12193
X3 - Terran Conflict / Albion Prelude
  • Doian Gray
    Jah, igen. Azt kihagytam.

Kipróbáltam a Kha'ak gépeket hogy ők hogy viselkednek Wing-ben. Nos. Nem értem miért, de ők se egymásnak nem mentek, se a formát nem bontották fel. Nem tudom miért vagy hogyan, de úgy tartották a formát, és oylan szinten azt tették amit kell, hogy azt öröm volt nézni. Egy M1+ 8M2 -es X alak meg oylan vadítóan néz ki. Szinte elmentem. :D
    ( Tudom... függőség. :D :P )

Am meg Anarkis commandok állatiak. X3R. -ben a Carrier commands volt a legnagyobb kedvencem. Tényleg. TC-hez azt nem lehet letölteni?
  • Doian Gray
    Én csak megosztottam a véleményt, de látom úgy ahogy, de támogatjátok. :D

"Bátran lehetnének sokkal gyorsabbak a hajók és nagyobbak a szektorok. "

Szívemből szóltál.
    Még anno volt egy beszélgetés, hogy miért nem csinálták oylanra a játékot hogy ne szektorok legyenek, hanem nyitott minden, egy marha nagy placc van, és bolygókkal meg egyebekkel úgy mond határolva van. Vagy el lehetetlenített aszteroidákkal. És erre mondta Tomonor hogy nem lehetne mert túl nagy lenne a játék. Igen. Tudom, És igaza van.

De mégis... olyan jó lenne, és az élmény is flessebb volna. Mert nem az lenne hogy be vagy zárva a szektoronkénti területekre. Vagy, megcsinálták volna hogy a szektorokból át lehessen repülni ma másikba, de vannak kapuk is. De igen, tudom hogy ez így már túl nagy lenne. De akkor is. Ha belegondol az ember, ott van a végtelen, és arra megy amerre akar. Nem csak síkban felépített "univerzum" hanem gömb. Rendes gömb. De nem 300 Km-es gömb. Hanem ahogy anno az Oblivionban megcsinálták. Van egy gigászi térkép, és megvan pakolva ésszerűen ezzel azzal, aztán menj ahogy akarsz kisfiam... vagy épp kislányom ( ).

Tomonor. Verry thx a képet. Szeretlek. :) :D

Hogy őszinte legyek, én se ekkora flottával mozgok. Sőt. Még csak véletlen se ekkorával. :D Van asszem 16 rombolóm összesen. De azok is itt ott amott hagyva és boldogulj. :D Hordozó meg TL is van meg elég sok vadász. De én inkább egy géppel mozgok.

Lehet meg leszek lincselve, de én épp ezekért az indokok miatt használok letöltött hajókat. Mert gyorsabb mint az alap gagyik. A Titánt imádom. Gyönyörű hajó. De oylan lassú hogy 10x elalszok mire Argon Prime egyik sarkából a másikba megy. Bár a Titánnal való szimpim maradt X2 óta. :D

Levan töltve Xy hajó, amik tetszenek, és azokkal repkedek. Azért mert egy alap ilyen oylan gépnél jobbak. Gyorsabbak, több a hely bennük, nagyobb a fegyverzeti kompatibilitásuk, vagy mert éppen szebbek. 200 hajót én se töltök le. Minek? Úgyse használom, csak párat. Többek közt az X-Fleet-es hajók is ilyenek. Normandy, Missouri, Yorktown... F-14... hát az mennyeien néz ki. :) Jah és a Corsair.

Lehet most elvagyok ítélve, de én így oldottam meg a sebesség, meg egyéb bajokat. Igaz, egy életvolt mire lett megfelelő tőkém hozzájuk. :D
  • Amaro
    Azért a wingeket én nem adnám olyan könnyen fel, persze jó vanilla megoldást én sem tudok. Van viszont jó néhány remek szkript, én pl. az ADS-t használom ( Anarkis Defense System ), élményszámba megy, mikor a saját szektoromban a védelmi állomás kizúdítja a security wingeket, mert betévedt egy ellenséges hajó :) Anyahajókon is remekül teljesít, a vadászok transzporterrel dokkolnak, ütközést csata közben csak ritkán látok - annyi meg belefér, talán még hihetőbbé is teszi az egész zűrzavart ;)
  • tomonor
    rátapintottál a lényegre.
  • Gunslinger
    Na ja. Ezért jó a Spitfyre. :-) Egyetlen M3 ami nincs elbaltázva sebesség ügyileg. Meg igazából a 210 feletti végsebességű M3-asok is már jónak mondhatók, a leggyorsabb M7-hez képest is vagy 80-100%-al gyorsabbak.
    Bátran lehetnének sokkal gyorsabbak a hajók és nagyobbak a szektorok.
  • Gunslinger
    Jaja, a harci küldikből szedtem össze én is az első milliárdomat. Első hajó amit vettem nekem is egy Argon Eclipse volt, de a Springblossommal kerestem a legtöbbet. Kereskedés akkor lehet ilyen méretű biznisz, ha Nividiumot bányászik az ember, na abban van aztán a lóvé. :-) A sima állomásos gyártásos kereskedésben nincs nagy pénz, az csak arra jó, hogy az ember ellássa saját magát és flottáját fegyverekkel, meg a különböző plotokhoz kötelezők. Állomások helyett inkább UT-kba kell fektetni.
  • tomonor
    az a legnagyobb gond a vadászokkal, hogy lassúak, korvettekhez/M7-esekhez képest éppenhogy csak picit gyorsabbak, ezért nem jók wingnek. Többek között ezt is javítja majd a modom. A hajók azért lettek ilyen lassúra tervezve, mert a gyorsabb hajók könnyebben nekimennek a dolgoknak. No de így is nekimennek, akkor meg nem mindegy?
  • Zilo85
    Hál' Istennek nem kell a Xenon vadászokat kergetni. Megküldök egyet egy-két rapierrel oszt hozza a haverjait is.
    Az meg csak játékosa válogatja, hogy ki hogyan kezdi felépítgetni a flottáját.
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Jómagam mindig veszek egy Eclipse-t vagy egy Cutlass-t, felszerelem és Defend Station küldiket kezdek elvállalni amíg nem foglalok elegendő M3-at és M8-at hogy abból vegyek egy Panthert. Onnan meg már egyenes az út a sokmilliós kill xy küldetésekhez. Aztán ha elég pénz jön össze (max. 24 óra játékidő) elkezdek kereskedni.
  • Gunslinger
    Igen, ebben teljesen igazad van, a vadászokat egy bizonyos szint felet teljesen helyettesíthetjük és csak korlátozott megoldást nyújtanak. Vannak olyan szituációk, mikor megéri indítani egy 10-14 gépes M3+ köteléket, minthogy egy M7-el kergetőzzek 30 Xenon M-el, de ezentúl tényleg csak a stratégiai feelinget erősíti. Illetve még a játék kezdetén frankó a wingezés, mikor még M2-re, de még M7-re sincs sem pénzünk sem rangunk, akkor jól jöhet egy wing benne 3-4 M6-al vagy egy tucat M3-al.
    Vadász eltakarításra legjobbak az M7M vadász elleni rakéták, a flak tornyok meg ugye a PSG, ami mindent visz M2-től M5-ig, így igazából nagyon nagyon kevés az olyan harci szitu mikor megéri vadászokat indítani, csak a gond van velük, ha utána pótolni kell őket, mert harc közben néhány elhullott, én is poénból használom a wingeket, meg flotta buzulásból, jó nézni mikor kergetőznek, de ha komolyan akarok harcolni M1-et nem is viszek a csatába.
  • Zilo85
    Ez stimt. Nem is ebből a megközelítésből írtam, csupán egy fennálló problémára (már ha v.kinek az) próbáltam egy lehetséges "megoldást" adni.

Egyébként a gondolatot tovább szántva nem igazán pártolom a wing-es megoldást, lévén ahogy nincs olyan szituáció ahová nagy flottát kellene csoportosítani, úgy nincs olyan helyzet ahová egy tucat rajnyi vadász megoldana egy olyan helyzetet amit egy M2 vagy az általad erősen favorizált Skirnir nem tud.

A "wingezés" inkább csak egy jó kis hangulatjavító. Elmozdítja a játékot a szimulátorból a stratégia felé.
  • Gunslinger
    Ha nagy hajókra inkább egy fleet command parancssor kellene. (nem is lenne túl bonyolult, csak módosítani kellene a hajók közötti távolságot, hogy minimalizálják az ütközéseket.

Ezzel az lenne a legfőbb gond, hogy az X nem igazán a nagy flottamozgásokról szól, sok szektorban nincs is ehhez elég hely, egy flotta egy állomásokkal tűzdelt szektoron nehézkesen mozog át és semmi sem garantálja, hogy egy nagyobb hajó egy állomást kerülve nem éppen úgy kerül, hogy egy másik nagy hajó útjába vág. A szektorok kicsik és zsúfoltak és igazából nem tud senki sem olyan harci helyzetet mondani, ahova 2-3 M1/M2 ne lenne elég és ennyi hajót meg nem érdemes wingbe tenni.
    Minderonak itt igaza van, hogy egyáltalán nincs értelme nagy flottázni, meg 100+ vadászt felvonultatni, minek? Sőt, én olyan szituval sem találkoztam, amit egy szem Skirniremmel ne tudtam volna megoldani.
  • Zilo85
    Nincs semmi közöm hozzá de mi történt veled hajnali 2 és 5 között?
    Ha a wingeket próbálgattad akkor megértem, hogy ilyeneket írtál...

Egyébként kiegészítve mindero gondolatát (a wing nevéből kifolyólag...)
    Ha nagy hajókra inkább egy fleet command parancssor kellene. (nem is lenne túl bonyolult, csak módosítani kellene a hajók közötti távolságot, hogy minimalizálják az ütközéseket.

Egyébként a szoros flottakötelékről mindig a Starship Troopers egy jelenete jut eszembe amikor a bogarak a bolygóról tüzérségi tűz alá veszik az emberek flottáját, amik a zárt kötelék miatt (hogy elkerüljék a találatot) kétségbeesetten egymásnak (is) repülnek.
    (sajna nem találtam róla videót csak apró jeleneteteket, ha valaki megtalálná...)
  • Gunslinger
    Pont ezt írtam a cikkemben is, hogy csak vadászokon, legfeljebb korvetteken működik jól. Annak semmi értelme, hogy wingben hurcolsz több rombolót, meg hordozót, nem erre találták ki, a hiba a te készülékedben van. Nem a wing a szar, hanem te akarsz ökörséget csinálni.
  • mindero
    A wing (márcsak nevéből kifolyólag is) szerintem épp vadászokra lett kitalálva. Nagy hajóknál sokkal jobban működik a hagyományos kövesd/védd parancssor. Elég komplex alakzatokat lehet létrehozni vele. Persze harcnál ez is egyből fölbomlik, meg a csatahajókat amúgy is egyenként irányítja az ember.

Nekem soha nem volt 3-4 csatahajónál több ellenséggel harc egyszerre, pedig már elég rég játszom vele. Szóval értelmetlen is nagy flottákat létrehozni.

Max videókészítéshez szoktam használni (mint pl most :)
  • Doian Gray
    Pontosítanék.

Aki ezt a Winges cuccot kitalálta azt le kéne lőni.

Kipróbáltam. Többszöri esélyt is kapott. Hát kösz! Örülök hogy mentettem. Volt 150 vadászom. marad 35... Mind bele repült a nyomorult hordozóba. Pedig az volt a feladatuk, mivel egy wingbe tartoztak így gondolom mindhez eljutott hogy "Attack all" Erre attack megvolt, csak kamikaze, és haza.

Az M1/M2/TL/M7/M8 hajókat ne rakd egy wingbe kisfiam, mert vagy letarolják a szektort, vagy téged. Mekkora marhaság hogy a létező összes hajót elcsapják amit találnak. Ha nincs szállító áldozat akit könyörtelenül elgázoljanak, akkor a drága X/XDelta/Delta meg sok egyéb alakzat az első elsütött fegyvernél felbomlik, és a lehető leglehetségesebb irányba indul meg az összes hajó amik a wingbe voltak. Az az szanaszét! Ha útba van a vezérgép? Ugyan!! Ha... miaz? Csatt neki, a köcsögje had viduljon.

Hordozó/Romboló/Vadász semmi kép se legyen detto, mert vagy a vadászok ölik meg a nagyokat, a folyamatos "megyek wc-re!! Kiáltással és belerepülök az első szövetséges hajóba" címszóval. Vagy, a kapitálisok fognak versenyezni hogy ki tudja a legtöbb vadászt, és egyéb hajót, gyárat, bolygót, játékost meg mindent elgázolni amit lát.

Viszont!!
    Vadász/vadász-ra meglepően jól teljesített. Sőt. Ha vadásszal kell mennem, tuti wingben fogom tenni. Olyan csodásan repülnek alakzatban és támadnak is abban hogy azt öröm volt nézni.

Mindent össze vetve, jó lehetett volna ez a híres Wing, ha a kapitális gépeket is képes lenne működtetni. Esetleg ha nem a saját flotta elpusztításában jeleskedne, akkor azt mondanám majdnem 100%-osan használható. De így, csak 50%-ban megfelelő.
  • Doian Gray
    Ezt a Wing-es dolgot kipróbáltam már. De őszintén?
    A Rombolóm nekem jött, a vadászok dokkoltak. Vagyis semmi semmivel nem úgy működött ahogy kellett volna neki. A vadászok alapból dokkolnak mindenképp? És a rombolók ha harcra kerül a sor miért első útjukat a hordózó hátuljába intézik? Jah, igen, a baj az lenne hogy én az X formációt 4 hordózóval és 8 Rombolóval akartam megcsinálni? A Vezérhajó egy TL volt. De csak mert HQ-t vittem benne. Jah, és volt vagy 150 vadász össze vissza. Első Xenon K támadásánál a rombolók meg hordozók roncs-derbizni kezdtek, míg végül az egyik rombolóm belém jött.

Nem tudom, de nekem ez csak vadász rajoknál jött eddig össze.
  • tomonor
    RED LEADER, REPORTING IN
  • Gunslinger
    Na igen, a wing harcra való, nem séta hajókázni. :-) A parancsközlést rövidíti le és könnyíti meg, de kevés számú hajó esetén nincs értelme használni.
  • mindero
    OKé, köszi. Asszem akkor marad az eredeti fölállás wing nélkül.
    Kitaláltam egy komplex követési rendszert, maradok annál.
  • Gunslinger
    Teljesen random, néha az ABC sorrend szerinti első vadászt rakja be leadernek békés repkedés közben, de ez is lehet véletlen. Harci cselekmény esetén vagy teljesen véletlenszerű, vagy a legközelebbi ellenséghez legközelebbi kötelék tag lesz a vezér, viszont azt is észrevettem, hogy hiába állítasz be egy formáció vezért, harc esetén a játék ettől függetlenül többet is kijelölhet, hiába fér bele az aktuális formációba az összes köteléktag, de csak a kötelék tagja lehet vezér, külsős hajó nem, de vannak trükkök, hogy megkerüljük ezt a random dolgot.

Ha azt akarod, hogy egy M1-es legyen a vezér, akkor szimplán utasítsd a winget, hogy kövesse vagy védje az M1-et, minden hókuszpókusz nélkül kivitelezhető és nem kell bevenni a kötelékbe, de értelemszerűen csak ideiglenesen működik. Az M1-nél állítsd be a kívánt formációt és az alapján fogják őt követni vagy köré rendeződni.
  • mindero
    A wing-es íráshoz lenne kérdésem, hogy mi alapján osztja ki a játék a formation leadereket?
    Mert nem név alapján, nem erő alapján nem is nagyság alapján. Vagy véletlenszerű?
    Azt szeretném hogy 2 M1-es hajó legyen a formáció központja.
  • Gunslinger
    Hja, én is az egyensúly miatt aggódom, ha egy félreeső border szektor lenne, akkor még oké, de ez egy nagy forgalmat lebonyolító core. Egyébként már többször láttam ilyet a játékomban, Boronok és Splitek is estek már egymásnak, csak nem ilyen intenzitással, többnyire békén hagyják egymást, eddig a Boronok voltak a legagresszívebbek, kb. a játék kezdete óta uralják Pirate Alley-t. Kíváncsi leszek mi lesz a vége, mert elvileg a Paranid flotta csak Red Light-ig megy, infójukban ez van. Ha nem tetszik a végjáték, akkor visszamegyek egy mentéssel és valahogy beavatkozok.
  • Doian Gray
    Nekem X2-ben volt hogy a Xenon hajókat fosta a Xenon szektor magából. Pontosabban most nem tudom mi a száma, de egy argon és egy split szektor határolja.

X3-ban még nem láttam olyat hogy egy teljes faj megindult volna. Bár olyat már láttam hogy Kha'ak vadászok a saját hordozójuknak estek. Lehet nem volt elég jó és megölték mert gyenge. :D

Egyébként thx a helpet. Sikerült a küldi. :)
  • tomonor
    nekem annó az X2-ben esett, hogy a black hole sun melletti xenon szektorból megindultak a kapitálisok wastelands felé (ismeretlen okokból)

Még sose láttam olyat, nagyot is néztem. Mindenesetre, mivel a két játék majdnem ugyanaz, szerintem neked is hasonló lehet most a gondod. Az a gond, hogy a játék hangulata az összes fajjal a teljes, ha már az egyik csonka, ott valami hiányozni fog. (és a god nem mindent termel újra sajnos)
  • Gunslinger
    Ma délután játszogattam egy kicsit, tök véletlenül fedeztem fel, hogy a Paranidok elkezdték módszeresen leirtani az Argonokat, kezdték Cloudbase SW-ben (az állomásokat meghagyták, a hajókra mentek) majd tovább nyomultak Red Light-ba, itt mindenre lőnek ami Argon, még a vállalati hajókra is és ami számomra nagyon furcsa, hogy az Argonok a Core szektorjaikban folyamatosan lövik a Paranid szállítóhajókat, Red Lightban van egy M1 meg egy M2-esük is és ahelyett, hogy a Paranid hadiflottával foglalkoznának továbbra is a szállítóhajóikat kergetik, idióták. A Paranidok erőfölénye tetemes, a PSG-vel mindent leradíroznak. Még egyenlőre filózom, hogy beavatkozzak-e, az összes fajnál max repum van, az Argonokat eléggé utálom, de gyakran kereskedek náluk high tech cuccokkal (pontosabban az UT-im imádják), amiből sok van Red Lightban, ha másik szektorról lenne szó tuti hagynám őket megdögleni, de itt picit zavar. Nem értem, hogy GoD miért csinál ilyeneket (vanillával játszok, mod nélkül), hogy ilyen kemény flottákkal rohamozza meg a másikat, Argon Prime-ig röhögve eltudnának menni, hiszen a Paranid hajók nem kicsit jobbak az Argon gépeknél, kivéve talán a vadászokat, ott egálban vannak a hasonló fegyverzetük miatt, mindkét fél sütögeti a másikat a PBG-vel.
  • Gunslinger
    Hi!

Szerintem egy EQ-ban sem lehetett kapni korábbi játékverziókban sem, Trading Stationok és kalóz bázisok rémlenek inkább, meg egy-két speciális állomás, pl. néhány HQ.
  • Zilo85
    Hmm, aszem hülyeséget írtam az előző hozzászólásomban.
    Ott azt írtam, hogy kapható a cargo life support system a Split EQ dokkokban és most nézem az enciklopédiában, hogy szinte csak kalóz állomásokon kapható.
    (új játékot kezdtem, csak a cheat script van fenn - csak a teljes enciklopédát és a teljes térképet kapcsoltam be.)
    Pedig határozottan emlékszem, hogy kapható volt a Spliteknél sőt a 1-2 Boron EQ dokkban is (ezen anno meg is lepődtem).
    Veteránok!
    Lehetséges, hogy egyes termékek - így az említett cucc - random módon kaphatók az egyes fajok EQ dokkjaiban vagy csak a szokásos és egy mod kavart be v. az emlékezetem...
  • SaGa
    Ugyanúgy, csak legyen Cargo Life Support system, különben szétkenődnek a hajó orrán...
  • Doian Gray
    Tényleg?

Húú az király. :D Ezt kise próbáltam még. És Astronautát? Mert akkor a két csákót el is tiprom gyorsan... :D Hely van annyi amennyi csak elképzelhető...
  • tomonor
    ...
  • SaGa
    Nem érted...
    Nincs "ajtó nyitó" parancs, mert nem kell. Átmész az elszórt cuccon és automatikusan felszedi a hajó, ha van elég hely...
  • Doian Gray
    Pffeej.... Szánalmas!! Akkor miért hagyták bent az elszórt holmikat? He? Egosoft most elgázolta magát a szememben ekkora hibával.

Én díjazom hogy telerakták a játékot 200 kis, minden féle pics pecs ablakocskával, hogy még a wc-zést is 10 ablakon keresztül meg lehet csinálni, és sok command legalább 4 bill lenyomással megy végbe, míg régen 2 volt. Tényleg, király, a játék is eddig hihetetlen tetszik, kivéve ha a főszálat említem, ami kegyetlen egy gyatra lett. De hogy tele van még mindig minden elszórt holmikkal, meg hajók után marad fél tonnányi áru, de minek? Úgy se tudok vele mit kezdeni... vicces csávók. Nem tudom miért nem lehetett a G billentyű helyett a fegyverzetet mondjuk az Ű-re rakni. Mert ott nincs semmi? .. :D ez jó....

De pozitívuma hogy a játék élmény maradt ugyan az. És stabilabb is lett mint a X3 R. Mert az oylan instabil volt mint az öreg akinek kirúgják a botját....
  • Zilo85
    Magyarán cargo life support system kell neki.
    Több helyen is kaphatsz, a Split EQ dokkokban tuti kapsz.

TC-ben (sajnos) már nincs raktérajtót nyitó/záró parancs.
  • SaGa
    Beszállnak maguktól az állomáson, ha van életbentartó felszerelésed a hajón.
  • Doian Gray
    Szép jónapot.

Köszönöm a segítséget.
    Viszont lenne még egy kérdésem.

Most ott vagyok hogy a két utast elkéne vinnem Heretic-be de hogy a picsába vigyem el?? Nem tudom felvenni se őket.... Mivel lehet bevenni a hajóba a dolgokat mert nincs Cargobay open parancs. Vagy van?
  • Gunslinger
    Köszi, tökéletes. :-)
  • Amaro
    Bocs. A podok becsapódtak a wingek közé ;) A lusta kóder így lett a copy-paste áldozata. Rögvest javítom.
  • Gunslinger
    Köszönöm. :-) Nagyon tetszik a kép amit választottál hozzá, viszont egy kis hiba csúszott a mátrixba, a "Tippek a tömeges hajó felszereléshez" résznél van egy nem oda illő bekezdés, a kötőjel után, mely mintha a boarding-os írásomból öröklődött volna, az a három sor nem odavaló, először azt hittem a cikkembe írtam bele véletlenül, de látom, hogy nem (nem is egy doksiban írogatom őket) szal sztem az átültetésnél keletkezhetett a bug :-)
  • Amaro
    Elkéstél, már fent van :p
    Szép volt, Gunslinger!
  • tomonor
    mehet amaro oldalára, felteszem :p