964
Beszélgetés Buddha tanításáról, buddhizmusról
  • Rise Against
    kb. ennyi az átlag intelligencia az SG-n.
  • Solt
    olyan nincs, hogy semmire nem gondolsz! :) az a lényeg, hogy ne száguldozzanak a gondolataid...
  • Balumann
    Igen, írtam is, hogy próbálkozok vele, 1 könyvet is elolvastam (valami Szilva féle módszerek) - mármint nem csak a meditáció, hanem agykontroll. Már nagyon sokszor próbáltam, reggel is, este is, nem igazán akar sikerülni. Valamiért nem megy az, hogy 1 dologra koncentráljak, ez miatt a tanulás is nehezen megy, meg néha az elalvás is sok ideig tart, ezért is kezdtem el ezekkel foglalkozni, próbálgatni.
    Van ilyen hangos oktató is, azzal is próbáltam már 2x, mindig ki kell nyitnom a szemem, vagy bizsereg valamim és meg kell mozdítanom.
    Szóval próbálkozok én evvel, csak nagyon elmélkedő vagyok. Például lefekszem aludni, most nem gondolok semmire... semmire... nah már majdnem elaludtam (ez a gondolat már nem kéne például :D), szóval valahogy így vagyok.

Ráadásul most fogok érettségizni :-(
  • HUmanEmber41st
    A meditációról sok sok könyvet lehetne megtölteni, de nem olvasni kell róla, hanem inkább csinálni!
    Ha leülsz és nézel egy gyertyalángot, közben, ( h gondolataid ne száguldozzank össze-vissza) egy mantrát ismételgetsz magadban, máris meditálsz!
    Legjobb hajnalban, napfelkelte előtt, mert akkor még a test nyugodt,( és a nem meditálók még csak most fordultak a másik oldalukra :D) szal csend van és egy jó érzés tölt el.
    Mivel a Buddhizmus a téma mondjuk ismételgesd:
    aum mani padme hum :D

magyarul nagyjából azt jelenti, h a tökéleteség a lótusz közepében van.
    persze ennél sokkal többet is jelent, de most elégedj meg ennyivel:D

• Balumann
    Hát, végülis igen, erkölcsi tanítások. Most elolvastam a tízparancsolatot, hát végülis alapjában tényleg egyeznek a tanítások, de végülis akkor sem ugyan az, más az oka valahogy. Mondjuk az mind1, a végeredményben ugyan az.
    Hát amit olvastam az egykontrollnál, meditációról, aki tud meditálni, azt nem olyan nehéz megtartani a belső békét :-) Agykontrollt sokan azért tanulnak, hogy nyugodtak tudjak maradni, és ha bármi problémájuk van, a meditáció segítségével megtudják oldani. Mondjuk nem tudom, hogy a buddhisták mennyire használják ezekre a célokra, meg hogyan.
    Sok féle meditáció? Hát meditáció során annyi történik, hogy alfa szintre süllyednek, sztem ez csak 1 fajta lehet. Sok féle képpen ellehet érni mondjuk (nekem sajnos még nem sikerült :( )
  • sz4bolcs
    Baluman: A kis Buddhát nem láttam, majd igyekszem bepótolni.
    A topiccal kapcsolatban: bárki felvethet témát, akár vitatémát is.
    Az "arany középút"-on mit értesz pontosan? Ha az erkölcsi tanításokat, azok nagyrészt megegyeznek a Tíz parancsolattal, ami nagyon is megalapozott az emberek békés egymás mellett élésének szempontjából.

Sok féle meditáció létezik, ami fontos benne, a rálátás a vágyakra, azok megértése.
    Ez nem mindig megy nyugisan, a zaklatott tudattartamokra ugyanolyan fontos a rálátás, mint a nyugodtakra.

Pl. egy théravádin szerzetesnek egyáltalán nem szükséges természetfeletti dologban hinni, ami még furább, hogy az újraszületésről vallott nézeteik szerint lehetünk életünkben akár éhező szellemek, pokollakók, boldog isteni lények, bármi amilyen éppen a tudatállapotunk, ahogy érezzük magunkat. Mint mikor jól bekajálunk, elégedettek vagyunk, vagy mikor haragot érzünk mások iránt..
    Amit tanítanak az, hogy mindez állandótlan, nem kielégítő, éntelen.
  • Solt
    ez volt a bonyolítás: mivan, ha Jézus Buddha reinkrnációja? :D
  • Balumann
    hát ha tudod :D
  • Balumann
    Egyébként én is valahogy így vagyok, hogy csak érdekel, meg hát tanultunk is róla egy keveset. (mondjuk ahhoz képest, hogy nemrég kereszteltek meg, mondhatni, hogy a buddhizmusról többet tudok, mint a kereszténységről )
  • Solt
    bonyolítsam? :D mivan, ha Jézus Buddha reinkrnációja? :D
  • Balumann
    Hát, egyébként nagyon könnyen lehetne így :)) De azért... igaz, hogy buddhizmus jóval korábban megjelent mint a kereszténység, nemhiszem, hogy tudtak az emberek más vallásokról (szinte biztos, hogy ott találták ki :D)
  • Solt
    szerintem csak másfelől közelítenek "egyazon" Igazsághoz. képzeld el, ha Buddha szavait használta volna Jézus... biztos megkövezik, mivel egy kukkot nem értettek volna belőle! :D vagy fordítva, biztos közölték volna vele, hogy olyat mondj amit még nem tududnk! :D ez csak én amatőr gondolatmenetem, nem ragaszkodom hozzá, mert egyik "vallást" sem ismerem annyira, hogy vitába bocsátkozzak... inkább csak érdekel mindkettő... főleg Reiki behangolás óta! :)
  • Balumann
    Hát végülis igen. De a jó szó erre az életfilozófia, tehát az élet filozófiájuk más :/
  • Balumann
    Igen ez azért egyébként is több, mint 1 életfilozófia.
  • Balumann
    Hát igen, lehet hogy kicsit rosszul tudtam :P Buddhista főiskolás? :D
    Egyébként tényleg nagyrészt életfilozófia, de végülis vallásnak azt hívjuk, amikor valami természetfeletti dologban (tehát nem csak isten, hanem erő, stb.) "hisznek", és végülis a megvilágosodás (végső megnyugvás vagy hogymondják) ehhez tartozik, meg ha nem érik el akkor újjá születnek...

A kasztrendszerrel kapcsolatban tényleg hülyeséget írtam, pedig tanultuk is, hogy az a hinduizmushoz tartozik, nem a buddhizmushoz (pedig meg is állapítottuk, hogy a buddhizmus szinte hinduizmus minusz kasztrendszer :S)
  • Solt
    már bocsánat, de egy picit ellenkeznék! :) azt írod, hogy: "nem vagyok eszeveszett fanatukis buddhista" ezért látod csupán életfilozófiának, egy "fanatikus" buddhista valószínüleg ennél egy picit többnek gondolja a buddhizmust! :)
  • Solt
    Köszönöm Rezső! Tisztelem az éleslátásod...
  • Solt
    Én sem azt mondom, hogy mindenben egyezik, de szerintem a végeredmény nem sokban tér el egymástól. Mi a vallás végcélja? Buddhizmus: "Megszabadulás az illúzióktól, a karma hatal­má­ból, az újraszületések forgatagából és így a szen­ve­désektől. Aki megvilágosodik és meghal, annak végre vége, nem kell többet élnie, végle­ge­sen meghalhat." Kereszténység: "Megmenekülés Isten számonkérése elől (bűnbo­csánat), kiszabadulás az ördög hatalmából Isten uralma alá, a bűnből a szent életre, az örök halálból az örök életre."
    Az én olvasatomban a buddhistának a "végleges halál" és a kereszténynek az "örök élet" mintha ugyanaz a cél lenne.
  • Gladiator
    fú baszki, te ultragáz vagy...
  • minigirl
    Jujj, hát, amiket itt én olvasok...! Főleg Buddhista Főiskolásként!!!
    Asszem, ti itt teljesen félreértitek a dolgot. (ezt úgy mondom, hogy nem vagyok eszeveszett fanatukis buddhista)
    Először is: A buddhizmusnak semmi köze a kasztendszerhez, ez még a hinduknál alakult ki, a Kis buddha pedig Keanu Reevesen kívül nem ér semmit, legalábbis buddhista témában. :D
    A #3ban leírt könyvek (főleg a Buddha beszédei) nagyon jól mintázzák a buddhizmust.
    Aki azt gondolja, hogy a buddhizmus vallás, az (már bocs, de) hülye. A buddhizmus egyfajta életfilozófia, ami bárki által könnyen betartható, ha józanul és belátóan gondolkodik. Négy alaptétele van:
    1. A lét szenvedéssel jár.
    2. A szenvedés oka a vágy, a ragaszkodás a léthez és a velejáróihoz.
    3. A dzenvedés megszüntethető a vágy kioltásával, a ragaszkodás megszüntetésével.
    4. A szenvedés megszünése a nemes 8as ösvénnyel érhető el. (Amit most nem írok le, de ha majd nagyon kívánjátok, igen)
    Szóval, a buddhizmus (és Buddha sem) mondja azt (és soha nem is mondta), hogy higyjen az ember bármiben is. Az a legfőbb mondanivalója az egésznek, hogy tiszteld a másik életét/javait.
    Na, persze, hogyha megnézünk különböző iskolákat, és a tanításaikat, helyenként nagyon különböznek, de a lényeg mégis az marad, hogy ne bántsd meg mások érzéseit, dolgait, stb.
    Asszem, kicsit kirohantam, ezért bocsi. :$
  • Bajusz Rezső
    tökre okos vagy.
  • Balumann
    Mostmár értem mire gondolsz. De sztem a tanítások lényege nem egészen egyezik, vagy hogy mondjam, nem azokkal a dolgokkal foglalkozik mint a kereszténység. Mint ahogy írtad, a kereszténység legfőbb tanítása az, hogy higgy istenben (ő irányít, ő segít, stb.), és a szeretet. Míg a buddhizmus tanítása inkább az, hogy ne törődjenek semmivel, a belső béke a legfontosabb, szélsőségektől távol kell maradni (megkell találni a középutat).
    Mostmár sajnos régen tanultuk ezt a buddhizmust, nem minden tiszta számomra már (legalábbis tanításokkal kapcsolatban).
    Azthiszem kaptunk egy lapot a tanításokról, megkeresem valamikor :S
  • Solt
    de megfogalmazom másképpen is. a buddhizmus magasabb szellemi szintet igényel. azt pedig nem szabad elfelejteni, hogy a kereszténység nem egyenlő a római katolikus egyházzal...
  • Solt
    a tanítások lényegét tekintve miben más? nem mindegy, hogy egy sprirituálisan nyitott, naphosszat meditáló embernek osztod az észt, vagy egy a mindennapi gondokkal küzdő átlagembernek. példa: "Buddha csak ember, útmutató. Nem hinni kell benne, hanem azt gyakorolni, amit ő gyakorolt, és azt megvalósítani, amit ő megvalósított." "Jézus Krisztus egyszerre Isten és ember, aki maga az út, az igazság és az élet. Egész életünket és üdvösségünket ille­tően Benne kell és lehet bízni, nem magunkban." érted mire gondolok?
  • Balumann
    Nah hát azért nem egészen, szinte mindenben más a 2 vallás. Mit értesz azalatt, hogy Buddha termékenyebb talajra hinthette a mondanivalóját? :S
    Önzetlen szeretet sztem nem is annyira a fő tanítása a buddhizmusnak, sőt... :/ Most így hirtelen nem tudom mit tanít evvel kapcsolatban, de nekem nem egészen így rémlik.
  • Balumann
    Szerintem nagyon jó téma. Tavaly nekünk volt etika óránk, és csomót tanultunk a buddhizmusról, meg is néztünk róla egy jó filmet (A kis Buddha, ajánlom mindenkinek aki érdeklődik a vallás iránt, nagyon jó film:) )

A vallásról annyit, hogy tényleg nem nagyon van alapja, A kis buddha-ban bemutatják a "kezdeteket", nem túl hihető. A vallásnak pedig az egyik fő tanítása, az "aranyközépút" meg elég furcsa, legalábbis számomra, de most nem tom, hogy ez a topic az ilyen vitáknak lett-e nyitva.

Ami még érdekes, az a meditálás. Nah most ha jól tudom azért meditálnak főképp, hogy megőrizzék belső nyugalmukat, elérjék a megvilágosodást). Én elkezdem érdeklődni az agykontroll iránt is, kiolvastam egy könyvet is, meg neten is utána olvasgattam, és végülis szinte ugyan azt teszik, csak az agykontrollt tanultak más célra használják fel (nah mind1 ebbe most nem mennék bele).

Ami nem tetszik nagyon az pedig a kasztrendszer. El sem tudnám képzelni hogy itthon kasztrendszer legyen, hihetetlen rossz lehet. Eléggé megnehezítheti az életet. Pedig ha jól tudom hivatalosan nincs is kasztrendszer ott, csak annyira megszokták, hogy nem tudják a kasztokat megszüntetni :S
  • Gladiator
    Fuh, én most vizsgáztam belőle és még holnap is jön egy kör. Én annyira nem élvezem:)
  • Solt
    a kereszténység és a buddhizmus között / némi túlzással / annyi a különbség, hogy Jézus halászoknak, ácsoknak, egyszerű embereknek fogalmazott, míg Buddha jóval termékenyebb talajra hinthette mondandóját... a lényeg mindkettőnél az önzetlen szeretet...
  • tigeroo
    miért is? szerintem nagyon jó iránytűje lehet az embernek egy jobb élethez. meg legalább nem vakbuzgóság jellemzi ezt a vallást, hanem tényleg az emberközpontúság.
  • Atkamon
    Mér a keresztény vallásnak mennyi értelme van?:/
    Abban is csak hablatyolnak nem? Annak milyen alapja van? Bizonyított? Nem igazán értem hogy milyen alapon mondod ezt bármilyen vallásra....
  • Solt
    gondolom ezt többéves tapasztalat és többszáz elolvasot könyv alapján állítod... attól, hogy valamit nemértesz még nem jelenti azt, hogy értelmetlen... több millió agymosott buddhistával szemben valószínüleg te vagy a felvilágosult...
  • Bajusz Rezső
    kb ennyi értelme van ennek a vallásnak...
  • Solt
    kb ezt vártam...
  • Bajusz Rezső
    egy kókuszgolyóra
  • 0Fritz0
    Ugyanannyi alapja van, mint például az angyaloknak, vagy démonoknak. :)
  • Solt
    kifejtenéd, hogy mire alapozod a véleményed?
  • Bajusz Rezső
    onnantól kezdve, hogy semmi alapja sincs az egésznek, nincs miről beszélni.

igen agymosottnak kell lenni ahhoz, hogy ezt a hablatyolást elhiggye.
  • degenerator
    ti is szedtek adót?
  • prezi
    most en vagyok naiv vagy ennek tenyleg van ertelme :|
  • Bajusz Rezső
    Egészségetekre.