964
Beszélgetés Buddha tanításáról, buddhizmusról
-
#244 Azthiszem kezdem érteni, bár nem tudom.
Arról tudtam, hogy a lélek "fejlődik" több élet alatt, és ha "megvilágosodik -> buddha" akkor kikerül a körforgásból, és elér a ...ba (az most nem jut eszembe hogy mi).
De az, hogy születés előtt kiválasztunk egy feladatot és azt kell teljesíteni..., hát nem tom. Végülis így érthető naggyából az elmélet, ahogy leírtad, de kicsit nekem ellentmondásosak a dolgok. Bár mikor etika órán olvastunk tanokat, akkor is sok ellentmondást éreztem benne (nem voltam egyedül vele :-D)
A karma szerint ha negatív dolgot cselekszek akkor fájdalmas dolog "fog történni", ok-okozat törvény. Nade hogyan, mi dönti el, hogy mi negatív és mi pozitív dolog? :-o
Nah a karma-nak még utána olvasok majd egy kicsit. Egyébként azt kérdeztem az előző üzenetembe a dolgokat, mert már tanultunk is róla, meg olvastam is a buddhizmusról, sorsról meg küldetésről nem volt szó :S Csak annyiról, hogy fejlődik a lélek, tapasztalatokat szerez. -
bcrics #243 Van Élet abban, amit Írsz.. -
#242 De ha így lenne, akkor miért nem tudja minden ember, hogy miért született, mi a sorsa, mi a célja?
Azért mert a leszületés folyamán "elfelejtjük" (igazából nem, csak nem tudatos a dolog). Ezért voltak a természeti népeknél különböző rituálék, beavatások, a különböző korokba való lépéskor, hogy ezt felszínre hozzák. Mivel ezeket a mai társadalom kiírtotta (mivel primitívnek titulálta), így a mai embernek nehezebb dolga van, többek között ennek köszönhető a tinédszer kori lázadás jelentős felerősödése is. Az emberek elvesztették a kapcsolatot önmagukkal (az istenivel).
És hogyan lehet megismeri a karma -t Sajnos a karmáról nagyon keveset tudok, vannak itt akik hozzáértőbbek, talán ők megválaszolják.
Attól miért leszek szabad, hogy megismerem mik a szabályok és tudom mi miért történik velem? :-) Azért, mert így szabadon korrigálhatsz, szabadon fejlődhetsz, nem pedig azon frusztrálod magad, hogy "miért vagyok ilyen szerencsétlen, mindíg rossz történik velem". De nem értem ezen mi nem érthető, hiszen így van ez "idelent" is. Ismered a szabályokat így szabadon mozoghatsz, elmehetsz bárhová, vásárolhatsz, csinálhatsz ami jólesik, ha megszeged a szabályt megbüntetnek, szerintem tök egyértelmű.
Az buddhizmus azt tanítja, hogy megvan írva előre a sorsunk, meg céllal születünk mindig, megvan mindenkinek a helye? :-/ Erről nem tudok nyilatkozni, nagyon keveset tudok a buddhizmusról.
A sorsát az ember maga alakítja ki, hiszen nem a sors dönti el például, hogy ha kimegyek az ajtón merre fogok elindulni, hanem én :S Igen a sors szó értelmezésével van a probléma. A sors nem azt jelenti, hogy meg van írva egy könyvben minden cselekdeted, és bármit teszel az sorsod és nincs döntésed. Képzeld el így: Katona vagy és kapsz egy küldetést (feladatot, ahogy jólesik): Keresd meg az ellenség táborát és mérd fel erejüket. Nem mondják meg pontosan, hogy merre menj, melyik pillanatban hova lépj, melyik fa mögött bujj meg, csak a célt kapod meg, hogy hogyan jutsz el oda nem mondják meg, az a te dolgod. Úgy is dönthetsz, hogy dezertálsz, persze azért kapsz büntit, ha elkapnak (nos a karma mindíg elkap, néha előbb néha utóbb :)). Így van ez az életben is, mielőtt megszületsz kiválasztod a feladatod (nem kell nagy dolgokra gondolni, nem olyat választasz, hogy pl: megalapítom a Microsoftot és én leszek a világ ura :) ) pl.: barátság. Megérteni, hogy mi a barátság, hogyan működik, mit kiván az egyéntől. Ennek megfelelően találkozol emberekkel az életben, ennek megfelelően jönnek a feladatok (nehézségek) és neked meg kell tanulni, hogy mi is az a barátság, ha sikerül következő életedben más lesz. Mindez addig megy míg meg nem világosodsz (mert az nem megy egy élet alatt, csak akkor ha sok előző ezt már előkészítette), ha ez megvan kikerülsz a karmakerékből. Életünk a tanulásról szól, mely a szenvedésen keresztül történik.
Jelenleg így látom a dolgot, lehet, hogy ez nem igaz, nem tudom. Tanulok én is :) -
#241 De ha így lenne, akkor miért nem tudja minden ember, hogy miért született, mi a sorsa, mi a célja? És hogyan lehet megismeri a karma -t? Attól miért leszek szabad, hogy megismerem mik a szabályok és tudom mi miért történik velem? :-)
Az buddhizmus azt tanítja, hogy megvan írva előre a sorsunk, meg céllal születünk mindig, megvan mindenkinek a helye? :-/
A sorsát az ember maga alakítja ki, hiszen nem a sors dönti el például, hogy ha kimegyek az ajtón merre fogok elindulni, hanem én :S -
#240 Ha az ember nem dönt, a szamszára forog vele, és egyre mélyebbre sülyed. Akkor ez is egy döntés nem? (a döntés megtagadása)
Ez az egész "leszületik" téma, egy newage szinkretista cucc. A buddhizmus soha nem beszél ilyenekről, sőt. már amit a szó suggal is erősen dharma ellenes. Nincsenek nagy célok, sors és hasonló dolgok. Ha lenne, értelmetlen volna amit a buddhizmus ír. Már ha van sors is értlemetlen a karma, mert akkor nem tudsz mást tenni mint ami a sorsod, tehát mi értleme?
Ha tényleg így van akkor mik azok a különböző képességek amikkel az emberek születnek, miért van az, hogy minden embernek megvan a helye?
És aki ismeri a szabályokat, nem szabad, hanem rendes rab, aki nem csinál gebaszt a börtönben. Buddha is azért ült le a fa alá, mert nem volt hajlandó belenyugodni a szabályokba.
Hogy tudnád élni az életed megfelelően (megértve és rendzve a felmerülő dolgokat), ha nem ismered a karmát és annak működését? Pont a karma szabályát ismerve leszel "szabad", hiszen így tisztában leszel azzal, hogy mi miért történik veled. -
#239 Értem, mit írtál, és az a rész nem is kifejezetten neked szólt, csak az egy közkeletű félreértelmezés, ezért jobbnak láttam idejekorán leírni. -
#238 Ha az ember nem dönt, a szamszára forog vele, és egyre mélyebbre sülyed.
Ez az egész "leszületik" téma, egy newage szinkretista cucc. A buddhizmus soha nem beszél ilyenekről, sőt. már amit a szó suggal is erősen dharma ellenes. Nincsenek nagy célok, sors és hasonló dolgok. Ha lenne, értelmetlen volna amit a buddhizmus ír. Már ha van sors is értlemetlen a karma, mert akkor nem tudsz mást tenni mint ami a sorsod, tehát mi értleme?
És aki ismeri a szabályokat, nem szabad, hanem rendes rab, aki nem csinál gebaszt a börtönben. Buddha is azért ült le a fa alá, mert nem volt hajlandó belenyugodni a szabályokba. -
#237 Pedig nagyon jól összefér a sors és a karma. Mielőtt leszületnénk eldöntjük miért jövünk mi a cél (sors, predesztináció) és ennek megfelelően értékelődik a karma is. (mégpedig azért mert ha valaki nem a helyén van az szenved, viszont a helyed minden esetben az, amit fent választottál = predesztináció). A Tibetieknek nagyon is igazuk van, csak az szabad aki tisztában van a szabályokkal :). -
#236 Ha az ember nem dönt, mások döntenek helyette. Ha az ember nem dönt akkor az a döntése :). Mások nincsenek. :) -
Ronny #235 vannak nálatok ingyenes előadások? -
vankibúvó #234 Én értem mit mondasz de te lehet nem érted amit mondok mert akkor nem írtad volna azt a badarságot a 2 kiló rossz karmáról.
Ugyanabban az értelemben nincs rossz karma és jó karma mint amilyen értelemben nincs jó és rossz sem. -
#233 Látom a Karma bonyolult tan...
A karma a szándékos tett. Nincs jó, meg rosz karma, azok későbbi betoldások. De ha még nem is, akkor is beleférnek az előző rendszerbe. Szintek vannak. A "világiaknak" még Buddha is a vallásos maszlagot nyomta a jóságról, erényekről, stb. Sőt, még a hülyébb szerzetesenkek is. Szutrák is mondják, csak olyan ind stílusban. Ha megérted kiderül, hogy nincs jó meg rosz, csak szenvedés, meg nem szenvedés. Ha szenvedést okozol, szenvedsz. Egyzserű visszacsapás. Nem kell misztifikálni. Könyen belátható. Ha gyakran megvered a szomszéd kölköt, egyszer megnő, és visszagyepál. Ha dühödben bogarakat taposol el, a düh el fog emészteni, mert a düh már csak ilyen...
A 2 kiló rosz karmát csináltam, akkor kell 2 kiló jó is, és nullán vagyok, típusú gondolatok, kórosan nem buddhisták. Buddha okos fickó volt, és realista! A karma a tettek az élethelyzetek megoldásához annyi a köze, hogy a tudatállapot sokban meghatározza a reakciót, és annak hatását, vagyis hogy azt hogy éljük meg.
Az meg, hogy minden helyzetben, mindíg döntünk, persze... Minden döntés, amiket meg kell hozni. Ha az ember nem dönt, mások döntenek helyette. -
#232 Egyetértek. De a Tibetiek helyenként nem :D -
#231 Pedig az életben minden lecke. Viszont valóban nincs jó és rossz megoldás, mivel nincs jó és rossz :) -
vankibúvó #230 Én meg az amatőr, azt hallottam van jó karma és rossz karma.
Gondolom, a rossz karmához az kellett hogy valamit ne igazán jól csinlájak, a jó karmához pedig az hogy igen.
Az élethelyzetek nem megoldandó problémák ?
Szerintem a nagy tudományosságoddal nem látsz tovább az orrodnál.
Akkor te a nagy tanult buddhista mester csak úgy élsz bele a világba ?
Nem gondolkodsz mikor mit kellen csinálni, mi lenne a helyes ?
-
#229 Miféle leckét? Az élet, és maguk az élethelyzetek nem megoldandó problémák, amiknek van jó, és rossz megoldásuk. És nem is főpróba. Minden helyzet éles. -
vankibúvó #228 Szerintem olyasmi lehet a karma, hogy szembekerülsz egy adott élethelyzettel és kiderül megtanultad-e a leckét.
Így nem probléma a szabad akarat. Dönthetsz rosszul is.
Gondolom olyankor egyre élesebb helyzetekkel kerül szembe az ember. -
#227 Minden más döntés? Mármint a karmán kívül? A döntés ok-okozaton kívül?
Ez is kb. olyan, hogy "az életemben az első a buddhizmus, csak utána jön a család, a munka, a haverok, a kaja, pia, nők, wczés, a net, stb..."
Ilyenér bárki hozzáértőtől kapni egy jó kis hátbaveregetést, hogy mennyire jó az ember humorérzéke. :D
Amit szabad akaratnak hívunk úgy általában, az simán megfér a karma mellett/benne. -
#226 Ez csak egy szóvicc veolt. De ha (ahogy mondod) valakinek megérett a karmája, úgyis megtalálja az utat, akkor a reklám is felesleges túlzás, mert ha megérett, megától is megtalálja. A beérett karma elen már maga Buddha sem tehet (A szutra amiben a fivéreket a csészéje alá rejti).
Én valahogy szkeptikus vagyok. A sors és a karma nekem nem igazán fér össze. A karma jelentése szándékos tett. Okok és okozatok, ebből áll a világ, minden más csak döntés.
Egyébbként csodálatos a Tibetiek részéről hogy ebbe képesek voltak belecsempészni a predesztinációt, és megszüntetni a szabad akarat fogalmát a karmára hivatkozva. Taps, taps. Dehát az akkori uralkodóknak ez keltt a rendfentartáshoz arrafelé, és bevált :) Ettől még maradok a szabad akaratnál, mert ha nincs, és minden karm,a akkor értelmetlenné válik a karma. -
#225 Ezt én most honnan tudhatom? Tapasztalataim szerint második olvasás után fölfogom, ami le van írva. :-)
Bár a "keleten tett élménybeszámolóit" úgy értelmezem, hogy "keleten szerzett élmény nyugaton tett beszámoló", mert szerintem így több értelme van, de ha nem ezt akartad kifejezni, akkor jelezz. :) -
moralosan #224 Jól értetted az utolsó mondatomat? :) -
#223 "Hogyan kerülhetnék el azok, kiknek tudata állást foglal a klésák erős mérgét? Még ha csak hétköznapi [életet] is élnek, akkor is elemésztik őket a klésák kígyói."
Juktasastika -52 -
#222 Van egy pár dolog az írásodban, ami felkeltette az érdeklődésem. Konkrétan arra nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi minden jön a buddhizmus után, és hogy pontosan kik azok a híres emberek, akik a keleti túrájuk után élménybeszámolókat adnak a nyugati világnak a buddhizmusról. Őőőő.. de nem is.. :-) -
moralosan #221 Térítsük? Ha ezt nekem céloztad:
Naív leszek [és cinikus szemnek nagyképű], de tulajdonképpen témánál vagyunk - ahhoz, hogy valaki kapcsolatba kerül a buddhizmussal, már egy önmagában jó karma. Más kérdés a mélység, és a látásmód. Nincs semmi hittérítés, reklámozni szoktunk helyeken, de csak előadásokat. -
moralosan #220 Nézd, ha úgy nézzük 16 éve vagyok buddhista, tanításokat hallgatok, előadásokra járok, a budapesti xy vonal centrumában lakom, szóval ez nem csak vallás számomra, ez az első dolog, ez után jön minden más, szóval azért nem keveset tudok a buddhizmusról.
Az is igaz, amit te mondtál, de az a gyorsabb karma. Extrém példával: ha egy ember egész életében egy atombunkerben él [értsd biztos életkörülmények], előtte egy piros gombbal, aminek megnyomásával mondjuk meghal 100 ember, és naponta egyszer kell megnyomnia. Nem történik vele semmi valószínűleg, természetesen fog meghalni, de ez a sok felhalmozott _rossz_ benyomás a következő életében[esetleg -eiben] 99%, hogy tükröződni fog.
Szvsz: ha önként vállalkozott erre, akkor az az ok, ha ezt az életmódot rákényszerítették, az az okozat.
Megjegyezném, nagyon sok könyv szól erről, de ne professzorok, vagy híres emberek keleten tett élménybeszámolóit kell elolvasni... -
#219 "Ha mohó voltál, valószínűleg szűkösen élsz következő életedben. Ha férfiként tárgyként kezelted a nőket, nőként születsz újjá."
Számomra nagyon extrém a karama ilyen büntető mechanizmusként való értelmezése.
Sokkal életközelibb, és mindenki számára megfigyelhető, hogy a mohóság már abban a pillanatban magában hordozza a szűkölködést, amint az megjelenik.
Nagyon egyszerű példával: Egyszer semmi pénzem nem volt, és anyumtól kaptam egy ezrest. Nagyon örültem neki, mert így lett pénzem kajára, meg tudtam venni a buszjegyet, egy csokit is tudtam belőle venni. Szóval örömködtem. :)
Félretettem az ezrest a polcra, tíz perc múlva meg újra a kezembe került. Hirtelen elfogott egy olyan gondolat, hogy "Miért csak ennyit? Adhatott volna többet is. Ezen még egy doboz cigit sem tudok venni, moziba sem tudok elmenni rajta."
Aztán belémnyilalt, hogy valójában ez jelenti a szenvedést. A dolgokra lehet elégedetten, és elégedetlenül tekinteni. A mohóság már magában foglalja a saját bűntetését, az elégedettlenséget. -
#218 Téritsük meg őket a Dharmára :D
Ez valahol olyan... Kifacsart :D -
moralosan #217 Küldök privit -
#216 Hih pont most néztem ide :-) megérzés
Egyébként mi a különbség a meditációk között, van valami viszonylag rövid olvasmány arról, hogy milyen meditáció mire jó, mivel másabb, hogyan kell? -
moralosan #215 Mármint Balumann kommentjét olvastam el :). -
moralosan #214 Most olvastam el: Sokféle meditáció létezik, de vonalanként változhat ennek a száma.
3 féle meditációt lehet nagyban elkülöníteni:
Meditáció az ürességen - azthiszem ez a zen buddhizmus alapja, elnézést ha rosszul tudom
Meditáció az energiacsatornákon - titkos meditációk, elvonulás, előkészítő meditáció, beavatás előtte szükséges - gyakorlattól függ
Meditáció buddhaformákon - Gyémánt Út, ezeken meditálok én is [+ megvan a phowam, ami energiacsatornás gyakorlat] -
#213 Azt hiszem, inkább nem kötök bele. :D -
#212 NAGYON meglepődnék ha nem lenne igazam, és mint kiderült igazam is volt. Ennyi! -
#211 már kaptam választ, köszönöm :) -
#210 Nem egyértelmű? XD -
#209 Melyik egyház? -
moralosan #208 Ja és egyébként én 16 éves vagyok. -
moralosan #207 A modern, nyugati buddhizmusban az orrhegynél ki- és beáramló levegőre koncentrálnak. Amit te leírtál nagyon hasznos, de nem meditáció. A buddhizmus célja a tudat természetének megismerése, az elválasztás megszüntetése [ki tudnám fejteni amit írok, de most nem ez a lényeg] és a spontán, szünet nélküli öröm és együttérzés.
A világ egy tükör számunkra, ami a múltban elültetett benyomások kivetülése. Kézzelfogható módon elmondhatjuk, ha sokat tanulsz, jó állásod lesz - ez teljesen ugyanígy működik azzal, hogy hová születsz: nem elhanyagolható, hogy Afrikába, vagy Ny-Európába. Az előző életeidben tett cselekedeteid eredménye. Ha mohó voltál, valószínűleg szűkösen élsz következő életedben. Ha férfiként tárgyként kezelted a nőket, nőként születsz újjá. (a buddhizmusban nincs nemi felsőbbrendűség) A mantra amit leírtál helyesen OM MANI PEME HUNG (tibeti) OM MANI PADME HUM (szanszkrit) nyugati nyelvre lefordítva az összes, 2550 éve élt Buddha által adott 84.000 tanítás esszenciája - tehát nagyon hasznos. Mivel minden lénynek boldogásgot kívánsz vele, egyszerűen eltűnnek a félelmeid bizonyos idő után - sok gyakorlás kell hozzá, nem kétséges..
Ezt a pár sort egy amolyan irányzékként írtam le - a buddhizmus sokkal több ennél. Buddha életében elmondta az akkori tanítványainak, hogy nem kell elhinniük neki semmit - a buddhizmus _tapasztalati_ vallás. Azt is mondta, ne követőim, kollégáim legyetek :).
A buddhizmus keletről terjed át nyugatra. Többféle egyház van - aminek én tagja vagyok, abból 23 van Magyarországon, és többszáz a világ más pontjain.
Nem vagyok hittérítő vagy efféle, csak nem szeretem az olyan típusú hozzáállást, mint #13...
Mindezek után akit komolyabban érdekelne egy ilyen, és lenne rá ideje a gyakorlásra, írjon egy privát üzit.
Ui.: Az egész egyház nonprofit, a fenntartársa bejövő pénz többnyire az adó %1. Mi nem szoktunk utcán pénzt kérni, vagy ilyesmi. -
#206 Azt nem tudom, szerintem csak olvasgatni... De szerintem tök jó lenne ha regelne... -
#205 Tanárbácsi regelni fog? LOL! :)