12193
X3 - Terran Conflict / Albion Prelude
  • tomonor
    Új háttér közeleg. Beszarás lesz.
  • mindero
    A Goner plot végigjátszása után kapod meg. Gyakorlatilag egy véletlenszerű ugrás eddig felderítettlen, távoli szektorokba. De értelme sajnos megint nincs, mert aszteroidákon (és pár xenon, khaakon) kívül semmi nincs bennük. SHIFT+U-val lehet aktiválni.
    Egyesek Nvidiumot bányásznak bennük, csak ezzel megint az a gond hogy egyetlen hajóval (a sajátoddal) tudsz csak átugrani a szektorba (meg a benne dokkoló hajókkal).
    Úgyhogy én inkább kerestem az univerzumba pár Nvidiumos aszteroidát, szétlőttem, rájukállítottam egy Terran Mobile Mining Baseshipet, meg pár bányászhajót aztán ha megtellik a Tl szépen eladom a shipyardba. Elég jól működik automatikusan.
  • Oliver86
    Mi az az Unfocused Jumpdrive?
  • Gunslinger
    Jajaja, mindenképpen pozitív. Amúgy nem is annyira elcseszett ez a plot, csak az egyik legfifikásabb. Nem lehet nyers erőből letolni, az fix :-)
  • tomonor
    Ám viszont jó dolognak tartom, hogy nem áll meg a fejlesztés az egósoknál, ahogy annó tette a Reunionban.
  • tomonor
    jah.
  • Gunslinger
    Aham. 2.0-val az Aldrin küldik jöttek, aztán a Kincsvadászat. Akkor ez most a 2.6-al jött?
  • Gunslinger
    Köszi. Elolvastam a vonatkozó részt, 3. ugrasára sikerült bejutnom a szektorba, most Aldrinban kell kutakodnom a Boron fószer után, de itt sincs semmi támpont, ebből is végigjátszás olvasás lesz, pedig utálok segédleteket alkalmazni, de itt tényleg semmi sem derül ki. :-(
    Elolvastam a végét, hogy mi a jutalom

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Egy új szektor fog megjelenni ami a sajátom lesz (rohadt sok pénzért), hát ilyen szinten ahol én tartok ennyi hónap játék után totál felesleges. A HQ-m is régen megvan már, több szektorban is kényelmesen berendezkedtem már, nem sok értelem lesz egy új szektornak. Új játékosoknak viszont tök jó dolog.
  • tomonor
    eredetileg már a 2.0-ás patchel jött volna ez is, csak félkész volt.
  • tomonor
    Japó fan vagyok.
  • mindero
    Az a plot egy akkora blődség hogy nemigaz.
    Az a lényeg hogy mindig az Unfocused jumpdrive-ot kell használni, ha nem elsőre akkor 20-ára sikerül majd.
    2. fontos pont hogy nem szabad túl közel menni a #cafe-hoz, mert akkor elkezdenek a nyakadba ugrálni a kis szemetek és pillanatok alatt szétkapnak bármibe ülsz.
    Ha elakadsz nyugodtan olvasd az ego fórumon a végigjátszást, ki nem lehet találni amiket művelni kell, az egész plot rosszul van megírva.
  • Gunslinger
    Tomonor lehet, hogy japó fan. :-)

Más téma:
    Picit nagyon lemaradhattam, mikor, melyik patch-el érkezett a "New Home" nevű plot? Előbb elindítottam a játékot, hogy megnézzem a 2.7-es változásokat, kb. 10 perc után jött egy üzi és elindult a plot. Most olvasok utána ego fórumon, hogy mi vele a teendő mert akárhogy ügyeskedem a fejem tetejére ugró 200+ vadász mindig elintéz, valamit rosszul csinálok nagyon. A PSG meg a Ghoul rakéta felhő sem segít, mert mindig újak és újak érkeznek és MAML-al lőnek vissza.
  • mindero
    Visszaszívom, de miért is?
  • Oliver86
    Bakker, ez jutott eszembe, de nem mertem leírni hátha nagy hülyeség.
  • tomonor
    ezt szívd vissza >:@
  • Gunslinger
    Két rövidítés
    OOS: Out Of System
    IS: In System

Gyakran előfordul itt a fórumon és más X-es fórumokon is.
  • Oliver86
    Sehol nem találtam OOS és IS kifejezést. Bocs a hülye kérdésért de mit is jelentenek ezek?
  • Gunslinger
    Az Osaka az már fasza viszont, ha maximális fegyverzetet és pajzsot raksz rá annak ki kéne bírnia. Nálam legalábbis nem jutnak túl az Osakákon a Q-k, sem más Xenonok. Spectre és Wraith rakétákat is rakok rájuk és a rakéta indítást 100%-ra állítom. A Boreasok is 20-ból 19x kibírják pedig "csak" 10 GJ a pajzsuk.
    Ha jól emlékszem te használsz CMOD3-at, ott viszont nem tudom, hogy pontosan mit rondítottak bele az OOS-be, mert jelentősen átalakították a fegyvereket, másként működik a harc.

Még valami. Ne a kapu közelében védekezz, az sosem jó, mert akkor is előnye van a támadó hajónak, ha a kapun át érkezik, mert a védekező hajó később reagál, ez mind OOS-re, mind IS-re igaz. A szektor közepén a legjobb védekezni, vagy pedig messze a kaputól. Én a Terran Unknown Sector 3-ban szoktam védekezni, ha a TUS1-et akarom bevédeni.
  • mindero
    Tényleg kicsit összezavarodtam: Akumám volt eredetileg, azt cseréltem le egy Osakára. Hülye japán nevek
  • mindero
    Az jó alapos volt, szokás szerint :)

Köszi.
  • Oliver86
    Ühüm! Köszi.
  • Gunslinger
    Szektorokat nem tudsz egymástól elválasztani, értelemszerűen a Hub szektor fog beékelődni a kiválasztott szektorok közé. Javaslom állítgatás előtt mentsél és utána próbálgasd a lehetőségeket, egyértelmű lesz a gyakorlatban.
  • Gunslinger
    Ööö, mi az az "akuka"? Először azt hittem, hogy Akuma de később írtad az Akumát. A Tresher totál rossz választás. 3 GJ pajzzsal egy másodpercig sem tart ki OOS-ben, még IS-ben is csak másodpercekig. A Q mind IS-ben, mind OOS-ben nagyon erős. OOS-ben konkrétan a legerősebb hajó a játékban, mármint támadását tekintve! OOS harcra pajzs és fegyver tekintetében a legjobb hajó a Boreas, később kifejtem, hogy miért.

Az Akuma finoman mondva egy nagy szar. Elöl asszem csak négy ágyúja van, eléggé harmatos, pajzsa is vacak, sebessége az ami M2 mezőnyben jó, de amúgy felejtős hajó.
    M2-ből csakis, de tényleg csakis Osakát és Boreas-t érdemes venni, a többi felejtős. Illetve a Tyr még jó hajó, csak nem lehet venni, foglalni kell.

Az OOS harc körökre osztott harc. A játék egészen más, speciális módok alapján számol vele. Egyáltalán nem tökéletes, sőt még idegesítő is lehet egyeseknek, de ki lehet ismerni. Vannak modok amik megpróbálnak rajta javítani, egofórumon is már vagy 2 éve folyamatosan azon törik egyesek a fejüket, hogy hogy tökéletesítsék az OOS modjukat, de megsúgom, sosem fog nekik sikerülni, annyira random és annyira bonyolult a kód, hiszen végtelen féle harci felállás lehetséges, végtelen féle és számú hajó képes megütközni végtelen számú fegyverkombinációval felszerelve.

Röviden amit az OOS-ről tudni kell:
    -Körökre osztott a csata
    -Mindig a leggyorsabb hajó lő először! (ezért a legerősebb hajó támadásban a Q, mert a leggyorsabb fregatt amin van capital ship fegyverzet, IBL+PPC)
    -A rakéták találati pontossága 100%, még a dumbfire rakétáké is!!! (a játékosok 90% totál elhanyagolja a rakétákat, ez már egy ordashiba)
    -A turret parancsok nem működnek és a turretek sem. Az összes turret egyszerre lő, amikor eljön a hajó köre, ergo a hátsó turret is képes előre lőni.
    -OOS-ben még külön számol a játék, ha a játékos nézi a szektort, ilyenkor nem jelentkeznek az elsőlövés bónuszok.
    -Ha a játékos nem nézi a szektort, akkor OOS harc közben nincs pajzs regenerálódás!
    -A wing parancsok ugyan működnek, de a formációk többnyire nem, kaotikus ennek kiszámolása.

Miért a Q a legerősebb?
    Válasz: A leggyorsabb hajó a játékban, amire rámegy cap.ship fegyverzet, ergo OOS harc esetén ő lő legelőször, ez pedig általában minimum 12 capship ágyút jelent, általában 8 IBL+4 PPC. Első lövéskor egy masszív úgynevezett első lövés bónuszt kap a hajó, ez a Q-nál egy nagyon masszív lövésben manifesztálódik, képes akár 10Gj-nyi és átlagosan 7-8 GJ-nyi pajzs lebontására egy lövéssel. (megjegyzem az összes többi nagy hajó is megkapja, csak hát a Q lő először) Tehát a Q azért ilyen erős, mert nála jóval nagyobb védettségű hajókat képes a masszív fegyverzetével egy lövéssel megsemmisíteni és így nincs lehetősége a nála papíron jóval nagyobb és erősebb hajónak a visszalövésre, mert már nem osztódik rá a kör, mikor ő is lőhetne.

Miért a Boreas a legjobb OOS harcra?
    A 10GJ-nyi pajzsa kibírja a Q első lövés bónuszát, ha nem is mindig, de az esetek nagy többségében igen. A Boreas összes fegyver slotjába rakható capship fegyver, ez az egyetlen ilyen hajó a játékban, ez 40 capship ágyút jelent, még a Terran/ATF M2-eseknél is többet, szám szerint 24 PPC és 16 IBL rakható rá. Ezzel szemben a Tyr-re maximum 32 PSP rakható, ami kevesebb, mint a 24 PPC a 16 IBL-el kiegészülve. 32 vs 40 ugye, még ha az IBL nem is annyira erős, mint a PPC. Az Osakára maximum 24 PSP rakható, de a 12 GJ pajzsa kibírja a Q lövését, így ez is jó választás lehet OOS, pláne IS harcra.

Első lövés kivédésre a taktika: A kívánt M2 vagy M7 védelmére állítsunk vadászokat, melyek gyorsabbak a Q-nál, így a Q az első lövését beléjük durrantja. Természetesen a vadászok elvesznek, pótolni kell őket idővel.
    Ajánlatos külön flottát fenntartani csak IS és csak OOS harcra a maximális hatékonyságot figyelembe véve, hiszen vannak olyan fegyverek és olyan fegyverzet kombinációk, amik vagy csak IS-ben vagy csak OOS-ben hatékonyak, ritka az olyan kombináció, ami mindkét harcimódban a maximális hatékonyságot nyújtja, általában a Terran hajókat lehet csak így felszerelni a kevés fegyverzetkombinációnak köszönhetően. Erről majd bővebben szándékozom írni a fegyverzetes cikkemben.
  • Oliver86
    Értem, köszi :) Ilyen robbanást mintha a CIG-nél is megfigyeltem volna. Amíg el nem felejtem:
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Tegnap leszólított egy Boron és elindult a The HUB plot. Bár még nem tartok ott, de el tudod magyarázni hogy a kapu realign hogyan működik pontosan? Úgy értem jól gondolom hogy mondjuk ha azt szeretném, hogy a két jelenlegi aktív kapun ne jöjjenek be Xenonok akkor át kell állítani mind a két kaput, de viszont ilyenkor abból a szektorból mászkálnak majd ki-be amire átkötöttem? Ilyenkor mi történik a két Xenon szektorral? A 627 és a 023 Core összekötődnek, vagy a kapu átállításával nem lesz út a 023-hoz? Valamint olvastam az ego fórumán hogy idézem "válassz bölcsen" hogy melyik kaput hova állítod át. Lehet-e később is újraállítani kapukat és hová érdemes?

Bocs ha hülyén írtam le vagy valami, de kicsit zavaros. :)
  • mindero
    Ez az OOS az agyamra meg. Van egy akukám (volt) a Terran Unkown Sector 1-be őrzizte a komplexemet. Folyamatosan jöttek a Q-k és mindig kinyírták. Elegem lett, vettem egy Akumát, minden jóval, erre ugyanaz van. Ha szektorba vagyok szétkapják a Q-kat, de szektoron kívül meg se sebzik.
    Veszek egy Boron treshert, hátha az jobb lesz.
  • Gunslinger
    Ha megfigyeled a PSP-nél a lövedéket akkor, mikor eléri a maximális hatótávolságát, de nem csapódik be, akkor látható, hogy felrobban az űrben úgy, mint egy flak fegyver lövedéke, ez a robbanás becsapódáskor a hajótesten keletkezik, mely + 50%-os sebzést eredményez, ám nem minden esetben, eléggé random, ahogy a gép számolja.

Az általam beírt adatok az ELMÉLETI fegyver adatok, a valóságban kismértékben eltérhetnek, a célponthajó mérete, szöge és távolsága függvényében. Néha elég kaotikusan számol velük a játék. OOS esetén meg végkép eltérnek, de az egy teljesen más téma.
  • Oliver86
    Engem nagyon meglepett, mikor felraktam. Olvastam a changelogot, de ha jól emlékszem semmi olyan nem volt beleírva hogy optimalizáció, meg sebességnövekedés. Mintha kicserélték volna a játékot. :)

Gunslinger: A 8301-ben írod a másodlagos sebzésnél hogy pl. a PSP-nél van egy plusz 50%-os becsapódási sebzés. Ez tulajdonképpen mit is takar?
  • Gunslinger
    Hja, de cserébe gyengítették az ATF vadászokat balance néven. Jóval kisebb lett a cargo és a sebességüket is csökkentették. Suxx :-(
    A Tokyo lézergenerátorát meg harmadolták, bezzeg a Tyr cargoját még mindig nem képesek kijavítani. Na mindegy, azért feltettem, majd kipróbálom, mondjuk a 2.6-al 0 percet játszottam, lehet hogy ez is erre a sorsra jut, ha jön a 2.8. :-)
  • Gunslinger
    Ez azért van, mert eltérő a két fegyver lövésének sebessége és hatótávolsága, méghozzá jelentősen! Ha a PMAML-al nem tudsz pontosan lőni ez azt jelenti, hogy a PSSC-hez számolja ki a fight software a támadási profilt. NE használj két ennyire különböző fegyvert egy turretben/platformon! Eleve előre teljesen felesleges feltenni a PSSC-t, hiszen egy flak fegyverről van szó. Rakd hátra és oldalra és előre csak PMAML-t rakj.
  • Defrag
    Csoportosítva vannak, a rásegítéssel van a probléma. Matter/Anti-Matter-el alig tudok gyilkolni. Nem tudja rendesen kiszámolni hova lőjek.
  • mindero
    Mindenki tegye fel a patchet, elképesztő sebességnövekedés érhető el vele. Mintha más játékkal játszana az ember.
    Úgy tűnik 4 év után sikerült optimalizálni a játékot.
  • mindero
    A fegyvereket tudod csoportosítani. baloldalon lehet beállítani hogy 1-2-3-4 csoportok közül melyik hova tartozzon. A célzás rásegítés meg a "k" gombbal váltakozik. A fight szoftver szerintem csak abba segít.
    Néhány fegyverbe meg töltény kell. Pl az Anti-Matter-be Matter-Antimatter warhead.
  • Defrag
    Segítsetek! Miért nem müködik rendesen a fight software ha több különböző fegyver van fenn? Nem egyszerre akarom használni.(Prototype Matter/Anti-Matter Launcher és Prototype Starburst Shockwave Cannon a Springblossom Main helyén kb 100-as sebességnél)
  • mindero
    Uh, ez gyors volt. A 2.6-al is csak vagy 4 órát tudtam játszani.
  • Oliver86
    Hát igen, kottázni lehet a különbséget az angol és a magyar kézikönyv között. És igazából még a magyarra sem lehet panasz, mert a játékaim közül még az x3 kézikönyve a legjobb. :-/

És igen az angolban elég jól le van írva a boarding, de nekem érthetőbb volt a Te írásod. A corpos írásba meg addig jutottam hogy milyen missionökre lehet számítani a corpoktól, de ott megálltam, mert legyen meglepi a jutalommal együtt. :)
  • Gunslinger
    Köszi szépen :-)
    Van még egy Corporationos is, mely a 8 nagy vállalatról szól és úgy nagyjából 2 hónapja kb. 95%-ban kész van már a Wingekkel (kötelékekkel) foglalkozó írásom is, egyszer csak befejezem :-)

A kézikönyv mindennek csak a nagyon alapját mondja el, de ettől függetlenül nagyon hasznos. Hajófoglalós témában sztem kifejezetten részletes emlékeim szerint, legalábbis az angol változat.
  • Oliver86
    A rakétás nagyon jó lett, na meg persze a hajófoglalásos is. A kézikönyv alapján fogalmam sem lenne, hogyan kell hajót foglalni. :)
  • Gunslinger
    Van még több ilyen adatom, majdnem az összes fegyverre, tervezek majd írni egy fegyveres cikket is, mint amilyet a rakétákból írtam, csak még odébb van, kb 3 hónapja nem volt időm X3-al foglalkozni, pláne játszani. :-(

Most vettem észre egy hibát az előző hozzászólásomban, a Másodlagos sebzésnél a PSP sor helyesen:
    "PSP : Flak fegyver (+50% becsapódási sebzés)"
  • Oliver86
    Nagyon zsír. Köszi :) Ki is másolom magamnak.
  • Gunslinger
    Nem pontatlan, pontos az, csak a ruszki database a lövésenkénti sebzést mutatja, a játék pedig a másodpercenként okozott sebzést.

Ha valakit érdekel alább beírom a pontos számítási adatokat:

ECR = Energy Consumption Rate (Energia fogyasztási ráta)
    HDR = Hull Damage Rate (Hull rombolási ráta/másodperc)
    SDR = Shield Damage Rate (Pajzs rombolási ráta/másodperc)
    RNG = Range of Weapon (Fegyver hatótávolsága)
    TTR = Time to Range (Idő a találatig maximális lőtávolságból)
    ROF = Rate of Fire (Tűzgyorsaság másodpercben)
    Az összehasonlításhoz: ECR (HDR/SDR @ RNG/TTR @ ROF)

Elméleti capship főfegyver statisztikák:
    Töltés nélküli lövés:
    PSP = 250/s (9.5K/25.2K @ 6.42km/20s @ 0.1)
    PPC = 420/s (8.2K/46.5K @ 6.62km/19.9s @ 0.72)
    IBL = 478/s (8.1K/46.2K @ 5.14km/16.5s @ 0.9)
    IonC = 503/s (3.8K/66.1K @ 5.12km/13.2s @ 0.55)

Feltöltött lövés (4 másodperces töltési időt feltételezve és a kezdő lövéstől számított ismétlési időt beleszámítva):
    IBL = ~265/s (~4.5K/~25.6K @ 5.14km/16.5s @ 0.25)
    IonC = ~457/s (~3.5K/~60.1K @ 5.12km/13.2s @ 0.25)
    PSP = 500/s (19K/50.4K @ 6.42km/20s @ 0.1)
    PPC = ~583/s (~11.4K/~64.6K @ 6.62km/19.9s @ 0.25)

Másodlagos sebzés:
    IBL : 5.0k/s sebzés 5 másodpercig (másodlagos robbanások a hullon)
    IonC : 30%-os sebesség vesztés 1.6 másodpercig és lövésenként 500J fegyverenergia vesztés
    PSP : Flak fegyver (+50% becsapódási sebesség)
    PPC : Nincs

Feltöltött PSP = 2 x energia (2 x lövedék méret) = 504,620 pajzs/191,624 hull (lövésenként)
    Feltöltött PPC = 4 x energia (4 x lövedék méret) = 255,512 pajzs/45,360 hull (lövésenként)
    Feltöltött IonC = 2 x energia (3 x lövedék méret) = 238,296 pajzs/13,680 hull (lövésenként)
    Feltöltött IBL = 2 x energia (2 x lövedék méret) = 101,720 pajzs/18,000 hull (lövésenként)