127612
-
Nekem mondjuk az is magas, hogy mi a fenének kell nekünk vadászgép :DD Most komolyan. Bármilyen konfliktushelyzetben érne valamit, ez az egynéhány darab repülőgép? -
"Igen, minden embernek így kellene tennie!"
Kellene egy olyan mező is, hogy egyik sem, legalább látható lenne, hogy mennyire szarnak az emberek az egészbe, nem véletlenül..
Én elmegyek szavazni, és igen, valószínűleg a jobbikra. Mindemellett nekem is vannak velük szemben aggályaim. -
első szót még elolvastam :DDDD -
Kösz az összefoglalást.
Tetszett.
-
Egy szóval se mondtam, hogy én nem vagyok valamilyen szinten elfogult. 
De nem akarok politizálni. -
Fbn Lx #64106 de az elfogult én vagyok
elnézést kérek -
nincs politika sg-n... :D -
Milyen bajok?
A csőcselék most is káoszt akar csinálni a Jobbik biztatására.
Most is lehet kezelni és a választások után is lehet majd. -
reméljük bekerülnek és ők nyernek,mert ha nem akkor itt bajok lesznek ... -
Fbn Lx #64102 a jonas brothersra? -
F1re #64101 szavazok
halkan megjegyezném h a jo...ra -
Azért még azt hozzá tenném, hogy az eredeti Gripen szerződés nem volt olyan rossz.
Ugyanis ott szó nem volt arról, hogy többfeladatos gépet vennék. A cél az orosz függés felszámolása volt és egy elektronikailag más dimenziót képviselő valódi BVR harcos vásárlása volt.
A módosított szerződésez képest kb. fele áron jött volna a 12+2 JAS-39A verzió. Ez még régebbi kabinbelsővel és régebbi elektronikával jött volna, de 120 óra / gép bérelt órával. Mivel egyfeladatos vadszként használtuk volna, mint a MiG-29-et ez elég lett volna légtérvédelemre.
Minőség és mennyiség terén is előrelépést jelentett volna, az '90-es évekhez képest.
Még a JAS-39A csapásmérő kapacitása is felülmúlta volna a MiG-29 gépét. A tisztességes multifunkciós fedélzeti radar és elektronika a "buta" bombák célbajuttatását is kellő biztonsággal biztosítja adott körülménye között. Az AGM-65 rakétát az 'A' verzió is képes volt használni. Tehát még így is lettek volna olyan képességek, amik plusz repórával további képességnövekedést biztosítottak volna, ha van rá szándék és pénz.
A gépek olyan szinten "NATO friendly" gépek lehettek volna, mint a MiG-29. Ez elég is lett volna, mert szó sem volt arról, hogy swing role, meg felajnálás a szövetség számára...
Aztán jött a módosítás. Kitalálták, hogy a gép legyen multirole, és legyen fejlettebb elektronika. Viszont a gépek építése már megkezdődött asszem. Ilyen C géptörzsek kaptak használt 'A' szárnykat, és megszületett a JAS-39EBS HU. Öszvér gép lett. Elektronikailag tényleg csúcskategóriás a gép. Mi a bibi? Az, hogy 80 óra / gép értékre módosult a bérelt repóra keret.
Tetszik érteni? Egyfeladatos gép 2001, 120 óra/gép, többfeladatos gép, 2003, 80óra/gép. Aha...
A lent már ismertetett személyzeti gondok miatt a flottából ma kb. 6 gép röpképes. A hiperszuper öszvér gépekkel gyakorlatilag semmi olyat nem csináltaka magyar pilóták, amit az 'A' verzióval nem lehetett volna.
A módosított költségenek, csak a 30%-ból olyan mennyiségű repórát lehetett volna bérleni az 'A' flottához, hogy ehaj. Egy repóra legyen kb. 6 ezer dollár. 50 millárd forint 200 dolláros árfolyam mellett ez kb. 40 ezer óra. Ez az eredeti szerződés szerinti bérelt repóra kétszerese. Tehát az eredeti szerződés 200 millárdos összegét megfejelve még kb. 30-cal egy olyan repóra keret jött volna ki, ami kellő poliktikai és anyagi támogatással egy olyan légierőt adott volna már 2006 (!) évre, ami NATO oldalról valódi vállveregetést érne és egyes pilóták a mainál jóva nagyobb csapásmérő képességet is képesek lettek volna felmutatni. A maradék pénz meg mehetett volna más fejlesztésekre.
Röviden ez a helyzet. -
Ez durva :DD -
Narusco #64098 alap hogy megyek, és mindenkinek kéne, és nem 2 pártban gondolkodni. (háromban :D) -
Akkor csak egyetlen elemet veszek ki, de ez már elég is lesz bizonyításképpen.
"...fejlesztés lehetséges változatainak figyelembevételével elérhető lenne, hogy a légierő 3-5 éven belül rendelkezzen mintegy 30 db harci repülőgéppel (Gripen, MIG-29) és 24-24 harci-, illetve szállító helikopterrel (MI-8, MI-24D)"
Akkor szépen sorban. Mi a fészkes fenének 30 db gép? Előbb talán a meglevő 14 db Gripent kellene felfuttatni redesen. Mert a mostani állapot egy vödör hígfossal egyenértékű sajnos.
A földi kiszolgáló személyzet feltöltöttsége nem éri el a 35-40%-ot sem. A röhejesen kevés vett repórát sem tudjuk kirepülni, mert nincs aki üzemeltesse a technikát. A bérleti díjet fizetjük, a repórát meg nem repüljük ki. Ne költsünk már pénzt új gépekre, csak akkor, ha már a 14 gép üzemeltetése flottul megy.
Egy gépre kb. évi 80 óra lett bérelve és még ezt sem repüljük ki. Ahhoz, hogy a gép valós képességeit kihasználjuk nem gépenként, pilótánként kellene minimum 160, de inkább 200 óra / év. Az egész Gripen program is akkora mutyi, mint állat. A kiképzettek egy része már nincs a Honvédségénl, az ablakon kidobott pénz volt. Olyan is volt, akit gyakorlatilag nyugdíj előtt képeztek ki. Aztán szépen elment nyugdíjba. Okos.. (Ezt mástól hallottam.)
A MiG-29 mit keres a listában? Ott kezdőik, hogy milyen MiG-29? Mert van pár altípusa, bár igazából csak a '80-sa évek beli verzió áll tömegesen rendszerben szerte a világban. Modernizálni olyan gépeket, amik gyakorlatilag a végüket járják nem lehet. Ugyani az eredeti 22+6 gépes állományból most 3+1 röpképes. A többi gépen vagy el sem végezték a 10 éve üzemidő hosszabbítást, vagy már a kezdtek óta kannibalizálva vannak.
Új MiG-et venni semmi értelme a meglevő Gripenek mellé. Tehát akármelyik verziót írták hülyeség. Rond flottával nem kell foglalkozni, úgy gép beszerzés meg irreális és felesleges is.
Egy Magyarország gazdaságával rendelkező állam örüljön, ha egy elsővonalas 4. generációs (4+) típust tud üzemeltetni. Kapjunk mér a fejünkhöz. Hollandia és Belgium kicsit gazdagabbak és ők is csak egy elsővonalas vadásztípust használnak - F-16A/B AM (MLU) - és az sem méregdrága kéthajtóműves...
24-24 harci és szállító heli állomány? Ismét csak benelux államok szintjét verdessük. Nézzék már meg, hogy egy Hollandia méretű országnak mi van...
Miért Mi-8-at akarnak? Az ősrégi. Valami mondernebb Mi verzió kellene – Mi-171 – vagy más. Itt lehet, hogy csak szimplán lusták voltak leírni a Mi-8AMTSh megnevezést, mert így is hívják a Mi-171-et, de a fentiek tükrében nem erre fogadnék.
A Mi-24 összes verziója eléggé elvult, valami más kellene vagy minimális modernizáció a meglevő állományon és a meglevő állomány kifutásával új gépet rendszeresíteni. A Mi-24-et el kell felejteni. Ott kezdődik, hogy éjszaka be sem vethetőek. Egy komolynak titulált haderő a XXI. században nem használ olyan harcezközt ami nem "éjjelnappalos"...
A modernizált Mi-35M is talán-talán szóba jöhet, csak nem túl elterjedt, de legalább Mi-24 alapjai vannak.
Ez a pár sor már megmondja azt, hogy egy lózung ez a rész. Ez alapján én azt kell hogy mondjam, hogy kb. 3 percet sem gondolkodtak rajta rendesen Csak összedobtak valamit, hogy legyen. Vagy csak tényleg ennyire fogalmuk sincs arról, hogy mi a helyezet.
A légvédelmről és radarrendszerekről egy szó nincs benne pedig ezek összefüggenek, mert légtérvédelmi koncepciónak egységesnek kell lennie. -
Még nem tudom. -
Dean Winchester #64095 Igen, minden embernek így kellene tennie!
mindenkinek elkell mennie,független attól h jobb lesz a sorsunk vagy sem!
aki nem megy el szavazni annak lakatot kéne tenni a szájára hiszen utólag feleslegesen szidhat bárki hiszen jómaga nem tett érte semmit,hogy a helyzete jobbá forduljon.
Szóval elmegy akkor aztán ha vmi van akkor lehet pampogni,ha nem megy akkor kuss :D -
-
Fbn Lx #64093 teljesen egyetértek
ez most kurvára ravasz megjegyzés volt, és remélem büszke vagy magadra :DD -
nem megyek mert ,olyanokra lehet szavazni akik meglopták az országot, meg akik elötte lopták meg az országot.
-
Egy fanatikussal felesleges vitázni.
Nem mellékesen te se értesz hozzá jobban, mint bárki más.
-
Fbn Lx #64090 Részletezd -
Én csak a honvédelmi részt olvastam el első körben a programból. Már ott látszott, hogy a program vagy maszlag, vagy nem tudják, hogy miről van szó. Részletezzem? -
Havi 100k felett tudok félrerakni. -
Fbn Lx #64087 Bírom, hogy mindenki azzal lövöldözi a jobbikot, hogy hülyeségeket beszélnek, és nem értenek hozzá, hogy mi van Magyarországon.
A legnagyobb poén viszont az, amikor ezzel közgazdász végzettésg nélküli átlagemberek dobálóznak, akiknek feltehetőleg kurvasok köze van a magyar helyzethez, úgy nagyban, mert minden bizonnyal rengeteget foglalkozott már élete során a külpolitika, a vidékfejlesztés, mezőgazdaság stb. kérdéseivel, amivel kapcsolatban hitelesen állást tud foglalni és szakértőként a témába belefolyva meg tudja állapítani, hogy a jobbik hülyeségeket beszél.
Elnézést, ha semmibe veszem az átlag lehúzós véleményeket.
Annak fejében, hogy a pártok választási programja nem szokott teljes egészében megvalósulni, természetesen semmit nem veszek készpénznek, de nagyon jó lenne már kizökkenteni az országot az egypártrendszerből. -
A félrerakás elméleti dolog. Van aki hülye hozzá. Mint pl én. Bár most már javul a dolog, és általában van 50-100ezer között félrerakott pénzem. Ezt az összeget kívánom növelni a közeljövőben :DD
Itthon átlagfizetésből nem lehet. Ott is úgy érzi, hogy nem lehet, csak elfelejti, hogy havonta vesz valami ipod kaliberű kütyüt, vagy eljár szórakozni, ami horribilis összeg. Arányaiban kb ugyan az, megmarad mondjuk a fizetésed 15-20%-a, amit félrerakhat(ná) - itthon ez mondjuk 15-20 ezer forint, ott meg 40-50ezer. A "luxuscikkek" mint egy mobil, vagy egy autó, esetleg TV, laptop ugyan annyi, mint itt. -
Ez már én is megkérdeztem tőlük. A nővér azt mondta, hogy legalább kint nyugisabban él. Itthon ugyanúgy nem tudna félre tenni, csak nem ebben a kuplerjában kell eljátszani ugyanezt... -
akkor miért szenvednek kint?
hazajönnek itt is ez lenne szal mi értelme kint lenni? -
szülei keresik azt a "sok pénzt" :D
-
igen, mindképpen csak kire?! :S -
Ez így van.
-
ez kurva mód nem igaz, lótifuti munka, igen éppen erre példaként ott van az a bizonyos szórólapozás, újságkihordás az osztrákoknál, ismerőseim közül rengetegen járnak ki, valaki alkalmanként, valaki állandóban, és magyar szinten nagyon jól keresnek. Persze sok a meló, relatíve szar a szállás, de pénzt kap érte. Vendéglátósokról nem is beszélnék.
Ha komolyabb munkáról beszélünk, akkor az ott élés érdemesebb, két mérnök ismerősöm kiköltözött, megszerezte az állampolgárságot, mert úgy jobb az élete, mintha mindezt itthon csinálná.
Az, hogy ez kinek a tapasztalata, kurva mindegy, attól hogy pl neked clio X eurot fizettek, lehet másnak nem. Akár hogy nézem, statisztikai alapon jobb, vagy legalább egy szinten van a magyar életszínvonallal egy osztrák például. Magyarként is. -
clio1616v #64079 az osztrákok nagyon spórolós nép és nagyon következetes, 5 perces bontásban kellett vezetni melyik projekten mit dolgoztam...
amint a válság híre megérezett letettek a magyarországi és spanyol projektekről és nem lett a támogatásomra szükségük...
szóval a megbecsülés megvolt, de feleslegesen nem csinálnak semmit -
Problem iz: program =/= tevékenység -
Azok alapján amiket elmondtok, az osztrákok nem becsülik meg a képzett munkaerőt :DD -
nekem is mdf jött ki, majd a jobbik :D -
clio1616v #64075 azok nem a te tapasztalataid...
nekem van tapasztalatom osztrák melóról, 2 évig dolgoztam vegyészmérnökként
az is csak úgy érte meg, hogy mMagyarországon adóztam, és fizettem a járulékaimat magam után, és a magyar olcsó szolgáltatásokat vettem igénybe
és igen jól néz ki a szakmai önéletrajzomban a 2 éves kint szerzett gyakorlat, nem csak a német nyelvtudás miatt, hanem hogy egy precíz cégnél megálltam a helyem, ahol nincs fejetlenség -
Rundstedt17 #64074 Nekem Fidesz,utána feleanyi jobbik,3 szdsz,4 minimális mszp,5 lehet más politika már minuszb,utolsó mdf jó nagy minuszba -
Hát, ha úgy gondolkodsz, ahogy ők a programjukban.
-
Nabazmeg, aszondja szavazzak az SZDSZ-re, meg a MDF-re, a dobogó legalsó fokán meg az MSZP-re