Buddha dharma
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Példának okáért, egyszer mutatták azthiszem a fókuszba, hogy az egyik néni aki agykontrollt tanult, mindenféle érzéstelenítõ meg altatás nélkül szülte meg a gyermekét, és semmit nem érzett, teljesen nyugodt volt szülés közben is.
Egyébként az egészség nem állandó, de ha elolvasol néhány agykontrollos forumot, láthatod, hogy azért nagyon tud hatni az egészségre. Rengetegen írták, hogy látásukat megtudták javítani (nem valószínû, hogy fogsz találkozni szemüveges agykontrollossal), akkor volt aki azért ment el, mert állandóan betegvolt, allergiás, és utána teljesen elmúlt neki, stb..
Nah mind1 haggyuk az agykontrollt, egyszer biztos elmegyek egy tanfolyamra. Egyébként én sztem kicsit hülyén írom le, ha elolvasnád a könyvet, akkor jobban értenéd 😄
Ezzel szemben az sem baj, ha azt vennéd észre, hogy mennyire nehéz egyhelyben ülni, lazának lenni, anélkül figyelni a tudattartamokat, hogy elragadnának magukkal, hogy az egészség egyszer elmúlik, hogy az embernek nem csak magasztos gondolatai vannak, hogy ragaszkodik a kereséshez, vagy a megszokott dolgaihoz, a gyakorlataihoz, a nyugalomhoz, hogy a világ nem mindig olyan, mint szeretné, hogy legyen.
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
www.smart-bus.hu
Az agykontrollban úgy írják, hogy a meditációs állapot egy olyan helyzet, amikor a test összes része teljesen ellazul (békesség érzést nyújt, vagy vmi ilyesmi), és az agyban alfa hullámok "keletkeznek", úgy mondja, hogy a tudatban le kell süllyedni mélyebbre, mégpedig úgy, hogy egyetlen egy dologra kell erõsen koncentrálni (pl. számolni vagy figyelni ahogy számolnak és gondolatban megjeleníteni 😄, aztán test ellazítására koncentrálni minden testrészre külön, vagy akár légzésre, zenére figyelni, aztán idõ után több módszerrel is elehet jutni, pl csak valamelyik 2 ujj összerakásával). Ez az alfa állapot, amit szinte bármire fellehet használni, régi emlékeket visszahozni, memorizálni, egészséget fejleszteni, vagy csupán lenyugodni is...
Én úgy olvastam, hogy az agykontroll, meditáció, fõleg eleinte nagy koncentrálást igényel, ezáltal nagyon fejleszti a koncentrálási képességet. /Erre írták, hogy így már meglehet tanulni fele annyi idõ alatt 2x annyi tananyagot. De nyilván az is oka ennek, hogy ezáltal elmúlik a fáradság, pihent és nyugodt lesz az illetõ/
Egyébként nagyon ehhez kapcsolják a jógát is, ami szintén valamilyen békeérzéseket, nyugalmi pontokat (azthiszem) gyakoroltat.
Azt is írta a könyv, hogy azoknak is ajánlják az agykontrollt, akik nem tudnak jól aludni, vagy könnyen elaludni.
Nah szóval ez az agykontroll amit írtam. Sztem a buddhizmusban is ugyan ezt a meditálást használják fel, és végülis ott is csak 1 fajta van, csak más-más célra használják fel, tehát vágyaik megszüntetésére, a "belsõ lelki nyugalom megõrzésére", vagy amilyen "fajták" még vannak.
Én inkább agykontroll közösségbe (illetve ilyen tanításra) mennék, ha lenne idõm, de sztem ez már csak jövõ nyáron lesz attól tartok).
"Ne próbáljatok meg maitreyák lenni, végtelen szeretetet árasztani a világra, legyetek inkább földigiliszták." :-)
Sokszor extrémnek tûnnek, akik törekednek hátrahagyni a vágyaikat, egyetlen tulajdonuk a koldulócsészéjük, de hogy lehet fanatizmusnak nevezni azt, ami belátásból származik?
Szerintem a fanatizmus az, mikor valaki bemondásra elhisz valamit, és utána ahhoz ragaszkodik.
(akinek meg nagyon nem megy a meditálás, menjen el egy zen közösségbe - Pesten már van - és meditáljon ott 😊 )
Én nem teszek úgy, mintha az emberiség barátja volnék.
www.smart-bus.hu
csak arra szerettem volna rámutatni, hogy nem szükségszerû.
Felhagyni aztán az énnel - Rálátni arra, hogy amit énnek hívunk múlandó, ezért nem töltheti be az állandó szerepét.
A vélelem minden nézetet jelent, mert hogy ezek is állandótlanok.
Pl. vipassana, ami egyszerûen a légzés megfigyelésébõl áll.
Ez fejleszti a koncentrációt is. De ha szétszórt vagy, nem tudsz koncentrálni, akkor ezt is meg lehet figyelni.
Az elalvás témában ha rám hallgatsz, akkor nem tanulsz meg újra olyan dolgokat, amiket gyárilag végzel. Ez amúgy egy tökéletes példa arra, hogy nincs szükség semmiféle kommentárra, vagy elméleti tudásra ahhoz, hogy megtörténjen. Szerintem ez a "nem gondolok semmire", vagy arra irányuló törekvés, hogy ne gondolj semmire csak meglassítja az elalvást. Éppen az elõbb szunyókáltam magam félálomba, és nem tapasztaltam ilyet, hogy nem gondolok semmire, hanem éppen ebben az állapotban kezd el dolgozni a fantázia. Nem hiszem, hogy sok értelme lenne ezt elnyomni.
2. vsz.: Felhagyni az énnel = önkárhoztatás, öngyilkosság?
+ Mi az a "vélelem"?
Én vagyok Rezső, Aki nagyon menő. -.-
www.smart-bus.hu
www.smart-bus.hu
De elalvásnál nem tom, sztem akkor alszok el ha sikerül tényleg semmire sem gondolni, ha már 1 dolgon gondolkodok nem alszok el.
/Lehet, hogy aludni is megkéne tanulnom? 😄DDD
www.smart-bus.hu
Van ilyen hangos oktató is, azzal is próbáltam már 2x, mindig ki kell nyitnom a szemem, vagy bizsereg valamim és meg kell mozdítanom.
Szóval próbálkozok én evvel, csak nagyon elmélkedõ vagyok. Például lefekszem aludni, most nem gondolok semmire... semmire... nah már majdnem elaludtam (ez a gondolat már nem kéne például 😄), szóval valahogy így vagyok.
Ráadásul most fogok érettségizni :-(
Ha leülsz és nézel egy gyertyalángot, közben, ( h gondolataid ne száguldozzank össze-vissza) egy mantrát ismételgetsz magadban, máris meditálsz!
Legjobb hajnalban, napfelkelte elõtt, mert akkor még a test nyugodt,( és a nem meditálók még csak most fordultak a másik oldalukra 😄) szal csend van és egy jó érzés tölt el.
Mivel a Buddhizmus a téma mondjuk ismételgesd:
aum mani padme hum 😄
magyarul nagyjából azt jelenti, h a tökéleteség a lótusz közepében van.
persze ennél sokkal többet is jelent, de most elégedj meg ennyivel😄
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
Hát amit olvastam az egykontrollnál, meditációról, aki tud meditálni, azt nem olyan nehéz megtartani a belsõ békét :-) Agykontrollt sokan azért tanulnak, hogy nyugodtak tudjak maradni, és ha bármi problémájuk van, a meditáció segítségével megtudják oldani. Mondjuk nem tudom, hogy a buddhisták mennyire használják ezekre a célokra, meg hogyan.
Sok féle meditáció? Hát meditáció során annyi történik, hogy alfa szintre süllyednek, sztem ez csak 1 fajta lehet. Sok féle képpen ellehet érni mondjuk (nekem sajnos még nem sikerült 😞 )
A topiccal kapcsolatban: bárki felvethet témát, akár vitatémát is.
Az "arany középút"-on mit értesz pontosan? Ha az erkölcsi tanításokat, azok nagyrészt megegyeznek a Tíz parancsolattal, ami nagyon is megalapozott az emberek békés egymás mellett élésének szempontjából.
Sok féle meditáció létezik, ami fontos benne, a rálátás a vágyakra, azok megértése.
Ez nem mindig megy nyugisan, a zaklatott tudattartamokra ugyanolyan fontos a rálátás, mint a nyugodtakra.
Pl. egy théravádin szerzetesnek egyáltalán nem szükséges természetfeletti dologban hinni, ami még furább, hogy az újraszületésrõl vallott nézeteik szerint lehetünk életünkben akár éhezõ szellemek, pokollakók, boldog isteni lények, bármi amilyen éppen a tudatállapotunk, ahogy érezzük magunkat. Mint mikor jól bekajálunk, elégedettek vagyunk, vagy mikor haragot érzünk mások iránt..
Amit tanítanak az, hogy mindez állandótlan, nem kielégítõ, éntelen.
www.smart-bus.hu
www.smart-bus.hu
www.smart-bus.hu
Egyébként tényleg nagyrészt életfilozófia, de végülis vallásnak azt hívjuk, amikor valami természetfeletti dologban (tehát nem csak isten, hanem erõ, stb.) "hisznek", és végülis a megvilágosodás (végsõ megnyugvás vagy hogymondják) ehhez tartozik, meg ha nem érik el akkor újjá születnek...
A kasztrendszerrel kapcsolatban tényleg hülyeséget írtam, pedig tanultuk is, hogy az a hinduizmushoz tartozik, nem a buddhizmushoz (pedig meg is állapítottuk, hogy a buddhizmus szinte hinduizmus minusz kasztrendszer :S)
www.smart-bus.hu
www.smart-bus.hu
Az én olvasatomban a buddhistának a "végleges halál" és a kereszténynek az "örök élet" mintha ugyanaz a cél lenne.
www.smart-bus.hu
Asszem, ti itt teljesen félreértitek a dolgot. (ezt úgy mondom, hogy nem vagyok eszeveszett fanatukis buddhista)
Elõször is: A buddhizmusnak semmi köze a kasztendszerhez, ez még a hinduknál alakult ki, a Kis buddha pedig Keanu Reevesen kívül nem ér semmit, legalábbis buddhista témában. 😄
A #3ban leírt könyvek (fõleg a Buddha beszédei) nagyon jól mintázzák a buddhizmust.
Aki azt gondolja, hogy a buddhizmus vallás, az (már bocs, de) hülye. A buddhizmus egyfajta életfilozófia, ami bárki által könnyen betartható, ha józanul és belátóan gondolkodik. Négy alaptétele van:
1. A lét szenvedéssel jár.
2. A szenvedés oka a vágy, a ragaszkodás a léthez és a velejáróihoz.
3. A dzenvedés megszüntethetõ a vágy kioltásával, a ragaszkodás megszüntetésével.
4. A szenvedés megszünése a nemes 8as ösvénnyel érhetõ el. (Amit most nem írok le, de ha majd nagyon kívánjátok, igen)
Szóval, a buddhizmus (és Buddha sem) mondja azt (és soha nem is mondta), hogy higyjen az ember bármiben is. Az a legfõbb mondanivalója az egésznek, hogy tiszteld a másik életét/javait.
Na, persze, hogyha megnézünk különbözõ iskolákat, és a tanításaikat, helyenként nagyon különböznek, de a lényeg mégis az marad, hogy ne bántsd meg mások érzéseit, dolgait, stb.
Asszem, kicsit kirohantam, ezért bocsi. :$
Én nem teszek úgy, mintha az emberiség barátja volnék.
Mostmár sajnos régen tanultuk ezt a buddhizmust, nem minden tiszta számomra már (legalábbis tanításokkal kapcsolatban).
Azthiszem kaptunk egy lapot a tanításokról, megkeresem valamikor :S
www.smart-bus.hu
www.smart-bus.hu
Önzetlen szeretet sztem nem is annyira a fõ tanítása a buddhizmusnak, sõt... :/ Most így hirtelen nem tudom mit tanít evvel kapcsolatban, de nekem nem egészen így rémlik.
A vallásról annyit, hogy tényleg nem nagyon van alapja, A kis buddha-ban bemutatják a "kezdeteket", nem túl hihetõ. A vallásnak pedig az egyik fõ tanítása, az "aranyközépút" meg elég furcsa, legalábbis számomra, de most nem tom, hogy ez a topic az ilyen vitáknak lett-e nyitva.
Ami még érdekes, az a meditálás. Nah most ha jól tudom azért meditálnak fõképp, hogy megõrizzék belsõ nyugalmukat, elérjék a megvilágosodást). Én elkezdem érdeklõdni az agykontroll iránt is, kiolvastam egy könyvet is, meg neten is utána olvasgattam, és végülis szinte ugyan azt teszik, csak az agykontrollt tanultak más célra használják fel (nah mind1 ebbe most nem mennék bele).
Ami nem tetszik nagyon az pedig a kasztrendszer. El sem tudnám képzelni hogy itthon kasztrendszer legyen, hihetetlen rossz lehet. Eléggé megnehezítheti az életet. Pedig ha jól tudom hivatalosan nincs is kasztrendszer ott, csak annyira megszokták, hogy nem tudják a kasztokat megszüntetni :S
www.smart-bus.hu