Bírósági per a Samsung és az Intel ellen
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A szabadalmi rendszer is ilyen, nem tökéletes megoldás, de még mindi jobb, mint büntetlenül hagyni, hogy a tényleg értékké váló tudásból ne a tudás létrehozójának legyen nyeresége. Ez az egy dolog miatt nem értek egyet a szabadalmak eltörlésével. Ha lenne annyira erkölcsös az ember, hogy csak azután kezdené el másolni, miután kinn lenne a termék, akkor még talán mûködne. De ebben az esetben is pórul járnak azok akik kicsi tõkével rendelkeznek, de korszakalkotó dolgot találnak fel és próbálják piacra vinni.
Bevallom, nem olvastam el a belinklt cikket, de hétvégén pótolom.
csak egy érdekes (vagy inkább siralmas) link azoknak akik azt gondolják, hogy a szabadalmi rendszer a barátunk.
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
Ezért találták ki a bíróságot. Nem tökéletes megoldás, de nem tudunk jobbat a konfliktusok megoldására. Bizonyíték hilyán nem lehet senkit sem elítélni és ez igy van rendjén. És ha nem tudom, mi történik a tulajdonomon/rendszeremen/gépemen akkor az én dolgom, a felelõséget nem lehet elengedni, ha nyitva hagytam az ajtót és kiraboltak akkor ha az lopás volt de a felelõség részben rajtam is van, ezért van az, hogy másként kezelik a lopást a betörést és pl. a fegyveres betörést, mert a bönõzõ és a tulajdonos közötti felelõség más más arányban osztódik.
Hogyan tudod megállapítani az értékét, mikor még nem tudnak az emberek arról, hogy mirõl van szó. Így ebben az értelmezésben nincs is értéke a terméknek.
Emberekek képesek pár 100 ezer forintért gyilkolni(vagy még kevesebb). Mi akadályozná meg abban, hogy megsértsem a tulajdon jogát. Megszerzem, majd megosztom akárkivel. Akivel megosztottam, õ már nem sérti senkinek a tulajdon jogát. Mivel a másolás teljesen szabad, ezért nem is kell feltételeznem, hogy honnan szerezte, mert akár a saját találmánya is lehetne.
Jelenleg is az a legnagyobb baj az online betörésekkel, hogy sokszor az illetõ nem is tud róla. Ráadásul a legtöbb esetben nem megállapítható hogy a betörés ideje alatt mit tett. Tehát nincs az a bíróság, aki tényekre alapozva minden esetben meg tudja állpítani akár a szándékos ipari kémkedés tényét nem hogy annak sikerességét, meg az okozott kárt. Amíg ez nem lehetséges, addig lesz is aki ezt kis kockázattal búsás haszonnal elvégzi. Ráadásul aki meg igazán nagyon szakít vele, az teljesen kockázatmentes és legális.
RealPhoenixx, melyik kérdésemre a válasz?
Ilyen baromsagokat ir:
"A tudomány az változik, napról napra új elméletek váltanak fel régebbi elméleteket vagy építenek azokra, mert nem tudunk tökéletes képet festeni a valóságról."
Meg azt sem tudja, hogy amire celozni akart, az nem a tudomanyrol szol, hanem nehany tudos elmeleteirol, es azok epp azert csak elmeletek, mert nem bizonyitottak.
Sajnalatos, hogy kiba buta reven, nem tudja, hogy mi az hogy bizonyitas, de azon a teruleten ahol alkalmazasban all (segedaszisztens egy ertelmi fogyis kisegitoben a gyurmazo tanfolyamon) nem szamit, hogy nem tudja a bizonyitas tenyet es fogalmat.
A gyopar ilyen eszmeket vall -hehehe :
"A tudomány soha nem lehet 100% biztos abban amit állít, még akkor sem ha minden bizonyíték erre mutat."
En nem adnek neki fizetest biztosan, mert sajnos 1+1+.....+1 -kent jon ki a fizuja, de hogy igaza legyen, hogy nem 100% a dolog, siman megvonnam tolle, eleg ha kajat kap, aludni meg aludjon a hid alatt, oszt agyaljon ott a baromsagain.
A kovetkezo baromsaga is csak a fentieket meg az altalam korabban leirtakat bizonyitja:
"Az objektív viszont azt jelenti, hogy valami mindenkinek egyenlõ nézõpont."
A kisocsi meg a szotarat sem tudja hasznalni (tobbszori felszolitas utan is keptelen volt a tudataig eljutni a dolog), ugy latszik sajnos kisse szellemi serult a gyerek, majd gyujtunk neki az agymutetre :-) hehehe
De az ertelmi mutatoit jellemzi az is, hogy ezt a mondandot:
"globalis torveny csak 4 van, az pedig a matematika, fizika, kemia, es biologia"
igy tudta csak ertelmezni:
"Különben a matematika, fiyika, kémia, biológia nem törvények hanem tudományok."
Vagyis a kovetkeztetes: a gyerek csak kotekedni jar fel, de ha esetleg elolvassa, akkor alljon itt egy kis kiigazitas, bar nem sok esely van arra, hogy a tudataig kepes eljutni a dolog (ertelmi fogyatekosrol leven szo):
A tudomanyok teruletein vannak torvenyek, s vannak axiomak.
Csak akkor hibas egy torveny, ha az axiomak, melyekre epul, hibasak.
Meglehet, hogy par lepes erejeig egy egy axioma latszolag megfelelo torvenyeket "szul", de ha egy axioma hibas, akkor bizony bizony leleplezi sajat magat, azaltal, hogy a logikus osszefuggesek reveny konzekvensen felallithato torvenyek ellentmondasba kerulnek egymassal, ekkor jon a hiba kereses.
Arrol nem beszelve, hogy a gyerek a kovetkezoket isteniti:
- az elavult alapokon nyugvo eredeti torvenyeket (1800-as evekbol)
- azokat a torvenyeket, melyek olyan vilagszemleletben szulettek, amelyek csonkitottak, oltek es kifosztottak az oslakosokat, es rabszolgaknak allitottak be azokat, etc
- azokat a torvenyeket, melyek szellemeben a felver kolkoket elvettek az oslakosoktol, mondvan: kipusztulasra vagytok itelve!
- etc
/azt hiszem inkabb nem is ragzom, mert egy ilyen beteg embernek ma normalis esetben ott kellene lenni dilihazban/
Ghoosty: a kerdesedre a valasz pedig igencsak egyszeru, es mar atgondolt megoldason alapszik: hitelesitesi rendszer
*gyokertol nem is tom miert vartal valaszt* :-)
Asus P5E; Q6600@3,4GHZ; Dragon 800MHZ 8G, Asus 8600GT; Samsung 1,25T; Dragon haz; Cooler Master M620; Logitech G5; Schyte Ninja 1100 RevB; Canon LBP810 & Lide 600F; LG L226WTQ & Belinea 21\"; NEC RW
2. Na ezért van bíróság, hogy a konfliktus esetekben döntsön. Különben fizikai tulajdon esetében sem lehet megállapítani az értéket, csak esetleg a piaci árat, az érték és az ár nem egy. Bizonyítás esetén a bíróság ugyanúgy megállapít egy kárpotlási összeget mint egy fizikai tulajdon sértésekor, ami lehet több, lehet kevesebb vagy éppen annyi amennyit a sértett fél gondolt. Itt sajnos semilyen tulajdon esetében nem lehet 100% esetben igazságosan dönteni.
Ha kiraktam a tervrajzot az utcára (ls te lefényképezted) akkor igazad van, de ha behatoltál a tulajdonomra (vagy amint mondtad belsõ embert bíztál meg erre) akkor megsértetted a tulajdonomat és ez már magátol bûnügyi tárgy.
Nem mondtam, hogy a szellemi munka nem ér semmit, éppen úgy mint akármelyik munka annyit ér amennyiért értékesíteni tudod a gyümölcsét. Ez nem abszolút dolog, kopjunk már le a téves Smith-Marx féle Munka-érték elméletrõl (az áru értékét a belé fektetett munka határozza meg) és fogjuk fel, hogy valaminek az értéke egyáltalán nem függ a befektetett munkától vagy munkafajtától, hanem attól, hogy mennyire van az embereknek szüksége az adott termékre. Ha agyondolgozom magam és pl. olom teniszlabdákat gyártok akkor nem kell sirnom, hogy nem ér semmit a munkám, vagy ha sertéstenyésztõ vagyok akkor nem egyforma értéke van a szalonnának és a húsnak habár egyforma mennyiségû munkát fektettem mindkét dolog megtermelésére. Tehát ha olyan dolgot tudsz csinálni amire van igény és kicsi a kinálat akkor annak nagy értéke van és ez magas árban fejezõdik ki. Ha valami szédületes dolgot csináltál amire senkinek az ég világon semmi szüksége sincs, lehet az a valami a világ történelmének a legzseniálisabb találmánya stb. az NEM ÉR SEMMIT, ha senkinek nem kell akkor nem ér semmit, mindegy, hogy mennyi munka vagy mekkora tudás van belefektetve.
Na látod éppen itt van a gond, a "szellemi tulajdon" egy tévesztõ és nagyon új szó (a szabadalom, copyright, trademark viszont nem tévesztõ és nem is új). Szabadalom teljesen erkölcstelen és káros. Copyright... ezt nem lehet együtt kezelni a szabadalommal, nem vagyon jelenleg pozitív véleménnyel a copyrightról sem, de nem dolgoztam át annyira az ügyet, hogy komoly véleményt mondjak, állapodjunk meg, hogy lehetséges, hogy erkölcsileg megalapozott, de nem vagyok benne 100% sem biztos sem nem. Ami a trademark-ot illeti az szerintem teljesen OK, hiszen azzal korlátozott mennyiségû dolgokat kezelünk, nem lehet 100 cégnek egy a neve, mert egy névbõl csak egy létezik, tehát valakinek a tulajdona kell, hogy legyen. A kérdés, kinek... az egyetlen erkölcsileg elfogadható válasz, annak aki elõször vette fel, vagy akinek õ továbbadta. Szóval röviden, Szabadalom (NEM), Copyright (NEM TUDOM), Trademark (IGEN). Ezt mind "szellemi tulajdonnak" nevezni... abszúrd, káros dolog, mert a három dolog még csak nem is hasonlít. A tudás, tervek stb. nem tulajdon és nem is tõke, hanem úgynevezett (general) condition - (általános) feltétel, ami nélkül nem megy a termelés ezért nagyon fontos, de mivel mennyisége nem korlátozott (ha egyszer megvan akkor millió felé lehet osztani úgy, hogy az eredeti feltaláló nem veszíti el), nem lehet tulajdonkéánt keyelni. A tulajdon azért létezik, hogy korlátolt mennyiségû dolgokat az emberek képesek legyenek konfliktus nélkül alkalmazni a saját életük fenntartására és saját óhajuk kielégítésére. Ha valamibõl több van mint ahányan vagyunk akkor abból nincs is tulajdon mert nincs értelme a dolognak. Maga a tulajdon fogalma nonszensz olyan dolgok esetében amelybõl korlátlan mennyiségel rendelkezünk vagy amelybõl sokkal több a kínálat mint a kereslet. Ezeket a dolgokat általában nem is értékeljük és azért nem is látjuk tulajdonak. Víz pl. szerintem halálosan értékes, de nem értékeli senki és nem is tulajdona senkinek, mert még mindég több van mint amennyire szükségünk van. De a Szaharában más a helyzet ott a víz is tulajdon, és sokszor nagyobb érték mint az arany.
Tudás és terv, stb. értéke nem attól függ, hogy mennyi van belõlle vagy hogy mennyire "nagy dolog" hanem attól, hogy alkalmazása milyen problémákat old meg, milyen lehetõségeket nyit meg elõttünk. És ez nagyon relatív, idõtõl és helytõl függõ dolog. Ha a válasz pl. pozitív és azt mondja, hogy igen ez a tudás nagyon értékes, akkor az alkalmazásában ven meg a haszon. Na most senki sem mondta (fõleg nem én), hogy az aki elõször kitalálta szét kell szórja ingyen, mert az õ szabadságához tartozik, hogy mit kezd a találmányával, szétszórja, elfelejti, stb... ez annak a dolga aki kitalálta. Szóval megvan neki a lehetõség, hogy alkalmazza, vagy ha nem tudja alkalmazni akkor eladja annak aki alkalmazni képes. Ezáltal biztosítaná magának a jövedelmet. Az aki pedig elsõnek kezdené alkalmazni az extra profitra tenne szert a versenytársaival szamben. Ha a találmányt lehet titokban tartani, akkor ez az extra profit akár évtizedekig is létezne, ha másolható a dolog akkor csak rövid ideig. De mindezeknek a dolgoknak az összefüggése a piacon meghatározná, hogy valami értékes e a piacon és ha igen akkor mennyire. Nem beszélve, hogy a fejlesztések ára ezzel messze alacsonyabb lenne a jelenleginél, nem léteznének asztronómikus jogi kiadások, nem léteznének akkora melléfejlesztések mint ma. Nem mondom, hogy fejleszteni könnyû, mert még véletlenül sem az, de az nem jelenti, hogy a jelenlegi elképesztõ pazarlás a fejlesztések területén ez miatt normális dolog.
Egy fejlesztés értéke nem attól függ, hogy mennyibe került (ezt akarják a mai politikusok elhitetni velünk), hanem, hogy milyen problémákat old meg és, hogy az embereknek mekkora igénye van a dologra. Tehát nem azzal kell mérni egy cég fejlesztését, hogy mekkora az R&D költségvetés, hanem, hogy mekkora a profit ami a fejlesztésekbõl származik. És gondolom világos, hogy létezik fejlesztés ami aprópénzbe került és milliárdokat hozott és fejlesztés ami milliárdokba került és apropénzt sem hozott. Ezt persze nem lehet kikerülni, de lehet csökkenteni vagy növelni. A jelenlegi rendszer ezt növeli, a szabadalmak pedig nagyon hozzájárulnak ennek a növekedéséhez.
Gyógyeriparban pl elég csak megszerezni egy tetszt elés alatti gyógyszert, majd ha sikerrel ért véget a teszt, akkor én is elkezdem gyártani. Így nem sértettem meg senki tulajdonjogát. Ha szõrszál hasogató akarsz lenni mondhatod, hogy elloptam a gyógyszert magát. De nekem elég csak egy porszemnyi darab belõle, hogy lemásolhassam a molekulát mégis megspórolom az egész fejlesztési tesztelési idõszakot.
2. Vállalalom a bûncselekményt és betörök egy számítógépre. Mekkora kárt okoztam ezzel az illetõnek? 1. Nem volt semmi a gépén, talán még észre se veszi. 2. Elolvastam a levelezését és jót röhögtem rajta. 3. Letöröltem néhány fáljját 4. Pont egy titkos adatokkal teli gépet törtem fel és lemásoltam mindent.
Hogyan szankcionálsz egy ilyen jellegû betörést? Mekkora kárt okozott fizikailag?
Ha fényképet készítek egy tervrajzról akkor még csak nem is érintettem a fizikai tulajdonát, semmiben nem korlátoztam, mégis tökéletes másolatot készítettem.
Azonban ha elfogadom, hogy sehogy nem tudnak hozzáférni a piaci megjelenésig, akkor még mindig ott van a magánszemélyek és a kisvállalkozók esete. (Ugyanis több tanulmány készült arról, hogy a kis és középvállalkozások a leg innovatívabbak.) Mire ki tudná használni azt, hogy egyedit alkotott, addigra egy tõkeerõs vállalkozás már le is tudja másolni, tökéletesíteni és piacra lépni.
"A fõ gond a "szellemi tulajdonal", hogy nem létezhet a fizikai tulajdon sértése nélkül. Éppen ez az ami az elsõként szól ellene, nem sokszorosítható fizikai tulajdont kell cserébe adni sokszorosítható "szellemi tulajdonért" de, hogy még reálisabb képet fessek, korlátozod vele a fiyikai tulajdonjogot, mert nem használhatom a saját fiyikai tulajdonomat a saját szívem szerint (tehát gyakorlatilag te ellenörzõd az én tulajdonom, vagyis nem is az én tulajdonom igazán), és méghozzá, úgy, hogy nem ártok senkinek. "
Ezzel gyakorlatilag azt mondod, hogy a szellemi munka nem ér semmit. Fizikai tulajdont kapok azért, mert gondolkodom(lehet hogy csak olvastam valahol és azért tudom nem is én gondoltam ki), aminek az eredménye már korlátlanul sokszorozható.
Részben igazad van, hogy korlátozom a fizikai jogaidat, de csak addig a mértékig, amíg azzal nem okozol nekem közvetlen, vagy közvetett kárt. Pl.: Amíg otthon magadnak másolgatod nincs vele baj. De ha másolod, majd tömegesen piacra lépsz vele, akkor azzal közvetve kárt okozol.
A fõ gond a "szellemi tulajdonal", hogy nem létezhet a fizikai tulajdon sértése nélkül. Éppen ez az ami az elsõként szól ellene, nem sokszorosítható fizikai tulajdont kell cserébe adni sokszorosítható "szellemi tulajdonért" de, hogy még reálisabb képet fessek, korlátozod vele a fiyikai tulajdonjogot, mert nem használhatom a saját fiyikai tulajdonomat a saját szívem szerint (tehát gyakorlatilag te ellenörzõd az én tulajdonom, vagyis nem is az én tulajdonom igazán), és méghozzá, úgy, hogy nem ártok senkinek.
Azért nem jó a repülõgépes példa, mert ha valaki egyszer mégis fellóg valószinüleg nem ugyanazt a szolgáltatást kapja. Ráadásul konkrét kár nem ér(csak ilyen RIAA-s õ biztos vett volna jegyet😊). Én létrehozok egy ipari kémkedésre szakosodott céget, és boldog boldogtalant kikémkedek, majd mindenkinek eladom a technológiát teljesen legálisan. Ebben az esetben még csak csapatot se kell fenntartani, csak engem megbízni. Tehát egyszer bejutok és "többet senki nem akar majd a te gépeddel utazni, mert az enyém olcsóbb".
Ugye nem gondolod komolyan, hogy ez teljesen megengedhetõ?
Ráadásul ha a nagy cégek még valahogy meg tudják oldani a 100%-os titoktartást, addig egy magánszemély, vagy kisvállalat már nehezebben.
Mire eljutna odáig, hogy ipari méretekben termeljen addigra egy multi le tudja másolni(kémkedés nélkül is), tökéletesítei és kiszorítani a piacról.
Még egy kérdés, pl. a Coca Cola ugye nem szabadalmazott, másolja boldog boldogtalan (már amennyire tudja, mert ugye a recept titok) és valahogy a Coca Cola képes nyereséges lenni, sõt joval nagyobb nyeresége van mint akármelyik másolónak.
Én is szeretném, ha ez így mûködne, de amíg erkölcsileg ilyen szinten áll az emberiség, addig nem tartom megoldhatónak.
A Zérus összeg, így valóban nem az, de jelen világban sem az, elvileg ezt mutatja a GDP növekedés. Tehát ha így nézem, akkor most is nyer-nyer játék van.
Arról meg hogy másolásból hogy lehet megélni, nagyon jól példázza a generikus gyógyszeripar.(remélem jól írtam😊)
Ha egyszerre érnek oda a hivatalhoz, akkor a vesztesnek is megvan az az elõnye, hogy a kezében a technológia és mikor lejár pl az általam javasolt rövidebb szabadalmi idõszak, addigra tökéletesíteni tudja a terméket, meg a gyártástechnológiát és rögtök piacra tud lépni megelõzve a többi versenytársakat. Azonban igazad van, semmilyen erkölcsi alapja nincs, hogy miért az egyiknek lehet és a másiknak miért nem.
Azért kíváncsi lennék, hogy ilyen esetben az általad felvázolt rendszeben milyen jogon gyárthat valaki egy terméket olcsóbban mint aki kifejlesztette azt, ráadásul egyidõben?
"És még nem vettem figyelembe az ipari kémkedést, ami ugyebár azt jelentené, hogy gyakorlatilag egyidõbe kijöhetek ugyanazzal a termékkel, de 100%-ban megspórolom a fejlesztés költségét. Ráadásul mivel teljesen legálisan lehet terméket másolni ezért senkinek egy rossz szava nem lehet."
Ha eltörölnék a szabdalmakat, akkor megszûnnének, vagy nagymértékben lecsökkenne a kutatóközpontok száma, ugyanis azok abból élnek, hogy kifejlesztenek valamit, majd eladják azt.
Ha egy magánszemély, vagy kisvállaltat kifejleszt valamit, nem képes olyan mértékben a piacra vinni, hogy akár egy országot el tudjon látni. De meglátja ezt egy nagyobb vállalat, akkor max egy év múlva, de szerintem kevesebb képes világpiaci méretekben gyártani és ezzel megöli a kifejlesztõt.
Vagy nem vagy tisztában mennyi pénzbe és idõbe kerül kifejleszteni valamit, vagy figyelmen kívül hagyod. Én pénzt áldozok arra, hogy kifejlesszek egy terméket tehát költségeim vanna, nem is kicsi. Ezt a költséget nekem abban a kis idõszakban kell visszaszereznem amíg el nem kezdik másolni. Aki másolja annak igazából nincs fejlesztési költsége, tehát sokkal olcsóbban tudja adni ugyanazon nyereségszinvonal mellett.
És még nem vettem figyelembe az ipari kémkedést, ami ugyebár azt jelentené, hogy gyakorlatilag egyidõbe kijöhetek ugyanazzal a termékkel, de 100%-ban megspórolom a fejlesztés költségét. Ráadásul mivel teljesen legálisan lehet terméket másolni ezért senkinek egy rossz szava nem lehet.
Tehát valahogy mindenképp kell biztosítani, hogy egy fejlesztésnek legyen értéke. Értéke annak van amit pénzé lehet tenni. A te modelledben nem lehet pénzé tenni. Tehát csak erkölcsi értékrõl beszélhetünk.
Dez: hagyd mar beken, latod, hogy irrealis mindaz amit ir, es hulyen jon le, hogy kerdezel, mert szamara ugy tunik, hogy te egy kis ertetlenke vagy, etc.
Igy pedig majd ugy fogja erezni, hogy te is milyen buta vagy, o a nem is tudom kicsoda, pedig a magaslatok fennsége, s mindezt csak azert vetiti majd szepen igy, mert bizonyara ertelmi fogyisok kozott van es ott o messze kimagaslik.
Nezd meg azokat a linkeket, amiket adott, 1800-as evekbol valo dolgokra hivatkoznak, holott ezen a teruleten a szubjektivitas akkora mint egy haz, mert globalis torveny csak 4 van, az pedig a matematika, fizika, kemia, es biologia, az osszes tobbi pedig szubjektivitas, meg szarkavaras, mert ha torvenyrol van szo, akkor egybol johet a kerdes: kinek a torvenye, ki altal elfogadott, milyen kulturara, es igy tovabb.
De ez az illeto meg ezekbe a dolgokba is keptelen belegondolni. Nah mind1.
Asus P5E; Q6600@3,4GHZ; Dragon 800MHZ 8G, Asus 8600GT; Samsung 1,25T; Dragon haz; Cooler Master M620; Logitech G5; Schyte Ninja 1100 RevB; Canon LBP810 & Lide 600F; LG L226WTQ & Belinea 21\"; NEC RW
Különben valahol el kell kezdeni, minden lakat amit levernek egy lépésel közelebb a szabadsághoz és az igazságosabb világhoz, a szabadalmi rendszer is csak egy ilyen lakat. Ha nincs, csak könyebb lesz a versen a multikkal szemben. Elméletileg van valami abban amit mondasz, de gyakorlatilag nagyon kevés, mert elõször is igazi találmányhoz jutni sok tudásba és ugye sok pénzbe-tõkébe kerül. És nagyon kevés esetben van az, hogy valami kis cég vagy egyén tényleg a saját zsebére dolgozott, legtöbbször ezeket a kis cégeket-szabadalmakat megveszi valami multi, tehát a szabadalmak nem, hogy csak a fejlõdést közvetlenül fékezik, hanem a piaci versenyt is csonkítják, és cégek felvásárlásának a motorját képezik. Nem hiszem, hogy tudok olyan kis cégrõl akit felvásároltak és nem valami szabadalom miatt tették azt.
De szerintem ha csak annyi történne, hogy megszûnnének a szabadalmak, nem sok változna. Akkor is lennének multik, azaz olyan szervezõdések, amik a többi hasonló szervezõdéssel való sikeres versenyzés érdekében optimálisan összedolgoznak, több területen is tevékenykednek, jut elég kutatás-feljesztésre is, no meg marketingre.
Mit tudna ilyenek között tenni egy kis cég? Kérdés, a bankok és egyéb befektetõk ilyen körülmények között vajon könnyebben, v. nehezebben adnának kölcsönöket?
Nagyon örülök, hogy fenséged figyelmeztet bennünket buta embereket, hogy mennyire tudatlanok vagyunk. Fogalmi zavarok? kb. amikor te még a homokba pisiltél én etimológiát és epistomológiát tanulmányoztam (gyorsan keress utánna a google.com-on mert úgysem hallottál ezekrõl a szavakról) és pl. Wittgenstein és Popper fõ mûveit néhányszor olvastam el. Csak nyomjad a google.com-ot és a Wikipédiát lehet, hogy a végén még valamit megtanulsz, mert ezekrõl a dolgokról elég sok helyen lehet olvasni az Interneten. (persze akkor nem volt Google és Wikipédia, de amikor már volt hozzáférhetõ Internet akkor pl. az Altavista és néha a Yahoo is elég sok jó induló információt adott, persze a könyvtárban az információs rendszer évekkel azélõtt segített a keresésben (és persze a hús vér könyvtárosok is akiknek most is köszönetet mondok).
Nézzük csak mit is mond a híres 1828-as Webster (ami annyira jó, hogy ma is kiadják és valamire való értelmiségiek ezt használják alapnak) a törvény definiciójáról:
http://machaut.uchicago.edu/?resource=Webster%27s&word=Law&use1913=on&use1828=on
persze én nem is említettem a törvény definicióját (ha figyelmesen olvastál) csak azt mondtam, hogy a törvény mire szolgál... ami nem egyenlõ a definicióval, hanem a lopás definíciójáról mondtam egy két dolgot:
http://machaut.uchicago.edu/?action=search&word=theft&resource=Webster%27s&quicksearch=on
Na én itt kiszállok... láttam már buta embert, de te kb. megdöntötted a világcsúcsot. Sok szerencsét az életben, és nincs szükségem a véleményedre, és kérlek ne is figyelj oda arra amit én irok, a legjobb ha elmegyünk egymás mellett, mert semmi értelmét nem látom annak, hogy kommunikáljunk. Van itt az SG-n elég ember akit becsülök (még akkor is ha nem értünk egyet mindenben vagy akár semmiben sem), úgyhogy megleszek a te dumád nélkül is és ugye te is az én dumám nélkül. Mégegyszer, sok szerencsét az életben, nem válaszolok az irásaidra többet (persze nem zárom ki a dolgokat, ha értelmes kritikát kapok akkor felülvizsgálom a döntésemet, de az általad irtak alapján nem hiszem, hogy ennek nagy az esélye) úgyhogy, ne koptasd hiába a billentyûket és ne foglalkozz velem mert én sem foglalkozom veled.
Ocsikem te annyira sotet vagy, hogy neked mar a felemelkedes is ereszkedes, de a fogalmi zavaraidbol adodoan nem csodalkozom, hogy ilyen primko a felfogasod, nah mind1, hogy tenyszeruen egy kicsit helyretegyelek kis kolok:
www.google.com, www.wikipedia.hu, www.yahoo.com
(tanuld mar meg hasznalni legalabb ezeket a keresoket, ha mar a fejedbe annyira keves szorult, hogy azt sem tod mi micsoda)
NB:
1. "törvények csak segítik õket tiszteletben tartani" - ez a baromsag is csak alatamasztja amit emlitettem, olvass mar utana a torveny definiciojanak, es hidd el, nem olyan buta emberek definialtak mint amilyen te vagy
2. "A tulajdonjog persze nem törvényi dolog" - ocsisajt, ki irta ennek ellenkezojet?? Tanulj mar meg olvasni, vagy a szovegertelemzessel is problemad van esetleg? mert akkor megertem a masik okat, hogy miert olyan gyalazatos a tudasod
3. "elõszür tulajdonjog kell ahhoz, hogy tulajdon lehesen valami" - latod latod baz, nagyon el vagy kavarodva, tanulj picit pls, es ezt a leereszkedest ne is emlitsed senkinek, mert korberohognek
/segitek kiigazodni: elosszor tortenik a tulajdonba vetel, vagyis a tulajdonlas, es ez utan lesz jogod ra, amennyiben ...... *ugye mindent azert csak csak nem kell a szadba ragni, csak csak valamivel ovis szint folott vagy*/
4. az, hogy nehany angol nyelvu mu cimet, vagy angol szot ide hanysz, szted ki esik hasra tolle?? mert hogy te ezektol hasra estel, az nem jelenti azt, hogy mas is annyira buta, hogy hasra kell esnie ezektol, csakugy mint neked
5 Sztem tanulj meg leszakadni a buzerarol, es ha valamit nem tudsz, akkor kerdezz, de a baromsagokat ne hintsed folyamatosan, plane tobbszori figyelmeztetes (rautalas) utan NE!
Szóval ezzel teljesen elsikkadna az ember és a tehetség, mehetne apró alkalmazottnak egy multihoz.
Remelem nem fogod megmagyarazni a tulajdonlást amely jog nelkul van.
A jog fogalmaval kiba mertekben nem vagy tisztaban.
A tulajdonjog is egyfajta jog, es tulajdonolni lehet egy primitiv kozossegben is, ahol nincs jog, sot, ott is ahol diktatura van.
Kiba zavaros vagy, annyira zavar, hogy ugy jon le, mint hogy valakinek el kellene magyarazni a dolgokat neked, mikor kiba modon nincs kedvem ehez, csak annyira buta vagy, hogy meg a keresot sem tudod hasznalni, es nem tudod tisztaba tenni a fogalmakat, nagyon gaz.
Uristen, ugy csinalsz mint aki nem erti azt, amit leir a masik, hogy ez most az adottsagaidbol kifolyolag, vagy demagogizmusbol, nah ezt nem tom igy eldonteni, de hidd el nem is erdekel, foleg mert van dolgom, es javitanom kell meg 6+1 fejezet tananyagot (amiben szinten van kozgazdasagtan, jog, pszichologia, muszaki technologiak, fogalmak, etc).
Kerlek, tisztazd a fogalmaidat, es majd akkor gyere es mond a dolgokat, akar barmely mas forum temaban. THX
Masfelol: Termelest nem ertekesitenek, azt amire gondolsz enyhen szolva maskeppen nevezik (vagy legalabbis velelmezem, hogy mire gondolsz)!
Stilus: olvasd vissza legyszives mire miket irtal, es gondold at azokat pls.
A 19-es hozzaszolasodhoz mar nem is akartam megemliteni, mert igyis lehordonak erzem amiket irtam, pedig a lenyege nem a lehordas volt, hanem a tenyszeruseg.
De sajnos ilyen a 22-es hozzaszolasod is.
lasd (te irtad): "Ha valamit nem lehet lopni akkor nem lehet törvényekkel védeni sem." - ami tenyszerûen létezik, azt lehet lopni is, az egyik legjobb pelda erre, amivel kiba sokan nincsenek tisztaban: Einstein - szomoru, hogy masok talalmanyait szabadon olvasgathatta, lophatta az otleteket, ugyanakkor senki semmit sem tud arrol, hogy kiknek az otleteibol meritett, miket, etc, es azok, akiktol eredtek talalmanyok, felfedezesek, gondolatok, sokszor el vannak feledve, de ha van egy ember, aki ezekbol merit, ezekbol szarmaztat (a baj az, hogy nem tudni, hogy valojaban mennyi a szarmaztatott anyag, es mennyi a valos, altala kidolgozott effektiv produktum), es megfelelo szarmazasu, akkor az mindjart vilagsztar, zseni, iq bajnok, majdhogynem egyszeruen istennek van kikialtva. Szval ez gaz!
Es szomoru, hogy ugy latod a dolgokat, ahogy azok az irasaidbol tukrozodnek (legalabbis itt).
En inkabb igy latom: az tukrozodik az irasaidbol, amit a tolvajok csinalnak itt magyarorszagon politika cimen, zavarodottsag, szaggatottsag, osszefuggestelenseg, irracionalis kapcsolatok, etc
Ez majdnem olyan, mint a suliban a gyerekek verekedese, es hasonlok, a szulok problemai ravetulnek a gyerekekre, azok pedig a hasonlo koru kozossegekben konfrontalodnak.
Szval ebben az egyben egyetertek veled: NO COMMENT :-)
Na ne mar, hogyne emelkedhetne, miert ne lehetne mar emelni (annyiert adja amennyiert akarja, addig a korlatig emelheti halal nyugodtan, amig akar nullara ki nem hozza, utana meg egy ideig csinalhatja, de az ido maximalis hosszat ilyen vonatkozasban tobb kozgazdasagi tenyezo is befolyasolja!)?
Ne ugy gondolkozz mar, hogy ami kint van most a piacon, amit mar eladtak kiskereknek, vagy akar nagykereknek, hogy annak ugrik meg, senki sem ertette igy, konnyen meglehet, hogy csupan te ertetted igy, ez viszont szomoru!
Nah mind1, ezt lehetne ragozni, es elkezdhetnek kozgazdasagi grafikonokat, meg egyeb intel grafikonokat bevagni, de kellene tudnod neked is hasznalni a google-t /elvileg, ha mar ide kepes vagy irni/.
Blackrose a 8-as hozzaszolasod: miket irsz ember!!!!!!??????
Te ugyan mit tudnal mar a vilag masik felerol mint egy porszem, hogy milyen egyetem kivel hogyan mirol allapodik meg csendesen, vagy kap tamogatast anyagi vagy egyeb mas vonatkozasban?!
Te megis ki vagy, vagy kinek hiszed magad???
Ugy teszel kijelenteseket, hogy fingod sincs a dologrol, mint pl arrol, hogy esetleg ki licenszeli amugy az egyetemtol legalisan, etc - ezt is lehetne ragozni, de annyira ertelmetlen.
Ocsem baz ilyen kijelenteseket, amiket nyomsz, es hogy kopkodsz tudatlanul, pfffff, ez aztan arcra vall!
ez meg? : "Szerintem elkellene venni a szabadalmat a pofátlanoktól és public domainá nyílvánítani, mert a kérésük nem az Intel ellen irányul hanem a világ ellen a fejlõdés ellen méghozzá, úgy, hogy nem tudnak alternatívát felmutatni."
Mit tudsz a vilagrol, hogy ilyen kijelentesre jogosultnak erzed magad? UGYAN MAR EMBER, SZALJ MAGADBA PLS!
x alatt maximum 5-6 évet értek, de ha nekem kéne dönetin akkor mondjuk 3 lenne.
Ezzel részben egyetértek, de én csak úgy módosítanám, hogy a szabadalommal x évre lehetne csak. Így megéri fejleszteni is, nem csak "lopni". Mert ha egyáltalán nem lennének szabadalmak, akkor aki pénzt áldoz a fejlesztére, hátrányba kerül azzal szemben, aki csak másolja a kifejlesztett dolgot.
Ha eltűnik az összes démon, az angyalok is tovaszállnak.