964
Beszélgetés Buddha tanításáról, buddhizmusról
-
Rundstedt17 #84 Nem baromság a finn-ugor rokonság:). -
Solt #83 Nem a kereszténység, hanem a Római Katolikus vallás lett az állam vallás! De előtte már keresztények voltunk. Hetedik századi magyar sírokban mellkereszteket találtak! Te minek neveznéd azt akinek kereszt van a nyakában? :) Ezen kívül a mai Manicheizmus nagyon hasonlító saját vallásunk volt! Lehet ellenőrizni sok-sok külföldi krónikában. Más nemzetek hívtak minket Szkíta kereszténynek! Ez nem magyarkodás, hanem régészeti tény! De, ha nekem nem hisztek, mind publikált tanulmány... utána lehet nézni! :) -
Solt #82 Mi van veled? :) Mi lenne, ha érvelnél és a feltett kérdésre válaszólnál? A Habsburgok óta folyamatosan hamisítják a történelmünket! Tudod, ők azok akik ellopták és képeket cseréltek ki a Szent Koronán! A tanításról pedig annyit, hogy az egyetemeken a mai napig a Finn-Ugor rokonságot tanítják, amiről már évekkel ezelőtt bebizonyították, hogy hülyeség! Ezen kívül még ott a Honfoglalás stb... Tessék tájékozódni mielőtt vitába bonyolódsz. Próbálj olyan könyveket olvasni amit a Libri-ben nem lehet megkapni. :) -
#81 Buddhizmus azért sem mondható pogányságnak, mert az már jóval a kereszténység előtt létezett (amikor még ilyen szavak nem is létezhettek). Egyébként Szent István megkoronázásakor lett a kereszténység az államvallás (tehát kötelezővé tették), és azokat hívják pogányoknak, akik ekkor nem fogadták el ezt (a keresztény államon belül), nem? -
Rundstedt17 #80 Jah értem szerinted mindenki hazudik.Tehát ha jól értem hülyeséget tanitanak?Meg hogy keresztények nevezed a pogány vallást az attól még nem kereszténység.Neked nem tetszik szerintem hogy pogányok voltunk,de ez a igazság. -
#79 :DDDD Igen ezeken én is jókat röhögtem amikor olvastam, hogy képesek lehetünk befolyásolni főnökeinket, ha nagyon jó okunk van akkor időt, meg megtanulhatjuk az álmunkat felidézni amik sokszor segíthetnek (írt is sok példát, hogy pl valaki megálmodta jelekben a lottó számokat, meg ilyesmi :D).
A jógát én egyébként nem ismerem, bár már töltöttem le ilyen jóga gyakorlatokat netről (valami dru jóga sorozatból, 1. részt :D), még csak belenéztem.
De ott is tanítanak olyat, mint az agykontrollban, hogy... inkább mondom, hogy agykontrollban úgy írták, hogy elkell képzelni egy virtuális képernyőt vagy tükröt alfa szinten, és gyakorolni kell a vizualitást rá, és előlehet hívni azon régebbi képeket, újra átlehet élni eseményeket, fellehet idézni teljes mértékbe érzéseket, stb..
Illetve a jógában is van szó az alfa szint eléréséről, meg ilyenekről? :D
Bár mondjuk úgyis utána olvasok ennek, nagyon érdekelnek ezek a dolgok :D
Egyébként hogy érted, hogy 2 évig agykontrolloztál? Egy ilyen sok ideig tartó tanfolyam, vagy milyen? Gondolom azért még most is gyakorlod ezeket, nem? :) -
Solt #78 Nem az a baj, hogy rosszul tudod, hanem, hogy hangoztatod! Magyarázd meg nekem, hogy kerültek magyar sírokba mellkeresztek! Jó lenne már túllépni a habsburgi történlem hamisításon! Radikális magyarkodók? Gratulálok! Ez a múltad, ha tetszik, ha nem! -
Solt #77 hááát, ha másképpen dönt, akkor ma vagy németül beszélünk, vagy keletfelé fordúlva imádkozunk! :)) -
Rundstedt17 #76 Pogány emberek voltak áldozatok -
Rundstedt17 #75 Szkita keresztények voltunk a radikális magyarkodók szerint.Szent István előtt a magyarok pogányok voltak -
patiang #74 Lehet, hogy István nem is a pogányok ezreit ölte meg, hanem már akkor is nyalni kellett valamerre.:((( -
patiang #73 Én négy évig jógiztam, majd amikor bejött az agykontrollnak nevezet marhaság, azt is két évig.
Az agykontroll teljesen a jógára épül, de meseelemekkel megtüzdelve. Míg a jógában a magam testi, és lelki épségét ápolom, addig az agykontrollal tudom szabályozni az időjárást, meg a többi.X szer DDDDDDDDDD
-
Solt #72 Ezt remélem nem mint igaz keresztény mondod!? A pogányságról pedig annyit, hogy ez egy latin eredetű szó (paganus) amivel a falusi embereket illeték. Semmi köze ahhoz, hogy valaki nem keresztény, vagy "hitetelen". Ezért akadok ki akkor, amikor a Szent István előtti magyarságot pogányozzák, vagy közlik, hogy Szent István térített meg minket! NEM! Már előtte is keresztények voltunk (sokkal régebbi sírokban találtak mellkereszteket) csak nem judeo keresztények, hanem szkíta keresztények. Ezt a régi "pogány" vallást képviselte Koppány, ami egyébként nagyon hasonlít a Manicheizmushoz, ami pedig nem áll messze a Buddhizmustól, de ez már megint másik téma. A Szent Isváni tíltás ellenére vidéken sok helyen megőrízték az ősi hitet, ami aztán jóval később a reformációval szépen vissza is szivárgott. Lásd festett kazettás mennyezetű református templomok Erdély szerte, vagy éppen a népművészetünk, a népmeséink, és a népzenénk! Húúú... elkalandoztam! :)) -
patiang #71 de még ő sem a mások halálát kívánva hajlong -
patiang #70 Hát ezért irtották, és irtják egymást a különböző hitű emberek.
Szóval Te ezt akarod?
Szomorú!! -
Rundstedt17 #69 Úgy függ össze hogy a keresztény európába az ilyesmit mint a buddhizmus nem szabadna megtürni -
#68 Én egy ilyet ismerek, aki egy nap borult le ezerszer, mert félreértette, azt hitte az egy heti adagra, hogy az egy napi... vagy valami ilyesmi. :-)) -
#67 A nagyon fanatikus buddhistának én azt tekintem, aki képes naphosszat egy buddhaszobor előtt hajlongani megállás nélkül. :) Vagy akik hajlongva-hasalva 3* körbekússzák a szent Kailászát. :)
Egy egyszerű szerzetest például nem tartok annak, de még Őszentségét, a Dalai Lámát sem. :)
#62 Az eretnekség, pogányság hogy függ össze a buddhizmussal? :O -
BREMBO #66 Amit küldtem, érdemes úgy is elolvasni, hogy odafigyelsz, mit akar kifejezni. Úgy mondanám, hogy a sorok között. Tudom, nincs idő a mónika meg fókusz közötti drága szabadidőben erre pocsékolni az időtöket.
Megrettensz már attól hogy hosszabb terjedelmű mint egy reklámszlogen.
Ha beleolvasol az elejébe, és aztán meglátod mennyire hosszú, nem is adsz neki esély, rásütöd, hogy ostobaság és kár elolvasni.
Pedig ott van benne az elveszett boldogság.
Mert az az agymosott aki azt hiszi hogy attól lesz boldog ha megszerez ezt vagy azt. Ezt a globalizálók akarják belenevelni a fögyasztói társadalomba, az adótöltelék birkákba, az igazi agymosottakba.
És hogy minden ilyen jellegű írás egy értelmetlen zagyvaság, meg hogy emberek százezrei, milliói hisznek ebben. -
#65 Sebaj. Gyakorolsz egy picit, eljársz tanfolyamokra, és 600tól is simán menni fog.
Amúgy ha ilyeneket akarsz, akkor tényleg jóga a nyerő. A nagy jógik az anyagcseréjüktől kezdve szívverésükön át, bármit tudnak befolyásolni a testükön. De mindez közönbös Buddha tanításának szempontjából.
Nem a kellemes állapotok fenntartásán van a hangsúly, hanem mind a kellemes, mind a kellemetlen dolgok megismerésén. -
#64 Hát azért sztem nem, csak kis részére értettem. Pogányság, eretnekség?? Hogy jönnek ehhez a valláshoz ezek a fogalmak?! :S -
#63 Pont ezekre tanít meg az agykontroll, és a könyv is írta, hogy igazából teljesen elsajátítani csak tanfolyamon lehet (4 teljes napig tart, reggeltől estig, és ott teljesen megtanítják), egyedül nem igazán lehet megtanulni, mert elkezd az ember máson is gondolkodni (saját tapasztalat, próbáltam már rengetegszer 100-ról visszaszámolni, de 70-ig már nem szoktam eljutni :DD ). Viszont a könyv is azt írja, meg mások is azt írják, hogy csak ilyen tanfolyamon lehet igazán megtanulni. De aki például megtanulja összekapcsolni az alfaállapotba kerülést azzal, hogy a két ujját össze-teszi, az akár nyitott szemmel, még akár dolgozat vayg felelés közbe is letud süllyedni a meditációs szintre észrevétlenül akár (állítólag!).
Példának okáért, egyszer mutatták azthiszem a fókuszba, hogy az egyik néni aki agykontrollt tanult, mindenféle érzéstelenítő meg altatás nélkül szülte meg a gyermekét, és semmit nem érzett, teljesen nyugodt volt szülés közben is.
Egyébként az egészség nem állandó, de ha elolvasol néhány agykontrollos forumot, láthatod, hogy azért nagyon tud hatni az egészségre. Rengetegen írták, hogy látásukat megtudták javítani (nem valószínű, hogy fogsz találkozni szemüveges agykontrollossal), akkor volt aki azért ment el, mert állandóan betegvolt, allergiás, és utána teljesen elmúlt neki, stb..
Nah mind1 haggyuk az agykontrollt, egyszer biztos elmegyek egy tanfolyamra. Egyébként én sztem kicsit hülyén írom le, ha elolvasnád a könyvet, akkor jobban értenéd :D -
Rundstedt17 #62 Tiszta gagyiság az egész buddhizmus eretnekség,zagyvaság,pogányság,badarság. -
#61 Hát ha úgy írják, akkor kerülj ellazult állapotba, süllyedj mélyebbre, érezd az alfa hullámok áramlását, legyenek csupa magasztos érzéseid, koncentrálj erősen, rakd össze a két ujjad, hozd vissza a régi emlékeid, tanuld meg a tananyagot kívülről, csattanj ki az egészségtől, érezd a békességet, aludj el egy csettintésre. :-)
Ezzel szemben az sem baj, ha azt vennéd észre, hogy mennyire nehéz egyhelyben ülni, lazának lenni, anélkül figyelni a tudattartamokat, hogy elragadnának magukkal, hogy az egészség egyszer elmúlik, hogy az embernek nem csak magasztos gondolatai vannak, hogy ragaszkodik a kereséshez, vagy a megszokott dolgaihoz, a gyakorlataihoz, a nyugalomhoz, hogy a világ nem mindig olyan, mint szeretné, hogy legyen. -
Solt #60 Minden vallásba, filozófiába bele lehet kötni! :) Szerintem az a lényeg, hogy mennyire érezzük magunkénak, mennyire tududnk azonosúlni az adott valással, filozófiával. Talán ezért is van ekkora "választék", hisz mi sem vagyunk egyformák! :) Még az ateista is hisz, csak ő annyira ego, hogy csak magában hisz. Jó ez így, ahogy van... kinek-kinek a saját szintje szerint! :) -
#59 Igen az nekem is feltűnt, ahogy olvastuk még etika órán a buddhizmus tanításokat (nemtudom most, hogy melyiket), többször ellentmondásnak tűnt egyik-másik résszel szemben, meg volt ami hülyeségnek tűnt (legalábbis számunkra). -
#58 Nah én mostmár tényleg belekavarodtam az egészbe a meditációval kapcsolatban, illetve az alvással is.
Az agykontrollban úgy írják, hogy a meditációs állapot egy olyan helyzet, amikor a test összes része teljesen ellazul (békesség érzést nyújt, vagy vmi ilyesmi), és az agyban alfa hullámok "keletkeznek", úgy mondja, hogy a tudatban le kell süllyedni mélyebbre, mégpedig úgy, hogy egyetlen egy dologra kell erősen koncentrálni (pl. számolni vagy figyelni ahogy számolnak és gondolatban megjeleníteni :D, aztán test ellazítására koncentrálni minden testrészre külön, vagy akár légzésre, zenére figyelni, aztán idő után több módszerrel is elehet jutni, pl csak valamelyik 2 ujj összerakásával). Ez az alfa állapot, amit szinte bármire fellehet használni, régi emlékeket visszahozni, memorizálni, egészséget fejleszteni, vagy csupán lenyugodni is...
Én úgy olvastam, hogy az agykontroll, meditáció, főleg eleinte nagy koncentrálást igényel, ezáltal nagyon fejleszti a koncentrálási képességet. /Erre írták, hogy így már meglehet tanulni fele annyi idő alatt 2x annyi tananyagot. De nyilván az is oka ennek, hogy ezáltal elmúlik a fáradság, pihent és nyugodt lesz az illető/
Egyébként nagyon ehhez kapcsolják a jógát is, ami szintén valamilyen békeérzéseket, nyugalmi pontokat (azthiszem) gyakoroltat.
Azt is írta a könyv, hogy azoknak is ajánlják az agykontrollt, akik nem tudnak jól aludni, vagy könnyen elaludni.
Nah szóval ez az agykontroll amit írtam. Sztem a buddhizmusban is ugyan ezt a meditálást használják fel, és végülis ott is csak 1 fajta van, csak más-más célra használják fel, tehát vágyaik megszüntetésére, a "belső lelki nyugalom megőrzésére", vagy amilyen "fajták" még vannak.
Én inkább agykontroll közösségbe (illetve ilyen tanításra) mennék, ha lenne időm, de sztem ez már csak jövő nyáron lesz attól tartok). -
#57 Erre a "többnek látja a buddhizmust" témára csak egy idézet jutott eszembe.:
"Ne próbáljatok meg maitreyák lenni, végtelen szeretetet árasztani a világra, legyetek inkább földigiliszták." :-)
Sokszor extrémnek tűnnek, akik törekednek hátrahagyni a vágyaikat, egyetlen tulajdonuk a koldulócsészéjük, de hogy lehet fanatizmusnak nevezni azt, ami belátásból származik?
Szerintem a fanatizmus az, mikor valaki bemondásra elhisz valamit, és utána ahhoz ragaszkodik. -
#56 Persze, hogy többnek látja. :) Arra gondoltam ezzel, hogy bár én is buddhista vagyok, az alapszabályokon kívül (világi hívőkre 5 vonatkozik), nem tartok be semmilyen különleges dolgot. :) Viszont van az Abhidharmában (filozófia) egy-két olyan dolog, amit egyáltalán nem értek (sőt, néha maguk a szerzetesek sem értik), vannak olyan dolgok is, amikkel tudnék ellenkezni, és vannak teljesen ellentmondásos dolgok is. Szóval nagyon nehéz megérteni ezt az egész rendszert, és mi nagyon keveset látunk belőle itt "nyugaton". Sokszor ezért nem értjük, mi miért van Ázsiában, de ez szerintem pont így jó. :)
(akinek meg nagyon nem megy a meditálás, menjen el egy zen közösségbe - Pesten már van - és meditáljon ott :) ) -
Solt #55 miből gondolod, hogy nem tud? -
#54 Naja. Mondjuk egy rakás szekta van, mindegyiknél máshol a hangsúly...
csak arra szerettem volna rámutatni, hogy nem szükségszerű. -
#53 Röviden annyi, mint meglátni a dolgok állandótlanságát, és nem ragaszkodni hozzájuk.
Felhagyni aztán az énnel - Rálátni arra, hogy amit énnek hívunk múlandó, ezért nem töltheti be az állandó szerepét.
A vélelem minden nézetet jelent, mert hogy ezek is állandótlanok. -
#52 Az alapvető buddhista meditációk a tudattartalmak megfigyeléséről szólnak.
Pl. vipassana, ami egyszerűen a légzés megfigyeléséből áll.
Ez fejleszti a koncentrációt is. De ha szétszórt vagy, nem tudsz koncentrálni, akkor ezt is meg lehet figyelni.
Az elalvás témában ha rám hallgatsz, akkor nem tanulsz meg újra olyan dolgokat, amiket gyárilag végzel. Ez amúgy egy tökéletes példa arra, hogy nincs szükség semmiféle kommentárra, vagy elméleti tudásra ahhoz, hogy megtörténjen. Szerintem ez a "nem gondolok semmire", vagy arra irányuló törekvés, hogy ne gondolj semmire csak meglassítja az elalvást. Éppen az előbb szunyókáltam magam félálomba, és nem tapasztaltam ilyet, hogy nem gondolok semmire, hanem éppen ebben az állapotban kezd el dolgozni a fantázia. Nem hiszem, hogy sok értelme lenne ezt elnyomni. -
#51 Így "megvilágosulatlan" fejjel kérdezném: az első versszaknak mi az értelme, ha az a bizonyos bölcs sehol se tud elhelyezkedni?
2. vsz.: Felhagyni az énnel = önkárhoztatás, öngyilkosság?
+ Mi az a "vélelem"? -
Rundstedt17 #50 Azért vannak eltérések a pogány buddhissták tanitásaiban -
Solt #49 egy picit ennek "izzadság" szaga van... olyan erőltetet... ne érts félre, nem kötekszem! csak így érzem... így mindig a következő gondolat ellen "küzdesz" nem? -
#48 pedig van... nekem megy, kár, hogy csak néhány másodpercig bírom fenntartani ezt az állapotot. De a lényeg, hogy meg kell törni a gondolatokat. Ha egy hangot hallok a fejemben, vagy egy képet látok, rögtön meg kell szakítani mindenféle gondolatmenetet. aztán a szakadások után ott az üresség... max 3 másodperc után jönnének az új gondolatok, amiket meg kell szakítanom ismét, tovább nem bírom. na, majd talán egyszer :p -
#47 El kellene végeznem egy agykontroll tanfolyamot, de 4 napos tanfolyamok, 2 hétvége, és nincs időm rá :(( -
Solt #46 agykontrolt nem vágom... nekem a Reiki mesterem azt mondta, hogy a semmire nem lehet gondolni, eleinte próbáljak meg lassítani, az is nagy szó! :D -
#45 Hát, agykontrollnál az a lényeg, hogy először 1 dologra kell koncentrálni (pl számolni, vagy a testrészek ellazítására - amit nem nagyon tudok, vagyis nem tom, laza... .S), utána pedig egy virtuális képernyő segítségével a célra koncentrálni... stb.
De elalvásnál nem tom, sztem akkor alszok el ha sikerül tényleg semmire sem gondolni, ha már 1 dolgon gondolkodok nem alszok el.
/Lehet, hogy aludni is megkéne tanulnom? :DDDD