• Ghoosty
    Amit mondasz az talán működik egy tőkeerős nagyvállalat esetében.
    Ha eltörölnék a szabdalmakat, akkor megszűnnének, vagy nagymértékben lecsökkenne a kutatóközpontok száma, ugyanis azok abból élnek, hogy kifejlesztenek valamit, majd eladják azt.
    Ha egy magánszemély, vagy kisvállaltat kifejleszt valamit, nem képes olyan mértékben a piacra vinni, hogy akár egy országot el tudjon látni. De meglátja ezt egy nagyobb vállalat, akkor max egy év múlva, de szerintem kevesebb képes világpiaci méretekben gyártani és ezzel megöli a kifejlesztőt.

Vagy nem vagy tisztában mennyi pénzbe és időbe kerül kifejleszteni valamit, vagy figyelmen kívül hagyod. Én pénzt áldozok arra, hogy kifejlesszek egy terméket tehát költségeim vanna, nem is kicsi. Ezt a költséget nekem abban a kis időszakban kell visszaszereznem amíg el nem kezdik másolni. Aki másolja annak igazából nincs fejlesztési költsége, tehát sokkal olcsóbban tudja adni ugyanazon nyereségszinvonal mellett.

És még nem vettem figyelembe az ipari kémkedést, ami ugyebár azt jelentené, hogy gyakorlatilag egyidőbe kijöhetek ugyanazzal a termékkel, de 100%-ban megspórolom a fejlesztés költségét. Ráadásul mivel teljesen legálisan lehet terméket másolni ezért senkinek egy rossz szava nem lehet.

Tehát valahogy mindenképp kell biztosítani, hogy egy fejlesztésnek legyen értéke. Értéke annak van amit pénzé lehet tenni. A te modelledben nem lehet pénzé tenni. Tehát csak erkölcsi értékről beszélhetünk.