36194
-
#26075 Moto G Google Play edition hands-on (video)
Aligha nem a legjobb telefon 200 dollar alatt. -
#26074 Még több kiszivárgott képe a Nokia Normandyról
-
#26073 " felveszed a zene meg a kep mappát pluszba az írható mappakhoz"
Tenyleg? Es mi lesz a doksi, video, "insert barmi mas mappa here" mappaval?
"a bongeszo meg kap plusz jogot hogy irhat ahova akar"
Melyik bongeszo? Milyen plusz jogot? Mi alapjan? Mas app miert ne kaphatna meg ugyanazt a jogot? Ki donti el?
Te nem erted, hogy ez valojaban nem egy problema (plane nem hianyossag, epp ellenkezoleg), illetve egy olyan problema amire nem letezik tokeletes megoldas, es ahogy meg van csinalva, az nagyjabol a leheto legkompromisszum mentesebb megoldas. windows-on pedig kb barki barmit barhova irhat, meg sokkal inkabb, mint android-on, ahol alapbol sehova pluszba nem irhat semmi, permission-nel is csak a /sdcard-ba.
Nem hogy nem kidolgozott megoldas amit irtal, hanem sokak (szerintem a tobbseg) szamara egy elfogadhatatlan komromisszum, ami alapvetoen herelne ki a rendszert es tenne indokolatlanul korulmenyesse vagy kivitelezhetetlenne pofonegyszeru feladatok elvegzeset. Kb mintha abbol indulnal ki, hogy minden egyes program kizarolag azert keszul, hogy kartekonykodjon a telefonodon. Mintha fel sem fognad azt a legalapvetobb felismerest, hogy az OS alapveto funkcionalitasat herelned ki. Mindezt azert, hogy "megvedd magad" rosszul megirt programoktol amiknek a lehetseges veszelyeivel pontosan tisztaban is vagy a permission-ok miatt. Nevetseges az egesz dolog. -
#26072 Az Egyesült Államokban az vesz Kindle Fire-t, aki amúgy is a vásárlásainak nem ételhez tartozó részét teljes egészében az Amazonon végzi. Mindent ott vásárol, még táblagépet is. Ezért írtam oda az országot, ott ez egy ismert, elismert és komoly részesedéssel rendelkező termék egy olyan cégtől, amelyiktől az elmúlt 10 évben mindent vett. -
#26071 Jó akkor meg felveszed a zene meg a kep mappát pluszba az írható mappakhoz, a bongeszo meg kap plusz jogot hogy irhat ahova akar (ezt vezettek most be kb., amit jonak talalok). Az a baj, hogy meg mindig nem erted a problémát, vagy csak keptelen vagy elfogadni, hogy vannak az androidnak hiányosságai. Legalabb a szimplán a /sdcardba (alkönyvtár nélkül) valo szemetelést letilthatnak, ez meg windows alatt is tiltva van, ha nem admin módban fut a program.
Egyebkent egy szoval nem mondtam, hogy amit korábban irtam az egy teljesen kidolgozott koncepció lenne, de a mostaninál mindenképp jobb lenne. -
#26070 Pl beraksz egy sd kartyat? Egyebkent meg root nelkul definicio szerint nem tudsz irni a /sdcard-on (es az app privat helyein) kivulre, igy nyilvan particiot sem fogsz tudni letrehozni.
#26066: Ok, akkor tegyuk fel, hogy lenne az /sdcard-on belul egy almappa (mondjuk /sdcard/data), es minden app CSAK oda irhat, mert szerinted "az lett volna a megoldas".
Ebben az esetben mondjuk egy kepszerkeszto app hogy a bubanatba fogja a vele keszitett kepet berakni a kozos /sdcard/Pictures mappaba? Vagy egy doksiszerkeszto a vele szerkeszto doksikat az alapbol nem is letezo /sdcard/Documents mappaba? Egy emailklienssel vagy bongeszoval letoltott tetszoleges adattipusu csatolmanyt hogy raksz be a neki megfelelo user altal lathato (nem is biztos hogy meg letezo) konyvtarba? Stb.
A valasz mindegyik kerdesre egysegesen: sehogy, legfeljebb az alapveto hasznalatot is durvan megkeserito korlatozasokkal - az android pedig nem errol szol.
kifli: nahat, micsoda erv, nincs ott mit keresnie az embernek, akkor nyugodtan szemeteljen csak oda minden :) (egyebkent pedig nem is erv, mert rohadtul nem csak "rendszer helyekre" szemetelo programok vannak. Gyakorlatilag nincs is szinte megkotes, oda szemetel minden program ahova csak akar.)
A masikra meg: leirtam mar hogy mire jo a valtozas: link -
#26069 "Kivéve amelyik nem. Es ha oda is telepul, sokszor random helyekre szemetelnek amirol fogalmad se lehet - mint mar volt rola szo."
Rendszermeghajtón oda szemetel ahova akar, azokon a mappákon belül amúgy sincs keresni valója az embernek. Olyat még nem láttam, hogy az adattároló meghajtómon megjelent volna egy mappa, file vagy valami, csak úgy. A rendszer partíció azért van, hogy a rendszer ott tárolja a filejait. Nyilván van elegáns és kevésbé elegáns megoldás.
Ja értem, a beidézett részt olvastam csak el, meg úgy a linket csak felületesen (tl;dr :D)Akkor viszont ha eddig jó volt így a rendszer mire a változás?
A többit meg fatal leírta #26064 -
#26068 Mert pc-n mocskossul ki vagy segitve ahol van egy exe-d vagy msi-d, es nincs semmi permission, csak rakattinthatsz es imadkozhatsz hogy ne csinaljon kart.
#26062:
"pc-n még a legutolsó program is, aminek nem tudod állítani hova települjön automatice a program files mappába települ."
Kiveve amelyik nem. Es ha oda is telepul, sokszor random helyekre szemetelnek amirol fogalmad se lehet - mint mar volt rola szo.
"fogalmad sem lesz róla, hogy csinál-e az adott program magának mappát vagy sem, mert privát mappához nem kell engedély"
szerintem itt akkor nem nagyon fogtad fel, hogy mirol van szo. Az emlitett privat mappa helye fixen adott (/sdcard/Android/data/data/your_package/), ha letre is hoz oda barmit, az konnyen ellenorizheto, mellesleg senkit nem zavar ott. -
#26067 Vigyük tovább akkor, ki vesz kindle fire-t? Nagytöbbség bemegy a bótba aztán rábök, hogy aztkérem. Megköti szépen mellé a szerződést a szolgáltatóval és jólvan. kindle fire-höz nem így jutsz hozzá...
Ha mégsem így lenne, és webshopban veszi az egyszeri user, meglátja hogy kindle fire, azthiszi valami myaudio, hüvely, concorde vagy hasonló kínai csoda. Mert ilyen márkanevet még nemlátott, úgyhogy vesz egy csamcsungot helyette, vagy ha eleve kínai szar volt a cél, akkor ahhoz képest drága, úgyhogy megrendeli valamelyik "neves" gyártó tabját. -
#26066 Persze majd a storeból telepítéskor még gépelgessek. Az lett volna a megoldás amit írtam, az sd-n is data könyvtár szerű struktúra a programoknak, máshova nem írhatnak, csak olvashatnak.
Vagy csinálhassak több partíciót. -
#26065 Ez is hülyeség. Androidon minden a /data/appba települ, az adatai a /data/databa, kivéve azokat a dolgokat amiket az sd-re ír.
Na most ez kb pc-n a dokumentumok (játékoknál) meg a normálisan megírt appoknál az appdata (windowson).
A temp meg ettől temp, hogy oda lehet szemetelni. -
#26064 Facepalm. Akkor mégegyszer: PC-n a rendszerpartíció kisebb. Mutasd meg, hogy gyárilag root és minden hackelés meg init.d script nélkül hogy tudok olyat csinálni, hogy leválasztok az sdből 500 megabájtot, ahova az appok szemeteljenek, a maradékon meg rendet tartok.
"Itt legalabb biztos lehetsz benne hogy ha egy programnak nincs jogosultsaga kulso tarhelyre irni, akkor nem tud ilyet csinalni, szemben a pc-vel, ahol barmelyik programot futtatod, sosem tudhatod hogy valojaban mit fog csinalni, csak remelheted, hogy nem fogja teleszemetelni a geped."
Persze, mert PC-n nem lehet jogosultságot állítani, mi? :D
A lépés üdvözölendő, kár, hogy kb 20 év mire a min api level a kitkat lesz a legtöbb fejlesztőnél, egyelőre ott tartunk, hogy a froyot már el lehet dobálni. -
#26063 Az Amazon appstoret minden Kindle Fire felhasználó (lásd még: Egyesült Államok) használja, mert nekik az van a Play Store helyett - akik oda írnak azok nagyrészt onnan jönnek, az, hogy van pár külsős is, aki feltelepíti, az valószínűleg elenyésző. -
#26062 az amazon nem alap android tartozék, nincs rajta gyárilag a telefonon, nagyrészt az emberek nem is hallottak róla, geekek telepítik leginkább. Tovább nem folytatnám a gondolatmenetet, azthiszem egyértelmű, hogy ott miért vannak ízekre szedve a jogosultságok.
Egyébként visszanézve kemszi alap gondját kicsit elkanyarodtunk, mert ő program files mappát szeretne kb.
pc-n még a legutolsó program is, aminek nem tudod állítani hova települjön automatice a program files mappába települ. Max meghajtót nem tudsz választani, igencsak ritka esetben (még ritkább, hogy a gyökérbe települ, de ilyennel még nem találkoztam az elmúlt nemtudom hány évben). És ezen kívül van, hogy valami szemetel a system partíció gyökerébe.
Szóval nem csak az elhagyott log file-ok és egyébb fileokkal van a gond, hanem magával azzal, hogy könyvtárat hoz magának létre a gyökérben.
a skinnyman által korábban beidézett api módosítás miatt, mivel nem kér engedélyt, éppen, hogy fogalmad sem lesz róla, hogy csinál-e az adott program magának mappát vagy sem, mert privát mappához nem kell engedély. -
#26061 indító meghajtó, leginkább a system partíció. Ahhoz a felhasználó amúgy sem nagyon nyúlkál (minek?), oda lehet szemetelni. Ha meg valaki nem c-re rakja az oprendszert és ebből gond van, az a saját baromsága. (ha pedig már átállítani volt esze, akkor az ebből keletkező problémákat is tudja kezelni)
Olyan programmal meg igencsak rég találkoztam, aminek nem adhattam meg a telepítés helyét, ez a jó esetben kicsit túlzás, és a sokszor is inkább ritkán (nagyon ritkán). Ha az appdata mappába piszkál egy program azt sem értem miért érdekes, ott van a nevében, hogy a programok adatai vannak ott, rendezve van, nem az adattároló meghajtóm gyökerében vannak széthajigálva a cuccok, ráadásul az appdata rejtett nem?
Gondolom ha a system partíció lett volna teleszemetelve kemszi sem tévedett volna ide ilyen kérdéssel, hogy azt nem-e lehetne kitakarítani. -
#26060 Nézd meg mondjuk az Amazon free app of the dayt - ott zuhognak az egy csillagos ízekre szedések minden feleslegesen megadott engedélyért (legyen az bármi). Tehát van egy tudatos felhasználói kör, aki odafigyel erre, ezt a tudatosságot lehetne (kellene) kiterjeszteni. -
#26059 meg lehetne oldani, csak bacnak rá, mert a user-ek 99,9%-a nagy ívben tesz rá, hogy mit hova pakol a telefon vagy hogy milyen hozzáféréseket kér és használ.. de ez mondjuk a windows-nál is igaz, csak amikor elfogy a hely, és nyüglődik a rendszer, akkor jön a "háezmostméé"
"nem teszel fel olyan appot ami ehhez ker engedelyt"
azért megnéznék egy kimutatást arról, hogy a play-en hány olyan app van, ami csak tényleg ahhoz kér hozzáférést, ami indokolt.. gyanítom a használható appok száma erősen leredukálódna pár tucatnyira, ha kritériumként kezelném a dolgot..
-
#26058 de azzal, hogy sejtem azt, hogy máshova is irkál még mindig ki vagyok segítve :D -
#26057 Ja, mert a kijelzőket ugyanaz a kutatócsoport fejleszti, mint az akkumulátorokat. Már megint akkora hülyeségeket, hordasz össze, hogy nem igaz :D -
#26056 Ez a kezdetektol pontosan igy is van, minden app egy kozponti helyre telepul, ahogy mar mondtam. Es alapertelmezes szerint pontosan csak a sajat mappajan belul garazdalkodhat minden app. Kulso tarhelyen tetszoleges helyre csak akkor irhat, ha van ra engedelye.
Azt pedig hogy meg lehessen adni, hogy mit pontosan hova mentsen, az technikailag eleg nehezen lenne kikenyszeritheto (ertsd: sehogy) az OS alapveto funkcionalitasanak kiherelese nelkul. -
#26055 az lenne a legjobb, ha minden app egy adott alapértelmezett helyre települne, egyértelmű névvel, de meg is adhatnám telepítéskor, oda települjön vagy hova és milyen névvel...és a saját mappáján belül hozza létre a könyvtárait, amibe szemetel vagy ment dolgokat, és appon belül lehessen neki megadni, hogy "héló, ezt meg ezt ne oda mentsd, hanem ahova én akarom"... de hát ez a 21. században még egy túl nagy elvárás a jelek szerint...
-
#26054 Nem latom hol szar mindketto, illetve hol lehetne jobb. Lenyegeben arrol van szo, hogy ha egy appnak joga van irni a kartyara, akkor tud oda irni. Ez igy lett kitalalva, ennek igy kell mukodnie. Ha nem akarod hogy valami irjon oda, akkor nem teszel fel olyan appot ami ehhez ker engedelyt, vagy bizol benne hogy ha ilyenre kert engedelyt a fejlesztojuk akkor sem szemetelik tele csak azert is, ha megbizol bennuk es megis teleszemetelik, akkor meg anyazol naluk. Nem latom hogy ebbe mi a rossz es hogy mukodhetne maskepp. -
#26053 akkor mondhatni olyan, mint a windóz.. többnyire egy helyre telepít (az a program fülesekbe, droid meg a data-ba) mindkettő, és össze-vissza szemetelnek a külső adataikkal..
egyezzünk ki abba, hogy sz@r mind a kettő, és nincs értelme tovább boncolgatni a témát (:
-
#26052 Ezt még régebben írtam beadandónak, ha jól emlékszem 2-3 mappát létrehoz magának a gyökérben :D Mondjuk picit csalás mert egyikbe a python értelmező kerül a másikba meg a sl4a, de akkor is :3 -
#26051 Illetve amiket felsoroltam az arra vonatkozott, hogy hol tarolt az app kulso adatot. Mert ha arrol van szo, hogy hova telepul az app: egysegesen minden app ugyanoda, a /data-ba. -
#26050 "androidon meg tényleg minden oda települ, ahova épp a programozó kedve tartotta"
En eddig osszesen ezekkel a verzioval talalkoztam sztem:
-sehol nem tarolt kulon adatot
-a kozponti helyen a privat helyere pakolt adatot (/sdcard/Android/data)
-nem apphoz tartozo kozos adatokat valami kozos helyre rakta be ahova valo (peldaul kepet az /sdcard/Pictures-be)
-te valaszthattad ki hogy hova rakja az adatot
-legrosszabb esetben pedig nyitott a /sdcard gyokerebe neki egy mappat
Pc-n fel nem tudnam sorolni, hogy hany fele helyen talaltam mar kulonbozo programok szemeteit. -
#26049 manapság a legtöbb PC-s programnál már telepítéskor meg lehet adni, hogy hova tegye fel magát (persze ha valaki ész nélkül csak a Next-et nyomkodja, annak nem tűnik fel a dolog)
szemetet meg szinte mindegyik hagy maga után (nem árt törölni néha a WindowsTemp és a userLocal SettingsTemp könyvtárat..)
az is tény, hogy pl a játékok és különböző programok a mentéseket már össze-vissza pakolják a dokumentumok júzer almappáján belül.. rendszer-telepítéskor kész rémálom összevadászni a savegame-eket..
androidon meg tényleg minden oda települ, ahova épp a programozó kedve tartotta, sokszor még csak nem is egyértelmű a megnevezése, és az ember reménykedhet, hogy a megfelelő fájlokat mentette le..
másik, amin én kiakadtam, hogy újra kellett flashelnem a kütymütyöm, előtte több progiban is rámentem a beállítások mentése lehetőségre (pl Apex Launcher, PowerAmp, Profile Scheduler, stb) és ehhez képest jóformán az összes közölte, hogy a visszaállítás nem lehetséges vagy hogy a biztonsági mentés nem található -.-
-
#26048 Az eléggé erőforrás lehet, de egy ütemező jobb esetben tud hasonlót nyújtani. Amúgy w8-ban pl 2 helyi alkalmazás nem tud egymással kommunikálni fájlokon keresztül, bár ez inkább IPC (régebben linkeltem is hasonlóról videót), mint fájlkezelés :) -
#26047 Egy ideális világban minden program a saját virtuális gépén, virtuális partícióban fut? :) -
#26046 Van program ami csinál mindennek sandboxot, csak ugye ez 3. fél és nem a gyártó :)
#26037 meg nekem picit komikus, hogy meg van magyarázva, hogy ez így jó, de a Google valamiért mégis lépett és megváltoztatja :D -
#26045 Frissült a Chrome.
Link -
#26044 Pontosan.
kifli: akkor gyengebbek kedveert: mivel nem kell jogosultsag az app sajat kozponti helyenek eleresehez, igy valszeg kevesebb app fog tarhely irasra jogosultsagot kerni, amelyik app megis jogosultsagot ker innentol, ott lehet sejteni hogy mashova is irkalni akar. -
#26043 -
#26042 "pc-n ezt meg tudod mondani." - dehogy tudod - jó esetben megmondhatod, hogy ne a /Program Files-ba rakja a dolgait, de sokszor még az sincs, ismerősnek voltak már gondjai abból, hogy sok éve brahiból nem c: lett az első merevlemez meghajtója, sok program pedig nem %ProgramFiles% meg %SystemDrive% és hasonlókkal operál.
De ott van például a Google Chrome, ami a Program Files-t nem is piszkálja, hanem az %Appdata%-ból dolgozik, így kerüli meg, hogy frissítéskor szükség legyen az adminisztrátori jogkörre...
vagy, hogy egy driver vagy hotfix telepítéskor az indítási meghajtó rootba tömöríti ki magát, és ott is felejti maga után a szemetet, ha az épp nem C: volt...
és még lehetne sorolni a hasonló furcsaságokat PC-n is :)
Ezért próbálja minden rendszer elrejteni valamilyen szinten a fájlrendszert a felhasználó elől, mert azzal csak gond van, és előbb-utóbb úgyis rendetlenség lesz. De ha nem látod, nem morogsz miatta :) -
#26041 Hát, ha te meg tudod mondani, hogy hova pakolja 1-1 app a cuccait droidon akkor gratulálok, pc-n ezt meg tudod mondani.
Az pedig, hogy pc csak rendszermeghajtóra szemetel annyi előnnyel rendelkezik, hogy azt a kutya nem nézi, de a d meghajtómon nem jöttek létre mindenféle log file-ok és hasonlók. Az sd-n eléggé zavaró a sok cucc, mivel azt a tárhelyet használja az ember. Ha rádugod a gépre nem mindenféle log és egyéb file-okat akarsz látni rajta.
Az api-ról meg, ez csak annyi, hogy nem kell jogosultságot kérnie, ha az app csak a saját privát file-jait akarja írni olvasni. Tehát ezentúl jogosultságot sem kér :D
De ez is csak akkor, ha azt szeretnéd, hogy más appok ne férjenek hozzá a te appod file-jaihoz. -
#26040 Engem az érdekelne hogy 4.0-tól miért lett lebutitva az sd card kezelés. Pl. Sony xperia m, l vagy sp nel is arra panaszkodnak hogy nem lehet athelyezni vagy mi. Vettem egy olcsó ZTE Blade V -t és van a belső tarhely meg egy sdcard0 rész. Az igazi sdcard sdcard1 néven van de nem ide helyezi át hanem az sdcard0 - ra. A copilot és a navigon is oda töltötte a mapokat szerencsére simán atrakhattam az sd kártyára de a többi appnal ez nem így van. Szóval van egy 16gb-os kártyám amin max zenék meg térképek lehetnek. Android 4.1.2 van rajta de ahogy utána olvastam ez újabb verziókkal se változott. Ha ezt tudom akkor veszek inkább egy moto g-t és elfelejtem az sd kártyát. CM 7.2es Defy vel ment minden az sd kártyára, sokkal egyszerűbb volt csak sajnos betört a kijelzoje ezért muszáj volt új telot vennem. Helyesírásért elnézést, tabletről írok. :D -
#26039 Rajta vannak biztos, csak rossz nézni, ahogy fölösleges dolgokra pazarolják a pénzt/energiát. Ami most folyik már csak azért van, hogy legyen mivel marketingelni. Mert papíron ezek a dolgok nagyon jól néznek ki, és el is érik a céljukat, hogy vakul a paraszt, de gyakorlati haszna nincs. Vagy ha tudsz mondani nekem egy olyan pozitívumot az 1440p mellett, ami gyakorlatban is megállja a helyét, akkor aztmondom ok.
A végeredmény pedig az, hogy mi szopunk, mert a többi gyártó se hagyja annyiban és felbontást növelnek, és így nőnek az árak is, mert van mire hivatkozni, gyakorlati előnyök nélkül is.
Igen 40 év alatt azért volt bőven fejlődés, de megvannak a technológia határai, és szerintem már a vége fele járnak. A polimerre való átállás hozott egyszer méretcsökkenést, mert ugye korábban még vigyázni kellett, nehogy kifolyjon az akku. Mostmár nem kell annyira szigetelni a polymer miatt.
Az anód és a katód valószínűleg a legideálisabb anyagból van, ezt volt idejük bőven kikísérletezni a lehetséges földi elemek elfogytak. A polymer pedig eléggé kevés helyet foglal, ahhoz, hogy azt ki lehessen váltani. Mint külső szemlélő, én olyan sok lehetőséget nem látok már itt teljesítménynövelésre. A technológia mai állása szerint legalábbis szerintem már annyi helyet megspóroltak, amennyit csak tudtak. Annyira meg nem bonyolult egy akkumulátor, hogy kihúzzanak valamit hirtelen a seggükből, amitől a lithium akkuk sokkal nagyobb teljesítményre lesznek képesek. -
#26038 Szerintem nem volt rinya, egy jelenségről beszélgettünk. -
#26037 droid-on meg max az /sdcard-ra szemetelnek a programok, akkor az miben rosszabb, mintha a fo particio gyokerebe szemetelnenek? Az API meg annyi, hogy ha egy program tud kulso tarhelyre irni, akkor tud kulso tarhelyre irni. Ennyi. Ebben megis mi "nem OK"?
Rossz programot meg minden platformon joga van az embernek irni, neked meg jogod van nem feltenni. Itt legalabb biztos lehetsz benne hogy ha egy programnak nincs jogosultsaga kulso tarhelyre irni, akkor nem tud ilyet csinalni, szemben a pc-vel, ahol barmelyik programot futtatod, sosem tudhatod hogy valojaban mit fog csinalni, csak remelheted, hogy nem fogja teleszemetelni a geped.
kifli: nem ez volt a kerdes, hanem hogy lehet-e rendezni "Úgy mint pc-n", a valasz pedig, hogy igen, kb pont ugy lehet. Ha a program ertelmesen van megirva, alapbol a kozponti helyre pakol, ha pedig valamiert mindenaron ragaszkodik hogy valahova szemeteljen (es ki se lehet valasztani, hogy hova), akkor fog. Ez pontosan igy mukodik mindket platformon.
Egyebkent ugy latom, hogy konkretan mar leptek is a "problemara", talan ez a legertelmesebb dolog amit tehettek ezzel kapcsolatban: [URL=http://developer.android.com/guide/topics/data/data-storage.html#filesExternal]"Beginning with Android 4.4, reading or writing files in your app's private directories does not require the READ_EXTERNAL_STORAGE or WRITE_EXTERNAL_STORAGE permissions."[/URL]
Ugyhogy asszem be lehet fejezni a rinyat :) -
#26036 SwiftKey beta update changes emoji UI, resolves performance and memory issues