.com/files/65692558/Howls.Moving.Castle.Papercraft.part2.rar -
#55 no.. ezt tervbe is veszem.. egyszer tuti hogy meg fogom csinálni :DD -
#54 elkezdtem egy jegesmedvét (a corel-est) a feje már alakul. hétvégén talán készlesz, ha lesz időm csinálni, mindenesetre nagyon tetszik! :] -
vass17 #53 szerintem az épületeket lehet a legjobban kihozni papírból és kevésbé szembetűnő a különbség egy müanyag vagy fa maketthez képest:) -
#52 ilyennel érdemes lenne kezdeni?mert ha igen lehet kinyomtattatom édösanyámal munkahelyén,itthoni nyomtató kb 5 éve nem volt használva:D -
#51 Örömmel, csak már a nyomtatót kell működésre birnom. :-) -
#50 Audi S1
Audi Pikes Peak
marha jók szerintem, kikéne nyomtatni őket -
#49 Ha 10-esnek vesszük az 1. hsz-ben emlegetett Űrdongót, akkor 6-7-es nehézségig semmi más nem szükséges, csak sima A4-es fénymásolópapír.
Épületekhez nem árthat műszaki rajzlap, ez picit tartósabb, erősebb. -
#48 és szaros papírbol csodát lehet tenni:D -
#47 + fav
Nagyon tetszik. Talán rápróbálok én is. -
#46 mekkora móka :) +fav
nekem egy Parlament van...több száz oldalas vastag könyv ... nagyon durva :)...csak félek nekikezdeni mert elrontanam 1. ...2 meg már elég régi :)es apam is sztem meg gyilkolászna ha elrontanám:) -
#45 Nahh, szóval a papír...
Milyen papírral is érdemes dolgozni? Nekem egy Epson Stylus Photo 300 A/4-es nyomtatóm van. -
#44 Vándorló palota... elképesztő!
-
#43 +fav, tökjó!!! -
#42 Ez kb. egy 2. nehézségi fokozatú modell, tökéletes kezdésnek :-)
Nekiestem egy látványos, de egyszerű modellnek, de elfogyott a ragasztó, elég csorba a régi szikém is.
Elmentem a megyeszékhelyünk legnagyobb papír és kellékes boltjába és a telezsúfolt boltban nem volt egyetlen db. vékony pengéjű szike, nem volt nem mérgező, normális papírragasztó, körvágót évek óta nem tartanak.
És olyan röhejes gagyi ollóik voltak, hogy az eladó képébe röhögtem, azzal, hogy ugye csak viccel? Nem viccelt.
Ennél szánalmasabbat, rég hallottam. Ez kb. olyan, mintha a péknél nem lenne kalács, meg túróstáska. Pffff. -
Szabi1991 #41 majd várjuk a képeket róla ;)
amúgy van nekem egy ien kivágós-összeragasztós Parlamentem, meg Ferihegy 2-öm xD
még mind2 egyben van, sztem sose lesz megcsinálva :-( -
Szabi1991 #40 én egy kis kocka corollát szeretnék csinálni, de pillanatnyilag nem üzemel a nyomtatóm :-(
iet:
-
#39 Ha az ember betartja a "kötelező" lépcsőket akkor a legprofibb modellt is képes lesz összerakni. A kötelező lépcsők alatt azt értem, hogy gyakorlatilag 2x, 3x annyi idő lehet egy teljesen kezdőnek egy profi modellt megalkotni, mint egy olyannak aki már túl van páron.
Szerintem addig kár is épületekről, ne adja ég Űrdongóról ábrándozni, amíg az ember nincs túl legalább 10 egyre nehezedő modellen.
Ez azért fontos, mert ha belebuksz egy összetett szerkezet megépítésébe, akkor az elveszi a kedved, nincs sikerélmény, összegyűröd és bedobod a kukába.
Az a helyzet, hogy itt is vannak technikák... szabályos körökre is nagyon gyakran szükség van, nem mindegy hogyan vágsz, hogyan ragasztasz, és a hajtogatás sem nagyon mindegy. Mindezt megkoronázandó egy komolyabb, nagyobb modelleknél már nem elég az egyszerű fénymásoló papír, hanem a gyengébb pontoknál karton is kell. -
#38 ma csinálok egy autót :-) annó majdnem csináltam egy karib tengeres hajót -
#37 ÁÁÁÁÁ ez fantasztikus!
Nagyon nehéz ilyesmiket megalkotni? Terminator rajongóként nagyon megtetszett az Endo Rifle. Soha nem csináltam még ilyet, bele merjen-e így valaki fogni? Némi hagyományos makett tapasztalatom van már, egyszer raktam össze egy Panavia Tornado repülőt :P -
#36 autók, elég egyszerüen, kezdésnek ajánlatos
(ha már volt, bocsi) -
#35 nagyon tetszik, lgyszer el akartam kezdeni egy db9-es astonmartint, 18centi hosszú lett volna, aztán elvetetttem az ötletet.
FAV+ -
#34 fú ha lesz nyomtatóm biztos megcsinálok majd pár kocsit:) +fav -
gyuri12 #33 innen egy pár nekem meg volt régen, nagyon szerettem őket -
#32 papírautók hada (nem működik mind, meg nem is olyan részletes mint pl Űrdongó az első kommentben), de vannak eléggé szép darabok közöttük -
#31 Must have:
-
#30 ALIENS -
#29 De ha egyszer direct linket kért. Na mindegy, ne offoljunk. -
#28 teccik érteni, hogy már linkeltem....(nemcsak a képet, a leírást is [#13])
-
#27 Tessék már Superman elolvasni, hogy mire reagáltam.
A srác nem talált LEÍRÁST a csífedhez, teccccik érteni? ;-) -
#26 Rögtön leszögezném, hogy pillanatragasztóval csak nagy maketteknél, nagyon fontos tartó ill. átkötő elemeket szabad csak ragasztani, mert erősen mérgezőek. Léteznek NEM MÉRGEZŐ ragasztók is!
"Tippek, trükkök
1. A papírmakettek elkészítéséhez szükséges eszközök
VÁGÓLAP
Vágólapra több okból is szükség van. Egyrészt, hogy megkíméljük a konyhaasztalt a szikék által okozott vágásoktól, másrészt egy megfelelő minőségű vágólapon sokkal pontosabb, jobb minőségű vágást tudunk ejteni a papíron, mint vágólap nélkül. A speciális háromrétegű "öngyógyuló" vágóalátéteket vágóeszközökkel való használatra tervezték. A vágóalátéteken történő vágás megnöveli a vágópengék élettartamát.
SZIKE
A papírmakettek készítésénél gyakran találkozhatunk apró alkatrészekkel, melyeket ollóval nem, vagy csak nagy nehézségek árán tudnánk kivágni. Ehhez nagy segítséget nyújtanak a különböző formájú szikék. Az alábbi képeken látható néhány példa a pengék kialakítására. Mindenki saját maga ki tudja választani, hogy melyik pengeformával tud szebben, jobban dolgozni. A szikék élesek, használatukkor legyünk óvatosak!
Sokszor szükség lehet vastagabb kartonlapok vágására is, melyhez erősebb, vastagabb pengéjű szikék ajánlottak.
OLLÓ
Nagyobb, egyszerűbb formák kivágására használhatunk ollót. De hasznos lehet akkor is, ha csak egyszerűen nagyobb részekre szeretnénk feldarabolni a kivágandó mintákat.
RAGASZTÓ
A ragasztó kiválasztásánál fontos, hogy a ragasztó ne kössön se túl gyorsan, se túl lassan, azaz legyen elég idő, hogy megigazíthassuk egymáson az összeragasztott papír részeket, ugyanakkor hosszú percekig se kelljen tartani a ragasztani kívánt alkatrészeket a megfelelő pozícióban. Erre igen alkalmas az UHU Mindent Ragasztó, amely mérgezőanyag-mentes, erős és gyorsan száradó. (Ha ennél erősebb kötésre van szükség, ajánlott az UHU Hart hobbyragasztó.)
CSIPESZ
Az apróbb darabok kezeléséhez elengedhetetlen egy csipesz, amivel könnyen tudjuk mozgatni, ragasztani a kis alkatrészeket. Erre tökéletesen alkalmas lehet egy szemöldökcsipesz is, de a boltokban hatalmas választék áll rendelkezésre a különböző alakú és méretű csipeszekből, melyek közül mindenki ki tudja választani a számára megfelelőt.
VONALZÓ
Azoknál a daraboknál, ahol hosszú egyenes mentén kell vágni, vagy ahol kiemelten fontos a vágott felület egyenessége, jól jöhet egy vonalzó, amely mellett könnyedén vághatunk. Kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy mindenképpen fémbetétes vonalzót használjunk, mert a műanyag és fa vonalzókba könnyedén belevághatunk az éles szikével.
KÖRVÁGÓ
Gyakran találkozhatunk kör alakú alkatrészekkel, melyeket kivághatunk szikével is, de ezek kivágásánál hasznos lehet egy körvágó, amellyel sokkal pontosabb, szabályosabb kör formát nyerhetünk. Körkörös alkatrészek kivágásánál nagy hasznát vehetjük a körkivágónak. Kisebb kör formájú alkatrészek kivágásához használhatunk lyukasztót, melyet barkácsboltokban megvásárolhatunk.
2. Kezdő lépések
Mielőtt nekiállnánk a makettkészítésnek, és bármit is elkezdenénk kivágni, fontos, hogy végiggondoljuk magunkban, hogyan is fog összeépülni a makettünk. Lényeges, hogy milyen sorrendben ragasztjuk össze az alkatrészeket. Tanulmányozzuk át alaposan az összerakási útmutatót, próbáljuk először a "fejünkben" összerakni a modellt, és csak utána a valóságban. Egyes makettek többféle variációban építhetők meg. Ajánlatos már a legelején eldönteni, hogy melyiket választjuk, mert menet közben már nehéz változtatni rajta.
VÁGÁS
Az alkatrészek kivágásánál ügyelni kell arra, hogy mindig a vonal közepén vágjunk! A pontatlan vágás később problémákat okozhat, például a kerek alkatrészek tojásalakúak lesznek, vagy két alkatrész nem passzol egymáshoz és ezáltal rés keletkezik közöttük, stb. Ezeket a hibákat utólagosan nehéz eltüntetni.
Mindig csak azokat az alkatrészeket vágjuk ki, amelyeket be is építünk a modellbe, ezzel elkerülhetjük, hogy az apró alkatrészek elkeveredjenek. Jól jöhet, ha kivágás után az egyes darabok hátoldalára ráírjuk azok számát, így később könnyen be tudjuk őket azonosítani.
Vágáshoz mindig éles pengét használjunk! Az életlen penge meggyűrheti, kirojtosíthatja a papír szélét, melyet később nem, vagy csak nehezen lehet korrigálni!
Mindig használjunk vágóalátétet! Így a vágás minősége szebb lesz, a penge élettartama hosszabb.
Ügyeljünk arra, hogy mindig merőlegesen tartsuk a vágóeszközünket.
Sokszor találkozhatunk olyan alkatrészekkel, melyeknek a belsejéből kisebb-nagyobb darabokat ki kell vágni. Ezeknél mindig a belső résszel kezdjük, és csak azután vágjunk a külső kontúr mentén, így elkerülhetjük a darab elszakadását.
Hosszú, egyenes vonalak vágásához használjunk vonalzót!
És nagyon FONTOS, ha a pengénket nem használjuk, mindig tegyük rá a kupakot, még akkor is , ha csak 10 másodpercig tesszük félre. A szabadon hagyott penge balesetveszélyes!
HAJLÍTÁS, HENGERÍTÉS
A vágáshoz hasonlóan a hajlításnak is pontosnak kell lennie. A vonalakat hajlítás előtt egy tompa pengével karcoljuk meg, ezáltal könnyebb lesz a dolgunk, és pontosabb eredményt kapunk. Ügyeljünk, hogy csak a papír legfelső rétegét vágjuk meg, nehogy véletlenül teljesen átvágjuk a papírt! Hátránya ennek a megoldásnak, hogy a hajtáson látszani fog egy fehér csík. Ezt viszont könnyedén eltüntethetjük egy megfelelő színű filctollal vagy akár egy vékony ecsettel és vízfestékkel is átfesthetjük. Egy másik megoldás lehet még, ha alulról törjük meg a papírt hajlítás előtt, de ez nehezebb és időigényesebb feladat.
A hengerítés, formaadás talán az egyik legnehezebb művelet a papírmakettek építése során. Fontos, hogy az alkatrészek összeragasztás előtt már a lehető legpontosabban a végleges formájukat vegyék fel. Semmiképpen se próbáljuk meg úgy összeragasztani azokat, hogy nem formáltuk meg előtte, mert ebben az esetben könnyen megtörhet a papír. Időigényes művelet, de megéri a befektetést. A hengerítésre több megoldás is lehetséges, a legegyszerűbb talán, ha egy megfelelő átmérőjű hengeres testtel és a kezünk segítségével tesszük ezt meg, de akár használhatjuk a vonalzónk élét is.
Mindenki meg fogja találni a maga számára legmegfelelőbb megoldást, utána már csak türelem és gyakorlás kérdése...
RAGASZTÁS
Mielőtt összeragasztanánk két alkatrészt, mindenképpen próbáljuk egymáshoz őket, ellenőrizzük, hogy pontosan illeszkednek-e. A legtöbb esetben található rajtuk ragasztófül, de van amikor ezt nekünk kell elkészítenünk.
A ragasztóanyagból lehető legkevesebbet használjunk, mindig csak éppen annyit, amennyi feltétlenül szükséges, és egyenletesen hordjuk fel a ragasztandó felületre. Sajnos a legtöbb ragasztó szálakat húz maga után, amiket minél hamarabb tüntessünk el. A ragasztófoltokkal teli makett nem néz ki túl ízlésesen!
Ha a ragasztót felvittük, pontosan illesszük egymáshoz a két alkatrészt. Nem kell megijednünk, ha ez nem sikerül elsőre tökéletesen, ha megfelelő minőségű ragasztót választottunk, mindig van lehetőségünk egy kis utánigazításra. Ezt követően, szükség szerinti ideig szorítsuk még egymáshoz az alkatrészeket, amíg a ragasztó el nem éri a megfelelő keménységet. Fontos, hogy soha ne dolgozzunk azonnal tovább a frissen összeragasztott darabokkal, biztosítsunk még egy kis száradási időt, és addig készítsük elő a következő műveletet...