127612
  • molnibalage83
    Új szavazás.
  • Zephyr Retiring

(de persze csak vágyálmaidban..)
  • Musachy
    pl. én...
  • Zephyr Retiring
    Jó ötlet, de ne feledkezzünk meg az absztinensekről sem..
    Talán akad itt köztünk is olyan személy..
  • molnibalage83
    Asszem ilyen még nem volt.
  • molnibalage83
    Igen, az is lesz.
  • ToxiMaxi
    Alkoholfogyasztási szokásokról kérdés, megosztva a ki mit iszik kérdéssel (sör, bor, pálinka)?
  • Dzsini
    ha már mikor, akkor a milyen is kérdés lehet - sima betárcsázós (mindenkinek csomag éjszakára), isdn, kábeles, stb.

• Zephyr Retiring
    Akkor...hajrá
  • molnibalage83
    Számomra a szavazás azon része lenne érdekes, hogy 2000-es évek előtt környékén kinek volt. Tehát akár éves bontásban is lehetne..
  • Zephyr Retiring
    Mármint mi legyen milyen?
    - 1 éve
    - több mint 5 éve
    - 10 éve stb...?

Értem én, hogy fapapucs, de mire jó? :)
  • Zephyr Retiring
    Ez csak matek...

Példa: ha keresel nettó 250 ezret/hó, az 22 munkanapra számolva napi átlag 8 órával, legyen durván 1400/óra. Cafetéria nélkül.
    A cafetéria amúgy sem jár mint a bér, hanem csak adható juttatás. Sok helyen (pl. egészségügy is) nem is adják, így azt kár is beleszámolni.
    Egyébként csendben megsúgom, hogy sok munkahelyen még a nettó 140 ezret sem keresik meg havonta. Ez tény.

És a fenti példából már ki is tudod számolni, hogy akkor ők mennyit is keresnek óránként...
  • molnibalage83
    Kérdésjavaslat.

"Mióta van otthoni internet hozzáférésed? "

A skála finomsága itt megérne egy misét, hogy milyen legyen...
  • kamionosjoe
    Nincs klíma, de tervezem, hogy legyen. 30 fokig jól bírom, de ha annál melegebb van akkor azért jól jönne.
  • Lacee86
    Egyetértek. A minimálbér is nettó 570 Ft, a garantált bérminimum pedig 745 Ft óránként.Az átlagbért véve (ami tudom, nagyon hazug és semmitmondó adat, mert a medián jóval kevesebb) ez a nettó összeg már 1400 Ft körül van.
    Én valahogy így skáláznék:
    -800 vagy az alatt
    -801-1200
    -1201-1600
    -1601-2000
    -2001-2400
    -2401-2800
    -2801-3200
    -3200 felett
  • Fbn Lx
    ezt az órabéres dolgot soha nem értettem, soha nem voltam még órabérben fizetve, így nehéz is vele számolnom. Régen ez volt a sztenderd?
    Egyébként igen, így nem jó a skála, a felső 1200-as kategória is csak ilyen 200ezerre jön ki napi 8-ban számolva
  • molnibalage83
    Akár ez is lehet, de a skálázás nagyon más lesz. Ma dikámunkával lehet 1200 nettó felett keresni, ergo nem itt kéne a skálának kezdődnie, mert az a gyanúm, hogy itt kb. 100%-ra jönne ki az 1200 felett.

A minimumbér és 160 óra mellett is a nettó 625 Ft/óra. A középszintű végzettséget igénylő bérminimum 810 Ft / óra.

Ezen felül a cafeteriát hogyan számolod bele? Felnettósítva?

Tehát valahogy így lenne a lépcső, de még ezt is túl finom osztásúnak érzem...
    A 801-1500 lehetne egy zóna és a 2001-3000, 3001-4000 és 4000 felett is jó lehetne.

600-800
    801-1200
    1201-1500
    1501-2000
    2001-2500
    2501-3000
    3001-3500
    3500 felett.

Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.06.30. 10:23:09
  • Zephyr Retiring
    Témához passzolva, beugrottam egy céghez egy kávéra a pihenőjükbe. Elég régi cég már, szerintem vagy 20 éve nem is volt felújítva az a pihenő.....ám ami a lényeg, a békebeli orosz klíma tökéletesen tette a dolgát, olyan hideg volt bent mint egy hűtőházban...

..és mint látszik is, még csak nem is maximumon ment.

Beszélgettünk közben pár helyi dolgozóval a keresetükről, így ennek kapcsán egy majdani szavazási javaslat:

Mennyi a nettó órabéred?
    - 500 alatt
    - 500 - 800 körül
    - 800 - 1000 közt
    - 1000 - 1200 táján
    - 1200 felett.

Az archívumban nem találtam ilyen mélységű kérdést. Abszolút jó szavazási téma, hiszen mind pénzből (keresetből) élünk.
    Esetleg bekerülhet még egy "- munkanélküli vagyok mert.." sor is ha szükségét érzitek.
  • Fbn Lx
    nincs, de kéne már
    20+ fokos hőmérséklet: ultrakaka
    20 alatti hőmérséklet: jó
  • molnibalage83
    Van, de igyekszem leszorítani a használatát. 23-24 fokra szoktam beállítani, de általában csak szakaszosan megy.
  • chhaya #126952
    Nincs, csak ventilátor, de az elől is menekülök.
  • ToxiMaxi
    25-26 fokra van beállítva és este nem megy, mert az asszony nem tud aludni tőle. Szerintem 24 foknál sohasem volt kisebbre állítva a klíma, nem szeretem ha túl nagy a kinti hőmérséklethez képest a különbség, meg nem is egészséges, ha ki kell mennem.
  • Zephyr Retiring
    Nincs, elég a ventilátor.
    Melóban is, idehaza is. A következő autónkban viszont az alapfelszerelés része lesz. Oda már kell.
  • Lacee86
    Van. 22-23 fokra kb, de csak 1-2 órát megy naponta. Nem szeretem a túlklímázást.
  • HTS s3rg1nh00
    nope,viszont nemrég vettem egy viszonylag drágább asztali 30 centis ventit,1-es fokozaton megmozgat elég levegőt ami pont kellemes,de az alvásban sem zavar a hangereje (mivel minimális)
  • molnibalage83
    Új szavazás.
  • Zephyr Retiring
    Nincs valami nagy tolongás légkondis-nyelvvizsgás szavazásügyileg.
    Talán mégiscsak egy hal kontra hús szavazást kellene megejteni nem?
    Arról legalább voltak vélemények...
  • Zephyr Retiring
    Ha nincs jobb ötlet, jöhet a légkondis vagy a nyelvvizsgás javaslatod amiket korábban ecseteltél...
  • molnibalage83
    Javaslatok szavazásra? Tegnap nem volt időm foglalkozni vele...
  • Zephyr Retiring
    Kiváló kérdés. Szavazzunk majd egyszer róla.
  • chhaya #126942
    Mi a hal, ha nem hús?
  • Zephyr Retiring
    Ez is csak egy vélemény. Ahogy az enyém is csak egy az ezerből a téma kapcsán.
    Öröm az ürömben, hogy nekem is éppoly jogom van eldönteni mit tekintek húsnak, mint ahogy másoknak is. És talán ez a legszebb az egészben.
    Lehet hülyeségnek tartani ki mit gondol, csak felesleges.

• Dzsini
    Az angolban ráadásul külön létezik (általában francia eredetű, mert a középkori konyha nyelve az volt) neve a különféle étkezési célból létező húsoknak (ahogy írtad, ez a meat) - a baromfihús poultry, a sertés pork, a marha veal, a birka mutton, a szarvas venison, és még van néhány ilyen.
  • Fbn Lx
    Igen, ez azt hiszem alapvető tudás, hogy míg az egyik biológiai definíció, addig a másik konyhanyelv, így viszonylag képlékeny. Pontosan, a gyümölcs/zöldség esetében hasonló a helyzet. De ettől függetlenül létezik ezeknek a kifejezéseknek konszenzusos jelentése, tulajdonképpen most erről vitázunk. A konszenzus az, hogy a hús az állati izomszövet (plusz az izomrostok közötti zsír). Nem, a bensőségek nem tartoznak ide, kivéve, ha pl. a "húsevő" szóösszetételben értelmezed, aminek már van egy plusz jelentésrétege. De ez kb. olyan, mint az, hogy az asztalos sem csak asztalt készít, de attól még az asztalra önmagában nem mondhatjuk azt, hogy a szék is ide tartozik.
    Na és intuitíve, mert az jó indikátora a konszenzusnak: "húsétel", vagy "ettem egy kis húst", ebből egészen konkrétan az állat harántcsíkolt izomszövetére asszociálsz, nem arra, hogy az illető pl. májat evett.
    De főként arra reagáltam egyébként, hogy az izmot és a húst az összehúzódásra való képesség alapján szedte külön halmazokba, ami egyértelműen hülyeség. Az általad említett tágabb kontextusban értelmezve is maximum tartalmazási kapcsolatban van a két fogalom.
    Érdekes egyébként, hogy itt pl. az angol és a magyar definíció nem egyezik, mert a meat pl. a kifejezetten élelmiszerként fogyasztandó vázizmot jelent. A hús, ahogyan mi használjuk talán inkább a "flesh" szóhoz áll közelebb (pl húsba maró, vagy az, amikor valaki húsos).
    Bővül is a jelentése a húsnak valóban, pl. a "vegán hús" terjedésével, de közel sem abba az irányba, amit Zephyr feltételezni vélt...
  • Calver
    cserébe tele vannak higannyal és valahogy sokkal rosszabb az ízük, mint a szabadon legelő társaiknak.
  • Zephyr Retiring
    Így, hogy már lelőtted a poént, nincs is értelme tovább trécsikélni róla..
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Tudományos topikban volt egyszer egy hasonló szitu ami miatt majdnem keresztre feszítettek. Le mertem írni, hogy létezik még a 4 alapelem..

Attól, hogy másként látunk és másként értelmezünk, a dolgok még ugyanazok. A tudomány mostanra már nem beszél az ókorban már ismert 4 alapelemről (föld, levegő, tűz, víz) de ez nem jelenti azt, hogy nem is léteznek ma már. Sőt, a társadalomtudomány pszichológia szaka még ma is használja őket. Mondanám, hogy az ezoterika is, de az meg (még) áltudomány annak ellenére, hogy létezik a négy évszak is amihez köthető.
    Nem egyszerű dolgok ezek, de addig jó amíg van miről társalogni.
  • Dzsini
    Az izom biológiai meghatározás, a hús meg gasztronómiai/kulturális meghatározás, hiszen az az állatnak az a része, "amit megeszünk" - és pl. a keresztény kultúrkörben is a hús leginkább a melegvérű, lábbal rendelkező jószágokból származó összetevőket jelenti (emellett nem hús, és ehető böjt idején az uszonnyal, pikkellyel rendelkező hal - de még a hód is hal volt :) )
    Ezzel szemben viszont húsnak számít pl. a máj, a velő, ami nem izomszövet, mégis lábasjószág része, amit elfogyasztunk.
    Persze ez is folyamatosan alakult az idő során, ahogy a kultúrkörnyezet is. De valahol itt alakult ki a dolog, a böjt során a hús megvonása inkább arról szólt, hogy a számunkra értékes, élvezetes dolgoktól kellene tartózkodni - a hús érték volt, a hal nem.

Tehát nem összefüggő dolgokról van szó, így kiválóan el lehet hülyéskedni rajta :)

(lásd még: gyümölcs és zöldség, ahol hasonló esetről van szó - előbbi a biológia felségterülete, utóbbi a gasztronómiáé)
    Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2019.06.21. 05:27:24
  • Fbn Lx
    hogy mi? "az izom az egy összehúzódásra alkalmas szerv, miközben a hús pedig nem az"?
    Szóval se a csirkemell, se a csirkecomb nem hús, lévén ezek összehúzódásra alkalmas izomszövetek. Tulajdonképpen ezt a hosszas bullshitet azzal az egyszerű ténnyel kell áthúznom, hogy a hús maga az izomszövet.
    Vagy trollkodsz? Ez már az a szintje, aminél nem esik le, hogy komolyan írtad-e, de ha trollkodsz akkor ezt beszoptam masszívan, grat
  • Fbn Lx
    napi két-három alkalommal
    Utoljára szerkesztette: Fbn Lx, 2019.06.21. 02:00:00
  • Zephyr Retiring