127612
  • Musachy
    Tedd ki szavazásra, aztán szavazunk.
    De legyen elválasztó vonal is!
    .
  • Zephyr Retiring
    Sem a hülyeség, sem a hülyéskedés nem korfüggő.
    Egyébként meg...
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    " - Nem kell mindennek bedőlni McFly!"

Jó lenne ha egy épp unatkozó modi ideiglenesen átvenné Molni bácsi szerepét. Mármint ami a szavazási teendőket illeti...
    Persze ehhez kell 1 db lelkes modi, meg az eddigi szokásos szavazók támogatása is.
    Tehát javaslom szavazzunk: akarunk szavazni, vagy inkább nyári vakáció?
  • Lacee86
    Nem értem meg, hogy egy ennyi idős értelmiségi ember hogyan jut el idáig még mindig egy netes fórumon... Na mindegy.
  • ToxiMaxi
    Kicsit túltolta a szekeret. Várható volt, mondjuk a feljelentő személyén meglepődtem, de egyébként a tiltás jogos volt, mert hiába volt igaza, ilyen stílust akkor sem engedhet meg magának.
  • Zephyr Retiring
    Ezek szerint mondhatjuk, hogy a szavazó totyik bizonytalan ideig nyári szünetet tart.
    Kösz az infót.
  • Renegade
    amúgy, ha valakit nagyon érdekel, akkor napenergia topik
  • Renegade
    ott van a büntilistán, jaj Molni, Molni, már megint bekötött szemmel, tátott szájjal rohantál be a faszerdőbe.
    Hihetetlen, hogy egy közepesen jó képességű troll, vagy egy erősen elfogult hívő, milyen könnyen be tudja ültetni a hintába.
  • Fbn Lx
    úgy látom a mesterünk elhagyott minket
    vajon mi volt az, ami átlépte a határt?
  • Fbn Lx
    informatív, köszi! erről a váltogatós dologról nem hallottam még.
  • ToxiMaxi
    Molnit bannolták egy kicsit...
  • Zephyr Retiring
    Lassan új szavazás..?
  • Renegade
    persze van sok egyéb érdekesség is, pl sokan azt hiszik, hogy a mobil technika, az csak rádióhullám, holott nem, rengeteg föld alatt futó kábel végzi a munka oroszlánrészét vagy esetleg, hogy filmbe illően nehéz bemérni, a lónak a fülét, erre egy nagyon, nagyon egyszerű példa: Ferihegyen kikapcsolod a telefonod, a szolgáltatód nyugtázza, majd visszakapcsolod New Yorkban, és szinte azonnal fent vagy a hálózaton, úgy, hogy a helyi szolgáltatónak fingja nincsen arról, hogy te ki vagy, másodpercek alatt körbekiabálja a világ összes szolgáltatóját, hogy itt egy azonosító, amire jön egy válasz, hogy gipsz jakab az én ügyfelem, engedd fel nyugodtan, itt vannak a fontosabb adatai. Ezzel már meg is jelentél a rendszerben, hogy te a mit tudom én a NYAP3-as torony kettes cellájának 345-ös PCI-ján csücsülsz, a telefonod képességeitől függően meg azt is tudni fogják, hogy körülbelül/pontosan hol.
    Utoljára szerkesztette: Renegade, 2019.07.09. 22:36:28
  • Renegade
    huh, hol kezdjem, szóval egyelőre úgy fest, hogy megvan a hardware, a tornyok állnak, elméletileg van pár telefon ami szintén tudja (bár ugye még Dél-Koreában is gond van az 5G-s hálózatokkal), de még kb sehogy sincsenek integrálva a nagy egészbe, ha jól tudom az is gondot okoz még, hogy nem tud rendesen ugrálni egy telefon a különböző generációk között. Ami elég nagy baj, mert ettől beragad a telefonod, sok aksit zabál, stb. Ez a CSfallback, ez elég fontos, pl alapból 4G-n csücsül a telefonod, tök gyors minden, egyszercsak jön egy hívás és a telefonod meglepően gyorsan leesik 2G vagy 3G-re (hacsak nincsen beállítva a VOLTE), de ezt amúgy tök könnyen leellenőrizheted, hívd fel a melletted ülő embert és nézd meg, hogy leesik a telód, majd visszamegy 4g-re ha kinyom, ez nálunk nagyon jól működik. Szóval te rendesen telefonálsz, viszont innentől nem 4G-n vagy, tehát rohadtul belassul a háttérben a letöltés, ilyesmi, amikor a hívásnak vége akkor pedig rekord gyorsan (Magyarországon) visszamegy 4G-re a telefon, de ez energiát fogyaszt, meg idő (egy-két másodperc) és ez a mai rohanó világban valamiért nem megengedett, na ez még nincsen rendesen megoldva 4G és 5G között.

Igen generáción belül is van számottevő fejlődés, pl a 3G szép lassan HSPA+ lett, a 4G-ben is jöttek a dupla layerek, 4-6 CAT-es telefonok, egyre több torony, hely specifikus tornyok (máshol jó a 800-as torony máshol jó a 2700 MH-es, stb).

Rengeteg dologtól függ amúgy pl a letöltési sebesség, hányan ültök a cella körül, mennyire jól van beállítva, milyen közel van a szomszédos torony, nincsen-e feltekerve egy másik szolgáltató tornya, nem vett e Öcsike, vagy Mancika Kínából egy kapucsengőt, cordless telefont, ami teleszemeteli a frekvenciát :) (mondjuk ilyenkor azért számíts rá, hogy egy idő után bekopog a hatóság, hogy akkor azt ki lehet kapcsolni :)
  • Fbn Lx
    Ha jól tudom az 1gbps a tecnhológia minimuma, szóval nem nagyon hozzák még azt? És ez ilyenkor hogy működik, mi az az aspektusa, amit fejleszteni szoktak az idő előrehaladtával, hogy nagyobb sávszélt tudjon biztosítani, ez az adótoronynak valamilyen fizikai jellemzője?
    Minden egyéb aspektusban hogy teljesít, pl hallottam, hogy 1ms latencyre lesz képes, ezt sem tudja még hozni?
    Bocs a hülye kérdésekért, nem értek hozzá
  • Renegade
    semmi extra, egyszerűen még nem tudja azt, amit tudnia kellene, pár év és jó lesz, nyilván a szolgáltatók szarrá fogják reklámozni (vegyél, vegyél, vegyél), amúgy SZERINTEM, vicc az egész, még a 4G-t sem használjuk ki rendesen, összesen két embert ismerek akinek pl a VOLTE be van állítva, de az is, minek?
  • Fbn Lx
    na, merthogy? :o
  • Renegade
    off: amúgy a napokban méricskéltem 5G-t, hááát egyelőre ne vegyetek 5G-s telefont :)
  • Renegade
    én is így gondolom, bár mondjuk az is igaz,hogy szerintem nem csak én mondtam ilyeneket:
    vettem egy 420MB-os winchestert, szent szar, micsoda pazarlás, sosem fogom belakni
    több mint 600 mega fér egy CD-re? minek?
    stb :)
  • Zephyr Retiring
    Igen. Mind várjuk már azt a pillanatot, amikor majdani főnökeink hologram formájában a wifin keresztül hívatlanul felbukkannak élő egyenesben a hálószobánkban azzal, hogy azonnal húzzunk be a melóba, mert vészhelyzet van és persze csak mi vagyunk képesek azt elhárítani.

A szolgáltatók elhitetik velünk, hogy élni sem tudunk majd 5G nélkül, mi meg persze bekajáljuk.
    És mindenki jól jár.
  • Renegade
    most meg már állnak az 5G tornyok...
    nagyot változott a világ
  • molnibalage83
    Átlagold ki 1 vagy több éved.
  • Renegade
    régóta, de nem 96 előtt, talán 98-2000, szóval:

56k-s modem, mert mondták, hogy ez az új és ne szarozzak a 33-assal, amúgy a kúrva v90 drivereknek lelke volt, beszarás mennyit kellett némelyiket masszírozni, hogy működjön, még nem voltak letöltő programok, na nem torrent , meg nem is DC, a DC amúgy űrtechnikának tűnt anno a több szálú letöltés miatt. A filezilla megváltás volt mert az már képes volt folytatni a letöltést, szóval yep, ha megszakadt a letöltés, akkor újra kellett kezdeni. A 18 óra utáni csomaggal kezdtem, igen egy vagyon volt ár érték arányban. Aztán sima ISDN az is 6 kilóbájt! körül tudott, annyi volt a feature, hogy lehetett mellette telefonálni is. A burzsujok meg vehettek ISDN2-t, az már 12 kilóbájtot is tudott. :D

Ja: a belső modemek ráztak! rossz helyen fogtad meg, megcsípett :D

AZ első ADLS-em talán 100-as volt, de az rég volt, már jó ideje nincsen internet előfizetésem, mert az összes szomszédnak én abajgatom a gépét, szóval vettem egy jó antennát, és ezzel a gond letudva. :)

Órabérek: szerintem nem csak én vagyok KATA-s, ott meg ugye elég becsapós az órabér, már ha értelmezhető, mert lehet, hogy az ember gennyesre keresi magát 21 nap alatt, de ha éppen nincsen meló, akkor ugye pont minuszos a "fizetés".
    Utoljára szerkesztette: Renegade, 2019.07.03. 23:30:30
  • Freeda Krueger
    2004-ben talán.Axelero internet, a céges kafetériából.
  • Zephyr Retiring
    Ezt konkrétan pontosan tudom. 2009 nyarán vezették be az akkori lakhelyem szerinti településen az utcánkba optikai kábelen a kábeltévét, amin az internetet és a vezetékes telefont is adták egyszerre. Maga az optikai kábel csak a gerincelosztóig ment, onnantól már koaxon jött tovább mindenkihez a jelfolyam kemény 512 kbit/sec letöltési sebességgel, aminek a feltöltési sebessége olyan lassú volt, hogy konkrétan fél órán át töltöttem fel egyetlen zenei albumot a havernak Londonba.

Már másik településen élünk azóta, de a szolgáltató ugyanaz, van kábeltévé és vezetékes telefon is még mindig, a legfrissebb mérés pedig fél perce mérve:

letöltés: 13.99 Mbit/s
    feltöltés: 3.13 Mbit/s

Cserébe viszont nem drága, stabil, böngészni online filmezni elég, zenéket meg ritkábban küldözgetek már azóta..
    Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2019.07.02. 07:35:23
  • Fbn Lx
    2003, 56kbps volt, kábelmodem, csak ez volt a környéken. Aztán kb évente megduplázódott
  • chhaya #126987
    2000-ben volt már otthon, részleteket és számokat nem tudok, tesóm intézett mindent.
    Azt tuti, hogy fütyült a modem, lefoglalta telefonvonalat, hétköznap este 6-tól , hétvégén meg délután 3-tól olcsóbb volt. :D
    Előtte volt kölcsönmodem, meg teleházba is jártunk. Régi szép idők, amikor még szocializálódtam a net kedvéért...
  • Jim Morrison
    Abban 80%-ig biztos vagyok, hogy 2003-ban már volt internetünk otthon, de hogy pontosan mikortól, és milyen - nemtom :(
  • Dzsini
    2006-ból találtam számlát, amikor a Fibernet átvette a szolgáltatást, és 10740 forint volt a havi internet - és emlékszem, hogy forint-ügyileg nem sokat változott odáig (és utána még jó sokáig)

lehet, hogy 8-9 ezer környékéről kezdett, és 10 év alatt felment 11 ezerre, de ennél nagyobb különbség nem volt - tehát folyamatosan csökkent a reálértéken mért ára.

ez alapján kb. ötvenedannyit fizetek ezerszer olyan gyors internetért, mint akkor szüleim.
  • molnibalage83
    1996 táján 10k az ma 30k HUF körüli összegnek felel meg.
  • Zoli007
    2007-ben lett netünk otthon, ADSL-t akartunk, de nem lehetett, mert nem volt szabad port a központban, szóval 3G/HSDPA lett belőle. Sebességre egész jó volt, elméletileg tudott 42 Mb/s-t, de havi 3 GB volt a korlát, szóval patikamérlegen mértem a napi netadagot.
  • Calver
    1999, még 56 kbit/sec-es modemmel kezdtem... aztán jött 2001(?)-ben a Tiszanet, amit utána évekig vissza is sírtam, mivel dinamikusan osztották ki a sávszélességet, avagy éjszaka, amikor alig volt felhasználó, lazán elérte az 10Mbit/sec-et - konkrétan a hálókártya volt a limitáló tényező csodálatos volt... sajnos utána a kurva Axelero megvásárolta őket (2003 körül talán), és átment egy vödör fosba az egész.
  • Dzsini
    nem volt olcsó, 10 ezer forint környéke / hó.

... ma 5000 forintnál kevesebbet fizetek ezerszer gyorsabb kapcsolatért :)
  • ximix #126980
    Nosztalgia LV1000 :)

A betárcsázós net, amikor egy videokártya drivert is órákba került letölteni :)
    Ha valaki megcsörgetett minket vagy valamelyik családtag felkapta a telefont közben, akkor ment a levesbe az egész, lehetett előröl kezdeni az egészet, később aztán már lettek a letöltésvezérlő progik, melyek képesek voltak folytatni ha megszakadt egy letöltés.

• QuippeR
    tippelni tudok csak kábéra. 98 vagy 99-ben ISDN-nel kezdtünk. tippre 2001-ben már kábelmodemen jött a fél megabit.
  • molnibalage83
    Azért durva. Ma IPTV + 200 mbites netem ennek a felébe kerül úgy, hogy azóta infláció is volt. A 400-szor nagyobb sávszél.
  • ximix #126977
    freeweb
  • molnibalage83
    Whoa. Azt sem tudtam, hogy akkor volt ilyen Net. Mennyibe került akkor ez?
  • Dzsini
    Volt az előfizetés nélküli éjszakai betárcsázós egy ideig, de azt nem veszem igazán ide - leszakadozott, lassú volt, igazából nem is volt használatban.

Azátn jött 1996, az Olimpia megnyitója alatt szerelték be, rögtön kábelmodemet, és a TvNet-nél 1 megabites(!) fel-le irányt. Ami ahhoz képest, hogy akkor épphogy megjelent az 64 kbit-es ISDN (és kb. 2002-től a 384 kbites ADSL), és ugyanannyiba került, mint ez döbbenetes volt. 2001-ig kellett várni, hogy a Chello megindítsa az 512 kbit-es szintén kábeles szolgáltatását, és elkezdjen rohamosan terjedni a "gyors" internet.
  • molnibalage83
    Dettó. Nálam 2004 dec 22 volt a nevezet nap. nap. Mai napig emlékszem, ahogy felvitte a tetőre a gázbeton alapot (magam után kötve, húzva, vállamon áthurkolt kötélen és egy alu csövet, amiből odafent lenne antenna alap és állvány a kis parabola antennának. Kurva hideg volt.

WLAN (!) Net, 512/256 kbit/sec havi 8000 HUF-ért.
    Az upload meg hol megvolt hol nem egy idő után meg az elején is. 2007 áprilisában bontottuk fel, akkor már 1 megás volt, de kb. használhatatlan volt, mert 3 hónapig kb. fórum kommentet tudtam csak tolni, videófeltöltéshez sávszél csak éjszaka volt csak. Akkor fenyegettem be őket a fogyasztóvédőkkel, hogy kurva nagy baj lesz, ha ők kekeckednek még a hűségidő miatt. Egyből hajlandóak voltak szerződést bontani. 2/3-ad annyi pénzért lett 4-szer gyorsabb Invitel net.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.07.01. 12:56:34
  • Lacee86
    2004 karácsonykor lett Axeleros netem. 384 volt a kezdeti letöltés, ami következő év elején 512-re nőtt, majd elég hamar 1 gigás lett. Akkor elég jól el lehetett vele lenni. :)