127612
  • ToxiMaxi
    Egy ideje már magamnak csinálom a joghurtot. Azzal szerintem több műanyagot takarítok meg, mintha szelektíven gyűjteném (hozzáteszem a lehetőségeimhez képest szelektíven gyűjtök). Persze értem amit mondasz, de ha lehet hinni az "okosaknak", akkor már rég nem ott kellene járni, hogy mossuk vagy ne mossuk a műanyagot hanem, hogy nem is használjuk vagy amennyire tőlünk telik visszaszorítjuk. Csak itthon ebben még nem igazán partner egyik multi sem. SPAR-ban lehet kapni környezettudatos (vagy mi a rák a neve) szatyrot és akkor nem kell mindenhez külön nejlont letépni, de ezen kívül semmiről nem tudok.
  • molnibalage83
    Ez az, ami már nem igaz. Mert amikor újrahasznosítható szemetet nem a jó helyre teszel, akkor a teljes mögötte levő gyártási externáliát dobod a kukába. Az újrahasznosítás során mivel legalább kétszer használod fel a már megmunkált anyagot ezzel minden egyes ciklusra leosztod a fajlagos terhelését az első gyártásnak.

Tehát, ha elmosod mondjuk a literes tejfölös dobozt az kb. pár dl víz. Ha kikúród a nem szelektívbe, akkor a szállítástól kezdve minden meg a kukába. Ehhez képest néhány dl víz az semmi. Az nagyobb pazarlás, ha pl. a tejfölös vagy joghurtos pohár falán hagysz anyagot, amit meg lehetne enni, ha ujjaddal kinyalod. Akkor szinte nincs is mit elmosni.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.10.01. 09:33:27
  • ToxiMaxi
    "Az átlagember gyakorlatilag nem tud vizet pazarolni"
    Az átlagember ennyi erővel szemetelni sem tud, mert a nagy gyárak annyi káros anyagot juttatnak a környezetbe. Mégsem szeretnék térdig gázolni a szemétben. És akkor is kimossák ha én már kimostam. Szerintem azzal többet teszek, hogy megpróbálom visszaszorítani a műanyag "fogyasztásom", mintsem, hogy mosogassam az ásványvizes palackot (irónia).
  • molnibalage83
    Ez a másik városi legenda. Az átlagember gyakorlatilag nem tud vizet pazarolni. A termékek mögötti vízfogyasztás, amit megvesz az akkora, hogy ahhoz képest bármi elmosogatása az kb. a hangya faszán a pattanás.

Viszont technológiai szempontból sokkal jobb, ha el van mosva. Ezen felül, ha kevés műanyag hulladékod van és 1-2 hétig gyűlik, akkor azért 1-2 hétig teszi a dolgát az anyatermészet azzal, amit bennehagy az ember a műanyag flakonban és pohárban.
  • ToxiMaxi
    Nem tudom, hogy a mosogatással mennyire vagyunk előrébb, hiszen akkor meg a vizet pazaroljuk. Nálunk csak egy plusz műanyagos zsák van, amibe a műanyagot külön gyűjtik, de ahogy tudom azt is újra szokták szortírozni kézi erővel, állítólag az a legnagyobb segítség, ha a kupakot nem csavarom vissza a műanyag palackra. Nem vagyok 100%-ig meggyőzve, hogy a lakossági szortírozás hasznosságáról.
    Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2019.10.01. 08:53:15
  • cenobite
    Igen, de nem mosogatok.
  • Fbn Lx
    A nem érdekelre tudtam csak nyomni, talán az áll a legközelebb. Ha tényleg ott van kéznél a szelektív gyűjtő, akkor szortírozom a dolgokat, de az is inkább csak OCD mint őszinte kötelességtudat, hogy ez most kis lépés lesz az emberiségért.
    Utoljára szerkesztette: Fbn Lx, 2019.09.30. 23:48:47
  • molnibalage83
    Igen, még az üvegeket és a flakonokat is is elmosom. De mint kiderült, néhány dolgot rossz helyre tettem eddig.
    Lásd itt.
  • Musachy
    Az első válasz.
  • molnibalage83
    Új szavazás.
  • Lacee86
    Kétszer jelentkeztem: először érettségi után, akkor 5 helyre jelentkeztem, az elsőre felvettek (SZE-Építészmérnöki egyetemi képzés), el is végeztem. Másodiknak jóval később, 26 évesen jelentkeztem, akkor 2 helyre, és felvettek szintén az elsőre (BCE-Gazd.info BSc), azóta ezt is elvégeztem már.
  • molnibalage83
    Ha még nem volt ilyen, akkor lehet róla szó.
  • Renegade
    hát, így a humiaris jelenlegi agymenés után szabadon:

Szelektíven gyűjtöd a szemetet?

Igen, még a tejfölös dobozt is elmosom
    hát, van rá külön zsákom/kukám, de csak úgy beledobom azt, amit bele kell
    nope, túl lusta/öreg vagyok én az ilyenekhez
    hülye vagy?! még csak kommunális adót sem fizetek, kirakom a zsákot okosban

• molnibalage83
    Hú bakker, a hány évvel ezelőtt is kérdés lehetett volna.

Apropó, jöhetnek nyugodtan kérdés javaslatok, hogy ne csak én pillanatnyi ötletem szerint legyenek.
  • Pluskast
    4 helyre jelentkeztem, a másodiknak megjelölt helyre vettek fel (jó rég volt).
  • chhaya #127157
    Három helyre jelentkeztem, felvettek az első helyen megjelöltre.
  • molnibalage83
    BME-n három karra. Elsőre felvettek az utolsónak megjelöltre (áldom az eget, hogy nem lettem építőmérnök, de a villamosmérnökség terén nem tudom, hogy lett volna-e esélyem), soha többet nem jelentkeztem.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.09.24. 12:27:54
  • Fbn Lx
    3 helyre, aztán az első egyetememet nem szerettem, két év múlva máshová mentem.
    (az 1-3 és 3-5 opcióknál átfedés van)
  • molnibalage83
    Új szavazás.
  • molnibalage83
    House MD.
    Rome (HBO)
    Talán a Stargate SG-1 vagy a Band of Brothers. A BoB eszméletlen mértékben megelőzte korát.
  • Fbn Lx
    Hát ha életem végéig csak hármat nézhetnék, akkor 3 olyat választanék, amit még nem láttam de érdekel :) nem igazán szeretek semmit újranézni.
    De ha top 3, akkor:
    Spartacus, Black Mirror és aztán... a House, a Dark és az Orphan Black is kb ugyanott van, szóval a harmadikat csak kockadobással tudnám kiválasztani.
  • Renegade
    szerintem nem (vagy hát az én szabályaim szerint nem)

Utoljára szerkesztette: Renegade, 2019.09.21. 12:53:11
  • Freeda Krueger
    Az IMDB szerint az.
  • molnibalage83
    A Band of Brothers as mini series?
  • Renegade
    na megint hijackelem (hijackingelem?) a topikot, ha nem gond, szavazást ez sem ér, meg nem is lehetne, de hátha lesz hagyománya, hétvégente valaki bedob valami bonbont, szóval:

Ha életed végéig csak három sorozatot nézhetnél, melyek lennének azok?

Nálam:
    Scrubs (nyilván minden idők legjobb sorozata) :)
    Babylon 5
    House

mini sereies nem ér, szóval a kettes számú legjobb sorozat, a Chernobyl nem játszik :)
  • quatlander
    7-9
  • Freeda Krueger
    4-6
  • Calver
    fehér-fehér Adidas Superstar már enyhén nyúzott állapotban, nagyon ritkán használt fekete Lonsdale Oval, meg egy "örökké nyár" műanyag kínai papucs. szóval eggyel több cipőm van a kelleténél.
  • molnibalage83
    2 hétköznapi félcipő (nyár/tavaszi és őszi/téli)
    1 bőrcipő ünnepi alkalmakra
    1 túrabakancs
    1 papucs
    1 röplabdás sportcipő

Ez akkor 6.
  • Fbn Lx
    2 papucs, 1 utcai/melós univerzális, 2 edzős, 2 bakancsforma, 1 ünnepi, meg 1 utcai ami teljesen színsemlegessé vált miután kitakarítottam a beleivódott sarat a két évvel ezelőtti irdatlan belvíz után, amikor térdig érő vízben mentem végig másfél utcán, és még azóta sem dobtam ki
  • HTS s3rg1nh00
    9.
    abból 5 pár futócipő (2 aszfalt,1 könnyű terep,2 OCR)
    bakancs,utcai,papucs,ünnepi.
  • chhaya #127141
    Két téli csizma, egy tavaszi/őszi magassarkú, egy alkalmi magassarkú, egy balerina, egy szandál.
    Otthoni és strandpapucs összesen négy.
    Lehet, hogy lapul néhány a szekrény mélyén, de azokat nem használom, nem jut eszembe.
    Szóval tíz.
  • molnibalage83
    Új szavazás.
    Az archívumot frissítettem, pár hetes lemaradásban volt.
  • HTS s3rg1nh00
    azért az ABS-nek nem az elsődleges feladata,hogy ne kanyarodjon el az autó,hanem rendszeres felengedéssel ugyan hosszítja a fékutat,cserébe tiporhatod akárhogy a fékpedált,tudod irányítani merre menj-ez néha áldás,néha átok,pl.amikor pont az az 1m hiányzik ami sima satufékkel meglenne ÉS nincs hová menekülni szélre.sajnos rengeteg ember sem a szabályokat nem ismeri,sem körültekintően nem tud vezetni,a mostani közlekedésben ez a legrosszabb,ha beülsz az autóba az alapfeltételezés: mindenki téged akar összetörni,legyen gyalogos,biciklis,autós,ufó,tök mind1.

egyszer vitt el mentő,de a nullára szavaztam mert nem volt sürgős.picit odanyomott minket egy üresben hagyott és elgurult autó a falhoz nagymamámmal 10 éves korom körül,kb 3 nap megfigyelésre tartottak bent de semmi bajom nem esett.
  • Renegade
    most esik le, hogy te röplabdázol, szóval, átlagos embereknek nagyon fáj a keze, a manőver után. :)
  • Renegade
    itt amúgy nem arra gondolok, hogy én lennék az utak császára, hanem, hogy döbbenetes mennyiségű korombeli rója az utakat, akik lehet mást tanultak még és basztak képezni magukat, szóval mindenki legyen körültekintő, pláne hétvégén, na akkor szabadul el az igazi káosz, mert sok, utakra nem való ember előveszi a guruló esernyőt (legyen az két vagy négykerekű). :)
  • Renegade
    Nekem 97-ben még nem nagyon magyarázták el a 30-50 közötti különbséget, vagy hát, már nem emlékszem rá, de arra igen, hogy kifejezetten ellenjavallt volt a satufék, ma meg már az az alap, mert az ABS megoldja. Amúgy jó móka az ABS, nem az az elsődleges szerepe, hogy jól fékeződj, hanem, hogy ne kanyarodjon el az autó, erre akkor jössz rá, amikor az a feladat, hogy gyorsulj fel 60-70-re, engedd el a kormányt, majd satufék...szerintem ezt sem tanítják suliban.
    Amit így tippre még nem tanítanak, az az elkerülő manőver (jávorszarvas teszt/manőver), amikor csinálsz egy nagyon durva balra tekerést, majd vissza jobbra, akkor csináltad jól, ha nagyon fáj utána az alkarod. Ez fényévekkel hatékonyabb mint a padló fék, már ha nem jönnek szembe (kvázi nincsen féktáv), mondjuk elég ijesztő, nem árt gyakorolni.
    Utoljára szerkesztette: Renegade, 2019.09.13. 21:14:35
  • chhaya #127135
    Szintén saját megfigyelés, amikor Szegedre kerültem, el voltam ájulva, mennyire udvariasak és figyelmesek az autósok, legalábbis Pécshez képest... Itt türelemjáték és küzdelem, hogy gyalogosként átjussak a zebrán, ott kb. még el sem döntöttem, hogy átmegyek, de már lassított is az autós.
  • ximix #127134
    A születésem számít? :) akkor egyszer.
  • molnibalage83
    Vagy az, hogy bocsátottak-e már el-e munkahelyről?