BlackRose#44
Mind szép és jó lenne, he létezne érték amit nem lehet pénzé tenni. Először is az érték az relatív dolog ami neked érték az nekem nem és fordítva. Tehát ha nekem nem érték akkor nem adom érte a pénzemet sem, ha igen akkor viszont pénzt adok érte. Az érték a fejlesztésekben csak akkor van ha a célfogyasztóknak szüksége van rá, ez esetben fizetne érte pénzt. A mai fejlesztésekkel az a baj, hogy nagy százalékuk éppen értéktelen, vagyis nem piacképes ha már pénzről beszélünk és ha csak szabadalmak által tudjuk átlökni őket a piacképes körbe akkor már elég nagy a baj. A jelenlegi gazdasági rendszer a zero sum game-t látja maga előtt de ez nem az eset és persze nem is ez kell, hogy legyen. A rendes gazdaságban nem nyertesek és vesztesek léteznek hanem mindenki nyertes. A politikai rendszer az ami valakiből extra nyertest kovácsol valaki más kárára és ezért vannak vesztesek is. A szabadalmi rendszer ennek a része. Egy szabadalmak nélküli világban az egyetlen esélye egy cégnek, hogy előnyre tegyen szert a versenytársakkal szemben a fejlesztés lenne, és ami még jobb ez az előny csak rövid ideig tartana és ezért nem lehetne a babélokon aludni hanem folytonosan fejleszteni kellene. Persze nem beszélve arról, hogy a fejlesztések jelenlegi ára sokkal nagyobb mint egy szabadalmak nélküli világban lenne, mert ha korlátozol valamit automatikusan növeled az árát. És a szabadalmi rendszer korlátozza és nem pedig elősegíti a fejlesztéseket. A szabadalmi rendszer csupán azt segíti elő, hogy a szabadalom tulajdonosa az adófizetők által finanszírozott állam segítségével huzamosabb ideig biztos haszonra tegyen szert. De ha már erkölcsi alapokat piszkálunk akkor mi van azzal, ha 2 ember vagy cég ugyanazt a dolgot föggetlenül fejlesztette ki és mondjuk az első 1 percel később ért oda a szabadalmi hivatalhoz? Na én személyesen erre várom a választ. Mi van akkor ennek a másik cégnek (aki 1 percet késett) a fejlesztésével és a tőkével amit felemésztett ezzel a fejlesztésel? Milyen erkölcsi alapon van ay egyik cégnek 100% joga a szabadalomra és az általa biztosított jövedelemre a másik cégnek pedig 0%?